Herkese selamlar,
Elimde bir E34 kasa kodlu Bmw var, aracı uzun süredir toparlamak istiyorum, normalde çekme belgeli veya ruhsatlı boş bir kupa arıyordum, tamamen aslına uygun olarak restore edeceğim bir anlamda.
Geçen gün bir arkadaşımın kaportacısı bana "Ruhsatlı kupayı boşuna arama çok yorulursun üniversite ve makine mühendisleri odasından onay alırsan elindeki araca hurda belgeli bir kupaya fatura kestirirsen bunu bu şekilde yasal olarak kullanabiliyorsun" dedi.
"Change" diyen abiler ve kardeşler için peşin olarak söylüyorum, bu change mevzusundan ayrı bir olay, başta ben de öyle düşünmüştüm ancak biraz araştırınca anladım ki adam doğru söylüyor, sadece prosedürü tam bilmiyor, duymuş sadece.
Kaportacıyla konuştuğumuzda bunu yapan kişiden daha fazla bilgi alıp alamayacağını sordum, adamın dediği şuydu, x araç kazaya karışıyor ve bertaraf vaziyette(yapı ve donanım itibariyle ağır hasarlı) ya da şasi numarası okunamaz şekilde o kısımdan hasar alıyor.
Araçla ilgili trafik şubeye başvuru yapıyorsun ve onlar da tamirin imkansızlığı/güçlüğü ya da şasi numarasının gerçekten tahrip olduğuna ilişkin incelemeyi üniversitelerin ilgili bölümlerine ya da mühendisler odasına tespit ettiriyor.
Akabinde sana bir tamirat/tadilat projesi verip onaylıyorlar, bu projede kullanacağın parça(motor veya kupa) ile ilgili bertaraf/hurda belgesi ve faturasını da ibraz ederek ya Egm ile başlayan yeni şasi numarasını(numaranın okunamadığı hallerde) ya da şasi nosunun yazılı olduğu parçanın tamamını muhafaza ederek prosedürü yasal şekilde tamamlıyorsun dedi, bir nevi tadilat izni gibi düşün diyor.
Bunun üzerine biraz araştırdım ancak hiçbir bilgi bulamadım internette Siirt Emniyet Müdürlüğü'nün web sitesinde gerçekten motor ve şasi değişimiyle ilgili bir bölüm var ancak detaylı bilgi yok. Konuyla ilgili bilgisi olan var mıdır?
Link de şu;
Motor ve Şaşe Değişimi