Haklısın ne diyim, orta okula başlamadan 1yıl ingilizce hazırlık sınıfı denen sınıfta okudum. normalde kimse 4 yıl ortaokul okumayı seçmezdi o dönemlerde. kaldı ki sanırım yeni nesil artık ilkokul 3de başlıyor ingilizce dersine sanırım.
kardeşim dönemin anadolu lisesinden mezun oldu daha mezun olduğunda konuşuyordu çünkü o zamanlar anadolu liseleri sınavla kazanılıyordu ve onlarda da 1 yıl ingilizce hazırlık vardı. hatta matematik dersleri komple ingilizceydi onun. o yüzden kardeşim daha mezun olmadan konuşmaya başladı bu dili.
şimdiki adı anadolu lisesi ama hepsinin içi boş. örneğin minimum 10a yakın mühendis arkadaşlarım var çevremde hiç biri kardeşim gibi okulda ingilizce öğrenememiş. çoğu selam vermeye korkuyor yanlış birşey söylerim diye
birkaç ülkede yabancı dil eğitimine şahit oldum. örneğin sırbistan gibi fakir bir ülke. çocuklar sırpçayı hem latin hem kril alfabesi ile öğreniyor. üstüne liseyi bitirip ingilizce bilmeyen zaten yok. örneğin artık adamlar ingilizceyi 2nci dil olarak değil ana dil gibi sırpçanın yanında bir dil olarak öğretmeye başladı. artık adamların 2nci dili aslında 3ncü dil yani rusça veya almanca ispanyolca italyanca filan öğretiyorlar.
bunu fakir bir ülke çocuklarına dersleri eğlence olarak gösteriyor. örneğin gördüğüm bir okulda, önce okul hazırlık partisi yapıyorlar. aileler ve çocuklar buluşuyor müzikler eğlenceler kurabiyesi meyvesuyu konser v.s bildiğin 2 günleri parti yaparak geçiyor.
sonra evlerine geri postalıyorlar, hadi gidin 10 gün sonra okul başlayacak diye gönderiyorlar. inan bana o çocuklar okul açılsın diye sabırsızlanıyorlar. ki adamların yabancı dil anlayışıda böyle. önce konuşturalım grameri sonra öğretiriz üzerine kurulu.