PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni noter sistemi devrede

DOHC
27-09-2024, 09:22
İkinci el otomobil satışında yeni donem bugun başladı (https://haber.doviz.com/gundem-haberleri/ikinci-el-otomobil-satisinda-yeni-donem-bugun-basladi/747238)

16EC813
27-09-2024, 09:26
aslında güzel uygulama olmuş bence

S-works
27-09-2024, 09:32
Güzel bir sistem. Galerilerin eksik gösterip vergi kaçırmasını engelmeye yönelik yapıldığını düşünüyorum ancak bizimkiler her türlü kaçırır. Şahıslar içinde olması gereken bir durum. Sonuçta hiç tanımadığın birine para gönderiyorsun. Hep orada bir acaba oluyordu. Zaten araç satışında nakit veren kalmamıştır diye düşünüyorum. 100 liralık harç umarım zamanla katlanmaz.

Omak
27-09-2024, 09:33
Takas işleri nasil olacak?

Ormanci
27-09-2024, 09:35
Uygulama güzel ancak şöyle bir saçmalık var, özellikle farklı illerden gelip vekaletle alışveriş yapanlar dikkat etsin.

Bireyselde sıkıntı mı bilemiyorum ama galeriler ve 2.el işi yapan bayiler şöyle bir sorundan muzdaripmiş;
Örneğin Ankara'dan vekalet aldınız, İstanbul'da bi galeriden aracı alacaksınız, notere gittiniz.. Aldığınız vekaletin noter sisteminde e-imzalı halini "görünür" yapmak için de 100-200 TL ek bir ücret veriyormuşsunuz galiba. Ancak işin komiği, Ankara'da aldığınız-verdiğiniz vekaleti İstanbul'daki noter beyimiz-hanımımız kabul etmiyormuş, belgeleri tekrar tasdik edeceğiz diyorlarmış. Hadii tekrar vekalet falan, 1.500 TL'leri falan adamlar tekrar ödemek durumunda kalıyormuş. Normalde bunu kabul ediyorlarmış önceden, sistemden görüp devam ediyorlarmış ancak şimdi "keyfi" bir şekilde bunu yaptıkları söyleniyor. Sebebini çözememişler.

Bunun için ilgili Bakanlık ve Noterler Birliği'ne girişim talepleri var.

Seven7
27-09-2024, 10:24
Daha çıktığı gibi hemen açığını bulmuş üstün zekalı insanlarımız.

Aracın değeri örnek veriyorum 1m. Aracı noterde 500bin lira olarak gösterip satışı senetle yaptıklarını ibraz ediyorlarmış. Sonra eski usul 1m lirayı kendi hesabına alıp işi bitiriyorlarmış. Bu sayede yine vergi kaçıran yine kaçırmaya devam ediyor.

Gökhan Bilgin
27-09-2024, 10:26
Noter’de ekspertiz raporunu işletme süreci gibi zamanla unutulur gider bu iş

Ormanci
27-09-2024, 10:49
Daha çıktığı gibi hemen açığını bulmuş üstün zekalı insanlarımız.

Aracın değeri örnek veriyorum 1m. Aracı noterde 500bin lira olarak gösterip satışı senetle yaptıklarını ibraz ediyorlarmış. Sonra eski usul 1m lirayı kendi hesabına alıp işi bitiriyorlarmış. Bu sayede yine vergi kaçıran yine kaçırmaya devam ediyor.

Olay zaten daha ziyade vergi kaçırma değil de dolandırıcılık üzerine idi.
Sistemi zaten kabul etmeyenle alışveriş de yapmama gibi bir imkan var.

Yoksa bireyselde "ben 500 bine satıyorum kardeşim" desen ne olacak, kimse bir şey diyemez.

Ama evet şirket modelinde fatura, KDV cart curt işlerinde o açık kullanılacak elbet.

GokhanK.
27-09-2024, 12:48
Dolandırıcılık için kesinlikle çok iyi bir sistem. Fakat dolandırıcıdan koruyacağım diyede millete eziyetin anlamı yok.
Takas ediyorsun aracı takas ettiğini söylüyorsun bedel görmeden ortak hesaba düşmeden satış yapamayız diyorlar.
Evle arsayla takas ediyorsun senet yap diyorlar senet istiyorlar. Adama senet diyorsun manyak mısın kardeşim ben senet filan imzalamam diyo. ki haklıda.
Yetki belgesi olan adamın zaten adresi hesabı bilmem neyi belli. Ne senedi ?
Başka bir çözüm getirilmeli bence noterler ana baba günü. Satmak ayrı dert almak ayrı dert.
Yani düzen zaten saçmada yani bu kadarı da fazla.

darkred
27-09-2024, 13:51
Bu süreçleri devreye almadan önce neden ilgili meslek örgütlerinden noterler birliğinden görüş almıyorlar yada toplantı yapmıyorlar.

Takas işi vekalet süreçleri bunların hepsinin önceden düşünülerek planlanması sistemin öyle devreye alınması lazım.

Her zaman olduğu gibi masa başında oturan bürokratlar kararı alıyor sahada sorun çıkınca tekrar düzenleme tekrar düzenleme kevgire dönüyor.

Strich Acht
27-09-2024, 15:16
Devletin yerinde olsam kasko bedelinin %20-30 altında gösterilen satışlarda alıcı otomatik benim diyerek aracı satın alan sistem kurardım. Buyursun düşük göstersinler o zaman.

DOHC
27-09-2024, 15:20
Devletin yerinde olsam kasko bedelinin %20-30 altında gösterilen satışlarda alıcı otomatik benim diyerek aracı satın alan sistem kurardım. Buyursun düşük göstersinler o zaman.

Kazalı, ağır hasarlı araçlar kasko bedelinden çok daha düşük rakama el değiştiriyor ama...........

Strich Acht
27-09-2024, 15:35
Kazalı, ağır hasarlı araçlar kasko bedelinden çok daha düşük rakama el değiştiriyor ama...........

Bunca data mevcutken Tramer bilgisiyle bunu hesaplayabilecek bir algoritma yazmak çok basit. Yapılır mı? tabii ki yapılmaz.

Schumi
27-09-2024, 17:00
Bunca data mevcutken Tramer bilgisiyle bunu hesaplayabilecek bir algoritma yazmak çok basit. Yapılır mı? tabii ki yapılmaz.

Motor hasarlı aracın trameri yok o zaman ne olacak ? Yada tramersiz duvara çarptı kaza yaptı ?

Strich Acht
27-09-2024, 17:42
O zaman eksper zorunlulugunu da genisletsinler cozum mu yok? :) Dusuk matrahli satistan dogan vergi kaybi bu alt yapinin cok daha uzerinde.

drago
27-09-2024, 19:41
İBAN a takip geldi, kedi kafası gibi balya taşımadan hiç bir iş yaptıramaz olduk

Cam balkon yaptıracağım adam onbinlerce lirayı nakit istiyor.

Bu işte de şu kadarı elden kalanı hesap falan derler o şekilde yürütürler

207_TR
28-09-2024, 11:00
Kafa kafaya takas yapılan araçlar olurdu, artık nasıl olacak

Plaka değiştirmek için aile için satış, arkadaş arasında satış olurdu nasıl olacak ?

Bayiye aracını takasa vereceksin yeni aracın hesabından düşecek ? Nasıl olacak ( Bayi müşteriye takas tutarını havale yapacak vs )

Sıkıntılı işler var, kredi ile alışlarda 2.elde önce satış sonra bankadan para geçişi oluyor bu nasıl olacak ?

KÖROĞLU
29-09-2024, 12:05
Bu süreçleri devreye almadan önce neden ilgili meslek örgütlerinden noterler birliğinden görüş almıyorlar yada toplantı yapmıyorlar.

Takas işi vekalet süreçleri bunların hepsinin önceden düşünülerek planlanması sistemin öyle devreye alınması lazım.

Her zaman olduğu gibi masa başında oturan bürokratlar kararı alıyor sahada sorun çıkınca tekrar düzenleme tekrar düzenleme kevgire dönüyor.

Çünkü kervan yolda düzülür mantığı var. Ben daha kaotik bir örnek vereyim. Herkesin malumu gib e beyanname gönderiyor firmalar.

Adamlar ıkardıları bir tebliği ile firmaların gönderdikleri beyanları yok saymaya kalktı bu ülke de geçtiğimiz ay ve zorla yeniden düzelteceksin dediler.

Davalar açıldı konuyla ilgili. Bu tür toplumu ilgilendiren konularda önce uygulamayı planlarsın, sonra yaparsın, sonra da TEST edersin.

Hatta bunu pilot bir il belirleyip öncelikle orada uygularsın sistemin açığını eksiğini görürsün düzeltir hayata geçirirsin.

Ama biz maraba olduğumuz için itiraz etmediğimiz (edemediğimiz) için yaptık oldu siz de sindire sindire buna uyacaksınız diyorlar.

GokhanK.
30-10-2024, 14:50
Selamlar Herkese

GÜvenli ödeme sistemi hakkında detaylı bilgiye sahip olan var ise bilgilendirebilir mi bizi? Noterde senetle sattım diyince güvenli ödeme sistemine ihtiyaç duyulmuyormuş.

Takas işlemleri bu şekilde gerçekleşebiliyormuş diyorlar? Doğru mudur?

ardicli2000
30-10-2024, 15:40
2 hafta önce aracımı sattım. Sistemi duymuştum ama nasıl işlediğini bilmiyordum. Aracı alan kişi de bilmiyordu.
Noterde yetkili arkadaş sordu: "yeni sistemi kullanacak mısınız?"
"Evet" dedik. "Ne yapmamız gerekiyor, süreci bilmiyoruz" diye sorduk.
Baştan anlatamam şimdi dedi....

"İsterseniz senetli yazayım ama siz bilirsiniz" dedi.
"Tamam yaz ne yapayım" dedim. Adam bir kısmını havale etti bir kısmını da elden verdi.
Ödeme tamamlanınca da yanına gittik onayladı.

Süreç şöyle işliyor:
E-Devletten satış işlemi başlatıp karşı tarafı ilgili bilgiyi veriyorsunuz. O da alış başlatıp sizin verdiğiniz bilgiyi sisteme giriyor.
Takas bank a fast havalesi yapıyor. "2 milyon tl limiti var". noter de tmm para geldi diyor. Her şey ok se onaylayınca satıcının hesabına geçyior.
1-2 k masrafı var üzerine eklenmesi gerekiyor. Gönderilen paradan kesiyor.

Süreci bankalar üzerinden de başlatabiliyorsunuz ama her banka düzgün çalışmıyormuş. O nedenle edevlet en garantisi.

ardicli2000
30-10-2024, 15:41
alıntı yapmadım ama yukarıda yazdım.

cnzdmr
30-10-2024, 16:08
2 hafta önce aracımı sattım. Sistemi duymuştum ama nasıl işlediğini bilmiyordum. Aracı alan kişi de bilmiyordu.
Noterde yetkili arkadaş sordu: "yeni sistemi kullanacak mısınız?"
"Evet" dedik. "Ne yapmamız gerekiyor, süreci bilmiyoruz" diye sorduk.
Baştan anlatamam şimdi dedi....

"İsterseniz senetli yazayım ama siz bilirsiniz" dedi.
"Tamam yaz ne yapayım" dedim. Adam bir kısmını havale etti bir kısmını da elden verdi.
Ödeme tamamlanınca da yanına gittik onayladı.

Süreç şöyle işliyor:
E-Devletten satış işlemi başlatıp karşı tarafı ilgili bilgiyi veriyorsunuz. O da alış başlatıp sizin verdiğiniz bilgiyi sisteme giriyor.
Takas bank a fast havalesi yapıyor. "2 milyon tl limiti var". noter de tmm para geldi diyor. Her şey ok se onaylayınca satıcının hesabına geçyior.
1-2 k masrafı var üzerine eklenmesi gerekiyor. Gönderilen paradan kesiyor.

Süreci bankalar üzerinden de başlatabiliyorsunuz ama her banka düzgün çalışmıyormuş. O nedenle edevlet en garantisi.

1-2k masrafı var kısmına takıldım kusura bakmayın. Normal şartlarda EFT ile ufak bir meblağ ile yapılan işlem şimdi 1-2k ya mı mal oluyor yani ?
Tmam güvenli bir sistem hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyor ama 2k ücret yüksek bir rakam, Swift mi yapıyoruz yurt dışına nedir ?

GokhanK.
30-10-2024, 16:10
Açıklaman için teşekkürler. Sistem hakkında bilgi ok.

Fakat mesela adamın bana borcu var buna karşılık araç veriyor. E ben aracı alıcam ama para yatıramıyorum çünkü alacağa karşılık alıyorum. Nasıl satış yapacağız?

Yada takas olayı mesela. Kafaya kafaya takas yapacağız mesela. Nasıl olacak.

Burada öğrenmek istediğim para verilmeden gerçekleştirilen satışların nasıl olduğu. Senet filan diyorlar ama oda nasıl oluyor. Noterler kıl aldırmıyor bir yerlerinden hangisine bu soruyu sorsam biz bilmiyoruz. Güvenli sistemden ancak yaparsın diyorlar.

Forumlara filan bakıyorum senetle sattım muhabbeti döndüğünde herhalde gerek kalmıyormuş.?? Ama o bilgide net değil. İçimizde noter yok mu bizi bilgilendirebilecek. Sevaba geçer vallahi. :)

GokhanK.
30-10-2024, 16:11
150 tl gibi birşey kesiliyor. Banka uygulamasında yazıyor. Tabi bu banka kısmı. E devlet e hiç bakmadım.

ef186
30-10-2024, 16:39
Ben satıl yaptım senetlemi dedi evet dedik, havaleyi yaptı alıcı, satış gerçekleşti.
Senet yapıp senet karşılığı diye havale yapsak sanırım yasal oluyor :)

Çözemedim valla :)

207_TR
30-10-2024, 16:44
Ben satıl yaptım senetlemi dedi evet dedik, havaleyi yaptı alıcı, satış gerçekleşti.

dolandırıcılığın önüne geçecekti :)

Senet ile satış ( senedi de görmüyor ) ucu açık bir olay.

KÖROĞLU
30-10-2024, 16:49
dolandırıcılığın önüne geçecekti :)

Senet ile satış ( senedi de görmüyor ) ucu açık bir olay.

Sistemin açığı işte, bu sistem bence noterdeki elemanın da işine geliyor, ekstra dan güvenli ödeme sistemine girip bakmıyor, alıcı satıcı kendi arasında işi çözsüne geliyor.

Eskiden en azından alışverişiniz tamam mı (paranızı aldınız mı ) diye sorarlardı, ok derdik imzaları atardık.

Şimdi dayı sen senetle satış yapalım de noter sonrası parayı biz sana atıcaz diyerek kimleri mağdur edecekler kim bilir.

Daha önce de yazdım bu tür geçişlerde olması gereken pilot bölgede test edip ona göre aksiyon alıp hayata geçirmektir.

Ama bizde gerek yok biz "hallederiz" ekolünden geldiğimiz için "senet" ile işi çözmüşüz.

FatihR.
30-10-2024, 20:31

Geçen hafta bizde satış yaptık babamın arabayı. Senet ile satış dedik parayı aldık satışı verdik.

Sonrasında galeriden güvenli satış ile bir araç aldık. Galerici işi bildiği için hiç zorlanmadık. internet bankacılığı kullanmayan yada anlamayanlar için zor olabilir.

yyk
31-10-2024, 10:18
senet ile satış - alış yapıyoruz deyince eski usul sürüyor bilginiz olsun 1 hafta önce satış verdik o yöntemle.

razzmatazz
01-11-2024, 08:03
bu olaydan sonra 2 satış 1 alış işlemi gerçekleştirdim
üç işlemde de senetle satış dedik eski usul devam ettik
üstelik bundan haberimiz yokken noterdeki arkadaşın önerisiyle haberimiz oldu
ne senet soran var ne sepet tek fark satış sözleşmesine imza atarken senet ile yapılmıştır vs. gibi bir yazı yazdırdılar el yazısı ile
gördüğüm kadarı ile de noterde yine kimse doğru düzgün güvenli ödemeyi kullanmıyor herkes senet deyip geçiyordu uğraşmamak için.

Strich Acht
01-11-2024, 08:44
Mevcut durumda 7000 TL üzeri ödemelerde finans kuruluşu kullanımı zorunluluğu tebliği yürürlülükte olduğuna göre, bu senetli satışlar o günü kurtarmakla beraber ileride bir gün devletin radarına girmez mi acaba? Sonuçta o sözde senet tahsil edilecek ve o tahsilatın finans kuruluşu ile olması gerekiyor.

arda35
08-11-2024, 09:43
Mevcut durumda 7000 TL üzeri ödemelerde finans kuruluşu kullanımı zorunluluğu tebliği yürürlülükte olduğuna göre, bu senetli satışlar o günü kurtarmakla beraber ileride bir gün devletin radarına girmez mi acaba? Sonuçta o sözde senet tahsil edilecek ve o tahsilatın finans kuruluşu ile olması gerekiyor.

Banka aracılığıyla ödeme yapanlar yırtar. Zira güvenli ödeme masrafını aşmak için böyle bir yönteme başvurduk diyebilirsin. Ama kısmen ya da tamamını elden ödeyenler radara girebilir.

Bunların hepsi hikaye aslında. Tapu satışlarını kuruşu kuruşuna resmi hale getirmedikleri sürece yapılan uygulamaların tamamı aptalca, günü kurtarmaya yönelik uygulamalar. Sen 20 milyonluk ödemenin nasıl yapıldığını sorgulamıyorsun. 500 binlik aracın 350 bin tl'den gösterilme ihtimali için insanlara ekstra masraf çıkarıyorsun. Öyle bi dünya yok.

Can1993
08-11-2024, 10:37
Bu sistem komple saçma , gerçek emlak beyan değeri rayiçleri gireceksin önce sisteme. yerin değeri 1.000.000 tl rayiç bedeli 30.000 tl önce bunu düzelteceksin. tapu harcını %1 çekmeden kimse %4 den resmi göstermez. Kayıp kaçağa engel olacaksan %1 çekeceksin önce herkes yüksek gösterecek. 5 yılda muaf vereceksin tapu vergisini gerçek bedelden gösterenleri bitti gitti herkes gerçek bedeli gösterir. Araba işide öyle. Bütün sorun cozulur. gercek bedelden de emlak vergisi alacaksın.

Strich Acht
08-11-2024, 11:48
Banka aracılığıyla ödeme yapanlar yırtar. Zira güvenli ödeme masrafını aşmak için böyle bir yönteme başvurduk diyebilirsin. Ama kısmen ya da tamamını elden ödeyenler radara girebilir.

Bunların hepsi hikaye aslında. Tapu satışlarını kuruşu kuruşuna resmi hale getirmedikleri sürece yapılan uygulamaların tamamı aptalca, günü kurtarmaya yönelik uygulamalar. Sen 20 milyonluk ödemenin nasıl yapıldığını sorgulamıyorsun. 500 binlik aracın 350 bin tl'den gösterilme ihtimali için insanlara ekstra masraf çıkarıyorsun. Öyle bi dünya yok.

Bu sistem komple saçma , gerçek emlak beyan değeri rayiçleri gireceksin önce sisteme. yerin değeri 1.000.000 tl rayiç bedeli 30.000 tl önce bunu düzelteceksin. tapu harcını %1 çekmeden kimse %4 den resmi göstermez. Kayıp kaçağa engel olacaksan %1 çekeceksin önce herkes yüksek gösterecek. 5 yılda muaf vereceksin tapu vergisini gerçek bedelden gösterenleri bitti gitti herkes gerçek bedeli gösterir. Araba işide öyle. Bütün sorun cozulur. gercek bedelden de emlak vergisi alacaksın.

katılıyorum

ef186
09-11-2024, 13:33
Pazartesi itibariyle noterlerde senet denilerek satış yapılamayacağı konuşulmakta.
Bilginiz olsun.

Eren
12-11-2024, 12:51
kullandığımız hat kendi üzerimize olmazsa kodun gelmesinde bir sorun oluyormu

Sefa_vts
12-11-2024, 14:42
Satış işlemi gerçekleştirdik bugün. Senetle satış sözü geçerli değil artık. 7-8 dakikada sıfırdan sistem üzerinden halloluyor (e-devlet takasbank alım satım).

Telefon numarası hattı üzerinize olmayabilir bence, manuel giriyorsunuz o bilgiyi e-devlete. Ancak noterde işlemdeylen TC kimlik üzerine kayıtlı tüm telefonlara “İsminiz adına işlem yapılıyor, size ait değilse xxxxxx numarayı arayınız” gibi sms gidiyor. Tüm aile eşrafı öğrendi araba sattığımı :) hepsinin hattı da benim üzerimeymiş onu hatırlamış oldum.

makif84
12-11-2024, 17:00
Satış işlemi gerçekleştirdik bugün. Senetle satış sözü geçerli değil artık. 7-8 dakikada sıfırdan sistem üzerinden halloluyor (e-devlet takasbank alım satım).

Telefon numarası hattı üzerinize olmayabilir bence, manuel giriyorsunuz o bilgiyi e-devlete. Ancak noterde işlemdeylen TC kimlik üzerine kayıtlı tüm telefonlara “İsminiz adına işlem yapılıyor, size ait değilse xxxxxx numarayı arayınız” gibi sms gidiyor. Tüm aile eşrafı öğrendi araba sattığımı :) hepsinin hattı da benim üzerimeymiş onu hatırlamış oldum.

kesinti ne kadar yapıldı acaba bilginiz var mı?

Sefa_vts
13-11-2024, 08:45
kesinti ne kadar yapıldı acaba bilginiz var mı?

Bana yatan paradan 135 TL kesinti oldu. İşlemi yapan (alıcı) bir hafta öncesinde İş bankası üzerinden (mobil App) gerçekleştirmiş orada 180 TL kesmişler.

Alıcıdan bir kesinti yok sanırım ( Takasbank'a para gönderirken EFT aldı mı diye sormadım ama en fazla odur).

makif84
13-11-2024, 08:54
Bana yatan paradan 135 TL kesinti oldu. İşlemi yapan (alıcı) bir hafta öncesinde İş bankası üzerinden (mobil App) gerçekleştirmiş orada 180 TL kesmişler.

Alıcıdan bir kesinti yok sanırım ( Takasbank'a para gönderirken EFT aldı mı diye sormadım ama en fazla odur).

Önceki sayfalar da 1-2 k kesinti oluyor yazılmıştı o yüzden sordum,bilgilendirme için teşekkürler.Bu arada araç satışınızda her iki taraf için hayırlı olsun.

Sefa_vts
13-11-2024, 09:01
Önceki sayfalar da 1-2 k kesinti oluyor yazılmıştı o yüzden sordum,bilgilendirme için teşekkürler.Bu arada araç satışınızda her iki taraf için hayırlı olsun.

Açıkçası meblaya bağlı değişebilir diye düşünüyordum ama güvenlisatış'ın kendi web sitesinde ve bankaların sitelerinde hep 135,00 TL bilgisi de varmış aslında. Şimdi kısaca bir araştırdım, hepsi aynı masrafı alıyor. Bir tek belirttiğim gibi İş Bankası 135 TL + BSMV gibi bir ücret daha alıyor sanırım.

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Sarı siteye ilan açmadan tüm araçlarım forumdan satılmış oldu böylelikle, bu sefer de düzeni bozmadık :)

razzmatazz
13-11-2024, 14:13
önümüzdeki günlerde arkadaşımdan taksit ile motor alıyorum senet kaldırıldı ise ben bu satış işlemini nasıl gerçekleştirebilirim :confused:

BAT9
13-11-2024, 19:34

Bu aralar çalıştığım şirketin araçları yenilendiği için boşta kalan bazı araçları sattı. 5-10 satışa tanık oldum ama 1-2k gibi oluşan bir kesinti görmedim.
İşin içinde değilim ama finanstaki arkadaşlardan gördüğüm kadarıyla tutar - plaka - tel. numarası gibi bilgilerle referans numarası oluşturuluyor.
Bu numaranın ve işlemin sanıyorum 1 gün gibi bir süresi var, satış 1 gün içerisinde gerçekleşmezse referans numarası iptal oluyor, yeniden oluşturmak gerekiyor.

Alıcı bu numarayla anlaşılan satış tutarını yatırıyor, bu tutarın içinden yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi 135 TL bir kesinti yapılıyor ve satıcının hesabına geçiyor.
135 TL'nin 51,43 TL'si banka komisyonu, 2,57 TL'si BSMV, 81 TL'si türkiye noterler birliği katkı payı olması gerekli.

|KaAn|
13-11-2024, 22:58
Bugün araç aldım yukarıda belirtildiği gibi satıcıya geçen bedel üzerinden 135tl kesinti oldu.
Satıcının x banka hesabından denediğimizde o banka hesabı üzerinden işlem gerekti,benim x bankasında hesabım yoktu kendi bankamdan referans numarasını girdiğimde kabul görmedi.
Farklı banka için noter edevlet üzerinden takasbankla işleme yönlendirdi, edevlet üzerinden taşıt takas diye arattığınızda çıkıyor satıcı ve alıcı olarak 2 giriş var. Satıcı kendi bilgilerini ve satış tutarını giriyor, alıcı oluşan referans no ve Satıcı tckn giriyor sonrasında sms yönlendiriliyor, alıcı kendi kullandığı banka uygulamasında "güvenli ödeme" işlem menüsünden gelen referans numarası ile ödeme gerçekleştiriyor. Noter işlemleri tamamladıktan sonra para Satıcı hesabına geçiyor

Sistemin bir açığını bugün bizzat yaşadım. Aldığım araç kredi ile alınmış,doğal olarak rehinliydi. Önden kredinin kapama tutarını eft ile gönderdim, kredi kapanmasa araçta rehin var denip noter olmaz o iş diyecekti.. 2 saat rehin kaldırılmasını bekleyip notere gidebildik.anlaştığımız rakamı x, kapama bakiyesi %20ydi.. satış sözleşmesi ile referans numarasına bağlı gönderilen tutar illa aynı olmaz zorundaymış.. satıcıyla bi tanıdıklıgım yok fazlasını ben niye göndereyim bide iade etmesini bekleyeyim? İade etti diyelim bunun yarın takibini yapsalar satış rakamını yüksek gostermissiniz dense ne olacak? Aldığım rakamı sadece Satıcı ile ben biliyoruz, e satış sözleşmesindeki rakam düşük oldu o nasıl olacak?

brv
14-11-2024, 09:29
Peki tüm bunları benim 72 yaşındaki babam nasıl yapacak,
Türkiye'de aracım var ben yurt dışındayım vekalet ile bu sistem sağlıklı çalışacak mı?

Ormanci
14-11-2024, 11:34
Peki tüm bunları benim 72 yaşındaki babam nasıl yapacak,
Türkiye'de aracım var ben yurt dışındayım vekalet ile bu sistem sağlıklı çalışacak mı?

Şimdi efendim noter onu baştan anlatamazmış... Haspama bak ya :)

Ulan millet aman 3 kuruş kazanmasın, bilmemne etmesin diye getirdikleri sistemlere şunlara bunlara ve tavırlara bak. Gerçekten çok komik bi ülkeyiz ya.

Yurtdışındaki sisteme ne zaman döneceğiz acaba.
Kardeşim ben arabayı almaya geldim, baktırdık beğendik, alıyorum... Tamam kardeşim hesap no bu, gönderdim, geldi mi, geldi.. Al kardeşim, satış belgesi, ruhsat, şuraya imza at, bitti.

Ne noteri ne bilmemnesi ya?! Böyle saçma sapan bir şey olabilir mi.

Edevlet üzerinden yap satışı tescili bitti gitti. Güvenli ödeme şu bu yine kullanılabilir.

Bazı mesajlarda denilmiş ki değeri nasıl ölçülecek bilmemne. Ya değerinden size ne, devlete ne. Ben 2.el değeri 1 milyon eden arabayı 500 bine de satabilirim, 1.5'a da?
Sen bunu düşük göstermişsin bilmemne etmişsin diye kim karar veriyor, neye göre kime göre? Bu saçmalıkları allah aşkına savunmayın ya, bu kafalar devlette 40 senedir çalışan memur zihniyeti kafaları.
Devlet adam gibi vergi sistemi getiremeyip böyle saçma sapan işlerle bir şeyler yapmaya çalışıyor, sonra herkes arkasından dolanmaya çalışıyor ya da böyle saçma sapan işlemler yapmak zorunda kalıyoruz.

Emlakta da böyle. Yok rayiç yok bilmemne.
Nakiti yasaklayacaksın madem böyle işlerde. İlanı bir şekilde resmileştir, başka bir sistem getir, ilandaki para neyse hesabına geç kardeşim, işlemi öyle yapacağız de mesela tapuda.
Ne bileyim, bir şekilde başka bir yöntem bulunur yani.

Devlet "aman bizi dolandıracaklar, aman vergi kaçıracaklar, aman bize sokacaklar" düsturu ile hareket ediyor, halk da tam tersi. Dolandırıcı, şirket vesaire zaten işin bir şekilde açığını bulup ona göre davranıyor. Bırak kardeşim, serbest bırak, ama dolandırıcılık vergi kaçakçılığı vesaire için başka önlem al. Böyle olmuyor. 40-50 sene öncenin bürokrasi kafalarıyla iş yapmaya çalışıyoruz ya böyle saçma bir şey mi var.

OnurG
05-12-2024, 15:02
Yeni konu açmak istemedim bugün yayınlanan kanun ile birlikte aracı satın almadan önce sigorta yapmanız gerekiyor , bütün sigortalar vs kitlenmiş bugün :D

Alcağınız aracın ruhsatını sigortacınıza atıp o şekilde sigorta yaptırıyorsunuz daha sonra alım satım işlemi gerçekleşebiliyormuş. Tamamen saçmalık bana göre.

KÖROĞLU
05-12-2024, 15:26
Oldu satışta engel çıktı, aracı alamadık. Sigortayı da iptal ettirdik, aynı gün iptal de bir fark oluyor mu ? Oluyorsa bunu alıcıya yüklemenin manası ne ?

Zaten satış esnasında sigortası olmayan araç için satış işlemini engelliyorsun. Sigortası olmayan araçların listesi belli, araç sahipleri bell, tc leri adresleri telefonları belli.

Sigortasız kullanmaktan trafikten men et, bildirim gönder, bu şekilde yaptık oldu diyerek mağduriyet yaratmak anlamsız geliyor bana.

fatihob
05-12-2024, 18:05
2 gün önce arkadaşlarım kendi arasında motor alışverişi yaptılar. Bu güvenli ödeme sisteminde minimum rakam 3binTLmiş. 3binTL ile resmi ödeme yapmışlar, gerisi elden olmuş.

atamanugur
06-12-2024, 07:35
Güvenli ödeme sistemini hafta sonu deneyimleyen var mı?
Yarın şehir dışına yakınımıza araç almaya gideceğiz. Hafta sonu farklı bankalar arası güvenli ödeme olabiliyor mu herhangi bir bilgiye ulaşamadık.
Noteri arayıp sorduk onlar da bilmiyorlar. En kötü gidip aracı göreceğiz satış işlemi hafta içine kalacak.

brv
06-12-2024, 08:37
2 gün önce arkadaşlarım kendi arasında motor alışverişi yaptılar. Bu güvenli ödeme sisteminde minimum rakam 3binTLmiş. 3binTL ile resmi ödeme yapmışlar, gerisi elden olmuş.

Vergi takibine takılma durumu olabilir,
Bu işin amaçlarından bir tanesi de o çünkü,
Senede 1*2 işlem için yapan için sorun olmaz ama üstü için problem olabilir,

loiz
06-12-2024, 13:30
Dün araç satışı yaptık. en güncel bilgiyi ekleyeyim.

Alıcı- satıcı aynı banka ise bankanız uygulamasından satış başlatıyorsunuz, referans kodu gidiyor alıcıya, alıcı kendi banka uygulamasından ref. kodu ile ödemeyi gerçekleştiriyor.
Alıcı-satıcı farklı banka ise takas bank sistemi ile yapmak zorundasınız. takas uygulaması vs. var. bizde aynı hesap vardı alıcıda satıcıda.

Gelelim dün yaşadığımız güzelliğe. Noter diyor ki "Bugün gelen kurala göre araç sigortası kestirmeden satış yapılamıyor, git sigorta kestir gel." Şase numarasıyla sigorta kestiriyorsunuz. güvenli alım satım banka girişi yapıyorsunuz. Ondan sonra noter satış yapıyor.
dün yaşananları özetledim.

Seneca
06-12-2024, 15:32
Bugün yeni sistemde ilk satışımı yaptım. Para yaklaşık 10 dakika sonra düştü hesabıma. Onun dışında sistemin kullanımı gayet kolay geldi bana.

phoenixs
07-12-2024, 22:24
Cuma günü 16:00 da aracımı satmaya çalıştım adam aracıma ekspertiz yaptırdı tamam dedi notere gittik napacağımızı bilmiyoruz.Aracıma sigorta yaptırdı.Ufak bi hata yaptık takasbank para gitti gelmesi 1 saati buldu :D 17:15 oldu saat adam aracıma 5bin eksper parası ödedi 10 bin sigorta yaptı araba da bende kaldı :D vazgeçmezsin demi diyor.Aksi bir durum olmaz ise pazartesi sabahı takasbank ile satışı bitireceğiz.

yeni sistem güzel fakat yardımcı olmuyorlar şuraya kağıt astık git oku diyorlar.

turboman
08-12-2024, 15:03
Bence satıştan önce sigorta yaptırmaları bazı al satçılar aldıkları aracın sigortasını yapmıyor araç satılacağı gün noterde yap boz diye tabir edilen sigortadan yaptırıyor 800-1000 tl arası tutuyor, bunun önüne geçmek için alınmış bir karardır bence yani nerden para koparırızda cebinizden para çarparız mantığına dayalı bir vergi sistemi yürürlüğe girmiş açıkçası.

turboman
08-12-2024, 18:24
Bence satıştan önce sigorta yaptırmaları bazı al satçılar aldıkları aracın sigortasını yapmıyor araç satılacağı gün noterde yap boz diye tabir edilen sigortadan yaptırıyor 800-1000 tl arası tutuyor, bunun önüne geçmek için alınmış bir karardır bence yani nerden para koparırızda cebinizden para çarparız mantığına dayalı bir vergi sistemi yürürlüğe girmiş açıkçası.
Bide şey geldi aklıma mesela çekme belgeli hasarlı araç alıyorum onadamı sigorta yapmak zorundayım,eğer mecbursa bunlar resmen tokata çıkmışlar başka açıklaması yok ;)

ChuckBartowsKi
09-12-2024, 09:21
Çekme belgeli için gerek yok. Bir de yap-boz sistemi aslında hem galericilere hem sigortacılara ( bazılarına ) yarıyordu. Bu işten ayda 50-100.000 TL gelir elde eden sigortacılar oluyordu ve bu tamamen vergisiz bir gelir komisyon gibi değil yani fakat burada hem sistemsel bir yanlış vardı hem de galericiler aldıkları arabaları satılana kadar kullanıyorlardı ve bu süreç içerisinde yaşanan kazalarda genellikle kayıp yaşanıyordu aslında sigortasız araç olamaz zaten mantığa aykırı çünkü kanunda zorunlu olarak belirtilmiş sistem güzel ama yıllardır uygulanmayan kuralları bir yıla sığdırmak gerçekten zor olsa gerek millet alışamıyor yeniliğe...

razzmatazz
19-02-2025, 08:48
abiler bu yeni sistemde takas yapan oldumu aracımın üzerine bir miktar nakit alıp daha uygun fiyatlı bir araç ile takas yapmak istiyorum bu durumda süreç nasıl işliyor tecrübe eden oldumu

berkaym
19-02-2025, 08:57
abiler bu yeni sistemde takas yapan oldumu aracımın üzerine bir miktar nakit alıp daha uygun fiyatlı bir araç ile takas yapmak istiyorum bu durumda süreç nasıl işliyor tecrübe eden oldumu

sistemden 1000 tl geçirseniz bile satış yapılabiliyor, takas bedeli kadar güvenli ödeme açıp yapabilirsiniz sanırım