Orijinalini görmek için tıklayınız : Prosedür Nedir?
Şimdi Almanya"da ki bir abimin permi çeyiz vs hakkını kullanarak bir araba getireceğiz Türkiye"ye.Bunu Türkiye"ye sokarken ödenecek vergi ıvır zıvır ne kadar tutuyor ? Trafik tescil işlemi vs nasıl oluyor ?
araç marka model hacim nedir kanka ?
1994 toyota supra kardeşim
1994 toyota supra kardeşim
sadece gümrük vergisinden muaf olucak kanka .
ÖTV ve KDV ödiyecek yani ağır olan vergi kısımlarını ödiyecek aracı getirirken .
bulabilirsem yakın bi hesap çıkartırım bulamaz isem gümrükçü bir arkadaşıma sorar yazarım
sadece gümrük vergisinden muaf olucak kanka .
ÖTV ve KDV ödiyecek yani ağır olan vergi kısımlarını ödiyecek aracı getirirken .
bulabilirsem yakın bi hesap çıkartırım bulamaz isem gümrükçü bir arkadaşıma sorar yazarım
Zahmet olacak bekliyorum kardeşim
Amortisman indirimi sonunda bulunan ve vergiye esas kıymetin tesbitinde aracın model yılındaki FOB kıymetiyle çarpılacak oranlar:
Yaş Oran Yaş Oran
0- %100 5- %41.76
1- %80 6- %35.49
2- %68 7- %30.17
3- %57.8 8- %25.64
4- %49.13 9- %21.79
10- %20
Navlun ve Sigorta :
Otomobilin Ağırlığı
AB ve EFTA Üyesi Ülkelerden Gelen Otolar İçin
ABD ve Uzakdoğu Ülkelerinden Doğrudan Gelen Otolar İçin
AB ve EFTA Üyesi Ülkelerden Gelen Uzakdoğu Ülkeleri Menşeli Otolar İçin
1200 kg'a kadar
150 EURO
650$
300$ + 150 EURO
1201-1600kg'a kadar
200 EURO
700$
400$ + 200 EURO
1600 kg'dan fazla
230 EURO
800$
500$ + 230 EURO
GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER VE ORANLARI
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ:
ARACIN CIF DEĞERİ ÜZERİNDEN
Silindir Hacmi 1600 cc yi geçmeyenler için % 37
1600 cc yi geçen fakat 2000 cc yi geçmeyenler için % 60
2000 cc yi geçenler için % 84
oranlarında tahsil edilir.
KATMA DEĞER VERGİSİ :
CIF Değeri ve Özel Tüketim Vergisi Toplamının % 18 i oranında KDV tahsil edilir.
ÖRNEK:
CIF bedeli 10.000 EURO olan ve motor hacmi 1600 cc yi geçen ancak 2000 cc yi geçmeyen bir araç için ödenmesi gereken vergilerin hesaplanması aşağıda gösterilmiştir:
CIF Bedeli =10.000 EURO
Motor hacmi =1600cc üzeri (1800 cc)
Özel Tüketim Vergisi=CIF Bedeli x Özel Tüketim Vergisi Oranı
= 10.0000 x % 60 = 6.000 EURO=ÖTV
Katma Değer Vergisi =(CIF Bedeli + Özel Tüketim Vergisi) x KDV Oranı
=(10.000 + 6.000) x % 18
= 16.000 x % 18 = 2.880 EURO=KDV
GÜMRÜKTE ÖDENECEK VERGİLER TOPLAMI = ÖTV+KDV
= 6.000+2.880=8.880 EURO
Supranın CIF bedelini bulabilirsem (ki malın fiyatını bulmam lazım yani supranın gümrük te kaç para üzerinden hesaplanıcağını bulmam lazım :D ) net hesabı vericem sana :D
Eray Yümsel
14-12-2009, 14:34
+ gümrükte işlerin kolaylaşması için ateşliceğin tahmini miktarlarıda yaz buğra :)
Almanyada model yılındaki değerini öğrenebilirmisin ?
yani 1994 yılında almanya vergisiz satış fiyatını ....
Bu arada gerekli belgelerin bazıları :
Müracaat formu (Gümrük idaresinden temin edilir),
Pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler,
İrsaliye veya taşıt giriş formu,
Teslim-Tesellüm belgesi (işlemleri aynı gün tamamlananlar için bu belge aranmaz),
Taşıt araçları için (motosiklet dahil) sahipleri adına kayıtlı mülkiyet ve trafik belgeleri,
İthalat talebinde bulunmayan eşin 5 yıl geçmedikçe yeniden ithal izni verilmesi için müracaat etmeyeceğine dair taahhütname (Başkonsolosluklarda veya Türkiye’de noterlerde yapılabilir),
Vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ünitesi uygulanan hallerde),
Kamu görevlilerince yapılan ithalatta görev belgesi,
Veraset yoluyla yapılacak ithalatta veraset ilamı,
Göç suretiyle yapılacak ithalatta vukuatlı nüfus kayıt örneğine ilaveten Türk vatandaşlığına geçtiğine dair belgeler,
İkametgahın Türkiye’ye nakledildiğine dair konsolosluklarca düzenlenecek belge,
Konsolosluklardan ikamet nakil belgesi alabilmek için aşağıdaki belgelerin konsolosluklara ibrazı gerekmektedir.
İkamet ettikleri ülkedeki işverenden iş ilişkilerinin kesildiğine dair belge,
İş ve İşçi Bulma Kurumundan (Arbeitsamt) işsizlik parası veya yardımı almadıklarını gösteren belge,
İlgili makamlardan ikamet kayıtlarını sildirdiklerini gösteren belge,
İhtiyarlık sigorta primi kesintilerini durdurduklarına dair belge,
Öğrenci iseler okulla ilişkilerinin kesildiğini gösteren belge,
Yasaklar :
Türkiye’ye ithal edilen otomobil, ithal tarihinden itibaren 12 ay geçmedikçe belli bir bedel karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz. Aksi takdirde otomobile ait gümrük vergileri, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ve 194’ncü maddelerine göre tahsil olunur, ayrıca yükümlüler hakkında cezai takibat yapılır.
peki buğra bi soruda benden bu yurt dışından alınan araçlarda bayiiden vergi hariç olarak alabiliyormuyuz ?
KAfa karıştırmadan senin için bir örnek hazırlıyım en kolayı ...
Sen 1994 yılı almanya vergisiz satış fiyatını bulduğunda sadece ana rakamı değiştir ve ödenecek vergiyi bul kanka ...
Şimdi
1994 yılında supranın Almanya satış fiyatı 20 000 euro ise
10 yaş üzeri olduğu için %20si üzerinden hesaplanıcaktır .
buda 4000 Euro edicek.
4000Euro + 400$ + 200 EURO = 4500 euro (+-) CIF değeri
4500euro x %84 = 3780 Euro ÖTV
4500euro + 3780 Euro x %18 = 1490,4 Euro KDV
Gümrükte ödenecek Vergiler toplamı :
1490,4 euro +3780 euro :5270,4 Euro
Tabi bunlara ufdak tefek bişiler daha eklenir :D
Hesap 1994 yılında otomobilin almanyadaki satış fiyatı üzerinden yapıldığında doğru miktara ulaşırsın .
Ben 1994 de sıfırı 20 bin euro dan satılmış olsa nekadar ödersin i hesap ettim .
ama bu 40-50 bin eurolardada olabilir .
peki buğra bi soruda benden bu yurt dışından alınan araçlarda bayiiden vergi hariç olarak alabiliyormuyuz ?
Alamanya içinmi soruyosun bakim :D
3 yaşını geçmiş hiçbir araç giremiyor olarak biliorum ben. Yani 2010 itibari ile en yaşlı 2007 araç getirebilirsin
nicomedia
14-12-2009, 15:18
çeyiz muhabbeti farklı...
buraya kesin dönüş yapmadan 6 ay kullanmış olman gerekiyo buraya getirmek istedigin aracı yaş önemli deil.. sonuçta ordaki malını buraya getiriyosun artık burada yaşayacagın için :)
3 yaşını geçmiş hiçbir araç giremiyor olarak biliorum ben. Yani 2010 itibari ile en yaşlı 2007 araç getirebilirsin
şimdi durum kafa karıştırmasın net olarak yazıyım o 3 yaş olayını :D
Araç isterse 20 yaşında olsun kesin dönüş yapan biri için farketmez .
3 yaş olayı şudur .
Örneğin almanyada çalışan biri aracı Satın aldığında 3 yaşı geçmemiş olması lazım .
Yani 1994 model suprayı getiricek olan almanyadaki şahsın arabayı en geç 1997 yılında satın almış ve halen kullanıyor olması gerekmekte ....
eyer ozaman satın almadıysa trye sokma şansı yok yaş haddinden dolayı.
Diğer taraftan da trye kesin dönüş yapmadan min. 6 ay önce satın alınmış olması lazım yeni bir araç için düşünülüyorsa .
M_PROJECT
14-12-2009, 19:35
alabilirsiniz , benim kuzenim G serisi mercedes aldi amerikadan kendisi almanyada yasiyor , bu seri amerika uretimi oldugundan cok fazla bir sira zamani belirtmisler getirtmek icin , bana sordu bende gittim bayi ile konustum , arac direk showroomdan cekici ile limana giderse vergiden muhaf .
benim bildigimde 3 yaş üstü arac giremiyor şeklinde..zaten galericiler o şekilde arac getirip satıyolardı ama artık getiremiyolar.
M_PROJECT
14-12-2009, 19:50
benim bildigimde 3 yaş üstü arac giremiyor şeklinde..zaten galericiler o şekilde arac getirip satıyolardı ama artık getiremiyolar.
kesin donus yaptigi icin sokabilir onu hatta yaninda ( ordaki evinde kullandigi ) beyaz esya elektronik esya gibi seyleri gumruksuz sokabilir , sadece kargo masrafini oder , master yapan bir arkadasim konsolosluga donus yaptigini bildirip tasinabilir esyalarini goturmek icin vergiden muhaf gibi bir kagit alip 8 bavulla donmustu
kesin donus yaptigi icin sokabilir onu hatta yaninda ( ordaki evinde kullandigi ) beyaz esya elektronik esya gibi seyleri gumruksuz sokabilir , sadece kargo masrafini oder , master yapan bir arkadasim konsolosluga donus yaptigini bildirip tasinabilir esyalarini goturmek icin vergiden muhaf gibi bir kagit alip 8 bavulla donmustu
zaten eskiden araba başka türlü gelmezdiki kesin dönüş permileriyle getirirlerdi arabaları..sonra ak parti yönetimi 3 yaş üstü arac girişini yasakladı..zaten galerici olan arkadaslar bilirler,onunla birlikte bir cok galerici dükkanı kapatmak zorunda kaldı..
Almanyada model yılındaki değerini öğrenebilirmisin ?
yani 1994 yılında almanya vergisiz satış fiyatını ....
Türkiye"ye girişte illa lazım mı ki bu rakam...Beyanla yemezler mi :)
Bu arada gerekli belgelerin bazıları :
Müracaat formu (Gümrük idaresinden temin edilir),
Pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler,
İrsaliye veya taşıt giriş formu,
Teslim-Tesellüm belgesi (işlemleri aynı gün tamamlananlar için bu belge aranmaz),
Taşıt araçları için (motosiklet dahil) sahipleri adına kayıtlı mülkiyet ve trafik belgeleri,
İthalat talebinde bulunmayan eşin 5 yıl geçmedikçe yeniden ithal izni verilmesi için müracaat etmeyeceğine dair taahhütname (Başkonsolosluklarda veya Türkiye�de noterlerde yapılabilir),
Vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ünitesi uygulanan hallerde),
Kamu görevlilerince yapılan ithalatta görev belgesi,
Veraset yoluyla yapılacak ithalatta veraset ilamı,
Göç suretiyle yapılacak ithalatta vukuatlı nüfus kayıt örneğine ilaveten Türk vatandaşlığına geçtiğine dair belgeler,
İkametgahın Türkiye�ye nakledildiğine dair konsolosluklarca düzenlenecek belge,
Konsolosluklardan ikamet nakil belgesi alabilmek için aşağıdaki belgelerin konsolosluklara ibrazı gerekmektedir.
İkamet ettikleri ülkedeki işverenden iş ilişkilerinin kesildiğine dair belge,
İş ve İşçi Bulma Kurumundan (Arbeitsamt) işsizlik parası veya yardımı almadıklarını gösteren belge,
İlgili makamlardan ikamet kayıtlarını sildirdiklerini gösteren belge,
İhtiyarlık sigorta primi kesintilerini durdurduklarına dair belge,
Öğrenci iseler okulla ilişkilerinin kesildiğini gösteren belge,
Yasaklar :
Türkiye�ye ithal edilen otomobil, ithal tarihinden itibaren 12 ay geçmedikçe belli bir bedel karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz. Aksi takdirde otomobile ait gümrük vergileri, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ve 194�ncü maddelerine göre tahsil olunur, ayrıca yükümlüler hakkında cezai takibat yapılır.
Kesin dönüş olacağı için evraklarını o hazır edecek.Bunlara ek olarak aracı ordaki alış belgesi falan eklenecek sanırım ? Peki Türkiye"ye giriş yaptıktan sonra 12 ay boyunca ÖDÜNÇ verilemez kısmına başka birisinin kullanması kısmıda giriyor mu kardeşim ?
KAfa karıştırmadan senin için bir örnek hazırlıyım en kolayı ...
Sen 1994 yılı almanya vergisiz satış fiyatını bulduğunda sadece ana rakamı değiştir ve ödenecek vergiyi bul kanka ...
Şimdi
1994 yılında supranın Almanya satış fiyatı 20 000 euro ise
10 yaş üzeri olduğu için %20si üzerinden hesaplanıcaktır .
buda 4000 Euro edicek.
4000Euro + 400$ + 200 EURO = 4500 euro (+-) CIF değeri
4500euro x %84 = 3780 Euro ÖTV
4500euro + 3780 Euro x %18 = 1490,4 Euro KDV
Gümrükte ödenecek Vergiler toplamı :
1490,4 euro +3780 euro :5270,4 Euro
Tabi bunlara ufdak tefek bişiler daha eklenir :D
Hesap 1994 yılında otomobilin almanyadaki satış fiyatı üzerinden yapıldığında doğru miktara ulaşırsın .
Ben 1994 de sıfırı 20 bin euro dan satılmış olsa nekadar ödersin i hesap ettim .
ama bu 40-50 bin eurolardada olabilir .
20 bine 5250 desek 40 bine 10500 euro eder gereksiz çok para :ofk:
zaten eskiden araba başka türlü gelmezdiki kesin dönüş permileriyle getirirlerdi arabaları..sonra ak parti yönetimi 3 yaş üstü arac girişini yasakladı..zaten galerici olan arkadaslar bilirler,onunla birlikte bir cok galerici dükkanı kapatmak zorunda kaldı..
Umarım yanlış biliyorsundur...En iyisi bir gümrükçüye direk gidik sormak
3 yaş olayı şudur .
Örneğin almanyada çalışan biri aracı Satın aldığında 3 yaşı geçmemiş olması lazım .
Yani 1994 model suprayı getiricek olan almanyadaki şahsın arabayı en geç 1997 yılında satın almış ve halen kullanıyor olması gerekmekte ....
Diğer taraftan da trye kesin dönüş yapmadan min. 6 ay önce satın alınmış olması lazım yeni bir araç için düşünülüyorsa .
3 Yaş olayı budur .
Bakanlıktan verilen bilgiyi yazdım yukarıya ...
Ankarayı aradımda örendim yanlış anlaşılmasın ...
Aynen vergisiz fiyat üzerinden alabiliyorsun .
Kesin dönüş olacağı için evraklarını o hazır edecek.Bunlara ek olarak aracı ordaki alış belgesi falan eklenecek sanırım ? Peki Türkiye"ye giriş yaptıktan sonra 12 ay boyunca ÖDÜNÇ verilemez kısmına başka birisinin kullanması kısmıda giriyor mu kardeşim ?
onu bilmiyorum öğrenir yazarım yanlış olmasın ...
20 bine 5250 desek 40 bine 10500 euro eder gereksiz çok para :ofk:
Bencede ...
Umarım yanlış biliyorsundur...En iyisi bir gümrükçüye direk gidik sormak
3 yaş olayı şudur .
Eyvallah dostum :icon_tup:
focus musty35
17-12-2009, 11:51
ya bu ülkedede herseyden vergı alıyorlar halada para yok memlekette en yuksek vergılerı alıyorlar en dusuk hizmetı sunuyorlar 20000 eurolar arabaya 5000 euro vergı bence cok
http://www.9ekim.com/tr/default.aspx
Kendileri müşterimdir. Türkiye'deki sayılı profesyoneller arasındadır. Yurtdışından gelen yabancıların evlerini yada yurtdışında çalışan gurbetçilerin geri dönüş işlemlerini özel eşyalarını araçlarını vs.vs. ile ilgililer. Tahir bey şirket sahibidir. Telefonunuzu Şuayb'den aldım derseniz belki fiyatta yardımcı olurlar. :)