Orijinalini görmek için týklayýnýz : Ev sahibi evi satacakmýþ
Selamlar, yine bir ev sahibi kiracý mevzusuyla karþýnýzdayýz. Bizim ev sahibi evi satacaðýný söylüyor. Ýlk sorum þu olacak emlakçýyla gelip evin içinin fotolarýný çekme durumu olursa, çekmelerine izin vermeli miyim? Çünkü özel alaným olduðu için tereddüt ettim. Çekeceklerse sýkýntý yok, ikinci sorum þudur ev satýlýrsa çýkmak için ne kadarlýk sürem var pat diye çýk diyebilirler mi? Yani özetle bu gibi bir durumda iþleyiþ nasýl olur yardýmlarýnýzý bekliyorum.
tiMachine
30-10-2022, 14:42
6 ay hakkýn var ev satýlýrsa ve yeni ev sahibi çýk derse. Ancak satýþtan sonraki 1 ay içinde bu tahliye ihtarnamesini gerçekleþtirmek zorunda. Velev ki 1.5 ay sonra tahliye etmeni istedi, o zaman senin eski ev sahibinden kalma kira kontratý koþullarýn devam ediyor.
Evi alan kiþi sana yeni hesap numarasý verir,
kendi oturmak isterse yada farketmez çýkmaný isterse 1 ay içinde ihtarname çekip tahliye ister.
6 ay süre içinde çýkman gerekir.
Çýkmazsan adli süreç baþlar. Mahkeme en son seni çýkartýr ama 2 tarafa da bu iþ zindan olur.
Þayet benim satýn aldýðým bir evden kiracý yasal süreçte çýkmaz ve aramýzda tatsýzlýk oluþursa zindan boyut deðiþtirir.
Yakýn zamanda arkadaþýmýn baþýna geldi.
Kiradan kurtulmak için ev aldýlar kredi çektiler. Evde kiracý vardý. Çýkmýyor.
Akradaþým kirada oturduðu ev sahibine evi boþaltacaðýný söyledi , þuan hem kira hem kredi ödüyor.
Kirada oturduðu evin sahibi de yeni kiracý buldu.
Hadi çýk iþin içinden.
cagalazade
30-10-2022, 15:17
Selamlar, yine bir ev sahibi kiracý mevzusuyla karþýnýzdayýz. Bizim ev sahibi evi satacaðýný söylüyor. Ýlk sorum þu olacak emlakçýyla gelip evin içinin fotolarýný çekme durumu olursa, çekmelerine izin vermeli miyim? Çünkü özel alaným olduðu için tereddüt ettim. Çekeceklerse sýkýntý yok, ikinci sorum þudur ev satýlýrsa çýkmak için ne kadarlýk sürem var pat diye çýk diyebilirler mi? Yani özetle bu gibi bir durumda iþleyiþ nasýl olur yardýmlarýnýzý bekliyorum.
Dostum adým adým ilerlemek lazým zira uygulama kaðýt üzerinde belli ama yoruma açýk çok detay var. Lisanslý gayrimenkul firmasý sahibiyim, 0532 204 68 90 telefonum, yaz dursun kenarda.
Þimdi satýlýða çýkartabilir, "senin uygunluk verdiðin" gün ve saatlerde müþteri getirebilirler evine, aksi bir durum söz konusu dahi deðil. Diyelim ki satýldý, zaten alýcý kendisine baþkasý ne demiþ olursa olsun sana sorar tahliye konusunu, o zaman karþýlýklý iyi niyet çerçevesinde süredir, masraflardýr vs konuþursunuz. Dediðim gibi tavýr çok önemli.
Kafana takýlan bir konu olursa arayabilirsin, sýkma canýný, kural hep aynýdýr; her ev kiracýnýndýr dostum :)
Resim çekileceði gün evi daðýt, herþey her yerde olsun, resim çekerken zorlansýnlar :)
Dip not düþeyim, yeni malikin sadece ihtarname sonrasý 6 aylýk süre içerisinde tahliye etme zorunluluðu var sanýlýyor, bu yanlýþ. Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek isterse, taþýnmazý edindikten sonra 1 ay içerisinde ihtarname ile kiracýya durumu bildirir ve 6 aylýk süre sonunda tahliye davasý açabilir, bu birinci seçenektir. Ancak, TBK m.351/2'yi incelerseniz, bu fýkra uyarýnca yeni malik dilerse ihtiyaç nedeniyle tahliye davasý açma hakkýný kira sözleþmesinin süresinin bitiminden baþlayarak bir ay içerisinde açacaðý dava ile de kullanabilir.
Bu madde, kira sözleþmesinin sonra ermesine altý aydan daha az bir süre kalan taþýnmazý elde eden yeni malik için daha avantajlý oluyor. Bu durumda yeni ev sahibi, kiracýya bildirimde bulunmak ve altý aylýk süreyi beklemek zorunda kalmýyor.
Kira sözleþmenizin bitimine 6 aydan az kaldýysa bu hususa dikkat edin. Tabi kanun kiracýyý da korunuyor. Yeni malik ihtiyaç sebebine dayanarak tahliye saðlamýþsa, ilgili taþýnmazý üç yýl baþka birine kiraya veremiyor. Bu hususta kanuni yaptýrýmlar mevcut. (T.B.K m.355)
Biraz karýþýk oldu ama bu þekilde :D
Resim çekileceði gün evi daðýt, herþey her yerde olsun, resim çekerken zorlansýnlar :)
ben bunu doðru bulmuyorum. kiracý var diye ben ev satamayacak mýyým?
kiracý olsam ev sahibi satýcam dese zorluk çýkartmam böyle bir hakkým yok. zaten adamýn evinde emanetçi durumundayým.
tamam hoþ bir durum deðil taþýnmak ev bulmak zor ama mal sahibinin þunu ne?
AliGizda
31-10-2022, 12:09
ben bunu doðru bulmuyorum. kiracý var diye ben ev satamayacak mýyým?
kiracý olsam ev sahibi satýcam dese zorluk çýkartmam böyle bir hakkým yok. zaten adamýn evinde emanetçi durumundayým.
tamam hoþ bir durum deðil taþýnmak ev bulmak zor ama mal sahibinin þunu ne?
Baþýnýza benzer bi olay geldi mi bilmiyorum ama benzerini yaþasanýz bu þekilde bi yanýt vermezdiniz diye düþünüyorum.
Baþýma benzer durum gelmedi ama gelse de fikrim deðiþmez.
Bana mantýðýný anlatabilir misiniz?
Bir evim var içinde kiracý var ama evimi satmamam gerekiyor. veya evi satýcam kiracýdan rýza almam gerekli çok saçma.
ilk teklifi kiracýya yaparým imkaný varsa alýr yoksa almaz. Sattýktan sonra kiracý ile yeni ev sahibi anlaþýrsa devam eder anlaþamazsa kendine yeni bir ev bulur.
Ben kendi malýmýn tasarrufunu yaparken baþkalarýndan rýza mý almam gerekli? Adý üstünde kiracý. Kirasýný ödediði sürece oturduðu yerin emanetçisi.
burcinkarabacak
31-10-2022, 14:42
Ayný durumu yaþýyoruz kiracý olan evi satmaya çalýþýyoruz. adam ne evde duruyor ne randevu veriyor ne de çýkarým diyor. kaç kiþi vazgeçti almaktan sýrf kiraci ile uðraþmamak için
Evi satarken de alýrken de kiracý çýkaramamak süper saçma salak bi durum.
Buna baþka bi çözüm bulunmasý gerekiyor bence de.
Evi satacaðým, kiracý çýkmam diyor, oldu caným.
Evi alacaðým, ulan oturmam lazým, kiracý çýkmam diyor, oldu.
Ýþte ülke ülke olsa lunapark gibi takýlamaz kimse. Bir yere hak vereceðim diye vur dedin mi öldürüyor devlet de. Saçmalýða bak.
Kiracý iyi niyetli ise sýkýntý yok da, kötü niyetli ise ne yapacaðýz???
Ondan sonra haberlere çýkýyor iþte, ev sahibi kiracý birbirini öldürdü bilmemne diye.
Demek hasbelkader ev sahibi olma ihtimali olursa, içinde kiracý da varsa, kendisi ile de sözleþme yapmak, anlaþmak falan gerekiyor. Ýþe bak. Hoþ, anlaþsan bile garantisi yok. Tipe göre notunu verip girmek lazým demek.
iki tarafýnda insani deðerleri olmasý gerekli.
Anlaþýlabilir olmasý gerekli.
Þayet böyle bir durumda olsam 1-2 aylýk kirayý almaz yeni eve çýkmasýnda destek olurdum.
Dip not düþeyim, yeni malikin sadece ihtarname sonrasý 6 aylýk süre içerisinde tahliye etme zorunluluðu var sanýlýyor, bu yanlýþ. Yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye etmek isterse, taþýnmazý edindikten sonra 1 ay içerisinde ihtarname ile kiracýya durumu bildirir ve 6 aylýk süre sonunda tahliye davasý açabilir, bu birinci seçenektir. Ancak, TBK m.351/2'yi incelerseniz, bu fýkra uyarýnca yeni malik dilerse ihtiyaç nedeniyle tahliye davasý açma hakkýný kira sözleþmesinin süresinin bitiminden baþlayarak bir ay içerisinde açacaðý dava ile de kullanabilir.
Bu madde, kira sözleþmesinin sonra ermesine altý aydan daha az bir süre kalan taþýnmazý elde eden yeni malik için daha avantajlý oluyor. Bu durumda yeni ev sahibi, kiracýya bildirimde bulunmak ve altý aylýk süreyi beklemek zorunda kalmýyor.
Kira sözleþmenizin bitimine 6 aydan az kaldýysa bu hususa dikkat edin. Tabi kanun kiracýyý da korunuyor. Yeni malik ihtiyaç sebebine dayanarak tahliye saðlamýþsa, ilgili taþýnmazý üç yýl baþka birine kiraya veremiyor. Bu hususta kanuni yaptýrýmlar mevcut. (T.B.K m.355)
Biraz karýþýk oldu ama bu þekilde :D
üstad benim ev sahibi kontrat yenileme süresi ekim ay. Fakat bu ay içerisinde açmadý. Fakat iki ihtar gönderdi. Bende ikincisine cevap çektim avukat tanýþ desteði ile. Þimdi bizde nasýl oluyor ?
Evi satarken de alýrken de kiracý çýkaramamak süper saçma salak bi durum.
Buna baþka bi çözüm bulunmasý gerekiyor bence de.
Evi satacaðým, kiracý çýkmam diyor, oldu caným.
Evi alacaðým, ulan oturmam lazým, kiracý çýkmam diyor, oldu.
Ýþte ülke ülke olsa lunapark gibi takýlamaz kimse. Bir yere hak vereceðim diye vur dedin mi öldürüyor devlet de. Saçmalýða bak.
Kiracý iyi niyetli ise sýkýntý yok da, kötü niyetli ise ne yapacaðýz???
Ondan sonra haberlere çýkýyor iþte, ev sahibi kiracý birbirini öldürdü bilmemne diye.
Demek hasbelkader ev sahibi olma ihtimali olursa, içinde kiracý da varsa, kendisi ile de sözleþme yapmak, anlaþmak falan gerekiyor. Ýþe bak. Hoþ, anlaþsan bile garantisi yok. Tipe göre notunu verip girmek lazým demek.
Annem kendi evini 2 ye bölüp kiraya verdi, dayýmýn evini de kiralayýp tadilat yapýp oturmak istedi. Eski kiracý eve bakmaya izin vermedi, sonrasýnda aylarca kira ödemedi, adam ücretli çalýþan iþten de attýrmýþ kendini dava açtýk bir þey alamadýk. En son 1 gece perdeleri býrakýp sýrra kadem bastý. Bulmak istesek bulunur ama ne fark edecek ?
Ev sahibi olmak zor, kiracý olmak zor. Ýki tarafýn da insan olduðu bir iliþkide süreç huzurla ilerliyor. Burada bir ospiyon olarak sözleþme öncesi boþaltmayý talep eden ev sahibi ya da yeni ev sahibi taþýnma iþleri için kiracýya (iyi niyetli bir davranýþ olarak) 1 kira bedeli destek olabilir mesela, ya da son ay kirasýný almayabilir.
Ama o kadar aç gözlü varlýklarýz ki bunu yapan insan bulmak çok zor.
Kiracý açýsýndan taþýnma maliyetlerini düþününce iþ gerçekten zor, ama mülk sahibi de belki ihtiyaç hasýl olduðu için satýþ yapýyor ve alan arkadaþ oturacak.
Ben evimi içinde oturan sahibinden satýn aldým. Ocak 25 çýkacak olarak sözleþme yaptýk mart 1 ancak çýkabildi, o zaman diliminde annemde vs kaldýk, idare etme lüksümüz vardý.
Ama olmasaydý çok zor durumda kalýrdým.
Uzlaþarak çözüm aramak lazým, mal sahibiyim diye kestirip atarsan eðer kiracýyý koruyan bir sistem var, biraz da art niyetli birine denk gelirsen kiracý olarak uðraþýr durursun.
Ben 2. evi sattým kurtuldum, bu iþlerle uðraþmamak için.
üstad benim ev sahibi kontrat yenileme süresi ekim ay. Fakat bu ay içerisinde açmadý. Fakat iki ihtar gönderdi. Bende ikincisine cevap çektim avukat tanýþ desteði ile. Þimdi bizde nasýl oluyor ?
not: oturduðum ev sahibi deðiþmedi.
Dostum adým adým ilerlemek lazým zira uygulama kaðýt üzerinde belli ama yoruma açýk çok detay var. Lisanslý gayrimenkul firmasý sahibiyim, 0532 204 68 90 telefonum, yaz dursun kenarda.
Þimdi satýlýða çýkartabilir, "senin uygunluk verdiðin" gün ve saatlerde müþteri getirebilirler evine, aksi bir durum söz konusu dahi deðil. Diyelim ki satýldý, zaten alýcý kendisine baþkasý ne demiþ olursa olsun sana sorar tahliye konusunu, o zaman karþýlýklý iyi niyet çerçevesinde süredir, masraflardýr vs konuþursunuz. Dediðim gibi tavýr çok önemli.
Kafana takýlan bir konu olursa arayabilirsin, sýkma canýný, kural hep aynýdýr; her ev kiracýnýndýr dostum :)
Abi çok saðol kaydediyorum numaraný. O zaman akþam 6 dan sonra uygunum derim bakmak isteyen o saatte gelir en iyisi bu þekilde olur gibi duruyor þimdilik.
Haha bu iyidi abi :D O deðil bir de ev hurdaydý eve girdik, sýfýrdan istikbalden döþedik evi bilerek eþyalý foto çekmek istiyor, kendisinde evin boþ halinin fotolarý da var :)) Þaþalý gösterip fiyatý þiþirecekler akýllarýnca :D
AliGizda
31-10-2022, 16:43
Baþýma benzer durum gelmedi ama gelse de fikrim deðiþmez.
Bana mantýðýný anlatabilir misiniz?
Bir evim var içinde kiracý var ama evimi satmamam gerekiyor. veya evi satýcam kiracýdan rýza almam gerekli çok saçma.
ilk teklifi kiracýya yaparým imkaný varsa alýr yoksa almaz. Sattýktan sonra kiracý ile yeni ev sahibi anlaþýrsa devam eder anlaþamazsa kendine yeni bir ev bulur.
Ben kendi malýmýn tasarrufunu yaparken baþkalarýndan rýza mý almam gerekli? Adý üstünde kiracý. Kirasýný ödediði sürece oturduðu yerin emanetçisi.
Umarým fikrini deðiþtirtecek duruma ve ev sahibine düþmezsin o zaman. Tok açýn halinden ne anlasýn derler ya, bu da o hesap.
Cimmeria
31-10-2022, 17:16
empati onemli bir þey aslýnda :)
bunu yapan arkadas bir gun ev sahibi olur da kiracisi bunu yaparsa ne tepki verir acaba? Bence baya sayar sover o kiracinin ardýndan :)
Umarým fikrini deðiþtirtecek duruma ve ev sahibine düþmezsin o zaman. Tok açýn halinden ne anlasýn derler ya, bu da o hesap.
Ome_RS yorumunda tok açýn halinden anlamayacak gibi bir yorum yapmamýþ ki, gayet mantýklý olaný yazmýþ. Öyle bir yorum yapýyorsun ki kiracýlar sürünsün dedi sanki :)
Bende kiracýydým ev sahibi ilk bana sundu teklifi bende imkaným vardý aldým. imkaným olmasa bende baþka ev bulup çýkardým. Adamýn malý sonuçta beraber kazanmadýk ki.
Onurkk06
31-10-2022, 18:19
Ev sahibi evi satýyorsa satsýn senin haftanýn belirli günleri göstermen gerekir göstermediðin taktirde mahkemeden göstermek için dava açmasý gerekir, ev satýlýrsa tamamen evi yeni alacak kiþi ile alakalý geliþiyor iþler belki devam etmeni ister ama adam kendisi oturacak ise de 1 ay içerisinde ihtar çekmesi gerekir ihtardan 6 ay kadar sonra çýkmazsan tahliye davasý açar, davayý kaybedersin tüm mahkeme masraflarý ve avukat ücreti ile beraber mahkeme masraflarýný ödersin,
AhmetKadir
31-10-2022, 22:23
Pandeminin basiydi,ev sahibim daha tasinali 6 ay olduktan sonra evi saticam dedi, 1 yila yakin sure olmadan da ev satildi. Ev sahibine eve girerken yaptigim boya masrafýnýn yarisini, nakliye ucretini ve son ay kira ve faturalarimi ode tatli tatli cikayim dedim. Yeni ev sahibi de son ayin aydatini odedi kendi teklif ederek. Evet zor bir durum ama vicdani olarak yapcak bisey de yok. Alici ve satýcý kiraciyi biraz desteklesinler ama:)
Valla uzatmak istemiyorum. Tok aç örneðinize anlam veremedim. 4 defa ev taþýdým çok þükür þimdi kendi evimde oturuyorum.
Allah umarým sizin zihniyetinize sahip bir kiracýyý karþýmýza çýkartmaz. Ýyi günler..
AliGizda
01-11-2022, 08:35
Ome_RS yorumunda tok açýn halinden anlamayacak gibi bir yorum yapmamýþ ki, gayet mantýklý olaný yazmýþ. Öyle bir yorum yapýyorsun ki kiracýlar sürünsün dedi sanki :)
Bende kiracýydým ev sahibi ilk bana sundu teklifi bende imkaným vardý aldým. imkaným olmasa bende baþka ev bulup çýkardým. Adamýn malý sonuçta beraber kazanmadýk ki.
Söylemek istediðim benzer þeyleri yaþamadýðýmýzdan biz kiracýlarý anlamasý biraz daha zor.
Þimdi alabilir misin peki o evi :)
Devlet bankalarýndan Ziraat' te 250.000 TL, Vakýf' da 150.000 TL, Halk Bankasý' nda ise 300.000 TL limiti var. Özellerde limit yok ama kimse kredi vermek istemiyor. Özel bankalarda ise oran 2,05' den baþlýyor.
AliGizda
01-11-2022, 08:37
Valla uzatmak istemiyorum. Tok aç örneðinize anlam veremedim. 4 defa ev taþýdým çok þükür þimdi kendi evimde oturuyorum.
Allah umarým sizin zihniyetinize sahip bir kiracýyý karþýmýza çýkartmaz. Ýyi günler..
Beni ne kadar tanýyorsun da zihniyetim hakkýnda çýkarým yapabiliyorsun?
cekmelerine izin vermek durumundasin, izin vermeyebilirsin o da hukuki yoldan geregini yapar, haftada 1 ya da 2 gun sana uygun bir saat belirlenir o sekilde gosterirsin.
butun bunlarla ugrasana kadar bunu bastan haftada su gun su saat uygunum onun disinda musada edemem deyip gecebilirsin..
ev sahibi cesitli sebeplerle evini satmak isteyebilir ancak kanunlar insanlari birbirine dusurur duruma gelmemeli.
yuzde 25 kira zammi yuzunden ev sahibi x paralik evden y para kira alacagima satar parami cebime koyarim diye dusunuyor
kiraci da cakal ev sahibi kira zammi yapamadi bizi yildirmak icin ugrasiyor diye dusunuyor, bir suru cikmaz var isin icinde..
gercekten boyle dusunen de var isi kurnazliga vuran ev sahibi ve kiraci da var..
Kiracýsýna, "13 yaþýndaki oðlum oturacak evden çýkýn" diyeni duydum ben.
Kirada oturduðum ev satýlýða çýkmýþtý. Ev sahibi önce bana teklif etti tabi. Sonra emlakçý geldi resim felan çekti. Sonra birer ikiþer müþteri getirdi. Dikkat edin emlakçý ile anlaþýn deyin ki: gelecek olan müþteri tek seferde en fazla 2 ya da 3 kiþi olsun yoksa eve almam. Bizim oturduðumuz evi görmeye gelen bir grup ailecek toplaþýp gelmiþler. tam 6 kiþi. Önce almayacaktým içeri ama birdaha böyle yaparsanýz kapýyý açmam dedim. Sonrasý 2 þer kiþi geldiler.
Ýþin ilginci 3 milyonluk daireye gelenlerin çoðununu sokakta görseniz acýr ekmek parasý vermek istersiniz.
Beni ne kadar tanýyorsun da zihniyetim hakkýnda çýkarým yapabiliyorsun?
Vermiþ olduðun örnek yeterli oldu.
AliGizda
01-11-2022, 16:14
Vermiþ olduðun örnek yeterli oldu.
Tek örnek yeterli oluyor he zihniyet öngörüsü için, o da güzelmiþ.
Ankara’da gayrimenkul satýþ danýþmanlýðý yapýyorum.
Ýçinde kiracýsý olan yüzlerce mülk satýyoruz.
Þuna inanýn, bu ülkede hiçbirþey imkansýz deðil.
Bir tevsiye; burada boþuna birbirinizi yemeyin..
melihyilmaz
02-11-2022, 09:32
Ayný durum þu anda benim baþýmda. Evimi satýyorum içerisinde kiracý var ve daha 6-7 ay oldu oturalý. Evi alan adam onlarý çýkarýrsa yaptýðý bütün masraflarý boya tadilat vs. dahil birde tasýnma ücretini vericem magdur olmasýnlar diye. Ama satýlamaz diye bir þey yok. kiracý burdan cýkmýycam dersede bunun tutarlý bir tarafý yok. Her iki tarafýda üzmememek lazým.
not: oturduðum ev sahibi deðiþmedi.
Ev sahibin deðiþmediyse dert etme, tahliye etme ihtimali çok düþük :) 5 yýldan uzun kiracý deðilsen hiç sorun yok :icon_tup:
Nedir son durum ev satýldý mý?
Nedir son durum ev satýldý mý?
Hayýr hocam henüz satýlmadý. Pazartesi ev sahibi ve emlakçý gelip fotoðraflarý çekecekler. Bakalým hayýrlýsý.
Söylemek istediðim benzer þeyleri yaþamadýðýmýzdan biz kiracýlarý anlamasý biraz daha zor.
Þimdi alabilir misin peki o evi :)
alýrým kardeþ :) ben tokum açýn halinden anlamam. oldu mu þimdi için rahatlasýn birazda bitsin bu tok aç muhabbetin:)
alýrým kardeþ :) ben tokum açýn halinden anlamam. oldu mu þimdi için rahatlasýn birazda bitsin bu tok aç muhabbetin:)
Olmaz, aç illa toku maðdur edecek aç diye, hakký o onun, diðeri tok nasýl olsa :P
Konu baþlýðý ''Evimi Satacaðým kiracý zorluk çýkartýyor'' olsa buradaki bir çok yorum tersine döner. Ev sahibi evi satacaksa gösterin zorluk çýkartmayýn. Hakkýnýz deðil. Bazý þeyler yasal olsa da hak deðildir. Umarým alan kiþide yatýrým için alýyordur,makul rakamla devam edersiniz ...
Konu baþlýðý ''Evimi Satacaðým kiracý zorluk çýkartýyor'' olsa buradaki bir çok yorum tersine döner. Ev sahibi evi satacaksa gösterin zorluk çýkartmayýn. Hakkýnýz deðil. Bazý þeyler yasal olsa da hak deðildir. Umarým alan kiþide yatýrým için alýyordur,makul rakamla devam edersiniz ...
Ya benzeri ev alýp yerleþecek olan için de geçerli deðil mi..
Tok-aç diye bir aðlama þekli mi var, ben de dünyanýn parasýný vermiþim kredi almýþým bilmemne yapmýþým, þu kadar taksit ödeyeceðim, çýk kardeþim ben geliyorum.
"Yoooooooohhhhh, sen nasýl kiracýyý çýkarýrsýn"a dönüyor olay. Kendi paramla kendi malýmý kullanamýyor muyum arkadaþ, bu nasýl bir saçmalýk. Bir de bunu savunup aman çýkma sakýn çýkma vesaire diyen oluyor. Ya da maðduriyet oluþtuðunu söyleyen. Peki mal sahibi??? O tok nasýl olsa. Böyle bir mantýk mý var ya :)
Diðer baþlýkta yazmýþtým, kira artacak, arkadaþ diyor ki yasal %25 deðil mi, onu ekle geç. Ya arkadaþ, sen ev sahibi olsan kabul edeceksin sanki de bunu...
Biz mi çok empati yapýyoruz nedir ben anlamýyorum ki...
AliGizda
03-11-2022, 09:34
Olmaz, aç illa toku maðdur edecek aç diye, hakký o onun, diðeri tok nasýl olsa :P
Ben aç tok muhabbeti açtým diye konu sahibi arkadaþa, diren o evden çýkma sakýn vs dedimde benim mi haberim yok? Maðdur et mi dedim konu sahibi arkadaþa da zihniyetim hakkýnda çýkarýmda bulunuldu, ya da ev sahibini maðdur et mi dedim?
2 ay önce zam dönemi zammý ne yaparýz diye nabýz yoklayan ev sahibim, Mayýs' ta ben oturacaðým Mayýs' ta evi boþalt dedi. Bende onu maðdur etmemek için þimdiden ev bakmaya baþladým.
Ev sahibimin kirada bir dükkaný, ve kendisinin oturduðu bir villasý var. Benim oturduðum ev dahil hepsi Ýstanbul Anadolu yakasýnda. Kimsenin malýnda gözüm yok, Allah hak edene daha çok versin. Telefonda bana aðlamasýný görseniz cebinizdeki parayý çýkartýr verirsiniz. Beni küçük görmek için sarf ettiði kelimeleri atlýyorum.
Ben zorluk çýkartcak mýyým? Hayýr. Harýl harýl ev bakýyorum þu an, bazen ev bakmaktan iþime dahi yoðunlaþamýyorum.
Bana eve girerken sen kendi rýzanla çýkana kadar bu ev senindir, istediðin gibi otur dedi. Þimdi oturduðu villayý ýsýtamadýðý, ýsýnma parasý çok geldiði için bana çýk demesi biraz komik oluyor. Ben gelip kendisininde oturacaðýný düþünmüyorum.
He tekrar söylüyorum, mal onun ben çöreklenmedim. Gününden gününe kirasýný ödüyorum, malýna da kendi malým gibi bakýyorum.
Diðer topicte yazdýðýn gibi ev sahibim olsa, bana gelip düzgün bir dille bak kiralar yükseldi, ama ülkede de durum belli. Devlet %25 diyor ama gel ortasýný bulalým yine bulurdum. Ki zam zamaný onu maðdur etmemek için hep devletin belirlediðinden yüksek kira artýþý yaptým.
Þimdi gelelim ev arama iþine, oturduðum muhitte o kadar saçma rakamlar var ki beyaz yakalý bi çalýþaným, oturduðum muhitte ev almam hayal. Artýk kiralamam dahi hayal, kiralarsam aç kalýrým.
Ev alayým, ev sahibiyle uðraþmayayým diyorum ama krediler uçmuþ, devlet bankalarý ise dalga geçer gibi maksimum 300.000 kredi veriyor. He özel vs bir þekilde 10 yýlýmý ipotek altýna alýp sýrf barýnmak için o krediyi çekip ev alacaðým.
i-vtec07
03-11-2022, 09:48
Önemli olan iyi niyet, ev sahibinin kötüsüde var kiracýnýn kötüsüde var, bizde ev sahibiyiz evimize bir kiracý aldýk, dedim ki evlilik düþünüyorum baþka evimiz yok 1 yýl oturcaksan öyle gir tamam söz zaten bende ev alýcam 1 yýl anca oturucam dedi, tahliye tahütnamesi de yaptýk, 1 yýl oturucak diye emsal kiralar 3500-4000 tl iken, 2021 aðustos (fiyatlar uçmadan önce) 2500 tl ye otur dedik, þimdi ne evden çýkýyo nede kirayý emsallerine yakýn yükseltiyo hani bi halt yedin en azýndan karþýndaki insaný gönülle yüzde 25 artýrýp yollamýþ yasal sýnýr ya tabi. Emsal kiralardan yüzde 20 azýný bile yollasa bende biraz ekler baþka ev tutabilirdim. Hatta çýkýcaksan 3 ay kira yollama taþýnma masrafýnda çýksýn dedik, sonra yasal haklarýmý kullanýcam diyince film koptu.
Þimdi ben napýyým bu arkadaþý siz söyleyin ? Kendisinin baþýna küçük tahlisizlikler gelebilirdi hayat bu sonuçta allah göstermesin kazasý var belasý var, sonra kötü ev sahibi olurduk demi ?
Neyse ben de antalyanýn tanýnmýþ bir icra avukatý var ona verdim. Ýhtarnamesi çekildi. Yolladýðý kiraylada direk avukatýn ödemesini yapýyorum taksit taksit. Elimdeki senetleride kullanýcaz .
Ben aç tok muhabbeti açtým diye konu sahibi arkadaþa, diren o evden çýkma sakýn vs dedimde benim mi haberim yok? Maðdur et mi dedim konu sahibi arkadaþa da zihniyetim hakkýnda çýkarýmda bulunuldu, ya da ev sahibini maðdur et mi dedim?
2 ay önce zam dönemi zammý ne yaparýz diye nabýz yoklayan ev sahibim, Mayýs' ta ben oturacaðým Mayýs' ta evi boþalt dedi. Bende onu maðdur etmemek için þimdiden ev bakmaya baþladým.
Ev sahibimin kirada bir dükkaný, ve kendisinin oturduðu bir villasý var. Benim oturduðum ev dahil hepsi Ýstanbul Anadolu yakasýnda. Kimsenin malýnda gözüm yok, Allah hak edene daha çok versin. Telefonda bana aðlamasýný görseniz cebinizdeki parayý çýkartýr verirsiniz. Beni küçük görmek için sarf ettiði kelimeleri atlýyorum.
Ben zorluk çýkartcak mýyým? Hayýr. Harýl harýl ev bakýyorum þu an, bazen ev bakmaktan iþime dahi yoðunlaþamýyorum.
Bana eve girerken sen kendi rýzanla çýkana kadar bu ev senindir, istediðin gibi otur dedi. Þimdi oturduðu villayý ýsýtamadýðý, ýsýnma parasý çok geldiði için bana çýk demesi biraz komik oluyor. Ben gelip kendisininde oturacaðýný düþünmüyorum.
He tekrar söylüyorum, mal onun ben çöreklenmedim. Gününden gününe kirasýný ödüyorum, malýna da kendi malým gibi bakýyorum.
Diðer topicte yazdýðýn gibi ev sahibim olsa, bana gelip düzgün bir dille bak kiralar yükseldi, ama ülkede de durum belli. Devlet %25 diyor ama gel ortasýný bulalým yine bulurdum. Ki zam zamaný onu maðdur etmemek için hep devletin belirlediðinden yüksek kira artýþý yaptým.
Þimdi gelelim ev arama iþine, oturduðum muhitte o kadar saçma rakamlar var ki beyaz yakalý bi çalýþaným, oturduðum muhitte ev almam hayal. Artýk kiralamam dahi hayal, kiralarsam aç kalýrým.
Ev alayým, ev sahibiyle uðraþmayayým diyorum ama krediler uçmuþ, devlet bankalarý ise dalga geçer gibi maksimum 300.000 kredi veriyor. He özel vs bir þekilde 10 yýlýmý ipotek altýna alýp sýrf barýnmak için o krediyi çekip ev alacaðým.
Hoca önceki tartýþma konusu mesajlarýnda öyle bir yazdýn ki, tam tersini savunuyor yapýyor gibi oldu. Diðer arkadaþ da yazdý hatta benzerini.
Bu durumda düþüncede isek zaten sýkýntý yok, neyi tartýþýyoruz :)
Ýki tarafýnda art niyetli olduðu iliþki de benim gördüðüm kadarýyla devlet kiracýdan yana, benzer bir durumu yaþadýk.
Annem dayýma ait bir evi kiralayýp oturmak istedi muhiti yüzünden, kendi evini de kiraya verdi. Dayýmýn evinde oturan adam son 1 yýl kira veremedi,
davalýk iþleri de 1 sene kadar sürdü, en son tahliye kararýndan sonra eve çilingir ile girebildik, adam perdeleri býrakýp gitmiþ, evin de anasýný bellemiþ 70k ayrýca içine masraf etmek zorunda kaldýk.
Uzlaþarak bir yol bulmak lazým ama bizim uzlaþý kültürümüz herkes birbirine dik yapmayý marifet sandýðýndan 3 dk bile sürmüyor maalesef.
Sýrf bu iþlerle uðraþmamak için kirada olan bir evim vardý sattým geçtim, evin olacaksa kendi oturacaðýn ev olacak en temizi.
Þartlar o kadar saçma sapan hale geldi ki, aralýk 2019 da aldýðým evin kirasý o dönem 800-1000 TL arasýndaydý, þuan ayný mahalle de 5k altý kira yok.
Evin tabelasý da aldýðým fiyatýn 5 katýna çýktý, ev ayný ev, hatta eskiyor gün geçtikçe. Yýllarca kirasýný düzenli ödüyor diye kendi kiracýma zam yapmadým desem yeri.
2011 de 500 TL ye girdiði evden 2019 da 700 TL ile çýktý. Ev sahipleri þunu kaçýrýyor bence, düzgün ödeyen kiracý bulursan o adamý tutacaksýn aç gözlülük yaparsan birisi geliyor çöküyor malýna 6 ay kira ödemese onun stresi avukat iþleri vs derken çok zarar ediyorsun. Bu tip modeller genelde eve de zarar verme yoluna gidiyor.
tequila818
04-11-2022, 09:17
Ýki tarafýnda art niyetli olduðu iliþki de benim gördüðüm kadarýyla devlet kiracýdan yana, benzer bir durumu yaþadýk.
Annem dayýma ait bir evi kiralayýp oturmak istedi muhiti yüzünden, kendi evini de kiraya verdi. Dayýmýn evinde oturan adam son 1 yýl kira veremedi,
davalýk iþleri de 1 sene kadar sürdü, en son tahliye kararýndan sonra eve çilingir ile girebildik, adam perdeleri býrakýp gitmiþ, evin de anasýný bellemiþ 70k ayrýca içine masraf etmek zorunda kaldýk.
Uzlaþarak bir yol bulmak lazým ama bizim uzlaþý kültürümüz herkes birbirine dik yapmayý marifet sandýðýndan 3 dk bile sürmüyor maalesef.
Sýrf bu iþlerle uðraþmamak için kirada olan bir evim vardý sattým geçtim, evin olacaksa kendi oturacaðýn ev olacak en temizi.
Þartlar o kadar saçma sapan hale geldi ki, aralýk 2019 da aldýðým evin kirasý o dönem 800-1000 TL arasýndaydý, þuan ayný mahalle de 5k altý kira yok.
Evin tabelasý da aldýðým fiyatýn 5 katýna çýktý, ev ayný ev, hatta eskiyor gün geçtikçe. Yýllarca kirasýný düzenli ödüyor diye kendi kiracýma zam yapmadým desem yeri.
2011 de 500 TL ye girdiði evden 2019 da 700 TL ile çýktý. Ev sahipleri þunu kaçýrýyor bence, düzgün ödeyen kiracý bulursan o adamý tutacaksýn aç gözlülük yaparsan birisi geliyor çöküyor malýna 6 ay kira ödemese onun stresi avukat iþleri vs derken çok zarar ediyorsun. Bu tip modeller genelde eve de zarar verme yoluna gidiyor.
Evet düzgün kiracý bulmak artýk neredeyse kira fiyatýndan daha önemli. Bir konuya daha deðineceðim. Ayný muhitte içi boþ olan evler 1.450.000 iken, içinde kiracý olan evler 1.350.000 den ilanda. Evin içinde kiracý olup olmamasý evin satýþ fiyatýnda 100 bin TL oynatýyor. Ýlk etapta saçma geliyor ancak alacak olsam ben 100 bin fazla verip içi boþ olan evi almayý tercih ederim.
asmisinsan
04-11-2022, 09:17
Önemli olan iyi niyet, ev sahibinin kötüsüde var kiracýnýn kötüsüde var, bizde ev sahibiyiz evimize bir kiracý aldýk, dedim ki evlilik düþünüyorum baþka evimiz yok 1 yýl oturcaksan öyle gir tamam söz zaten bende ev alýcam 1 yýl anca oturucam dedi, tahliye tahütnamesi de yaptýk, 1 yýl oturucak diye emsal kiralar 3500-4000 tl iken, 2021 aðustos (fiyatlar uçmadan önce) 2500 tl ye otur dedik, þimdi ne evden çýkýyo nede kirayý emsallerine yakýn yükseltiyo hani bi halt yedin en azýndan karþýndaki insaný gönülle yüzde 25 artýrýp yollamýþ yasal sýnýr ya tabi. Emsal kiralardan yüzde 20 azýný bile yollasa bende biraz ekler baþka ev tutabilirdim. Hatta çýkýcaksan 3 ay kira yollama taþýnma masrafýnda çýksýn dedik, sonra yasal haklarýmý kullanýcam diyince film koptu.
Þimdi ben napýyým bu arkadaþý siz söyleyin ? Kendisinin baþýna küçük tahlisizlikler gelebilirdi hayat bu sonuçta allah göstermesin kazasý var belasý var, sonra kötü ev sahibi olurduk demi ?
Neyse ben de antalyanýn tanýnmýþ bir icra avukatý var ona verdim. Ýhtarnamesi çekildi. Yolladýðý kiraylada direk avukatýn ödemesini yapýyorum taksit taksit. Elimdeki senetleride kullanýcaz .
seninde iþin zor ben olsam 1 yýl sonra iþime yarayacak evi kiraya vermezdim bende kiracýyým 13 yýldýr (4 kere ev taþýdým) taþýnmak ev bulmak hiç kolay degil malesef benim ev sahibi aradý %100 yapacagým dedi tamam dedim devam ettim bu devirde evden çýkmakta taþýnmakta zor
Þuan evim kiralýk olarak ilanda ama yazýlanlarý gördükçe kiraya vermesem mi diye düþünmüyor deðilim.
tiMachine
04-11-2022, 11:57
Þuan evim kiralýk olarak ilanda ama yazýlanlarý gördükçe kiraya vermesem mi diye düþünmüyor deðilim.
Abi vereceksen aile, uzun süreli iþ deneyimi gibi mevzulara bak, benim daireyi bir elemana verdik kaldý yýllarca sonra tertemiz ayrýldý geçti, sonra bir aileye verdik bi baktýk adam evli cocukluyum diyor, meðersem 2.karýsý, resmi olmayan cocuklarý falanmýs.. :D boyle ufak surprizler cýkabiliyor
kýz kardeþimin baþýna geldi ayný olay ev sahibi taþýnma masraflarýný ve yeni bulduðu evin kira farkýnýn bir senelik kýsmýný ödeyim kýzým maðdur olma dedi ve dediðinide yaptý saðolsun
Nerede eviniz bir arkadaþým ev arýyordu
Hayýr hocam henüz satýlmadý. Pazartesi ev sahibi ve emlakçý gelip fotoðraflarý çekecekler. Bakalým hayýrlýsý.
Evet geliþmeleri bekliyoruz?
ardicli2000
10-11-2022, 13:22
Maalesef diyeceðim, diyorum çünkü kanunlar tamamen tek taraflý hazýrlanmýþ durumda. Ýnanýlmaz bir haksýzlýk söz konusu oluyor.
Biz kiracýyý çýkartmadýk, ihtar çektik aylarca kapýyý açmadýlar. Kýsacasý o 1 ay da evde olmasanýz ihtar çekilmiþ de sayýlmýyor. Postacýya kapýyý açmayýn, muhtardan adresinizi sildirin dava bile açamýyor. Ve devlet buna izin veriyor.
Ýhtarname süreçleri var *****, 3. ye mi ne 6 ay içinde teslim edilemezse memurla kapýya gidiyorsunuz. Memur kapýya býrakýp imzalýyor. Buna raðmen "hakim tebligat elden ilgilisine yapýlmadýðý için yine de kabul etmez" demiþti...
Gel de bunu kabul et. 14 ay para vermeden evde otur, için harabeye çevir sonra da çek git.... Savcýya gittik evin içi mahvolmuþ diye. sobalarý satmýþlar camlarý kýrmýþlar "savcý somut delil olmadýðýndan" kovuþturmaya yer olmadýðýna karar verdi.
Almanya'da da yaþadým. Kiracý 3 aylýk kirayý Takas Banka yatýrýr. Neden 3 ay. Çünkü haber süresi 3 ay. Ev sahibi de olsa kiracý da olsa 3 ay öncesinde haber vermek zorunda. 1 ay erken çýktým paþa paþa ödedim 1 ay boþ parasýný. Evin masraflarý hesaplanmasý 1 yýlý buluyor. 15 ay sonra mý ne 3 aylýk kirayý alabildim.
Bu süre ve iþlem bir sürü sözleþmede geçerli. Ev interneti, telefon, elektrik vs hepsini ayný þekilde ödedim. Diyelim ödemediniz mi o zaman ölseniz daha iyi iþte..... Sistemde tamamen bloke ediliyorsunuz. Ýþe bile girseniz maaþýnýzý alamazsýnýz sizden önce alýrlar.
Bizde ise kiracýyý çýkarmak ÝMKANSIZ. tek kelimeyle ÝMKANSIZ. Ancak çirkeflik yapacaksýnýz. Adam iyi niyetli deðilse o iþ yaþ.
Peki neden böyle. Çünkü zamanýnda kanunlarý yönetmelikleri hazýrlayan bürokratlarýmýz sað olsunlar hepsi kiracý olduklarýndan maddeleri ona göre düzenlemiþler.
Þimdi iþi bilen arkadaþlar gelip diyecekler ki "yok o öyle deðil osu var bu su var þu su var. onu imzalat bunu et þunu yap...." Gel gör ki o evraklarla notere ihtar için gittiðimde bile noter hazýrlamayýp avukata gidip yazý yazdýr baþýn aðýrýr diyor. Bakkalda kontrat satýlýrken ne bir senet ne bir taahhütname ne bir bilmem ne satýlmýyor. Kiracý deli gibi korunurken ev sahbinin hakký kimsenin umurunda olmuyor.
zamanýnda kanunlarý yönetmelikleri hazýrlayan bürokratlarýmýz sað olsunlar hepsi kiracý olduklarýndan maddeleri ona göre düzenlemiþler
Almanya'da burokratlar kafasýna göre mevzuat cikarabiliyor sanýrým, ama Türkiye'de mevzuatlari bürokratlar çýkarmaz:))
Maalesef diyeceðim, diyorum çünkü kanunlar tamamen tek taraflý hazýrlanmýþ durumda. Ýnanýlmaz bir haksýzlýk söz konusu oluyor.
Biz kiracýyý çýkartmadýk, ihtar çektik aylarca kapýyý açmadýlar. Kýsacasý o 1 ay da evde olmasanýz ihtar çekilmiþ de sayýlmýyor. Postacýya kapýyý açmayýn, muhtardan adresinizi sildirin dava bile açamýyor. Ve devlet buna izin veriyor.
Ýhtarname süreçleri var *****, 3. ye mi ne 6 ay içinde teslim edilemezse memurla kapýya gidiyorsunuz. Memur kapýya býrakýp imzalýyor. Buna raðmen "hakim tebligat elden ilgilisine yapýlmadýðý için yine de kabul etmez" demiþti...
Gel de bunu kabul et. 14 ay para vermeden evde otur, için harabeye çevir sonra da çek git.... Savcýya gittik evin içi mahvolmuþ diye. sobalarý satmýþlar camlarý kýrmýþlar "savcý somut delil olmadýðýndan" kovuþturmaya yer olmadýðýna karar verdi.
Almanya'da da yaþadým. Kiracý 3 aylýk kirayý Takas Banka yatýrýr. Neden 3 ay. Çünkü haber süresi 3 ay. Ev sahibi de olsa kiracý da olsa 3 ay öncesinde haber vermek zorunda. 1 ay erken çýktým paþa paþa ödedim 1 ay boþ parasýný. Evin masraflarý hesaplanmasý 1 yýlý buluyor. 15 ay sonra mý ne 3 aylýk kirayý alabildim.
Bu süre ve iþlem bir sürü sözleþmede geçerli. Ev interneti, telefon, elektrik vs hepsini ayný þekilde ödedim. Diyelim ödemediniz mi o zaman ölseniz daha iyi iþte..... Sistemde tamamen bloke ediliyorsunuz. Ýþe bile girseniz maaþýnýzý alamazsýnýz sizden önce alýrlar.
Bizde ise kiracýyý çýkarmak ÝMKANSIZ. tek kelimeyle ÝMKANSIZ. Ancak çirkeflik yapacaksýnýz. Adam iyi niyetli deðilse o iþ yaþ.
Peki neden böyle. Çünkü zamanýnda kanunlarý yönetmelikleri hazýrlayan bürokratlarýmýz sað olsunlar hepsi kiracý olduklarýndan maddeleri ona göre düzenlemiþler.
Þimdi iþi bilen arkadaþlar gelip diyecekler ki "yok o öyle deðil osu var bu su var þu su var. onu imzalat bunu et þunu yap...." Gel gör ki o evraklarla notere ihtar için gittiðimde bile noter hazýrlamayýp avukata gidip yazý yazdýr baþýn aðýrýr diyor. Bakkalda kontrat satýlýrken ne bir senet ne bir taahhütname ne bir bilmem ne satýlmýyor. Kiracý deli gibi korunurken ev sahbinin hakký kimsenin umurunda olmuyor.
Katýlýyorum.
Daha önce de yazmýþtým, bu konuda çok saçma sapan bi kiracý koruma durumu var. Veya yasada orada burada saçma bi boþluk var. Kötü niyetli olan da dibine kadar kullanýyor.
Ya þu kira artýrma, belirleme mevzularýnda bile çok kimseyle konuþtum, "yasalý %25 deðil mi, artýr geç" diyen oldu. Yahu siz ev sahibi olsanýz razý mý olacaksýnýz sanki. Ben bu yaklaþýmý kesinlikle anlamýyorum ve kabul etmiyorum. Ki kiracý olarak söylüyorum bunu. Yine konuda geçmiþti, birisi çok güzel yazmýþtý, millet ev sahiplerini emlak kralý sanýyor diye. Yahu belki oradan gelen kira ile geçiniyor adam. Enflasyonun yüzde bilmemkaç olduðu ortamda, buna sebep olan devlet, bir de hala propaganda yapacak, dar gelirliye göz kýrpacak diye %25 artýr diyor. Böyle bir saçmalýk mý var.
Empati yapmak gerekiyor karþýlýklý, ama iþte ev sahibi de olsa kiracý da olsa, kötü niyetli oldu mu iþ acayip deðiþiyor. Ve mal sahibisiniz, hiç bir þey yapamýyor olmak çok saçma. Ondan sonra izliyoruz, o onu vurdu, bu bunu bilmemne yaptý, benim malým ulan?.. Arabanýza birisi çöktü mü inmiyor kardeþim bu ama adam haklý mý diyoruz mesela :) O gaspa giriyor, bu girmiyor. Çok komik.
Katýlýyorum.
Daha önce de yazmýþtým, bu konuda çok saçma sapan bi kiracý koruma durumu var. Veya yasada orada burada saçma bi boþluk var. Kötü niyetli olan da dibine kadar kullanýyor.
Ya þu kira artýrma, belirleme mevzularýnda bile çok kimseyle konuþtum, "yasalý %25 deðil mi, artýr geç" diyen oldu. Yahu siz ev sahibi olsanýz razý mý olacaksýnýz sanki. Ben bu yaklaþýmý kesinlikle anlamýyorum ve kabul etmiyorum. Ki kiracý olarak söylüyorum bunu. Yine konuda geçmiþti, birisi çok güzel yazmýþtý, millet ev sahiplerini emlak kralý sanýyor diye. Yahu belki oradan gelen kira ile geçiniyor adam. Enflasyonun yüzde bilmemkaç olduðu ortamda, buna sebep olan devlet, bir de hala propaganda yapacak, dar gelirliye göz kýrpacak diye %25 artýr diyor. Böyle bir saçmalýk mý var.
Empati yapmak gerekiyor karþýlýklý, ama iþte ev sahibi de olsa kiracý da olsa, kötü niyetli oldu mu iþ acayip deðiþiyor. Ve mal sahibisiniz, hiç bir þey yapamýyor olmak çok saçma. Ondan sonra izliyoruz, o onu vurdu, bu bunu bilmemne yaptý, benim malým ulan?.. Arabanýza birisi çöktü mü inmiyor kardeþim bu ama adam haklý mý diyoruz mesela :) O gaspa giriyor, bu girmiyor. Çok komik.
Benzer durumdan geçiyorum. Bir kaç kelime etmem gerektiði ihtiyacýndayým.
Ev sahibimi hiç görmedim. Aracý bina sahibi vardý. Daire sahibi farklý. 4.yýla girdik 1 gün sekmedi kira.
Dedi evden çýk kardeþimle anlaþamýyorum (altlý üstlü oturuyorlarmýþ) kentsele vereceðim evi. Ev lazým..
Dedim konu para ise oturalým konuþalým orta yol buluruz sende bende mutlu oluruz. Dedi yok ev lazým...
Sonra öðreniyorum Allah'ýn sopasý yok böyle bir þey yokmuþ. Dedimi þimdi komþular sizden rahatsýz !
alt komþu üst komþu üstün üstü komþu ile görüþtüm. Yazýlý ifade aldým attým. Kim rahatsýz görüþtür yüzleþtir beni.
Bu sefer geri vites ev lazým çýkýn evden. Sonra gelsin ihtarlar gitsin ihtarlar. Yok haným annemle anlaþamýyor çocuðum sýnava hazýrlanýyor odasý yok. Kendi evi de 2+1 benimkide.
Tamam o zaman öde masraflarýmý çýkayým. yok. Banka hesabýný kapatmýþ ödemeyeyim de hacize düþeyim diye uyanýk ya. Gittim ptt konutta ödemeli.
Þimdi bi tane daha çekmiþ 2023 martta boþaltýn o sýrada kirayý bu yeni açýlan IBAN'a atýn diye. sonra dava açarým cart curt... 2023 Mart inþ caným ya...
Benzer durumdan geçiyorum. Bir kaç kelime etmem gerektiði ihtiyacýndayým.
Ev sahibimi hiç görmedim. Aracý bina sahibi vardý. Daire sahibi farklý. 4.yýla girdik 1 gün sekmedi kira.
Dedi evden çýk kardeþimle anlaþamýyorum (altlý üstlü oturuyorlarmýþ) kentsele vereceðim evi. Ev lazým..
Dedim konu para ise oturalým konuþalým orta yol buluruz sende bende mutlu oluruz. Dedi yok ev lazým...
Sonra öðreniyorum Allah'ýn sopasý yok böyle bir þey yokmuþ. Dedimi þimdi komþular sizden rahatsýz !
alt komþu üst komþu üstün üstü komþu ile görüþtüm. Yazýlý ifade aldým attým. Kim rahatsýz görüþtür yüzleþtir beni.
Bu sefer geri vites ev lazým çýkýn evden. Sonra gelsin ihtarlar gitsin ihtarlar. Yok haným annemle anlaþamýyor çocuðum sýnava hazýrlanýyor odasý yok. Kendi evi de 2+1 benimkide.
Tamam o zaman öde masraflarýmý çýkayým. yok. Banka hesabýný kapatmýþ ödemeyeyim de hacize düþeyim diye uyanýk ya. Gittim ptt konutta ödemeli.
Þimdi bi tane daha çekmiþ 2023 martta boþaltýn o sýrada kirayý bu yeni açýlan IBAN'a atýn diye. sonra dava açarým cart curt... 2023 Mart inþ caným ya...
Geçmiþ olsun, inþallah çözersiniz.
Boldladýðým kýsým tam olarak ne oluyor?
Geçmiþ olsun, inþallah çözersiniz.
Boldladýðým kýsým tam olarak ne oluyor?
Tabii açýklayayým.
Þimdi sen borcunu ödemek istiyorsun borç olarak düþün kira haricinde de geçerlidir.
Adam Hesabýný kapatýr kendini ulaþýlmaz hale getirir. Borcunu ödeyemezsin. Bu durumda çok saçma ki sen borcunu ödemedin statüsünde olup icralýk olabilirsin.
PTT konutta ödeme sistemiyle parayý gönderiyorsun. Para ya da para geldi bildirimi adamýn konutuna kadar gidiyor. Adam parayý alýr -almaz, kendi bilir. Rizikosu ona geçiyor seni icralýk yapamaz.
Yapsa bile makbuzunu gösterirsin bye-bye. Sen sadece parayý almazsa bile döndüðüne dair evraðýný da alýp arþivlemek lazým.
Geçmiþ olsun dileðin için teþekkür ederim.
Evet geliÅŸmeleri bekliyoruz?
hocam gelip fotoları çektiler o tarihte. 1 hafta sonra ilana koydular. birkaç gün önce ilandan kaldırdılar evi. bugün aradı ev sahibi şu fiyattan otur yoksa çık.
bu aşamadan sonra ne yapmalıyım, ev sahibinin niyeti belli oldu amaç evi satmak değil beni çıkartmakmış.
yukarýdaki mesajým bozuk çýkmýþ tekrar yazýyorum müsadenizle.
hocam gelip fotolarý çektiler o tarihte. 1 hafta sonra ilana koydular. birkaç gün önce ilandan kaldýrdýlar evi. bugün aradý ev sahibi þu fiyattan otur yoksa çýk.
bu aþamadan sonra ne yapmalýyým, ev sahibinin niyeti belli oldu amaç evi satmak deðil beni çýkartmakmýþ.
sportwagon
17-12-2022, 13:29
yukarýdaki mesajým bozuk çýkmýþ tekrar yazýyorum müsadenizle.
hocam gelip fotolarý çektiler o tarihte. 1 hafta sonra ilana koydular. birkaç gün önce ilandan kaldýrdýlar evi. bugün aradý ev sahibi þu fiyattan otur yoksa çýk.
bu aþamadan sonra ne yapmalýyým, ev sahibinin niyeti belli oldu amaç evi satmak deðil beni çýkartmakmýþ.
Kendi evimi kiraya verip , istanbul kadýköy bölgesinde kiralýk daire tuttum 3 sene önce son 1 senedir daire sahibi önce evim yýkýlýyor baþka dairem yok çýkýn evde ben oturacaðým ile baþladý, daha sonra % 100 zam yapýn aralýga kadar oturuna döndü son aylarda evi satýyorum ile devam ediyor..... Zengin bir insan deðillim maaþla çalýþýyorum, kendi evimde oturan kiracýmý arayýp bana yapýlan muameleyi yapmaktan utanýyorum, hakkým olduðunada inanmýyorum. Devletin size verdiði haklarý sonuna kadar kullanýn , 5 yýl boyunca yapabileceði hç bir þey yok daha sonrasýnda kira tespit davasý açýp kiraya müdahale edebilir
Kira neydi þimdi ne istiyor ?
Kendi evimi kiraya verip , istanbul kadýköy bölgesinde kiralýk daire tuttum 3 sene önce son 1 senedir daire sahibi önce evim yýkýlýyor baþka dairem yok çýkýn evde ben oturacaðým ile baþladý, daha sonra % 100 zam yapýn aralýga kadar oturuna döndü son aylarda evi satýyorum ile devam ediyor..... Zengin bir insan deðillim maaþla çalýþýyorum, kendi evimde oturan kiracýmý arayýp bana yapýlan muameleyi yapmaktan utanýyorum, hakkým olduðunada inanmýyorum. Devletin size verdiði haklarý sonuna kadar kullanýn , 5 yýl boyunca yapabileceði hç bir þey yok daha sonrasýnda kira tespit davasý açýp kiraya müdahale edebilir
þuan benden istediði kira %300 artýþa denk geliyor. el insaf hocam bu nedir. %25 kanunu var þu an geçici olarak. fakat kendisi telefonu açar açmaz bana direk þu fiyattan otur yoksa çýk dedi. deseydiki orta yolu bulalým ben normal tüfe %70 üzerinden de yollardým bu kirayý.
haklýsýnýz haklarýmý sonuna kadar kullanacaðým, utanmadan bir de bana þu tarihe kadar çýk kendine yeni ev bak o zaman diyor.
þuan benden istediði kira %300 artýþa denk geliyor. el insaf hocam bu nedir. %25 kanunu var þu an geçici olarak. fakat kendisi telefonu açar açmaz bana direk þu fiyattan otur yoksa çýk dedi. deseydiki orta yolu bulalým ben normal tüfe %70 üzerinden de yollardým bu kirayý.
haklýsýnýz haklarýmý sonuna kadar kullanacaðým, utanmadan bir de bana þu tarihe kadar çýk kendine yeni ev bak o zaman diyor.
üstad,
benzer durumdan bende geçiyorum olayýn anahtar kýsmý þu: psikolojik savaþ.
Ev sahipleride biliyor kanuni olarak birþey yapamayacaklarýný ya da sonuç almanýn uzun zaman alacaðýný psikolojik savaþ ile korkutup huzur bozup kaçýrmak istiyorlar.
En az 1 deste ihtarname geldi bana son gelen ihtarname ekimde geldi: Mart 2023 de evi boþaltýn. Bende diyeceðim hayýr kardeþ konrantýp var kontratýmýn dediði koþullarý saðlýyorum. Senin sebeplerin samimi deðil çýkmýyorum istersen mahkemeye ver. Uðraþmak istemiyor musun ver bana 70-80k yeni depozito taþýnma kira farký hemen çýkayým...
rain man
18-12-2022, 21:14
Ev sahibi deðilim ama bu konuda nafaka konusu gibi taraflý.
Mal sahibi olmayan - görece daha az zengin olaný korumak amacýyla pozitif ayrýmcýlýk mevcut.
Ama birileriyle takýþýp bir evde keyifsizce oturacaksam ben çýkarým. Yoksa sürekli sinir harbi.
Allah herkesin karþýsýna iyi insanlar çýkartsýn. Diyecek sözüm yok.
ilk maasimi aldigim donemlerde sirf zevkine kendime ev acmistim. O zamanlar Ankara'da iyi bir semtte, iyi bir site icerisinde, durumu orta halli olan bir evin kirasi, aidati, faturalari asgari ucretten biraz daha az tutuyordu. Su an bakiyorum ayni muhitte benzer durumlarda evlere, sirf evin kirasi asgari ucretten fazla, bunun aidati faturasi derken 1.5-2 asgari ucret arasinda bir yere geliyor. 12 yil deneyimli muhendisim, deneyimsiz halimle actigim evi simdi acamam, totom yemez. Totom yese, alistigim kosullarda yasamaya kalksam iflas ederim. Ben 12 yil deneyimi bosuna kazadim o vakit?
Geldigimiz noktada sanirim kimse kiralarin asiri arttigina itiraz edemez. Ama iste yukarida rain man'in de daha onceki sayfalarda baska forumdaslarin da dedigi gibi, meseleye hangi acidan bakildigina gore durum degisiyor.
Diyelim ev sahibiyim ve kira geliriyle geciniyorum. Gecen yil evi kiraya verdim 1000 liradan. Bu yil %25 artis yapilmasi benim net zarar etmem demek. Gecen yila gore o 1000 lira neredeyse yarisina dustu cunku alim gucu olarak. Simdi kiraci hakli mi %25 zam yapip oturmakta? Ya da rakamda anlasamadik diyelim, kiracinin cikmasini istemekte haksiz mi oluyorum?
Cok yazilir cizilir de iste netice donup dolasip iyi niyetli insanlarla karsilasmaya cikiyor.
ilk maasimi aldigim donemlerde sirf zevkine kendime ev acmistim. O zamanlar Ankara'da iyi bir semtte, iyi bir site icerisinde, durumu orta halli olan bir evin kirasi, aidati, faturalari asgari ucretten biraz daha az tutuyordu. Su an bakiyorum ayni muhitte benzer durumlarda evlere, sirf evin kirasi asgari ucretten fazla, bunun aidati faturasi derken 1.5-2 asgari ucret arasinda bir yere geliyor. 12 yil deneyimli muhendisim, deneyimsiz halimle actigim evi simdi acamam, totom yemez. Totom yese, alistigim kosullarda yasamaya kalksam iflas ederim. Ben 12 yil deneyimi bosuna kazadim o vakit?
Geldigimiz noktada sanirim kimse kiralarin asiri arttigina itiraz edemez. Ama iste yukarida rain man'in de daha onceki sayfalarda baska forumdaslarin da dedigi gibi, meseleye hangi acidan bakildigina gore durum degisiyor.
Diyelim ev sahibiyim ve kira geliriyle geciniyorum. Gecen yil evi kiraya verdim 1000 liradan. Bu yil %25 artis yapilmasi benim net zarar etmem demek. Gecen yila gore o 1000 lira neredeyse yarisina dustu cunku alim gucu olarak. Simdi kiraci hakli mi %25 zam yapip oturmakta? Ya da rakamda anlasamadik diyelim, kiracinin cikmasini istemekte haksiz mi oluyorum?
Cok yazilir cizilir de iste netice donup dolasip iyi niyetli insanlarla karsilasmaya cikiyor.
Kiralarýn "aþýrý" arttýðý bence tartýþmalý.
Resmi enflasyon %85, ENAG enflasyonu %185 olduðu bir yerde insanlar gelirlerini gerçek enflasyon oranýnda korumak ister.
Sen demiþsin ilk maaþ dönemi ne güzeldi diye. Problem gelirlerin gerçek enflasyon kadar artmamasý.
Asgari ücret 2016'dan sonra çýldýrdý. Deli oranlarda artýþ oldu.
Keþke kanunlarda "maaþ artýþ oranlarý asgari ücret artýþýdan az olamaz" diye madde olsa da herkesin geliri korunsaydý, halk asgari ücrete yakýn maaþ alýr hale gelmeseydi.
Kiralarýn "aþýrý" arttýðý bence tartýþmalý.
Resmi enflasyon %85, ENAG enflasyonu %185 olduðu bir yerde insanlar gelirlerini gerçek enflasyon oranýnda korumak ister.
Sen demiþsin ilk maaþ dönemi ne güzeldi diye. Problem gelirlerin gerçek enflasyon kadar artmamasý.
Asgari ücret 2016'dan sonra çýldýrdý. Deli oranlarda artýþ oldu.
Keþke kanunlarda "maaþ artýþ oranlarý asgari ücret artýþýdan az olamaz" diye madde olsa da herkesin geliri korunsaydý, halk asgari ücrete yakýn maaþ alýr hale gelmeseydi.
bir anlasmazlik olmus, duzelteyim. Ben kendi maasimdan ornek vermedim zaten. Ev kiralari ile asgari ucret arasinda bir denklem kurdum, hala da arkasindayim bunun. 2010 yilinda ev kirasi, aidati ve evin butun faturalari asgari ucretten daha azdi, simdi ayni evin kirasi, aidati ve butun faturalari 2 asgari ucrete yaklasiyor. 12 yilda ev kirasi, aidat ve faturalarda yaklasik 2 katlik artis olmus asgari ucret endeksinde.
gecen yil (2021 ekim diye hatirliyorum) su ilandaki ( https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-kiralik-tunali-hilmi-caddesi-buklum-sokakta-yapili-3-plus1-daire-1064736095/detay ) eve denk bir evin ilani 4000 liradan girilmisti mesela.
ya da daha eskiyle ilgili soyle bir ornek verebilirim, Ankara Konutkent 1'de 3+1 ev tutmustum 2013 yilinin mart ayinda, aylik 700 liraya. O donemin asgari ucreti 774 lira, kaynak: https://www.csgb.gov.tr/media/1228/2013_birincialtiay.pdf
simdi ayni evlere aylik istenen rakam 7000 lira, kaynak sahibinden.com Hata Sayfası (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/ankara-cankaya-cayyolu-umitkoy-konutkent-mah.?a20=38474) 6500'den anlastik diyelim, mevcut asgari ucret 5500 lira.
Umarim demek istedigimi anlatabilmisimdir.
bir anlasmazlik olmus, duzelteyim. Ben kendi maasimdan ornek vermedim zaten. Ev kiralari ile asgari ucret arasinda bir denklem kurdum, hala da arkasindayim bunun. 2010 yilinda ev kirasi, aidati ve evin butun faturalari asgari ucretten daha azdi, simdi ayni evin kirasi, aidati ve butun faturalari 2 asgari ucrete yaklasiyor. 12 yilda ev kirasi, aidat ve faturalarda yaklasik 2 katlik artis olmus asgari ucret endeksinde.
gecen yil (2021 ekim diye hatirliyorum) su ilandaki ( https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-kiralik-tunali-hilmi-caddesi-buklum-sokakta-yapili-3-plus1-daire-1064736095/detay ) eve denk bir evin ilani 4000 liradan girilmisti mesela.
ya da daha eskiyle ilgili soyle bir ornek verebilirim, Ankara Konutkent 1'de 3+1 ev tutmustum 2013 yilinin mart ayinda, aylik 700 liraya. O donemin asgari ucreti 774 lira, kaynak: https://www.csgb.gov.tr/media/1228/2013_birincialtiay.pdf
simdi ayni evlere aylik istenen rakam 7000 lira, kaynak sahibinden.com Hata Sayfasý (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/ankara-cankaya-cayyolu-umitkoy-konutkent-mah.?a20=38474) 6500'den anlastik diyelim, mevcut asgari ucret 5500 lira.
Umarim demek istedigimi anlatabilmisimdir.
Seni anlýyorum. Ayný þeyleri deðiþik kelimeler ile yazýyoruz aslýnda.
Asgari ücret artýþý son 5-6 yýlda ne kadar yüksek olsa da gerçek enflasyonun altýnda kalýyor.
Ev sahipleri de gerçekten yaþadýklarý enflasyon oranýnda kiralarýný arttýrýyor.
Asgari ücretli de eskiden karþýlayabildiði evleri zaman içinde karþýlayamaz hale geliyor.......
Seni anlýyorum. Ayný þeyleri deðiþik kelimeler ile yazýyoruz aslýnda.
Asgari ücret artýþý son 5-6 yýlda ne kadar yüksek olsa da gerçek enflasyonun altýnda kalýyor.
Ev sahipleri de gerçekten yaþadýklarý enflasyon oranýnda kiralarýný arttýrýyor.
Asgari ücretli de eskiden karþýlayabildiði evleri zaman içinde karþýlayamaz hale geliyor.......
Simdi anladim :) hal boyleyken, gercekten %25 zam yapip oturmak ne derece hakkaniyetli? Ote yandan, ben kendi maasima 2x almamisken kirayi 2x yapmak da bir o kadar haksizlik. Rabbena hepbena yapmadan orta yol bulunmali, ne ev sahibini magdur edecek, ne de kiraciyi.
Bütün ev sahipleri mi böyle olur arkadaþ anlamadým. Eniþtem'in ev sahibi de evini satacaðýný söyleyip eniþtemi ev'den çýkartmaya çalýþýyor.
GokhanRS
20-12-2022, 09:40
sorun yaþamak istemeyen ev sahipleri yeni yöntem bulmuþ. þahýs þirketi kurup günlük kiralýk ev veriyorlar. örneðin 365gün kiraya verip 12 taksite bölüyorlar :D aslýnda mantýklý, kazandýðý paradan devlette vergi almýþ oluyor.
turboman
20-12-2022, 21:51
Þu an 5 yýldýr oturduðum evden haftaya çýkýyorum kiram 1200 tl. 5 yýl önce 650 tl ile kiralamýþtým. Geçen sene 1200 kira veriyordum maaþým 5500 tl idi, þimdi maaþ 10000 tl ve yeni bir ev tutacak olsam ayný ev 8000 tl. Yani kira 7 kat artmýþ ama benim maaþ 2 kat artmýþ. Þimdi 8 bine ev tutsam 2 binle nasýl geçinecem. Bizde mecburen ev eþyalarýný sattýk ve yan binada oturan babamýn evine taþýnacaðýz. Bu millet bunu hak etti ama ben hak edecek birþey yapmadým. Zaten önümüzdeki yaz yurtdýþýna gideceðim ailecek kalanlara allah yardým etsin diyecem ama %50 lik kýsýma sadece gerisi daha beter olsun inþallah.
sorun yaþamak istemeyen ev sahipleri yeni yöntem bulmuþ. þahýs þirketi kurup günlük kiralýk ev veriyorlar. örneðin 365gün kiraya verip 12 taksite bölüyorlar :D aslýnda mantýklý, kazandýðý paradan devlette vergi almýþ oluyor.
Gelecek seneden itibaren kontratlar edevletten yapýlacak zaten sanýrým.
Güncelleme yapayým. Ev sahibi geçen gün özür diledi. Ara yolu bulduk %70 civarý mevcut tüfeye denk gelen bir fiyat teklif etti. Ben de tamam dedim normalde 25 üstü yapýlmýyor ama yapalým dedim. Ev halen satýþta bu arada o konuda bir geliþme yok sadece kirayý hallettik. Gelecek sene bakalým ne olacak.
Güncelleme yapayým. Ev sahibi geçen gün özür diledi. Ara yolu bulduk %70 civarý mevcut tüfeye denk gelen bir fiyat teklif etti. Ben de tamam dedim normalde 25 üstü yapýlmýyor ama yapalým dedim. Ev halen satýþta bu arada o konuda bir geliþme yok sadece kirayý hallettik. Gelecek sene bakalým ne olacak.
Keþke 25 ile 70'in orta yolunu bulsaydýnýz. Neticede biri senin hakkýn, öteki ise ev sahibinin teklifi.
Pazarlýk sünnettir :)
Keþke 25 ile 70'in orta yolunu bulsaydýnýz. Neticede biri senin hakkýn, öteki ise ev sahibinin teklifi.
Pazarlýk sünnettir :)
Aslýnda o öyle deyince ben de dediðiniz gibi 25'le 70'in arasýnda bir þey teklif ettim fakat fakat çok ýsrar etti rica etti tamam dedim ben de hocam.
Þu an 5 yýldýr oturduðum evden haftaya çýkýyorum kiram 1200 tl. 5 yýl önce 650 tl ile kiralamýþtým. Geçen sene 1200 kira veriyordum maaþým 5500 tl idi, þimdi maaþ 10000 tl ve yeni bir ev tutacak olsam ayný ev 8000 tl. Yani kira 7 kat artmýþ ama benim maaþ 2 kat artmýþ. Þimdi 8 bine ev tutsam 2 binle nasýl geçinecem. Bizde mecburen ev eþyalarýný sattýk ve yan binada oturan babamýn evine taþýnacaðýz. Bu millet bunu hak etti ama ben hak edecek birþey yapmadým. Zaten önümüzdeki yaz yurtdýþýna gideceðim ailecek kalanlara allah yardým etsin diyecem ama %50 lik kýsýma sadece gerisi daha beter olsun inþallah.
Antalyada mýsýnýz?
Orda bir arkadaþým var.3500₺ kira ödüyor.Çýkarsam ayný ev 13000₺ diyor.
Antalya'da son 1 yýldýr kiralar çok aþýrý arttý..
Birçok sahil þehirleri kira artýþlarý böyle devam ederse çalýþacak memur da bulamýyacak.
turboman
09-01-2023, 09:56
Antalyada mýsýnýz?
Orda bir arkadaþým var.3500₺ kira ödüyor.Çýkarsam ayný ev 13000₺ diyor.
Antalya'da son 1 yýldýr kiralar çok aþýrý arttý..
Birçok sahil þehirleri kira artýþlarý böyle devam ederse çalýþacak memur da bulamýyacak.
Antalyadayým. Þu an baba evindeyim kafam rahat, tek sorun ayrý eve alýþýnca biraz konfor eksikliði oluyor
2 haftadýr bi sýkýntý yok. Kiralar inanýn 2 hafta önce 8 den baþlýyordu dün baktým 10 dan baþlýyor iþin garibi ilanlar hep ayný ilanlar gördüðüm kadarýyla bu iþin sonu ne olacak bakalým nereye kadar böyle gidecek. Ýþin boyutu deðiþti zaten milletin psikolojisi yerlerde çalýþtýðý para yaþam giderlerine anca yetiyor buda gelecek kaygýsý olarak endiþelendiriyor. Benim yurtdýþý planý var bu yýl içerisinde eðer olmaz ise köye dönüp orda yaþama düþüncem var. ev sahibi ve marketlere çalýþacaðýma gider kendime çalýþýrým en azýndan daha mutlu olurum...
Forumda bu kiracý ev sahibi konularýný okuyor ve takip ediyordum. Bende 8,5 yýldýr kiracýyým. 2 gün önce aldýðým telefonla Haziran ayýnda evi boþaltmam istendi. Ev sahibi kendisi oturacakmýþ. 1.5 yýllýk kontratým olmasýna raðmen kabul ettim ve ev arayýþý içindeyim.8,5 yýldýr kira ödemelerimi 1 gün geciktirmedim. Pandemi öncesi dönemde TEFE TÜFE oranýnda her yýl kira artýþý yapýldý ancak o dönemde TEFE TÜFE ye göre 1820 TL olan kirayý 1800 olarak yatýrdým diye telefon açtý 20 lira eksik yatýrmýþsýn diye. Pandemi sonrasý konutta zam oraný %25 olmasýna raðmen ev sahibimden gelen %50 zam teklifini sorgusuz itirazsýz kabul ettim. Ayrýca geçen yýlbaþýnda ve bu yýlbaþýnda ev sahibimden talep olmamasýna raðmen 2 kez %15 ve %35 olmak üzere kendiliðimden ara zam yaptým. Herkes bana enayimisin dedi. Müstakil olmasýndan kaynaklý rutubet sorunu oluþtu 2 kez komple boya badana yaptýrdým arayýp para dahi istemedim haber dahi vermedim. Þuan ciddi üzgün ve kýzgýným.2 gündür uyuyamýyorum. Kendimi kovulmuþ ve haksýzlýða uðramýþ hissediyorum. Evlendikten sonra oturduðum ilk evimdi, oðlum o eve doðdu, anýlarý hatýralarý vardý bende. Ev sahibimi asla maðdur etmediðimi düþünüyorum. Cidden çok zoruma gitti. Þimdi düþünüyorum da gerçekten enayilik etmiþim. Annemin kayýnvalidemin apartlarý var kirada kiracýlarý düzenli ödeme yaptýðý için yýllardýr zam yapmýyorlar. Ev sahiplerim çok yaþlý olmalarýna raðmen biz oturacaðýz kisvesiyle ben çýktýktan sonra daha yüksek bir rakama kiraya vereceklerini de adým gibi biliyorum. Maalesef ülkenin geldiði duruma bakýlýnca ev alma imkaný da oluþmuyor. 2milyon olan evler 0,69 sonrasý 3 milyon bandýna geldi Eskiþehir de. Deprem sonrasý kira fiyatlarý 1500 TL civarýnda artýþ gösterdi genel olarak. Her malýn bir ederi var tabi ki kabul ancak iþi bu kadar da fýrsatçýlýða çevirmek ahlak sorunu yaþadýðýmýzýn en büyük kanýtý bence. Neyse ciddi doluyum bu konuda biraz içimi döktüm varsayýn.
Forumda bu kiracý ev sahibi konularýný okuyor ve takip ediyordum. Bende 8,5 yýldýr kiracýyým. 2 gün önce aldýðým telefonla Haziran ayýnda evi boþaltmam istendi. Ev sahibi kendisi oturacakmýþ. 1.5 yýllýk kontratým olmasýna raðmen kabul ettim ve ev arayýþý içindeyim.8,5 yýldýr kira ödemelerimi 1 gün geciktirmedim. Pandemi öncesi dönemde TEFE TÜFE oranýnda her yýl kira artýþý yapýldý ancak o dönemde TEFE TÜFE ye göre 1820 TL olan kirayý 1800 olarak yatýrdým diye telefon açtý 20 lira eksik yatýrmýþsýn diye. Pandemi sonrasý konutta zam oraný %25 olmasýna raðmen ev sahibimden gelen %50 zam teklifini sorgusuz itirazsýz kabul ettim. Ayrýca geçen yýlbaþýnda ve bu yýlbaþýnda ev sahibimden talep olmamasýna raðmen 2 kez %15 ve %35 olmak üzere kendiliðimden ara zam yaptým. Herkes bana enayimisin dedi. Müstakil olmasýndan kaynaklý rutubet sorunu oluþtu 2 kez komple boya badana yaptýrdým arayýp para dahi istemedim haber dahi vermedim. Þuan ciddi üzgün ve kýzgýným.2 gündür uyuyamýyorum. Kendimi kovulmuþ ve haksýzlýða uðramýþ hissediyorum. Evlendikten sonra oturduðum ilk evimdi, oðlum o eve doðdu, anýlarý hatýralarý vardý bende. Ev sahibimi asla maðdur etmediðimi düþünüyorum. Cidden çok zoruma gitti. Þimdi düþünüyorum da gerçekten enayilik etmiþim. Annemin kayýnvalidemin apartlarý var kirada kiracýlarý düzenli ödeme yaptýðý için yýllardýr zam yapmýyorlar. Ev sahiplerim çok yaþlý olmalarýna raðmen biz oturacaðýz kisvesiyle ben çýktýktan sonra daha yüksek bir rakama kiraya vereceklerini de adým gibi biliyorum. Maalesef ülkenin geldiði duruma bakýlýnca ev alma imkaný da oluþmuyor. 2milyon olan evler 0,69 sonrasý 3 milyon bandýna geldi Eskiþehir de. Deprem sonrasý kira fiyatlarý 1500 TL civarýnda artýþ gösterdi genel olarak. Her malýn bir ederi var tabi ki kabul ancak iþi bu kadar da fýrsatçýlýða çevirmek ahlak sorunu yaþadýðýmýzýn en büyük kanýtý bence. Neyse ciddi doluyum bu konuda biraz içimi döktüm varsayýn.
Kendi oturacaksa yazýlý olarak ihtarname çeksin...Þayet siz çýktýktan sonra baþkasýna kiraya verirse siz mahkemeye verin.
Veya adam gibi söylesin kafasýndan geçen rakamý.Taþýnmak kolay deðil.Bir sürü masraf ve zaman gidecek.4-5 bin arasý derse imkanýnýz varsa kabul edin.
Valla insanoðlu nankör ve doyumsuzdur.
Keþke kanun ne diyorsa onu yapsaydýnýz, ne eksiði ne fazlasý.
Ev sahibinin o þehirde baþka evi varsa sana çýk diyemek diye birþey kalmýþ aklýmda. Bir araþtýrýn.
Evi de takip edeceðini, kendisi oturmaz ise dava açacaðýný söyleyin.
Hatta en iyisi çýkmaktan vazgeçtim diyin. Kontrat varmýþ 1.5 yýl, çýkma taahütnamesi falan da yoktur muhtemelen.
Ýlla çýkacaksanýz yokuþa sürün. Taþýnma parasý, hava parasý vs isteyin.
Kendi oturacaksa yazýlý olarak ihtarname çeksin...Þayet siz çýktýktan sonra baþkasýna kiraya verirse siz mahkemeye verin.
Veya adam gibi söylesin kafasýndan geçen rakamý.Taþýnmak kolay deðil.Bir sürü masraf ve zaman gidecek.4-5 bin arasý derse imkanýnýz varsa kabul edin.
Abi ben uðraþamam o iþlerle mal adamýn malý beni içinde istemiyorsa oturum süremi uzatmak adýna ihtar vs yokuþ yapamam yani. Ayrýca artýk huzurum kaçmýþ durumda bu iþ ne kadar o uzarsa o kadar huzursuz gün yaþayacaðým.
2022 temmuz ayýnda 2000TL olan kiramý %50 zam ile 3000TL yaptýk. Bende geçen ay 4000TL ye çýkarttým kendim. Talep olmadýðý halde hemde.
2023 temmuzunda da tekrar rutin dönemde zam sürecini konuþuruz diye düþünmüþtüm aklýmdan 5500-6000 geçiyordu ama tahliye istedi.
Oturduðum sitede ayný emsal ev son 7000 TL den kiraya verilmiþ. 8,5 yýllýk kiracý olarak rayiç bedele yaklaþtýrmaya çalýþýp maðdur etmemeye çalýþýyordum kendimce.
Hayatýmda ilk kez taþýnacaðým masraf edeceðim, para kaybedeceðim evet ama artýk bitti o ev bende. Huzurla oturamam artýk. Her kira ödediðimde bir daha ne zaman arayacak evi boþalt diyecek diye bekleyemem.
Abi ben uðraþamam o iþlerle mal adamýn malý beni içinde istemiyorsa oturum süremi uzatmak adýna ihtar vs yokuþ yapamam yani. Ayrýca artýk huzurum kaçmýþ durumda bu iþ ne kadar o uzarsa o kadar huzursuz gün yaþayacaðým.
2022 temmuz ayýnda 2000TL olan kiramý %50 zam ile 3000TL yaptýk. Bende geçen ay 4000TL ye çýkarttým kendim. Talep olmadýðý halde hemde.
2023 temmuzunda da tekrar rutin dönemde zam sürecini konuþuruz diye düþünmüþtüm aklýmdan 5500-6000 geçiyordu ama tahliye istedi.
Oturduðum sitede ayný emsal ev son 7000 TL den kiraya verilmiþ. 8,5 yýllýk kiracý olarak rayiç bedele yaklaþtýrmaya çalýþýp maðdur etmemeye çalýþýyordum kendimce.
Hayatýmda ilk kez taþýnacaðým masraf edeceðim, para kaybedeceðim evet ama artýk bitti o ev bende. Huzurla oturamam artýk. Her kira ödediðimde bir daha ne zaman arayacak evi boþalt diyecek diye bekleyemem.
5 yýlý geçtiði için kira tespit davasý açabilir. 2 sene sürer.
10 yýl bitince de çýk diyebilir ki senin de 1.5 yýl kontratýn varmýþ, 10 yýla tamamlýyor.
Sen gereðinden fazla iyi niyetli davranýp, bunun kurbaný olmuþsun. Ben olsam çýkmazdým kontrat sonuna kadar.
Kanunlar senden yana.
resmen herkesin aradýðý kiracý modelisiniz. bir telefonla rahatsýz olup bir daha burada huzurlu oturamam diyerek çýkýyorsunuz. millet kiracýnýn kapýsýnda yatýyor her ay formaliteden eve görücü getiriyor. görücülerle kiracýyý tahrik ediyor "alýrsak ne zaman çýkarsýnýz. hemen çýkacak mýsýnýz?" gibi. en güzeli yukaridaki arkadaþýn söylediði gibi ihtarnameyle tahliye talebi istemek, sonrasýnda takip edip ev kiraya verildiðinde tazminat davasý açarak parasýný almak benim aklýma yatan yol.
olm sen çok naif adamsýn, yok mu sert konuþmayý kanunu hukuku mevzuatý bilen bir avukat tanýdýðýn, avukat olmasa da olur mk arayýp bu adamý darlamayýn size dünyayý dar ederim diyecek biri? :D
AliGizda
20-02-2023, 14:52
Bende ayný þeyleri yaþamamak için yaklaþýk 3 ay önce ev sahibi oldum ama evi alana kadar yaþadýðým sinir, stresi kelimelerle ifade edemem. Ev bakmaktan günlerce çalýþamadým, düþünmekten günlerce uyuyamadým.
ÝnþAllah siz de ev sahibi olur, bu tarz insanlarla muhattap olmak zorunda kalmazsýnýz.
Ailemdepremzede ev sahibi çýkýn diye baþýmýzýn etini yedi…baþta iyilik yaptýlar iki yaþlý insan þimdide çýkarmak için süreklli ne zaman çýkacaksýnýz diyor . Ýnsanlarý anlayamýyorum kirayýda ödüyoruz zamanýnda
5 yýlý geçtiði için kira tespit davasý açabilir. 2 sene sürer.
10 yýl bitince de çýk diyebilir ki senin de 1.5 yýl kontratýn varmýþ, 10 yýla tamamlýyor.
Sen gereðinden fazla iyi niyetli davranýp, bunun kurbaný olmuþsun. Ben olsam çýkmazdým kontrat sonuna kadar.
Kanunlar senden yana.
ara zamlarý vs fazla ödeme yapmýþým yanlýþlýkla onlarý geri iste. sen zam istemedin ben yanlýþlýkla iþlem hatasý yaptým de. Hatta ödemezse bunla alakalý bankayla görüþtüm dava açabilirsin dedi de yürü oradan. biraz onun götü tutuþsun.
Cevap yazan herkese teþekkür ederim. Kiracý olarak haklarýmý biliyorum. Ancak ben bu tip iþlerle uðraþacak biri deðilim.
Þuan istediðim kriterde ev bulamam ve belirsizlik en huzur kaçýran tarafý. Satýn alma veya kira her ihtimali deðerlendirmeye çalýþýyorum.
Umarým kýsa sürede çözer ve taþýnýrým. Tekrar teþekkürler desteðiniz için.
Cevap yazan herkese teþekkür ederim. Kiracý olarak haklarýmý biliyorum. Ancak ben bu tip iþlerle uðraþacak biri deðilim.
Þuan istediðim kriterde ev bulamam ve belirsizlik en huzur kaçýran tarafý. Satýn alma veya kira her ihtimali deðerlendirmeye çalýþýyorum.
ben mesela tam bu iþlerle uðraþacak adamým fakat haným hiç deðil. sýrf hanýmýn dýrdýrýna ev alýp 15 yýl kredi taksiti ödeyeceðim.
ev alabilme gücünüz var ise s*ktir et gitsin abi. Ama sýrf senin güzel iyi niyetin bu kadar suistimal edildiði için ben olsam mahkemeye versin icra talebinde bulunsun. Uðraþýversin...
Velev ki o haklý çýktý 3 yýl o ev kiracý alamaz pirince giderken nohuttan olsun..
ev alabilme gücünüz var ise s*ktir et gitsin abi. Ama sýrf senin güzel iyi niyetin bu kadar suistimal edildiði için ben olsam mahkemeye versin icra talebinde bulunsun. Uðraþýversin...
Velev ki o haklý çýktý 3 yýl o ev kiracý alamaz pirince giderken nohuttan olsun..
Aynen Evren darkred bari bunu yap, mazlumlarý ezmek alýþkanlýk haline gelmesin ibinede :)
Ozan Özer
21-02-2023, 20:34
Öncelikle büyük geçmiþ olsun.Umarým en kýsa sürede sizin gibi iyi insanlara laik bir ev bulursunuz. Tabi bu ülkede kiracý olmak her zaman için cebinde saatli bomba taþýmaya benziyor ne yazýk ki.
Bizde bundan 3 yýl önce, ev sahibinin "Evi satacaðým, vazgeçtim kalýn, yok yok satacaðým" demesinden bunalarak mecbur ev arayýþýna baþlamýþtýk ve ne þanstýr ki ayný sitede farklý apartmanda bir ev bularak, ev sahibi olduk.
Bu arada ev sahibi gerçekten de evi sattý..O dönemde faizler oldukça düþüktü,hatýrlayan vardýr.Aksi halde þimdiki faizlerle evi almamýz imkansýzdý zaten..Gerçekten bu dönemde Allah kiracý olanlarýn yardýmcýsý olsun.O hayýrsýz telefonun ne zaman geleceðini merak ederek yaþamak, büyük bir kalp çarpýntýsý sebebi çünkü.
Babamdan kalma bir dükkan var ve bu hafta kiracýyla yeniden sözleþme koþullarýný konuþacaðýz.Hali hazýrda benzer dükkanlarýn ederinin %50si deðerinde kira ödüyor..Ve buna raðmen her kira döneminde 100-200tl düþelim muhabbetini yapan, kirayý sürekli geciktiren (1 aya kadar); buna raðmen maddi durumu oldukça iyi birisi. Yeni dönemde ya olmasý gereken kirayý ödemesini söyleyeceðim yada çýkmasýný..Herkese hak ettiði gibi yaklaþacaksýn bu dönemde.Kiracýmýz sizin gibi biri olsaydý, her ay teþekkür edip sesini duymak için arýyor olurdum kesinlikle..
Yeni yolunuz hayýrlara vesile olsun inþallah.:icon_tup:
Arkadaþlar merhabalar, yine içimi dökmeye geldim :)
Benim için çok zor geçen 10 günün ardýndan bugün bazý hamleler yaptým. 0,69'dan ömrümün 15 yýlýna tekabül edecek bir konut kredisi baþvurusunda bulundum. Araçlarýmý satarak üzerini kredi ile destekleyerek bir konut sahibi olmaya karar verdim. Artýk 15 yýl boyunca ne ödeyeceðimi en azýndan biliyorum. En çokta ülkedeki enflasyona güvenerek bu kararý verdim. Çünkü bu kadar içine ettikleri ekonomiyi toparlayamayacaklarý da aþikar. Hükümet deðiþimi olsa da iþler kolay görünmüyor. Deprem nedeniyle kira fiyatlarý ciddi artýþ yaþadý Eskiþehir de. Favoriye günlük 10 kiralýk ev ekliyorum akþam eþime göstermek için açtýðýmda 3 tanesi duruyor oluyor. Bu talep ve deprem bölgesindeki göçün daha da yoðunlaþmasý kýsa sürede konut arzýnýn talebi karþýlayamamasýna yol açacak. Bu da doðal olarak fiyatlara etki edecek. Bugün zorlanarak aldýðýmý, yarýn býrakýn almayý kiralayamayacaðým belki de. Bu yüzden arabalarýmý, benim olmasa da yaþadýðým evimi, muhitimi her þeyimi deðiþtirip kilometreyi sýfýrlýyorum. Bazýlarý için çok kolay olsa da bu benim için inanýlmaz zor bir süreç oluyor, olacak. Keþke 2015-2019 arasý günlere dönsek. Bu güne kýyasla kazandýðýmýz 3 kuruþa her istediðimizi karþýlayabilir durumdaydýk. Bunlarý neden yazýyorum derseniz de 2-3 sene sonra bugünlerimi hatýrlayýp iyi ki mi diyeceðim yoksa lanet olsun mu diyeceðim onu görmek için tarihe not düþtüm.
Desteðiniz için þimdiden teþekkür ederim.
En güzelini yapmýþsýnýz, hayýrlý olsun. 3-5 seneye zaten ödeyeceðiniz kredi taksitleri komik rakamlar gelir gözünüze.
Hayýrlý olsun.
0.69 ile bulabilmek büyük baþarý ve/veya tanýdýk iþi olmalý tutara göre.
0.69'dan verdikleri kredi 400 - 500k TL'yi geçmiyordu sanýrým.
livaneli
01-03-2023, 23:51
Benim için çok zor geçen 10 günün ardýndan bugün bazý hamleler yaptým. 0,69'dan ömrümün 15 yýlýna tekabül edecek bir konut kredisi baþvurusunda bulundum. Araçlarýmý satarak üzerini kredi ile destekleyerek bir konut sahibi olmaya karar verdim. Artýk 15 yýl boyunca ne ödeyeceðimi en azýndan biliyorum. En çokta ülkedeki enflasyona güvenerek bu kararý verdim. Çünkü bu kadar içine ettikleri ekonomiyi toparlayamayacaklarý da aþikar. Hükümet deðiþimi olsa da iþler kolay görünmüyor. Deprem nedeniyle kira fiyatlarý ciddi artýþ yaþadý Eskiþehir de. Favoriye günlük 10 kiralýk ev ekliyorum akþam eþime göstermek için açtýðýmda 3 tanesi duruyor oluyor. Bu talep ve deprem bölgesindeki göçün daha da yoðunlaþmasý kýsa sürede konut arzýnýn talebi karþýlayamamasýna yol açacak. Bu da doðal olarak fiyatlara etki edecek. Bugün zorlanarak aldýðýmý, yarýn býrakýn almayý kiralayamayacaðým belki de. Bu yüzden arabalarýmý, benim olmasa da yaþadýðým evimi, muhitimi her þeyimi deðiþtirip kilometreyi sýfýrlýyorum. Bazýlarý için çok kolay olsa da bu benim için inanýlmaz zor bir süreç oluyor, olacak. Keþke 2015-2019 arasý günlere dönsek. Bu güne kýyasla kazandýðýmýz 3 kuruþa her istediðimizi karþýlayabilir durumdaydýk. Bunlarý neden yazýyorum derseniz de 2-3 sene sonra bugünlerimi hatýrlayýp iyi ki mi diyeceðim yoksa lanet olsun mu diyeceðim onu görmek için tarihe not düþtüm.
6 yýl önce hatunun zoruyla çift kredi çekip asla satmam ben bunu dediðim 60 model BMW r50 motorumu da satarak bir ev aldýk. Kiramýz 600 Lira iken 4200 kredi ödemeye baþladýk. Bu süreçte kiralar hýzla yükseldi, iki ay sonra bizim çýktýðýmýz evi önerimizle arkadaþýmýz 1300 Liradan tuttu. 4 yýl sonra büyük kredi bitti, küçüðü pul parasý gibi (1500 Lira) kaldý, buradaki muadil kiralýk evler þu an 10-12 bin civarýna çýktý.
Sözün özü, iyi etmiþsiniz.
Hayýrlýsý olsun hakkýnýzda. Þuan eþimin doðu görevi için farklý bir ildeyiz. Doðu görevi bittiðinde ki 2 senesi var daha yüksek ihtimalle Eskiþehir'e taþýnacaðýz(Benim iþim sebebiyle).
Biz bile þimdiden araþtýralým hatta ev alabiliyorsak alalým diye bakýnýrken bence çok iyi yapmýþsýnýz.
En güzelini yapmýþsýnýz, hayýrlý olsun. 3-5 seneye zaten ödeyeceðiniz kredi taksitleri komik rakamlar gelir gözünüze.
3 yýl kadar önce maaþýnýn %45ine krediye giren arkadaþýmýn taksiti þuan neredeyse %15 e tekabül ediyor. Bu biraz cesaret verdi bana. Birde kirada oturduðumda nefes aldýkça o parayý ödemek zorunda olacaðým ama þimdi en azýndan bir gün bitecek.
Hayýrlý olsun.
0.69 ile bulabilmek büyük baþarý ve/veya tanýdýk iþi olmalý tutara göre.
0.69'dan verdikleri kredi 400 - 500k TL'yi geçmiyordu sanýrým.
Teþekkürler. Eskiþehir, istanbul veya ankara gibi deðil ***** anadolu kenti çok çok zengini yok olanýnda zaten evi barký var. Ýnþaatçýlar ellerindeki evleri satmak için mecburen 2 milyona kadar kredi kullandýrmak zorundalar çünkü satamýyorlar. Satamadýkça yeni projeye baþlayamýyorlar. Çok olmasa da 0,69 la 2m Tl ye kadar kredi kullanabileceðiniz projeler var. Þuan ikinci el ev almak isterseniz 300k TL veriyor kamu bankalarý maksimum 1.20 oran ile.
6 yýl önce hatunun zoruyla çift kredi çekip asla satmam ben bunu dediðim 60 model BMW r50 motorumu da satarak bir ev aldýk. Kiramýz 600 Lira iken 4200 kredi ödemeye baþladýk. Bu süreçte kiralar hýzla yükseldi, iki ay sonra bizim çýktýðýmýz evi önerimizle arkadaþýmýz 1300 Liradan tuttu. 4 yýl sonra büyük kredi bitti, küçüðü pul parasý gibi (1500 Lira) kaldý, buradaki muadil kiralýk evler þu an 10-12 bin civarýna çýktý.
Sözün özü, iyi etmiþsiniz.
Çok teþekkür ederim umarým birkaç yýl sonra bende sizin yazdýðýnýz satýrlarý yazarým belki buralara. Çok saðolun.
Hakkýnda hayýrlýsý olsun en doðrusunu yapmýssýn Allah ödeme kolaylýðý versin.
2017 yýlýnda ben de ayný þeyi yaptým maaþýmýn 4/3ü krediye gidiyordu eþimin maaþý ile idare ettik. Arabayý vs satýp sýfýrlandým. Bir daha araba da alamayýz diyorduk çok þükür aralýkta evin kredisi bitti arabalarýmýz da var. Umarým sen de daha iyilerine sahip olursun.
zOnstyLe
02-03-2023, 10:58
Hayýrlý olsun ödeme gücünüz varsa cok mantýklý karar, bir sure sonra ödediðiniz tutar kiradan cok daha uyguna gelecek. Araba bir þekilde alýnýr iyi kötü ayaðýnýzý yerden keser ev sahibi gibi bir sýkýntýnýz olmayacak buna deðer.
Konu sahibi beni affetsin sürekli yazýyorum buraya,
1 günde 2 aracýmý da satýp 1 araç aldým. Bu kadar hýzlý geliþeceðini hiç düþünmemiþtim. Fabiam sahibinden ilanýný girdikten 10 saniye sonra çalan telefonla ilk arayana Eskiþehir'e satýldý.
Fabia nýn kaparaso gelince, Tiguaný da facebook alým satým grubuna koydum. Ýlaný koyduktan yaklaþýk 10 dk sonra çalan telefonumla onunda kaparosu geldi ve Denizliye satýldý.
Pazartesi günü noter satýþlarý arasýnda arkadaþýn dükkanýn da çay içerken oraya gelen baþka bir arkadaþýmýn 301'ini 3dakikalýk bir sürüþ sonrasýnda almýþ bulundum.
Bunlarýn hepsi ayný gün oldu. Nasýl olduðuna dair hiçbir fikrim yok. Sadece satar rakamlarýnýn 10 lira altýný yazmýþtým. Pazarlýksýz verdim birde.
Þuan bankanýn kredi onayýný bekliyoruz. Artýk 301 modifik gruplarýnda takýlýyorum facebookta :)
Nereden Nereye geldi Türkiye... Emeði geçenler saðolsunlar
1 günde 2 aracýmý da satýp 1 araç aldým. Bu kadar hýzlý geliþeceðini hiç düþünmemiþtim. Fabiam sahibinden ilanýný girdikten 10 saniye sonra çalan telefonla ilk arayana Eskiþehir'e satýldý.
Fabia nýn kaparaso gelince, Tiguaný da facebook alým satým grubuna koydum. Ýlaný koyduktan yaklaþýk 10 dk sonra çalan telefonumla onunda kaparosu geldi ve Denizliye satýldý.
Pazartesi günü noter satýþlarý arasýnda arkadaþýn dükkanýn da çay içerken oraya gelen baþka bir arkadaþýmýn 301'ini 3dakikalýk bir sürüþ sonrasýnda almýþ bulundum.
Bunlarýn hepsi ayný gün oldu. Nasýl olduðuna dair hiçbir fikrim yok. Sadece satar rakamlarýnýn 10 lira altýný yazmýþtým. Pazarlýksýz verdim birde.
Þuan bankanýn kredi onayýný bekliyoruz. Artýk 301 modifik gruplarýnda takýlýyorum facebookta :)
Ben de 2007 megene 2 1.5 dizel sedan'a biniyorum brom, Allah kimseyi gördüðünden geri koymasýn, mal geri gelir, huzur & saðlýk daha önemli :D
Güzel ticaret olmuþ valla sevindim
Ben de 2007 megene 2 1.5 dizel sedan'a biniyorum brom, Allah kimseyi gördüðünden geri koymasýn, mal geri gelir, huzur & saðlýk daha önemli :D
Güzel ticaret olmuþ valla sevindim
Tarýk teþekkür ederim kardeþim benim saðol. Tüm düzenim deðiþmek zorunda kaldý. Birde dediðin gibi gördüðümüzden geri düþtük. Birçok borca harca girdik. Bunlar tabi biranda olunca huzur kalmadý stres çok. Herþey yolunda gidiyor çok þükür. Kredi onayýmda geldi. Eksper ve tapu süreci kaldý. Sonrasýnda ev satýþýný aldýktan sonra taþýnma telaþesi baþlacak. Bakalým allah hepimiz için hayýrlýsýný versin.
GokhanRS
13-03-2023, 12:52
çok mantýklý. ben de 10 yýl vade diye baþlayýp 3ncü yýl kapatmýþtým borcumu. Gerçi benim durum farklýydý ama 3ncü yýl taksitler komikleþmiþti. Yurtdýþýna çýkýnca da evin kalan borcu 6 ay da toplanmýþtý ***** dolar tl kuru sayesinde.
ilk yýl ucu ucuna geçinebileceðinizi düþündüðünüz borçtan korkmamak lazým. Nakit biþi almak çok zor. Enflasyon ülkesinde taksitler sadece ilk yýl zorlar.
2019 yilinda bizde evi alirken daha 9 ay oncesinde sifir aldigim megane 4 u 1600 kmde muteahhite satmak zorunda kaldim ve acikcasi biraz zarar ederek satmistim. ardindan 9 ay arabasiz kaldik ve 9 ay sonrasinda aldigim arac 2012 fiestaydi ve fiestayi aldiktan 1 sene sonra tekrar neredeyse sifira yakin bir arac aldim. odedigimiz ev kredisi taksitleri evi aldiktan 5 6 ay sonra kira parasi gibi oldu hatta suan evi aldigim yerdeki kiralar odedigim taksidin 4 kati. bence ev herseyden daha onemli. gorulen hersey bir sure sonra daha iyi bir sekilde geri geliyor. bence cok iyi bir hamle yaptiniz pisman olmayacaginizdan eminim.
Birkan61
13-03-2023, 14:04
En güzelini yapmýþsýnýz. Benzer þeyleri yazmaya geldim bende
4 yýl önce kiracýydým, F30 dizel arabam vardý yemeyip içmeyip F30 almýþtým peþinat olarak onu sattým 140.000TL
6 ay kirada durduktan sonra ev sahibiminde saçma sapan biri olmasýndan ötürü ev arayýþýna girdim ve ev aldým
4150 TL maaþa çalýþýp 2500 TL'lik taksite girmiþtim. Araba peþinatý + altýnlarý bozdurmuþtuk.
Abartýyorum sanacaksýnýz belki ama 2-3 ay kadar sýk sýk akþam yemeklerini annemde yedik içtik :)
Peþine güzel zamlar aldým, param birikti Peugeot 407 aldým, sattým aldým derken 4 yýl içinde 2010 Bmw E90 alabilecek kývama geldim
Ev taksitimin tam 4 katý benim burdada kiralar hayatýmda verdiðim en mantýklý karardý
Ev almaya niyeti olupta borca girmeye korkan varsa hunharca girin derim her sene dahada zorlaþýyor.
Þuan banka 1.5milyon kredi verse tekrar bi ev borcuna girerim yokluk dönemlerindeki kart ödemesi aksatmalarýmdan biraz kredi puaným düþmüþ :D
Þuan banka 1.5milyon kredi verse tekrar bi ev borcuna girerim
Herþey þuraya kadar çok güzel. Lütfen beni yanlýþ anlamayýn. Yazlýk alýnýr, kýþlýk alýnýr ne bilim bað bahçe alýnýr ama kiraya vermek için ev almak büyük resimde soruna sebep maalesef.
Bazen bende düþünüyorum almayý ama yanlýþ yapýyoruz. Oturmayacaðýmýz evleri sýrf kiraya vermek için alýyoruz. Kiralar birazda bundan yükseliyor. Tabi ev fiyatlarý ile.
Ülkede konut bir yatýrým aracýydý hep. Evet maalesef böyle ama mümkün olduðunca konuttan kaçýnmak lazým yatýrým için. Dükkan alýnmalý, arsa alýnmalý, baþka biþi alýnmalý.
Ben þahsen dükkan bakýyorum ama ev almamak için zor tutuyorum kendimi. Sýrf bu sebeplerden dolayý.
Barýnma ihtiyacý temel ihtiyaç ve kira / ev fiyatlarý yüzünden ülkenin sosyal dengesi bozuldu. Çok kötü yerlere doðru gidiyoruz.
Herþey þuraya kadar çok güzel. Lütfen beni yanlýþ anlamayýn. Yazlýk alýnýr, kýþlýk alýnýr ne bilim bað bahçe alýnýr ama kiraya vermek için ev almak büyük resimde soruna sebep maalesef.
Bazen bende düþünüyorum almayý ama yanlýþ yapýyoruz. Oturmayacaðýmýz evleri sýrf kiraya vermek için alýyoruz. Kiralar birazda bundan yükseliyor. Tabi ev fiyatlarý ile.
Ülkede konut bir yatýrým aracýydý hep. Evet maalesef böyle ama mümkün olduðunca konuttan kaçýnmak lazým yatýrým için. Dükkan alýnmalý, arsa alýnmalý, baþka biþi alýnmalý.
Ben þahsen dükkan bakýyorum ama ev almamak için zor tutuyorum kendimi. Sýrf bu sebeplerden dolayý.
Barýnma ihtiyacý temel ihtiyaç ve kira / ev fiyatlarý yüzünden ülkenin sosyal dengesi bozuldu. Çok kötü yerlere doðru gidiyoruz.
Ben de tam tersi önce ev düþünürüm. Sonra para birikirse dükkan falan. Merkezi bir yerde ev alýp, çocuða vermek isterim. Çöcuða verene kadar da kiralar ile kendi bedelini ödemesini isterim.
Dükkan da güzel ama önce ailemin barýnma ihtiyacý gelir.
melihyilmaz
14-03-2023, 07:41
Kendi oturduðum evden çýkýp kiraya geçtik Bursa'da. 1 yýlda 2 tane kiracý geldi. Tövbe bi daha kiracýmý, evi kirayamý vermek. Benden uzak dursun.
Ben de tam tersi önce ev düþünürüm. Sonra para birikirse dükkan falan. Merkezi bir yerde ev alýp, çocuða vermek isterim. Çöcuða verene kadar da kiralar ile kendi bedelini ödemesini isterim.
Dükkan da güzel ama önce ailemin barýnma ihtiyacý gelir.
Oturduðun ev dýþýndakini diyorum ben ama. 2inci 3üncü ev olarak. Tabiki öncelik oturacaðýn evi almalý.
Oturduðun ev dýþýndakini diyorum ben ama. 2inci 3üncü ev olarak. Tabiki öncelik oturacaðýn evi almalý.
Ben de onu diyorum :)
Oturduðum ev benim çok þükür.
Oðlan 12 yaþýnda, ikinci bir ev alýp, o evlenene kadar kirasýný toplayýp, evlenince de ya oturmasý için ona vermek veya oturmazsa kirasýný ona vermek isterim destek için.
Birkan61
14-03-2023, 15:22
Abi estaðfurullah neden yanlýþ anlayayým :) Size %100 katýlýyorum lâkin bu ülkede yoksul sayýlabilecek bir vatandaþ için geleceðe bir yatýrým yapmam gerekli.
Sebebi ise tam olarak DOHC abimin açýkladýðý gibi, eli kulaðýnda 3 ay sonra doðacak oðlum için bir yatýrým düþüncesi
Oturduðum ev benim çok þükür.
Oðlan 12 yaþýnda, ikinci bir ev alýp, o evlenene kadar kirasýný toplayýp, evlenince de ya oturmasý için ona vermek veya oturmazsa kirasýný ona vermek isterim destek için.
Son cümlemde imkâným olursa ikinci ev almayý istememin sebebi tam olarak bu
Geç kaldýðýmýz hergün bize yarar yazýyor ne yazýk ki
Umarým ilerleyen dönemlerde herþey çok daha güzel olur
Birkan61
14-03-2023, 15:24
Ýmlâ hatalarýmdan ötürü flood olacak ama, düzelt butonu yok, özür. :)
Geç kaldýðýmýz hergün bize zarar yazýyor ne yazýk ki
Kredim onaylandý, eve eksper gitti geldi eksper raporunu bankaya gönderdi, banka þu evraký imzala bunu imzala hergün birþey gönderiyor henüz satýþ iþlemini yapamadýk.
Sanýrým cuma yada pazartesi satýþ olur. Satýþ ne kadar geç olursa benim için o kadar iyi oluyor aslýnda arabalarýn parasý günlük vadede duruyor.
1 gün gecikmesi 1000TL kar yazýyor bana oda taþýnma masraflarý abonelikleri filan çýkartýyor iþte.
Evin iskanýda henüz alýnmadýðý için hemen alel acelede taþýnmam sanýrým. Bir iki kiþi gelsin diye düþünüyorum. Güvenlik açýsýndan.
Geliþmekte olan bir bölgeden aldýðým için heryer tarla tapan ýþýklandýrma vs çok yok. O yüzden hemen koþa koþa gideyim gibi bir kafada deðilim.
Satýþ iþlemide olmadýðý için garip bir boþluktayým. Kirada oturduðum þuanki evime ait hissedemiyorum artýk. Diðer tarafýn iþlemleride bitmediði için onuda kabullenemedim.
Bir garip boþluktayým.
Kredim onaylandý, eve eksper gitti geldi eksper raporunu bankaya gönderdi, banka þu evraký imzala bunu imzala hergün birþey gönderiyor henüz satýþ iþlemini yapamadýk.
Sanýrým cuma yada pazartesi satýþ olur. Satýþ ne kadar geç olursa benim için o kadar iyi oluyor aslýnda arabalarýn parasý günlük vadede duruyor.
1 gün gecikmesi 1000TL kar yazýyor bana oda taþýnma masraflarý abonelikleri filan çýkartýyor iþte.
Evin iskanýda henüz alýnmadýðý için hemen alel acelede taþýnmam sanýrým. Bir iki kiþi gelsin diye düþünüyorum. Güvenlik açýsýndan.
Geliþmekte olan bir bölgeden aldýðým için heryer tarla tapan ýþýklandýrma vs çok yok. O yüzden hemen koþa koþa gideyim gibi bir kafada deðilim.
Satýþ iþlemide olmadýðý için garip bir boþluktayým. Kirada oturduðum þuanki evime ait hissedemiyorum artýk. Diðer tarafýn iþlemleride bitmediði için onuda kabullenemedim.
Bir garip boþluktayým.
abi kendi evine geçiyorsun þükür ödeyecek gücün var. sal gitsin abi. maþallah.
AliGizda
22-03-2023, 12:34
Bir garip boþluktayým.
Benim kredi süreci çok sancýlý geçmiþti, o dönem geçirdiðim süre x10 olarak ömrümden gitmiþtir net. Ben ev sahibine artýk daha fazla kira ödememek için evi boþalttým, eþyayý kendi evime yýðýp bir süre babamda kaldým. Hala daha internet gelmiþ deðil mesela :)
Herþey gönlünüzce olsun :) umarým min stresle atlatýrsýn süreci, ve tüm iþlerin su gibi yolunda akar.
Bir garip boþluktayým.
Öncelikle yeni eviniz hayýrlý olsun güle güle oturun. bende 2016 sene sonunda ev sahibimin aniden evi satmaya karar vermesi yüzünden kiralýk ev bakarken bir anda dað baþýnda ev sahibi oldum ama þuan benim evin etrafý öyle güzel olduki gelenler buraþý þehir olmuþ diyor 5 senede. ayrýca o dönem kendi maaþýmdan yüksek taksitle kredi ödemeye baþladým eþiminde yardýmýyla. Sonra arabamý aldým evin kredisi 5 sene ödemiþtim artýk taksitleri çerez parasý gibi ve altýmdaki araba kredi borcumu 5 kez kapatmaya yetecek seviyeye gelmiþti. Sonra kaþýntý vurdu ev 2+1 die satýp yine ayný siteden 3+1 aldým. hem evi hem arabayý sattým üstüne yine borçlanýp hem daha iyi bir ev aldým hemde çok daha iyi bir araba aldým(Aslýnda kredinin büyük kýsmýný araba için çekmiþ oldum :D) þimdi 9. taksidi ödedim çok þükür þuanki aracýmýn deðeri öyle arttýki satýnca krediyi kapatabiliyorum ama bu devirde türk lirasýyla borçlanmak en doðru iþ olduðu için ödeyebildiðim kadarýný ödiycem taksitlerin. Sizede baþta zor gelir belki 1 2 sene bunalabilrsiniz ama emin olun o 1 2 sene sonunda iyiki diyceksiniz. Allah aðýz tadýyla yeni evinizde oturmayý nasip etsin.
Tüm yorumlarýnýza teþekkür ederim arkadaþlar. Burada yazdýklarýnýz inanýn okudukça içimi rahatlattý. Bende o nedenle yazmaya devam ediyorum süreçleri.
Dün tapu sürecimde sona erdi. Artýk kendime ait bir evim var. Ancak taþýnma süreci 1-2 ay alacak gibi iskan sürecinden dolayý.
Taþýnma süreci stresi abonelik vs stresleri kaldý tabi onlar için koþuþturmalar baþlayacak. Ýlk taksidim önümüzdeki ay olacak.
Kredi 0,69 olduðu için ilk 4 yýl artarak devam edecek taksitler ve sonrasýnda sabitlenecek. O süreçte maaþ zamlarýmýzla bu artýþlarý telafi edeceðimizi düþünüyorum.
Hane gelirimizin yaklaþýk 3te1 i ile baþlayacak taksitler o nedenle ödeme zorluðu çok yaþamayacaðýmý düþünüyorum. Ama yaþamadan bilemem tabiki.
Tüm yorumlarýnýza teþekkür ederim arkadaþlar. Burada yazdýklarýnýz inanýn okudukça içimi rahatlattý. Bende o nedenle yazmaya devam ediyorum süreçleri.
Dün tapu sürecimde sona erdi. Artýk kendime ait bir evim var. Ancak taþýnma süreci 1-2 ay alacak gibi iskan sürecinden dolayý.
Taþýnma süreci stresi abonelik vs stresleri kaldý tabi onlar için koþuþturmalar baþlayacak. Ýlk taksidim önümüzdeki ay olacak.
Kredi 0,69 olduðu için ilk 4 yýl artarak devam edecek taksitler ve sonrasýnda sabitlenecek. O süreçte maaþ zamlarýmýzla bu artýþlarý telafi edeceðimizi düþünüyorum.
Hane gelirimizin yaklaþýk 3te1 i ile baþlayacak taksitler o nedenle ödeme zorluðu çok yaþamayacaðýmý düþünüyorum. Ama yaþamadan bilemem tabiki.
Hayýrlý olsun. Ýsteyen herkes alabilir inþallah
Ben de kocaelide belediyenin yaptýðý kentkonuta yazýldým ama çýkmadý, tokinin türkiye geneli projesine yazýldým o da çýkmadý. Onun dýþýnda zaten þu þartlarda alýnabilecek ev yok benim için.
0.69'u kaçýrmayayým diyorum ama toki ve belediye dýþýnda uygun fiyatlý hiçbir þey yok mlsf.
Alanlara hayýrlý olsun, umarým bir gün bize de nasip olur.
Ben de kocaelide belediyenin yaptýðý kentkonuta yazýldým ama çýkmadý, tokinin türkiye geneli projesine yazýldým o da çýkmadý. Onun dýþýnda zaten þu þartlarda alýnabilecek ev yok benim için.
0.69'u kaçýrmayayým diyorum ama toki ve belediye dýþýnda uygun fiyatlý hiçbir þey yok mlsf.
Alanlara hayýrlý olsun, umarým bir gün bize de nasip olur.
Valla hocam bende tüm sürecimi senin konuna yazdým takip etmiþsindir.
Ortalama benim ve ailemin oturabileceði evler için eskiþehir de kiralar 7000 + seviyelerinde.
0,69 la ilk yýl 8500 TL taksit ödemem olacak. Ýkinci yýl 12500 seviyesine çýkacak ödemeler. Ancak 7 bine bir eve kiraya çýksam zaten seneye 10 bin ödeyeceðim.
Bu nedenlerle 0,69 dan çokta seçme þansýmýz olmadan bir ev bulduk ve aldýk. Enflasyonun en az 5 yýl daha süreceðini ön görüyorum ki bu ay için %50 çýktý.
O yüzden kýsa sürede bu çok büyük rakamlar küçük paralar kalacak. Ýmkanýnýn varsa hertürlü biryer almaya bak derim.
Ben çok mu mutluyum ev aldým diye kesinlikle hayýr. Ama en azýndan artýk bir telefonla kimse hayat düzenimi bozamayacak.
Benim de bir kiracým var yaklaþýk 2 yýldýr oturuyor. Emsal kiralar 7 civarý, kendisi 1900'e oturuyor.
Sözleþme yenileme dönemi geldi, paragöz biri deðilim fakat enflasyondan ben de etkileniyorum, kredisini ödüyorum nasýl orta yolu bulacaðým? %100 bile yapsam 3800 oluyor, bu oranlarý düþündükçe içim rahat etmiyor.
fiyatlar öyle kýsa sürede uçtu gitti ki güncele yaklaþmak bile acayip bir artýþa denk geliyor. *** gibi bir durum oldu
tequila818
17-04-2023, 12:39
Benim de bir kiracým var yaklaþýk 2 yýldýr oturuyor. Emsal kiralar 7 civarý, kendisi 1900'e oturuyor.
Sözleþme yenileme dönemi geldi, paragöz biri deðilim fakat enflasyondan ben de etkileniyorum, kredisini ödüyorum nasýl orta yolu bulacaðým? %100 bile yapsam 3800 oluyor, bu oranlarý düþündükçe içim rahat etmiyor.
fiyatlar öyle kýsa sürede uçtu gitti ki güncele yaklaþmak bile acayip bir artýþa denk geliyor. *** gibi bir durum oldu
hocam evi satacaksýnýz 5 yýldan önce rayiç bedel davasý açamýyorsunuz. Kiracý iyi niyetle anlaþma yoluna giderse daha iyi olur tabi.
%25 kuralý Temmuzda bitiyor galiba.
Bu noktada kiracýlar da iyi niyetini göstermeli. Neticede kiracýnýn geliri %100'e yakýn arttý son bir yýlda.
%25 kira artýþý ortamý germekten baþka birþey yapmaz.
Valla etrafýmdaki çoðu kiracý mal sahibi konularýnda mülk sahipleri fazla rakam istendiðinde kiracýlar %25 kozunu kullanýyor ve orta yolu bir þekilde buluyorlar.
%25 olayý temmuzda bitiyor eðer bir uzatma olmazsa. Sonra tefe tüfe neyse ona göre zamlanacak kira fiyatlarý.
Bence kiracýnýzla konuþup kendisinden de memnunsanýz þayet enflasyon ortamýný herkesin ayný süreçleri yaþadýðýný söyleyerek bir orta yolu bulmalýsýnýz.
5 yýldan önce kira enflasyon deðerlemesi talep edemiyorsunuz kanunen.
Bu arada 0,69 ile ilgili birþey söyleceðim. Biliyorsunuz bu krediyi kullandým. Normalde aylýk taksit ödemem 16.700TL ancak ilk yýl müteayyit ve sonraki 3 yýl devlet desteði olduðu için ödemeler daha düþük oluyor.
Ben ilk taksidimi cuma günü 16.500 TL olarak ödedim. 8.500 TL si bugün hesabýma iade geldi. Yani taksidi öderken ödeme planýnda ki rakam neyse onu ödüyorsunuz akabinde destek tutarý hesabýnýza geri yatýyor.
Bu krediyi kullanacaklarýn bilgisi olsun.
Flood olacak ama ilave etmek istediðim bir konu daha var.
Banka kredi çekerken evi ne kadara alýyorsunuz diye soruyor. 2 milyon derseniz müteayitten 100 bin TL kesinti yapýyor buda ilk sene taksitlerinize 8333 TL olarak yansýyor.
3 milyon derseniz müteayyitten 150 bin TL kesiyor bu durumda taksidinize ilk yýl 12.500 TL destek geliyor.
Þöyle bir handikap var banka rakamýný yüksek bildirirseniz tapu daki harç miktarýda ona göre artabiliyor.
Müteayyit ten fazla destek alayým diye çok bildirirseniz bu kez keseceði faturanýn %4 ünü tapu harcýnda fazlasýyla ödüyorsunuz.
Dengeyi bulmanýz lazým. Ben 2 m TL bildirdim. 80 bin TL tapu harcý ödedim.
Güncelleme yapayým.
Birkaç gün önce birileri bakmaya gelmiþti, evin satýldýðýný öðrendik. Hafta içi iþlemler tamamlanacakmýþ.
Bundan sonrasýnda ne yapýlmasý lazým? Biz kiralýk ev bakmaya baþladýk. Galiba yeni ev sahibinden gelecek ihtarname sonrasý 6 ay süremiz baþlayacak. Onun dýþýnda yapýlmasý gereken bir iþlem var mýdýr acaba?
volkan_gs
22-04-2023, 13:09
Güncelleme yapayým.
Birkaç gün önce birileri bakmaya gelmiþti, evin satýldýðýný öðrendik. Hafta içi iþlemler tamamlanacakmýþ.
Bundan sonrasýnda ne yapýlmasý lazým? Biz kiralýk ev bakmaya baþladýk. Galiba yeni ev sahibinden gelecek ihtarname sonrasý 6 ay süremiz baþlayacak. Onun dýþýnda yapýlmasý gereken bir iþlem var mýdýr acaba?
Merhaba, evet gelecek evrakta yeni sahibinin ibani olacak, bundan sonraki odemelerinizi oraya yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor herhangi bir hukuki sorun olmamasi adina.
Kontrat yenileme doneminize 6 aydan kisa sure varsa o sure kadar, 6 aydan uzunsa 6 ay sure bulunuyor, zaten noterden gelecek evrakta belirtiliyor bosaltmaniz gereken tarih ordan emin olabilirsiniz. Evin devrini aldiktan sonra 1 ay icinde gondermesi gerekiyor bu arada, ihtiyac sebebiyle tahliye isteyecek ise.
Yine ev sahibinin ihtiyaci sebebiyle cikmanizi istedigini varsayarak, sizden sonra 2 yada 3 yil kiraya vermemesi gerekiyor, takip etme imkaniniz varsa ve bu durum gerceklesirse siz de tazminat davasi acabiliyorsunuz.
Umarim gonlunuze gore bir ev bulursunuz, her iki taraf icin de sorunsuz cozume ulasilir.
GokhanRS
22-04-2023, 15:58
%25 kuralý Temmuzda bitiyor galiba.
Bu noktada kiracýlar da iyi niyetini göstermeli. Neticede kiracýnýn geliri %100'e yakýn arttý son bir yýlda.
%25 kira artýþý ortamý germekten baþka birþey yapmaz.
Geçmiþ olsun ev sahiplerine.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum, konutlarda kira artýþýný yüzde 25 ile sýnýrlayan ve 1 Temmuz’da sona erecek olan düzenlemenin uzatýlacaðýný duyurdu.
0.69'dan ev bakalým dedik fakat çoðu ev için %30 peþinat isteniyor ayrýca mesela evler 1.700 diyelim 700-800 bin kredi çýkýyor diyorlar. Bazý evler var 1 milyon kredi çýkýyor diyor ama ev 2 milyon. Nasýl bir yol izlemek gerekiyor bulanlar nasýl buluyor ev? Önceden birikimi olupta onun üstüne mi çekiyorlar krediyi yoksa tamamýna kredi çekme gibi bir durum olmuyor mu hiçbir þekilde acaba? Yol gösterebilecek olan var mýdýr? Arabayý satayým diyorum ama etse etse 300 bin edecek istenen peþinat 600 bine falan denk geliyor çoðu ev için.
Merhaba, evet gelecek evrakta yeni sahibinin ibani olacak, bundan sonraki odemelerinizi oraya yapmaya dikkat etmeniz gerekiyor herhangi bir hukuki sorun olmamasi adina.
Kontrat yenileme doneminize 6 aydan kisa sure varsa o sure kadar, 6 aydan uzunsa 6 ay sure bulunuyor, zaten noterden gelecek evrakta belirtiliyor bosaltmaniz gereken tarih ordan emin olabilirsiniz. Evin devrini aldiktan sonra 1 ay icinde gondermesi gerekiyor bu arada, ihtiyac sebebiyle tahliye isteyecek ise.
Yine ev sahibinin ihtiyaci sebebiyle cikmanizi istedigini varsayarak, sizden sonra 2 yada 3 yil kiraya vermemesi gerekiyor, takip etme imkaniniz varsa ve bu durum gerceklesirse siz de tazminat davasi acabiliyorsunuz.
Umarim gonlunuze gore bir ev bulursunuz, her iki taraf icin de sorunsuz cozume ulasilir.
Merhabalar teþekkür ederim yanýtýnýz için. Yeni ev sahibi kendisi oturacaðýný söylüyor. Takip ederim ben onu yan komþudan bir þekilde. Böyle bir imkanýmýz olduðunu bilmek güzel.
volkan_gs
22-04-2023, 22:15
0.69'dan ev bakalým dedik fakat çoðu ev için %30 peþinat isteniyor ayrýca mesela evler 1.700 diyelim 700-800 bin kredi çýkýyor diyorlar. Bazý evler var 1 milyon kredi çýkýyor diyor ama ev 2 milyon. Nasýl bir yol izlemek gerekiyor bulanlar nasýl buluyor ev? Önceden birikimi olupta onun üstüne mi çekiyorlar krediyi yoksa tamamýna kredi çekme gibi bir durum olmuyor mu hiçbir þekilde acaba? Yol gösterebilecek olan var mýdýr? Arabayý satayým diyorum ama etse etse 300 bin edecek istenen peþinat 600 bine falan denk geliyor çoðu ev için.
Bir onceki satista evin degeri dusuk gosterildiginde bir sonraki satista gercek fiyattan gostermek istemiyor bunu yapan kisiler, cunku anormal bir deger artisi olacagindan farkedilip bir onceki satista devletten kacirdiklari alim satim vergisini odeme riskiyle karsi karsiya kaliyorlar :)
Bir onceki satisin uzerinden 5 yil gecmisse, veya bina yeniden yapilmis ve toprak sahibi kisi satiyorsa, veya bir onceki satista gercek satis bedeli beyan edilip alim satim masraflari odendiyse, yeni satis yapilirken de gercek fiyat beyan edilebilir ve kredi ona gore talep edilebilir.
Zaten ilanlarda kredi limiti yoktur diye belirtirler onlari, ilanda bu tarz bir ibare yoksa muhtemelen dediginiz tarzda bir durum vardir, ev icin aradiginizda ilk olarak kredi limiti var mi diye sorarsaniz bosuna emlakcilarla iki saat konusmaya gerek kalmaz :)
Bu isin cakallik boyutuyla ilgiliydi, bunun disinda subat ayi gibiydi galiba cikan duzenleme sonrasi da evin degeri ve enerji sinifina gore tutarlar belirlendi.
1 milyon altinda %90, 2 milyona kadar evlerde enerji sinifi yuksekse %70’e kadar veriliyor diye biliyorum, kalani pesinat olarak hazir olmasi gerekiyor.
Birde yasal duzenleme veya kisitlarin disinda bankalar kredi verme konusunda cok isteksiz davraniyorlar birkac aydir, bence en asilmasi guc durum bu gibi gozukuyor, emlakcilarin tanidik bankacilari falan oluyor yoksa tek basiniza gidince zaten pek sallamiyorlar sagolsunlar :)
Bizim de oturdugumuz ev satilmis ve bosaltmak durumunda kalmistik, ogrendigim seyleri aktarmaya calistim umarim yardimci olur biraz, insallah bu olumsuz durum bir sekilde ev sahibi olmaniza vesile olur.
Hocam öncelikle hakkýnda hayýrlýsý olsun.
Tam kredi kullandýran bir firma bulman gerekiyor. 0,69 Krediye uygun diye ilan veriyorlar ama aradýðýnda 500-600 bin kullanabilirsiniz diyorlar çünkü firma daha önce sattýðý daireleri hep o rakamdan fatura etmiþ ve fatura baþý devlete %23 vergi ödemek zorunda.
Bu nedenle herkes tam kredi kullandýrmýyor. Benim aldýðým firma 2 milyona kadar kredi kullandýrýyordu. Ben 1700 kredi çektim mesela. Ýstesem 2milyonda çekebilirdim.
Peþinat kýsmý da þöyle oluyor. Yukarda da yazdým banka kredi için gittiðinde sana soruyor evi ne kadara alýyorsun diye. 2 milyon olarak bildirdin diyelim ne kadar kredi çekeceksin 1.7 milyon, arada kalan 300 bin TL yi banka hesapta görmek istiyor.
Tabi 2 milyon kredi kullanýnca firma da tapuya buna yakýn bir rakam bildiriyor satýþ için ve ödeyeceðin tapu harcý 80-100 bin arasý oluyor bunu da hesaplamana katman iyi olur.
Krediyi kullanan ve süreci yeni yaþayan biri olarak kafana takýlan bir durum olursa çekinmeden yazabilirsin.
Güncelleme olsun
1 ay sonra 10 Haziran'da taþýnacaðým nasipse.
Aldýðým sitede 3 adet kiralýk daire var arsa sahibine ait kira olarak 13.750 TL yazmýþlar. Arsa sahibi de üst komþum sürekli irtibat halindeyiz.13.000 gibi verecekmiþ.
Ben kredi olarak 8500 ödeyeceðim. Kiralasam daha çok para ödemem gerekecekti.
Ne garip bir durum deðil mi :)
Güncelleme olsun
1 ay sonra 10 Haziran'da taþýnacaðým nasipse.
Aldýðým sitede 3 adet kiralýk daire var arsa sahibine ait kira olarak 13.750 TL yazmýþlar. Arsa sahibi de üst komþum sürekli irtibat halindeyiz.13.000 gibi verecekmiþ.
Ben kredi olarak 8500 ödeyeceðim. Kiralasam daha çok para ödemem gerekecekti.
Ne garip bir durum deðil mi :)
Çok deðiþken var senin durumda ama.
Verebildiðin peþinat miktarý, banka faizi, aldýðýn kredi tutarý, kredi geri ödeme süresi, ödeyebileceðin aylýk kredi miktarý vs
Bunlardan biri deðiþse belki de sende 13k tl taksit verecek þekilde bir planýn olabilirdi.
13k kira ile kaç aylýk kiraya denk geliyor senin aldýðýn ev?
Çok deðiþken var senin durumda ama.
Verebildiðin peþinat miktarý, banka faizi, aldýðýn kredi tutarý, kredi geri ödeme süresi, ödeyebileceðin aylýk kredi miktarý vs
Bunlardan biri deðiþse belki de sende 13k tl taksit verecek þekilde bir planýn olabilirdi.
13k kira ile kaç aylýk kiraya denk geliyor senin aldýðýn ev?
O konuda haklýsýn 0,69 olmasaydý 15 yýl süre olmasaydý 4 yýl boyunca destek olmasaydý bende bahsettiðin rakamlara yakýn ödeyecektim doðdu.
Benim ödeme planýnda ödeyeceðim maksimum rakam 17 bin oda 8 ve 15. yýllar arasýnda.
"13k kira ile kaç aylýk kiraya denk geliyor senin aldýðýn ev?" bu sorunu anlayamadým.
"13k kira ile kaç aylýk kiraya denk geliyor senin aldýðýn ev?" bu sorunu anlayamadým.
13000 kira tutarý / evi satýn aldýðýn fiyat kaç aya tekabül ediyordu demek istemiþ brom :)
13000 kira tutarý / evi satýn aldýðýn fiyat kaç aya tekabül ediyordu demek istemiþ brom :)
Ok þimdi anladým takaþim saðol :)
250 ay 20 yýl civarý 13 sabit ödeme ile
Merhabalar;
2 senedir kiraci olarak evde oturuyorum.Dun ev sahibim kendi evimi tadilata sokcam seni cikartabilirim dedi ve kira zammini tatmin edicek sekilde artirirsak idare edebilirim seklinde bi konusma gecti aramizda, sorum þuki ev sahibimin suan oturdugu evde kendi evi, tadilat sebebiyle tahliye islemi nasil oluyor yardimci olabilecek varmidir ?
phoenixs
19-05-2023, 19:38
Merhabalar;
2 senedir kiraci olarak evde oturuyorum.Dun ev sahibim kendi evimi tadilata sokcam seni cikartabilirim dedi ve kira zammini tatmin edicek sekilde artirirsak idare edebilirim seklinde bi konusma gecti aramizda, sorum þuki ev sahibimin suan oturdugu evde kendi evi, tadilat sebebiyle tahliye islemi nasil oluyor yardimci olabilecek varmidir ?
Çok detaylý iþlemi var hocam fakat öyle kafasýna göre çýkaramýyor kafanýz rahat olabilir.Siz den para koparmaya çalýþýyor.Size olan tutumuna göre kendiniz dilerseniz kira arttýrýmýna gidebilirsiniz.Ýstemezseniz kusura bakmayýn þu anda bu evden çýkamam bütçem buna uygun deðil deyip konuyu kapatabilirsiniz.Ev sahibinin yapabilecek hiçbir þeyi yok.
kýsaca özetleyim.
Sözleþme imzalandýðý anda 1. yýl bittikten sonra tekrar sözleþme imzalanmasýna gerek yoktur.10 yýl oturulabilir.Mahkeme ile çýkarabilir.Çýkarabilmesi için de geçerli sebebinin olmasý ve bu sebebini ÝSPAT etmesi lazým.
Çok detaylý iþlemi var hocam fakat öyle kafasýna göre çýkaramýyor kafanýz rahat olabilir.Siz den para koparmaya çalýþýyor.Size olan tutumuna göre kendiniz dilerseniz kira arttýrýmýna gidebilirsiniz.Ýstemezseniz kusura bakmayýn þu anda bu evden çýkamam bütçem buna uygun deðil deyip konuyu kapatabilirsiniz.Ev sahibinin yapabilecek hiçbir þeyi yok.
kýsaca özetleyim.
Sözleþme imzalandýðý anda 1. yýl bittikten sonra tekrar sözleþme imzalanmasýna gerek yoktur.10 yýl oturulabilir.Mahkeme ile çýkarabilir.Çýkarabilmesi için de geçerli sebebinin olmasý ve bu sebebini ÝSPAT etmesi lazým.
Tesekkur ediyorum sagolun
gokhan g.
20-05-2023, 06:57
Borçlanmadan duramama hastalığı var bende :D Bundan tam bir sene önce kredimin biri bitmişti ve kenarda 50bin lira param vardı. 380 bin kredi çektim, 415 bine ev aldım. Kalan 15 bine de ikinci el esya aldım, tapuya param yetmiyordu onu da kredi kartından çektirdim ve aldığım gün 3000 liraya kiraya verdim.
Evi almamdaki motivasyonum da şuydu. Devlet sabit %25 kira artışı getirse dahi ev kendini 65 ayda amorti ediyor. Ki nitekim bugün o ev 950 bin lira ediyor. Kredi borcunu kapatınca elime 600 bin lira para kalıyor. Geçen sene ise sadece 50 binim vardı.
Ama tabi ki şimdi kazın ayağı öyle değil. Ben neredeyse tamamını kredi ile aldım kenarda evi alacak kadar param olsaydı almazdım. Ayrıca şu anki ev fiyatları ile bırak 65 ayda amorti etmeyi 10 yılda edemiyor.
Bugünün şartlarında size katılıyorum ama 0.69 ile kredi cekebilen varsa da affetmesin bence
Borçlanmadan duramama hastalýðý var bende Bundan tam bir sene önce kredimin biri bitmiþti ve kenarda 50bin lira param vardý. 380 bin kredi çektim, 415 bine ev aldým. Kalan 15 bine de ikinci el esya aldým, tapuya param yetmiyordu onu da kredi kartýndan çektirdim ve aldýðým gün 3000 liraya kiraya verdim.
Evi almamdaki motivasyonum da þuydu. Devlet sabit %25 kira artýþý getirse dahi ev kendini 65 ayda amorti ediyor. Ki nitekim bugün o ev 950 bin lira ediyor. Kredi borcunu kapatýnca elime 600 bin lira para kalýyor. Geçen sene ise sadece 50 binim vardý.
Ama tabi ki þimdi kazýn ayaðý öyle deðil. Ben neredeyse tamamýný kredi ile aldým kenarda evi alacak kadar param olsaydý almazdým. Ayrýca þu anki ev fiyatlarý ile býrak 65 ayda amorti etmeyi 10 yýlda edemiyor.
Bugünün þartlarýnda size katýlýyorum ama 0.69 ile kredi cekebilen varsa da affetmesin bence
Bozuk gorunen Turkce harfleri duzelten site! - TurkceKarakter.com (https://www.turkcekarakter.com/)
razzmatazz
30-05-2023, 22:28
Flood olacak ama ilave etmek istediÄŸim bir konu daha var.
Banka kredi çekerken evi ne kadara alıyorsunuz diye soruyor. 2 milyon derseniz müteayitten 100 bin TL kesinti yapıyor buda ilk sene taksitlerinize 8333 TL olarak yansıyor.
3 milyon derseniz müteayyitten 150 bin TL kesiyor bu durumda taksidinize ilk yıl 12.500 TL destek geliyor.
Şöyle bir handikap var banka rakamını yüksek bildirirseniz tapu daki harç miktarıda ona göre artabiliyor.
Müteayyit ten fazla destek alayım diye çok bildirirseniz bu kez keseceği faturanın %4 ünü tapu harcında fazlasıyla ödüyorsunuz.
Dengeyi bulmanız lazım. Ben 2 m TL bildirdim. 80 bin TL tapu harcı ödedim.
Abi peki hane geliri etkiliyormu nekadar kredi çekebileceğimizi hangi şartlar belirliyor mesela ben eksper bedeli 1900 olan eve 1700 çekebiliyormuyum yada hane gelirim yetersiz kalırsa ev ipoteği kefil vs kabul ediyorlarmı bu konularda bilgilendirebilirsen sevinirim başvuru için yarın bankaya gideceğim ön bilgilendirme almak istedim
razzmatazz
30-05-2023, 22:29
Abi peki hane geliri etkiliyormu nekadar kredi çekebileceðimizi hangi þartlar belirliyor mesela ben eksper bedeli 1900 olan eve 1700 çekebiliyormuyum yada hane gelirim yetersiz kalýrsa ev ipoteði kefil vs kabul ediyorlarmý bu konularda bilgilendirebilirsen sevinirim baþvuru için yarýn bankaya gideceðim ön bilgilendirme almak istedim
Abi peki hane geliri etkiliyormu nekadar kredi çekebileceðimizi hangi þartlar belirliyor mesela ben eksper bedeli 1900 olan eve 1700 çekebiliyormuyum yada hane gelirim yetersiz kalýrsa ev ipoteði kefil vs kabul ediyorlarmý bu konularda bilgilendirebilirsen sevinirim baþvuru için yarýn bankaya gideceðim ön bilgilendirme almak istedim
Ýpotek yapacak bir eviniz varsa 0.69'dan yararlanamazsýnýz ki?
Kampanya evi olmayanlar için
razzmatazz
31-05-2023, 10:50
Ýpotek yapacak bir eviniz varsa 0.69'dan yararlanamazsýnýz ki?
Kampanya evi olmayanlar için
ev babamýn benim deðil abi halk bankla görüþtüm bugün konut kredilerinde kesinlikle ipotek kefil kabul edilmiyormuþ
hane gelirin yetersiz kalmasý için 15k altýnda hane geliri göstermen gerekir 1700 kredi için. hane geliri her türlü yeter. zaten ilk sene müteahhit katký payý var sonraki seneler içinde hazinenin yardýmý var her türlü ödenecek seviye getiriyor taksitleri.
razzmatazz
31-05-2023, 13:51
hane gelirin yetersiz kalmasý için 15k altýnda hane geliri göstermen gerekir 1700 kredi için. hane geliri her türlü yeter. zaten ilk sene müteahhit katký payý var sonraki seneler içinde hazinenin yardýmý var her türlü ödenecek seviye getiriyor taksitleri.
þuan benim sigortam olmadýðý için resmi hane gelirimiz sadece eþimin maaþý olarak görünüyor 12 bin tl o þekilde bi hesaplama yaptýlar þuanda 1700 krediye ilk yýl ödeme 3400 tl gibi bir rakam çýktý sonraki yýllar artarak devam ediyor baþvurumuzu yaptýk þansýmýzý deneyelim diye bakalým inþallah bizde ev sahibi oluruz
Mesajýný yeni gördüm 2 - 3 gündür þehir dýþýndaydým siteye giremedim. Hane geliri tabi ki etkiliyor ödeme gücünü nasýl tespit edecek banka. Senin hane gelirin 20 bin diyelim ödemen gereken rakam 16 bin çýktý nasýl ödeyeceksin veya geçineceksin.
Eksper bedeli çok önemli deðil hatta hiç deðil. Krediyi kullanýrken banka sana soruyor evi ne kadara alýyorsun diye. Kendimden direk örnek vereyim.
Aldýðým evin eksper deðeri 2 milyon 950 bin çýktý. Ben evi 3 milyon 250 bine aldým. Ama bankaya dedim ki 2milyona alýyorum. Bu 2 milyonun 1700 üne kredi kullanmak istiyorum dedim.
Banka bana hesap açtý ve aradaki 300 bin TL yi hesaba yatýrmamý istedi. Bende o hesaba 300 bin TL para yatýrdým. Kredim onaylandý ve 1700 ü direk benim hesabýma yatýrdýlar ve akabinde mütayitin hesabýna geçip blokelediler.
Yatýrdýðým 300 bin yine benim hesabýmda kaldý. O parayý nakit olarak çektim ve 1milyon 550 bini mütayite elden verdim nakit olarak.
Satýþ yapýldýktan sonra tapuyu bankaya gönderdik ve mütayitin hesabýna geçen 1700 ün blokesi kaldýrýldý.
Ben evi 2 milyona alýyorum diye beyan ettiðim için %5 mütayit desteði aldým yani 100 bin TL. 12 aya bölünce aylýk 8,333 TL destek ödemesi geliyor. Yani 16 bin olan ödememi 16 bin olarak yapýyorum. Ayný gün 8.333 lirasý hesabýma geri geliyor.
Mütayitin ne kadar kredi kullandýracaðýna baðlý bende 2 milyona kadar kullanabilirsin dedi ama ben 1700 tercih ettim.
razzmatazz
02-06-2023, 07:27
Mesajýný yeni gördüm 2 - 3 gündür þehir dýþýndaydým siteye giremedim. Hane geliri tabi ki etkiliyor ödeme gücünü nasýl tespit edecek banka. Senin hane gelirin 20 bin diyelim ödemen gereken rakam 16 bin çýktý nasýl ödeyeceksin veya geçineceksin.
Eksper bedeli çok önemli deðil hatta hiç deðil. Krediyi kullanýrken banka sana soruyor evi ne kadara alýyorsun diye. Kendimden direk örnek vereyim.
Aldýðým evin eksper deðeri 2 milyon 950 bin çýktý. Ben evi 3 milyon 250 bine aldým. Ama bankaya dedim ki 2milyona alýyorum. Bu 2 milyonun 1700 üne kredi kullanmak istiyorum dedim.
Banka bana hesap açtý ve aradaki 300 bin TL yi hesaba yatýrmamý istedi. Bende o hesaba 300 bin TL para yatýrdým. Kredim onaylandý ve 1700 ü direk benim hesabýma yatýrdýlar ve akabinde mütayitin hesabýna geçip blokelediler.
Yatýrdýðým 300 bin yine benim hesabýmda kaldý. O parayý nakit olarak çektim ve 1milyon 550 bini mütayite elden verdim nakit olarak.
Satýþ yapýldýktan sonra tapuyu bankaya gönderdik ve mütayitin hesabýna geçen 1700 ün blokesi kaldýrýldý.
Ben evi 2 milyona alýyorum diye beyan ettiðim için %5 mütayit desteði aldým yani 100 bin TL. 12 aya bölünce aylýk 8,333 TL destek ödemesi geliyor. Yani 16 bin olan ödememi 16 bin olarak yapýyorum. Ayný gün 8.333 lirasý hesabýma geri geliyor.
Mütayitin ne kadar kredi kullandýracaðýna baðlý bende 2 milyona kadar kullanabilirsin dedi ama ben 1700 tercih ettim.
anladým abi benim düþündüðüm dairenin fiyatý 2100 tl karþý dairesi ayný þekilde satýlmýþ eksper 1900 fiyat biçmiþ bende 1700 kredi baþvurusunda bulundum hane gelirimiz benimki resmi olmadýðý için sadece eþiminkini beyan edebildik 12 bin tl gelire göre bir ödeme planý çýkarýldý onaylanacaðýný hiç sanmýyorum ama bir umut bekliyoruz bakalým
müteahhit 1 milyona kadar kredi kullandýrabilirim dedi üzerinin %20 gelir vergisi farkýný alýrým dedi
1900 fatura keseceði için
900 bin tl nin 180 bin tl gelir vergisi farký çýkýyor
kredi masraflarý da 45 bin tuttu
tapu masrafý 76 bin tutacak
400 de evin kalaný
toplamda 700 bin tl nakite ihtiyacým var olarak hesapladým kaçýrdýðým bir nokta varmýdýr abi
anladým abi benim düþündüðüm dairenin fiyatý 2100 tl karþý dairesi ayný þekilde satýlmýþ eksper 1900 fiyat biçmiþ bende 1700 kredi baþvurusunda bulundum hane gelirimiz benimki resmi olmadýðý için sadece eþiminkini beyan edebildik 12 bin tl gelire göre bir ödeme planý çýkarýldý onaylanacaðýný hiç sanmýyorum ama bir umut bekliyoruz bakalým
müteahhit 1 milyona kadar kredi kullandýrabilirim dedi üzerinin %20 gelir vergisi farkýný alýrým dedi
400 de evin kalaný
toplamda 700 bin tl nakite ihtiyacým var olarak hesapladým kaçýrdýðým bir nokta varmýdýr abi
Müteahhit alenen vergi kaçýrýcam dedi ama kaçýramazsam çýkacak vergiyi size ödettiririm dedi, deðil mi.
Cumhuriyet tarihinde vergi kaçýrmanýn bu kadar aleni yapýldýðý bir dönem olmamýþtýr. Otomotiv ve gayrimenkul sektöründekiler böyle kayýtsýz kazançlara doymuyor adeta. Koca ülke birlik olduk, bu kaçakçýlarýn açýðýný kapatmaya çalýþýyoruz.
400 de evin kalaný
hocam kaçýrdýðýn bir þey yok. kredi çýkacaktýr muhtemelen nakiti toplamaya baþla. hoþ para hesabýna bloke olduktan sonra istersen 2 hafta bekle banka için sorun yok sadece müteahhit fiyatý falan artýrabilir o kadar. hayýrlý olsun þimdiden.
razzmatazz
02-06-2023, 18:24
hocam kaçýrdýðýn bir þey yok. kredi çýkacaktýr muhtemelen nakiti toplamaya baþla. hoþ para hesabýna bloke olduktan sonra istersen 2 hafta bekle banka için sorun yok sadece müteahhit fiyatý falan artýrabilir o kadar. hayýrlý olsun þimdiden.
Abi umutlandýrma beni cidden hiç umudum yok nasýl onaylanacak keþke onaylansa benim için büyük bir mucize olur þuanda
Arkadaþlar 1 hafta önce taþýndým.
Artýk kendi evimdeyim. 2 abimiz hariç neredeyse herkes yaþýt.
Bu yönü de çok güzel oldu. Herkes kafa dengi gibi görünüyor ilerde hanýmlarda kaynaþýnca güzel bir ortam olacaðýný düþünüyorum.
Allah isteyen herkese nasip etsin inþallah. 15 kilo verdiðim bir dönem oldu kendi adýma zor günlerdi.
Arabalarý sattýk kredi çýkacak mý çýkmayacak mý vs derken stres seviyesi yüksek bir dönemdi.
Þükür sonunda bitti.
Arkadaþlar 1 hafta önce taþýndým.
Artýk kendi evimdeyim. 2 abimiz hariç neredeyse herkes yaþýt.
Bu yönü de çok güzel oldu. Herkes kafa dengi gibi görünüyor ilerde hanýmlarda kaynaþýnca güzel bir ortam olacaðýný düþünüyorum.
Allah isteyen herkese nasip etsin inþallah. 15 kilo verdiðim bir dönem oldu kendi adýma zor günlerdi.
Arabalarý sattýk kredi çýkacak mý çýkmayacak mý vs derken stres seviyesi yüksek bir dönemdi.
Þükür sonunda bitti.
Ben Nisan 28'den beri bekliyordum, en çok da boldladýðým kýsým canýmý sýkýyordu; daha yaptýktan sonra 100 kilometre süremediðime yanmak bir yana, 2 mayýsta sattýðýmdan beri her gün inanýlmaz bir hýzda 5-10 koydu üstüne.
2 kere cep uygulamasýnda krediyi iptal gördüm (red deðil iptal), hatta arandým, ama tabiri caizse 2 kere uzatmaya gitti maç.
Daha önce ön onay veren, ama yeterli tutarý saðlamayan baþka bir banka, 2. kez baþvurunca bu sefer ön onayý da vermedi.
Üstüne bir de peþinatýn vadesiz Türk lirasý mevduatta bulunmasý zorunlu dediler, oradan da gol yedik.
Tüm bu stresler bitince rahat bir nefes aldýk; lakin Eylül ayýnda eve girebilecek miyiz endiþesi ile devam ediyoruz :)
Allah iyi komþular ve ödeme gücü versin bizlere; ve iyi niyetli herkese nasip etsin.
Ben Nisan 28'den beri bekliyordum, en çok da boldladýðým kýsým canýmý sýkýyordu; daha yaptýktan sonra 100 kilometre süremediðime yanmak bir yana, 2 mayýsta sattýðýmdan beri her gün inanýlmaz bir hýzda 5-10 koydu üstüne.
2 kere cep uygulamasýnda krediyi iptal gördüm (red deðil iptal), hatta arandým, ama tabiri caizse 2 kere uzatmaya gitti maç.
Daha önce ön onay veren, ama yeterli tutarý saðlamayan baþka bir banka, 2. kez baþvurunca bu sefer ön onayý da vermedi.
Üstüne bir de peþinatýn vadesiz Türk lirasý mevduatta bulunmasý zorunlu dediler, oradan da gol yedik.
Tüm bu stresler bitince rahat bir nefes aldýk; lakin Eylül ayýnda eve girebilecek miyiz endiþesi ile devam ediyoruz :)
Allah iyi komþular ve ödeme gücü versin bizlere; ve iyi niyetli herkese nasip etsin.
Abi bende krediye baþvurdum arabalarý sattým. 1 hafta bekleseydim 200 bin totalde artý yazacakmýþ.
Kredi onaylanýrsa hemen ödemeyi yapalým para hazýr olsun diye aceleci davrandýk.
O süre beni yedi bitirdi. Allahtan iptal vs süreci hiç yaþamadým direk onaylandý benim kredim.
Evi aldýk nasýl taþýnacaðýz derdi baþladý. Eþyalar zarar görür mü endiþesi kapladý içimizi. Evlenirken iyi bir maðazadan almýþtýk mobilyalarý.
Nakliye konusunda ciddi para harcadým diðer firmalarýn neredeyse 2 katýna patladý bana tek bir çizik olmadan þükür yeni eve getirdik eþyalarýmýzý.
Tez zamanda içine girmekte nasip olsun inþallah. Þuan þantiye elektriðinden normal aboneliðe geçme sürecindeyiz onu da çözersek iþlem tamamdýr.
Abi bende krediye baþvurdum arabalarý sattým. 1 hafta bekleseydim 200 bin totalde artý yazacakmýþ.
Kredi onaylanýrsa hemen ödemeyi yapalým para hazýr olsun diye aceleci davrandýk.
O süre beni yedi bitirdi. Allahtan iptal vs süreci hiç yaþamadým direk onaylandý benim kredim.
Evi aldýk nasýl taþýnacaðýz derdi baþladý. Eþyalar zarar görür mü endiþesi kapladý içimizi. Evlenirken iyi bir maðazadan almýþtýk mobilyalarý.
Nakliye konusunda ciddi para harcadým diðer firmalarýn neredeyse 2 katýna patladý bana tek bir çizik olmadan þükür yeni eve getirdik eþyalarýmýzý.
Tez zamanda içine girmekte nasip olsun inþallah. Þuan þantiye elektriðinden normal aboneliðe geçme sürecindeyiz onu da çözersek iþlem tamamdýr.
Ben de teþekkür ederim, inþallah, bekliyoruz artýk.
Bu arada kredi kullanacak arkadaþlar için aþaðýdaki linki býrakayým; herkes günlük tecrübelerini paylaþýyor, en azýndan bir faydasý olur belki.
15 Yıl Vadeli 0.69 ile konut kampanyası | DonanımHaber Forum >> Sayfa 256 (https://forum.donanimhaber.com/15-yil-vadeli-0-69-ile-konut-kampanyasi--154803609-256)
Onurkk06
19-06-2023, 19:30
Bende baþvurdum 0.69a arabayý falan sattým þimdi bankadan kredi onayýný bekliyorum yanlýz benim alacaðým ev 5 milyon banka 3150 max veririz dedi eþ dost allah ne verdiyse ben de borç arýyorum þu anda gerçekten çok sýkýntýlý bir süreç þu tapu iþi bir an önce olsa rahatlayacaðým her an 0,69u bitireceklerini düþünüyorum (resmiyette bitmese bile uygulamada sýkýntý çýkaracaklar büyük ihtimalle)
Saðolsun depremzede anne babam sonunda evden çýkartýlýyor þimdi
Ev arýyoruz izmirde kiralar uçmuþ allah sonumuzu hayýr etsin
Bende baþvurdum 0.69a arabayý falan sattým þimdi bankadan kredi onayýný bekliyorum yanlýz benim alacaðým ev 5 milyon banka 3150 max veririz dedi eþ dost allah ne verdiyse ben de borç arýyorum þu anda gerçekten çok sýkýntýlý bir süreç þu tapu iþi bir an önce olsa rahatlayacaðým her an 0,69u bitireceklerini düþünüyorum (resmiyette bitmese bile uygulamada sýkýntý çýkaracaklar büyük ihtimalle)
Zaten bu kredinin 100 Milyar TL gibi bir limiti var diye biliyorum. Bu kaynak tükenince kredide bitecek.
Taþýnma ývýr zývýr için 15 bin kredi çekeyim dedim 24 bin geri ödeme istedi banka vazgeçtim.
Asgari ücrette açýklandý bugün onunda yansýmasý gelir çok yakýnda herþeye zam yaðar.
Hani diyorlar ya baþka ülkede yaþayamam, keþke papua yenigine de yaþasaydým da burda yaþamasaydým. O dereceye getirdiler.
Saðolsun depremzede anne babam sonunda evden çýkartýlýyor þimdi
Ev arýyoruz izmirde kiralar uçmuþ allah sonumuzu hayýr etsin
Abi inþallah gönlünüze göre tez zamanda bulursunuz. Benide deprem sonrasý çýkarttý ev sahibi eskiþehir'de kiralar uçmuþ gitmiþti ev almaya yöneldik.
Tabi sizin durumlar bambaþka talihsizlikler bir türlü baþýnýzý býrakmýyor umarým kýsa sürede herþey yoluna girer sizin içinde.
Zaten bu kredinin 100 Milyar TL gibi bir limiti var diye biliyorum. Bu kaynak tükenince kredide bitecek.
Taþýnma ývýr zývýr için 15 bin kredi çekeyim dedim 24 bin geri ödeme istedi banka vazgeçtim.
Asgari ücrette açýklandý bugün onunda yansýmasý gelir çok yakýnda herþeye zam yaðar.
Hani diyorlar ya baþka ülkede yaþayamam, keþke papua yenigine de yaþasaydým da burda yaþamasaydým. O dereceye getirdiler.
Abi inþallah gönlünüze göre tez zamanda bulursunuz. Benide deprem sonrasý çýkarttý ev sahibi eskiþehir'de kiralar uçmuþ gitmiþti ev almaya yöneldik.
Tabi sizin durumlar bambaþka talihsizlikler bir türlü baþýnýzý býrakmýyor umarým kýsa sürede herþey yoluna girer sizin içinde.
Sorma kardeþim herþey üst üste geliyor insan zor dayanýyor …depremzede insanlara allah yardým etsin bambaþka bir durum
Beyler bizim þuan oturduðumuz kendi sahibi olduðumuz ev kentsel dönüþüme girmek üzere, 1 tane de kira geliri elde ettiðimiz ev mevcut.
Evimiz kentsel dönüþüme gireceði vakit kiracýya bunu teblið ve yasal süreç nedir bilgisi olan var mý?
Araþtýrýyorum googledan da farklý farklý durumlar ve ifadeler çýkýyor.
Beyler bizim þuan oturduðumuz kendi sahibi olduðumuz ev kentsel dönüþüme girmek üzere, 1 tane de kira geliri elde ettiðimiz ev mevcut.
Evimiz kentsel dönüþüme gireceði vakit kiracýya bunu teblið ve yasal süreç nedir bilgisi olan var mý?
Benim bildigim emin degilim ama, kiraciya sadece bir kira yardimi yapip mecburen devletin binayi bosaltma zamanina kadar sure verip cikarttiriyor. Gerekirse elektrigi suyu kesiyor.Kentsel donusum icin karot alinip, curuk raporu verildiyse, daha zaten orda kimseyi barindirmiyolar.
O konu biraz gýcýk ve ucu normal kiracý-ev sahibi muhabbetlerindeki gibi iþliyor galiba.
Yine de daha önceden davranýp, o evden çýkmadan önce içeridekileri çýkarmaya çalýþmak iyi olur herhalde.
Benzer durumda kirada alt komþumuz var, çok eski diye oturmak istemedikleri bir apartmanda kendi daireleri var, kiralar coþunca önce oraya dönmek istediler, içindeki kiracý "ev bulamýyorum, kiralar çok" falan diye çýkmadý.
O arada bizim apartmandaki ev sahibi ile anlaþmaya vardýlar, biraz daha oturmaya karar kýldýlar.
Geçenlerde konuþtuk, o eski apartmanýn yýkýlýp yeniden yapýlmasý durumu varmýþ. Þimdi içerideki mecbur çýkacak, bizim apartmandaki ev sahibi ile de durumu ayarlamaya çalýþýyorlar. Öncesinde çýkarmak zor gibi... Ev yýkýlana kadar bu apartmandaki ev sahibi de kýllýk yaparsa biz de ona yaparýz, apartman yapýlana kadar takýlýrýz burada moduna girmiþler :)
Sorma kardeþim herþey üst üste geliyor insan zor dayanýyor …depremzede insanlara allah yardým etsin bambaþka bir durum
Abi HJU saxo zamanýndan beri yüzyüze görüþmesekte seni tanýr bilirim. Gerçekten zor zamanlar geçirdin, geçiriyorsun.
Az daha sabýr inþallah herþey yoluna girecek.
aposport
21-06-2023, 07:37
Bursa da bu ev kiracý problemleri konusunda uzmanlaþmýþ ve en önemlisi cevval bir avukat arayýþýmýz var.
Tanýdýðýnýz bildiðiniz bir isim varsa paylaþýrsanýz sevinirim.
Benim bildigim emin degilim ama, kiraciya sadece bir kira yardimi yapip mecburen devletin binayi bosaltma zamanina kadar sure verip cikarttiriyor. Gerekirse elektrigi suyu kesiyor.Kentsel donusum icin karot alinip, curuk raporu verildiyse, daha zaten orda kimseyi barindirmiyolar.
Yok bizim içinde oturduðumuz ev girecek kentsel dönüþüme, diðer kiracý olan evimiz deðil.
Onurkk06
24-06-2023, 14:30
Üstad merhaba þimdi bizim kredi çýktý beklediðimizin biraz altýnda çýktý eþ dosttan da para alarak peþinatý tamamladýk. Peþinat miktarýný banka satýcý Sinpaþýn hesabýna geçirmiþ þimdi bayram tatili girdi araya tapuyu alamadýk daha bi sýkýntý olur mu acaba bu saatten sonra ?
0,69 krediye nasýl baþvurabiliriz sanýrým her ev için vermiyor 1+1 için bende artýk düþünmeye baþladým anne baba için var olaný satýcam artýk
Üstad merhaba þimdi bizim kredi çýktý beklediðimizin biraz altýnda çýktý eþ dosttan da para alarak peþinatý tamamladýk. Peþinat miktarýný banka satýcý Sinpaþýn hesabýna geçirmiþ þimdi bayram tatili girdi araya tapuyu alamadýk daha bi sýkýntý olur mu acaba bu saatten sonra ?
Valla bende peþinat benim hesabýmda kaldý, kredi onaylanýnca sadece baþvurduðum kredi miktarý Müteayyit firmanýn hesabýna geçti ve blokelendi. Sanýrým sorun olmaz çünkü satýþ ve tapu olmadan Müteayyit in hesabýna parayý geçseler bile bloke koyuyor bankalar.
0,69 krediye nasýl baþvurabiliriz sanýrým her ev için vermiyor 1+1 için bende artýk düþünmeye baþladým anne baba için var olaný satýcam artýk
Abi ev sýfýr olacak, Müteayyit firma projesini 0.69 a sokmuþ olacak, her sýfýr ev için kullanamýyorsun. Firmanýn baþvuru yapmasý lazým. Birde firma istediðin gibi kredi kullandýrmasý lazým. Bazýlarý 0.69 a sokuyor projeyi ama 500 bin kullandýrýyor vs.
Geçen hafta duyduðuma göre tüm krediler durmuþ 0.69 da dahil þuan kullandýrým yapýþmýyormuþ bilgine
Farklý bir soru sorayým ?
Ev sahibi olup %25 yapan var mý ? Birader ile ortak bir dairemiz var, oturan arkadaþ 1+1 daire için 3.500 TL ye oturuyor.
Ve biz evi kota mevcut þekilde ýsýnma + elektrik + su + eþya dahil þekilde kiraya verdik. Bizim evin olduðu bölge de þuan en uygun kira sahibinden de 6k civarýndan baþlýyor.
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/sakarya-adapazari-semerciler-papuccular-mh.?sorting=price_asc&viewType=List)
Aðustos 2023 zam vakti, Ben 5.500 TL olmasý taraftarýyým oran olarak %46 ya tekabül ediyor.
Ev ile ayný sokakta 10+ yýllýk kiracýsý olduðumuz dükkan için %80 zam yaptý mal sahibi ve ses çýkaramadýk, direkt boþalt o zaman muhabbeti olacaktý.
Bu nokta da 5.500 TL beklentisi yersiz mi ? Kiracýya da kendimize de haksýzlýk etme taraftarý deðiliz.
Siz olsanýz nasýl davranýrdýnýz ?
tequila818
04-07-2023, 10:52
Farklý bir soru sorayým ?
Ev sahibi olup %25 yapan var mý ? Birader ile ortak bir dairemiz var, oturan arkadaþ 1+1 daire için 3.500 TL ye oturuyor.
Ve biz evi kota mevcut þekilde ýsýnma + elektrik + su + eþya dahil þekilde kiraya verdik. Bizim evin olduðu bölge de þuan en uygun kira sahibinden de 6k civarýndan baþlýyor.
Just a moment... (https://www.sahibinden.com/kiralik-daire/sakarya-adapazari-semerciler-papuccular-mh.?sorting=price_asc&viewType=List)
Aðustos 2023 zam vakti, Ben 5.500 TL olmasý taraftarýyým oran olarak %46 ya tekabül ediyor.
Ev ile ayný sokakta 10+ yýllýk kiracýsý olduðumuz dükkan için %80 zam yaptý mal sahibi ve ses çýkaramadýk, direkt boþalt o zaman muhabbeti olacaktý.
Bu nokta da 5.500 TL beklentisi yersiz mi ? Kiracýya da kendimize de haksýzlýk etme taraftarý deðiliz.
Siz olsanýz nasýl davranýrdýnýz ?
Ben bugüne kadar %25 zam yapan bir mal sahibi duymadým. Yapanlarý haberlerde izliyoruz zaten. Hem mal sahibini hem de kiracýyý koruyacak þekilde orta yolda buluþmak en mantýklýsý. Kiracý da kabul edecektir. Öte yandan %80 zam yaptýðýnýz ve kiracý olduðunuz dükkanda mümkünse yeni aylýk tutarý yazarak karþýlýklý yeni bir kira sözleþmesi imzalatmaya çalýþýn mal sahibine. Eðer imzalarsanýz +10 yýl daha size tahliye davasý açamaz.
Ben bugüne kadar %25 zam yapan bir mal sahibi duymadým. Yapanlarý haberlerde izliyoruz zaten. Hem mal sahibini hem de kiracýyý koruyacak þekilde orta yolda buluþmak en mantýklýsý. Kiracý da kabul edecektir. Öte yandan %80 zam yaptýðýnýz ve kiracý olduðunuz dükkanda mümkünse yeni aylýk tutarý yazarak karþýlýklý yeni bir kira sözleþmesi imzalatmaya çalýþýn mal sahibine. Eðer imzalarsanýz +10 yýl daha size tahliye davasý açamaz.
Dükkan iþi karýþýk, mal sahiplerinin parayla iþleri yok, yandaki dükkan 10 yýldýr boþ kiracýyla uðraþmamak için vermiyorlar.
Kendi iþlerinde zaten darphane gibi, bizim oradaki derdimiz mevcut müþteri portföyünü elde tutmak ve yýllardýr olduðumuz lokasyonu terk etmek istemiyor olmamýz.
%25 beklentimiz dükkan da olmadý zaten, her þey uçmuþken adama %25 de diyemezdik.
Ama ev iþi karýþýk, oturan arkadaþ mayýs ayýnda devletin doðalgazý bedava yapmasý neticesinde doðalgaz ödemediniz o parayý iade edecek misiniz diye soran birisi.
DenizKaan
04-07-2023, 11:14
Arkadaþlar benimde bir sorum var, normalde kendi evim var (2+1)
bebek olunca ve home ofis çalýþmaya baþlayýnca küçük geldi,
babamýn kirada baþka bir evi var, oðlum oturacak diyip çýkartma þansýmýz nedir ?
sanýrým benim üstüme ev olduðu için mahkemeden dönme olasýlýðý çokmuþ,
var mý bir fikir verebilecek olan :)
ChuckBartowsKi
05-07-2023, 11:13
Arkadaþlar benimde bir sorum var, normalde kendi evim var (2+1)
bebek olunca ve home ofis çalýþmaya baþlayýnca küçük geldi,
babamýn kirada baþka bir evi var, oðlum oturacak diyip çýkartma þansýmýz nedir ?
sanýrým benim üstüme ev olduðu için mahkemeden dönme olasýlýðý çokmuþ,
var mý bir fikir verebilecek olan :)
Tapu sahibinin baþka dairesi var mý o muhitte? Kendi ihtiyacý olarak gösterebilir. Fakat þu an bu dava süreçleri hem çok uzun sürüyor hem de %90 kiracýdan yana oluyor. Ben de þu an kiracýyým kendi dairemde kiracým var baþka bir yerde ben oturuyorum gerçekten kira iþleri çözülemez bir sorun yani baþka birinin yaþadýðý süreç size bire bir uymaya biliyor vs vs. çok sorunlu devam ediyor süreç.
Günaydýn dostlar..izmir de kiralýk daire arýyoruz çevresinde olan ve düzgün kiracý arayan varsa yazabilirse sevinirim …2 memur emeklisi anne baba için teþekkür ederim
DenizKaan
06-07-2023, 10:53
Tapu sahibinin baþka dairesi var mý o muhitte? Kendi ihtiyacý olarak gösterebilir. Fakat þu an bu dava süreçleri hem çok uzun sürüyor hem de %90 kiracýdan yana oluyor. Ben de þu an kiracýyým kendi dairemde kiracým var baþka bir yerde ben oturuyorum gerçekten kira iþleri çözülemez bir sorun yani baþka birinin yaþadýðý süreç size bire bir uymaya biliyor vs vs. çok sorunlu devam ediyor süreç.
Malesef o da var :)
ihtiyacým olmasa çýkartmak istemiyoruz ama,
böylede garip bir durum var.
her iki tarafda haklý.
Yargıtay’dan ihtiyac nedeniyle tahliyeye yonelik emsal karar | Doviz.com (https://haber.doviz.com/gundem-haberleri/yargitay-dan-ihtiyac-nedeniyle-tahliyeye-yonelik-emsal-karar/699725)
Onurkk06
08-07-2023, 17:16
1 aylýk stresli sýkýntýlý bir süreç ardýndan sonunda ben de 0.79dan evi aldým cuma günü 3 yýl boyunca 12 sonra 32 olucak ödemeler allah evi olmayan herkese nasip etsin kirada kalsam bu sene büyük ihtimalle 10 bin yapýcaktý ev sahibi
Birkan61
08-07-2023, 20:23
1 aylýk stresli sýkýntýlý bir süreç ardýndan sonunda ben de 0.79dan evi aldým cuma günü 3 yýl boyunca 12 sonra 32 olucak ödemeler allah evi olmayan herkese nasip etsin kirada kalsam bu sene büyük ihtimalle 10 bin yapýcaktý ev sahibi
Hayýrlý olsun harika olmuþ çok sevindim bu gidiþle ileride olacak taksitiniz 32'yide arar olacaðýz hiç olmazsa her ay ödediðiniz para kendi malýnýza
Dükkan iþi karýþýk, mal sahiplerinin parayla iþleri yok, yandaki dükkan 10 yýldýr boþ kiracýyla uðraþmamak için vermiyorlar.
Kendi iþlerinde zaten darphane gibi, bizim oradaki derdimiz mevcut müþteri portföyünü elde tutmak ve yýllardýr olduðumuz lokasyonu terk etmek istemiyor olmamýz.
%25 beklentimiz dükkan da olmadý zaten, her þey uçmuþken adama %25 de diyemezdik.
Ama ev iþi karýþýk, oturan arkadaþ mayýs ayýnda devletin doðalgazý bedava yapmasý neticesinde doðalgaz ödemediniz o parayý iade edecek misiniz diye soran birisi.
Yanlýþ bilmiyorsam % 25 olayý evlerde geçerli,ticari dükkanlarda geçerliliði yok
Yanlýþ bilmiyorsam % 25 olayý evlerde geçerli,ticari dükkanlarda geçerliliði yok
Doðrudur ama bu da adaletsiz deðil mi ? Kiracýlýk zor gerçekten, biz de haksýzlýk etmeyelim istiyoruz.
Planladýðým zam oraný ile bile emsal dairelerin altýnda kalan bir rakam oluyor kira.
2 tarafý da üzmeden bu iþin olurunu bakalým nasýl bulacaðýz :)
Merhabalar;
Kiraci olarak oturuyorum. Malesefki ev sahibimiz ile kira yenileme doneminde ortak nokta bulamadik istedigi kira bizim butcemizi asiyor ve evden cikmamizi istiyor bizde kendisine hukuki yollada basvurmasini soyleyerek %25 oraninda zam yaparak kirayi gonderdik. Ertesi gun whatsap uzerinden kirayi iade etmek icin benden iban numarami istedi sanýrim kabul etmeyip iade edicek. Önunuzdeki surecte hukuki olarak dikkat etmem gerekenler icin yardimci olabilecek varmidir, kirayi iade etmesi durmunda izlenecek yol nedir simdiden tesekkurler
tequila818
18-07-2023, 09:10
Merhabalar;
Kiraci olarak oturuyorum. Malesefki ev sahibimiz ile kira yenileme doneminde ortak nokta bulamadik istedigi kira bizim butcemizi asiyor ve evden cikmamizi istiyor bizde kendisine hukuki yollada basvurmasini soyleyerek %25 oraninda zam yaparak kirayi gonderdik. Ertesi gun whatsap uzerinden kirayi iade etmek icin benden iban numarami istedi sanýrim kabul etmeyip iade edicek. Önunuzdeki surecte hukuki olarak dikkat etmem gerekenler icin yardimci olabilecek varmidir, kirayi iade etmesi durmunda izlenecek yol nedir simdiden tesekkurler
Evde kiracý olarak kaçýncý seneniz? Þu an rayiç kira bedeli nedir, siz ne kadar ödüyorsunuz?
Sefa_vts
18-07-2023, 09:27
Merhabalar;
Bir avukat ile görüþmen gereken bir konu haline gelmiþ çünkü belliki seni temerrüde düþürmeye çalýþýyor. Noter aracýlýðý ile posta yolu ile gönderebilirsin, ki o zaman da almayabilir vs.
Normal þartlarda sen para gönderirken ''kira bedelidir'' diye gönderiyorsan ve iade gelen para ( IBAN paylaþtýysan ) herhangi bir not olmadan geri geliyorsa bu kanunen ''Hibe'' yerine geçiyor ancak yönlendirmiþ olmayayým.
Dediðim gibi iþin uzmaný olan Avukat arkadaþlar yorumlayacaktýr ya da bir bilene danýþmakta fayda var.
Evde kiracý olarak kaçýncý seneniz? Þu an rayiç kira bedeli nedir, siz ne kadar ödüyorsunuz?
Evde 3. Yýlým 1350 tl idi kiram 3500 teklif ettik ev sahibi 6 bin tl istemektedir
tequila818
18-07-2023, 10:19
Evde 3. Yýlým 1350 tl idi kiram 3500 teklif ettik ev sahibi 6 bin tl istemektedir
rayiç kira bedeli davasýný 5. yýl sonrasý açabiliyor. Bu durumda eliniz güçlü. Bir þekilde sizi evden çýkarmaya çalýþabilir tabi. Rayiç bedellerin ne kadar olduðunu bilmiyorum dolayýsýyla 6 bin rayiç bedelin altýnda ise anlaþmaya yoluna gidebilirsiniz. Fahiþ bir tutar ise de dava açsýn. Ya da evi satýlýrsa alan kiþi 6 ay sonra sizi tahliye edecektir.
Var, babam. :) Limit neyse onun üstünde yapma dedi kiracýsýna, kiracýsýnýn da gönlünden kopmuþ galiba böylesine denk gelince %35 yapmýþ kendiliðinden. :D
tequila818
18-07-2023, 10:43
Var, babam. :) Limit neyse onun üstünde yapma dedi kiracýsýna, kiracýsýnýn da gönlünden kopmuþ galiba böylesine denk gelince %35 yapmýþ kendiliðinden. :D
helal olsun hocam ben 3 milyon TL para baðlayýp içinde kiracýnýn 2 bin liraya oturmasýný kabul etmez anlaþamazsam evi uygun fiyata hýzla satar farklý bir yatýrým aracýna geçerdim muhtemelen.
driver_can
18-07-2023, 10:59
helal olsun hocam ben 3 milyon TL para baðlayýp içinde kiracýnýn 2 bin liraya oturmasýný kabul etmez anlaþamazsam evi uygun fiyata hýzla satar farklý bir yatýrým aracýna geçerdim muhtemelen.
Burda yanýlgý þu yalnýz evi bir yatýrým aracý olarak alýyor kiraya veren birçok kiþi.5 sene önce 350 bin liraya almýþ ev sahibim evi bana da o günün þartlarýnda rayiç deðer neyse ondan 100-200 fazlasýna kiraya verdi.Ýlk 3 yýl herkesin yaptýðý gibi 100-200 artýþlar sonraki yüzde 25 sýnýr olduðunda yüzde 40 yapýldý.Bu sene de yüzde yüz yapmayý ben teklif ettim gönlüm razý gelmez 25 oraný sizde haklýsýnýz diye fakat yüzde 400 zam istiyor.Evi 350 ye aldý karþý dairem 10 aydýr boþ halde satýlýk 3200 isteniyor.Yani evin deðeri neredeyse 9 kata yakýn artmýþ.Ben 3 milyon verip kiradan geleni yatýrým olarak görmem ki evin deðerinin artmasýdýr yatýrým yanýnda gelen kira da bonusudur.Yoksa yatýr mevduata yada döviz vs yatýrým araçlarýna garanti para gelsin vereceðiniz kiranýn en az 10 katý.
tequila818
18-07-2023, 11:25
Burda yanýlgý þu yalnýz evi bir yatýrým aracý olarak alýyor kiraya veren birçok kiþi.5 sene önce 350 bin liraya almýþ ev sahibim evi bana da o günün þartlarýnda rayiç deðer neyse ondan 100-200 fazlasýna kiraya verdi.Ýlk 3 yýl herkesin yaptýðý gibi 100-200 artýþlar sonraki yüzde 25 sýnýr olduðunda yüzde 40 yapýldý.Bu sene de yüzde yüz yapmayý ben teklif ettim gönlüm razý gelmez 25 oraný sizde haklýsýnýz diye fakat yüzde 400 zam istiyor.Evi 350 ye aldý karþý dairem 10 aydýr boþ halde satýlýk 3200 isteniyor.Yani evin deðeri neredeyse 9 kata yakýn artmýþ.Ben 3 milyon verip kiradan geleni yatýrým olarak görmem ki evin deðerinin artmasýdýr yatýrým yanýnda gelen kira da bonusudur.Yoksa yatýr mevduata yada döviz vs yatýrým araçlarýna garanti para gelsin vereceðiniz kiranýn en az 10 katý.
Tabi hele ki düþük peþinat ve düþük faiz oraný ile bol bol konut kredili bire üç, bire dört kaldýraçlý ev alýndý ise bu enflasyonist ortamda dediðiniz gibi kira bedeli yapýlan kazancýn yanýnda çerez parasý kalýyor. Ben sadece birisi benim malýmý gasp etmeye çalýþýrsa satar kurtulurdum demek istedim. Her zaman kira konusunda orta yolda buluþmak en iyisi. Rayice göre düþük kalsýn eski kiracý olduðu için ancak bir yandan da kirayý öldürmesin. Tabi her zaman anlaþma yoluna gidilemiyor. Ben kirada oturuyorum, ev sahibi benden %100 artýþ istedi kabul ettim çünkü rayicin yine altýnda kaldý.
1750 abi. 😁😁😁
Ýþyerinde ayný ofiste çalýþtýðým arkadaþýmýn ev sahibi geldi geçen hafta.
2023 Ocak ta 1500 TL kira ödüyordu.
2023 Mart 'ta 3500 Tl yaptý kirasýný.
2024 Ocak için 7000 TL ye anlaþtýlar.
1 yýlda %366 lýk bir zamma tekabül ediyor.
2 sene önce ev sahibi atýyorum ev kirasý 3 bin ise o rakama o zaman neler alabiliyorsa günlük hayyat ta ayný þeyleri þuan kaça alýyorsa kirada o oranda artmalý.. (ev sahibi konuþtu) :))
livaneli
18-07-2023, 21:12
2 sene önce ev sahibi atýyorum ev kirasý 3 bin ise o rakama o zaman neler alabiliyorsa günlük hayyat ta ayný þeyleri þuan kaça alýyorsa kirada o oranda artmalý.. (ev sahibi konuþtu) :))
2 sene önce alýnan maaþýn yüzde kaçý kira olarak ödeniyorsa bugün de ayný oranda kira ödenmeli.
2 sene önce alýnan maaþýn yüzde kaçý kira olarak ödeniyorsa bugün de ayný oranda kira ödenmeli.
maaþlar düþük kalmasý evlerin prim yapmasý sonuç bu.. ev sahiplerimi finanse etsin düþük maaþlarýn neticesini .. enflasyona ezdir milleti sonra ev sahibi günah keçisi..
Öncelikle ev sahibinin adresine kira posta yoluyla PTT aracýlýðý ile gönderilir. Burada dikkat edilecek olan detay ise kiracý kirayý eksiksiz bir þekilde ev sahibine göndermelidir. Posta yolu ile gönderimde bir masraf çýkarsa kiracý bunu ödemeli ve ev sahibine gönderilecek kiradan kesilmemelidir.
Kiracýnýn posta yoluyla gönderdiði kira ücreti ev sahibi tarafýndan kabul edilmeyebilir. Bu durumda kiracýlar gönderimin yapýldýðý ama karþý taraftan kabul edilmediði þeklinde bir yazýyý PTT'den almalýdýrlar. Bu yazý ile mahkemeye baþvuran kiracýlar kirayý ödeyemediklerini ve kendilerine bir banka hesabý bildirilmesini talep ederler. Mahkeme tarafýndan bu baþvuru hükme baðlanarak kiracýnýn ödeme yapacaðý banka hesabý belirlenir. Bu þekilde ev sahibinin kirayý almama ihtimali kalmayacaktýr.
Ev sahiplerinin kiracýlarý evden çýkarabilmek için kira ödemelerini yapmalarýný engellemeleri esasýnda kira sözleþmesini sona erdirecek bir sonuç doðurmaz. Kiracýnýn evden çýkarýbilmesi için bir kira döneminde ev sahibi tarafýndan kiracýya haklý gerekçe ile ihtarname göndermesi gerekiyor. Tek ihtarname ile kira sözleþmesi fesh edilemiyor.
Tam bu hukuki adida varda bulamadim simdi. Yakindaki bir adliyeye gidersen hallolir durum gibi
maaþlar düþük kalmasý evlerin prim yapmasý sonuç bu.. ev sahiplerimi finanse etsin düþük maaþlarýn neticesini .. enflasyona ezdir milleti sonra ev sahibi günah keçisi..
Ülkede herþeye %100'ün üzerinde zam gelsin ama ev sahibi %40 zam yaparsa kötü.Piyasasý 8 bin lira olan bir yerde bir dairem var , 2 lira kira alýyorum adam 2500 yapabiliriz diyor bana :D
livaneli
19-07-2023, 21:22
Ev sahibi ve maaþlý memur günah keçisi. Siyasi iktidar hatasýz, kokmaz, bulaþmaz tavþan boku pzvnkler
aykutsafakyaman
20-07-2023, 16:16
Babamýn yatýrým amaçlý aldýðý 1+1 bir ev var kendisi de kirada oturuyor.
Düðün öncesi absürt biþey yapma ama adamla da konuþalým bizi maðdur etme dedik. Gitti %25 yaptý geldi. Kanun neyse o gerek yok taþkýnlýða dedi kavga etmemek için cevap vermedim.
Öbür yandan kendi oturduðu ev sahibi 3 katýný istedi kiranýn. Evde 2. seneleri. Orta yolu bulmaya da yanaþmadý. %25 yatýrdý kirayý bugün ev sahibi kadýn arayýp bir düzine beddua ve hakkýný helal etmiyorum laflarýndan sonra suratýna kapattý telefonu.
Bu olaylarý gördükten sonra elimdeki bütün parayý yatýrýp ben de kendime ev alayým diye baktým bir ama dalga geçen emlakçý bile oldu 0.79-0.99 kredi olayýna. Siz inanýyor musunuz vs diye. 300-400 bin lira kredi çýkabileceðini söylüyor bir çok emlakçý. Düþünmekten kafayý yemek üzereyim. Bu filmin sonu nerde bitecek çok merak ediyorum.
Babamýn yatýrým amaçlý aldýðý 1+1 bir ev var kendisi de kirada oturuyor.
Düðün öncesi absürt biþey yapma ama adamla da konuþalým bizi maðdur etme dedik. Gitti %25 yaptý geldi. Kanun neyse o gerek yok taþkýnlýða dedi kavga etmemek için cevap vermedim.
Öbür yandan kendi oturduðu ev sahibi 3 katýný istedi kiranýn. Evde 2. seneleri. Orta yolu bulmaya da yanaþmadý. %25 yatýrdý kirayý bugün ev sahibi kadýn arayýp bir düzine beddua ve hakkýný helal etmiyorum laflarýndan sonra suratýna kapattý telefonu.
Bu olaylarý gördükten sonra elimdeki bütün parayý yatýrýp ben de kendime ev alayým diye baktým bir ama dalga geçen emlakçý bile oldu 0.79-0.99 kredi olayýna. Siz inanýyor musunuz vs diye. 300-400 bin lira kredi çýkabileceðini söylüyor bir çok emlakçý. Düþünmekten kafayý yemek üzereyim. Bu filmin sonu nerde bitecek çok merak ediyorum.
Emlakçýnýn biriyle telefonda görüþüyoruz, pazarlýk bile etmeden evi ne zaman görebiliriz diyorum, cebinize uyuyorsa gösterelim diyor, lafa bak.
Tabii buraya uzun uzun ne cevap verdiðimi yazmayacaðým, devamýnda özür dileyip kusura bakmayýn, kimlerle ne konuþuyoruz bir bilseniz diye empati istiyor bir de. Sanki inþaatýna taþ taþýdý da bana yoruluyorum ayaðý yapýyor umrumdaymýþ gibi.
Her neyse Eve gidip baktýk, bir tek oda salon sayýsý doðru. Giriþ katýný kattan saydýðý yetmemiþ +1 de kendi koymuþ pzvnk. Oturduðumuz evden en az yüzde 10 daha küçük, ilanda bizim evden yüzde 20 büyük.
Bu mu x milyon istediðin, telefonda artislik yaptýðýn ev deyince fiyatta anlaþýrýz diyor bir de.
Allah kolaylýk versin, yazdýklarýnýzý görünce sinirim attý çenem düþtü, komisyoncunun her türlüsünden, en çok da onu bunu hakir göreninden nefret ediyorum.
aykutsafakyaman
20-07-2023, 20:55
Emlakçýnýn biriyle telefonda görüþüyoruz, pazarlýk bile etmeden evi ne zaman görebiliriz diyorum, cebinize uyuyorsa gösterelim diyor, lafa bak.
Tabii buraya uzun uzun ne cevap verdiðimi yazmayacaðým, devamýnda özür dileyip kusura bakmayýn, kimlerle ne konuþuyoruz bir bilseniz diye empati istiyor bir de. Sanki inþaatýna taþ taþýdý da bana yoruluyorum ayaðý yapýyor umrumdaymýþ gibi.
Her neyse Eve gidip baktýk, bir tek oda salon sayýsý doðru. Giriþ katýný kattan saydýðý yetmemiþ +1 de kendi koymuþ pzvnk. Oturduðumuz evden en az yüzde 10 daha küçük, ilanda bizim evden yüzde 20 büyük.
Bu mu x milyon istediðin, telefonda artislik yaptýðýn ev deyince fiyatta anlaþýrýz diyor bir de.
Allah kolaylýk versin, yazdýklarýnýzý görünce sinirim attý çenem düþtü, komisyoncunun her türlüsünden, en çok da onu bunu hakir göreninden nefret ediyorum.
Babamýn mesleði gereði çok fazla ev taþýdýk ve bir çok emlakçý ile muhatap olduk. Bu zamana kadar belki de yaþým kadar ev taþýdým, 1 tanesi hariç geri kalaný 5 para etmez insanlardý muhatap olduðumuz emlakçýlar. O düzgün çýkan adamýn da yüzüne söyledim beni utandýrdýn diye.
Bankalarýn kýsýtlamasýndan dolayý telefonda nakit paran varsa konuþalým yoksa kapat hadi der gibi konuþuyolar ciddi anlamda birine sövecem az kaldý. Düðünü yapalý yaklaþýk 3 ay oldu oturduðum evi de tutalý 4 ay oldu daha þimdiden seneye kirayý ne yapacak onu düþünüyorum.
Hanýmýn isteði ile emlakkonut projelerine irtibat için form doldurmuþtum. Oradan da geri dönüþ geldi. Küçükyalý’daki projede yer kalmamýþ hepsi satýlmýþ. Çekmeköydeki için boþluk olduðu söylendi. 2+1 - 110 m2 den baþlayan daireler için bilgi verdiler. En son abi ödeme koþullarýna geçelim dedim. 7.5 milyondan baþlýyor fiyatlar. %30 peþinat alýnýyor, geriye kalan için 5 sene de 0.99 faizle ödeme devam ediyor. Ýþ yerinde olmasaydým 2.5 milyona yakýn param olsa ben sizinle konuþur muyum ulan diye bir giriþ yapacaktým. Sinirden dudaðýmý ýsýrýp teþekkürler dedim kapattým. O tarafla ilgilenen varsa pek umutlu olmasýn.