User Tag List

Sayfa 1/3 123 SonSon
40 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Engelli araç alımı hk.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Engelli araç alımı hk.

Selamlar,

Yakın zamanda engelli raporu ile araç alımı yapan varsa eğer işlemler hk. bilgilendirme rica edecektim. Birinci derecede akraba üzerinden alınacaktır. Engelli raporu dışında istenen belge vb. var mıdır? Rapor ile araç bayisine gidip direkt alabiliyor muyuz? Normal araç alımından herhangi bir farkı var mıdır?

Geçmişte markaların sitesinde engelli indirimli fiyatlar yoktu fakat şimdi çoğu markada engelli indirimli fiyatlar vb. detaylıca yazıyor. Bu durum iyi olmuş eskiden bayiden hesaplattırıyorduk fiyat bir türlü doğru hesaplanmıyordu.

SK10 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Barkodlu karekodlu rapor var ise direk bayiye gidip işlemleri başlatabilirsiniz satış fiyatını 1.8e bölerseniz kaba hesap rakamı bulursunuz%90 üzeri ortopedik engelsiz için konuşuyorum normal alımdan farkı bi vergi dairesi işi var geri kalan notere gidip satışı alıyorsunuz önemli olan vergi dairesi kısmı o kısmı geçtikten sonra bi problem yok noterde aracı kullanıcak yanlış hatırlamıyorsam max3 kişi yazılıyor ruhsata
    16’Bmw 320i 40th Year Edition
    23’Dacia Duster 1.33tce Journey

207_TR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Merhaba
    %90 ve üstü rapor var ise
    rapor sahibi ile aracı kullanacak 1.derece kan akrabalarından aynı ilde ikamet eden 3 kişi vergi dairesine isim yazdırabiliyor.
    Rapor sahibinin rahatsızlıkları arasındda zihinsel-ruhsal durum yok ve rapor sahibi vekalet verebiliyorsa süreç basit.

Aracı almak için bayiye gidiyorsunuz
    rapor, raporlu kişinin kimliği, raporlu kişi ve aracı kullanmak için isim verilecek kişilere ait aile bağını gösteren vukuatlı nufus kayıt örneği yeterli
    bayide bir taahhütname dolduruluyor rapor sahibi ve kullanacak kişiler imza atıyor

ödemelerin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gerekiyor, aksi durumda %5 veraset vergisi de ödeniyor.

rahatsızlıklar arasında zihinsel vs durum varsa vasi kararı ve bu karara ek araç alım kararı gerekli.

Süreç küçük şehirlerde 3 iş gününde biter.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    torun 1.dereceye girmiyor yeğen kuzen vs de aynı şekilde.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı 207_TR Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba
    %90 ve üstü rapor var ise
    rapor sahibi ile aracı kullanacak 1.derece kan akrabalarından aynı ilde ikamet eden 3 kişi vergi dairesine isim yazdırabiliyor.
    Rapor sahibinin rahatsızlıkları arasındda zihinsel-ruhsal durum yok ve rapor sahibi vekalet verebiliyorsa süreç basit.

Aracı almak için bayiye gidiyorsunuz
    rapor, raporlu kişinin kimliği, raporlu kişi ve aracı kullanmak için isim verilecek kişilere ait aile bağını gösteren vukuatlı nufus kayıt örneği yeterli
    bayide bir taahhütname dolduruluyor rapor sahibi ve kullanacak kişiler imza atıyor

ödemelerin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gerekiyor, aksi durumda %5 veraset vergisi de ödeniyor.

rahatsızlıklar arasında zihinsel vs durum varsa vasi kararı ve bu karara ek araç alım kararı gerekli.

Süreç küçük şehirlerde 3 iş gününde biter.
    %90 üzeri zihinsel engellilik söz konusu hocam. Vasi kararımız mevcut. O zaman sulh hukuktan araç alım kararı çıkartmak gerekecek anladığım kadarıyla. Zihinsel engellilik durumunda da mı ödemenin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gereklidir?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı SK10 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Barkodlu karekodlu rapor var ise direk bayiye gidip işlemleri başlatabilirsiniz satış fiyatını 1.8e bölerseniz kaba hesap rakamı bulursunuz%90 üzeri ortopedik engelsiz için konuşuyorum normal alımdan farkı bi vergi dairesi işi var geri kalan notere gidip satışı alıyorsunuz önemli olan vergi dairesi kısmı o kısmı geçtikten sonra bi problem yok noterde aracı kullanıcak yanlış hatırlamıyorsam max3 kişi yazılıyor ruhsata
    Bizdeki rapor yanlış hatırlamıyorsam barkodlu karekodlu değildi. Yani 5-6 yıl önce falan çıkartılmıştı tam hatırlayamıyorum bakmam lazım. Eğer karekod yoksa ayrı bir süreç mi var acaba?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Seneca Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bizdeki rapor yanlış hatırlamıyorsam barkodlu karekodlu değildi. Yani 5-6 yıl önce falan çıkartılmıştı tam hatırlayamıyorum bakmam lazım. Eğer karekod yoksa ayrı bir süreç mi var acaba?
    Evet her türlü ödemenin raporlu kişiden gelmesini istiyor vergi dairesi
    hesabı yoksa ek karar başvurusunda talebinize hesap açmaya ve ödeme yapmaya diye izin yazdırın.

Jön Türk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    %90 üzeri zihinsel engellilik söz konusu hocam. Vasi kararımız mevcut. O zaman sulh hukuktan araç alım kararı çıkartmak gerekecek anladığım kadarıyla. Zihinsel engellilik durumunda da mı ödemenin sadece rapor sahibine ait hesaptan yapılması gereklidir?
    Özel gereksinimli birey kaç yaşında ?
    #eksikpazar

C!N - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Zihinsel engel mevcut ise ben olsam hiç düşünmezdim ötv muafiyetli araç almayı.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı C!N Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Zihinsel engel mevcut ise ben olsam hiç düşünmezdim ötv muafiyetli araç almayı.
    Neden merak ettim ?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Neden merak ettim ?
    Engelli bireyin vasisi olmanız gerekiyor, her konuda mahkeme ile muhatap oluyorsunuz, suistimal olmadığına dair her işlemde mahkemeyi ikna etmek durumunda kalıyorsunuz, aracın bedeli vasiden alınmış olsa bile araç alırken engellinin parası sayıldığından aracın süresi dolup sattığınızda araç bedeline engelli adına mahkeme kararınca bloke konuluyor ve engelli adına harcayacağınızı mahkemeyi ikna etmeden kullanamıyorsunuz. Bunun gibi meşakkatli bir çok bürokratik sebep nedeniyle ben tercih etmezdim, ötv'siz fiyatla alabileceğim 2. el bir araçla ihtiyacımı giderme yoluna giderdim.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı C!N Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Engelli bireyin vasisi olmanız gerekiyor, her konuda mahkeme ile muhatap oluyorsunuz, suistimal olmadığına dair her işlemde mahkemeyi ikna etmek durumunda kalıyorsunuz, aracın bedeli vasiden alınmış olsa bile araç alırken engellinin parası sayıldığından aracın süresi dolup sattığınızda araç bedeline engelli adına mahkeme kararınca bloke konuluyor ve engelli adına harcayacağınızı mahkemeyi ikna etmeden kullanamıyorsunuz. Bunun gibi meşakkatli bir çok bürokratik sebep nedeniyle ben tercih etmezdim, ötv'siz fiyatla alabileceğim 2. el bir araçla ihtiyacımı giderme yoluna giderdim.
    Haftada 1-2 tane yapıyorum benzer işlemleri.

Mahkemeye Vasi tayini için başvuruyorsunuz. Zaten bakmakla yükümlü olduğunuz bir birey varsa özel durumu olan mecbur vasi tayini gerekli.

Sonrasında araç alımı için ek karar başvurusunda bulunuyorsunuz. Bu kararı 1 günde alabilene de denk geldim. 15-20 günde alabilene de denk geldim. Çok zorlaşan bir süreç değil. Zorlu bir hakime denk gelmediğiniz sürece öyle bir özel durum ispatı gerekmedi kimsede.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Haftada 1-2 tane yapıyorum benzer işlemleri.

Mahkemeye Vasi tayini için başvuruyorsunuz. Zaten bakmakla yükümlü olduğunuz bir birey varsa özel durumu olan mecbur vasi tayini gerekli.

Sonrasında araç alımı için ek karar başvurusunda bulunuyorsunuz. Bu kararı 1 günde alabilene de denk geldim. 15-20 günde alabilene de denk geldim. Çok zorlaşan bir süreç değil. Zorlu bir hakime denk gelmediğiniz sürece öyle bir özel durum ispatı gerekmedi kimsede.
    En başta da söylediğim gibi şahsi fikrimdir.

Oguzhan.Ozturk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Araç alındıktan sonra parası %101 size ait olsa dahil kullanım harici hakkınız yok, vasisi varsa anlaşamazsanız yine sıkıntı olur size ben olsam 1. derece yakınınız değilse vefat durumunda o araç size kalmayacaksa almazdım.
    e46 '99 3.20i Manuel X, e36 '93 Coupe 3.0 stroke X, e36 '96 Coupe 3.20i X, e46 '01 3.30ci gri X, e46 '03 3.30ci siyah X
    E46 2003 3.30Cİ Stellgrau :X , e92 Coupe 3.20d 2012

Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Oguzhan.Ozturk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Araç alındıktan sonra parası %101 size ait olsa dahil kullanım harici hakkınız yok, vasisi varsa anlaşamazsanız yine sıkıntı olur size ben olsam 1. derece yakınınız değilse vefat durumunda o araç size kalmayacaksa almazdım.
    Zaten amacına hizmet etmeyecekse, raporlu kişiye fayda sağlamayacaksa. Sadece araç sahibi olup ileride araç bana kalsın mantığında olanların almaması gerekir.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zaten amacına hizmet etmeyecekse, raporlu kişiye fayda sağlamayacaksa. Sadece araç sahibi olup ileride araç bana kalsın mantığında olanların almaması gerekir.
    Mahkemeler engellenin etinden sütünden faydalanmak isteyen vatandaş ile dolu, Sulh Hukuk Mahkemesinde çalışıyorum 2. arabaya izin vermedik diye ortalığı yıkan mı ararsın, beddua edenimi ararsın, civic alıp bebesinin altına veren neler neler... sonrada bi munzur çıkıyor miras hakkı diye bunlar gelip mahkemede ağlıyor ona tutuluyoruz..
    e46 '99 3.20i Manuel X, e36 '93 Coupe 3.0 stroke X, e36 '96 Coupe 3.20i X, e46 '01 3.30ci gri X, e46 '03 3.30ci siyah X

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Oguzhan.Ozturk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Oğuzhan hocam merhabalar, vasi konusunda bir soru sormak istiyorum. Biliyorsunuz eğer engellinin anne veya babası ise söz konusu kişi bu durumda velayet hükümleri geçerli oluyor ve veli olarak geçiyor vasi değil. Bu tarz bir durum söz konusu olursa eğer herhangi bir izin almadan direkt olarak bayiye gidilip araç alınabilir mi?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Oğuzhan hocam merhabalar, vasi konusunda bir soru sormak istiyorum. Biliyorsunuz eğer engellinin anne veya babası ise söz konusu kişi bu durumda velayet hükümleri geçerli oluyor ve veli olarak geçiyor vasi değil. Bu tarz bir durum söz konusu olursa eğer herhangi bir izin almadan direkt olarak bayiye gidilip araç alınabilir mi?
    Hocam normal şartlarda dediğiniz gibi vasi olarak değil 18 yaş üstü dahi olsa veli olarak atanır, ama bayiler bazen problem çıkarabiliyor bu durumlarda izin için gittiğinizde mahkeme hakimi ek karar ile izin vermek yerine aile mahkemesine gönderebilir..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yeni yönetmelik değişikliği hayırlı olsun.
    %90 ve üzeri raporlarla alınan araçları kullancak kişilerin sayısı 3'ten 2'ye düştü.
    Araç kullanıldığı zaman araçta engelli kişinin bulunması şartı getirildi. Engelli bulunmadan kullanıldığı ve tespit edildiği takdirde defterdarlığa bildirim yapılacak, bu da başta ödenmeyen ötv'nin geri alınmasının önünü açacak.

Her sene bu ötv muafiyeti ile alakalı bir şeyler çıkarıp yayınlıyorlar ama kimlere danışıyorlar, kimler nasıl hazırlıyor bunları anlamıyorum, hep bir şeyler belirsiz, eksik kalıyor. Tek sefer de doğru düzgün soru işareti bırakmayan bir yönetmelik çıkaramadılar gitti. Şimdi engelli olmadan kullanılamaması güzel bir güncelleme oldu, suistimallerin önünü önemli ölçüde kesecektir lakin şeffaf şekilde yönetilip, denetlenip, uygulandığı taktirde. Fakat, aracın servise, muayeneye vb. yerlere gitmesi gerektiği durumlarda engelli bireyi de oradan oraya sürüklemeden nasıl bir yol alınacak bu gibi durumlar açıklanamamış.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler