Aslında bu konuda çok güzel düzenlenmiş kanunlar ve sirkülerler var.. Amaç doğal yaşamın devam edebilirliği ve bilinçli amatör avcılık..
Gece karanlıkta fenerle dalarken balığın gözüne feneri tuttuğunda balık donmuş gibi hareketsiz kalır.. Balıklar genelde akşam suyunda sığa gelmeye başlarlar, sığ suda gecelerler ve sabah suyunda yemlenip derine kaçarlar, temel balık davranışı budur.
Dolayısıyla gece fenerle dalarken çok ciddi trofelerle karşılaşabilirsin ve tamamen yüzeyde iken dahi (nefes tutup dalmadan) bi dünya balık vurabilirsin..
Balık neslini koruma amaçlı olarak gece dalışı yasaklanmıştır.. Aynı şekilde harici hava kaynağı ile zıpkıncılık yapmak suçtur.. ( Tüp+zıpkın) Balıklar doğaları gereği meraklı hayvanlardır, suyun altında kalabildiğin süre ne kadar uzunsa balığın merakını cezbedersin ve hayvan dibine kadar gelir... Agaşon denen tekniğin de temel prensibi budur, nefesini tutarak dipte hareketsiz kalmak... Apnea kondisyonun ve dip süren ne kadar uzunsa balık vurma şansın o kadar artacaktır..
Bıçak muhtemelen gece dolaşan hayvanlara (müren, mğrı) karşı koruma amaçlı olarak söylenmiştir.. Ancak her daim dalarken bıçak taşımak gereklidir, hiç ummadığınız bir derinlikte ip, kemer, dipteki ağ parçaları vb. kesmeniz gerekebilir..
