Orijinalini görmek için tıklayınız : 0 km Arac Aliminda MTV'yi kim öder ?
Mesut-RR
29-04-2024, 09:41
Merhaba, mart basinda bayiden 0 km hafif ticari bir araç aldım.Ancak araçta Ocak mtv borcu cıkıyor kontol edince.Bayiyi arayip durumu izah ettim, siz ödeyeceksiniz diyorlar.Durumun doğrusu nedir ?
Araç 2024 subat üretimi,mart ayinda sıfır olarak sirkete alindi.
Bayinin ödemesi gerekiyor. Bende aynı şekilde Mart başında 0 araç aldım MTV borcu bayi tarafından ödendi.
MURAT_HLX
29-04-2024, 09:55
normalde bayii ödemesi lazım,
Markanın web sitesinde yayınladığı fiyat listesinde anahtar teslim bedelde MTV dahil hesaplandıysa bayi öder.
Pazarlık aşamasında özel olarak anlaşmadıysanız bayi öder.
Ama bazen baaazı bayiler diğer bayilerden daha düşük fiyat vermiş gibi davranmak amaçlı bu yola gidiyorlar, bizimde başımıza geliyor.
Size bir proforma fatura yada fiyat teklifi gönderdiyse buradaki hesaplamaya da bakmak lazım.
Bayii oder parasni total fiyat icinden sizden alir,
Evrak teslim alirken arada adiniza odenmis dekont cikar,
Ben aksini gormedim
mehmetRS
30-04-2024, 08:21
MTV borcu olan aracın satışı nasıl yapılabiliyor ? Sıfır araçlarda böyle bir olay var mı ben hiç sıfır araç almadığım için bilmiyorum.
eminkilic61
30-04-2024, 08:41
MTV borcu olan aracın satışı nasıl yapılabiliyor ? Sıfır araçlarda böyle bir olay var mı ben hiç sıfır araç almadığım için bilmiyorum.
bayiinin, kar marjını 3-5 lira artırmak için yaptığı bir oyun maalesef. Hyundai alırken yaşadım ben bir tek, Alman grubu satıcılarında böyle bir şey görmemiştim.
Bayiden 12-13 kere 0 motosiklet çıkardım.
hepsinin mtv borcunu ben ödedim.
ilk tescil olunca notere takılınmıyor demek ki.
tuner faruk
30-04-2024, 08:56
Artık çoğu markada müşteri ödüyor, tescile engel değil ve bireysel borç olarak e-devlette gözüküyor.
mehmetRS
30-04-2024, 08:57
bayiinin, kar marjını 3-5 lira artırmak için yaptığı bir oyun maalesef. Hyundai alırken yaşadım ben bir tek, Alman grubu satıcılarında böyle bir şey görmemiştim.
Şaşkınım şu an ya. Bu da olmaz ya, değildir böyle diye emin olup da zonk diye duvara çarptığınız bilgiler olur ya :)) benim için şu an bu böyle oldu :)
Aranel Ciryatan
30-04-2024, 08:58
Normal şartlarda bayi ödemesi gerekmektedir. Daha yeni araç aldım ve bayi ödedi. Hatta özellikle bana sakın siz ödemeyin bir süre E-Devlet üzerinde görebilirsiniz diye uyarıda bile bulundular.
Aynı şekilde ben de 2 sıfır motor, 1 sıfır araba çıkardım, o sene içindeki tüm mtvler alan kişiye giriyor. :D
Ucuz vizyonsuz bayiilerin kar marjını arttırmak için müşteriye ödetmeye çalışıyorlar. bknz: çalıştığım şirket
Arabada bayi öder kar marjı yüksek olduğu için. Motorda da tam tersi olur
martın son günü 3 tane egea aldım. özellikle e devlette görürseniz ödemeyin, toplu olarak biz ödüyoruz dediler. ödediler de. bu arada ilk mtv nin vadesi 1 ay oluyor.
Normalde bayi öder ama yukarıda arkadaşların belirttiği gibi bayi uyanıklık yapıp fiyatı düşük göstermek adına bu şekilde bir hareket yapmış olabilir.
benim bildiğimde bayii öder ama bugün faturası kesilen ticari aracımin vergi dairesinde 2 taksit mtv sini görüyorum. muhtemelen ilerleyen günlerde düzelecektir.
Arkadaşım bugün mg den araç çıkardı bayi ödemiş.
Bu arada motosikletlerde, sifir araca sigorta kesildigi anda bayi icinde plaka tescil islleri bitiryor,
Gecici ruhsat ile gezilebilir hale geliyor,
Tek sikinti plaka basip goturmek, bunun icinde gecici baski, plaka yada basim hakki verilerse muthis olacak,
Ugrasmak istenmezse bayii evragi gonderip kurye ile bastiriyor ama
Arabalard boyle birsey yok halen gereksiz sekilde git vekalet ver derdi var,
Vekalete bakarsaniz adima otv/mtv yatirma,
Farkini geri alma gibi ibare var.
Mesut-RR
01-05-2024, 15:42
Güncel durum ;
Bayinin bize MTV hakkında ödemeyi bizim yapacağımıza dair bir şey söylememesi sebebi ile şikayet oluşturdum.'Anahtar teslim fiyat' ibaresinin vergileri ödenmiş, borçsuz ve kullanıma hazır anlamına geldiğini vb söyleyerek.Bakalım Ford veya çetaş tarafından nasıl bir dönüş yapılacak, beklemedeyim.
karavelioglu
17-05-2024, 14:04
Ben bir hukukçu olarak bu soruya en net cevabı vereceğim:
MTV'nin mükellefi araç sahibi olup bu vergiyi araç sahibi doğrudan ya da bayi aracılığı ile vergi dairesine öder.
Hemen hemen her bayi anahtar teslim fiyatı içerisinde sizden MTV yi de tahsil etmektedir. Ödeme süresi aracın ilk tescil edildiği ayın son gününe kadardır.
Bayilerin bunu anahtar teslim fiyatı içerisine katmalarının nedeni şudur; bayi, ödeme süresinin son gününe kadar bu parayı bir şekilde çeşitli giderler için kullanır, hiçbirşey yapmasa da faize yatırarak gelir elde eder. Son günü ise sizin adınıza vergi dairesine yatırır.
Bu nedenle araç için ödediğiniz paranın içinde MTV nin de olduğunu mutlaka bayiye teyit ettirip bu konuda yazılı belge almalısınız. Eğer bir şekilde bayi bunu ödemez ise vergi dairesi asla bayinin peşine kanunen düşemez, sizi muhatap alır.
Bu nedenle araç alırken fatura bedeli dışında bayiye fazladan bir para ödemeyin ve MTV yi doğrudan vergi dairesine kendiniz yatırın.
Bir de normalen araç tescil ücreti var. Bayi bunu anahtar teslim fiyatı içerisinde sizden alır. Yaklaşık olarak tescil ve plaka işlemlerini kendiniz yaparsanız 1500 TL tutar. Ancak bayi sizden 3500 TL tahsil eder. Geri kalan 2000 TL trafik takipçisine ödenir.
Noterde 10 dakika sürecek ve kendinizin yapabileceği bu iş için 2000 TL takipçi ücreti ödersiniz.
En doğrusu MTV yi, trafik tescil ve takipçi masraflarını fiyattan düşürmek ve işlerinizi kendiniz halletmenizdir. Bu durumda 1000 TL noter vekalet ücretinden de karınız olur. Bazı bayiler bunun kanunen mümkün olmadığını söyleyeceklerdir. Bu tamamen müşteriyi kandırmaktır.
Siz beni dinleyin MTV yi ödemeyin. Trafik tescil plaka ücretini de bayiye ödemeyip kendiniz takip edin.
GokhanRS
17-05-2024, 14:53
togg online satış yapıyor, ödeme ekranına gelince mtv yi filan da gösteriyor parasını alıyor o yüzden ödüyor.
benim bildiğimde bayii öder ama bugün faturası kesilen ticari aracımin vergi dairesinde 2 taksit mtv sini görüyorum. muhtemelen ilerleyen günlerde düzelecektir.
ilk taksit ödenmiş görünüyor. bendeki durum düzeldi bayii ödedi.
karavelioglu
18-05-2024, 02:42
Ben bir hukukcu olarak bu soruya en net cevabı verecegim:
MTV' nin mukellefi arac sahibi olup bu vergiyi arac sahibi dogrudan ya da bayi araciligi ile vergi dairesine oder.
Hemen hemen her bayi anahtar teslim fiyati icerisinde sizden MTV yi de tahsil etmektedir. odeme suresi aracin ilk tescil edildigi ayin son gunune kadardir.
Bayilerin bunu anahtar teslim fiyat icerisine katmalarinin nedeni sudur; bayi, odeme suresinin son gunune kadar bu parayi bir sekilde cesitli giderler icin kullanir, hicbirsey yapmasa da faize yatirarak gelir elde eder. Son gunu ise sizin adiniza vergi dairesine yatirir.
Bu nedenle arac icin odediginiz paranin icinde MTV nin de oldugunu mutlaka bayiye teyit ettirip bu konuda yazili belge almalisiniz. Eger bir sekilde bayi bunu odemez ise vergi dairesi asla bayinin pesine kanunen dusemez, sizi muhatap alir.
Bu nedenle arac alirken fatura bedeli disinda bayiye fazladan bir para odemeyin ve MTV yi dogrudan vergi dairesine kendiniz yatirin.
Bir de normalen arac tescil ucreti var. Bayi bunu anahtar teslim fiyatin icerisinde sizden alir. Yaklasik olarak tescil ve plaka islemlerini kendiniz yaparsaniz 1500 TL tutar. Ancak bayi sizden 3500 TL tahsil eder. Geri kalan 2000 TL trafik takipcisine odenir.
Noterde 10 dakika surecek ve kendinizin yapabilecegi bu is icin 2000 TL takipci ucreti odersiniz.
En dogrusu MTV yi, trafik tescil ve takipci masraflarini fiyattan dusurmek ve islerinizi kendiniz halletmenizdir. Bu durumda 1000 TL noter vekalet ucretinden de kariniz olur. Bazi bayiler bunun KANUNEN MUMKUN OLMADIGINI soyleyeceklerdir. Bu tamamen musteriyi kandirmaktir.
Siz beni dinleyin MTV yi bayiye odemeyin. Trafik tescil plaka ucretini de bayiye odemeyip kendiniz takip edin.
Not: Yukarida hatali karakterler ciktigi icin yeniden duzenlenmistir.
Not: Yukarida hatali karakterler ciktigi icin yeniden duzenlenmistir.
Doğru bilgiler içermekte olup hafif düzeltme gerekli;
İlk tescil tarihinden itibaren 1 ay süresi vardır Mtv nin.
Yeni araç alımında tescili noterde müşteri yapamaz, Bayi nin Artes(Asbis) isimli programından tescil yapılır, en son ruhsat noterden alınır. ( Öyv muaf hariç ) .
Son dönemlerde Mtv ödemeyen bayilerdi duymaya başladım maalesef.
eminkilic61
20-05-2024, 09:03
Yeni araç alımında tescili noterde müşteri yapamaz, Bayi nin Artes(Asbis) isimli programından tescil yapılır, en son ruhsat noterden alınır. ( Öyv muaf hariç ) .
geçenlerde baktığım 0 km bir arabaya 40.000 tl tescil masrafı istediler.
bu para ne için veriliyor? ne yapılıyor? bunu azaltmanın bir yolu yok mu?
40k mı?
VW sitesinden bakınca
Trafik - Tescil ve Ruhsat İşlemleri Resmi Bedelleri ₺1.836
Trafik Tescil ve Ruhsat İşlemleri Hizmet Bedeli ₺2.300
Yıllık MTV'mi istediler sizden acaba ilave olarak?
eminkilic61
20-05-2024, 11:14
40k mı?
VW sitesinden bakınca
Trafik - Tescil ve Ruhsat İşlemleri Resmi Bedelleri ₺1.836
Trafik Tescil ve Ruhsat İşlemleri Hizmet Bedeli ₺2.300
Yıllık MTV'mi istediler sizden acaba ilave olarak?
aa evet, mtv olabilir. çünkü ayrıca mtv kalemi yok. araç bmw
Mtv yüksektir. Maalesef yok. Bayinin aldığı extrem bir ödeme yok zaten. Ruhsat 1318 TL gibi birşey, 500-600 plaka basım parası, 300-400 Damga vergisi 1000-1500 arası da hizmet bedelidir. Kalanı MTV