User Tag List

10 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: subwoofer ohm farki ?

  1. #1
    ogz_07
    Misafir

    Exclamation subwoofer ohm farki ?

    Arkadaşlar 4 ohm ve 1 ohm da subwoofer surmenin arasndaki fark nedir 4ohmda 750 rms guc isteyen sub. 1ohmda dahami fazla guc ister tonlamada bir değişme olurmu? 1 ohm 4 ohm dami sursem birturlu karar veremedim bu konuda bilgili olanlar yardm ederse sevnirim

  2. #2

    Üyelik
    Feb 2013
    Yaş
    37
    Şehir
    ADANA
    Mesaj
    2.134
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pek babam bu kadar güzel pasta yapmayı nereden öğrendi diyesim geldi o derece kafam karıştı soruya

  3. #3
    ogz_07
    Misafir
    Alıntı 01dz210 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    pek babam bu kadar güzel pasta yapmayı nereden öğrendi diyesim geldi o derece kafam karıştı soruya
    Hocam 2+2 ohm bi sub. Var elimde paralel bağlarsam 1 ohm seri baglarsam 4 ohm olr iki omaj arasnda ne gbi farklar olacak diyorum. Rms tonlama ?

  4. #4
    free-hifi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2012
    Yaş
    42
    Şehir
    Vatan 59 / Mekan 34
    Mesaj
    6.464
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı:


    5 Şubat 2013; 20:27:43 Bu mesajla ilgili şikayetinizi bu icon a tıklayarak yapabilirsiniz. Şikayet Paylaş Cevap Alıntı PM
    Yanılmıyorsam şöyle oluyor.
    dual 2 ohm olan sub.çift bobinli ve her bobinin omajı 2 ohm.Çift bobin olan bu subun bobinlerini seri veya paralel bağlayarak omajı artırıp düşürebiliyoruz.
    şöyleki:iki tane 2 ohm luk bobinden oluşan bir bas düşünelim.bobinleri paralel bağlarsak:
    R=r1xr2/r1+r2=2x2/2+2=4/4=1 Ω ohm olur

    aynı bobinleri seri bağlarsak : R= r1+r2 =2+2 = 4 ohm olur.Yani 2 ohmluk iki bobini paralel bağlarsak 1 ohm,seri bağlarsak 4 ohm direnç elde ederiz.1ohm luk direnç daha küçük olduğundan bass ın verdiği güç daha fazla olur(paralel bağlıyken).Aynı şekilde bu iki 2 ohmluk bobini seri bağlarsak 4 ohm direnç elde ederiz.4 ohm direnç 1 ohm dirençten büyük olduğundan bass tan daha az güç alırız 1 ohm bağlantı şekline göre.

    Aynı şekilde dual 4 ohm olan bi bassın bağlantı ve güç hesabıda aynen yukarıdaki ohm kanuna göre yapılır.4 ohmlu iki bobini paralel bağlarsak:

    R=r1xr2/r1+r2=4x4/4+4=16/8=8 Ω ohm olur

    Aynı şekilde dual 4 ohm yani çift 4 ohm olan bi bassın bobinlerini seri bağlarsak:

    R =r1+r2=4+4=8 ohm olur.

    yani dual( çift) bobinli her bir bobini 4 ohmluk bi bassın bobinlerini paralel bağlarsak 2 ohm seri bağlarsak 8 ohm direnç değeri verir.
    2 ohm daha düşük,8 ohm daha büyük bi direnç değeri olduğundan paralel bağlayarak bassımızı daha güçlü kullanabiliriz.Umarım anlaşılır olmuştur.

  5. #5
    free-hifi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Jun 2012
    Yaş
    42
    Şehir
    Vatan 59 / Mekan 34
    Mesaj
    6.464
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    25 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı:
    Bazı basslar yani subwooferler çift sargılı (yani ingilizcesi dual demek oluyor) olarak üretilirler.Daha açık söylemek gerekirse bu tip bassın içinde iki tane sargı bulunur.Bu sargıların dirençlerine göre dual yani çift bobin ve her bobinin direnç değeri örneğin 2 Ω ohm veya 4 Ω ohm gibi direnç değerlerinde üretilirler. Çift bobin bu bassları biz seri veye paralel bağlayarak(ortaokul ve liseden hatırlayın ohm kanunu dirençlerin seri veya paralel bağlanması) değişik direnç değerleri elde ederiz.Bu direnç değeri ne kadar küçükse örn 1Ω yada 2 Ω basın yani subwooferin gücü o kadar artar.Bu direnç büyükse 8 Ω gibi direnç artacağı için basın vereceği güç azalır.
    amfilerdeki güçdeğerlerine bakarsanız mesela 4 Ω ohmda atıyorum 70w veriyorsa, 2 Ω ohmda 100w gibi bir değer verir.Yani direnç düştükçe amfinin vereceği güç artar

  6. #6
    alfonso4474 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2009
    Yaş
    35
    Şehir
    AYDIN/kuşadası
    Mesaj
    1.672
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    4 ohm yaparsan daha az güç ile çalışır 1 ohm ise anfi en son degerlerini verir düşdükçe güç artyo 1 ohm baglaman gereklı ama anfın ve basın modelı nedir?

  7. #7

    Üyelik
    Oct 2013
    Yaş
    36
    Şehir
    İStanbul
    Mesaj
    509
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Yalnız her anfi 1 ohmda stabil çalışmaz . Anfinin manuelıne bakman alzım

  8. #8
    A.Cem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Sep 2010
    Yaş
    37
    Şehir
    ANKARA
    Mesaj
    951
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı bymurat___61 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yalnız her anfi 1 ohmda stabil çalışmaz . Anfinin manuelıne bakman alzım
    Doğrudur buna dikkat edilmeli. Ayrıca 1 ohmda amfin daha çok akım çeker, woofer daha çok güç üretir. Aslında ses kalitesi de düşer ama, konu bass olduğundan bunu pek hissetmezsin sıkıntı olmaz.
    Custom Electronic Projects

  9. #9
    bandit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Nov 2013
    Yaş
    46
    Şehir
    yalova
    Mesaj
    51
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    sorunuzun tonlamada fark olurmu kısmına yazılanlara ek olarak kabin önemli notunu düşmek istedim.4 ohm da misal 1000 watt rms gücüyle 1 ohm da 1000 watt rms gücü arasında ciddi bir ton farkı vardır. 1 ohm da subb çaldırdığınızda arkadaşlarında dediği gibi güç artıcak fakat aynı oranda amfinin volt watt dengeleride hassaslaşıp zorlanacak.1 ohm da bass ınızı layıkıyla sürecek bi amfiye sahipseniz otomatikman alt frekanslarıda güzel almaya başlıcaksınız buda gücü tam kullanmak için spl e yönelmek daha büyük litreli kabinler ve portlar demek.bunların sonunda bir bakıcaksınız ki arabada ağar bi subb dalgası fon olarak sürekli duyulacak.ve clup yada cadde dediğimiz ritimli müziklerde üst üste vuran bi bass sesi gibi uğultu gibi azap vericek.o yüzden 1-4 ohm seçiminizi müzik zevkinize göre seçin ağar subb parçalar bass tester lar dinleyenler genelde 1 ohm dan, rock ,clup yada cadde gibi müzik sevenler genelde 4 ohmdan memnun kalır.

  10. #10
    ogz_07
    Misafir
    verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım anfı henuz almadım macustıc 2000.1 e karar kıldım gıbı...
    tonlama farkını anladım, peki 750 rms 1500w peak olan kıcker L5 1 ohm da kac rms ile beslemek gerekır ?

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •