User Tag List

Sayfa 3/10 İlkİlk 12345 ... SonSon
180 sonuçtan 39 ile 57 arası

Konu: Araba zevkiniz keyfiniz ne durumda ve elektrikli araç güzellemeleri

  1. #39
    Mutu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2008
    Şehir
    İstanbul
    Mesaj
    7.121
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    38 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Mevzu fosil yakıtsa biz buradan devam. Tarihin bir noktasından içten yanmalıya alternatif yakıtlarla dönüleceğini düşünüyorum. Ülkemizdeki ünite eksikliği olduğundan ötürü bizim min. 2030'a kadar vaktimiz var büyük ihtimalle.


    Unmodified Mazda MX-5 Races On Sustainable "Fossil-Free" Fuel


    Arabaya bir şey yapmak ve maliyetlere gelince, aracımın orjinal vites topuzuyla metal olanı değiştirmekten ve o şekilde sürmekten bile keyif aldığım için benim için olay 5 haneli rakamlara gelen maliyetleri karşılayabilmek değil, elde olandan da keyif almaya başlamak oldu artık. OZ bronz almak istiyordum misal fazlasıyla, ilaveten ciddi bir gider olduğu için baya bir süreyle ertelemek zorunda kaldım. Jantı boyatma şartlarını araştırdım ona da bir takım msw parası istiyor iyi yapanlar, ama bir kısım da oem kadar iyi olmuyor sonradan boyanan jantlar diyor. Velhasıl kelam aracıma periyodik bakım dışında son 6 ayda sadece yakıt ekledim. Ama yine de her bindiğimde mutlu oluyorum.
    Instagram: mutusgarage

  2. #40
    G_TT_I - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2006
    Yaş
    41
    Şehir
    Driftwood
    Mesaj
    2.431
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı darkmoon Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    En güzeli zaman gösterecek bizim ülkemizde 10-20 yaş çok yaşlı araç yaşları sayılmaz e39,e60, w211,c219, audide c6,4L,8R falan hala yeni araçlar sayılır özellike bu hayat pahallığında bayağı yeni hale geldi .. bu araçların bazıları 15-20 li yaşlarına geldi hatta bazıları geçti bu araçların geldiği yaşta elektrik li araç gelirmi kalırmı zaman gösterecek..
    Bu arabalarin o yaslari gorecegini sanmam, suan tesla roadster klasik sayilmaya baslamdi hic kullanimamis olanlar uzay rakama satiliyor,
    Gercekten sifir mi, pillerin durumu nedir konularinda uzmanlasan firmalar var.
    Tek bir hucre oldugunde genel olarak problem yaptigindan olu kismi tespit edip degisiyorlar.

    Ama seri üretimde olan arabalari o seneleri gorecegini sanmiyorum, kayipsiz yuksek tutardan geri alinip sifiri ile degisilen bir sistemde, geri donusume gider yada refurbished mantiginda yenilenmis cep telfonu hikayesine ucuza satilir.
    Araba satisindan kar etmek yerine musteri sadakat programi seklinde aracin icinde bulunan programlardan, kendi sarj istasyonlarindan para kazanarak yola devam ederler.
    Benimde isime gelir, zaten yakit giderim olacagindan bedavadan yeni araca gecerim elon muskta dunya capinda istasyonlardan saniyede para kazanmaya devam eder.

    Ortaliktada bi suru para etmeyen eski cer cop atil arac olmaz.

  3. #41
    Seyfettin777 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jul 2016
    Yaş
    26
    Şehir
    Adana/İstanbul
    Mesaj
    854
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    25 yaşındayım, forumdaki birçok üyeden yaş olarak da oldukça küçük sayılırım. Otomobil dünyanın birçok yerinde, en azından gelişmiş ülkelerde bir ihtiyaç, ancak bizim memlekette ise gösteriş aracı, yatırım, ihtiyaç, zevk hangi kalıba isterseniz o kalıba sokabiliyorsunuz. Üniversiteyi 23. Yaşımın sonlarına doğru bitirdim, stajdı oydu şuydu derken mesleğe atıldık ve tutunmaya çalışıyoruz. 2014 yılından beri birlikte olduğum bir nişanlım var, bir de üniversite 3. Sınıf öğrencisi kardeşim, bizim baba da rahmetli, sizlere ömür.

    Bunları neden anlattım? Benim her şeyden önce artık hayatımı kurmam gerekiyor, evlilik başlı başına bir maliyet, kardeşimin masrafları, aileye destek olma isteği, bu sebeple artık yaşın getirdiği mahçubiyet benim en basit problemlerim. Erasmus ile Abd'ye giden arkadaşlarım falan var, burada verdiğim emeğin 1/10'u kadarıyla yaşayabildikleri hayatı görmek hem onlar adına sevindiriyor beni, hem kendim ve benim gibi olanlar açısından üzüyor.

    Bir yandan bu işlerle uğraşırken bir yandan da bir türlü yaptıramadığım aracımı yaptırmak için çıktığım yolda 15.000TL olarak hesapladığım maliyet bugün itibariyle 135.000TL geçti. Ben kenara attıkça maliyetler sürekli yükseldi son 5 senedir, dolayısıyla iş de hep uzadıkça uzadı. Ben artık yaptığım hiçbir şeyden zerre keyif almıyorum. Bir yandan da şunu düşünüyorum, iyi kötü bir araç var elimizin altında tüm işi tamamlandığında tekrar trafiğe çıkacak. Peki ya hiç arabası olmayan benim gibi insanlar nasıl alabilecek? Kavga dövüş çektiğim 12.000 kredi ve üniversiteden arta kalan zamanlarda akşamları çalışarak biriktirdiğim parayla o dönem anneme destek olup aldığımız arabanın parasının %80-85'ini toparlayabilmiştim bundan 6 yıl önce, o dönem E34'ler de cidden ucuzdu. Bugün bu şekilde 2. El cep telefonu bile alamazsınız masraflar düştüğünde. Araç pazarlarında ikiye bölünme garantili kuş serisi araçlara bile 200k rakam çekiyorlar.

    Benim gibi olan insanlar nasıl ev alacak, nasıl birini sevip evlenecek, kardeşine ailesine nasıl destek olacak... Bizler yine 3-0 önde başlamış olmamıza rağmen(babadan kalma hepimize birer ev düşüyor) çok zorlandık ve hala çok da rahat ettiğimiz söylenemez. Her mesleğin hali içler acısı, nişanlım tıp fakültesinde, hekim olan çok arkadaşım var, 55-60k gibi rakamlarla mesleğe başlıyorlar ama hayata sıfırdan başlamış adama ev-araba alması için kredi bile vermiyorlar. Hoş alsa da 5 lirayı 15 lira olarak geri ödeyecek. Mardinli bir arkadaşım evlendi mesela Çapa Tıp mezunuydu, adama kredi vermiyorlar kredi çekse ev alacak, zaten ödediği kirayla ödeyeceği kredi birbiriyle yarışıyor bu adam hiçbir şeyin sahibi olamayacak mı 10 yıldan önce?

    Tüm bunları düşününce açıkçası bazen şımarıklık yaptığımızı düşünüyorum, ben çıkıp ara sıra keyfine kafa dağıtayım diye bizimkileri toplayıp araçla dolaşmaya çıkarken yan ofiste masrafı azalsın diye Adana sıcağında adliyeden ofise yürüyerek gelen yaşıtım bir meslektaşım olduğunu bilmek utandırıyor beni, kendi yapabildiğimi de yapasım gelmiyor. Bu ülkede artık keyif, zevk gibi kavramlar belli başlı zümrelere has. 2 bardak kadar gelen benzinin 40Tl olduğu, 2 sıfır farın 80-100k geldiği yerde otomobiller de lüks olmaktan öteye geçmez artık. Herkes elektrikli araçları tartışmış ancak emekli ikramiyesiyle ev-araç alınabilen dönemin gençleri olduğunuzu bildiğim için ben farklı bir bakış açısı eklemek istedim. Gerçi ben de hayal mayal hatırlıyorum o dönemi, ikramiyeyle yazlık falan alırlardı, şimdi nerde...

  4. #42
    Grimlord - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2014
    Yaş
    33
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    4.564
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    55 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Bu ülkede arabayı geçtim artık çoğu şeyin tadı kalmadı. Bundan 20 sene önce araba rahat alınan birşeydi, şimdi ise lüksten de öte oldu. Neredeyse bakım yaptıramaz hale geldik.
    2 yılda gittiğimiz tatiller hariç toplam 5 bin km yol yapmışımdir en fazla( evden çalışmanın da etkisi var tabii)
    Araba işinden o derece soğudum.
    Eskiden sırf keyif olsun diye çıkar saatlerce arabayla gezerdim, kullanmaya can atardım ne olursa olsun.
    Şimdi gelip biri arabaya vursa yaptırmadan gezecek hale geldik.
    Konu en başta ekonomik sebeplerden belki ama sosyolojik açıdan da çöküş var. Çoğu kimse işini düzgün yapmak istemiyor, ne geçirirsem kar modunda.
    Işini iyi yapanlar zaten hakkını alamadığı için toplumda ne yazık ki kaybolup gidiyor.
    İngilizce öğretmeniyim, yurtdışı sınavları için eğitim veriyorum. O kadar çok insan yurtdışına gitti ki son 2 yıl içinde, cidden şaşırırsiniz. Vasıflı vasıfsız hiç farketmiyor artık. Tek dert burdan kendini dışarıya atmak.

    Bir yere bir iş ya da ihtiyaç için gittiğimde tek seferde hallolursa kendimi şanslı sayıyorum.
    Dişçiye de gitsen, terziye de gitsen, kursa da gitsen tüm düzen senden kolay şekilde para kazanıp ardına bakmama şeklinde ilerliyor.

    Elektrikli araba konusuna gelirsek ruhsuz olduğuna kesinlikle katılıyorum. Sanırım kaçınılmaz gerçek yakın gelecekte hepimizin birer elektrikli arabası olması, tabii bu ülkede stres ve çileden çekip gitmezsek.

  5. #43
    darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2011
    Şehir
    İstanbul Serengetisi
    Mesaj
    14.834
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Ben şu anda 20 lerimde olsam araba hayat listemde son sıralarda yer alırdı kaldı ki benim kendi 20 li yaşlarımda araba hayatımın merkezi idi .. ama şu anda 20 lerimde olsam önceliğim kooperatif yada topraktan bir eve girmeye çalışmak yada bir yerde arsa tarla kovalamak olurdu .. Arabada ayağımı yerden kesicek ucuz yollu bir şey alırdım araba sayfasını uzun bir süre kapatırdım en azından bir ev sahibi olana kadar. Misal 1 milyonum mu var gider 200-250 sine 2000-2001 s40 2.0t yada 1.9t4 falan alır arta kalan parayı birikime bırakır yoluma bakardım .. Tabii bunlar benim şahsi fikrim yatırım uzmanı değilim haliyle asla bu dediklerim bir yatırım tavsiyesi değil ben olsam böyle yapardım sadece ..

    Barınma işi iyicene zorlaşmaya başladı çünkü insanlar artık kira ödememek için evlerde çok pahalı olunca karavanlarda tam zamanlı ev misali yaşıyorlar .. bu gidişle Amerika’daki gibi trailer parklar oluşucak gibime geliyor bizdede…
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

    Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

  6. #44
    BARR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2010
    Yaş
    36
    Şehir
    35.5
    Mesaj
    9.772
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    188 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)
    Negatif anlamda sölemiyorum ancak buradaki her argümana tek tek cevap vermek fazlasyıla yorucu ve zaman kaybı ayrıca savunucu durumuna düşmek te cabası.

    Arkadaşlar ne batarya bitiyor ne arabanın bakıma ihtiyacı var. Dediğim gibi TR ye yeni geldiği için insanlar pek bilgili değil Avrupada Amerikada yüzbinlerce araç var ve TR deki gibi 100K km yapıp arabaları satmıyorlar, milyon kmlerde gezen araçlar var.

    Dolubatarya on Instagram: "🔋Bu Tesla #ModelS, 500.000 kilometre sonra %88 #batarya kapasitesiyle yoluna devam ediyor!

    🟢Kanada'da bir taksi surucusu, #Tesla Model S aracının 500 bin kilometreye ulaştığını bu gorselle paylaştı. Batarya kapasitesinin %88 olması kadar duşuk bakım masrafları da oldukca etkileyici.

    🛠️Fren disk ve balataları 420 bin kilometrede değişen elektrikli sedan, hala orijinal motor ve bataryasını kullanıyor.

    🔋Neredeyse tamamen #Supercharger kullanılarak şarj edilen Model S, DC şarjın batarya omrununu etkilediği iddiasını da curutuyor."
    23'' Tesla Model Y Performance
    23" Fiat 500e LaPrima

    Instagram Paylaşımlarım: edriver_35

  7. #45
    PiscocuK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2012
    Yaş
    44
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    6.933
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kendi adıma elektrikli araba için çok erken olduğunu düşünüyorum.Yaparım takarım doldururum mantığıyla hareket ederim.Sonra bir telefon gelir hadi şurdayız XXX yapıyoruz..çük gibi kalırım
    şöyle 600+ menzil olduğu zaman bende elektrikli araçlara soğuk bakmıyorum.Ama kenarda hep bir külüstürüm olur, kopamıyorum onlardan.
    Ülkede yükselmeyen tek şey araç KM leri

  8. #46
    darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2011
    Şehir
    İstanbul Serengetisi
    Mesaj
    14.834
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Elektrikli araç konusunu çok uzatmıycam ve tesla merkezine indirgemeyide doğru bulmuyorum .. çünkü onlarca firma bu işe girdi beyaz eşya firmasından mobil cihazlar üretene Çin’de zaten yol geçen hanı gibi bir sürü irili ufaklı firma bu işe girdi.. neticede araç garanti kapsamında olduğu sürece düzenli her bakımda pil testine giriyor arızalı ölü piller değiştiriliyor Buda aracı garanti süresince verimli ve batarya ömrünü uzun tutuyor ..
    national yada discovery idi bunun belgeseli vardı izlemiştim ..

    Önemli olan garanti sonrası çünkü garanti sonrası her şey para ve insanlar yüksek meblağları ödememek için ölü arızalı bataryaları değiştirmiyceklerdir çoğu .. Buda aracın şarj ömrünü hızla düşürecektir zaten genel anlamda elektrikli araçlara verilen full ömür 15-20 sene arası ..

    Konuyuda şöyle noktalıyım bunu ben değil Teslanın kurucu ortağı geçen sene kendi yaptığı açıklamada dedi..

    Tesla kurucu ortağı Jeffrey Brian Straubel, CERAWeek 2022 etkinliğinde yaptığı açıklamada elektrikli otomobil pillerinin tahmini ömrünü açıkladı. Straubel’e göre söz konusu bataryaların ömrü normal kullanımda yaklaşık 15 yıl. Bunun dışında pil ömrünün araç ömrüyle doğru orantılı olduğunu ifade eden Straubel, insanların eski (15 yıllık) bir elektrikli otomobile yeni bir pil koyacaklarını düşünmediğini söyledi. Yanlışım yoksa elon muskunda bir kaç sene önce batarya ömrü ile ilgili benzer bir açıklaması olmuştu ..

    Ben çok anlamam yalan yok ama Teslanın kurucu ortağı herhalde benden daha iyi anlıyordur bu işlerden neticede elektrikli araç üretiyor ..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

    Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

  9. #47
    PiscocuK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2012
    Yaş
    44
    Şehir
    istanbul
    Mesaj
    6.933
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    74 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    He olacaksa da audi e-tron olsun isterdim
    Ülkede yükselmeyen tek şey araç KM leri

  10. #48
    G_TT_I - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2006
    Yaş
    41
    Şehir
    Driftwood
    Mesaj
    2.431
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pil sarj dongusu, surus hesabi uzun yolda teslanin hizli sarj noktalarini surus modu temposuna gore kendi hesabinda herzaman %20-%80 hesapla yapiyor,
    Zaten arac sarj alirken kw yi ayarliyor %80de kesiyor.
    Bezen sure gereksiniminde %10a kadar kullanim yaptiriyor, bu durumdada 500e dahi kendi icinde belirli kisitlama yapiyor.

    Pil dongusunde %15 kayip olsa gunluk hayatinizda hic birsey degismez.
    1.6 peugeot bir araci sifir alip daynoya cikaralim, her sene tekrarlayalim, seneler icinde segman, blok asinma, katalizor dpf tikmanma belirli yuzdede guc kaybeder ve suruse yansir, debriyaj sanjiman durumunu katmiyorum.
    Herkes arabayi cep telefonu gibi dusunuyor, 70/80kw bataryalar %10 kaybettiginde araba guc kaybetmiyor, pil %80 dolulukta yola ciktiginizda programsal olarak ayni surusu sunuyor.

    Bmw’nin ilk elektirikli araclarini kullananlar var pil dondulerinde fark yok.
    Eger isi buyutup pick up boyuna tasir, donanim bu olcude buyurse zaten isin rengi tamamen degisiyor.

    Bunlari yazmamin sebebi malesef 17/18dak hizli sarj aldigini gosterdigimde en okumus arastirmaci insan bile ben gecen sarja yatiriyosunuz saniyodum, pilleri sen degismiyomusun gibi davrandigi icin yaziyorum.

  11. #49
    berkaym - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jan 2014
    Yaş
    31
    Şehir
    İstanbul/53
    Mesaj
    963
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    26 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    geri dönüşüm işini gerçekten çözdüklerinde bu iş mantıklı olabilir, aynı durum benim için güneş enerjisinde var. abi al tak bedava elektrik 3-4 seneye amorti ediyor vs. panel ömrü maksimum 20 yıl. sonrasında elinde boş işlevsiz yok edilemeyen bir kütle kalacak. bu işin sürdürülebilir olması için daha çok ekmek yenmesi lazım konu globalde bu işin en eskisi 10-12 yıl, 20 yıllık arabayı yürütmeyi tüm dünya biliyor ama 20 yıllık tekerlekli pil ile kim ne yapacak bakalım.

    Diğer yandan yakın zamanda elektrikli araba satın almayı düşünüyoruz ama 1-2 sene biner satarız sonrasına bakmıyoruz tabiki

  12. #50
    darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2011
    Şehir
    İstanbul Serengetisi
    Mesaj
    14.834
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Ez cümle bu araçlarda bir pil var ve bu pilin bir ömrü var ama 15 ama 20 ama 25 sene sonra biticek ..
    Bunu ben değil genel anlamda firmalar firma yetkilileri bu işin içindeki insanlar söylüyor..
    Kısaca ilk mesajıma geliyor iş gene ömrü olan aracın kullan at tarzı olan bir aracın ikinci elde bence şahsi fikrim bir karşılığı olmaz .. bu benim şahsi fikrim ama gelecek ne getirir görücez ..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

    Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

  13. #51
    arda35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2012
    Yaş
    39
    Şehir
    İzmir
    Mesaj
    2.035
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    27 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a3 8v + husky svartpilen 250 kombinasyonuyla mutlu mesut devam ediyorum.

    Elektrikli araç konusuna hepten karşı değilim. Lakin çok hızlı bir dönüşüm yaşanacakmış gibi sahte bir korku yaratıldığı düşüncesindeyim. Peynir ekmek gibi araç satılan İngiltere'de bir sürü hanede elektrikli otomobiller ve de şarj istasyonu var. Buna karşın binlerce eski nesil yakıtlı araç da kullanılmaya devam ediyor. Bizden çok daha fazla imkana rağmen araç parkının yenileme hızı sınırlı yani.

    Burada Barr-tesla konusunu keyifle takip ediyorum. Güle güle kullansın. Fakat kendi açımdan bakınca ev ve işyerimde garajım, şarj istasyonu kurma imkanım yok. Haliyle elektrikli araç demek kendi kendime dert çıkarmak demek. İleride olur mu, neden olmasın. Mesela Golf tarzı herkese hitap eden bir elektrikli otomobil yaygınlaşır. Menzil ve şarj imkanları da iyileşir. Biz de ona göre bir tercih yaparız. Onun haricinde benzin-mazot yarın piyasadan kalkacakmış gibi davranmanın hiç gereği yok. O hızlı dönüşümü sağlayabilecek ekonomik güç dünyanın hiçbir yerinde yok zaten.

  14. #52

    Üyelik
    May 2015
    Yaş
    34
    Şehir
    bursa
    Mesaj
    72
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    3 tane elektrikli araç aldık bu sene ve epey yol yaptım biraz düşüncelerimden bahsedeyim alacak arkadaşlara bilgi olur. Babaya Q8 e tron aldık, Ötv oranından dolayı mantıklı geliyor 400 hp araç her şey çok güzel ancak menzil konusunda sıkıntı var biraz. Fabrika verisi 500 civarıydı, reelde 350 civarları geziyor (hiç dikkat etmez ve %90 otoban kullanımı). Q8 2.7 ton aşırı ağır araç o yüzden yakıtı yüksek sanırım. Diğer araç tesla performans fiyat performans yakıt kombinasyonu bence en mantıklısı şuanda. Bir de Mg4 aldık oda bence fiyat performans aracı (birkaç problemi var distribütör çözmeye çalışıyor). Bizim avantajımız şirkette ve evde sarj edebiliyoruz o yüzden sıkıntı olmuyor ama uzun yol tek araç biraz problem olabilir. Bursa'dan Çeşmeye basa bas gittik Q8 250 km de bitirdi sarjı örneğin, yarım saat sarj edip devam ettik.

  15. #53
    Carmageddon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2018
    Şehir
    İstanbul/Monterey
    Mesaj
    506
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Elektırıklı arac benim icim eşittir Tesla. Teknik olarak performans anlamında diğer hiçbir üretici Tesla'ya yaklaşamıyor bile. Ayrica Tesla, otonom sürüş ve yazılım anlamında da diğer tum markalardan onde. Tekerlekleri olan bir iPhone desek gayet uygun olur sanırım.

    Cevre konusunda elektirikli arabalarin zarar vermediği konusunu tamamen yalan buluyorum. Bildigim kadarıyla Lithium ion pillerin yenilenme islemi oldukça maliyetli ve madenciliğin artması sebebiyle cevreye olan negatif etkileri oldukça fazla.

    Toyota inatla hidrojen calismalarina devam ediyor. Bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Inanilmaz pazar kaybetmelerine ragmen hala inat etmeleri bunu gösteriyor.

    Fakat sonuc olarak elektirikli araclar bugun sadece otomobiller degil is makineleri, cekiciler gibi diğer araclar arasında da yayılıyor.

    Elektirikli arac devrimi Tesla ile oldu bu çok net. Seversiniz sevmezsiniz, bugun sıfır bir 3 serisinden çok daha uygun fiyata oldukça donanımlı bir Model Y alabiliyorsunuz.

    2030-2035'e kadar fosil yakıtlı arabalar devam eder. Ingiltere geçenlerde yasaklama kararını ileri bir tarihe erteledi. Elektirik veya hidrojen temelli araçların önünde 5 yillik bir geliştirme sureci daha olacagini düşünüyorum.

  16. #54
    Carmageddon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2018
    Şehir
    İstanbul/Monterey
    Mesaj
    506
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Elektırıklı arac benim icim eşittir Tesla. Teknik olarak performans anlamında diğer hiçbir üretici Tesla'ya yaklaşamıyor bile. Ayrica Tesla, otonom sürüş ve yazılım anlamında da diğer tum markalardan onde. Tekerlekleri olan bir iPhone desek gayet uygun olur sanırım.

    Cevre konusunda elektirikli arabalarin zarar vermediği konusunu tamamen yalan buluyorum. Bildigim kadarıyla Lithium ion pillerin yenilenme islemi oldukça maliyetli ve madenciliğin artması sebebiyle cevreye olan negatif etkileri oldukça fazla.

    Toyota inatla hidrojen calismalarina devam ediyor. Bir bildikleri vardır diye düşünüyorum. Inanilmaz pazar kaybetmelerine ragmen hala inat etmeleri bunu gösteriyor.

    Fakat sonuc olarak elektirikli araclar bugun sadece otomobiller degil is makineleri, cekiciler gibi diğer araclar arasında da yayılıyor.

    Elektirikli arac devrimi Tesla ile oldu bu çok net. Seversiniz sevmezsiniz, bugun sıfır bir 3 serisinden çok daha uygun fiyata oldukça donanımlı bir Model Y alabiliyorsunuz.

    2030-2035'e kadar fosil yakıtlı arabalar devam eder. Ingiltere geçenlerde yasaklama kararını ileri bir tarihe erteledi. Elektirik veya hidrojen temelli araçların önünde 5 yillik bir geliştirme sureci daha olacagini düşünüyorum.

  17. #55
    KÖROĞLU - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Aug 2010
    Yaş
    39
    Şehir
    SAKARYA
    Mesaj
    8.939
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    128 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ben nacizane şu şekilde yorumluyorum,

    İlk olarak sıfır edinim maliyeti (kendi bütçeme göre) yüksek, ama bütçem olsa mesela tesla güzel bir araç inceledim canlı olarak gayet yeterli kesinlikle alırım.

    2. si olayın vergisel boyutu, yıllık ödenen vergi gerçekten hatırı sayılır bir rakam. Bunu karşılamak bütçe de ciddi yük açabilir. (Tamamen kişisel gelirle alakalı)

    Çevrecilik algısına ayrıca hastayım, adam günde 1 paket sigara içip kendi içini çürütürken aman fosil yakıt yakıp çevreyi kirlemeyelim gidip elektrikli alalım diye sanmıyorum ki düşünsün.

    Olay tamamen akaryakıt fiyatının fahiş olmasıyla alakalı bana kalsa. Ben de alacak olsam bu sebeple alırım zaten.

    Bence güzel icatlar elektrikli araçlar, 400-500 km menzil ile günümüz şartlarında kullanabilmek gayet yeterli bir tatmin sağlayabilir. Ben gibi günde 25-30 km arası ev iş yapan adama.

    Haftada 1 şarja tak, ki şarj süreleri de çok kısa artık. Bu pazar büyüyor sürekli, bu alanda çalışmalar da artacak, haliyle teknolojisi gelişecek, menzil uzayacak, belki pilden daha az enerji çekecek motorlar geliştirilecek vs.

    1998 yılında kocaman bir masaüstü bilgisayar almıştık yaş 13 dü o zaman. Şuan hepimizin cebindeki ortalama özellikte bir telefon o aletin yaptığından daha fazlasını yapabiliyor.

    Keyif konusunda ise keyif oldukça sıfırlandı, kapıda hothatch var en son ne zaman çalıştırdığımı hatırlamıyorum.

    Kendine ait bir ürünü kullanırken kazıklanıyor gibi hissettirilen nadir bir toplumun biricik ferdi olabilirim bu konuda.

  18. #56
    darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2011
    Şehir
    İstanbul Serengetisi
    Mesaj
    14.834
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Bu arada lityum krizi de kapıda lityum ***** sadece elektrikli araç değil rechargeable olan bütün alet edevatta kullanılıyor ve lityuma talepte patlama var ve lityum madenlerini çıkartmak tesislerini kurmak meşakkatli maliyetli ağır bir iş ve o yüzden de lityum üretimi darboğazda lityuma talebin önümüzdeki on yılda üretimi aşabileceği düşünülüyor.
    Buda lityumla çalışan her şeyin zamlanması ulaşmakta zorlanması demesi .. bir nevi çip krizi gibi ..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

    Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

  19. #57
    Cimmeria - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Mar 2009
    Yaş
    44
    Şehir
    London
    Mesaj
    3.478
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    15 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Konu daha cok elektrikliye donmus, 4 senedir etrafimda cok tesla ve bir kac mercedes elektrikli kullanan var onların yorumlarini paylasayim.

    Birincisi 500.000 mil yaptim pilim yuzde 90 diyenlere inanmayın Burda lease ile Tesla alan hemen hemen hic kimse arabayi satin almiyor cunku 2-3 senede 50 mil civari menzillerde dusme oluyor.

    Ikincisi maalesef menzil olayi ciddi sikinti, verilen menzilleri tutturabilmek icin bir çok ayar yapmak gerekiyor, belli hizin ustune cikmayayim, koltuk isitmayi acmayayim, klimayi cok calistirmayayim, hava cok soguk olmasin vs. Ozellikle hava soguklugu arabalarin menzillerini cok ciddi etkiliyor.

    Kisisel fikrim bence elktrikli araba alan adamin menzile cok takilmamasi lazim, surekli uzun yol yapacak adam icin henuz ideal seviyede degil teknoloji, ama gunluk sehir ici kullanim icin, ya da haftada bir 300-400 km yol yapacak insan icin kullanimi kolay.

    Pil omru konusu henuz yorum yapmak icin cok erken. Sonucta henuz 20 yil gecmedi, o yuzden elimizde mantikli bir cikarim yapacak kadar data yok, fakat bu tip noktalarda tum elektronik urunlerde oldugu grubu, ureticinin verdigi garanti suresine bakmak lazim. Genelde ureticinin verdigi garanti suresi bittiginde elktronik urunlerde sorunlar cikmaya baslar. O yuzden cogu kimse 2-3 yasin ustundeki ikinci el elektriklilere pek sicak bakmıyor ve zor satiliyor. Fakat zaman icerisinde gorecegiz bunu.

    Yine Tesla ozelinde konuşursak, 3-4 senedir kullanan (model s ve y) en buyuk şikayetleri uretim kalitesizligi, ozellikle kabin icindeki yipranmalar, trim sesleri vs. Arabada motor sesi olmadigi icin trim sesi daha da kulaga geliyor tabi. Mercedes eqb sahibi arkadaşım kaliteden cok memnun fakat menzil ve sarj surelerinden cok sikayetci olduğu icin 2 yil sonra satti normal benzinliye geri dondu. ( ozellikle yazin cok fazla avrupa turu yapiyorlar ailecek, surekli sarj istasyonu ara, 45 dakika dur sarj et, aile ici cok ariza cikti)

    Pil degisimi konusunu simdiden hesaplamak cok anlamli degil bence cunku teknoloji gelistikce fiyatla dusuyor, 3 sene once 20k civari olan rakamlar su anda 13k civarinda mesela. zamanla yayginlastikca daha da dusecektir. Fakat elektrikli araba yeeeeaaa bakim masrafi yok benzin masrafi yok diyip ikinci el alacaklarin bu pil degisimi olayini hesaplamalarinda fayda var.

    Sarj istasyonlari konusunda ciddi tartismalar var, ozellikle arac sayisi arttikca sarj istasyonlari problem oluyor, fakat sarj istasyonu teknolojileri de gelisiyor, bulunduÄŸunuz cevreye gore iyi bir inceleme yapmak lazim. Ornek vereyim, Londrada cok fazla taksici uberci vs elektrikliye dondugu icin, sarj istasyonlarinda ciddi sikintilar yasaniyor sira bekleniyor vs. Ama sehirlerarasi istasyonlar nispeten daha bos.

    Yukarida yazdiklarimin hepsi 4 yillik kisisel gözlem ve arkadas cevrek kullanimina dayanmaktadir, bilimsel bir dayanagi yoktur

    Dunyadaki dönüşüm biraz yavaslayacak gibi, ornek vereyim ingiltere normalde 0 karbon hedefiyle 2030 sonrasinda icten yanmali motorlu araba satisini yasaklamisti, bunu gecen hafta krizi bahane ederek 2035e ertelediler, buyuk ihtimalle diger avrupa ulkeleri de bu yonde hareket edecektir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •