İlk başta şunu gözlemleyelim yüzlerce çeşit lastik ebat ve ölçüleri var.Herhangi bir ebattaki lastiğin yüzeye sürtünme kuvveti aracımızın gidişini nasıl etkiler![]()
Bunlara burada karşılık bulacagız ilk önce sürtünme kuvvetini nedir?
Sürtünme kuvveti nedir?
Sürtünme, birbirine görevli olarak hareket eden iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen isimdir. Daha genel bir kavram olarak, sürtüşme bilimi olarak tanımlanan tribolojinin bir alanıdır. Bizim yaşadığımız basamakta her cisim arasında mekanik kontak bulunan veya uzaktan interaksiyon halinde olan bir fiziki olgudur
b Fs=uN
U: Sürtünme katsayısı
N: Tepki kuvveti
Sürtünme, kuvvet ile aynı doğrultuda ve zıt yönlerdedir. Eğer cisim duruyorsa, sürtünme ve kuvvet eşit veya kuvvet sürtünmeden daha azdır. Eğer bir cismin üzerine tepki kuvveti ve yer çekimi kuvveti dışında kuvvet uygulanmıyorsa sürtünme yoktur.
Özelliklerine gelecek olursak
•Yapılan deneyler göstermiştir ki sürtünme kuvveti iki şeye bağlıdır:
1.İki yüzey arasındaki etki-tepki kuvveti: Bu, bir yüzeyin diğerine uyguladığı dik kuvvettir.
2.Sürtünen yüzeylerin cinsi: Her yüzeyin sürtünmesi farklıdır. Bu yüzden sürtünme kuvvetinin hesaplanabilmesi için sürtünen yüzeylerin özgün bir özelliği olan sürtünme katsayısının bilinmesi gerekir.
Şimdi gelelim asıl konuya neden böyle bir konu açtım
Dün aracımla seyrederken önümde giden benim aracımın aynısından( cıtroen c4)sabit bir hızla 80km gittiğini gördüm.Bunu nasıl anladım çünkü hız sabitleyiciyi açmıştıAraç tabiri caizze stok bir araçtı hiç ellenmemiş
Orjınal lastik ölçüsü fabrika çıkış 185.55.16 (2006 model araç)
Bende aracımla yanına yaklaşarak aracımı 80km hıza sabitledim.Benim araçtaki lastik ebatım ise 225.45.18
Çok kısa bir süre yan yana giderken aramızdaki mesafede gittikçe artıyor beni geçiyordu.Bu arada gözüm onun hızında hiç 80km'den fazla olmadı bunuda belirteyim yani
Şimdi o aracın beni geçmesindeki faktör lastikmiydi?Yoksa başka birşeymi onu çözmeye çalışıyorum.
Hadi bakalım.![]()