Bende 50 lik Honda ile 6.60 Neta kullanicisiyim, Alper abinin dedigi gibi acayip karakterli tekne, dalga vs. bana misin demiyor ama ucmasini kacmasini beklemiyeceksiniz, ben yeme, icme, keyif kisminda oldugum icin gayet memnunum.
Bende 50 lik Honda ile 6.60 Neta kullanicisiyim, Alper abinin dedigi gibi acayip karakterli tekne, dalga vs. bana misin demiyor ama ucmasini kacmasini beklemiyeceksiniz, ben yeme, icme, keyif kisminda oldugum icin gayet memnunum.
K 1989 BB - TYPER / K 1997 BM - S2K / K 1595 BM - ML350
8-9 mil en güvenli seyridir o teknenin. Daha üstüne çıktığın zaman çok fazla kafasını diker kıç ayna yapısından dolayı dümen dinlememeye ve fazla yatmaya başlar. Bu tip tekneler hız için üretilmiş tekneler değiller. Tam yolda 9 mille saçma sapan yakıt tüketmek yerine 6 mille yarısından az yakarak daha konforlu seyir yaparsın eğer sabrın varsa.
IN BOOST WE TRUST
Ben gücünden dolayı Evinrude/Johnson manyağıyım. 2 zamanlı olması ve enjeksiyonla gerçekten hem güçlü hem daha az benzin tüketiyor. Yağ bakım derdi yok. Fabrika pandemiden beri 0 motor üretmiyor ancak hala üretiminin son 10 yılında çıkardığı bütün modellerin parçalarını üretiyor. Parça sorunu yok yani. Mercury de baktığın zaman performans olarak üstün marka ama belli bazı sorunları var. Özellikle kuyruk kısmında çok fazla yağlama ve dişli problemi var. Tohatsu Mercurynin Outlet markası. Yani bu sezon 0 aldığın motor esasında mercurynin bir önceki modelinde kullandığı parçalarla üretilmiş motor. Suzuki sorunsuz. Akmaz kokmaz ama uçmaz da. Honda ve Yamahadan kesin uzak dururdum. Özellikle Honda inanılmaz sorunlu. Yamahaya gelince ömrü çok kısa hem de performans olarak çok çok geride. Kullandığın sürece sorun yok ama bir sorun çıkarmaya başladığı zaman önünü alamıyorsun. Domino taşı gibi patır kütür dağılıyor her tarafı.
Eskiden Mariner vardı gerçekten çok çok iyi motordu. Herşeyi mekanik sorunsuz yolda kaldığın zaman bile bir şekilde saç tokası vs ile çalıştırıp dönerdin. Performansı da yüksekti. Arkadaşımın teknesinde kanalda kuyruk kavrama dağıttı. Pense ile iğnelerin uç kısmını kesip biçip üstümüzdeki yağmurluğu kesip parça yapıp döndüğümüzü biliyorum.
IN BOOST WE TRUST
Bende yıldız marine 4.50 + tohatsu 20hp ile samsunda tekne sahibiyim. uçmaz, kaçmaz, çok dalgaya gelmez, ama samsun gibi bir yerde koy yok, gezecek yer yok, marinadan çık, gez, geri gel şeklinde tatlı su balıkçısıyım. (sakin denizde çıkar gezer yoksa ipini çözmem.) bu 2. teknem öncesinde el yapımı 5 mt + 10hp tohatsum vardı, 2. setup samsun için bana yeterli geliyor, kesinlikle daha fazlasını aramıyorum. Motor konusunda 2 motorumu da sıfır aldım, her kış bakımını yapıp kışladım, şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım.
Babacım sana özelden de anlattım kayar tip hızlı teknelerde oturaklı vs bekleme hele o boylarda hiç bekleme. 520 fisherman bile olsa yanında biri hızlı yüzse sallanır. Sen sandaldan 15mt motoryat konforu bekliyorsun. Öyle birşey yok. Parsun dediğin motorda çöptür tuzlu suda. Johnson/Evinrude un tamamen Çinde tatlı suda kullanılmak üzere çıkardığı bir markadır. Soğutma kanalları ve metal molekül yapısı ona göre tasarlanmıştır. Dersen ki ben gölde kullanıcam al düşünmeden kullan. Ama denize sokarsan kısa süre sonra yaw bu niye yürümüyor niye performansı düştü dersin. Çünkü kanalların içerisi dolmuş ve yüksek sıcaklıkla seyir yapıyorsundur. Dıştan takma küçük motorlarda uyarı ekranı vs olmadığı için dışarı attığı devirdaim suyu sürekli kontrol edilmelidir. Bu vereceğim bilgileri hiç bir yerde bulamazsınız. Birincisi motoru aldın kesin kez rödajını çok çok iyi yapmalısın. Deniz motorları karada kullanılan otomobil motorlarına göre daha sağlamdır. O nedenle daha pahalıdır. Sürekli olarak boxer motor gibi yatay enlemde ve daha yüksek devirde çalışır şanzıman olmadığı için. O nedenle de genelde 5500 devir civarında sınırlandırılır. Daha yüksek devire çıksa bile pervane çürük su üreteceği için hızı düşer. Deniz motorları kara motorlarına göre daha komplexdir. 4 zamanlılarda yağ değişim sürelerini kesinlikle geçirmeyin.Yeni nesil otomobiller 15k km gider ki tavsiye etmiyorum max 10bin olmalı. Hadi işin çıktı yola gittin 1000km fazla yaptın ok sorun değil ama deniz motorlarında kuyruk yağı ve motor yağı değişimi aksatılmamalı. 100 saat yerine 110 saat yapmayın sakın. 2 zamanlılarda iş daha farklı onlarda tork çok daha yüksek olduğu için kuyruğa daha fazla yük biner o nedenle kuyruk yağı sık sık değiştirilmeli. Ayrıca 3-4 depoda bir bir miktar kurum önleyici atılmalı sürekli yağ yaktıkları için. 2 zamanlı motorlar wenkel gibidir arada sürekli yüksek devirde kullanılmalıdır ki yağ kurumlarını atsın. Şimdi gelelim kontrol paneli olmadığı için nasıl gözle kontrol edeceğinizde. Devir daim suyunu sürekli elle kontrol edin. Deniz suyu sıcaklığının bir kaç derece üzerindeyse sorun yok normal ama gerçekten çok sıcaksa o zaman çok ısınıyor demektir. Pervane de bulunan su emme pervanelerinde bir sorun olabilir su kanalları tuz birikimi yüzünden daralmış olabilir. O şekilde kullanmayın. Ayrıca bir yoğurt kabının içini siyaha boyayın devirli kullanımdan sonra kabın içerisine soğutma suyunu alıp yağ miktarını kontrol edin. Soğutma suyuna yüksek miktarda yağ karıştırıyorsa sorunlar başlıyor demektir bakım aralığını sıklaştırın.
IN BOOST WE TRUST
@kelalper abinin verdiği bilgiler çok faydalı. tekneden amacınız/beklentiniz nedir? yavaş rahat mı? hızlı konforsuz mu? ben şahsen f/p olarak teknemden memnunum, daha çok bütçe ayırsam safter+50hp mercury kombini yapardım kendi sahilim ve kullanım tipime göre. safter teknelerin suyu göğüslemesinin iyi olduğunu düşünüyorum. mercury konusunda da servisini ustasını yakınen tanıdığım için tercih ederdim. motorun çıkarttığı dalga köpürtmesi misali sonu olmayan bir iş.. beneteau yelkenliyle keyif yaparken yanımızdaki motoryatın radar sonar sistemi neredeyse bizim yelkenlinin fiyatına denk geldiğini bilirimnı. ama biz kendi imkanlarımızla f/p olarak en keyif alacağımız şekilde yelkenliyle seyrediyorduk. Sizin kullanım amacınız ve bütçeniz teknenin oturaklılığını belirliyor bir noktada. Hepimize gönlümüze göre keyifli denizli günler dilerim.
ben de hevesi yüksek fakat tecrübesi sıfır kişilerdenim
videolardan yazılardan vs vs okuya okuya alesta marine seamax 620'ye çok ısınmıştım sıfır bilgimle
at-çek kullanım (pratikte zor olsa da) taraftarıyım
Tesla Model Y Sr
620 tekne at çek olmaz arkadaşlar. Çok büyük at çek e. o iş için mak 5mt.
IN BOOST WE TRUST
15 yılı geçmiştir tahminim 4.60 Anıl Marin fiber, 20hp Evinrude çift zamanlı motor var.
İstanbul Kumburgazda fırtına olur hadi 3 kişi kıyıya al, kışlama için motoru eve tekneyi çevir bırak rahatlığı var.
Yenileme- büyütmeyi düşünüp 5.50+ direksiyonlu bir modele geçmeyi az düşünmedim ama bunun rahatlığı ve yeni teknelere göre fiberin kalitesi son 2 senedir özellikle vazgeçiriyo.
Aynı durum bizde de varbizde tekirdağ/kumbağdayız , 450 safter / 20 hp tohatsu nun pratikliğini bırakamıyoruz bi türlü . 5+ ya çıkınca hem maliyet hem de pratiklik avantajı kalmayacak. Bunu at çek sakla çok kolay. Sürat olarakta 3 kişiye kadar gayet yeterli benim kullanım tarzıma göre.
Seçkin Yatçılık - Seçkin500 sahibiyim. 75 hp evinrude motor var üzerinde. Ben motor ve kabuk olarak çok memnunum. Sorularınız olursa cevaplayabilirim.
Selamlar,gerçekten çok güzel konu olmuş, aktif kalması dileği ile.
Rota fisher reborn,30 hp içten yanmar hakkında kullanıcı yorumu olur mu? Sanki fiyat/performans/denizci olması ile ön plana çıkıyor gibi.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)