Güncel dizeller (EU5 normları ile birlikte gelenler itibari ile diyelim) 14:1 civarına kadar sıkıştırmayı düşürdüler abi, tabi ki yine de benzinlilerden yüksek değerler..
Mazda skyactiv motorlarla birlikte atmosferik benzinlilerde de 13-14:1 sıkıştırma oranına kadar çıtayı yükseltti, peki bunun getirisi götürüsü nedir? Yine klasik 9.5-10.5 sıkıştırma oranlı atmosferik motorlar gibi 6000 devir civarı max güç, 4000 devir civarı max tork değerlerini sunuyor bununla birlikte, hadi devir çevirtseler neyse diyeceğim ki yeni MX5 te aynı motor 135hp olarak gelip 7300 civarı devir çevirecek gibi okudum..
Bir de dizel motorlar özellikle sürekli alt devir veya 3000 devir altında kullanıldığında hakikaten, katalizör, partikül filtresi, egr valfi gibi yerleri kurum basıyorlar.
Misalen 1 ay ben kullanmıyorum, babam kullanıyor. O da sürekli şehir içinde olduğu için max çevirdiği devir 2800 falandır, gittiğim gibi normal zamanda duman atmayan araba, ben evden çıkıp ısıtıp kökler köklemez bulutu bırakıyor arkada. Yakıt kalitesi ile alakalı denecektir ancak, sürekli Shell'den hatta aynı petrolden (uzun yolculuklar harici) GTL ve türevi -en kaliteli motorin- denilen yakıtı kullanıyorum, bakımlarım eksiksiz ve yıllık periyotta 10 bin km dolmadan yapılıyor. Bu denli özenli kullanılan bir araçta bile kurum bağlamaya, kesme yapmaya, duman atmaya sebep oluyorsa bence ara sıra da olsa devir çevirtilmeli dizel araçlarda da. Özellikle dur kalkı bol kısa mesafe kullanılan araçlarda.
Bu arada istemeden de olsa yıllar yıllar önce 3. vitesi bitirip takribi 120 km/h hızla 2 ye çekmişliğim var, kadrana göre 7100 rpm çevirdim.. Bişey olmadı

Yağ pompasını yeterince güçlendirdikten sonra sen de bilirsin ki dizel de devir çevirir.
Gerek TDi örnekleri gerek Cummins ler örnek olabilir buna, gerekse modifiye edilmiş Mercedes dizelleri.
Yanlış anlaşılmasın sürç-ü lisan ın önüne geçmek için yazıyorum bunu, turbo devreye girmesi diye bir şey olmadığını bu forumda bilmeyen kalmamıştır sanırım bunca zamandır, motor çalıştıktan itibaren paller dönmeye başlar, 1200, 1750 devir (her neyse) turbo hedef basınca ulaşıp max torka erişir araçlar.