User Tag List

Sayfa 2/3 İlkİlk 123 SonSon
46 sonuçtan 20 ile 38 arası

Konu: cabrio ve coupe araçlarda aero farkı nedir ?

ghibli06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    129 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    15 senedir cabriocuyum öncelikle şu bilgi kirliliklerini giderelim:

*üzeri açık cabrioların içinde türbülans oluşur, içine binen kızların saçları öne doğru dalgalanır bu sebeple... araç içindeki bu türbülans aerodinamiği bozar aracı yavaşlatır... BMW lerdeki ve diğer araçlardaki sinekliğin amacı bu türbülansı kesmektir
    *cabrioların ön cam sütünları binlerce tonluk preslerde basılabilen tek parça özel çeliklerle yapılır... cabrio kazalarında direk darbe alırsa araç perte çıkar, tamiri olmaz bir daha (en azından aynı çelikle olmaz, TR den bahsetmiyorum)
    *araçta 'yaşam üçgeni' oluşur takla atarsa, F1 de bile şu an takla için tek önlem budur, takla barı X Y Z ekseninde falan oynamaz
    *softtop ların en büyük aerodinamik sıkıntısı, havayı emerek yansıtamamasıdır, bu nedenle hardtoplu araçların aerodinamiği, softtoptan daha iyidir
    *araç direksiz olduğu için rigidite sedana göre zayıftır ama bunu arttırmanın yolu aracın 'ortasını' kalınlaştırmak değildir, araç coupe ile aynı 'orta'ya sahiptir...
    Ne Mutlu Türk'üm Diyene...

http://kocmardogaltas.wix.com/kocmar

darkmoon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı ghibli06 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

*üzeri açık cabrioların içinde türbülans oluşur, içine binen kızların saçları öne doğru dalgalanır bu sebeple... araç içindeki bu türbülans aerodinamiği bozar aracı yavaşlatır... BMW lerdeki ve diğer araçlardaki sinekliğin amacı bu türbülansı kesmektir
    *cabrioların ön cam sütünları binlerce tonluk preslerde basılabilen tek parça özel çeliklerle yapılır... cabrio kazalarında direk darbe alırsa araç perte çıkar, tamiri olmaz bir daha (en azından aynı çelikle olmaz, TR den bahsetmiyorum)
    *araçta 'yaşam üçgeni' oluşur takla atarsa, F1 de bile şu an takla için tek önlem budur, takla barı X Y Z ekseninde falan oynamaz
    *softtop ların en büyük aerodinamik sıkıntısı, havayı emerek yansıtamamasıdır, bu nedenle hardtoplu araçların aerodinamiği, softtoptan daha iyidir
    *araç direksiz olduğu için rigidite sedana göre zayıftır ama bunu arttırmanın yolu aracın 'ortasını' kalınlaştırmak değildir, araç coupe ile aynı 'orta'ya sahiptir...
    hepsi doğruda taklada benim izlediğim 2014 cabriolarda bile takla sırasında yolcu tarafının kafası yere çarpıyor takla sırasında.. en son cascadanınkini izlemişdim onda bile değiyordu.
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

Zenginin malı Züğürdün çenesini yorarmış.. (ZZ Rules)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    tabii bu beni cabriodan soğutmaz o başka..
    Edebim el vermez edepsizlik edene... Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. [Yunus Emre]

Y.Emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Evet. Binlerce tonluk pressteki vs özel çelikleri görüyoruz aşağıda.

BORKED

http://www.youtube.com/watch?v=Cd2UOK867zE

A sütunu eğildikten sonra hangi rollbar'dan bahsedebilirsiniz ki daha. Zira yapacak bir üçgen de kalmıyor..

Formüla 1 ile cadde otomobili kıyaslamanız da 'güzel' olmuş. F1 de ki karbon fiberle bildiğimiz çeliği bir tutmanıza yorum yapmayacağım.

Hatta bırakın f1de ki teknikerlerin mühendislerin yaptığı karbon fiberi, kendi yaptığımız karbon fiber kabuklar (yerine göre rodlar barlar vs.) bile 'özel' olmayan çelikler kadar yük çekiyor neredeyse.

Karbon fiberin kaynağını soracak olursanız Metyx. Sağolsun arasına gönderiyor, geçiyor elimize işlenmemiş kumaş hali.. Ki karbon fiberi neredeyse bildiğiniz cam elyafı gibi işliyoruz elimizdeki imkanlarla.

Hepimiz üzüldük, iyi haber bekliyoruz ama, daha bir ay önce Bianchi'nin kazasında ne bahsettiğiniz üçgen kaldı, ne rolbar.

Şu resimde x,y,z de oynamayan roll barı gösterebilir misiniz rica etsem ? Etkilenmiyor ya hani -haşa- hiç bir yükten. Titanikte batmıyor zaten Bar falan göremiyorum da ben. Araçta en üst konumda kalan şey Bianchi'nin kafası.

Aracın 'ortasını' 'kalınlaştırırsınız' demedim. Aracın 'orta' bölümünde, ki burası tarifimde ön camdan başlar arka cam ile son bulur, 'daha mukavim' malzeme kullanırsınız dedim. Sıva yapmıyoruz zaten burada. Teknik olmayan bir konuda teknik kelimeler kullanmak istemeyerek 'basitçe' 'ortası' demiş olmam ne rahatsızlık verdi anlayamadım. Neyse

Araç içinde oluşan türbülansta hemfikiriz. softtop'un esneyip hava akışını bozacağını da . Ki anlaşabildiğimiz tek nokta olarak bunu görüyorum.

Video ve resim bilgi kirliliğinin kaynağını gösteriyor bence.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Genelde aeroları daha bozuk olur tente yapısının kut yapısından dolayı.. oda yuksek suratlerde etkıler..

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı Y.Emre Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Evet. Binlerce tonluk vs presslik özel çelikleri görüyoruz aşağıda.
    Sende haklı çıkmak için şimdi 90 model günümüz hiç bir güvenlik standartı olmayan cabrionun takla testini koyma
    Tamam kafası değiyor dedik ama bugünün cabrioları fazlasıyla güvenli otomatik kalkan barların dışında artık cabriolara özel perde havayastıkları var takla anında sürücünün kafasını koruyan falan..

ben yıllar önce bodrumda taklalı clk gördüm çocuklar içinden sağ çıkmış o direklerin içinde saf çelik var nerdeyse takla sırasında bütün yükü sırtlanıyor..

bayramoglu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    iyi de 306 nın cabrio olmasına gerek yok standart bi taklada herhangi bir 306 da tost oluyor zaten.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @darkmoon, koyduğum örneğin günümüzü %100 canlandırmadığını bende biliyorum da, konu sahibi arkadaşın verdiği örnekteki araçta xr3i yani. Model yılı belli. 306 ile aynı seneler.

Videonun başında opel ascada ve pug 207 cabrio'da da sağda oturanın durumu belli söylediğiniz gibi..

Birde o videoyu seçmekteki amacım, kazanın oluş şeklinin önemini göstermekti. Ncap, Adac gibi test kuruluşlarının testlerinde A sutunu ile arkadaki rollbarlar aynı anda yüke maruz kalıp paylaşıyorlar yükü. Video daki gibi bir testte yük ilk etapta ya A sutununa ya rollbara direkt binecek olursa iş değişiyor her halükarda. Testler çok daha yavaş ve yanlamasına deviriyorlar araçları.

Buradaki farkın kafadan yapılan kaza testlerinin 'moderate overlap' tan 'small overlap' geçiş döneminde olduğu gibi olmasını bekliyorum. Olayın dinamiğini tamamen değiştirecektir çünkü.

Birde, tamam 306 eski örnekte f1 daha bir ay önce oldu abi F1 diyoruz hani birde.. onda da rollbar yok olmuş durum ortada yani..

Peki ya F1 ?
    Alıntı bayramoglu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    iyi de 306 nın cabrio olmasına gerek yok standart bi taklada herhangi bir 306 da tost oluyor zaten.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı darkmoon Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sende haklı çıkmak için şimdi 90 model günümüz hiç bir güvenlik standartı olmayan cabrionun takla testini koyma
    Tamam kafası değiyor dedik ama bugünün cabrioları fazlasıyla güvenli otomatik kalkan barların dışında artık cabriolara özel perde havayastıkları var takla anında sürücünün kafasını koruyan falan..

ben yıllar önce bodrumda taklalı clk gördüm çocuklar içinden sağ çıkmış o direklerin içinde saf çelik var nerdeyse takla sırasında bütün yükü sırtlanıyor..
    abi bu barlar fena bişey gibi durmuyor aslında. - yönleri nelerdir ?
    http://www.youtube.com/watch?v=zdOd0fa3w0k

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Alıntı oğuz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    abi bu barlar fena bişey gibi durmuyor aslında. - yönleri nelerdir ?
    http://www.youtube.com/watch?v=zdOd0fa3w0k
    - yönü yok hayat kurtarıyor takla anında.. gerçi cascada beni hayal kırıklığına uğrattı çok fazla ezildi megane çok iyi çıktı pug da.

cabrio araba keyif aracı üstünü açıcaksın rüzgarı hissedip araba sürmenin keyfine varıcaksın.. motorsikletin araba varsaysonu gibi bir şey..

cabriocu insanlar var dünyada ve türkiyede cabriodan başka araba almayan sürmeyen.. Allah göstermesin neticede kaza ise normal araçlardada ölümlü kazalar olmuyormu sürüsüne bereket illa üstünün açık olmasınada gerek yok..

hani bazı arkadaşlar yazıyorya işte bu yüzden almıyorum cabrio diye.. Eğer içinde heves varsa al kardeşim. taklayı düşünüp almıycaksan o zaman telefonda kullanma radrasyonu var Allah göstermesin kanser yapabilir pek çok şeyi hiç yapma öyle yada böyle dolaylı yoldan her şeyin hayatımıza bir riski var.

Bakın keyfinize genç adamlarsınız ne istiyorsanız onu yapın.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Orası öyle abi, sırf takla yüzünden alınıp binilmemezlik yapılmamalı. 3 4 5 kapı araçlarda da yerine göre görüyoruz bariyer önden girmiş arkadan çıkmış. Alırken daha doğrusu kullanırken hangi araç olursa olsun gereksiz riskler almadıktan sonra gerisi allaha kalmış. olacaksa heryerde olur

G_TT_I - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Cabrio arabanın içine çöp atarlar almayın

10 senedir fila kullanıyorum;
    Ağırlık neredeyse 300kg fark ediyor, takla barlari oldukça saglam, ama özellikle kalkış ve virajda tavan oldukça önemli, carbon tavan sadece görüntü değildir,
    Tente açıkken lifte kaldırıldığında on camda çatlama gibi sorunlar olabiliyor oyüzden araba alttan cok iyi bağlanmalıdır.

Tenteye rüzgar surtunmesini bilmem ama e36 ve s2000de belli bir hizdan sonra tentenin paraşüt gibi sistigini görebilirsiniz.

Hardtopa gelince gevur olusu gibidir, tentenin tüm mekanizmasi sökülüp carbon bjr hardtop takilmadigi surece oem hardtop galzamak isteyeceginizi sanmiyorum.

Hardtoplu e46 m3 cabrio harika bir arabadir ama pistte yada kalkişta ayni speclerde bir m3 Coupé kovalamak istemem.

Eski amerikanlar disinda, Alman mali olmayan üstü açık arabada pek tavsiye etmem.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    bir yerde okumuştum şimdi nerde okudum hatırlamıyorumda harbi cabriocularda tenteli seviyorlarmış cabrioyu..

G_TT_I - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bir yerde okumuştum şimdi nerde okudum hatırlamıyorumda harbi cabriocularda tenteli seviyorlarmış cabrioyu..
    Resmi bilgi Bentley yada rr hangisiydi tam emin degilim sadece tenteli üstü acik araba yapmalarinin sebebi dunaynin en romantik sesi tenteye düşen yağmur damlasinin çıkardigi ses imiş.

Bencede metal acilir tavan cok mantili değil yazin saat 11ile4 dışında aksam üstü 1 kere actiktan sonra neredeyse arabani ustunu kapamam kisinda üstünü acma seçeneği yok oyuzden kalici hardtop takmak sorun değil ve artisi arabani sekli cok değişiyor.

Ayni marka model bez tavanli bir aracin kumaşı ulkelere göre farklilik gosteriyor, buyuzden aşırı sicak, soğuk, yağmur yada rüzgar sesi pek sorun olmuyor.

Alman önermemin sebebi, kalitesiz tavanda şişme, iceri gelen ruzgar ve sesi yağmurda sizinti vs insani hayattan sogutur, ayni sekilde üstü açıkken bazen camları acik arabalar gorursunuz görüntü degil bazen ihtiyaç olabiliyor.

ghibli06 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    129 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

BORKED

Peugeot 306 Cabrio - Rollover Crash Test - YouTube

A sütunu eğildikten sonra hangi rollbar'dan bahsedebilirsiniz ki daha. Zira yapacak bir üçgen de kalmıyor..

Formüla 1 ile cadde otomobili kıyaslamanız da 'güzel' olmuş. F1 de ki karbon fiberle bildiğimiz çeliği bir tutmanıza yorum yapmayacağım.

Hatta bırakın f1de ki teknikerlerin mühendislerin yaptığı karbon fiberi, kendi yaptığımız karbon fiber kabuklar (yerine göre rodlar barlar vs.) bile 'özel' olmayan çelikler kadar yük çekiyor neredeyse.

Karbon fiberin kaynağını soracak olursanız Metyx. Sağolsun arasına gönderiyor, geçiyor elimize işlenmemiş kumaş hali.. Ki karbon fiberi neredeyse bildiğiniz cam elyafı gibi işliyoruz elimizdeki imkanlarla.

Hepimiz üzüldük, iyi haber bekliyoruz ama, daha bir ay önce Bianchi'nin kazasında ne bahsettiğiniz üçgen kaldı, ne rolbar.

Şu resimde x,y,z de oynamayan roll barı gösterebilir misiniz rica etsem ? Etkilenmiyor ya hani -haşa- hiç bir yükten. Titanikte batmıyor zaten Bar falan göremiyorum da ben. Araçta en üst konumda kalan şey Bianchi'nin kafası.

Aracın 'ortasını' 'kalınlaştırırsınız' demedim. Aracın 'orta' bölümünde, ki burası tarifimde ön camdan başlar arka cam ile son bulur, 'daha mukavim' malzeme kullanırsınız dedim. Sıva yapmıyoruz zaten burada. Teknik olmayan bir konuda teknik kelimeler kullanmak istemeyerek 'basitçe' 'ortası' demiş olmam ne rahatsızlık verdi anlayamadım. Neyse

Araç içinde oluşan türbülansta hemfikiriz. softtop'un esneyip hava akışını bozacağını da . Ki anlaşabildiğimiz tek nokta olarak bunu görüyorum.

pardon da neyi ispat peşindesin? bana gelmiş 306 gösterip duruyorsun adamlar onu adam gibi yapamadılarsa bu diğer cabriolrın suçu mu? ben yıllardır BMW ve Porsche cabrio kullanıyorum bana ne 306 nın cabriosundan? ben sana yaşam üçgeni diyorum sen bana bianchinin kazasını gösteriyorsun, orada araç takla mı attı? kurtarma aracının altına girdi... bu arada merak etme, carbon fiberi emin ol çok iyi bilirim... teknik terim kullanmak istemeyerek aracın ortası demişsin, ne farkeder ki sana diyorum ki cabrio araçların ortasında hiç bir değişiklik yoktur... BMW de rigidlik için X-brase takılır, o da ön takıma, rigidlik ön takımın salınımını azaltmakla olur...

neyin şasesini çizdin ürettin bilemem, cabrio üzerine yaptığın genellemeler yanlış, sanırım 306ları biliyorsun, o zaman 306 cabriolar böyle diyebilirsin genellemeye vurursan yanılırsın...

dünyada hiç bir metal ya da malzeme yoktur ki, sonsuz güce dayansın deforme olmadan... araba cabrio olunca içinde yaşam kapsülü mü bekliyorsunuz? 4 kapı araç takla atınca ne oluyor tavan ezilip yolcunun kafasını ezmiyor mu? bunun olmayacağının garantisini kim veriyor? ben hala diyorum ki, cabrioya binmeden benim gibi iskeletine kadar soymadan afaki yorum yapıyorsun Y.Emre, kafandaki fikirler otomotiv dünyasının gerçekleri değilse bunun sorumlusu biz değiliz, ayrıca mühendislik adına tasarladığın body leri çok merak ettim, neyin body leri olduğunu koyarsan en azından bu fikirlere nasıl sahip olduğunu anlamış oluruz...
    Ne Mutlu Türk'üm Diyene...

http://kocmardogaltas.wix.com/kocmar

Jr.Toptas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı levent Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Coupe'de pek yok kayıp, sedan temeline oturtulmuş olduğu için hemen hemen aynı teknik verilere sahip oluyorlar, hatta arka kapıdan kurtardığı için hafiflikte cabası bir çoğunda sedana göre. Ancak kayıplar modifiye ile artıya çevrilir başka alternatifi yok.
    demek istediğini anladım abi konuyla ilgilenip cevapladığın için teşekkürler

Alıntı Sert@ç Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Coupe/cabrio aslında kasa yapısı şasi rijitliği en önemlisi denge gibi bi çok faktör var
    Misal eski kaza z4m roadster coupeden daha hızlı hem pistte hemde hızlanmada
    anladım abi peki bu şekilde bildiğiniz cabriosu coupesinden hızlı araç var mı varsa paylaşır mısınız ? teşekkürler

Alıntı M3CSL Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Genelde aeroları daha bozuk olur tente yapısının kut yapısından dolayı.. oda yuksek suratlerde etkıler..
    bu aero kaybını önlemek için bir önlem yok o zaman doğru mu anladım ?

Alıntı bayramoglu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    hahaha çok doğru söylemişsiniz

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

demek istediğini anladım abi verdiğin bilgiler ve konudaki diğer konuşmalar esnasındaki bilgiler içinde teşekkürler

ekstra anlatmak bilgi vermek istediğiniz bir şey olursa öğrenmek isterim bu konuyla ilgili

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

BORKED

http://www.youtube.com/watch?v=Cd2UOK867zE

abi cabriodaki güvensizlik problemi var anlıyorum ama benim için önemli olan birazda aero yapı verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    - yönü yok hayat kurtarıyor takla anında.. gerçi cascada beni hayal kırıklığına uğrattı çok fazla ezildi megane çok iyi çıktı pug da.

cabrio araba keyif aracı üstünü açıcaksın rüzgarı hissedip araba sürmenin keyfine varıcaksın.. motorsikletin araba varsaysonu gibi bir şey..

cabriocu insanlar var dünyada ve türkiyede cabriodan başka araba almayan sürmeyen.. Allah göstermesin neticede kaza ise normal araçlardada ölümlü kazalar olmuyormu sürüsüne bereket illa üstünün açık olmasınada gerek yok..

hani bazı arkadaşlar yazıyorya işte bu yüzden almıyorum cabrio diye.. Eğer içinde heves varsa al kardeşim. taklayı düşünüp almıycaksan o zaman telefonda kullanma radrasyonu var Allah göstermesin kanser yapabilir pek çok şeyi hiç yapma öyle yada böyle dolaylı yoldan her şeyin hayatımıza bir riski var.

Bakın keyfinize genç adamlarsınız ne istiyorsanız onu yapın.
    Alıntı G_TT_I Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Cabrio arabanın içine çöp atarlar almayın

10 senedir fila kullanıyorum;
    Ağırlık neredeyse 300kg fark ediyor, takla barlari oldukça saglam, ama özellikle kalkış ve virajda tavan oldukça önemli, carbon tavan sadece görüntü değildir,
    Tente açıkken lifte kaldırıldığında on camda çatlama gibi sorunlar olabiliyor oyüzden araba alttan cok iyi bağlanmalıdır.

Tenteye rüzgar surtunmesini bilmem ama e36 ve s2000de belli bir hizdan sonra tentenin paraşüt gibi sistigini görebilirsiniz.

Hardtopa gelince gevur olusu gibidir, tentenin tüm mekanizmasi sökülüp carbon bjr hardtop takilmadigi surece oem hardtop galzamak isteyeceginizi sanmiyorum.

Hardtoplu e46 m3 cabrio harika bir arabadir ama pistte yada kalkişta ayni speclerde bir m3 Coupé kovalamak istemem.

Eski amerikanlar disinda, Alman mali olmayan üstü açık arabada pek tavsiye etmem.

abilerim o zaman ikinize birden sorayım örnekte xr3i yi vermiştim sizce xr3i güvenlik, aero ve performans bakımından tercih edilebilecek bir cabrio mudur ?

bu arada diğer bilgi sahibi insanlarında bu soru hakkında görüşlerini almak isterim

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler