Polisin hızınızı tespit etmek için kullandığı radar cihazı hedef araca doğru bir sinyal gönderir ve bu sinyalin geri dönüş hızına bağlı olarak hızınızı hesaplar. Radar dedektörünün görevi de bu gelen sinyali algılayarak size uyarı vermektir. Polislerin kulandığı radar cihazlarının sinyal çeşitleri X, K, Ka ve Ku bandı olarak adlandırılır. İlk radar cihazları X bandında çalışıyordu X bandı 10.525 GHz'dir. Günümüzde artık X bandı kullanılmamaktadır. Radar dedektörlerinin en çok yanlış alarm verdiği banttır, buna sebep mağazaların otomatik kapılarının, mikrodalga fırınların, çeşitli vericilerin yaydığı sinyallerle oluşan karmaşadır. Bİrçok radar dedektöründe X bandını devre dışı bırakma seçeneği mevcuttur. Sizde radar dedektörü kullanırken X bandını devre dışı bırakarak yanlış alarm miktarını düşürebilirsiniz.
Bir diğer band K bandıdır 24.150 GHz'de çalışır. Bir diğer band Ka bandı 34.700 GHz'dir. Ku band ise 13.450 GHz'de çalışır.
Konuyu bütün halinde yazmak yerine maddeler halinde yazayım daha açıklayıcı olur.
1) İyi bir radar dedektörü hangi özelliklere sahip olmalıdır? İyi bir radar dedektörü polisin radar cihazından yaydığı sinyali en erken, en doğru şekilde tespit eden ve yanlış alarm vermeyen cihazdır. Radar dedektörlerinin en büyük sıkıntısı yanlış alarmdır. Bunu önlemek için kaliteli dedektörlerde gelişmiş sinyal algılama ve filtreleme özelliği bulunur.
2) Radar dedektörün haber verme mesafesini neye bağlıdır? Radar dedektörünün haber verme mesafesi dedektörün kalitesine, seyir halinde olduğunuz yolun viraj, tepe altı, tepe üzeri, ağaçlar, radar cihazının takılı olduğu polis aracının yola ve tespit etmek istediği araçlara olan konumu ve polisin radar cihazının sinyal gücüne bağlıdır. Polisin radar cihazının üzerinde güç ayarı vardır, bu güç ayarı yükseltildiğinde cihaz daha uzak mesafedeki araçların hızını ölçebilir ve dedektör tarafından daha erken farkedilebilir, polis cihazın gücünü kısarsa o zaman dedektör radar cihazına daha yaklaşınca uyarı verecektir. Dedektörün vereceği uyarı aynı zamanda polis aracında takılı olan radar cihazının marka ve modeline göre de değişiklik gösteriyor.
3) Polisin radar cihazı hızımı ne kadar mesafeden okuyabilir? Bu durum polisin radarı kurduğu yolun eğim, viraj gibi şartlarına bağlı olarak değişir. Aynı zamanda polisin radar cihazının takılı olduğu aracın sabit olmasına ve hareket halinde olmasına bağlı olarak da değişir. Hareket halinde tespit mesafesi ve hassasiyeti algılama yapacağı aracın kendisine doğru yaklaşan pozisyonda olmasıyla kendisiyle aynı yönde ilerlemesi durumuna bağlı olarak da farklılık gösterir. En uzak mesafeden en doğru ölçüm polisin radar cihazının size karşıdan bakacak şekilde sabit durduğu konumda gerçekleşir.
4) Polis aracında radar dedektörünü tespit eden cihaz var mı? Radar dedektörü polis tarafından uzaktan tespit edilir mi? Bu sorunun cevabı hem evet hamde hayır olarak verilebilir. Radar dedektörü cihazlarının içinde osilatör var. Polisin dedektör tespit cihazı ki aslında bu polisin kullandığı radar cihazının bir özelliğidir, radar dedektörünün içinde çalışan osilatörün çalışırken yaydığı zayıf sinyali tespit eder. Bu sayede de araçta radar dedektörü olduğunu anlar. Ancak radar dedektörünün içindeki osilatörün yaydığı sinyal çok zayıf olduğundan polisin radar cihazı sizin dedektörün sinyalini ona çok yaklaştığınızda yaklaşık 8 metre kadar mesafeden yakalayabiliyor. Bu nedenle yeni nesil dedektörlerin hemen hepsi radarı tespit ettikten sonra osilatörü kapatıyor ve dedektörün polisin radar cihazı tarafından tespit edilmesini önlüyor. Kısa ve net yeni nesil kaliteli dedektörlerin hiçbirini polis tespit edemez.
5) Polisin radar cihazının hızımı tespit etmesini önleyen karıştırıcı yada dedektör var mı? Açık ve net yok! Çok eskiden X bandı kullanıldığı zaman tek tük vardı ama tüm dünyada kullanımı yasak olduğundan merdiven altı üretimdi. Ülkemizde dahil olmak üzere hemen heryerde artık X bandı kullanılmıyor. Günümüzde kullanılan K, Ka ve Ku bandı cihazların sinyalini karıştırarak hızınızın tespit edilmesini önleyen bir cihaz yok.
6) Hangi marka ve model dedektör? İnternette yurtdışında yapılan dedektör testlerini okuduğunuzda kafanız karışır. Çünkü o testlerin ve yorumların hemen hiçbiri bağımsız kuruluşlar ve kişiler tarafından yapılmamıştır. O testler aslında radar dedektörü üreticileri tarafından yada radar dedektörü pazarlaması yapanlar tarafından yapılmıştır. Bir testte en iyi çıkan dedektör bir diğer testte ortalamalarda çıkabilir. Burada marka model tavsiyesinde bulunmak doğru olur mu bilemiyorum, yöneticiler uygun görürse yazarım.