Arkadaşlar,
kaç gündür aklımda yazacağım, yok o üründe kostik var bunu kullanma yok illa pH nötr olsun vb. Temel lise kimyasından bi-haber herkez konuştukça konuşuyor.
Uygulamacı olunca kimyager kesilenlere de uyuz oluyorum. Valenz elektronu, periodik tabloyu bilmiyor, seramik,nano diye tutturmuş, sanayi de ahkam kesiyor.
Tanıma geçelim
Sabun: Sabun, suyla birleştiğinde temizlemede kullanılan maddelerden kalıp ya da sıvı şekilde olanlara verilen genel ad.
Sabun genel olarak bitkisel ya da hayvansal yağlardan üretilir. Üretimde genellikle sıcak presleme ya da ektraktion yöntemiyele elde edilen değersiz yağlar kullanılmaktadır. Sabun üretimde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir, bunlar hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasülyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklereden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.[1]
Fight Club filmini hatırlayın, lipo-suction yapan kadınların atık yağlarından sabun yapıyorlardı. Müşteriler çok hafif sabun diye bayılıyorduTeorik olarak gayet mümkün.
Üretim esnasında yukarıda bahsi geçen yağların yanı sıra bir baz olan, sodyum hydoksit (NaOH) ya da potasyum hydroksit die satılıyor sanırım(KOH) kullanılmaktadır.
Yağlar bu bazların içinde kaynatırlır ve sabunlaşma işlemi başlatılmış olunur. Bu yönteme edilen kimyada Sabunlaşma tepkimeleri denilir. Eskiden bazlar yerine Soda ya da Potas kulanılmaktaydı ve sabun üretimi genel itibarıyla büyük kazanlarda yapılılırdı. Artan nufus ve paralelinde talebin artmasıysa fabrikatsiyon üretimine geçilmiştir. Ama hala günümüzde eski yöntemlerle üretim yapan küçük işletmeler bulunmaktadır.
Yani ne demek, kostiksiz (sodyum hidroksit)(genelde katı) yada potasyum hidroksitsiz (sıvı sabun), sabun olmaz. Yağ asitleri ile bu ürünlerin tepkimeye girmesine sabunlaşma denir.
Ortaya çıkan maddede NaOH yada KOH kalmaması beklenir. Bu kimyasal bir tepkimedir. Kimyasal tepkimelerde ortaya çıkan son ürün, yapıtaşları ile benzeşmeş. Yani hidrojen dioksit (H2O) yada bildiğimiz adı ile su, hidrojen ve oksijen atomlarının özelliklerini taşımaz, bambaşka birşeydir.
Bu nedemek, çok özel durumlar dışında, saçınızı, elinizi arabanızı yıkadığınız sabun/jel*şampuanda kostik yada KOH vardır! Bu iki asit yerine başka bir güçlü alkali kullanıp aa bizde kostik yok diyenler anca kendilerini kandırır, ya da ne konuştuğunu bilmez.
Kısaca yağ m. + bir çeşit asit tuzu (türkçelerini bilmiyorum terimlerin kusura bakmayın) ----> sabun+ gliserin
Şimdi pH a dönelim, pH nedir anlatacak değilim, ama çözeltilerde pH ile çok güzel oynayabilirsiniz. Buna pH dengeleme deniyor. Yani ne tek başına pH nötr olması, arabanıza zarar vermeyecek anlamına gelmez! Aseton da pH nötr dür, isteyen araç plastiklerinde deneyebilir. (sakın ha)
Şampuanlarda, köpürtücü ajanlar ve bir sürü başka malzeme var. Genelde SLS ve SL (ikincisini hatırlayamadım) kullanılıyor. Okuduğum kaynaklar, aşırı köpürmeyi psikolojik etki olarak tanımlıyor, örnek: el deterjanı ile makine deterjanı arasında bu ürünler bazında aşırı fark var.
Türkçe kaynak buldum,
sabun:
Hazırlayan:. Sabun nedir? Sabun temizlikte kullanılan maddelerden bir bolumune verilen genel addır Sabun temizlikte kullanılan maddelerden bir bolumune. - ppt indir
deterjanı da anlatıyor
O - R - C O-H + Karboksilik asitler yapısında -COOH (karboksilik grubu) bulunduran asitlerdir. Karboksil grubunda C atomu SP 2 hibritleşmesi yapmıştır. - ppt indir