Aslında benım aklımda da 5/30 var. Amacım cabuk ısınmasını engellemek. 0/20 mı 5/30'mu daha ısıya dayanaklı okur yada gec ısınır sureklı gazlamada?
Aslında benım aklımda da 5/30 var. Amacım cabuk ısınmasını engellemek. 0/20 mı 5/30'mu daha ısıya dayanaklı okur yada gec ısınır sureklı gazlamada?
5w50 koysam motoru çok mu yorarım sakin kullanımda?
Edit: üretimi bitmiş galiba 5w50 sport un
Anladığım kadarı ile ben bu yağ sıcaklığı sorununu yağ değişerek çözemeyeceğim, sadece yağın motoru koruyuculuğu değişir.
Konu Özgür Güneş tarafından (18-10-2017 Saat 20:41 ) değiştirilmiştir.
5w30 daha dayanıklı olacaktır, bulabilirseniz ACEA A3/B4 sertifikalı tercih edin.
Fazla kalınlaştırmakta bazen işe yaramayabiliyor yağın flowu düştüğü için, önerilen viskozitede büyük değişiklikler yapmamak lazım bu sebepten. Fakat 20 den 30 a gibi ufak oynamalar iyi sonuç verebilir.
Aslında yağın sıcaklığından çok önemli olan yağ basıncı. Yeterli yağ basıncı olduktan sonra yağ sıcaklığı 140 derece olsa da fark etmez.
Onu heralde karteri delip manometre takmadan göremeyiz? Birde arabanın olması gereken yağ basıncını da bilmemiz gerekli.
Biraz önce fark ettim, Motul’un Specific LL04 diye bmw için özel olarak ürettiği bir yağ varmış, acaba onu mu alsam:
http://motul.speclube.com/wp-content...5W-40_(GB).pdf
microhatch C1 ist.park 3:00,54
https://www.youtube.com/watch?v=C1K8fwGhcsA
https://www.instagram.com/c1_bvb973/
Eğer araçta yağ eksiltme problemi yoksa 5w40dan 5w30a geçilebilir. Önümüzde kış. Kullandığınız yağ güzel yağ sentetik. Ben yağda Motul, katkıda Liqui Moly'den vazgeçmem. Benim aracım Polo Gti. VW Castrol öneriyor. Ancak kesinlikle o yağı koymam çabuk özelliğini yitiriyor ve eksiltmesi fazla oluyor.
Guzel bılgı,tesekkur ederım.
Pekı sunu dıyebılırmıyız;honda typeR'a dusuk tuketım ıcın 0/20 koydu ve pıst gıbı yuksek devır kullanımlı sartlarda 5/30 ıyıdır? Mesela motul?
Pekı 0/20 gıbı cok akıskan bır yagdan 5/30'a gecınce motor ıcı surtunme artmaz mı?
Ve benım aslında en cok merak ettıgım,daha az ısınan yag hangısıdır yada ısıya daha dayanıklı yag. ***** fazla ısınan bır araca sahıbım.
Akışkanlık ufak oynamalarda çok büyük değişikliğe uğramaz. 0w20 den 10w60'a geçerseniz fark yaratabilir. Hiç fark olmasa, yağ pompası daha çok zorlanır, ve yağ filtresi daha az filtreler (yağ daha çok bypass konumunda kalacağı için)
5w30'un kinetik vizkozitesi daha 0w20 ye göre daha yüksektir, bu da aynı sıcaklıkta daha kalın bir film tabakası anlamına gelir. Yağın 20 - 30 - 40 vizkosite olduğu 100 derecedeki sıcaklığına göre belirlenir. w20 olabilmesi için 100 derecede minimum 5.6 max 9.3 mm2/s olmalı. w30 da bu rakam 9.3 ile 12.5 arasıdır. Yağ 140 dereceye çıktığında 100 dereceye kıyasla çok daha ince hal alır. Yazıyla anlatmak zor ama 5w30 140 derecedeki kinetik vizkozitesi 0w20 'nin 80-100 derecedeki kinetik vizkozitesi ile aynı/benzer olabilir (rakamları örnek veriyorum). Pist ortamında yağ sıcaklığı artacağı için yağın kinetik vizkozitesini yüksek tutmak, haliyle yağ basıncını da yüksek tutabilmek için bir kalın viskoziteye geçmek gerekebilir. Motor yağ sıcaklığı yüksek diye kırılmaz (yağ ömrü çabuk azalır o ayrı), motor yağ sıcaklığı çok yükseldiği için viskozite olması gerekenden daha ince bir hal aldığından ötürü yağ basıncı yetersizliğinden kırılır. Bu sebepten öncelik yağ sıcaklığı değil, doğru viskozite ve yeterli yağ basıncını sağlamak.
Isıya ne kadar dayanıklı olduğu konusunda viskozite kadar yağın içerisindeki katkılar da önemli. Bu sebepten Amerika'da tüm STI Evo vs.. ler pistte ağır vasıta yağı kullanır, içerisindeki katkı maddeleri daha fazla olduğundan ötürü zor şartlara daha dayanıklı oluyorlar. Ben bunu yapmam diyorsanız A3/B4 sertifikalı yağ tercih ederek en azından HTHS'nin 3.5 ve üzeri olduğunu biliriz, ki bu da pist için daha uygun.
Peki tembellik edip sunu sorayim; pist sartlarinda hangi yag markasini onerirsiniz?
Illa motul mu? Mobil vs Castrol degil mi.
Aracin suan 500km oldugunu dusunursek yanitlarsaniz sevinirim
Ben tum sifir araclarimda,1000km sonra yagindegisirim. Gtr ve turbo'da fabrika istiyordu ama honda kitapcik da boyle birsey belirtmemis.
Siz ne tavsiye ederdiniz.
Valla seni ugrastiriyoruz,kusura bakma.
Estağfurullah
Diğer markaları bilemiyorum fakat Honda'nın fabrikasyon yağı rodaj için özel geliyor. Bütün dünyada içerisinde ekstradan molybdenum katkısı ile gelir ve Honda erken değişimi önermiyor. Sizin yerinizde olsam yağ değişim ışığını beklemiyorsanız bile -hazır yaz sıcakları da yokken- piste çıkıp minimum 2 bin kilometre yapıp öyle değiştirirdim. Tabi karar sizin.
Bu arada rodaj esnasında yağın erken kararması normaldir. Montaj esnasında kullanılan yağ motor yağına karıştığı için rengini karartır herhangi bir zararı yoktur. Yağın rengi kondisyonunu göstermez.
Marka konusunda pek takılmıyorum ben açıkçası. İstediğim sertifika varsa ve iyi markaysa (Shell - Castrol - Mobil - Valvoline - Motul fark etmez) en uygunu hangisi ise kullanırım. Honda'da herhangi bir sertifika istemediği için (API SM/SN haricinde) seçenek bol. Ayrıca Alman arabalarının aksine, Honda motorları pek seçici değildir yağ konusunda, ben en son piste çıkarken %75 Mobil 1 0w40 + %25 Toyota 0w20 karışımıyla çıkıyordum, 2 sezonda 35+ saat piste çıktım bu şekilde burada. Üzerine yolda 70 bin kilometre yaptım satmadan hiç bir problem yaşamadım.
Motul kullanacaksanız 300v pist için uygun, diğer alt serileri benim gözümde Shell Castrol'den farksız ve gereksiz pahalı.
Konu Dou tarafından (20-10-2017 Saat 02:03 ) değiştirilmiştir.
Yalnız bu 300v’yi her pist kullanımından sonra değişmek gerekiyor diye biliyorum. İçinde şampuan olmadığı için 300v uzun süre kullanılırsa motor içi kurumlanma yapıyormuş.
Benim arabada yağ basıncı kontrol valfi varmış ama ondan veri almam imkansız galiba? Bunu koyduklarına göre kritik bir durumda araba kendini korumaya alır heralde?
143 derece yağ veya 117 derece motor soğutma suyunda araç kendini korumaya alıyormuş, 260 gördüğüm vakit yağ sıcaklığım 137 oluyor.
Açılış yağ basıncım 2.2-2.8 bar, kapanış 2.0 bar imiş, çalışma sıcaklığı ve rölanti min 0.7 bar, çalışma sıcaklığı ve 3000 devirde 1.15-6.45 bar imiş.(belki yorum yapmanıza yardımcı olur diye söyledim)
Yağ sıcaklığını düşürmek için radyatör büyütenler varmış, bu sistemin tüm dengesini bozmaz mı?
İlk etapta soğutma sistemini flushing yapayım, ardından %40 castrol nf %60 su(antifreeze oranı yükseldikçe suyun yüzey gerilimi düşüyor ve ısı transfer katsayısı düşüyor, aslında en iyi soğutma saf su) motul mocool koyayım yarın(mocool yüzey gerilimini artırıyor), radyatörü de basınçlı su ile yıkarsam etki edeceğini düşünüyorum. Aslında evans koymak en iyisi gibi de onun ısı transferi hakkında bilgi bulamadım.
300v yi her seferinde değiştirmeye gerek yok. Şampuandan kastınız nedir bilmiyorum ama içerisindeki katkı maddesi inanılmaz yüksek. Fakat çok uzun süre tutmaya da gerek yok. Uzun yağ değişim periyoduna (15 bin+ km) uygun bir yağ değil.
Antifrizle alakalı detaylı bilgim yok, fakat ben suyla karıştırmaktan ziyade serviste satılan hazır karışımlıyı almayı tercih ediyorum.
Konu Dou tarafından (20-10-2017 Saat 15:06 ) değiştirilmiştir.
300v yüksek sıcaklıklarda performansı cok iyi bir yağ, pist araban varsa onun için ideal
nevarki günlük kullanılan arabada kullanmam ben. çünki günlük kullanılan arabalarda aşınmanın büyük kısmı motor soğukken gerçekleşiyor.
LL01- ile LL04 arasında da çok fark vardır
LL01 içinde deterjan ve diğer Mo gibi maddeler bol, o yüzden daha iyi korur
LL04 de bunlar az, nevarki bu da onu kat ve DPF dostu yapıyor
en iyi yağ diye birşey olmadığını düşünüyorum, kullanıma göre en iyi yağ var
@Dou harıka bılgıler. Ben open pıtten sonra yagı degısmeyı dusunuyorum. ***** cok fazla zaman olucak gazlamak ıcın.
Bu aracı gunluk degıl,pıst agırlıklı kullancagım ama aksamları(ayda 2 defa) gezdımeye cıkarırım.
Soguk motorun asınması *****. 300V de dıger yaglara gore gec ısınıyor.
Icınde kı 0/20 yagı degıstırırken 300V 5/30'mu yoksa 0/20 mı koymalıyım?(Ikısı de motul) Yada o kadar paraya gerek yok,aynı ısı yapan mobıl vs mı secerdınız. Karısım soylemeyın, ınan onunle hem ugrasamam hem beceremem![]()
Bütçenize kalmış tamamen, pist ağırlıklı kullanılacaksa 300v bence değer. Yalnız herhangi bir sertifikasyon alamayacak kadar yüksek katkıya sahip olduğu için araç yağ yakıyorsa (araç yeni gerçi ama belli olmuyor rodaj döneminde) katalitiği tıkayabilir orta-uzun vadede.
Garanti problem olmayacaksa 5w30 ya da 40 problem yaratmaz.
O kadar para vermek istemiyorum derseniz pist için Mobil 1 0w40 ya da herhangi bir ACEA A3/B4 sertifikalı iyi marka tam sentetik yağ işinizi görecektir.
Ben olsam 1-2 pist gününde bir 300v kullanıp değişirdim, 15w50 tarzı. Sadece pist ve akşam gazlaması için kullanılacaksa tabi.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)