Sizin dediklerinize katılmakla birlikte,ani elekt. kesilmelerinde ve gelişlerinde zaten hdd.'ın içindeki plakalar değil asıl hdd motorunun bozulma ihtimali var ve Hdd plakarında Bad sector oluşabilir diyen önceden bir kaç kaynak okudum.(ama yanlış hatırlıyor olabilirim) Benim bilgim bu şekilde. elekt. kesilmeleri hdd.'ye fiziksel zarar verir diye biliyorum.Bu arada video çok yararlı oldu,bende benim bozulan bir kaç hdd'nin içini açmıştım :D
Alıntı:
Maxi Nickli Üyeden Alıntı
arkadaşlar tüm yazılanları okumadım ama ortada şöyle yanlış bir kanı var onu düzeltmek istiyorum.
elektrik kesilmelerinde harddisk "fiziksel" olarak zarar görmez,
sistem uçabilir, programınız bozulabilir ama harddik bozulmaz
ayrıca her mavi ekran harddisk arızasını veya bad sektör olduğunu göstermez.
harddisk
1- zamanla eskir bozulur
2- üretim hatası vardır bozulur
3- darbe alır ! yere düşer bozulabilir (özellikle çalışırken olursa çok zarar görebilir)
size bir video veriyorum
bu örnek videoda hardiskin bir takım fiziksel davranışları gösteriliyor
güzel bir örnek, 3,5 inch veya notebook diskide olsa mantık aynıdır, boyut farklıdır.
videoda bizi ilgilendiren en önemli kısım
ilk power verilmesi sırasında kafanın nerede durduğu !
ve power down yapıldığında kafanın "nasıl" otomatik olarak gene park yerine dönmesi !
farkındaysanız cihazı kapadığınız zaman harddisk otomatik olarak (kafaya bağlı yaylı ve manyetik bir mıknatıs sayesinde) okuma kafaları güvenli bölgeye çekiliyor, bu sayede okuma kafaları cihaz çalışmadığı zamanlarda sizin datalarınızın üzerinde durmuyor !
(kapama faslı 1.41 de)
Kardeşim eğer İzmir'de vs. okuyor olsaydın.Senin yanına gelecektim o yüzden sordum.
Alıntı:
HondatugraL Nickli Üyeden Alıntı
istanbul yeditepe ünideyim abi ben. Bilgisayardanda çok anlamam artık ama formattan anlarım az çok odadakı arkadaşlarda anlıyo ama çok detaylı bılgım yok neyazkkı yazılımlar hakkında :(
Evet arkadaşımız çok iyi açıklamış.Ellerine saglık...
Alıntı:
mr.korhan Nickli Üyeden Alıntı
Maxi ye Tüm Disk bozulması hakkında söylediklerine katılmakla birlikte , yaşadığın sorun için şunları söyleyebilirim.
açılışta f8 menüsünden ,eğer xp nin sp3 lü güncel bi xp ise menüde "sistem hatasında otomatik yeniden başlatmayı devre dışı bırak" seçeneği görünecektir bunu seçin ve mavi ekrandaki hatanızı öğrenin,,ardından genel olarak tahmin ettiğim boot volume hatası ise (çok elektrik git gellerinde genelde xp boot volume bozar) orjinal xp cd ile bilgisayarı boot edin, karşınıza çıkan ilk ekranda R onar seçeneğini seçin kurtarma konsolu (eski adıyla Dos görünümüne benzer alan) na düşecektir bilgisayar, bu kısımda işletim sistemini seçin diyecek karşısında rakam olacak 1-2 gibi , rakamı yazıp enterladıktan sonra C:\Windows içine inecektir, bu kısımda komut olarak CHKDSK /P /R yazın ve entera basın chkdsk kurtarma uygulayacak ve %80 ihtimalle kurtarılacaktır bilgisayarınız, veya portable cd üzerinden çalışan işletim sistemleri ile bilgisayarı açıp içinden verilerinizi alabilirsiniz diğer partition yada çevre birimlere (usb disk-cd-Dvd v.s.) ardındanda yeni kurulumla sorunu aşabilirsiniz.
herhangibir sorun devamında karşılaşırsan, yazarsın tekrar yardımcı oluruz. :) Kolay gelsin.
05-10-2011, 21:28
HondatugraL
Alıntı:
Tekos Nickli Üyeden Alıntı
Kardeşim eğer İzmir'de vs. okuyor olsaydın.Senin yanına gelecektim o yüzden sordum.
gelmiş kadar oldun abicim düşünmen yeter. bugun ınternet kafeye bıraktım pc yı onarabılırsek onarırız olmazsa format atarız dedı adam yarın gıdıp alıcam.neden mavi ekran verdıgını yaz kağıda sorada Istedıgın programlar varsa onlarıda yaz yuklerız dedı bende yazdım nekadar eskı kullandıgım prog varsa. İnşallah onarılır yada duzelır. yarını beklıcem sabırsızlıkla :)
06-10-2011, 15:04
HondatugraL
ınternet kafe sahıbı aradı senın makıneyı formatta kurtarmıyo abıcım dedı ya ramda ya hdd de sorun dedı ne gıbı bı sorunu olablırkı ? değişim gibi bişeymi
06-10-2011, 16:09
altima
yaw delikanlı korkma bişey olmaz :D:D:D
o şekil diskler bilem kurtarılıyor haberin ola :icon_tup:
işyerimde kac tane seninkinden daha beter olan diskler gitti yuzde 95 i kurtarıldı. haberin ola..
en kotu,,, gidersin m koydeki buyuk caminin aşagısına inen yola,, hangi dukkana girersen veri kurtarmacıdır onlar.
adamlar bi şekil kurtaryo,, hee daha prof bişey ararsan """hallederiz""" :D:D:D:D
Tşk
Rıdvan.:cool:
06-10-2011, 18:17
HondatugraL
halledılır tabı ama malıyetıde var 400 tl ye hem geçen hemn tamır ettır zor :D
06-10-2011, 18:20
Spawn
teknosa bimeks vb. yerlerden bi tane 2.5 luk boş harici kutusu alıyorsun ( örnek oalrak everest marka var internetten araştırabilrsin) harddiskini söküp kutunun için ekoyuyorsun , başka bilgisayara harici bellek gibi takıp istediğin dosyaları aktarıyorsun .
06-10-2011, 23:24
HondatugraL
Alıntı:
Spawn Nickli Üyeden Alıntı
teknosa bimeks vb. yerlerden bi tane 2.5 luk boş harici kutusu alıyorsun ( örnek oalrak everest marka var internetten araştırabilrsin) harddiskini söküp kutunun için ekoyuyorsun , başka bilgisayara harici bellek gibi takıp istediğin dosyaları aktarıyorsun .
hmm ewet guzel fıkır eğer duzelmezse guzel yontem teşekkurler ;)
07-10-2011, 21:15
HondatugraL
bilgisayara xp yukleyememişler bios ayarlarının falan değişmesi gerektıgını soyledıler. Bu ayarları değiştirsek xp yukletsek ne gıbı değişiklikler olur yada herhangıbi bişey olurmu şuan bılgısayar kullanmaktan soğudum resmen bı win. 7 çok iğrenç XP yi yükletmek istiyorum. Abilerim açıklama yaapabilirlermi acaba ?