bilmediğimden acaba dedim yazılım farkından dolayı mı güç fazla çikiyor?
Printable View
bilmediğimden acaba dedim yazılım farkından dolayı mı güç fazla çikiyor?
turbo daha fazla miktarda hava gönderecek ona uygun olarak yakıt miktarını artırman gerekir artırmazsan fakir karışımdan kırarsın en basitinden, avans vs sabit kalsın en azından şu an
daha büyük, yada daha küçük (böyle kıstas olmaz tabi, aslında giriş AR lerine ve flow larına göre kıyaslamaka doğru olacaktır...) olarak ayırdığımızı farz edelim. Zaten küçük turbo ile, büyük turbo asla aynı devirde aynı şekilde odlmıyacaktır, aynı basıncıda oluşturmayacaktır. Burada devri sabit aldığımızı düşünüyorum, çünkü okadar çok bilinmeyen varki.
GT30 ve 35r örneğinde bile aslında aracın atmosferik halinin haritası değişmiyor. Ancak turboların dolum yerleri değişken kendi aralarında. 30 r olan daha erken dolabiliorken düşük devirde bazı aralıklarda daha ii sonuçlar vermiş, bir diğer taraftan 35 r belirli devirden sonra çok daha fazla güç üretmiş. Ancak asla diyemeyiski bu 2 turboda her devirde aynı basıncı basıyordu.
aynı basıncı basmakta imkansız gibi birşey
1 bar bastım diye laf olmaz ki arkadaşlar. HAngi devirde bastın nerde başladı nereye kadar bastın....
rpm X boost haritasına ve onun integraline bakmak gerekiyor.
Aynı boost haritası aynı gücü verecektir (VE yi sabit tutacaksak)
ama bak bu yorumun çok kafa karıştırmış. Yani nereye çeksen geliyor...
Aynı devirde, aynı basıncı basan hangi turbolar?
Devri sabit aldık ok, 2 farklı turbonun aynı devirde aynı basınçları verebilmesi oldukça zor. Bunuda geçersek aynı basınçlarda verecekleri güçte YAKLAŞIK aynı olur gibi geliyor. Çok cüzzi farklar olabilir aralarında.
Senna,
güzel konu oldu ama kafam çok karıştı :) biraz daha araştırayım.. başka bir konuda gene yorumlarımız denk gelir nasıl olsa
aynı devir aynı basınç = aynı debi sevgili semih arkadaşım
istersen su pompası istersen td05 istersen gt545:)
5455 devirde, emme manifoldunda okuduğun basınç 1 bar olduktan sonra
tam o devirdeki tork / güç aynı çıkar diyorum ben istersen üfle istersen gt25 istersen gt30 tak diyorum ben de
yalnız motor işte basınçla çalışmayacak içeri soktuğun havanın miktarı debisi önemli, o zaman niye büyük turbo takılıyorki aynı turboyla bas verimli olduğu sürece?
eğer motorun alt yapısı uygun olsun yani yüksek VE lere çıkabilsin farklı turbolar ile aynı basınçta turbo büyüdükçe fazla güç çıkarırsın örneklerini atabilirim istersen
Şimdi emmede olan basıncı baz alıyoruz. Bu aynı araçlar için zaten standarttır. Aynı basınçtaki (sıcaklıkta sabit 2 seçenek içinde dersek) 2 örnekteki debiden ziyade, artık bunu kütle olarak adlandırmamız lazım. Sonuçta debi bir kesitten geçen ürünü ifade için kullanılır. Zaten 2 aynı araçtan bahsediyoruz. O halde aynı basınç altında içeri alacakları kütlesel havada aynı olacaktır. yani 1 barda küçük turbo ile 1 barda büyük turbo aynı kütlede hava gönderecektir içeri. Sadece devirleri farklı olacaktır.
Senna; ancak senin yaklaşımındada şöyle bir test yapılabilir. gt35 in serbest olarak 1 bar bastığı devir için, gt30 yada gt28 aynı devirde wastegate ile 1 bar basması sağlanır. Buradan aradaki fark izlemlenebilir. Benim tahminim arada yok sayılabilecek kadar cuzzi bir fark doğacaktır.
şu var aynı basınçta farklı büyüklükteki turbolar farklı debide hava gönderir hava üretir, daha basit olarak pervane düşünelim kanat uzunluğu arttıkça süpürebileceği hava miktarıda artacak, eğer sen o havayı kullanabiliyorsan daha fazla güç çıkarabilirsin
benim demek istediğim şu atıyroum taktık gt35i 7500 çevirdi 1 barda , söktük gt45i taktık onlada 7500 çevirdi 1 bar basarak burada maksimum güç farklı çıkacak pal büyük palin devir başında motora gönderebileceği hava miktarıda gt35e göre büyük sen bu havayı kullanabilirsen eğer fazla güç çıkarırsın buda motorun yeterli olup olmadığını sorgulamamıza neden olur yüksek VE lere çıkabiliyorsa sıkıntı olmaz
yine hep aynı motor ama kusura bakmayın, 2jz bu 3lt dediğim motor, aynı hacimle aynı egzantrikle 64 67mm turbo ile 14 15 psida 500 550whp alırken 80mm civarı bir turbo ile 700whplere yakın güç alırsınız aynı basınçta
farklı turbolar aynı basınçta farklı miktarda hava gönderir motora sıcaklıkları vs eşit olarak kabul edersek eğer tabi kompresör verimide eğer çok uçuk noktalarda değilse(büyük pal için verimsiz değilse) büyük kompresöre sahip turbo daha fazla miktarda hava gönderir, basınç dediğin şey alana uygulanan kuvvet, asıl önemli olan ne miktarda hava soktuğun içeri, eğer benzer verimlerdeki turbolardan bahsediyorsak öyle kabul edersek ve motor bu iş için uygunsa büyük turbo daha fzla miktarda hava göndereceği için daha fazla güç çıkarırsın,
compound turboları düşünelim mesela ordaki basınçlandırma kademesi daha farklı olduğu için ciddi yüksek basınçlara çıkabiliyorsun dizellerde atıyorum 100 psi 110 120psi ama aynı gücü daha farklı kombinasyon daha düşük basınçtada alabiliyorsun sizin demenize göre yüksek basınçta daha fazla güç çıkması lazımdı, içeriye ne kadar fazla miktarda karışım sokabilirsen o kadar fazla güç çıkarabiliceksin eğer motor uygunsa burda basıncında rolü var yalnız asıl önemli olan debi kütle ne derseniz artık:)
semih turbonun kompresör haritası ile, kelebekten içeri giren hava miktarını karıştırıyorsun.
emme manifoldunda 1 bar basınç varsa kelebekten içeri giren hava bellidir, istediğin turbo olsun.
Emme manifoldundaki 1 barın turbo komp. haritasındaki düştüğü yer turbolara göre değişir yani verimliliği değişir.
devir arttıkça küçük turbo o basıncı sabit tutmak için daha fazla hava dönmek zorunda kalacak, komp mapında verimin düşük olduğu bir yere düşecektir
belki de o basıncı tutamayacaktır. O yüzden 35 yerine 40 takınca güç geliyor 35 ile o verimlilikte ve o basınçta gezemiyorsun
Peki semih ozaman şöyle bir örnek vereyim. Bu araç 3000cc 8000dd dönen bir motor olmasında. murat 124 olsun 1200-1300cc vede 5000dd dönüyor olsun. Bu arabada gt28 demi fazla güç alacaksındır, yada gt40 damı? Bu örnek bence güzel bir örnek. Çünkü gt40 da zaten bu araçla bir güç bile alamıyacaksındır çünkü aracın devri (atmosferik haritasından dolayı) bu turboyu dolduramıcaktır. gt28 ide doldurması görecelide en azından gt40 a oranla daha i sonuç alacağın aşikar. 2jz nin atmosferik halinin haritasında belki en güçlü noktası 7000dd olabilir. 7000dd deki hali atmo olaraksa 200hp lere yakın olabilir vede gt30 la bu seviyede 1 barla alınacak çözüm tabikide, aynı aracın 5000dd (gt28i doldurduğu ve 1 bar aldığı yer sayarsak-tamamen afaki rakamlar) gt28 le aldığı 1 bardan fazla olacaktır. Sonuçta tüm turbolar aracın atmosferik haritasına göre seçilmelidir.
Kendi gc8 imden örnek vermek gerekirse. TD04 Turb benim aracımı 2000dd doldurmaya başlıyor vede 5500dd de işlevini yitirmeye başlıyor. Aslında 7000dd lere kadar basmaya devam etmiyormu? ediyor ama havanın genleşmesinden vs güç üretemes turbo wastegateden alakasız olarakta basınç tutamamaya başlıyor. 5500dd larda 218 hp leri veriyor bana ama. oralarda 0.8 barda 100birim havayla yapıyor bana bunu. Oysaki 7000dd lere kadar bana basınç sağlayan vf35 tipi bir turbo, 7000dd lerde bana 0.8 barda 100 birim havayı sağlıyor; gel gelelim atmosferik halinde dahi aracım 7000dd de 5500 devrindeki halinden daha güçlü olduğu için o devirdeki 100birim hava ile 0.8 bar basınç benim daha çok işimi görüyor. Bir ayrı yaklaşımsa. Ben bu aracıma birde gt45 tipi bir turbo takıp başka değişiklik yapmasaydım, muhtemelen 7000dd lere kadar dahi 0.8 bar görmeyecekti turbom ve buna mukabil tabiki büyük turbom bile olsa ben apışıp kalacaktım.
Küçük turboda 1 ba basarken aynı kütle havayı sana taşır, büyük turboda. Küçük turbo büyük turbodan daha hızlı döner bunu yapmak için, daha fazla tur atar fark burada. Yoksa pevanenin büyüdükçe taşıyacağı hava kütlesinin artacağı aşikardır, burda anlaşamadığımız bir nokta yok. Ancak küçük turbonun egsoz palleride bu nedenle ufaktırki aynı araç aynı devirde aynı egsoz gazını salacağından, bu denli az gazla fazldaan dönsün ve daha kısa bir zamanda emmeye basınç oluştursun die.