User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
33 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Ev satın alırken ne kadar kredi çekilmelidir?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Ev satın alırken ne kadar kredi çekilmelidir?

Herkese selam,

Yakın zamanda bir ev alma durumumuz olabilir. Ama kredi çekerken ne kadar çekeyim emin olamadım. Kimisi elindeki nakit paranın bir kısmı dursun vade karşılığı kredi gibi olur faizi krediyi öder diyor(bir kısmını). Faizler düşünce eldekini yatırıp kapatırsın krediyi diyorlar. Kimisi az çek hemen bitir elinde ne varsa koy diyor. Tam emin olamadım değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Özetle elde x miktar para var diyelim. ev 3x olsun. 2x kredi çekip eldekini koyup ev almak mı? yoksa 2.5x kredi çekip elde 0.5 bırakmak mı ve onun faiziyle krediye destek olmak mı? Bu soru biraz saçma gelebilir bazılarınıza ama yine de sormak istedim. Artık maaş zamları az gelecek riske girmek istemiyorum pek geçen seneki gibi 40-50 gelse dedikleri doğru olabilir ama şimdi bilemedim..

207_TR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    max kredi max vade

Çok uzun değil 3 sene önce ev kiramdan yüksek kredi ile başladım, 4.yıla girmek üzere 1 hamburgercide 3 kişinin doyacağı hesabı kredi taksidi olarak ödüyorum

207_TR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 207_TR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    max kredi max vade

Çok uzun değil 3 sene önce ev kiramdan yüksek kredi ile başladım, 4.yıla girmek üzere 1 hamburgercide 3 kişinin doyacağı hesabı kredi taksidi olarak ödüyorum
    tabi ödeme dengesine göre ama nakidin çoğunu bağlamak hata olur konutta.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    24 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ev 3x ise banka 2.5x veya 2x kredi vermez diye düşünüyorum mevcut durumda.
    İlk ev kredisi diye bişet çıkacakmış galiba 1.46 faiz ile mi ne, bir bakarsınız.
    Zamanında bende hesap yapmıştım, 60 ay en optimum nokta gibi duruyordu. Sizde hesap yaparsınız ama yukarıda yazıldığı gibi max kredi max vade derim. Para ileride pul olacak, allağ korusun işsiz kalma durumu falan olursa ödemeler zorlamamalı..............
    Faizler inince yapılandırırsın.
    Okumadan imzalamam.....

AliGizda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    41 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ev almak sadece ev almak ile, kredi çekmekte sadece kredi çekmekle bitmiyor, onları iyi hesap et derim. Bende 2 sene önce ev aldım, çekebileceğim maks kredi miktarını 120 ay vade ile ile kullandım. Biter mi diyodum 2 haneli taksit sayısına düştüm bile Ayrıca şu an evi kiraya versem ev kendi kredisini ödüyor, üstüne kenara para bile atıyor.

Tapu masrafı, kredi dosya masrafı, ben evi 0 almıştım ilk girerken abonelikler epey yüklü miktarda para ödemiştim. Kenarda nakitin kalsın derim.

Şimdiden hayırlı olsun, Allah ödeme kolaylığı versin.

tequila818 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bir kere ilk eviniz mi olacak önemli olan o. Hali hazırda eviniz var ise BDDK kararları gereği neredeyse kredi vermiyorlar diyebilirim. Eğer ilk eviniz ise maksimum vade ve maksimum tutarda kredi alabilirsiniz. Yalnız krediyi alırken kredi faizleri düştüğünde borcunuzu yapılandırabileceğinizden emin olun. 1-2 seneye faizler düşerse borcunuzu yapılandırır düşük faizden tekrar borçlanırsınız ve aylık ödemeleriniz düşer. Tabi faizler düşünce satın aldığınız evin fiyatı da bir anda artar. Ballı kaymak olur. Bu ülkede borca giren uzun vadede çok para kazanıyor.
    E90 330i

16EC813 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    60 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    tamevalmazamanı
    PROSTOCK GARAGE
    SONKANATKIRICI K20 SİYAREXS

darkred - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Şuan faizler çok yüksek olduğu için vade uzadıkça faiz yükü çok artıyor ve ödeme o kadar kabarıyor.

5-6 yıllık vade seçenekleri daha makul.

Hangi kredi sitesinden baktım şimdi

1 milyon kredi çekerseniz 10 yıl vade aylık taksit 31 bin küsür geri ödeme 3 Milyon 750 bin

Yine 1 milyon kredi çekio 5 yıl vade yaparsanız aylık taksit 36 bin geri ödeme 2 Milyon 100 bin

O yüzden max vade şuan pek mantıklı değil.

500-600 bin TL nin de aylık faiz getirisi şuanda 20 bin TL civarında. Ama bu rakam şimdi böyle faizler düşünce ne olur bilinmez.

Kenarda bırakmak istediğiniz para kadar fazla kredi çekeceksiniz. Bu paranın toplam geri ödemedeki ve aylık ödemedeki yükü ne olacak ve getirisi ne kadar olacak onu siz bilirsiniz bence.

Birde ev sıfırsa eksper değerinin belli bir yüzdesini kredi çekebiliyorsunuz ikinci else daha düşük bir yüzdesini. Bu rakamlar sizi kurtaracak mı ona da bakmak gerek.

Şimdiden hayırlı olsun sizin için.
    Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.
    M.Kemal ATATÜRK

R.I.P - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hane halkında birisinin üstüne ev varsa ortalama max %20 (eksper değerinin) civarına kredi veriyor bankalar, eğer ev yok ise %80di yanlış hatırlamıyorsam. faiz oranlarında ise çok birşey fark etmiyordu 3,10-3,15 gibi bir fark oluşuyordu. yapılandırma tarafını banka ile netleştirsen bile şöyle bir detay paylaşmıştı banka bana açıklanan faiz oranları yapılandırmayı kapsamaz ise (devlet tarafından) bizim banka olarak yapabileceğimiz bir şey olmuyor

KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    127 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Enteresan bir dönem şuan, faizler ciddi yüksek ve ev fiyatları talep düşüklüğü neticesinde görece uygun. (ülkede uygun fiyatlı bir şey yok bana kalsa da)

Ben şu denklemi uygulardım ev alacak olsam.

Aylık olarak ödeyebileceğim max tutarı belirler buna göre minimum vade ile alırdım.

En uygun sitesinde 1.000.000 M için 60 ay aylık taksit 36.599 TL iken toplam geri ödeme 2.206.172 TL
    36 ay aylık taksit 46.215 TL iken toplam geri ödeme 1.673.982 TL

Aradaki toplam geri ödeme farkı 532.190 TL

Aylık taksit farkı ise 9616 TL 24 ay daha erken bitecek bir kredi ve totalda yarım milyon tl cepte kalabiliyor.

Tamamen gelir ile odaklı bir durum.

ev fiyatları uçmadan önce 0.8 li rakamlardan kredi alıp o dönem ev kirası 800 tl iken 2300 tl aylık taksitle ev almıştım.

Bu gün kredim sabit evlerin kirası 15k + oldu oturduğum site de. Enflasyonist ortamın kısa vadede normale döneceğini düşünmüyorum, bu yüzden bu gün biraz zorlanarak atılacak bir adım ileride oldukça ferahlık sağlayabilir.

Ortalama gelirli, atadan babadan mal mülk kalmayan ya da çok afaki kazanmayan bizim gibi adamlr için sıkmadan mal sahibi olmak çok zor.

babayimben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Elde kalan nakitin faizi ile kredi taksidi ödeyip kar etmek tamamen banka sistemi mantığına ters. Çektiğiniz kredi faizi vadeliden aldığınızdan fazla olacaktır her durumda muhtemelen.
    Ödeyebileceğiniz maksimum taksit miktarını belirleyip ona göre kredi miktar ve vadesini belirlemek gerekir. Bazı bankalar zamanında kademeli artışı olan krediler veriyordu şu an durum nedir bilmiyorum ama sorulabilir.
    Hakkınızda hayırlısı
    1994 Doğan S, 1990 E30 318is, 2007 Astra 1.6, 2005 Mazda 3, 2012 F30 316i, 2017 HR-V 1.5 i-VTEC, 2007 E60 535D LCI, 2018 1.6 CDTI Insignia, 2018 C200d FL, 2018 Mx-5 ND 1.5, 2015 F32 420d

Tech Moderator Schumi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bence elindeki para yada almak istediğin evin fiyatı ilk etapta önemsiz. Şunu kesin olarak belirlemen lazım. Hane halkı olarak toplam gelirinizi çıkartın. Eşiniz yada sizin işinizin devamlılık durumunu gözden geçirin. Tabi ki hiçbir şeyin garantisi yok ama en az 2 yıl kadar işlerinizde kalabilecek misiniz? Yada tekrar iş bulmanızı gerektirecek bir durumda çalıştığınız meslekler hemen iş bulmaya müsait mi?

Eğer bunlardan yana kendinize güveniyor yada risk almak istiyorsanız. Sizi 1.5-2 yıl boyunca öldürmeyecek ama en çok zora sokabilecek aylık ödeme miktarını belirleyin. Çünkü kredi kolay değil zor ödenirken mantıklı. Şimdi ödemesi zor olacak rakamı belki kredinin son taksitinde çocuğunuza cep harçlığı olarak verebilirsiniz.

Kredi miktarı için şöyle söyleyeyim. Çekebildiğiniz kadar çok kredi çekin. En yüksek oranla bile olsa şu enflasyonist ortamda para almaktan korkmamak lazım diye düşünüyorum. Size tahsis edilebilecek aylık ödemesini yapabildiğiniz en yüksek tutarda krediyi çekin. Almak istediğiniz eve verilen kredi tutarı sonrası elinizdeki nakitin en azını kullanmaya çalışın. Kalan nakit olur onunla da FON vs.vs. girilebilir. Kredi yapılandırma ile ilgili zaten arkadaşlar söylemişler.
    Schumi.Projects

106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
    Never drive faster than your guardian angel can fly
    106 RC - 106 GTI with 2 liter engine

S-works - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Konut kredisinde genelde %40-50 veriyorlar. O yüzden %50 sini nakit ödemeniz lazım. Bende bakıyorum 4-5 milyon daireler. 2-2,5 çıkmıyor Kredi ödeme gücüm var ,ancak istediğim rakam çıkmıyor.
    Special Works Detaylı Araç Bakım Merkezi

https://www.instagram.com/specialworkstr/

Mutu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Elindeki parayla krediyi ödersin diyen arkadaşlara enflasyonun tanımını biliyorlar mı acaba?

Ayrıca bu kadar yüksek faiz oranlarının olduğu yerde olabildiğince az borçlanmak lazım derim. Enflasyon hep önceki 2 senedeki gibi seviyede gidip, bizlerin gelirlerine benzer yansıma olmayacaktır. Bu bir risk oldu diyelim, elinde paranın da kıymeti çok azalacak bu durumda. Bu daha büyük risk.

e 1milyon çektiğini 3 milyon ödeyeceksin varsayalım krediler çok uzun vadede düştü, bu da durgunluk demek konut piyasasında, yani senin 2milyonluk evi 5milyona almana sebep olup, hala evin 2 milyona kalması da bir risk.

Kendi ödeme durumuna bakarak, ülkenin ekonomik risklerini de göz önünde bulundurup sen karar vermelisin, bu iş tavsiyeyle olmaz malesef.
    Instagram: mutusgarage

Emre-Dylan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    17 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Geçen sene kasımda eski evimi satıp yeni ev aldım elimde yeni evin %70i kadar nakit vardı ben krediyi %50 oran çekip geri kalan %20 nakiti altına yatırdım Şuan altın o dönemden bu zamana %40 civarı koydu. Amacım araç almaktı istediğim araçlar uymayınca altına yatırım yaptım. Bana göre enf döneminde ne kadar uzun vade borç o kadar iyi. Gelir sürekli artıyor kredi borcun sürekli enf karşısında ezilmekte. Herkesin düşüncesi aynı olmayabilir ama bana bu mantıklı geldi ve pişman etmedi bu yatırım beni.
    AC/DC Back In Black
    1968 Mercury Cougar GT-E 427 390Hp

Can1993 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ne kadar uzun vade çekerseniz o kadar iyi. Ülke de her sene %65 e yakın kira artışı oluyor. 3. senenin sonunda kira öder gibi daire sahibi olursunuz.

drago - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    47 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Normal şartlarda maksimum süre ve maksimum tutarda kredi derdim

Ama faizler bu seviyede iken tam anlamıyla çılgınlık.

Hiç bir banka enflasyon oranından düşük kredi vermez (yoksa batar ) ancak devlet teşviği vs olması lazım.

Bu arada krediye ihtiyacınız olmasa bile az bir tutarda olsa da kredi çekin. Evin olası tüm ofsayt durumlarını görebilmeniz açısından faydalı oluyor. Kredi çıkmayan evden, alım gücünüz dahi olsa, ne kadar beğenseniz de uzak durun.

Krediye dönecek olursak; bu faizlerde ben olsam vadeyi kısa tutar, en fazla alacağım evin kira bedeline denk gelecek taksit kadar kredi çeker, kalanını nakit öderdim. 35bin kira ediyorsa misal; minimum 35bin, maksimum 50bin aylık ödemeli, 3 yıl gibi.

meganes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    1 milyona 2,5m ödeme var ve kredi çekin diyorsunuz mantıklı değil sanki
    aracı yüksek fiyata satmam için elinizde 'jdm' yazısı varmı ??

tequila818 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı meganes Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    1 milyona 2,5m ödeme var ve kredi çekin diyorsunuz mantıklı değil sanki
    Herkes kendi kararını versin tabi ki ama mahalle arasında gittiğim berber tıraşı 250 TL den 350 TL ye çıkardı. Günlük temizlikçi 1500 TL alıyor. Şuraya geleceğim, kira fiyatları 2-3 sene sonra 100 bin TL olursa şaşırmayacağız. 100 bin TL kira ödemektense 50 bin TL kredi ödemeyi tercih edebilirsiniz. Hali hazırda eviniz var ise tabi ki mantıklı değil ancak her yıl enflasyon oranında artan kira sarmalından kurtulmak için bir fırsat yakalanırsa değerlendirmekte fayda var.
    E90 330i

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler