Arkadaslar bugun basima gelen bir olayi sizlerle paylasmak istiyorum ki bilmeden ve gereksiz yere para odemeyin .
Simdi olayin basinda bilgisayar ve internet ile olan profosyonel yasamimdan bahsediyim ki aklinizda acaba sorusu dogmasin (Forumdan olmayan ama google uzerinde de 11820 seklinde arandiginda bu konuyu ziyaret edebilecek insanlari dusunerek ).
Ben Bilgisayar muhendisi ve suanda Sancom Teknoloji hizmetlerinin sahiplerinden biriyim. Yaptigimiz isler ile ilgili merak edenler icin Sancom Technology — Corporate Communication Technologies adresini ziyaret edebilirler.
Gelelim bugun yasanan telefon trafigi ve sonuclarina .
Oncelikle ufak bir network e sahip arkadasimin isyerinde kullandigi bir program SQL sunucusuna baglanarak calismakta ve internet baglantisi surekli acik olmasina ragmen ara ara program internete baglanamayip hata vermekte.
Sistemi ve bu ufak networku test ettigimde lokal olarak bir sorun olmadigini ancak internet baglantisinda 1 dakika icinde 5 sn kadar (bazen bir dakika icinde 5 er saniyelik period ile 2 kez yani 10 sn ) ping yukselmesi (700ms -800 ms) civarinda oldugunu farkettim.
Bunun uzerine ttnet destek hatti olan 4440375 i arayarak turlu zorluktan sonra
(bugune ozelmidir bilemiyorum ancak ttnet destek hatti menusunde hiz ve baglanti sorunlari ile ilgili kisma geldiginizde baglanti problemleri icin 1 e basip 1 kez calma sesi duydugunuzda telefonda ses gidiyor benim gibi ilk denemede mal gibi beklerseniz 15 dakika sessiz bir telefonla basbasa kalip 3 denemeden sonra bunun bir sorun olduguna kanaat getiriyorsunuz )
bir musteri hizmetleri yetkilisine (ki kendisine hiz problemleri menusu olan 2 ye basarak ulasabildim ) ulastim. Kendisine lokal networkun sorununun olmadigini testlerini yaptigimi modemide kontrol ettigimi restart ettigimi bekledigimi pingi gun boyu takip ettigimi ancak bu takip sonucunda senkron haline gelmis bir yukselme ve duzelme oldugunu sql ile iletisimin bu surede koptugunu ve bu nedenle isyerinde kullanilmasi gereken programin calismadigini anlattim.
Kendisi standart prosedur olan bir saniye hattinizi kontrol ediyorum bekletmesi sonrasinda bana 11820 destek hattini aramam gerektigini soyledi bunun disinda da en ufak bir bilgi yada baska bir detay vermeden beni 11820 yi aramaya yonlendirdi . Kendisine bu 11820 numarasinin ttnetin destek hatti olup olmadigini ne oldugunu sordugumda destek hatti oldugunu soyledi.
Bomba burdan sonra patliyor aslinda :
118 20 yi aradigimda cevap veren destek uzmaninada yukaridaki derdimi anlattim . Kendisi de pcye uzaktan baglanarak soruna bakabilecegini soyledi .
Bende gayriihtiyari sorma geregi hissettim ''pcye uzaktan baglanarak ping testi ve standart modem ayarlari disinda ne yapacaksiniz ? size lokal olarak sistemde birsey olmadigini soyledim dedim ''
Gelen cevap :
''Efendim ozaman 4440375 i arayarak port degisimi yaptirmaniz gerekmekte''
Tam bu anda aklimdan gecen soruyu sordum ben sizle konusmak icin nekadar oduyorum ?
Gelen cevap dakika basi 1,17 TL oldu ki ben hicbirsey yaptirmamama ve 4440375 i ilk aradigimda ozellikle belirtme ragmen lokal sistemimde sorun olmamasina ragmen 2 dakikadan fazla telefonda kalip TTNET in bu tuzagina dustum ve 2,50 TL civarinda ucreti TTNET e hediye ettim.....
Burda TTNET in bilgisayar ve internet konusunda bilgili olmayan uyelerine destek adi altinda nasil ucret odettigi kafamda netlesti.
Sonrasinda 4440375 i arayarak bu konu hakkinda sikayette bulundum . Hem boyle bir hizmete ihtiyacim yokken bastan savip resmen hizmeti bana yerlestirdikleri hemde bu hizmetin ucretli oldugunu soylemedikleri gibi sanki TTNET abonelerinin yasal olarakta ucretsiz olarak almasi gereken destegin bir parcasiymis gibi sunduklarindan dolayi.
Ardindan da 4440375 de bu isi halledicek birime aktarilarak port ile ilgili ariza kaydimi olusturdum ki santralleri gercekten yogundu bu sikayet ve uzerine port icin ariza kaydimi birakmam cep telefonundan aradigim icin bakabildim 35 dakika idi.
Burdan sunu cikartiyoruz TTNET hizmetleri arasina eklemis gibi gosterdigi bir 11820 numarasi ile Abonelerini alenen dolandirmakta.
Bir Turk tipi hesap ile rakamin ve payin nekadar buyuk olabileceginide yaziyim neden 3 lira icin konu actigimi anlayin.
6 milyon uzerinde abonesi olan TTNET icin bu 6 milyon abonenin %50 sinin sorun yasadigini ve bu sorun karsisinda gerekli gereksiz (ki ben gereksiz yere yonlendirildim) yonlendirme yapmis olsa ve bu insanlarda sorunum cozulecek umudu ile arasa uzak masaustu baglantisi o bu derken minimum 5 dakika hatta kalsa aylik olarak 17.550.000 (evet fazla sifir yok onyedi milyon bes yuz elli bin turk lirasi) Gibi bir rakami haksiz yoldan insanlardan tahsil edebilir ve benim yasadigim olaya bakilirsa daha fazlasini beklemek te garip degil ...
Bu nedenle siz siz olun eger sizi 4440375 den 11820 ye yonlendirirlerse pcnizde yada sisteminizde bir sorun olmadigina eminseniz veyahut yukarda anlattigim gibi uzaktan pcnize erisip sorunu cozmeye calisacak bir tamir hizmeti almak istemiyorsaniz numarayi cevirmeyin...
Benden bukadar ...
K.Bugra YILDIRIM