Selam arkadaşlar,ülkemizde çoğumuzun derdi hatta kâbusu olabilecek anahtar çiziklerinin, derin çiziklerin veya taş izlerinin rötuş+zımpara+polisaj ile giderilmesi uygulamalarını ve teknik detaylarını paylaşalım bu başlıkta. Başlangıç olarak 2 sene önce bizzat yapmış olduğum bir uygulamayı paylaşarak bu sorundan nasıl kurtulacağımızı anlatmak istiyorum.
Uygulamada eldeki çizik parça fotoğraflardan da göreceğiniz üzere 2008 model bir Honda Civic kaputu, selde kalmış bir araca ait. Araç serviste iken su basması sonucu yükseliyor ve tavana çıkıyor. Bu derin, zıkzaklı çiziği servisin tavanı yapıyor.
Bu uygulamalar başlıktaki gibi;
-Çiziğin içinin aracın rötuş boyası ile doldurulup,
-Kuruduktan sonra fazlasının zımpara ile tesviye edilerek,
-Polisaj işlemi ile zımpara çiziklerinin giderilip parlatılmasına dayanıyor.
İlk yapmanız gereken aracın boya koduna göre servisten veya sanayiden aracın boya koduna göre yaptırılmış rötuş boyası edinmek. Daha sonra çizik veya hasarın tipine göre çok ince uçlu bir rötuş fırçası, kürdan veya özel rötuş aparatları.
Ben bu uygulamada eldeki hasar uzunca bir çizik olduğu için ince uçlu rötuş fırçası kullandım. Taş izi olsaydı kürdan da kullanılabilirdi.
3000 kum ile hafifçe zımparalayıp çiziği iyice meydana çıkarıyoruz. Sonra mümkünse isopropil alkol (IPA) ile siliyoruz ki boya iyi yapışsın.
Daha sonra rötuş boyasını ince uçlu fırçamızla çiziğin dışına hiç taşırmadan uyguluyoruz. Arkadaşlar şunu unutmayın ki bu işlemde başarınız öncelikli olarak yaptığınız rötuşu 1gr dahi çiziğin dışına taşırmadan uygulamaktan geçiyor.
Boya sıvı halde iken hacmi büyüktür, kuruyunca kendini çeker. Bu nedenle çiziğin içine kat kat boyayı sabırla uygulamak gerekiyor. Tavsiyem her katı 1'er gün ara ile uygulamanız. Ta ki yaptığınız rötuş çok hafif bombe olana kadar. 3 veya 5 kat olabilir o artık çiziğin derinliğine göre değişir. Rötuş işlemi tamamlanınca boyayı 2-3 gün bekletin ki iyice sertlik kazansın.
Sonrasında önce 2000 daha sonra da 3000 grit zımpara ile çiziğin çok hafif tümsek kalana kadar sert bir zımpara takozu ile sulu bir şekilde uygulayın. Gerekirse arada silip kurutarak kontrol edin. Neden tümsek; çünkü bir kısmını da polisaj götürecek. Yapılan rötuş çoğunlukla aracın boyasından yumuşaktır. Polisaj rötuşu orjinal boyadan daha çok aşındırır. Polisaj sonunda her ikisi de aynı seviyeye gelir.
Dikkat: Zımpara işlemi çok risklidir. Boyayı açma ihtimali vardır. Bu nedenle dakikalarca zımpara yapmayın. Hafif hafif dokunuşlarla rötuşun dalgalanmalarını ve çiğliğini alın.
Polisaj işleminde kesinlikle yün keçe kullanmayın. Yün keçe sürdüğünüz rötuşu uçurur atar. Tavsiyem cutting ped. Polisj olarak da Ağır veya orta ağır bir polish 3000grit zımpara izlerini siler. Ardından da parlaklığı artırmak için finishing polish uygularsınız. Sonra da çiziği fenerle arasanız bulamazsınız
Bu işlem siyah renk ve opak renklerde başarı sağlamaktadır. Gri, bej, açık mavi gibi metalik renklerde büyük başarı beklemeyin. Eskisinden iyi olur, ama anca o kadar
Sonuç:
Uygulama sonunda akşam olduğu için ve cep telefonu ile çekildiği için aslında çok belli değil. Bu ışık altında belli olmuyor,fotoğraf makinası ile yakalayamadım. Çizik yer ancak çok kuvvetli güneş altında belli oluyor. Boyayı fazla inceltmek istemedim. Zımpara sonrası 105 mikron boya bıraktım. Polisaj sonunda da bölgesel olarak 95-100 civarı gösterdi minimum. Bu araca sonradan polisaj ve boya koruma da yapmıştık.
Bu da yurtdışından benzer bir uygulama:
(Kaynak: A world for detailers...)
ALINTI ...
Bittim yükleyene kadar zormuş be yavv![]()