Yurtdışında kayıtlı bir araçla Türkiye'de kalma süresi eskiden 180 gün (6 ay), emekliler için 360 gün (1 yıl) ile sınırlıydı. Bu yasada geçen yıl değişiklik yapıldı ve süre 2 yıla (730 gün) çıkartıldı. Yasal düzenleme 13 Ekim 2015'te yürürlüğe girdi.
Kimler yabancı plakalı bir arabayı Türkiye'ye götürebilir?
İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurtdışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı Türkiye'ye götürebilir.
Türkiye'de arabamla ne kadar kalabilirim?
Yeni yasaya göre iki yıl (730 gün) aracınızla Türkiye'de kalabilirsiniz. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, geriye dönük olarak son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmanız gerekiyor. Eğer Türkiye'ye sık sık giriş çıkış yaptıysanız ve son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kaldığınızdan emin değilseniz, giriş yapacağınız Türkiye gümrüğünü arayıp süreyi hesaplatın. Ona göre aracınızla yola çıkın. Eğer yurtdışında 185 gün kalmadıysanız, aracınızla Türkiye'ye giremezsiniz.
Araçla Türkiye'de iki yıl kalma süresini bir seferde mi kullanmam gerekiyor? Yoksa parça parça da kullanabilir miyim?
Aracı Türkiye'de bırakıp iki yıl içerisinde istediğiniz kadar uçak veya başka bir vasıtayla yurt dışına çıkabilirsiniz. Döndüğünüzde tekrar aracı kullanmaya devam edersiniz. Fakat yurtdışına çıkarken, gümrüğe mutlaka haber vermeniz, aracı ya gümrüğe bırakmanız ya da bir başkasının kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz şart. Gümrüğe haber vermeden çıktıysanız, daha sonra aracınızla Türkiye'den çıkarken, ağır para cezası ödersiniz. Cezanın miktarı süreye ve aracın değerine göre değişiyor.
Türkiye'ye giriş yaptığım aracımla, iki yılı doldurmadan çıkış yaparsam, geri kalan hakkım saklı kalıyor mu?
Hayır. Geri kalan hakkınızı kaybediyorsunuz. Eğer giriş yaptığınız araçla çıkış yaparsanız, aynı araçla tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeniz için geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında yine 185 gün kalmanız gerekiyor.
Yurt dışından Türkiye'ye götürdüğüm aracı, Türkiye'de akrabalarım veya başkaları kullanabilir mi?
Hayır. Siz aracınızı Türkiye'ye turistik kolaylıklar kapsamında götürüyorsunuz. Türkiye'de yerleşik kişilerce, kullanılması mümkün değildir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, hem araç sahibi, hem aracı kullanan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238'inci maddesi uyarınca, cezai işlem uygulanır. Araç ayrıca yurtdışı edilir.
Yabancı uyruklu eşim, yurt dışında kayıtlı aracı Türkiye'ye götürebilir mi?
Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye'ye taşıt götürebilmek için, hangi ülke vatandaşı olduğunuz önemli değil.
Yurtdışında yaşayan herkes götürebilir. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, kişinin geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kalmış olması gerekir.
Yurt dışında kayıtlı aracımla Türkiye'ye giriş yapmam için hangi belgeler gerekli?
Ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi. Araca ait Türkiye'de geçerli yeşil sigorta kartı. Sigortanız Türkiye'ye açık değilse, gümrükte özel sigorta yaptırmak zorundasınız.
Şirkete veya bir başka kişiye ait araçla, Türkiye'ye gidebilmem için hangi belgeler gerekli?
Geçerli vekaletname. Vekaletnameyi ADAC gibi Otomobil Kulübü, noter veya konsolosluklardan almak mümkün. Şirket sizin üzerinize bile olsa, mutlaka vekaletname gerekiyor.
Taşıtı vekaleten Türkiye'ye götürecek olan şahsın da mutlaka yurt dışında mı yaşıyor olması şart?
Evet. Taşıtı vekaleten getirecek olan kişinin de yurt dışında yaşıyor olması ve Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplam 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekiyor.
Araçla Türkiye'ye girdim. Bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi?
Vekaletle çıkarabilir. Aracımla Türkiye'de iki yıl kaldım.
Süresi dolunca, yurtdışına giriş çıkış yapsam, tekrar 730 gün kalabilir miyim?
Hayır. Çıkış yaptıktan sonra 185 gün yurtdışında kalmadan, araçla tekrar Türkiye'ye giremezsiniz.
Türkiye'de aracımla iki yıl kalıp yurtdışına çıktım. 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye'ye uçak, otobüs, tren veya feribotla gidebilir miyim.
Evet. 185 gün şartı sadece araçla giderken zorunlu. Kişi taşıtsız olarak istediği kadar Türkiye'ye giriş çıkış yapabilir.
Türkiye'ye götürülen araçlarda yaş sınırı aranıyor mu?
Türkiye'ye götüreceğiniz araçta yaş sınırı aranmaz.
Aracımı Türkiye'de benden başka kimler kullanabilir?
Yurt dışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.
Aracımı Türkiye'de satabilir miyim?
Türkiye'ye geçici olarak götürdüğünüz aracınızı bir başkasına ne satabilir, ne devredebilir, ne de kiralayabilirsiniz. (Kaynak:Hürriyet)
Ayrıca şu sitede resmi gazete v.s kaynaklarıda mevcut. DIŞ TİCARET MEVZUATI YOLCU İŞLEMLERİ
It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)
Turkiye’de kalma suresi 2 yıla cıktı - Avrupa Haberleri
Yurtdışından Getirilen Taşıtlar Başkası Tarafından Kullanılabilecek Mi? | SGK, SSK, EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR VE CALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ GUNCEL BİLGİLER
işte can alıcı resmi kaynak gümrükler genel müdürlüğü websitesi girip inceleyin.
Yolcu Beraberi Taşıtlar
It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)
Gurcistan Arac - Arac Parca Getirme Detay
burda birisi gitmiş olayı yerinde incelemiş ve tüm detayları ile açıklamış legal olarak kesinlikle türkiyeye araç getirip kullanma şansınız yok vekalet ile bile
Siz sadece bu siteye güvenin. Gerisi hikaye. yurtdışında 185 gün yaşamadan araba getiremez kimse. Gürcü muhabbeti komple dolandırıcılar. Facede filan gördüklerinize filan sakın itibar etmeyin. Bmw alıcam diye elinizdeki tofaş parasından da olmayın.
Yolcu Beraberi Taşıtlar
It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)
ben şimdi şunu anlamadım... ikamet neden gerekiyor ? sonuçta pasaportta giriş çıkış mührü tarihli olarak vurulmuyormu mantıksız... BG de iş yeri açıcam mesela. yılın 6 ayı orada durucam. Atıyorum 1 ay kalıp dönücem, 2 ay sonra gidip 3 ay kalıp dönücem belirsiz ama yılın yarısı orada geçecek.. zırt pırt konsolosta ikamet adresini mi değiştirmem gerekiyor ki çok saçma bi uygulamaymış.
Dediği gibi almak gerekmeyebilir. Onla ilgili bir madde yok. Pasaport ile ispatlanır diye düşünüyorum. Ben garantiye almak için aldırdım ikametimi. İkametin yurtdışında bulunmasının bazı başka faydaları var. Örneğin türkiyeye gelen akrabanın yabancı plakalı aracını kullanmak gibi. Ben mesela tr ye geldiğimde yabancı eşimin dostumun aracını geçici kullanabiliyorum ceza yemeden gibi.
ancak sen getirmek için yurtdışında 185 gün kaldığını pasaportunla ispatlarsın sana gerekmez.
It’s better to walk alone, than with a crowd going in the wrong direction... (Grant)
vallahi bizim gümrük kapıları kadar sıkıntı yaratanı görmedim bir öyle diyolar bi böyle diyolar... ne diyim dostlar. kendi cebimizle aldığımız/alacağımız arabayı kanunu yok diye kullanamıyoruz gün diyolar birşey diyolar. tırı vırı işler....
Merhabalar çoğu yazıyı okudum ancak benim soruma cevap bulamadım,
-Yurtdışından alacağım herhangi bir araç için (yaşı 10+ motoru 3.0+ olabilir kafama göre),
herşeyin legal olması ve bütün vergilerin ödenmesi halinde,(bunun içinde ötv,mtv,kdv vs. şeler dahil), araç alımı mümkün müdür?
-Eğer mümkünse Ötv nasıl hesaplanıyor 2008 öncesi bir araç için mesela?
Bunu kâr etme amaçlı değil, istediğim kriterlerde aracı bulup almak.
Konuyu hortlatıyorum ama çok yakın arkadaşım Azerbeycan vatandaşı, eşi Türk ve iki yıldır evliler. Çalışma izni vs var. Yabancı plaka araç alabilirmi? Azerbeycandan araba alıp Türkiyede kullanabilirmi? Ne kadar kullanabilir?
Kapımda şuan kaybımın 5.23 i BMW si yatıyor Alman plaka ve o bana ben ona bakıyorum. Arada lastik ve akü sağlığı için tur atıp ücra yerde yerine koyuyorum vaziyet bu malesef![]()
YamahA Xmax 250 ABS
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)