Orijinalini görmek için tıklayınız : Dil Öğrenme İşleri İngilizce ve Rusça
GokhanRS
13-09-2020, 22:38
Bu aralar çok insan yurtdışında yaşamak veya çalışmak istiyor. Hayaller güzelde bu işler dilsiz çok kolay değil.
Türkiye günlük kişi başı TV izleme sürelerinde ortalaması 5 saat gibi yüksek bir orana sahip. Yine gençlerin sosyal medyaya takılma oranları günlük 4 saat 16 dk şeklinde ortalama araştırması mevcut.
2nci dil öğrenmek çok mu zor? Evet zor ama imkansız değil. 2nci dil öğrenmek isteyipte bu devirde başaramamak için aptallığın zirvesinde olmak gereklidir.
Peki nedir bu aptallıklar?
-günde 5 saat TV izlemek
-günde 4 saat 16 dk sosyal medyada vakit geçirmek.
1 dil ne kadar sürede öğrenilir?
Her dil farklı süreler gerektirir. İngilizce özelinde size gerekli olan süre sadece günde 1 saat ders çalışmak ve 2 yıl bu disiplini hafta sonları dahil bozmamak. Sonuçlarına çok şaşıracaksınız, ilk 6-8 ay kendinizi aptal hissettiğiniz dönemler olacak ama sabrederseniz birgün bir anda konuşmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
Rusça biraz daha zor bir dil, benim gibi ömrünüz boyunca hiç maruz kalmamış biriyseniz ingilizce için gereken sürenin 2 katına yakın süre gerektirir.
Benim dil serüvenim aplikasyonlar ve youtube videoları ile başladı. Bu postta kullandığım aplikasyonları paylaşacağım, sonraki postlarda tavsiye edeceğim kanallar olacak. Sizlerinde dil başarılarınıza katkısı olmuş bizzat kullandığınız yöntemleri paylaşmanızı rica ederim.
1) Duolingo. Türkçeden ingilizceye %100 seviyede 5kademesini bitirdim. Türkçeden Rusça ya 5 kademede %100 bitirdim. İngilizce'den Rusça ya 4 kademe bitirdim henüz yine %100. Program ücretsiz yeni başlayanlara daha uygun.
2) Busuu. Türkçe ingilizce ve Türkçe Rusça olarak Premium versiyonu %100 seviyede bitirdim. Gramer öğrenme açısından Duolingo dan daha iyidir. Ancak sıfırdan başlıyorsanız sıkabilir önce Duolingo bitirin.
3) Memrise Premium. Bu programı da Türkçe rusçasını aktif kullanıyorum henüz, sonlara yaklaştım. En büyük artısı kesinlikle o ülkenin insanları ile çektikleri videolar ile derslerin ana dili olan insanları tarafından desteklenmesidir.
Bunların dışında Netflix gibi platformlarda çok fazla öğrendiğim dildeki dizileri izledim. Bazı kaliteli youtube kanallarını takip ettim. Sonraki postlarda paylaşırım. Çapraz dil eğitimi mantığına girmiştim ama henüz beni zorluyor. (iki dil birden öğreniyorsanız örneğin Rusça ses ve İngilizce alt yazılı dersler filmler gibi).
Toplam 1.5 senede günlük hayata yetecek kadar İngilizce konuşmaya başladım. Bir toplantıyı yönetecek seviyeye henüz ulaşamadım zira ara verdim ve Rusçaya yoğunlaştım şimdilik.
2 senede Rusça anlamaya günlük alışveriş tanışma kolay işlerde iletişim kurmaya başladım ama profesyonel olmak ve mühendis dilinden anlamak için sanırım bir yıla daha ihtiyacım var.
Sizlerde tecrübelerinizi paylaşın ve tavsiyem pes etmeyin. Tek yapmanız gereken TV veya sosyal medya keyfinizden günde 1 saat feragat etmek. Daha sonra dünyanın neresini görmek istiyorsanız fırsatlar çok saçma ve şaşırtıcı şekillerde önünüze serilecek!
Bi karantinaya daha denk gelirsem kanka
Kesin rusça için çalışmaya başlıycam
En son lvivde barda rusça bilmediğimden öyle şeyler kaçırdım ki
İlk boşlukta dalacam rusçaya
İngilizce o diyarlarda geçmiyor malesef :)
gokhankenar
14-09-2020, 00:17
Dil olmadan hiçbirşey olmuyor. Birşeyler olmak, biryerlerde tutunmak için dil bilmek şart. Bir turizmci olarak bizler için olmazsa olmaz zaten :) Sadece ingilizce biliyordum sonradan sonraya o bile yetmemeye başladı. İngilizcenin yanına Arapçayı da koydum o da gerekiyor artık bizim sektörde. Şimdi de İtalyanca ya merak sardım şu an başlangıç seviyesindeyim umarım onu da öğrenebilirim :)
Not: Bir ara Rusça öğrenmeye niyetlendim ama gerçekten adapte olamadım çok zor geldi bana başlangıç seviyesinde bıraktım
punto_multijet
14-09-2020, 07:50
Ya kardeşim bırak birazı da kaçsın :D Diğer insanlar taş mı yesin :D
büyük talihsizlik. dil dile değemeden öğrenilmez.. :D
bir diğer tavsiyede benden olsun,
gramer çalışmak çok önemli evet, fakat bu işi sadece "ders çalışma" noktasına getirmeyin, bir dili öğrenmenin en güzel yolu, o dili yaşamak. yani ilgilendiğiniz konular hakkında yabancı hesapları takip edin, yabancı hesapların yazdıklarını okumaya çalışın, anlamasanızda okumaya çalışın. kelime dağarcığı başka şekilde gelişmiyor.
izlediğiniz dizileri filmleri alt yazısız veya altyazıyı ingilizce izleyin, Türkçe altyazı olduğu anda, beyin otomatik olarak dinlemeyi kesiyor.
eğer listening geliştirmek istiyorsanız ingilizce alt yazıyıda kapatın. altyazı olduğu anda gözleriniz direk oraya takılıyor.
Ya kardeşim bırak birazı da kaçsın :D Diğer insanlar taş mı yesin :D
Herkes rızkını yer gardaş :)
büyük talihsizlik. dil dile değemeden öğrenilmez.. :D
Biraz rusça olsa idi zaten level atlayacaktık sabaha kadar :)
GokhanRS
16-09-2020, 07:14
Neyse bakmayın siz yiğite dili kariyer gelecek ve kültür için öğrenmeye çalışın :)
Bu paylaştığım List öğrenmenize yeter, defter kalem hazırlayıp not alarak izleyin altı üstü 100 video, son videolarda ingilizce kitap tavsiyeleri de var okumalık. Yani videolar bitince muhtemelen okumaya anlamaya başlayacaksınız.
İNGİLİZCE OĞRENMEK (100 VİDEO) - YouTube (https://www.youtube.com/playlist?list=PLxX2m2Np79VdHxkH0s43UTp9CfwBg_NmE)
paylaşım için çok teşekkürler. Bende sürekli ingilizce öğrenmeyi erteleyen biriydim, bunda ki en büyük sebebin nerden başlayacağımı bilmemek olduğunu düşünüyorum. İnsan bilmediği şeylere karşı çekingenlik gösteriyor. Bir öğrenci olarak, ingilizce çalışmaktansa diğer derslere çalışmak daha kolay geliyordu. Fakat ingilizce bilmediğim için, artık diğer derslerde kaliteli kaynak bulmakta zorlanıyorum. Bende duolingo ile başladım bügün, gelişimlerimi ve bulduğum diğer kaynakları buradan paylaşmaya çalışacağım.
Grimlord
21-09-2020, 17:06
İngilizce öğretmeni olarak şunu söyleyebilirim, ne kadar maruz kalırsanız o kadar hızlı öğreniyorsunuz.
Yurtdışına çıkma imkanı varsa işinizi çok kolaylaştırır. Yoksa film dizi konusma kulüpleri ne varsa takip etmeniz gerekir.
Cumartesi günleri 1 saatlik konuşma dersleri yapıyoruz Skype üzerinden, isteyen varsa katılabilir. ( TOEFL ve IELTS konuları üzerine konuşuyoruz.)
CloudGrey
21-09-2020, 20:29
ben kolej cocuguydum , okulda öğrendim.
tabi ozamanlar net falan yoktu, bize ing-ing sözlük okuturlardı.
baya yararını gördüm kelime dağarcığı acısından.
kabalcı kitap evinde yabancı oto dergileri olurdu , onları okurduk.
gramer için bir kursa vs gitmek şart gibi..
lethaldoze
21-09-2020, 21:00
İyi olmuş bu konu. Uzun zamandır aklımda olan ama aşırı üşengeçliğimden hiçbirşeye başlayamıyorum.
Bişeyler öğrenmeye açmam lazım beynimi. İngilizce bunun için başlangıç olur inşallah.
Dil mezunu olarak bir kaç tavsiye verebilirim. Oturup ders çalışmak herkes için kolay olmuyor. Ben dil öğrenirken kendi ilgi alanım olan konulara yoğunlaştım. Gramer okullarda çok çok önemli olarak görülse de kelime bilgisi hayat kurtarır. Kelime öğrenme de sözlük okumaktan ziyade cümle okumak hatta ezberlemek işi kolaylaştırıyor. Cümle öğrenmek hem gramer hem de kelime açısından biçilmiş kaftan.
Rusça Çince gibi latin alfabesi kullanılmayan diller başlı başına dert :D Çince mezunu olarak min 15 sene zaman harcamalısınız ki Çince konuşabiliyorum diyesiniz. :D
GokhanRS
21-09-2020, 21:32
Bir tüyo, beğendiğiniz söylemesi kolay şarkııları sözleriyle dinleyin youtube dan. Şarkıyı ezberledikten sonra Türkçe anlamlarına bakın. Şarkılardan hafızanıza çok kelime yerleşir.
GokhanRS
21-09-2020, 21:36
Ben ilk şarkı olarak daha hiç bişi bilmezken Metallica ezberlemeye çalışırdım haddimi aşıp. Sonra anladım ki haddini bilip önce soft şarkılardan başlıcaksın :)
Örneğin Sting English man gibi şarkılar güzel seçenekler.
Dil konusu ülkemizde çok önemli. Almanca ve İngilizce biliyorum. Almanya'da doğdum liseyi orada bitirdim. İngilizceyi de okul'da öğrenmiştim. Bende yeni bir dil öğrenmek istiyorum açıkçası. Önerisi olan var mı? Rusça veya İspanyolca/İtalyanca var aklımda. Arapça beni hiç çekmiyor, Çince'de çok uzun süre alacağından yaklaşmak istemiyorum. Grimdfordun dediği gibi ne kadar maruz kalırsak bir dile o kadar iyidir.
Örnek vermek gerekirse bu sene 3 ay İngilizce kursuna gittim (Corona'dan dolayı devamı gelmedi maalesef) ve birisiyle tanıştım. 35 yaşında ve hiç İngilizce bilmeyen birisi 6 ayda çok güzel İngilizce konuşuyordu. Kendisi işi gücü bırakmış ve her gün kursa geliyordu. Yenge çalışıyordu ailenin geçimini sağlıyordu. Ailenin hedefi ise yurtdışında yaşamak.
Bende günde 1.5 saat dil öğrenmek için ayırmak istiyorum. 1 saat yeni dile, yarım saat ise almanca ve İngilizce çalışmak için.
Bad-Fast
21-09-2020, 23:21
uygulamalara baktım güzel gayet ingilizce anlaşabilecek kadar var zorluk çekmiyorum yurtdışında fakat bu ara bir ispanyolca var aklımda güzel oldu bu konu teşekkürler
Bir tüyo, beğendiğiniz söylemesi kolay şarkııları sözleriyle dinleyin youtube dan. Şarkıyı ezberledikten sonra Türkçe anlamlarına bakın. Şarkılardan hafızanıza çok kelime yerleşir.
Şarkı konusunu udemy'de ingilizce setini aldıgım bir hoca özellikle önermiyor, şarkıyı söylerken sözü bazen hızlı bazen yavaş söyleyebilir bu nedenle listening olarak yanlıs ogrenebilirsiniz. Birde ileri seviyeler daha rahat anladıgı icin baslangıc seviyesinde gereksiz zorlar ve ozguven zedeler diyor. Daha basit adımlarla baslamak bana da mantıklı geliyor.
ProdriveSTI
24-09-2020, 18:47
Udemy'den rusça ve ing. eğitim seti aldım bakalım azda olsa bir şeyler öğrenebilsek iyidir. :D
imprezaWRC
24-09-2020, 20:06
Dil konusu ülkemizde çok önemli. Almanca ve İngilizce biliyorum. Almanya'da doğdum liseyi orada bitirdim. İngilizceyi de okul'da öğrenmiştim. Bende yeni bir dil öğrenmek istiyorum açıkçası. Önerisi olan var mı? Rusça veya İspanyolca/İtalyanca var aklımda. Arapça beni hiç çekmiyor, Çince'de çok uzun süre alacağından yaklaşmak istemiyorum. Grimdfordun dediği gibi ne kadar maruz kalırsak bir dile o kadar iyidir.
Örnek vermek gerekirse bu sene 3 ay İngilizce kursuna gittim (Corona'dan dolayı devamı gelmedi maalesef) ve birisiyle tanıştım. 35 yaşında ve hiç İngilizce bilmeyen birisi 6 ayda çok güzel İngilizce konuşuyordu. Kendisi işi gücü bırakmış ve her gün kursa geliyordu. Yenge çalışıyordu ailenin geçimini sağlıyordu. Ailenin hedefi ise yurtdışında yaşamak.
Bende günde 1.5 saat dil öğrenmek için ayırmak istiyorum. 1 saat yeni dile, yarım saat ise almanca ve İngilizce çalışmak için.
Çince hece hece ezbere dayanan bir dil(miş). Hızlı tren hattında Çinlilerin malzemeleri çalınmıştı. Yanımda tercüman olmasa adam bana her seferinde küfür ediyor zannederdim. Duygusuz bir şekilde sanki hep aynı şeyleri söylüyor gibi hissetmiştim. Tercüman 3000kelime/hece biliyorum demişti. Ama tabi kafayı çince ile bozmuş biriydi. Bana hiç cezbedici gelmemişti.
Fransızca ogrenirsen İtalyanca çok kolay öğrenirsin. Birbirlerine çok benziyorlar.
Bizim dilimizde birçok kelime Fransızca'dan gelme o nedenle de kolay ilerleyebilirsin.
İspanyolca öğrenirdim ben olsam.
Şarkı konusunu udemy'de ingilizce setini aldıgım bir hoca özellikle önermiyor, şarkıyı söylerken sözü bazen hızlı bazen yavaş söyleyebilir bu nedenle listening olarak yanlıs ogrenebilirsiniz. Birde ileri seviyeler daha rahat anladıgı icin baslangıc seviyesinde gereksiz zorlar ve ozguven zedeler diyor. Daha basit adımlarla baslamak bana da mantıklı geliyor.
Şimdiki şarkıları İngilizler Amerikalılar bile zor anlıyor. 80ler şarkılarını dinleyebilirsiniz.
Dil öğrenme konusunda en önemli şey ana dilini unutmak. Bunun tek çözümü yurtdışında yaşamak ve Türk arkadaş ile takılmamak. Dil hakikaten nankör =)
GokhanRS
25-09-2020, 20:36
Evet benim bahsettiğim de o yavaş düzgün anlaşılır şarkılar. Ayrıca daha seviyesi a2 bile olmayan kişilere değil. Bence en az b1 oldum diyebilmeli.
Ayrıca ingilizce Türkçe bazı eğitim dizileri var, sıkıcı ama bitirirseniz sonrasında yabancı dizilere geçebilirsiniz.
Birde ingilizceyi bu dizi sitesi size eğlenceli öğretir tavsiye ederim.
Diziyle Oğren | Dizi İzleyerek İngilizce Oğren (https://diziyleogren.com/)
Çince hece hece ezbere dayanan bir dil(miş). Hızlı tren hattında Çinlilerin malzemeleri çalınmıştı. Yanımda tercüman olmasa adam bana her seferinde küfür ediyor zannederdim. Duygusuz bir şekilde sanki hep aynı şeyleri söylüyor gibi hissetmiştim. Tercüman 3000kelime/hece biliyorum demişti. Ama tabi kafayı çince ile bozmuş biriydi. Bana hiç cezbedici gelmemişti.
Fransızca ogrenirsen İtalyanca çok kolay öğrenirsin. Birbirlerine çok benziyorlar.
Bizim dilimizde birçok kelime Fransızca'dan gelme o nedenle de kolay ilerleyebilirsin.
5 yıl Fransızca dersi gördüm maalesef zulümdü. Çinceyi eliyorum. İspanyolca iyi sanki. İtalyan arkadaşım vardı İspanyolca kendisine çok basit geliyordu İtalyanca ile olan benzerliklerden dolayı. İspanyolca artı İtalyanca opsiyonlu diyebiliriz.
şöyle discordda olsun yada benzeri uygulamalarda olsun benzer seviyelerdekiler için konuşma kulüpleri olsa çok daha iyi olur
Örneğin kendinden daha iyi ingilizce seviyesindeki biriyle konuşmak geliştirmek için daha zor oluyor çünkü cümlemi kuramadım doğru mu söyledim kaygısı ile iyi iş çıkaramayabiliyor insan
imprezaWRC
28-09-2020, 15:27
5 yıl Fransızca dersi gördüm maalesef zulümdü. Çinceyi eliyorum. İspanyolca iyi sanki. İtalyan arkadaşım vardı İspanyolca kendisine çok basit geliyordu İtalyanca ile olan benzerliklerden dolayı. İspanyolca artı İtalyanca opsiyonlu diyebiliriz.
Malesef çok fazla kuralı ve istisnası var. Tam aha bunun önüne un gelir diyorsun kelimenin son harfine bakın bu bir istisna bu une olur diyor.
Malesef çok fazla kuralı ve istisnası var. Tam aha bunun önüne un gelir diyorsun kelimenin son harfine bakın bu bir istisna bu une olur diyor.
Katılıyorum. Benim için en büyük sorun ise dilimin dönmemesi olmuştur. Kelimelerin çoğu yazıldığı gibi okunmuyor. A yazıyoruz e okuyoruz. Sadece bunla kalsa yine iyi. Hem kelimeyi ezberle hemde tek tek nasıl okunacağı ile ilgilen.
İspanyolca bu konuda favorimdir. Sadece v'nin b olarak okunduğunu hatırlıyorum. Geri kalanında delikanlı dildir. Ne yazıyorsak onu okuyoruz. Kurban olduğum :)
imprezaWRC
28-09-2020, 21:08
Katılıyorum. Benim için en büyük sorun ise dilimin dönmemesi olmuştur. Kelimelerin çoğu yazıldığı gibi okunmuyor. A yazıyoruz e okuyoruz. Sadece bunla kalsa yine iyi. Hem kelimeyi ezberle hemde tek tek nasıl okunacağı ile ilgilen.
İspanyolca bu konuda favorimdir. Sadece v'nin b olarak okunduğunu hatırlıyorum. Geri kalanında delikanlı dildir. Ne yazıyorsak onu okuyoruz. Kurban olduğum :)
Fransızca'da en sinir olduğum şey harf israfı yapmak. Bir tomar yazıyorsun yarısını okuyorsun. Adamın adı Herve ama sen erv gibi birşey söylüyorsun. Ulan hadi sonundaki e harfi tamam da başktaki H harfine ne oldu; madem yarısını söyleyeceksin ne demeye tomarla harf ekliyorsun :D :D
Almanca öğrenmeye çalışın bir de :D .
Lisede almanca hazırlık okudum , 2. Senede harry potteri altyazısız almanca izleyebiliyordum. Ama sonra ergenlik vs. kullanmaya kullanmaya unutuşdu maalesef.
imprezaWRC
01-10-2020, 21:23
Almanca öğrenmeye çalışın bir de :D .
Lisede almanca hazırlık okudum , 2. Senede harry potteri altyazısız almanca izleyebiliyordum. Ama sonra ergenlik vs. kullanmaya kullanmaya unutuşdu maalesef.
Almanca ne hikmetse bana çok kolay gelmişti tabi bunda ton ton ve öğrencinin ruh halinden anlayan öğretmenin de faktörü çok büyüktü. Ama malesef çok istememe rağmen lisede 1 sene, üniversitede de 1 dönem ders alabilmiştim. Kullanmayınca haliyle birçok şeyi unuttum.
Merak edip biraz Fince bakmıştım, iyiki sigara içimiyorum, kül tablası demek ciddi emek istiyor :D :D
Almanca ne hikmetse bana çok kolay gelmişti tabi bunda ton ton ve öğrencinin ruh halinden anlayan öğretmenin de faktörü çok büyüktü. Ama malesef çok istememe rağmen lisede 1 sene, üniversitede de 1 dönem ders alabilmiştim. Kullanmayınca haliyle birçok şeyi unuttum.
Merak edip biraz Fince bakmıştım, iyiki sigara içimiyorum, kül tablası demek ciddi emek istiyor :D :D
Almancanın en büyük zorluğu fiillerdeki ön eklerin cümlenin sonuna gitmeleri.
Fransızca kursuna gitmiştim belediyenin , en azından kulak aşinalığı olsun diye. Belge almama 1 hafta kala kursu kapatmışlardı. En son Galatasaray üniversitesi fransızca kursuna gidecektim fakat pandemiden dolayı gidemedim.
Doulingo'nun 3.seviyesini bitirmek üzereyim. Faydası olduğunu düşünüyorum. Ek olarak, seviyeme uygun kitapları nerden bulabilirim? Basılı kitap r.olması şart değil, e kitap sitesi vb. olabilir. Bir tane site vardı kapatılmış, bu tarz siteler bilen varsa paylaşabilir mi?
GokhanRS
21-02-2021, 22:29
Doulingo'nun 3.seviyesini bitirmek üzereyim. Faydası olduğunu düşünüyorum. Ek olarak, seviyeme uygun kitapları nerden bulabilirim? Basılı kitap r.olması şart değil, e kitap sitesi vb. olabilir. Bir tane site vardı kapatılmış, bu tarz siteler bilen varsa paylaşabilir mi?
Hangi dili çalışıyorsun?
FreeCaptiv3
22-02-2021, 19:42
İngilizce öğretmeni olarak, İngilizce öğrenmek isteyenlere yardımcı olabilirim
İngilizce öğretmeni olarak, İngilizce öğrenmek isteyenlere yardımcı olabilirim
Ben, şu an doulingo üzerinden çalışıyorum. Doulingoyu bitirdikten sonra, ilk mesajda belirtilen bir sayfa vardı oradan devam etmeyi düşünüyorum. Doulingoya başlayalı 4-5 ay oldu galiba. Şu ana kadar, her gün giremesem bile haftada 3-4 gün girmişimdir mutlaka. Artık daha istikrarlı olmaya çalışıyorum. Ek olarak, bilmediğim kelimeleri bir deftere yazıp o kelimelerle ilgili cümle kurmaya çalışıyorum. Bu yöntemde yaşadığım problem; cümlelerim doğru mu, yanlış mı bilmiyorum:) Tavsiyelere açığım.
sekizsilindir
10-03-2021, 01:18
Duolingo ı bitirince sana ücretli ders satmaya çalışacak
GokhanRS
10-03-2021, 07:07
En faydalı dersler ücretli dersler zaten, ancak Duolingo v.b programları bitirmenin iyi yanı artık karşındaki öğretmen sana faydalı mı değil mi anlayacak alt yapı oluşuyor. Yoksa programlarla öğreneceğin dil en fazla arkadaşlık sitelerinde muhabbet edecek kadar olur. Profesyonel kariyerinde bir halta yarayacak kadar ileri götürmez programlar.
sekizsilindir
10-03-2021, 08:12
En faydalı dersler ücretli dersler zaten, ancak Duolingo v.b programları bitirmenin iyi yanı artık karşındaki öğretmen sana faydalı mı değil mi anlayacak alt yapı oluşuyor. Yoksa programlarla öğreneceğin dil en fazla arkadaşlık sitelerinde muhabbet edecek kadar olur. Profesyonel kariyerinde bir halta yarayacak kadar ileri götürmez programlar.
Aynen adaş, Duolingo yu iki kere hatim ettim, hep geldi dövize bağladı işi, temel olusturmak için güzel
Grimlord
10-03-2021, 09:24
Ben, şu an doulingo üzerinden çalışıyorum. Doulingoyu bitirdikten sonra, ilk mesajda belirtilen bir sayfa vardı oradan devam etmeyi düşünüyorum. Doulingoya başlayalı 4-5 ay oldu galiba. Şu ana kadar, her gün giremesem bile haftada 3-4 gün girmişimdir mutlaka. Artık daha istikrarlı olmaya çalışıyorum. Ek olarak, bilmediğim kelimeleri bir deftere yazıp o kelimelerle ilgili cümle kurmaya çalışıyorum. Bu yöntemde yaşadığım problem; cümlelerim doğru mu, yanlış mı bilmiyorum:) Tavsiyelere açığım.
Kelime defteri nispeten faydalı ancak en önemli şey Türkçe değil de İngilizce sözlük kullanmak. İlk başta biraz sancılı ve uzun sürebilir ancak daha kalıcı olur.
Çünkü İngilizce bir kelimenin anlamına bakarken 4-5 farklı kelime daha göreceksiniz, doğal olarak orda da bilmediğiniz çıkabilir. Ezberlemek yerine kelime defterinde her cümlenin altına bir hatta 2şer örnek yazmak daha mantıklı olur çünkü bazen kelimelerin birden çok anlamı olabiliyor. Yatmadan önce de deftere öylesine göz gezdirilirse çok daha kalıcı olur, beyin uykuda tekrar ediyor. ( skimming tekniği)
Kesinlikle Google çeviri kullanmayın. Mesela " afford " karşılamak yazar halbuki finansal anlamda karşılamaktır. Dolayısıyla ona güvenip cümle yazmayın. :D
Thesaurus, Merriam Webster ve Cambridge gibi sözlükleri kullanın, mümkünse en son çare Türkçe sözlüğe bakın.
Konuşma pratiği için ise shadowing ( gölgeleme ) tekniğini kullanabilirsiniz. Burda mantık mümkün olduğunca kulak aşinalığı kazanmak ve telaffuz öğrenmek. Önce bir videoda ya da podcastte konuşan kişiyi tamamen dinleyip anlamaya çalışın. Eğer yüzde 75-80 civarı anladıysanız bu sefer her 2 cümlede bir durdurup cümle ya da cümleleri siz telaffuz etmeye çalışın. Yine uzun bir süreç ancak tamamen kalıcıdır.
Dinleme ve konuşma ile alakalı bir kaç site önerebilirim.
Toefl, ielts , pte gibi sınavlar için ise isteyene yardımcı olabilirim, herhangi bir ücret talep etmiyorum.
FreeCaptiv3
12-03-2021, 01:04
Eğer benden bahsediyorsanız, benim ücretli ders satma gibi bir gayem ya da çabam yoktur. Kendi öğrencilerime bütün enerjimi konsolide etmiş durumdayım, bu platform üzerinden de ihtiyacı olan arkadaşlara yardımcı olabilmek adına bir mesaj attım. Amacım tamamen öğretmenlik yapmak, tüccarlık değil. Ayrıca bu meslek de para için yapılacak bir meslek değil, sevmek lazım.
Kurduğun cümleleri paylaşabilir misin benimle? Böylelikle dönüt almış olur, hatalarını düzeltmede bir nebze olsun yardımcı olmuş olurum. :)
::ZaFeR::
12-03-2021, 08:28
İngilizce öğretmeniyim.2. dil olarak okulda 1 sene Almanca ve 2 sene Fransızca gördük.Ama tekrar etmeyince şu an Almanca ve Fransızca adına pek bir şey kalmadı diyebilirim.Kelime anlamı konusunda Grimlord a katılıyoum.Bir kelimenin içeriği göre bir çok anlamı olabiliyor. Okulda bile ders sırasında kelimenin İngilizce anlamına bakıyorum.Türkçe'ye çevirirken bazı kelimelerin tam karşılıkları yazılmıyor. Keliime ezberi en güzel Reading(okuma) ile ilerliyor bana göre.18 Nisan'da YDS sınavına gireceğim,bu kez kelime konusunda biraz kendimi toparlamam lazım.2016da hiç çalışmadan 76 puan civarı aldım.
GokhanRS
12-03-2021, 16:08
Eğer benden bahsediyorsanız, benim ücretli ders satma gibi bir gayem ya da çabam yoktur...
Konuyu yanlış anlamışsın. duolingo denen program bitince halâ ingilizceniz zayıf olacak ve, duolingo programı size ücretli dersler satmaya çalışacak dedi arkadaş.
sekizsilindir
12-03-2021, 20:35
Eğer benden bahsediyorsanız, benim ücretli ders satma gibi bir gayem ya da çabam yoktur.
Forumlarda post akışı, yazılanı yorumlama konusunda yardımcı olabilirim öğretmenim :D yanlış anlamışsınız, özür dilerim.
Konuyu yanlış anlamışsın. duolingo denen program bitince halâ ingilizceniz zayıf olacak ve, duolingo programı size ücretli dersler satmaya çalışacak dedi arkadaş.
Bazen karavana attırıyor, bazen onikiden vurduruyor, hastasıyız beynin :D teşekkürler adaş.
FreeCaptiv3
13-03-2021, 01:36
Forumlarda post akışı, yazılanı yorumlama konusunda yardımcı olabilirim öğretmenim :D yanlış anlamışsınız, özür dilerim.
Bazen karavana attırıyor, bazen onikiden vurduruyor, hastasıyız beynin :D teşekkürler adaş.
Pardon :) ben özür dilerim, yanlış anlaşılma olmuş.
İlgilenip mesaj veren herkese çok teşekkür ederim. Tavsiyeleri dikkate alıp uygulamaya çalışacağım. En kısa zamanda ingilizce sözlük edineceğim. Diğer arkadaşların da yöntemi görmesi açısından fotoğrafı burada paylaşıyorum.
https://i.resimyukle.xyz/. (https://resimyukle.xyz/i/)
https://i.hizliresim.com/CWaFVo.jpg (https://hizliresim.com/CWaFVo)
Tarzanjumbo
13-03-2021, 23:05
İngilizce için voscreen ve cake uygulamalarını kullanıyorum gayet güzel ve akıcı uygulamalar tavsiye ederim
İngilizce için voscreen ve cake uygulamalarını kullanıyorum gayet güzel ve akıcı uygulamalar tavsiye ederim
sizden görüp cake'i kullanmaya başladım. Özellikle basit haberler kısmından çok memnunum. Herkese tavsiye ederim. Ayrıca bir kaç gündür tandemi kullanıyorum. Tandem benim için çok verimli oluyor ama seviyem biraz daha yüksek olsaydı, daha verimli olurdu diye düşünüyorum. Bu aralar Doulingo'yu çok boşladım, benim için en verimli uygulama doulingo olmuştu. Bu söylediklerim ingilizce için geçerli olan şahsi deneyimlerim. Saydığım uygulamaları herkese tavsiye ederim.
Grimlord
21-04-2021, 12:36
Dil öğreniminde dinlemek konuşma ile, okumak ise yazmayla paralel gidiyor. Dolayısıyla iyi konuşmak isteyen bir kişi aynı zamanda iyi bir dinleyici olmalı. Cocukluk döneminizi hatırlayın, etraftan duyduklarınızı tekrar ederek konuşmaya başlarsınız.
İngilizce öğrenmek isteyen kişi mümkün olduğunca İngilizce'ye maruz kalmalı. "E ülkede doğru düzgün İngilizce konuşan yok, napacağız?" diyebilirsiniz, dolayısıyla podcastler ve radyo yayınları bu işler için biçilmiş kaftanlar.
Bir kaç site tavsiyesinde bulunabilirim :
Randall's ESL Cyber Listening Lab - English Listening (https://www.esl-lab.com)
Klasik Amerikan aksanı, anlaması kolay, üstelik zorluğa göre seçebiliyorsunuz. Sondaki quiz ise anlayıp anlamadığınızı ölçmek için faydalı. Idiom yani deyimler de anlatımı zenginleştiren elementlerden.
Breaking News English Lessons: Easy English World News Materials - ESL (https://breakingnewsenglish.com)
Binlerce dinleme, üstelik sürekli güncel. Bu dayımız tamamen ücretsiz şekilde dünyadan tüm gazete haberlerini siteye aktarıyor, 7 seviye var. Üstelik dinleme hızını da değiştirebilirsiniz. Tavsiyedir.
Sorunuz olursa yardımcı olabilirim.
Youtube'da bu kanalları takip ediyorum;
Cambly de Turkiye'de Yaşayan Oğretmene Denk Gelmek - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=7qySWMPl3Wk)
Mick and Trudie - YouTube (https://www.youtube.com/c/mickinfethiye/videos)
A Day in the life of a Nomad Girl - YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=0SlANtCmon0)
Dinleme egzersizi olarak faydası olur mu? Sanırım telaffuzlar biraz kötü:)
İsteyenler olursa, haftada bir saat ingilizce konuşma klubu yapabiliriz zoom üzerinden.
Raindrops
25-04-2021, 20:58
İsveççe için duolingo veya rivstart dışında, hatta direk Türkçe-İsveççe bir kaynak var mı? İngilizce-İsveççe bazı zamanlarda zorlayıcı oluyor benim için.
İsteyenler olursa, haftada bir saat ingilizce konuşma klubu yapabiliriz zoom üzerinden.
Ben katılmak isterim fakat seviyemden dolayı yavaş konuşuyorum.