User Tag List

8 sonuçtan 1 ile 8 arası

Konu: MITSUBISHI GDI MOTOR TEKNOLOJiSi

  1. #1
    T-MIVEC
    Misafir

    MITSUBISHI GDI MOTOR TEKNOLOJiSi



    Mitsubishi'nin GDI (Gasoline Direct Injection - Direk Benzin Enjeksiyonu) adını verdiği yeni teknolojiyi kullandığı motorlar Mayıs 1996'dan bu yana üretiliyor ve Aralık 1998 sonunda üretim adedi 400 bini aştı. GDI motorunun yakıt tüketimi ve zararlı egzoz gazı çıkışı % 20 daha düşük ve gücü de % 10 daha yüksek

    GELİŞTİRME AMAÇLARI:
    Mitsubishi'nin GDI motoru geliştirilirken kendi sınıfının en iyisi olan yakıt tüketimi (kurşunsuz normal benzine göre en uygun şekilde ayarlanmış olarak) ve normal çalışma devirlerinde daha yüksek güç (daha düz tork eğrisi) elde edilmesi amaçlanmış.

    MEKANİK ÖZELLİKLERİ:

    Yeni motora düşük yakıt tüketimi ve yüksek güç sağlayan özellikler şunlar:

    + Dik ve Düz Emme Borusu, silindire giden hava akışını kontrol ediyor

    + Eğimli Piston Başı, yanma davranışını kontrol ediyor

    + Yüksek basınçlı Yakıt Pompası, en uygun yalın yanma özelliklerine ulaşmak için yakıtı gerekli yüksek basınçta doğrudan silindirlerin içine püskürtüyor.

    + Yüksek basınçlı, Döndürme Hareketi Sağlayan Enjektörler, püskürtme spreyinin etkili ve verimli bir şekilde küçük parçalara ayrılmasını (atomize olmasını) ve yayılmasını sağlıyor.

    Geleneksel motorlarda yakıt ve hava silindirin dışında karıştırıldıktan sonra silindire veriliyor. Bu nedenle karışma noktası ile silindirin arasında kayıplar oluşuyor ve ateşleme zamanlaması da en uygun şekilde gerçekleştirilemiyor. GDI motorunda ise yakıt doğrudan silindire ve çok hassas bir zamanlama ile püskürtülüyor. Böylece kayıplar ve verimlilik düşüşü önleniyor.


    NASIL ÇALIŞIYOR?
    Dik emme boruları güçlü bir aşağı doğru akım yaratıyor ve bu sayede yakıt enjeksiyonu en iyi şekilde gerçekleştiriliyor. Özel bir şekle sahip piston başı sayesinde silindirin içinde dikey bir hava hareketi oluşturuluyor. Sıkıştırma zamanının sonuna doğru püskürtülen yakıt, yüksek basınçlı, döndürme hareketi sağlayan enjektörler ile yoğun bir sis gibi atomize ediliyor. Bu sis şeklindeki hava yakıt karışımı silindirin içinde döndürülüyor ve verimli bir şekilde katmanlaştırılmış olarak ateşleniyor.


    Bu sayede genel olarak çok yalın olan bir hava/yakıt karışımı ile düzenli bir yanma sağlanıyor. Silindirin içinde ateşlemeden önce katmanlar halindeki hava/yakıt karışımında bujinin yakınında en zengin karışım (yakıt oranı yüksek) katmanı yer alırken bujiden en uzakta en fakir karışım (yakıt oranı düşük) yer alıyor.



    Bu sayede ateşlemenin gerçekleştirilebilmesi için yeterince zengin bir karışım sadece silindirin bir bölümünde oluşturulmuş oluyor ve yakıt tüketimi azaltılıyor.Ayrıca GDI motoru diğer motorlardan daha düşük devirlerde çalışabiliyor (örneğin, rölantide 600 dk/devirde). Düşük yakıt tüketimi ile yüksek performansı birleştirmek için motor iki farklı çalışma biçimine sahip. Düşük yakıt tüketimi modunda, yani 120 km/s'ye kadar hızlarda motor 30:1 ve 40:1 gibi hava/yakıt karışımı oranlarında çalışıyor. Güç modunda ise özel tasarlanan bir emme borusu ek performans sağlıyor. Yeni 1.5 litrelik GDI motorunun gücü Mitsubishi'nin aynı hacimdeki normal motoruna göre "normal" devirlerde (600-2500 d/d) % 10 daha yüksek.

    Yüksek performans daha iyi hacimsel verimlilik ve yüksek sıkıştırma oranıyla elde ediliyor. Dik emme boruları tarafından oluşturulan daha iyi akış koşullarına ek olarak, daha fazla güç elde etmek için güç modunda yakıtın bir bölümü, emme zamanı sırasında enjekte ediliyor.Yakıtın sıkıştırma zamanının sonlarına doğru çok ince bir şekilde atomize olmuş olması havayı soğutuyor ve vuruntu yapma eğilimini azaltıyor. Bu sayedece yüksek 12:1 sıkıştırma oranı kullanılabiliyor ve çok iyi yanma verimliliği elde edilebiliyor.

  2. #2
    T-MIVEC
    Misafir
    GDI MOTORUNUN NORMAL BİR MOTORLA KARŞILAŞTIRILMASI


    Eskiden kullanılan karbüratörlü motorlar 1990 yılına kadar kademeli olarak kullanımdan kalktı. 1980 civarında başlayan silindirden önceki bir odaya yakıtın püskürtülmesi (enjeksiyon) ve havayla karıştırılması sistemi şu anda modern motorlarda en çok kullanılan sistem. Mitsubishi, gelecekte bütün benzinli motorların yakıtın doğrudan silindirin içine püskürtüldüğü yeni GDI teknolojisini kullanacağını belirtiyor.


    GDI Motoru ve Normal Bir Motorun Teknik Özellikleri

    4G93 - GDI 4G93 - Normal Enjeksiyonlu
    Silindir ÇapıxStroku (mm) 81.0 x 89.0 aynı
    Motor hacmi (cc) 1834 aynı
    Silindir Sayısı Sıralı - 4 aynı
    Supap düzeni DOHC- üstten çift egzantirikli aynı
    Supap sayısı Emme:2 Egzoz:2 aynı
    Sıkıştırma Oranı 12.0 10.5
    Yanma Odası Eğimli piston başı Düz piston başı
    Emme Borusu Dik Düz Standart
    Yakıt Sistemi Silindir İçine Direk Enjeksiyon Emme Borusuna Enjeksiyon
    Yakıt Basıncı (MPa) 50 3.3

    .arabadergisi.

  3. #3
    jamall
    Misafir
    Elinde hiç ciddi yüklenmiş 4G93 GDI biligisi varmı ben hiç rastlamadım...?

  4. #4
    T-MIVEC
    Misafir
    Alıntı jamall Nickli Üyeden Alıntı
    Elinde hiç ciddi yüklenmiş 4G93 GDI biligisi varmı ben hiç rastlamadım...?
    walla hiç yok. ben de arıyorum deli gibi.

  5. #5
    jamall
    Misafir
    Avustarlya da satılan bir lancer modeli var Turbo 4G93 165 hp bi o var o da ralliartın işlemi zaten işletim sistemi bu kadar hassas bir araç için ne gibi şeyler yapılabilir acaba deli gibi araştırdım 2 ay önce tükendim bıraktım araştırmayı...

  6. #6

    Üyelik
    Nov 2005
    Yaş
    42
    Şehir
    34
    Mesaj
    3.696
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    vw fsi da aynı sistem..

    genel olarak bakılırsa bu dizel teknolojisidir (yakıtın yüksek basınçla yanma odasına püskürtülmesi)

  7. #7
    tunERkan
    Misafir
    ewet..

    yani dizelin işletimö sistemiyle benzinli motor...

  8. #8
    OmerRS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    Dec 2005
    Yaş
    38
    Şehir
    Ankara
    Mesaj
    4.387
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    acıkcası ben bu teknolojinin parlak oldugunu dusunmuyorum kagıt ustunde cok ustun fakat pratikte daha az ustun
    Azim Oto Özel Ford Servisi
    http://www.azimfordservisi.com/

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •