Arkadaşlar bugun aracımdaki vogtland yaylara soğuk pres yaptırdım yarım parmak kadar indi. İnmesi pek içime sinmedi az gibi geldi bana zamanla yeni takılan yaylar gibi bi düşme yaşar mı bu yaylar yoksa biraz daha presleteyimmi?
Arkadaşlar bugun aracımdaki vogtland yaylara soğuk pres yaptırdım yarım parmak kadar indi. İnmesi pek içime sinmedi az gibi geldi bana zamanla yeni takılan yaylar gibi bi düşme yaşar mı bu yaylar yoksa biraz daha presleteyimmi?
vogtland genelde güzel düşürür arac neydi? gerci herkesin basıklık algısı farklı. Yine de bi defa press yapılan yayı bi daha isleme alma taraftarı degilim
Söküp tekrardan yaptırabilirsin hocam ama 3. ye söktürme özelliğini kaybedebilir yay
/// M POWER 3.20 // VW MK6 TDI //SEAT LEON TFSI
Yeni yay alıp taktırın ve onları da presletip çöp etmeyin
Bosphorus Innovations - Water/ Methanol Injection Kits
http://tr.bosphorusinnovations.com/
facebook.com/BosphorusInnovations
instagram.com/bosphorus_innovations/
1905inci kez açıklayayım bir şey olmaz emmoğlu yaptırdı 10 numara olduculara...
yaylar, kaç kg yük taşımaları gerekiyorsa ona göre bir statik yük, kaç cm salınacaksa ona göre de kalınlık ve de sarım sayısı hesaplanarak yapılır... yayı ısıtırsanız, kullanılan metalin yapısını tamamen bozarsınız, ısıtma derecesi süresi ve de nasıl soğutulduğuna göre de bambaşka bir şey çıkar ama o şeye artık yay denir mi ona bilmem, ayrıca 4 yayında karaktersizliği birbirinden farklı olur ki belki de o daha büyük sıkıntı...
soğuk presçiler ne diyor peki??? sıcak presteki sorunlar bizde olmaz.. yok canım emin misin? bir yay belli bir yaylanmadan sonra ilk şekline geri döner, siz bir yayın yüksekliğini düşürmek için, olması gerekenden daha fazla basınçla sıkıştırıp, yayı çalıştığı frekanstan çıkartmak zorundasınız, bakın ne diyorum 'çalıştığı frekanstan çıkartmalısınız!!'... yani soğuk presten sonra çıkan nesneye de yay demek doğru olmuyor...
Metalurji ve Malzeme Mühendisi öğrencisi olarak bana göre kesmek bile presin soğuk yada sıcak olanından iyidir. Her malzemenin malesef içerisinde bulunan çatlaklar pres yani yük altında harekete geçip ilerlemeye ve malesef kırılmaya neden olabilmektedir. Pres sonrası kırılmasa bile daha sonra herhangi bir gerilme sonrası yay malesef aniden kırılabilir.
Benim teknik olarak neler olabilir konusunu tartışmak için açtıgım bir konu vardı. araştırabilirsiniz oradan biraz, noktalayamamıştık gerçi.
En basit ve düz açıklamayla, makine elemanları tasarlanırlarken belirli yüklere göre statik ve yorulma analizleri yapılarak tasarlanırlar.
Statik analiz tarafı araçlarımız için çok mühim bir hadise değil bu noktada. Yorulma analizi burada önemli olan.
Yorulma nedir, neler etkiler? Mühendislik bakış açısı olarak yorulma analizi yaparken en önemli noktalardan biri analiz sonucunda oluşan stresin SN eğrisinde nerede kaldığıdır.
SN eğrisi de malzemeler için deneylerle belirlenmiş grafiktir ve bu grafik ilgili malzemenin ne kadar yüke kaç defa dayanabileceğini söyler.
Örneğin;
Siz 'soğuk press' yaptırıp yayı deforme ettiginizde, hem plastik olarak deforme etmiş olup içerisinde mikroçatlaklar oluşturuyorsunuz hemde, bu grafikte çok üst noklara çıkarak malzemenin yükleme/boşaltma ömrüne önemli ölçüde darbe vuruyorsunuz. Mesela normalde 1000000 defa yüklemeye dayanacak yayı yaptıgınız aşırı yüklemeden dolayı 500 000 yüklemeye dayanacak hale getiriyorsunuz. Aslında bununla da yetinmeyip o yayın kasise sert düşme gibi durumlarda daha narin kalmasıyla bu bahsi geçen yükleme sayısını daha da hızlı tüketecek duruma getiriyorsunuz.
anlatabilmişimdir umarım anlatmak istedigimi.
bende YAŞ / YAY eğrisi yapıp yolllayacam:
yaş ilerledik sıra daha yumuşak hamurlu lastik, daaha yüksek ebatda yanak, daha yumuşak yay/helezon takasım var![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)