bende 2002 senesinde ibiza sport vardı 100 hp olanlardan dyno da standart olarak 101hp 128 tork cıktı chipten sonra 102.5 hp 152tork cıktı ve inanılmaz fark yaramtıştı![]()
bende 2002 senesinde ibiza sport vardı 100 hp olanlardan dyno da standart olarak 101hp 128 tork cıktı chipten sonra 102.5 hp 152tork cıktı ve inanılmaz fark yaramtıştı![]()
hala dyno sonucunu değerlendirmeyi bilmiyorsunuz .
dyno kağıdının altında yazan maximum değerlerdir ,
önemli olan eğrileri üst üste koyup bakmaktır .
yani atıyorum 7200 devirde çıkan en yüksek tork ve güç o aracın çıkarabileceği en yüksek güçtür ama ya 7200 devirden aşağıdakiler boru mudur ??
chip sonrası 7200 devirdeki güç ARTMAMIŞ olabilir bunda bir gariplik yok .
araç 20 beygir fazla gibi gider ama 7200 devirde üretilen güç aynıdır ,
alt devirler yükselmiştir bunda tuhaf bir durum yok .
ondan sonra dynoda siz sadece max verilere bakarak yorum yaparsınız dyno bozuk dersiniz .
çok kabaca bir eğri çizdim .
kırmızı çizgi aracın orjinal hali olsun .
mavi de chip veya modifiye sonrası ortaya çıkan güç eğrisi olsun .
bu araç eskisine göre çok daha iyi gitmektedir ama dyno üzerinde neredeyse aynı maximum beygirleri çıkarmaktadır ;
SORU: sizce dyno bozukmudur ?
![]()
işte sorun ordaya onu neye göre hesaplıyor tekerden sonra içeri doğru ne olup ne olmadıgını nerden biliyor kranka vs bi sensör bağlansa anlıcam tekerde bir güç bağlı oldugu tek nokta burası bu gücün arkasında nasıl bir kayıp olduğunu nerden biliyor bu yüzden bence motordaki gücü kimse takmasın kafaya tekerde ne varsa yol dynosunda belli olur![]()
OKAN YILMAZ
..MTM & PRO STOCK GARAGE..
Dikkat ettiyseniz ölçüm biterken yani araç kesicideyken debraja basılıyor ve tamburlarla lastikler beraber durana kadar dönüyorlar. Debraja basılınca kavrama ayrılıyor ve şanzuman teker aks gibi sürtünme kayıplarının olduğu yerler yani güç aktarma organları dönmeye devam ediyor. Dyno Tamburun yavaşlama ivmesini hızını ve süresini ölçerek aktarma organlarındaki kayıbı ölçüyor. Sonrada bu kayıp gücü ölçüm sırasındaki tekerden ölçülen güce ekleyerek motor gücünü hesaplıyor.
RC bide otoerol u dene istersen ben orda yaptırdım bakalım onda ne sonuç alıcaksın ona gore paşa hakkındaki fikirleri değerlendirirsinkımse kımseyı üzmesin yaww
![]()
"HAYALLE YAŞAYANINDA YAŞAMAYANINDA ... "NAMIK KEMAL
MagicPerformance
MegaSquirt Engine Management Systems Technician
Ne kingler gördük güle güle öldük...
Galiba anlatamadım. 4. viteste kesiciye kadar gidip tekerden dyno tamburuna aktarılan gücü ölçülür ve böylece sadece yere aktarılan güç ölçülebilir. Yani Motor gücü= Tekerden ölçülen güç artı Aktarma organlarındaki sürtünme kayıbı. Daha sonra tam kesiciden sonra debraja basılarak tekerlerin kendi kendine dönerek durması sağlanıyor. Buradaki amaç volanla şanzumanı ayırayak volandan sonra şanzumanı ve tekerleri çevirmeye harcanan sürtünme gücü tamburun yavaşlamasının ivmesi ve süresine göre hesplanıyor. Bu hesaplamda ise sürtünme kaybı ölçülüyor. Verimsiz bir güç aktarma organlarına sahip bir araçsa tambur daha kısa sürede duracaktır. Sonuç olarakda motorun volanda ürettiği gücü bulmak içinse Motor gücü artı aktarma organlarındaki kayıbı toplarız. Tabiki dyno kalibresi bakımı tamburların bakımı çok çok önemli.
Bizim Dynoyu kimse sevmiyor,
Biz esas kıssas olan, gerekli olan "yere aktarılan gücü" gösterdiğimiz için rakamlar da insanlara az göründüğü için gözleri doymadığından bizim yük dynosu hem ayar yapılırken hemde araç ölçülürken pek düşünülmüyor,
Otobanda gazlayarak ayar yapmaya devam edin arkadaşlar nede olsa arabanız canınızdan değerli
kimin arabasını ölçerde gücü fazla çıkarırsa en iyi Dyno orası oluyor
Doğru bir ölçüm hiç bir zmn olmaz ama arabanın önceki verisi ve sonraki verisi arasındaki farka bakaraktan kendi ölçümünü yaparsan senin için daha doğrusu bu olur..
hiç bir zaman gerçek gücü ölçemezsin sen aracının öncesi ve sonrası arasındaki fark ile hareket edersen doğru sonucu bulursun![]()
PASSATURBO1 öncelikle teşekkür ederim.
fabrika çıkış verim 175 olduğuna göre, eksoz+ chip sonrası biraz daha farklı bir sonuç bekledim dynodan.
ve bekledim ki, bu yaptığın bu açıklamaları dyno yaptırdığım yerden alabilse idim.
Barbaros ağbi diyorsun, adres ve iletişim bilgisi alabilir miyim?
Schumi.Projects
106 GTI | 206 RC | 2008 SUV 1.2 PureTech EAT8 | 3008 SUV 1.6 HDi EAT6 | Citroen AX GTI
Never drive faster than your guardian angel can fly
106 RC - 106 GTI with 2 liter engine
Ölçüm bu şekilde yapılır. ölçümü izlersen ne demek istediğimi anlayacaksın. Başka şekilde motor gücünü şase üstündeyken ölçemezsin. En güzel ölçüm motoru dışarı alıp sehpaya bağlayıp direk ölçmek. Zaten fabrika verileri biliyorsunki böyle alınıyor.
Grafiğe baktığında önce tekerden alınan gücün grafiğinin çizildiğini daha sonra debraja basılıp max devirdeki tekerin beraberinde tamburların yavaşlamsının yani aktarma organlarındaki kayıbın güç grafiğinin çizilidiğini görürsün. Ölçüm biter ve program bu iki grafiği ve güç değerini birleştirip toplar ve motor gücü grafiğini ve motor gücünü çizer.
Aracın şanzumanında kullanılan yağın kalınlığı, lastik genişliği hatta dyno üstündeyken araçtaki ekstra ağırlık mesela fazladan bir kişi , Tamburların bakımı eksen doğruluğu gibi sebepler kayıp gücü değiştiriyor.
Dikkat ettiysen dizel araçlardaki güç aktarma organları verimi daha yüksek. Kayıp güç daha az. Çünkü dişli çapları daha küçük, sürtünme daha az. şanzumanları daha verimli. Az yakıt yakmalarının bir sebebide bu.
RC_MAN, ben de RC kullanıyorum hatta biliyorsundur belki, satıyorum da.. Yukarıda yazılanları çok okumadım(Maxi'de grafik vardı ilgimi çekti, okudum) belki bazı şeyleri tekrarlayacağım.
- Öncelikle unutmaman gereken bu bir istatistik işi. Basite indirgemek yanlış olur.
- Fabrika verileri dyno testleriyle ölçülmüyor hatta araç dyno'ya hiç girmiyor bu veriler hesaplanırken. Atladığın birşey var: Fabrika verileri MAX verilerdir ve yanında mutlaka hangi devirde gördüğü belirtilir.
- Evet, Paşa bence beklenenin üstünde değerler verir ama dyno aynı dyno.. Herkes o dynodan geçiyor.
- İçinde max, min, en üst, en alt, peak vb. kelimeler geçen rakamlar istatistiki bilgidir sadece ve İstatistiğin ilk kuralı 'Tüm istatistikler yanlıştır'dır. Beygir Gücü Tork vs. bunlar istatistiksel bilgidir. Çünkü, RC'den gidecek olursak max. beygir gücü olan 175 bg i 6000 devirde üreten bir araçtır. Ama 5500'de 175 bg verememektedir.
- Dyno verilerinde de aynen maxi'nin dediği gibi eğri grafiklerinin altında bulunan değerlerin hemen hepsi istatistiksel bilgidir asıl veri yani asıl performans verdiği eğridir. 175 bg'i sadece 6000 devirde veriyorken bunu 5000-6000 aralığına genişletmek müthiş bir ilerlemedir. Tork için de aynı durum geçerli. İstiyorsan bende peak değerleri uçuran bir yazılım var arabanın tamamı stockken MAX torku 100Nm arttırıyor MAX beygiri de 50-55 civarı arttırıyor. Ama memnun kalmayacağını garanti ederim sana. 2 gün sonra araba 200'ü zor görüyor diye gelirsin geri
- Fabrikanın verdiği değerler koşullar şahane olduğu zamanki değerlerdir. Türkiye'de de o koşullar hiçbir zaman şahane değildir(yakıt kalitesi, hava kirliliği vb.). O yüzden Fransa'da RC'ler 15bin'de 1 bakıma girerken bizde bu aralık 10bin'de 1'dir. Bu diğer markalarda da böyle..
- Dyno sırasında araçtaki benzin durumu vs. iyi olmayabilir düşük çıkabilir.
- Dyno bir tür simulasyondur. Gerçeği yansıtmaması son derece olağandır. Sadece fikir verir.
Dediğim gibi basite indirgemek yanlış olur. Tavsiyem, sürekli aynı dynonun kullanılması. Hem kendi hem de kıyasladığın diğer araçlar için.. Gerçeğe EN yakın sonuçları bu şekilde sağlarsın. He bu arada 'gerçeğe EN yakın sonuçlar' istatistiksel bir bilgidir.
Tamam, kafam güzel, ama dediklerim de uydurmasyon değil![]()
bende şunu anlayamıyorum bu araç fabrikasyon olarak 175hp degil diyelim bunu daha öncesi söyledim yine söyleyecegim chıp önesi mini s ve bmw 3.20 ile denedik ***** güçleri biliyosunuz araçlar ile her vites oranları aynı hemen hemen.peki bunlardamı motor güçleri farlı yani düşük.chıpten sonra bariz bi fark var dyno 177hp gösteriyor ben bunu anlamıyorum işte.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)