Üstatlar merhaba. Forumda çok aktif değilim ama online olma saatlerine bakarsanız iyi bir okuyucuyum denebilir.
Konu ile ilgili sektöründe kafası çalışan kimseyi bulamadığım için burada konu açmak istedim. Konu hakkında fikri olan illaki vardır.
Hem motora alışmak hemde bir başlangıç yapmak için 3 arkadaş çin işi scooterlardan aldık şimdilik keyifle de biniyoruz. Fakat sorun şudur ki alırken illa 80 lik yapalım dediler biz yaptırmadık ama anladık ki bizim gibi 90 kiloluk adamları rampalarda götürmüyor bu aletlerÇevrilmiş haline bindim ciddi şekilde fark ediyormuş rampalardaki performansı. Aşırı yavaş kaldığı için ciddi tehlikeli oluyor bizim için.
Mevzu şu eskiden bu aletler karbüratörlü idi çevirim kolaydı şimdi enjeksiyona döndüğü için servisler bile uyduruk şekilde çeviriyorlar açıkçası. Sözde silindir piston değiştirip yazılım atıyorlar ama bence yalan yazılımı sadece limitörü devre dışı yapmak için atıyorlar yada enjeksiyonu iptal edip karbüratör takıyorlar. Bu arada marka mondial ve servis harici kimse yazılımda yapmıyor bu bizdeki yeni serilere.
Ben hem uğraş olsun hemde bir şeyleri becermiş olmak adına kendim yapmak istiyorum. Silindir piston kapak onlar kolay sorun yok fakat işin enjeksiyon tarafında şöyle bir sorum var size. Aletin üzerindeki enjektör 3 bar basınçta 30gr/dk püskürtme yapıyor.
Aynı enjektörün 60, 90, 120 gr vs diye motorun hacmine göre farklı cc de olan versiyonları var ulaşmakta çok kolay. Ben hiç yazılımla oynamadan enjektör zamanlarını bozmadan sadece enjektörü motor hacmine oranla iki kat büyütsem, 50 cc olan motora 30 gr lık enjektör takmışlar. 100 cc hacme 60 gr enjektör taksam stabil şekilde çalışmaya devam eder mi. işin mantığı bu mudur. hacim büyüdükçe yakıtta aynı oranda mı artması gerekir. Servislerin saçma sapan çevirdiği motorların çalışması bozuluyor çünkü giderken stop etmeler geç çalışmalar vb. bir sürü sorun.
Uğraşma git büyüğünü al diyenleri duyar gibiyim ama amacımız zaten kendimize uğraş çıkartmak.Bu yazı bunlarla atlatıp bir üst sınıfa geçme planımız var.