Süre 2 yıla çıktı.
Printable View
Süre 2 yıla çıktı.
Bu gürcistan plakalı araçlar baya bir artmaya başladı lakin evrakta oynama vs diye bir riski yok mu?
Benim dikkatimi çeken nokta araç sizin adınıza oluyor diyorlar bunu anlamış değilim.Aracı alacağım ülkenin vatandaşı değilsem yada oturum hakkım yoksa bu nasıl olabilir ki??
yeşil kart sigortası denen bişey var bu çok vatandaşımız almanyaya gitdiği zaman bu sigortadan yararlanıyor araç türkiye sınırları içerisindeyken bu sigortayı yaptırmanız yetiyor. aracı bıraktıktan sonra sigortayıda ödemenize gerek kalmıyor...
Çok çok yakın bir arkadaşım gürcistan'a gitti. e92 cabrio 320d aldı. 2009 model arac 100.000 de full ekranlı m paket falan.
70.000tl ye maloldu ama bu işi yapan adamlar vasıtasıyla soktu yoksa autopapa da falan bu araclar daha ucuz. olay şöyle gelişmiş.
gürcistan'a gitmiş.
arabayı noterde üstüne almış. (tercüman noter parası falan var)
sonra gürcü birisine vekalet vererek tr'ye geçirmiş. (o adama para veriyorsun tabi)
sonra kendisi direksiyona geçip izmire kadar gelmiş..
arabayla çıkış yapan gürcü vatandaşı geri nasıl gürcistana dönüyor napıyor onu tam anlamadım arkadaş çok yorgundu uyusun diye çok yormadım.
sizin de bildikleriniz tecrübeleriniz varsa duymak isterim. yazımı güncelleyeceğim tam öğrenip :)
türkiye'de sadece sigorta yaptırması gerekiyormuş.
pardon araç 330d idi.
Bundan 2-3 yıl önce eniştem 3,25i getirmişti çok temizdi makina basık felan toplam 9.000tl ye gelmişti araç ve araç başkasının üstüneydi 100 usd ödemiş bu işi yapan firmalar varmış tanıdık vasıtasıyla yardımcı olmuşlar süre 6 aydı 8 ay felan kaldı samsunda çıkışta ufak bir cezası oluyormuş onu ödemiş dünya kadar radara girmiştik polisler durdurmuyordu gümrükte onlar çıkar diyorduk ama çıkmamış gitti 2 bin tl zararına satıp gelmişti :)
Bu arada araç 2001 model e46 kasa sunroof deri döşeme 19" jantlı ve m paketdi km de düşüktü, 2 yıla çıktı muhabbetinden sonra bende pis gaza gelmiştim :)
yazılmış fakat ucuz araba herkesin hayallerini süslemiş tekrar hatırlatiyim bir gürcü kökenli türk olarak ve ailemde gürcü vatandaşlığı bulunan biri olarak söylüyorum bu prosedürü çok inceledik çok baktık ettik gittik konuştuk ilk olarak o arabaların hepsi toplama yani misal adam almnyadan patlak bişekilde alıp gürcüde topluyor işçilik kötü ve ucuz olduğu için bu arabalar oyuzden bukadar ucuz. Vekalet konusuna gelince öyle birşey yok neyazıkki ilk çevirmede arabaya el sallarsınız sakın bu tarz aracılara galericilere vs paranızı kaptırmayın tamamen hayali iş plastik fatura.
Birazıcık yanlış araştırmışsınız, düzeltmekte fayda var. Yaklaşık 1 milyon aracın satışta olduğu Gürcistan'daki arabaların tamamına çürük, kırık, bozuk, toplama, hasarlı, pert yakıştırması yapmanız çok yanlış olmuş. Bizim insanımız marka model seçtikten sonra "ucuzdan pahalıya" kriterinde sıralayıp piyasaya böyle baktığı için, hep genelde kötü arabaları bulmaktadır elbet. Ankara'da 2010 model VW Golf 1.6 TDI araç arayan bir kişi, en ucuza göre sıraladığında ilk gördüğü araba pert kayıtlı kazalı ve epey masraflı olduğu doğru değil midir? Bu durum Türkiye'deki tüm arabaların kötü olduğu anlamına mı gelir? Elbette hayır. Bu mesele Gürcistan'da da böyledir. Piyasa fiyatı belli olan bir araba gayet güzel kondisyonda bulunabilmektedir. Gürcistan'daki araçların Türkiye'ye oranla ucuz olma sebebi Gürcistan'daki araçların kötü olmasından değil, vergi oranındandır. İlanları biraz daha incelemenizi tavsiye ederim.
Vekalet konusuna gelince, vekaletle araç kullanmak yasak deniyor. Doğrudur ama bu yasağın ne ölçüde uygulanabilirliği şu ana kadar ülkemize giriş yapan 100bin adet yabancı plakalı araç kullanıcısına sormak lazım, acaba yakalanan ne kadar? yılda 50 mi? yoksa 100 mü ? evet. oran 10bin'de 5. Hyundai accent alacağına yabancı plaka BMW 530d almak isteyen, hayali olan insanlar için çok ama çok düşük bir risk. Veya Türkiye'de BMW 530d'i olup da bunu yabancı plaka Mercedes CLS500 ile değiştirmek için de güzel bir risk oranı.
Vekalet ile kullanmanın yasak olması ise ayrı bir davalık konu, vekalet demek "ben yokken o yapsın, benim haklarım bundadır" demek. Vekalet ile yapamayacağınız şeyler kanunen bellidir, mesela milletvekili seçilmek, mesela evlenmek, mesela cezaevine girmek. Bu bu listede yabancı plakalı araç kullanmak yoktur. Vekalet ile araba kullananlar genelde suç işledikleri hissine aşırı kapıldığından nedense mahkemeye hatta AİHM'e gitmemektedir. Gidilse yargıtay bu durumu bence kullanıcı lehine çevirecektir. Hukukçulara sormak gerekir.
Yabancı plakalı araç almak isteyenlere, bu işin doğruluğu, nasıl yapıldığı, nasıl dolandırılmadan sahip olunurluğu, kanunen bir yabancı plakalı araç kullanabilir mi ? kullanamaz mı ? bu anlatılmalı. Ülkemizde habersiz binlerce gerçekten yabancı plakalı araçları kullanma hakkı olan yurtdışı yerleşik insanlar var.
Bu işten vazgeçin, çok sakat bunlar demek yerine, doğru düzgün anlatmak en güzelidir.
İzlediği yol doğru ama kendi üzerine olan arabayı başkasına (gerçirme hakkı olan) vekalet verse bile Türk Gümrüğü'nden geçmez. Türk gümrüğü aracın sahibi konusunda da inceleme yapar ve oraya TC kimlik girdiğinde bu kişinin yurtdışı yerleşik olmadığı görür. Ve geçmesine izin vermez.