Abi, açıkca söyliyeyim 155'e direk arayıp konumu ve aracın rengini bildir. Hele sıkıştırdıysa, tehlikeye attıysa görevli bile olsa gerekli yaptırımı uyguluyorlar emin olabilirsiniz.
Garip arabalarda ki çakarlara gelirsek; O kiralık passat-jetta'lar devletin herhangi bir kurumuna kiralanıyor, yetkisi olmamasına rağmen zart müdürü, zırt müdürünün şöförü taktırıyor o çakarı. Cezaları da yiyor ama devlet kurumuna sonradan fatura ediliyor o cezalar bizlerin vergisiyle ödeniyor.
1. Ağızdan duyduğumu söylüyorum, Plakası emniyet plakası olan araçlar var onlar sivilken dahi ceza yemiyor daha doğrusu ceza yesede TEDES-EDS Vb. yansıltımıyor ama kiralik araçlar varsa çakarlı dahi olsa %100 kesinlikle ceza yazılıyor. Ayrıca acil görevi olmayan, görev yazısı olmayan resmi görevli dahi olsa araçlar emniyet şeridine giremez, çakar açamaz, vatandaşı rahatsız edemez diye biliyorum. Uygulaması yoktur belki ama kanun bu yönde.
Babam resmi plaka ile gezmek istemediği ve kendisi yokken şöförleri kimseyi sıkıştırmasın, çakar açıp gezmesin diye kiralık plakalı makam aracı kullanıyor asla ama asla emniyet şeridi kullandırmaz. Ancak gerçekten ama gerçekten çok acil işleri varsa, resmi plakayı takıp emniyet şeridi vs. kullanıyorlar.
Siz gördüğünüzde 155'i arayın abi. O çakarlı arkadaşların %95'ı zaten alakasız insanlardır, bilmem ne partisinin lçe başkanı, bilmem nerenin şube müdürü %100 kendisi veya bir yakını vardır şöför koltuğunda.
Sivil ekip araçlarına görev dışında çakar kullanmanın cezası var mı emin değilim ancak emniyet mensubu olmadan o çakarı kullananlara, çakar ile, emniyet şeridine girerek vatandaşı rahatsız edenlere kesin yaptırımı var "192 lira ceza makbuzunuz buyurun." diyip göndermiyorlar emin olabilirsiniz.
En azından ben çakarlı araç gördüğümde arıyorum 155'i çoğu zamanda yol üzerinde ekip varsa alınıyor araçlar.