Merhaba Arkadaşlar,
Kısaca hikayemi anlatayım bana verdiği tecrübeyi sizlerle paylaşayım. Aracım Alfa Romeo 159 - 2006 Model - 1.9jtdm. ***** kış ayında kızdırmalar daha çok talep edildiği için bozulacağı tuttu. Bende güvendiğim, bildiğim, herzaman gittiğim ustama arabayı bıraktım, kızdırma bujilerini yenileyelim, birde MAP sensörüm offsetli değer veriyor onu da değiştirelim dedim. Akşam iş çıkışında aldım arabayı, mevcut hatalar silinmiş, MAP değişmiş, offset ortadan kalkmış, kızdırmalarda değişmiş.
Marşa bastım çıktım evimin yoluna doğru, derken daha sokağı dönemeden , kızdırma bujileri hatasını yine verdi. Kıllandım ama sonraya bıraktım. 2-3 gün sonra yeniden gittim. Bir bakın dedim bu ne iştir, neden hata veriyor. Kontrolcü mü gidik yoksa biryerde kısadevre mi var kontrol edin dedim. Aldıkları bujilerin 2008 model 159 için kullanılan buji olduğu ortaya çıktı. Ödedik bir kere parasını, sinirlendim ama gittim yeniden aldım 4 adet. Kendim kontrol ederek.
Yeniden atölyedeyim. Bu sefer kendim takacağım bujileri. Eskilerini söktüm. 2008 Modellerin uçları çok kısa, orijinal bujilerin boyu normal denecek uzunlukta.Ama kutularında tam tersi yazıyor. ve bir baktım ki, bizim uzun kızdırmaların uçları kopmuş ve yanma odasındalar. Sinirden ve üzüntüden ne yapacağımı bilemeden arabayı, ilk defa kapak açmak için gece orada bıraktım. Uzun zamandır enjektör temizliğinide yaptırmak istediğimden, açılınca lütfen enjektörleri de temizlemeye gönderin dedim. Kırmadılar gece eve gitmem için kendi arabasını bana verdi.
Ertesi gün araç hemen açılıyor. ve görüntüler iş yerime whatsup ile iletiliyor. Parçalardan biri pistona saplanmış, ama fazla zarar verememiş. Diğeri ise duvarlara pek zarar veremeden. kendisini piston ve silindir kapağı arasında vurdurarak her yeri zedelemiş. Valfleri eğmiş falan. Şansa bak ki turboya çıkamadan o da saplanıp kalmış piston üzerinde.
Silindir Kapağında o iki valf düzeltildi. temizlendi. ve takıldı. Şimdi 0,5lt ortalama fazla yakarak geziyorum ve deliriyorum. Yurtdışında AlfaOwners'a yazdığımda, enjektör sıranıza bakın, yanlış takılmış olabilir. Ayrıca kalibrasyon değerlerinizi kontrol edin. %40 üzerinde bir düzeltmede size problem yaratabilir. denildi.
25 Mart akşamı, OBDII den bağlanarak, enjektör kodlarını öğrendim, ve baktım ki, yeni enjektör sıram 3-2-4-1olmuş. Hemen söktüm enjektörleri ve eski sırasına göre takacak iken. Enjektörlerin nekadar pis olduklarını gördüm. Albümde resimlerini görebileceğiniz enjektörler temizleme işleminden sonra 1000km yol yapmıştır. Nozle deliklerini bile göremiyorum.
Enjektörleri sökünce, dikkat ettim ki 2. enjektörün önünde bulunan bakır pul çıkmamış, kendisi silindir kapağında sıkışıp kalmış. çıkarmak için teşebbüste bulunmadım. Ustam ile konuştum, çok zor olduğunu, zaman gerektiğini şimdilik takıp devam etmem gerektiğini söyledi. Bende ona uydum ve taktım yerine. Sıkma tork değerlerine uygun olarak enjentörleri taktım, ilk marşı yapıp, hava alma işlerinden sonra. 2. enjektörün yakıt ve basınç kaçırdığını gördüm.
ayrıca yeni kalibrasyon değerlerini de ölçtüm ve youtube 'a yükledim.
Şimdi size sorum, ben napaayım ?Bu değerlerden ne çıkartmalıyım. Bir yardım edin lütfen.
Album for Injector Check
Video for New Corrections Read
Video for Diesel Injector Leakage from Cylinder Head
Video for Old Corrections Read