Merhabalar.
Uzun zamandır aracı sıkıştırmadan efendi efendi gidip geliyorum sağa sola.En son dün gece arkadaşın evinden çıktım evime geldim (4 km) otopark a çekerken arabayı hiç bir sorun yoktu.Bu sabah marşa bastım motor rölantide tekleyerek ve bir bujisi çalışmayan motorlar gibi çalışmaya başladı aynadan gözüme takıldı eksozdan beyaz renkte yoğun bir duman vs. atıyordu.Yağ çubuğunu çıkardım ve yağın resmen çamur olduğunu gördüm.Conta yakmışız yağa su veriyor hayırlı olsun dedik.
Benim anlamadığım aracı uzun bir zamandir zorlamıyor sıkıştırmıyorum.Hararet vs. yaptırmadım ki bu konuda temkinliyimdir bir gözüm sık sık ibreleri kontrol eder.Daha bu conta neden yandı ? 3 - 4 ay önce fan sensörüm bozulmuştu ve ana yolun ortasında olduğum için bir cep bulana kadar mecbur devam etmiştim ve hararet 100 dereceye gelmişti onun bir etkisi olabilirmi ? Ama bu olay olalı en az 3 ay oluyor ve bu olaydan sonra bu güne kadar bu şekilde hiç bir sorun sezmedim motordan.
Ayrıca şöyle bir durumda var ara sıra aracı kullandıktan sonra tam park edeceğim anda fanın açılmasına denk geliyorum işim oluyor vs. fanın durmasını beklemeden kontağı kapatıyorum.Fanım kontağa bağlı değil kontak kapandıktan sonrada çalışmaya devam ediyor ancak çalışmasının hiç bir espirisi yok motor durduğu için suyun sirkülasyonuda duruyor fan sadece radyatördeki suyu soğutup duruyor.Bu şekilde stop ettikten 1 - 2 dk sonra kontağı tekrar açtığımda hararetin 98 derece civarında olduğunu görüyordum bu olay 10 - 15 kez olmuştur acaba bu durummu contanın yanmasına neden olmuştur ?
Ve bu olayın önüne nasıl geçerim ? Normal seyir halinde iken hararet 92 derece sabit sıkıştırdığım zamanlarda oldu yaz sıcaklarında gördüğüm maksimum sıcaklık 93 derece.