PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaza Sonrası Kiralık Araç Davası

wiesmann
06-12-2018, 17:29
Beyler çözülürse sizden birinini danışmanlığıyla çözülür bu iş,

1.5 ay önce hanım(acemi) benzinlikten 3 şeritli yola çıkarken kaza yaptı. başka bir bayanın araca kapılardan sürttü. orta şeriti ihlal etti karşı tarafta panikledi diye "tamam gel kusur bizde" dedim.(insanlık yapıcaz ya)

arkadaşlarının iknasıyla çekti aracı tutanak tuttuk. kusuru kabul ettik.Yalnız olay akşamı beni arayıp "biz araçsız kalacağız bize araba kirala" dediler. bende kasko yaptırsaydınız diye karşı çıktım. Ertesi gün yine benzer bir telefon konuşması.

dün kapıma icra müdürlüğünden araç kiralama bedeli+masraflar=1791tl şeklinde bir tebligat geldi.

Şimdi keyfi kasko yaptırmamış birisine dürüstlük yaptık diye ben bunu ödeyecek miyim? Var mıdır benzer bir durum yaşayan? Akıl verecek olan?

hakan308
06-12-2018, 18:38
Zorunlu trafik sigortasi adi ustunde zorunludur , kasko ise keyfidir. Odeme emri ekindeki faturaya bakin kiralandigi iddia edilen aracla kazaya karisan arac benzer ozelliktemi, tamir suresince mi kiralanmis yoksa daha uzun bir suremi? Bu hususlarda sorun yoksa odeyin yoksa size o paralar 5000e patlar

ozoozo
06-12-2018, 18:40
Beyler çözülürse sizden birinini danışmanlığıyla çözülür bu iş,

1.5 ay önce hanım(acemi) benzinlikten 3 şeritli yola çıkarken kaza yaptı. başka bir bayanın araca kapılardan sürttü. orta şeriti ihlal etti karşı tarafta panikledi diye "tamam gel kusur bizde" dedim.(insanlık yapıcaz ya)

arkadaşlarının iknasıyla çekti aracı tutanak tuttuk. kusuru kabul ettik.Yalnız olay akşamı beni arayıp "biz araçsız kalacağız bize araba kirala" dediler. bende kasko yaptırsaydınız diye karşı çıktım. Ertesi gün yine benzer bir telefon konuşması.

dün kapıma icra müdürlüğünden araç kiralama bedeli+masraflar=1791tl şeklinde bir tebligat geldi.

Şimdi keyfi kasko yaptırmamış birisine dürüstlük yaptık diye ben bunu ödeyecek miyim? Var mıdır benzer bir durum yaşayan? Akıl verecek olan?

Gelen İcra , Örnek No : 7 mi ? yani ilamsız takip mi ?

Konuya bakarken savcı bir arkadaşım var ona bahsettim, hiç bir şey çıkmaz dedi. Ancak siz yine de yüz yüze danışın.

İlamsız takipse ; kağıdı alıp itiraz edeceksiniz.

dqn
06-12-2018, 19:01
Faturayla yapilan takip ilamsiz takip, ya tutarsa diyip gonderiyorlar Suresinde itiraz etmezseniz borcu kabul etmis sayilirsiniz hemen itiraz edin. Keske hic iyilik yapmasaydiniz Not:avukatim

wiesmann
06-12-2018, 19:41
ilamsız takip uyap sorgulaması şu şekilde;
https://i.hizliresim.com/XMB2zj.png

buda kiralık aracın faturası;
https://i.hizliresim.com/oXAn1q.jpg

araç kiralama ücretlerini bilmiyorum. fiyat tahminen normal geldi. Fakat kaza tarihi 09.10.2018 kiralama başlangıcı 22.10.2018
ben aracın serviste bulunma tarihlerini sorgulamaya kalktım fakat kişisel bilgilerin gizliliği kanunundan ötürü bil edinemedim.

wiesmann
06-12-2018, 19:42
**kiralama başlangıcı 16.10.2018 oluyor pardon

ozoozo
06-12-2018, 19:53
**kiralama başlangıcı 16.10.2018 oluyor pardon

Aynı şey bizimde bir evde başımıza geldi. Kiracıya 3 ay önceden evi boşaltmasını söylememize rağmen çıkmadı , zorla çıkartmak zorunda kaldık. Arkasından depozito mu iade etmediler diye yalan beyanda bulunarak böyle bir ilamsız icra takibi gönderdi miktar falan yazıyor , kağıdı alıp böyle bir borcumuz vs. yoktur diye dilekçe doldurup verdik, kapandı gitti. Sizin durum da aynısı.

Hatta günahlarını almak istemem ama bu kadar saçma bir kiralama faturası da ilk defa denk geldim.. Gerçekten mağdur olan insan ki böyle bir hakları olmamasına rağmen adam gibi evraklarla dava açar eğer gerçekten bunun peşini bırakmak istemiyorsa. Ancak, bu fatura da ne plaka var , ne araç teslim formu var, ne ödeme yaptığına dair bir örnek var vs vs. sanki firma tanıdıkta böyle bir işe kalkışmışlar ne koparsak kârdır mantığı gibi ilerlemek istemişler diye hissettim. Tabi bu benim düşündüğüm :) Aslında kafayı kırıp uğraşacaksınız acaba konu mahkemeye taşındığında ne çıkacak.. Hakim bahsettiğim belgeleri isteyince, gerçekten böyle bir durum var mı acaba düzmece mi :)

Avukat arkadaşlar daha iyi bilir ama bu ilamsız icra olayına da ilk tanıklık ettiğimiz de çok saçma gelmişti , kafasına esen kafasına göre böyle icra takibi yolllayabiliyor yanlış olmasın ama 7 iş gününde itiraz etmezseniz ihale size kalıyor . Bu kadar kolay olmaması gerek diye düşünmüştüm.

GokhanRS
06-12-2018, 20:09
Dün geldiyse hemen itiraz yazın günü dolmadan. Ilamsiz ya tutarsa şeklinde yapılıyor.

wiesmann
06-12-2018, 20:30
Bana da cok sacma geldi.bende her faturami icra yoluyla millete odeteyim.

Aracsizlik sorunsa kasko yaptirsaymis bu fiyata. Aynen arac teslim tutanagi plaka gilan hic bor sey yok

hakan308
06-12-2018, 20:34
İtiraz ederseniz ve itirazin iptali davasini kaybederseniz ( kaza tutanagini gormemekle birlikte %100 kusur size verildiyse eger)
1- %20 icra inkar tazminati
2- yargilama gideri
3- dava vekalet ucreti
4- yillik %9 yasal faizle karsilasabilirsiniz ve size 5000 tlye cikabilir

İtiraz etmek kesin sonuc degildir. Bende baslattigim ve emin oldugum dosyalarda itiraz gelsede dava vekalet ucreti ciksa diyorum cogu zaman bir avukat olarak size tavsiyem itiraz suresi icerisinde odemenizdir

wiesmann
06-12-2018, 21:12
Hatayi kabul ettik ve avukat arkadasim odeyip kurtulmami tavsiye etti. Sadece bugun tanistigim bir sigorta hakemi odeme yaptiktan sonra makbuzlari tutarak bir ihtimal sigortanin maddelerinden birine(hatirlamiyorum suan) istinaden talepte bulunabilecegimizi soyledi. Tuketici mahkemesine basvurmak gibi bir sey sanirim

marikan
06-12-2018, 21:43
Benim bildiğim ticari bir araçsa ticari taksi, kiralama aracı, nakliye aracı, servis aracı, toplu taşıma aracı gibi üzerinden para kazanılan bir araç ise aracın serviste tamir gördüğü sürenin maddı kaybını talep edebiliyor.
Sizin çarptığınız araç da böyle bir araçsa mantıklı.
Değilse karşı taraf için mantıklı gibi görünse de haksız taraf için sıkıntı.
Ve bunun sigortanın karşılamaması daha büyük sıkıntı.
Geçmiş olsun.

Yigit-Y
06-12-2018, 21:58
Benim bildiğim ticari bir araçsa ticari taksi, kiralama aracı, nakliye aracı, servis aracı, toplu taşıma aracı gibi üzerinden para kazanılan bir araç ise aracın serviste tamir gördüğü sürenin maddı kaybını talep edebiliyor.
Sizin çarptığınız araç da böyle bir araçsa mantıklı.
Değilse karşı taraf için mantıklı gibi görünse de haksız taraf için sıkıntı.
Ve bunun sigortanın karşılamaması daha büyük sıkıntı.
Geçmiş olsun.

O ticari araçların günlük kazancını karşı taraftan talep etme durumu

O farklı diye biliyorum bende

dqn
06-12-2018, 22:55
Allah aşkına her kaza yapıp suçlu olan karşı tarafın kiralama parasını mı ödeyecek böyle bir mantık olabilir mi? Para kolay kazanılmıyor iyi araştırın derim.

MCN21
07-12-2018, 02:51
Allah aşkına her kaza yapıp suçlu olan karşı tarafın kiralama parasını mı ödeyecek böyle bir mantık olabilir mi? Para kolay kazanılmıyor iyi araştırın derim.

Bende katılıyorum. Kazadır olur, onaysız araç kiralayıp faturasını göndermek nedir :D

wiesmann
07-12-2018, 06:49
Karsi tarafin araci hususi. Ticari olsa evet haklisiniz. Dun trafikci arkadasim bunda kasit yok adi uzerinde “kaza ve kelime anlamiyla istenmeden yasanmis olay” boyle bir durumda kimse kimsenin yukunu cekmek zorunda degil.

ozoozo
07-12-2018, 07:43
İtiraz ederseniz ve itirazin iptali davasini kaybederseniz ( kaza tutanagini gormemekle birlikte %100 kusur size verildiyse eger)
1- %20 icra inkar tazminati
2- yargilama gideri
3- dava vekalet ucreti
4- yillik %9 yasal faizle karsilasabilirsiniz ve size 5000 tlye cikabilir

İtiraz etmek kesin sonuc degildir. Bende baslattigim ve emin oldugum dosyalarda itiraz gelsede dava vekalet ucreti ciksa diyorum cogu zaman bir avukat olarak size tavsiyem itiraz suresi icerisinde odemenizdir

Selamlar,

peki ne yapacağız böyle bir durum kabul mü edilecek yani ? Anlamadığım şu ki ; trafikte her kaza yapıldığında suç karşıdaysa o zaman kiralık araç teklifinde bulunalım ? Üstüne birde muadil araç kiralamadan memleketin yarısına icra takibi gelir. Gittiniz bir ciddi lüks bir araca çarptınız , kazadır olur fakat ya adam benim arabam buydu muadil araç kira bedeli de bu dese ?

Rakamın küçük olması belki öde geç dedirtiyor insana ancak ya aracın onarım süresi 45 gün sürse ve günlük 200 liradan 9000 tl kira parası mı ödemek zorundayız ? yada dediğim gibi günlüğü 300-500 liralık bir araç kiralasa nasıl olacak bu süreç ?

Bence bu kadar kolay, basit ve saçma olmaması gerekiyor. Adı üzerinde "kaza" her an herkesin başına gelebilir , trafiğe çıkmakta bir suçtur bunu unutmamak gerek dolayısıyla %100 kusur verilmez. Haliyle ben "wiesmann" ın yerinde olsam bu tutarı ödemez , itiraz ederdim velev ki itiraz iptal davasına gittiler kaybedeceğini düşünmüyorum. Yeter ki, iyi bir avukat olsun.

Memlekette milletten para söğüşlemek bu kadar kolay olmaması gerek diye de düşünüyorum.

wiesmann
07-12-2018, 09:37
Yarın kendi avukatımla da konuyu görüşeceğim. bu karar emsal gösterildiğinde "ozoozo" nun yazdığı gibi suistimale edileceğini düşünüyorum. Sompo japan ödemeleri geciktirdiği için kaza sonrası aracı serviste 1,5 ay civarı bekletiyor o zaman bu işin önü arkası gelmez...yerine düşünün lüks araç kiralandığını...

itiraz etmeyi düşünüyorum. aksi durumda 5000tl yi de hatta göze almaya başladım açıkçası.

hakan308
07-12-2018, 09:38
Şu an dosya tutarı 1800 lira hadi itiraz etti diyelim, karsi tarafta itirazin iptali davasi acti. Kendi basima takip edeyim dese vatandas zaten kaybeder. Avukat araciligi ile takip ediyim dese hicbir avukat 2000 liradan assagi bu ise bakmaz. Bence kusurlu tarafin kazanma ihtimali 0. Hadi sansa kazanildi diyelim e zaten 2000 avukata vereceksin ne anlami kaldi.
Bakin bastan beridir diyorum karsi taraf kasko yaptirip ikame arac alsaydi deniliyor ama karsi tarafin kanunen boyle bir zorunlulugu yok ve kusuru olmadigi bir kazada belirli bir sure aracsiz kalmis. Sizin bu zararini tazmin etmeniz gerekiyor. Bu kadar basit ve net

mert_can 41
07-12-2018, 09:50
Az araştırma yaptım ve gözüm çok korktu eğer tutanakta hata tamamen bendedir yazarsanız yani suçu tamamen kabul ederseniz vurduğunuz aracı kullanan şahsın insanlığına kalıyorsunuz ne yazıkki. Araç kiralama bedelini alabiliyor ayrıca bu araç ticari araç ise çalışamadığı gün kadarki parasınıda talep edebilir ve ayrıca değer kaybı davasıda açma hakkı varmış siz bence karşı tarafla kötü olmadan ve uyandırmadan bunu ödeyin yoksa dava uzarsa hem masrafı artıcak hemde karşı tarafın avukatı değer kaybı davasıda açabilir. Buda hepimize ders olsun insanlık yapmayalım tamamen suç bendedir yazmayalım yoksa sonucu kötü oluyormuş. Çok suistimal edilicek durum heran gibi rente car bayiğine kdv si ödeme şartıyla istediği kadar fatura alabilir bu durumda napıcaklar çok merak ediyorum. Fiyata itiraz edebiliceğini sanmıyorum örneğin ben istesem maksimum 110 liraya araç kiralayabiliyorum ki oda her rente cardan 200 tl iyi bir para fazlaca yazılmış gibi bir tutar ancak itiraz etsemde bunu kanıtlayamam çok açık yasalar.

Ormanci
07-12-2018, 10:00
Arkadaş karşı tarafın avukatı galiba :D ve bu kadar saçma ve garip bi dille yazılmış argüman görmedim desem yeridir. Çok basit net falan...

Değer kaybı davaları da böyle böyle çıkmıştı "icat" gibi, bu da böyle olacak galiba :)

Kazada belirli süre araçsız kalmış diyorsunuz da, trafik veya kasko asli kusuru nereye verdi, sigortalar bunu nasıl değerlendirdi, buna da bi bakmak lazım.
Belirli süre araçsız kaldı da adam taksicilik mi yapıyordu, gelirine engel mi olundu? Araç ticari araç olsa neyse, bence o noktada bunu karıştırıyorsunuz.

Aklımızda olsun da dava falan vermeyelim :D

Bence diğer tarafın böyle kıçtan uydurma fatura ile kazanma ihtimali 0. Çok basit ve net...

Bir defa zaten kendisi yazmış, ama kendisi ile çelişmiş, farkında değil.
1.400 TL'lik fatura için en az 2-3 kaat avukata para verecek bilmemne, kazanma ihtimali de yok, ne anlamı kaldı.

İkame araç da bi zorunluluk değil, kaskonun verdiği bir "hizmet"tir aslında.

Arabanızı sanayiye götürüp sağını solunu yaptırırken "usta 2 gün beklettin arabamı, ikame araba ver, araba kiralicam öde" diyor musunuz? Veya diyebiliyor musunuz? Dediğinizde 21-22 anahtar mı geliyor kafanıza yoksa kriko mu?

İtirazınızı yapın devam edin... Bence hiç bişey çıkmayacak.
Karşıda da buna akıl veren bu zihniyette bi avukat arkadaş var belli ki. İnanmışlar :)

Ormanci
07-12-2018, 10:03
Aklıma "Amniyotik Bant" nedeniyle hamileliği sonlandırılan kadın haberi geldi.
Avukat ve medya birlikte atlamışlar olaya ama sonra bunu yayımlayanlar özür dilemek zorunda kaldı :)
Sosyal medyada falan da "doktor düşmanı avukat" diye takılıyolar :D

altugkocer
07-12-2018, 10:06
Geçmiş olsun Yasin çok sinir bozucu bir durum. Ben de bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Araç kiralama yerine belediye otobüsü de kullanabilirdi ya da günlüğü 1000 liraya özel şoförlü araç da kiralayabilirdi. Ucu çok açık çok saçma yav :)

Kaza yapınca çamura yatalım, alttan girelim üstten çıkalım her şeye itiraz edelim, karaktersiz olalım?? Resmen buna sevk ediyorlar insanları. Nerde emeksiz, haksız kazanç var; bizim insanımız anında orda maşallah.

fthdrn
07-12-2018, 10:15
Şu dönemde birine iyilik yapmak, iyi davranmak bilemiyorum Altan...
Benzer olay başımıza geldi. Kadın vurdu suçlu %100. Kocasıyla telefonla görüştü yeni evli belli tipinden. Sonra çok acelem var çok önemli kartım bu adresim bu dedi. Bizde tamam hanımefendi akşam iletişime geçer tutanağı doldururuz zaten sigorta halleder sizlik bir şey yok dedik. Gerisi klasik hikaye telefonlara bakmama kabul etmeme. En sonunda insanlıktan çıkıp adresini basınca paşa paşa suçu üstlerine aldılar.

Ormanci
07-12-2018, 10:20
Geçmiş olsun Yasin çok sinir bozucu bir durum. Ben de bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Araç kiralama yerine belediye otobüsü de kullanabilirdi ya da günlüğü 1000 liraya özel şoförlü araç da kiralayabilirdi. Ucu çok açık çok saçma yav :)

Kaza yapınca çamura yatalım, alttan girelim üstten çıkalım her şeye itiraz edelim, karaktersiz olalım?? Resmen buna sevk ediyorlar insanları. Nerde emeksiz, haksız kazanç var; bizim insanımız anında orda maşallah.

Kesinlikle katılıyorum. Buna böyle vatandaşlar da çanak tutuyor ya işte, ifrit oluyorum.

Forum AVM'de zamanında babamlar bir sürü para verdi dükkan açacağız, hıyarlar çat diye son anda baktılar kıçlarına girecek, AVM'yi "Outlet" haline getirdiler. Bizimkiler de itiraz edip sözleşmeyi feshetti. Bu hıyarlar 100.000 TL'lik dava açtılar.

Avukat sıkmış da sıkmış, efendim inşaat bizim dükkana göre yapılmışmış, yok tesisat ona göre bilmemne olmuşmuş, hayal kurmuş resmen. İnşaat standart, bizimkiler 2 dükkan birleştirmiş, aradaki dandik duvar yıkılmış, tesisat standart.

Fotoğraflarla kanıtlandı, oradan bi girdi bunlara...

İkincisi, bizimkiler "outlet malımız yok, sözleşmeyi buna göre imzalamadık, avm'nin "nev'ini" değiştiriyosun, sözleşmeye aykırı" diyor. Yine "inanan" avukat diyor ki "basiretli tüccar olacaktınız, kriz var ona göre davranın, bunu öngörmeniz gerekirdi" gibi malca bi açıklama geliyor. Bizimkiler de diyor ki, "madem öyle, siz de basiretsizlik yapmayıp bu zamanda açmayacaktınız" :)

Hakim'e bir de benim fikrimle "Hususi diye satılıp Ticari muamelesi yapılmaya çalışılan Doblo" örneği verince baya hoşuna gitmiş, Hakim bi güzel fırçalamış arkadaşı... Hususi Doblo satıyorsun, sonra diyorsun ki biz bunu sana sormadan Ticari yaptık, köprüden geçemezsin, hız limitlerin farklı... Oldu canım...

Benzer şekilde bilmemkaç yılında Babamın şirkette bi salak çalışıyor, istifa mı ediyor, babamlar mı çıkarıyor neyse, bizimkiler diyor ki "şu gün gel, oturup tazminatını şunu bunu hesaplayalım, hakkın neyse vereceğiz". Tamam diyor kız, sonra ses çıkmıyor. Bizimkiler arıyor ne oldu niye gelmedin falan, kız "avukatımla görüşün" diyor. Ya ne gerek var avukata biz sana hakkını vereceğiz zaten falan, yok nuh diyor peygamber demiyor hıyar. 10 senedir uğraşıyor, babayı alacak, davayı da kaybedecek :) Ama yine mal avukatın birine uymuş, birileri gaza getirmiş belli ki. Onda da Hakim'den güzel bi fırça yenildi.

Çünkü çalışma tarihleri parça parça olan arkadaş için avukat, ilk giriş ve son çıkış arasında hiç boşluk yokmuş gibi hesap edip, babamların hesabına itiraz ediyordu. SGK vb belgelerle bu tarihler çok basit ve net bi şekilde belgelendi. Babam da davaya kendisi gitti, "valla dedi bunlar ne yapmaya çalışıyolar anlamadım ama biz bu tarihlere zaten itiraz etmiyoruz, hakkı neyse onu vermeyi teklif etmiştik" demiş gülerek. Hakim dönmüş "ne yapıyosunuz siz mal mısınız" demiş. Ama temyiz şu bu, hala uğraşıyor gerizekalı karı. Davayı çoktan kazandık da, arkadaş hem bunun hem de tazminatından kaç bin TL'nin dava masrafları ve hesap kitap bilmeyen avukata gideceğinin farkında değil.

Bende örnek çok :)

Ha ne diyorduk, evet altugkocer'in dediği gibi, nerede emeksiz haksız kazanç var, insanımız orada.
Yedirmezler. Yemezler.

meganes
07-12-2018, 10:33
güzel memleketim ne ara biz birbirimizi dürter hale geldik acıyorum halimize yazık insanlığa

ahmet3425
07-12-2018, 10:36
benim motosikletli bi arkadasıma kırmızı ısıkta beklerken arkadan bir arac geldi carptı motosiklette ciddi hasar olustu 2 hafta serviste kaldı. valla guzel memleket bileydik bizde 2 haftalıgına bi motor kiralayıp faturasını carpan adama gönderirdik :D

wiesmann
07-12-2018, 10:37
Tutanaga “orta seriti ihlal ederek a aracinin kapilarina carptim” yazmisiz. Benim tek hatam bu oldu. Cagiracaktim polisi...

ahmet3425
07-12-2018, 10:43
Tutanaga “orta seriti ihlal ederek a aracinin kapilarina carptim” yazmisiz. Benim tek hatam bu oldu. Cagiracaktim polisi...

bence siz hatalı değilsiniz, dogru olanı yapmıssınız ama bu demek değildir ki karsı tarafın keyfi masrafını karsılyacaksınız. ''zorunlu trafik sigortası'' adı uzerinde ''kaza'' bilerek ve isteyerek yapılmış bir fiil yok ortada.

kasko bu yuzden var ben sizin yerinizde olsam itiraz eder zırnık odemem.

dqn
07-12-2018, 10:54
Trafik sigortasinda karsi tarafın arac kiralama bedelini karsilama klozu bulunmuyor. Bu ulkede zorunlu olan trafik sigortası kasko degil. genelde deger kaybi davalari acilirken icine konuluyor bu kiralik arac bedeli. Ama kimisi tutturur kimisi tutturmaz olayin akisina gore degisir. Hadi bi varsayimla haksisiz diyelim belkide hasar 1 günde yapilabilecek bir sey benden 6 gunluk kiralama bedeli isteniyor yada gitti 2 ust segment arac kiraladi vs vs simdi ne kadar adil olur bu durum? En azindan bir bedel odenecekse adil olarak odenmeli. Ha bu ulkede hak arama pahalı avukata verecegime oder kurtulurum derseniz o baska bir konu olur.

Ormanci
07-12-2018, 10:58
Trafik sigortasinda karsi tarafın arac kiralama bedelini karsilama klozu bulunmuyor. Bu ulkede zorunlu olan trafik sigortası kasko degil. genelde deger kaybi davalari acilirken icine konuluyor bu kiralik arac bedeli. Ama kimisi tutturur kimisi tutturmaz olayin akisina gore degisir. Hadi bi varsayimla haksisiz diyelim belkide hasar 1 günde yapilabilecek bir sey benden 6 gunluk kiralama bedeli isteniyor yada gitti 2 ust segment arac kiraladi vs vs simdi ne kadar adil olur bu durum? En azindan bir bedel odenecekse adil olarak odenmeli. Ha bu ulkede hak arama pahalı avukata verecegime oder kurtulurum derseniz o baska bir konu olur.

Bana "araç kiralama" ile "kiralık araç"ın uğradığı zarar karışmış gibi geldi burada...

Bildiğim kadarıyla davalara söz konusu olan durum "kiralık araç"ın karıştığı bir kazada, "ben bu aracı senin yüzünden 6 gün kiralayamadım, günlük kirası da bu kadardı, al sana ceza" denilebilir.

Ama burada durum farklı. Arkadaşların dediği gibi, arabası hasara uğrayıp tamire giden adam otobüse de binebilir, taksiye de, uçağa da, metroya da. İlla araba mı kiralaman lazım? Böyle bişey yok bence...

E iyi, ben hergün Ankara'ya gidip geliyodum desin, benzin faturalarını da eklesin, o akıllarına gelmemiş bak. Herhalde "çakılır, o kadar da belli etmeyelim" diye düşündüler :D

altugkocer
07-12-2018, 10:58

Neden bedel ödeniyor yahu çok saçma. O zaman ben de işe giderken aracı yavaş kullanıp işe gecikmeme sebep olan minibüs şoförüne dava açayım.

Ormanci
07-12-2018, 11:04
Bu arada kaskonun verdiği ikame araç da bir zorunluluk değil, "hizmet". Pazarlama yani... Aha bakın ikame araç veriyoruz falan gibi. İstemese vermeyebilir.

O yüzden kaskosu olmayan da gidip ben kiralayayım, kasko yok ama karşı taraf ödesin, gibi bi zihniyet olmaz, olamaz. Bu bi hakmış gibi lanse edilemez bence.

dqn
07-12-2018, 11:07
Bana "araç kiralama" ile "kiralık araç"ın uğradığı zarar karışmış gibi geldi burada...

Bildiğim kadarıyla davalara söz konusu olan durum "kiralık araç"ın karıştığı bir kazada, "ben bu aracı senin yüzünden 6 gün kiralayamadım, günlük kirası da bu kadardı, al sana ceza" denilebilir.

Ama burada durum farklı. Arkadaşların dediği gibi, arabası hasara uğrayıp tamire giden adam otobüse de binebilir, taksiye de, uçağa da, metroya da. İlla araba mı kiralaman lazım? Böyle bişey yok bence...

E iyi, ben hergün Ankara'ya gidip geliyodum desin, benzin faturalarını da eklesin, o akıllarına gelmemiş bak. Herhalde "çakılır, o kadar da belli etmeyelim" diye düşündüler :D

Google aramasında evet direk öyle çıkıyor, kiralık araba otobüs taksi bunların boşta kaldığı gün kazanacağı ücretler istenebiliyor.Bu olayın bunlarla bir alakası yok zaten.

Neden bedel ödeniyor yahu çok saçma. O zaman ben de işe giderken aracı yavaş kullanıp işe gecikmeme sebep olan minibüs şoförüne dava açayım.

Bence de saçma..Dediğim gibi varsayım yaptım.En kötü halde bile ödenmemesi gereken bir para bence.Demek istediğim oydu.

GokhanRS
07-12-2018, 11:10
avukat arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Bizim trafik sigortamız zaten bu işe yaramıyor mu? sadece kazayı mı karşılıyor? karşı tarafın tüm masraflarını trafik sigortamızın ödemesi gerekmiyor mu? çok mu hayalperestim :D

GokhanRS
07-12-2018, 11:14
he bu arada, kaza durumunda araç kiralamaya karşı değilim ama bu trafik sigortası bir işe yaramalı. yani normalde insanlar araçsız kalınca zaten yerine ikame araç verilmeli, sen benim araçsız kalmama sebep olduğunda araç kiralaman lazım ancak bunu sen değil sigorta yapmalı diye düşünüyorum.

yani sigorta karşı tarafı madur etme diye zorunlu. karşı taraf mağdur olduktan sonra arabasını tamir etse ne yazar. hatta değer kaybını bile suçlu olan tarafın trafik sigortası ödemeli. sonuçta sigorta şirketi senden seneye daha fazla para alacak bu kaza yüzünden. bari bir işe yaramalı.

bunlar tamamen benim fikirlerim, yani hayal etmekte mi ücretli spor gazetesi :=)

dqn
07-12-2018, 11:17
Trafik sigortaları 29 bin lira ile sınırlıydı en son, kaskoların ise imm değeri genelde 100.000TL oluyor.Kusurunuza oranla bu bedelden düşülüyor. Ben hep kaskonun imm(ihtiyarı mali mesuliyet) sini 500.000TL yaptırırım. Tedbirli olmakta fayda var.

ozoozo
07-12-2018, 11:21
Ormanci valla siz yazmasanız ben yazacaktım, arkadaş karşı tarafın avukatı gibi yahu işin oluru nedir bilgi verseniz ya biraz.. kaybedersiniz aşağı, kaybedersiniz yukarı. Başka bir şey okuyamadım.

Birde bu bahsi geçen sadece ticari vs. araçlarda aracın gelir kaybı vs. gibi bir dava açabilsin. Değer kaybı emin olmamakla birlikte belirli bir yaş aralığında ki araçlarda açılabiliyor, o mantıklı ancak onuda karşı tarafın sigortasından, kaskosundan vs. alıyor diye biliyorum.

Hazır bu konunun üzerine çok iyi denk geldi şirkette şöyle bir mail ;

"Resmi bir araç ile kaza yapan aracımız olursa kendi aralarında tuttukları rapor geçersizdir. Mutlaka polis yada kolluk kuvvetlerinin Rapor tutması şarttır. Ayrıca bizim araç resmî bir araca çarptığında ( belediye otobüsü , emniyet aracı vb. ) veya taksi vs. hakkımızda ilamsız icra takibi başlatılabilir. Yani ilgili resmî aracın kullanılamaması ikame araç bedeli vb. gibi nedenlerden dolayı. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında bilgi vermenizi rica ederim."

Bu konuya uyarladığım da ortada herhangi bir resmi araç yok,ticari araç yok.. En başta da söylediğim gibi, memlekette günde kaç bin tane kaza oluyor bu kadar kolay para tahsil edilse valla herkese icra giderdi. Fatura zaten fiyasko.

Ek olarak bu faturadan çok kıllandım, karşıyı arayıp aracın teslim formunu, plakasını vs öğrenmeyi denediniz mi ?

Her şeyi geçtim kesinlikle ödemezdim , sonuna kadar giderdim zaten ha diyince çözülecek bir durumu yok. Mahkeme bu arabanın plakasını ister, teslim formunu ister, "KABİS" kaydı yapılmış mı ister. Hele ki, KABİS kaydı yapılmadıysa o işletmeye çok ciddi cezaları var. Eğer bu kayıt yapılmadıysa zaten işletme size dökülür şayet varsa bir sahte evrak vs gibi durum. Yürüyeceğiniz çok fazla yol var, konuyla ilgili çok fazla ayrıntı veremiyorum ama denetlenmesi ve sorgulanması gereken bir çok durum var mahkeme de.

mert_can 41
07-12-2018, 11:32
avukat arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Bizim trafik sigortamız zaten bu işe yaramıyor mu? sadece kazayı mı karşılıyor? karşı tarafın tüm masraflarını trafik sigortamızın ödemesi gerekmiyor mu? çok mu hayalperestim :D
Kazayı karşılar oda karşı tarafın kimi zaman tamamını karşılamayabilir bellir bir hasar miktarı var ama kirayı kesinlikle karşılamaz. Kaskoların bazılarıda ikame araç için ek şartlıdır her kasko vermez önceden sorulması lazım ve ikame aracında belli bir süresi var benim poliçemde aracım ile aynı sınıfta bir ikame araç vermek zorunda ama kaskonun bir süresi vardı o süreye kadar aracım yapılmazsa kasko ikame arac hizmeti sona eriyor atıyorum 1 ay parça beklicem sadece 2 hafta gibi ikame araç olucak kasko poliçemde bu şekilde yazılmış sizin poliçeyi bilmem. Kalanına hatam yoksa araç kiralayıp dava açabilirim karşı tarafın ödemesi için. Tabi bu konu biraz farklı kişi hiç bir yere danışmadan direk sıradan bir yerden fatura alıp ödeme bekliyor bu durum farklı biraz :)

Avukat siteleri vb oldukça fazla var burdan araştırıldığı zaman eğer hatasız iseniz araç kiralayıp fatura bedelini alabilirsiniz bir çok dava var kazanılmış vb internette az araştırılınca çıkıyor birde ayrıca eğer araç ticari bir araçsa çalışamadığı gün kadar parada talep edebiliyor burda farklı bir hak yani ikisi aynı şey değil. Ama konu sahibinin durumu biraz farklı avukatla görüşmesi iyi olur. Ne araç kiralamış vb falan birde kiralama tarihi ekspertizin suç bulma tarihinden hemen sonra olması lazım bence yasalar neder bu konuda bilmemde doğrusu odur. Anında kiraladıysa ödemeyebilir onu fatura beni pek tatmin etmedi her kiralamacı esnaftan kolayca alınabilir.

GokhanRS
07-12-2018, 11:35
Ama konu sahibinin durumu biraz farklı avukatla görüşmesi iyi olur.

valla iş avukata kalırsa gider öderim daha iyi bende olsam. sonuçta bırak davayı, savcılık soruşturması durumundaki bir dosyanın asgari avukatlık ücreti bile buradaki faturadan daha fazla zaten :D

mert_can 41
07-12-2018, 12:00
valla iş avukata kalırsa gider öderim daha iyi bende olsam. sonuçta bırak davayı, savcılık soruşturması durumundaki bir dosyanın asgari avukatlık ücreti bile buradaki faturadan daha fazla zaten :D

Beni tek korkutan taraf karşı taraf biraz cazgır sanırım değer kaybı davası açma hakkı varmı o korkutur yoksa ben itiraz ederdim buna eğer değer kaybı açarsa 5 binden kaçarken 15 binden olma ihtimali olur beni tek korkutan o eğer hakkı yoksa bu dava uzar gider fatura çok detaysız kesilmiş ne kiraladı belli değil buna itiraz edilirse bu iş karışırki karşı uzar gider eğer dava kazanıldığı zaman davayı açan kişi öder tüm uzayan avukat işlerini ayrıca bu sefer ona avukat tuttum diye ayrı dava açılabilir :D Ama işte değer kaybı olayı var iyi bir avukata danışılıp değer kaybı sorulması gerekir yoksa bu faturaya itiraz edilir çok rahat bir şey çıkmaz bence :) Bizede ders olsun hatalyım yazmam vallah ben geçmiş olsun konu sahibine

wiesmann
07-12-2018, 12:01
Olay insana sigortayi neden yaptiriyorum neleri kapsiyor sorularini sorduyor.

ozoozo: olay aksami ve sonraki aksam arandik aleni sekilde arac kiralama parasi istediler. İkinci konusmayi esim yapti bayan muhattapimiz dengesiz oldugu icin “odemiyorsaniz insan degilsiniz” demis bu konusmayi belgeleyebilsem direkt hakaret davasi acicam ama telefon konusmasi olarak kaldi olay

Ormanci: dedigin gibi arac kiralik olabilir cunku trafik bayam calistigi sirketten soforle ruhsat trafik sigortasi istetti. Biraz davranislarinda gariplik vardi

wiesmann
07-12-2018, 12:02
*ruhsattaki ismin soyadi ve kazayi yapanin soyadi tutmuyor. Bana kucuk bir sirketin isimden kiraladigi arac gibi geldi..

wiesmann
07-12-2018, 12:05
Beni tek korkutan taraf karşı taraf biraz cazgır sanırım değer kaybı davası açma hakkı varmı o korkutur yoksa ben itiraz ederdim buna eğer değer kaybı açarsa 5 binden kaçarken 15 binden olma ihtimali olur beni tek korkutan o eğer hakkı yoksa bu dava uzar gider fatura çok detaysız kesilmiş ne kiraladı belli değil buna itiraz edilirse bu iş karışırki karşı uzar gider eğer dava kazanıldığı zaman davayı açan kişi öder tüm uzayan avukat işlerini ayrıca bu sefer ona avukat tuttum diye ayrı dava açılabilir :D Ama işte değer kaybı olayı var iyi bir avukata danışılıp değer kaybı sorulması gerekir yoksa bu faturaya itiraz edilir çok rahat bir şey çıkmaz bence :) Bizede ders olsun hatalyım yazmam vallah ben geçmiş olsun konu sahibine

Dun trafik sigortama sorgulattim deger kaybi icin basvuru yapilmis.

mert_can 41
07-12-2018, 12:22

Sigorta ödücekse bu faturaya itiraz edin bence abi detaysızca kesilmiş dava açtıysa detaylı bir fatura göstermesi gerekirdi 2 sene önce babamda kaza yaptı karşı taraf başka arabaya vurmamak için bize vurdu ama ifadesini değiştirdi kamera kaydı olmadığı için biz haksız çıktık tali yolmuş o zaman çok araştırmıştım bu yüzden biraz bilgiliyim tekrar geçmiş olsun.

GokhanRS
07-12-2018, 12:32

fena ölücüler he :D yedirmem kuruşumu diyorlar :D

hakan308
07-12-2018, 12:44
Burda iyilik yapiyoruz karsi tarafin avukati olduk iyimi....

Avukat olmayan ormanci nickli arkadas konusuyor anca siz ona guvenin itiraz edin 1 sene sonra 1800u 5000 olarak odeyin.

300E
07-12-2018, 12:57
fena ölücüler he :D yedirmem kuruşumu diyorlar :D

Donanım Haber üyesi sanırım karşı taraf :D

chevelle
07-12-2018, 13:04
''kesin kaybedersiniz, hemen ödeyin'' vb yazıları görünce şaşırdım. Benim bildiğim kadarıyla zorunlu trafik sigortasının amacı zaten kazada kusuru olmayan tarafın mağduriyet yaşamamasıdır. Karşı tarafın hasarı sizin sigortanızdan karşılanır. Araba kiralayıp bunun bedelini istemek saçma. Bu araç ticari değil ki, neye istinaden araç kiralayıp faturasını size yolluyorlar. Fatura dediysek de, elle çiziktirilmiş işte. KDV + fatura bedelinin %20si kadar da sana veriyim diyip her rent a car'cıdan fatura alalım o zaman. Bence itiraz edin

Yigit-Y
07-12-2018, 16:17
Karşı taraf

Kucağıma düştü öldürmeden bırakmam modundalar

Resmen her deliğe sokuyorlar

Herkes böyle olsa sigortalar 1 seneyi göremezdi sanırım

Batarlardı direk

Yigit-Y
07-12-2018, 16:18
''kesin kaybedersiniz, hemen ödeyin'' vb yazıları görünce şaşırdım. Benim bildiğim kadarıyla zorunlu trafik sigortasının amacı zaten kazada kusuru olmayan tarafın mağduriyet yaşamamasıdır. Karşı tarafın hasarı sizin sigortanızdan karşılanır. Araba kiralayıp bunun bedelini istemek saçma. Bu araç ticari değil ki, neye istinaden araç kiralayıp faturasını size yolluyorlar. Fatura dediysek de, elle çiziktirilmiş işte. KDV + fatura bedelinin %20si kadar da sana veriyim diyip her rent a car'cıdan fatura alalım o zaman. Bence itiraz edin

Arabasız kaldığı için günlük ulaşım masrafı adı altında talep edilebiliyor

Ticari olsaydı artı günlük gelirde eklenirdi.

2jz
07-12-2018, 23:48
Kasko bile ikame aracı serviste kaldığı gün kadar karşılamıyor. Bizimki ikame vermiyor mesela.

Kaskonun ikame verme amacı pazarlama amaçlı bir hizmettir. Ortada bir zorunluluk yoktur.

Bu zorunlu olsa zorunlu trafik sigortasının karşılaması gerekmez miydi zaten?

Dikkatimi çeken ilk sayfada verilen faturada (araç marka model, ek hizmetler) ayrıntılar neden bulunmuyor?

Emrecan-R
08-12-2018, 00:18
Donanım Haber üyesi sanırım karşı taraf :D

Gece gece iyi güldüm

ckrc
08-12-2018, 01:34
Ben de hatalı olmadığım bir durumdan kaza yapsam, kaza yapılan taraftan böyle bir talepte bulunurdum.

Haksız bir durum yok tarafımca. Kasko ile bir tutmayın, karşı tarafa rücü edilecek bir ceza bu. sigortanın hizmeti değil.

TarikS
08-12-2018, 03:26
Kendimi mağdurun yerine koyduğumda talebi haksız bulmuyorum ama böyle bir fatura yerine gel kardeşim arabayı beraber kiralayalım gör, ödemezsen yine ödeme ama ben sana dava açarım bu sebepten diyerek şeffaf oynardım. Bu konudaki talepte bir üçkağıt kokusu var faturaya bakarsak.

Benim hiç suçum yokken elim-ayağım olmuş aracımdan mahrum edecekse bir zahmet araç ihtiyacıma da yardımcı olacak. He bunu keşke suçlu tarafın sigortası karşılasa da şahıslar muhatap olmasa daha temiz olur.

Kendi kendime bir yere vurduğumda mağdur olmamak için kasko yaptırıyorum zaten, ikame araçlı poliçem olur hep, o da gerçi max 7 gün ücretsiz temin ediyor sonra kira istiyor ama çok şükür daha uzun süreli bir ihtiyacım olmadı.

Ormanci
09-12-2018, 10:21
Burda iyilik yapiyoruz karsi tarafin avukati olduk iyimi....

Avukat olmayan ormanci nickli arkadas konusuyor anca siz ona guvenin itiraz edin 1 sene sonra 1800u 5000 olarak odeyin.

Ben severim öyle, benzinci değilim konuşurum, avukat değilim konuşurum.

Bu forumda kimse konuşamaz fikir belirtemez fikir sahibi olamaz mesleği olmadığı işler için :D

Yukarıda örnekleri yazdım, ne avukatlar gördük bugüne kadar.

Uygulamanın yanlışlığı ve saçmalığı açık. Buna emsal teşkil eden, kabul edilmiş davalar olabilir. İşin bu anlamdaki hukuki yorumu/karşılığı beni ilgilendirmez. Bazı davalarda bakış açıları normal vatandaşa göre farklı olabiliyor, farklı bir sistematik işleyebiliyor. Bunu açıklasanız daha iyiydi ama kimisi böyle tercih ediyor, benim lafları cımbızlayıp bi yere odaklanıyor, ne yapalım. Ayrıca "olmaz, ödeyeceksiniz, çok açık, net" diye olaya girerseniz ben de başka avukat gösteririm tam aksini açıklayan.

Çok şükür bizde davalar Amerika'daki gibi "ben daha 1dk önce hazırlanmış kahveyi aldım ama bardağın üzerinde 'içindeki sıcaktır' yazmıyordu, mahdanılds bana 5 milyon dolar versin" dediğinde haklı bulunmuyor. Ama abidik gubidik uygulamalar da olmuyor değil. Eğer böyle dandik hazırlanmış bi faturayla böyle bi kazada bunu kabul eden hakim varsa, vay haline.

Örneğin şunu beklerdik, arkadaş tutanağa hatalıyım suçluyum yazmış ama bu geçerli midir? Yani sigorta veya bunu araştıran kişi demiyor mu suç adamda değil diğer tarafta diye. Ben herşeyi kabul ediyorum denildi mi bitiyor mu olay. Bunları falan açıklamak daha iyiydi.

hakan308
09-12-2018, 11:32
Ormanci

İşin bu anlamdaki hukuki yorumu/karşılığı beni ilgilendirmez.

Diyorsun ama konu sahibi hukuki bilgi istiyor. Bende diyorumki icra takibine itiraz etme itirazın iptali davası açarlarsa kaybedersin COK AÇIK NET(çok açık net yazmama takılanlar için tekrar ve büyük harflerle yazıyorum)

Kusurlu taraf karşı tarafa verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Kimse kusursuz iken karşı tarafın aracına verdiği zararı giderirken araçsız kalmak zorunda değil.

Kaza yaptıysanız karşı tarafın aracına verdiğiniz zararı ve değer kaybını varsa trafik sigortanız, şayet yoksa araç sahibi ve sürücü karşılamak zorundadır. Kusursuz taraf aracının tamiri sırasında kendisine emsal araç kiralayıp sizden talep edebilir, dava yolu ile alabilir.

Ormanci
09-12-2018, 12:44
Ormanci

İşin bu anlamdaki hukuki yorumu/karşılığı beni ilgilendirmez.

Diyorsun ama konu sahibi hukuki bilgi istiyor. Bende diyorumki icra takibine itiraz etme itirazın iptali davası açarlarsa kaybedersin COK AÇIK NET(çok açık net yazmama takılanlar için tekrar ve büyük harflerle yazıyorum)

Kusurlu taraf karşı tarafa verdiği zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Kimse kusursuz iken karşı tarafın aracına verdiği zararı giderirken araçsız kalmak zorunda değil.

Kaza yaptıysanız karşı tarafın aracına verdiğiniz zararı ve değer kaybını varsa trafik sigortanız, şayet yoksa araç sahibi ve sürücü karşılamak zorundadır. Kusursuz taraf aracının tamiri sırasında kendisine emsal araç kiralayıp sizden talep edebilir, dava yolu ile alabilir.

Ben de diyorum ki, mantığın yanlışlığı şurada;

Kasko bunu bir "pazarlama", "hizmet" olarak veriyor. Bu durumda kaskolar da kaza sonrası servise gelip tamir yapılan araçlar için verdiği "ikame" araç için faturayı düzenleyip "kusurlu" tarafa çakıyor olması lazım.

Bu iş "yasal" veya "doğru" olsaydı, bugüne kadar çoktan çakmışlardı sağa sola. Bu anlamda bir yanlışlık var demeye çalışıyorum.

Yukarıda konuştuk, arabasız kalmak zorunda değil ama aman efendim araç kiralayayım çakayım karşı tarafa demek de doğru değil. Otobüs var, taksi var, arabayı bakım veya bir tamir, parça değişimi vs. için servise bırakınca insanlar ne yapıyor peki? Arabasız kalmak zorunda değilim, hemen araba kiralayayım... Kime fatura edeceğiz.

Kusurlu kişi zaten arabaya hasar vermişse hasarı ödüyor bir şekilde, ya cepten, ya kaskodan. Başka ne yapsın? Vah adam arabasız kaldı bilmemne olmadı, vah adam arabasız kaldı trene yetişemedi onu da fatura et, vah adam markete gidemedi, eve servis yaptı onu da fatura et... Yok mu bunu "sebepsiz/haksız zenginleşme" veya "hayatın olağan akışına ters" falan diye yorumlayacak hukukçu :D

Bu "değer kaybı" olayı da zaten çingeneler sayesinde çıktı. Bu da yeni icat galiba, tekrar yazıyorum. Niye, 100TL vekaletle halledelim diye. Kaza yapanı hukuk büroları arıyor hemen. Bize vekalet verin değer kaybı bilmemnesi yapalım...

Ben olsam ödemem, itiraz eder iyi bi avukat bulmaya çalışırım gerekirse. Karşı taraf uğraşsın dursun anasını satayım.
Neyse, inşallah başıma gelmez de haksız çıkmam, ne diyeyim... Halen çok ters geliyor bana, süper saçma bişey.

TarikS
09-12-2018, 22:05
Ben de diyorum ki, mantığın yanlışlığı şurada;

Kasko bunu bir "pazarlama", "hizmet" olarak veriyor. Bu durumda kaskolar da kaza sonrası servise gelip tamir yapılan araçlar için verdiği "ikame" araç için faturayı düzenleyip "kusurlu" tarafa çakıyor olması lazım.

Bu iş "yasal" veya "doğru" olsaydı, bugüne kadar çoktan çakmışlardı sağa sola. Bu anlamda bir yanlışlık var demeye çalışıyorum.

Yukarıda konuştuk, arabasız kalmak zorunda değil ama aman efendim araç kiralayayım çakayım karşı tarafa demek de doğru değil. Otobüs var, taksi var, arabayı bakım veya bir tamir, parça değişimi vs. için servise bırakınca insanlar ne yapıyor peki? Arabasız kalmak zorunda değilim, hemen araba kiralayayım... Kime fatura edeceğiz.

Kusurlu kişi zaten arabaya hasar vermişse hasarı ödüyor bir şekilde, ya cepten, ya kaskodan. Başka ne yapsın? Vah adam arabasız kaldı bilmemne olmadı, vah adam arabasız kaldı trene yetişemedi onu da fatura et, vah adam markete gidemedi, eve servis yaptı onu da fatura et... Yok mu bunu "sebepsiz/haksız zenginleşme" veya "hayatın olağan akışına ters" falan diye yorumlayacak hukukçu :D

Bu "değer kaybı" olayı da zaten çingeneler sayesinde çıktı. Bu da yeni icat galiba, tekrar yazıyorum. Niye, 100TL vekaletle halledelim diye. Kaza yapanı hukuk büroları arıyor hemen. Bize vekalet verin değer kaybı bilmemnesi yapalım...

Ben olsam ödemem, itiraz eder iyi bi avukat bulmaya çalışırım gerekirse. Karşı taraf uğraşsın dursun anasını satayım.
Neyse, inşallah başıma gelmez de haksız çıkmam, ne diyeyim... Halen çok ters geliyor bana, süper saçma bişey.

Yorumlarınızdan hiç kaskolu araç kullanmamış veya tedbirli sürüşünüz/şansınız sayesinde imkanlarından faydalanma tecrübeniz olmamış diye çıkarımda bulundum. Öncelikle kasko ve trafik sigortasının farklı mevzular olduğunu belirtmekte fayda var. Bold yazdığım kısımdaki yanlış kullanım gibi.

Kasko tamamen keyfidir, kendi kusurunuz sonucu KENDİ ARACINIZDA oluşan hasarlara karşı cebinizi korur. Ben mesela gittim bir ticari minibüsün ağzına kırdım, arka köşeden çarptı, ben suçluydum, kaskomdan benim aracımın masrafını aldım, benim sigorta poliçemi kesen firma da minibüsün hasarını karşıladı. Bu örnekte karşı tarafla çok seviyeli bir diyalogumuz oldu, minibüs bilmem kaç saat veya gün yattı diye bir taleple gelmediler, 1 yıl oldu.

Diğer yandan evet ben aracımı yetkili servise götürdüğümde ikame araç alıyorum, VW veya Mercedes fark etmeksizin yetkili servislerden talepte bulununca müsaitlik dahilinde yardımcı oluyorlar. Hasar durumlarındaysa kaskomdan 7 güne kadar kiralık arabayı kapıma teslim şeklinde alıp kapımdan iade şeklinde geri veriyorum.

Eğer ben başkasını benim öküzlüğüm/dikkatsizliğim sebebiyle kendi aracından mahrum edeceksem adam isterse araç kiralama bedelini benden talep etmekte özgürdür, neden benim ihmalimin cezasını başkası da çeksin? Polo'ya vurduğumda gidip BMW kiralamasına sessiz de kalmam tabii ki. Annemin çok güzel bir duası vardır bu konulara cuk oturur; "Allah iyi insanlarla karşılaştırsın."

TarikS
09-12-2018, 22:08
edit: Yetkili servise bakım için gittiğimde bakım süresi boyunca ücretsiz ikame araç veriyorlar. Anlaşılan zamanda aracım hazır olduğu halde iade etmezsem de günlüğü xx TL olarak fatura ederiz diye belirtiyorlar.

Hasar durumunda aracı nerede yaptırdığımın önemi yok, dosya açılıyor ve talebim üzerine kaskonun kiralık aracı geliyor.

Ormanci
10-12-2018, 08:25
Hocam çok güzel yazmışsın eyvallah, katılıyorum. Benim durum ikincisi oldu, bugüne kadar çok şükür gerek olmadı böyle şeylere :) O yüzden işin "çakallık" kısımlarını da bilmiyorum, karşı tarafın yapabileceği, hakkı olduğu şeyleri ama önceki mesajımda da örnek verdiğim gibi iş biraz "içindekinin sıcak olduğunu söylemediniz"e gelmeye başladı. İtirazım ukalalığım ondan :)

Adı üzerinde, "kaza" bu. Kasko dedim ama yanlış yazdım evet. Kusurlu adam zaten bi şekilde hasarı ödeyerek, bişeyler yaparak durumu telafi etmeye çalışıyor. Ben değer kaybı da çakayım, bilmemne de yapayım, fatura da edeyim yaklaşımı artık benim nazarımda "iyi niyet" kurallarının dışına çıkıyor. "Faydalanma"ya girmeye başlıyor diye yorumluyorum.

Bu arada çalıştığım kurumdaki otomotivle ilgili bir Komite'de şöyle bi muhabbet olmuştu, doğruluk payını bilmiyorum, bizdeki bu değer kaybı davalarından ve "kazalı, hasar kayıtlı" araçların değerinin düşmesi gibi konulardan açılmıştı... Adam yurtdışında hasarlı kapıyı değiştirirse araç değer kaybetmiyor, aksine değer kazanıyor, çünkü parça yenilenmiş oluyor, bizdeyse aaaaaaa gapı değişmiş, olmaz, muamelesi görüyor demişlerdi. Gerçekten sigorta ve değerleme nezdinde böyle bi durum var mı bilemiyorum ama bu iş bana garip geliyor. Kabullenemedim :)

Kaskodan ikame araç almak farklı, yukarıda da yazdım, o bi "hizmet". Hukuki bi hak değil. Eh biz de doğal olarak kullanıyoruz, en doğal hakkımız adam bize bu hakkı verdiyse.

Son cümlenize katılıyorum, amin inşallah, benim de kayınpederin ve babamın hep söylediği şeydir :)

Dayı
10-12-2018, 08:37
Karşı tarafın hasarını trafik sigortam karşılamaya yetmediği anda kaskom öder. yani kasko bir tek benim aracımı ödemez karşı tarafında hasarını ödeyerek cebimi korur.

ikame araç ise her defasında 7 gün olmak kaydı ile 3 kere uzatma hakkı var. yani toplam 21 gün. ama bu poliçe den poliçeye farklılık gösterir.

Yorumlarınızdan hiç kaskolu araç kullanmamış veya tedbirli sürüşünüz/şansınız sayesinde imkanlarından faydalanma tecrübeniz olmamış diye çıkarımda bulundum. Öncelikle kasko ve trafik sigortasının farklı mevzular olduğunu belirtmekte fayda var. Bold yazdığım kısımdaki yanlış kullanım gibi.

Kasko tamamen keyfidir, kendi kusurunuz sonucu KENDİ ARACINIZDA oluşan hasarlara karşı cebinizi korur. Ben mesela gittim bir ticari minibüsün ağzına kırdım, arka köşeden çarptı, ben suçluydum, kaskomdan benim aracımın masrafını aldım, benim sigorta poliçemi kesen firma da minibüsün hasarını karşıladı. Bu örnekte karşı tarafla çok seviyeli bir diyalogumuz oldu, minibüs bilmem kaç saat veya gün yattı diye bir taleple gelmediler, 1 yıl oldu.

Diğer yandan evet ben aracımı yetkili servise götürdüğümde ikame araç alıyorum, VW veya Mercedes fark etmeksizin yetkili servislerden talepte bulununca müsaitlik dahilinde yardımcı oluyorlar. Hasar durumlarındaysa kaskomdan 7 güne kadar kiralık arabayı kapıma teslim şeklinde alıp kapımdan iade şeklinde geri veriyorum.

Eğer ben başkasını benim öküzlüğüm/dikkatsizliğim sebebiyle kendi aracından mahrum edeceksem adam isterse araç kiralama bedelini benden talep etmekte özgürdür, neden benim ihmalimin cezasını başkası da çeksin? Polo'ya vurduğumda gidip BMW kiralamasına sessiz de kalmam tabii ki. Annemin çok güzel bir duası vardır bu konulara cuk oturur; "Allah iyi insanlarla karşılaştırsın."

kelalper
11-12-2018, 16:24
Ülkede kansızlık şerefsizlik diz boyu.