Herkese selamlar,
Uzun uzun okumak istemeyenler için özet: Uzun yıllar hatta sadece ve sadece opel kullandıktan sonra hem değişiklik planı hem de içimde hala ölmeyen apaçilik nedeni ile ''Köz paket'' bir f30 aldım.
Marka değişikliği benim açımdan iddialı bir değişiklik oldu biraz da onun hikayesini anlatmak için konuyu açıyorum.
Değişikliğin esas çıkış noktası insigniada kronik olan bazı arızaları yaşamam (çok sorun değil sonuçta mekanik yapılar her zaman her şey olabilir) ve opel tr' nin bu süreçlere yaklaşımı oldu. (Aslında hiç yaklaşmayışı bile desem yeridir)
Hatta geçmiş opellerin eski konusunu şöyle bırakayım
http://www.techturkey.com/forum/otom...en_14_yil.html
Durum böyle olunca alternatif bir şeyler bakayım derken ilk çıkış noktam baba olma sıfatı ve görece sürüş keyfi konularını birleştirebildiğim renault motorlu w205 amg oldu, fakat araştırdığımda gördüğüm kronikler nedeni ile benzinliye hedefi çevirdim. Fakat aynı şehirde yaşayan bir arkadaşımın ortalamasının 9,5-10lt/100km olduğu öğrenmem ile acaba 320d mi alsam yoksa hiç rahatımı bozmasam mı gibi daldan dala gezdiğim bir dönem oldu. Bütçe ile 320d' yi aynı planda tutmak çok mümkün olmuyordu, donanım-km-b47 başlıklarından bir veya bir kaçından vazgeçmem gerekiyordu. Techno/Prestige/Premium baktım, hatta xdrive baktım aldıktan sonra iç ve dış olarak yapboz gibi değiştirir/doldururum diye. Açıkcası ona da o kadar vakit ayıramayabilirim ve özellikle bu paketlerdeki koltukları hiç beğenmiyordum. Tabi bu düşüncelerin olduğu dönemde piyasanın durumu ise hepimizin bildiği gibi.
Piyasadaki değişikler nedeni ile sarı sitedeki arama kriterlerim her gün değişiyordu, derken 318dler mantıklı gelmeye başladı, hatta başka bir gray editiona 3 defa niyetlendim ama olmadı.
Onun hikayesi de kısaca; Deneme-1 : iş için bursaya gittiğim bir cuma günü fırsat yaratıp sahibi ile buluşup baktım, beğendim ve zaten kaç aydır satılık piyasa durgun ptesiye kadar bekler diye kapora vermeden döndüm ama aynı gün gelip başkası almış. Deneme-2 : bursadaki arabayı alan kişi alsatçıymış ve 2 gün sonra satılığa çıkardı. 2 günde çok güzel bir kâr etmesine tamam dedirtecek bir rakama anlaştık, aradaki rakam bana ders olsun dedim ve tamam diyip kapora gönderdim. O hafta içi ailece covid olduk, adam kaporayı geri gönderdi.
Deneme-3 : Insignia' ya kapora aldım ve eşimin tüm itirazlarına rağmen yine aradım yarın almaya geliyorum diye öğleden önce arasan anlaştığımız fiyata verirdim ama arabayı galeriye bıraktım dedi
tüm bu süreç sonunda aşağıda fotoları bulunan arkadaş için satıcı ile anlaşıp biraz heyecanlı bir yolculuk (karlı ankara-bolu tünelleri arası yazlık lastik ve arkadan itiş) ile Yalova' ya getirip olmazsa olmaz plaka ve plakalığımı taktım. Bu arada adettendir app ve plakalık için @Melih-Ö teşekkürler![]()
318d tercih etme sebebim ise zf şanzımandan bahsetmeye gerek yok, b47 kodlu motorlar ile ilgili genel yorumlar, ve tabi bu araç özelinde ise tüm işlemlerinin yetkili serviste yapılmış olması ki buna bazı kronikleri de dahil (Egr soğutucu, direksiyon kolonu, fitillerdeki gıcırtı) iç ve dış donanım olarak makul bir seviyede olması, performans ise şuan gayet yeterli seviyede özellikle tork aralığı çok iyi zaten yetmediği noktada yazılım güncellemesiyle çok daha iyi seviyelere getirilebilir. (Bildiğim kadarı ile 18dlerin çoğu B47D20U kodlu motora sahip ve 190lık B47C20O a kıyasla daha küçük turbo ve enjektöre sahip olduğu için sadece yazılım ile birebir 190lık kadar olmuyor ama 180-185 bandına geliyor) yakıt tüketimi ise hacmine rağmen şaşırtıcı seviyede iyi şehir içi kullanımım insignia ile aynı ortalamada, uzun yol ise 0,5-0,7lt/100km daha düşük.
İşten kalan zamanları da genelde aile ile geçirmeyi tercih ettiğim için fazla vaktim olmuyor ve ilgilenemiyorum. Daha zaman olmasına rağmen yine adettendir diyip yetkili serviste bir miktar yıpranarak genel bakım yaptırdım. Mevcut ses sisteminden çok memnun değilim, şuan üzerinde NBT ekran ve harman kardon tweeterlar var ama hifi veya hk dönüşümüne girebilirim. Anahtarsız giriş olmamasından çok rahatsızım ama pek yaygın bir uygulama değil gördüğüm kadarı ile ve yüksek rakamlara yapılıyor gibi. @wolkanku da görüp beğendiğim pedal setini sipariş geçtim. Bu tip ufak tefek değişiklikler ve bazı retrofitler ile muhtemelen devam ederim.
![]()