Arkadaşlar,
Ben tavukçuluk sektöründe farklı firmalarda 10 yılı aşkındır hizmet veren ve yönetici pozisyonunda çalışan biriyim.
Bu sektörle ilgili o kadar akıl almaz iddialarda bulunuluyor ki bazen sadece gülüyorum.
Bu konuyu açmakta ki amacım sizleri bu konu da aydınlatmak
İddaa 1: 17 günde yumurtadan civciv çıkartıyorlar
Cevap: Böyle bişey mümkün olsa bunu yapabilen biri olsa dünyanın en zengin insanı olurdu. Böyle bişey mümkün değil. Doğaya aykırı. Tavuklar normal kuluçka süresi 21 gündür ve bununla oynayabilmek mümkün değildir.
İddaa 2: Bunları 41 günde kesiyorlar çünkü 43 gün sonra ölüyorlar
Cevap: Evet 41 günde kesim ağırlığına ulaşır. Ama bakılmaya devam ederseniz hayatına devam eder.
İddaa 3 :Hormon veriyorlar
Cevap: Hormon vermiyorlar. Tavuklar ışığa duyalı hayvanlardır yaşadıkları ortam aydınlık olduğu sürece normal yasamsal faaliyetlerine devam ederler. Ve bu nedenle daha fazla yem tüketirler. fazla tüketilen yemde et olarak depolanır.
Hormon verilmiyor nerden biliyorum çünkü üretilen ve satılan bir hormon ilacı vs yok
Olsa bile hormonlar yapısal olarak hassas protein zincirlerinden oluşur yeme ya da suya katamassınız direk enjeksiyon yapmanız lazım
En küçük işletme 5.000 hayvanlık olduğuna göre yapmaya başlasınız bile bitirinceye kadar kesim günü gelir
İddaa 4: Yapma yem ile besliyorlar
Cevap: Yapma yem dedikleri yem fabrikalarında üretilen yemler
İçinde bildiğiniz mısır, buğday, soya vb. tahıllar bulunmaktadır. onun dışında hayvanın ihtiyaç duyabileceği vitaminler ve mineraller katılır. Tüm bu maddeler kırıcılarda kırılır sonra besin maddeleri eşit olsun diye karıştırılır, ya pelet halinde ya da toz halinde yedirilir.
Artık bi çok işletme yemden bulaşabilen hastalıklardan korunmak için pişirilmiş yem kullanıyor. Yani kaliteli yem karlılık için çok önemlidir.
İddaa 5: Bu hayvanların gdo'lu
Cevap : Beyaz et sektöründe kullanılan ırklar yaklaşık 150 yıllık mazisi olan ırklardan seçilerek bugünlere getirilmiş ırklardır. Ve Türkiye'de bulunan ırklar tüm dünyada kullanılan ırklar yani Türkiye'de denetimler çok sıkı olmasaydı bile bu ırklar diğer Avrupa ülkelerinde kullanılamazdı.
Özet olarak bu ırklar seçilerek ve seçilenler üretilerek bu günlere gelmiştir.
Pedigrili hayvan besleyenler ya da arap atının, ingiliz tayının bizim yerli sütçü beygirlerinden neden pahalı olduğunu bilenler benim ne demek istediğimi anlayacaktır.
Bu konu üzerinden sizinde merak ettikleriniz varsa cevaplayabilirim