Orijinalini görmek için tıklayınız : American Pitbull hakkinda ?
Merhabalar bi arkadasimdan 1 yasinda pitbull aldim. Bi anda karar verdigim icin pek arastirma firsatim olmadi 3 gundur bende. Netten arastirdim hala daha adam akilli bilgilere ulasamadim hayvan cok uysal icine kedi swaplamislar :) ancak tek basima gezdirirken hafiften tirsiyorum bunun onune nasil gecerim gercekten sahibine bile durduk yere saldirirmi ? ? İnanmak istemiyorum ama biraz bilgi verirseniz ozellikle uzun sure besleyenler cok makbule gecer tesekkurler :)
Her şey yetiştirmeyle alakalı.
Köpek 1 yaşına kadar nasıl beslenmiş nasıl bakılmış ?
Eğitim vs görmüş mü ?
Bu köpekler uysal olmasına uysaldır ama diğer köpeklerle ya da kedilerle anlaşamayabilirler.
Dışarıda gezdirirken en çok buna dikkat etmek gerekiyor.
Yakın bir arkadaşımda vardı pitbull insanlara acayip yakınken diğer köpeklere hırlaması 1 sn yi bulmuyordu.
Her köpek ayrı bir karakter bunu çözüp eğitmeniz lazım.
Dedigm gibi kopek kedi gibi aslinda ama tek gezdirirken falan cekiniyorum benm kuruntum aslinda birazda omceki sahibide gayet iyi bakmis ama bazen durup ters ters bakmasi sikintitaya sokuyo beni :)
kimbubye
04-08-2015, 16:21
Vahşi yaşam haricinde dünyadaki hiç bir hayvan ölüm makinesi ya da saldırgan değildir. Evcil hayvanlara o karakteri kazandırıp içindeki vahşi dürtüleri ortaya çıkaran yine sahipleridir. Önceki sahibi konusunda bilginiz var mı? Nasıl eğitmiş nelere dikkat etmiş? Ya da asıl soru "genelleyerek söylüyorum" çoğu pitbull sahibi gibi onu savaştırmak, köpek dövüşünden para kazanmak amaçlı mı yetiştirmiş? Sosyal mi? Diğer hayvanlara karşı nasıl iletişimi var? gibi sorulara cevap gelirse yorum yapmak daha kolay olur.
Bahsettiğiniz üzere uysal bir hayvansa, ki çok şanslıymış geri kafalı bir sahibin elinde heba da olabilirdi, bence baya şanslısınız.
O zaten sizin liderliğinizi bir süre sonra kabul edecektir, korkmanıza gerek yok diye düşünüyorum.
1 yaş çok çok ufak sayılmaz. Şimdiden korkuyorsan ileride işin çok zor olacak. Kendini saydırman lazım yoksa ileride isteklerini engellemeye kalktığında seni dinlemeyebilir. Nasıl saydıracağın konusunda bir eğitmene danışmalısın. Her hayvanın cinsi olduğu gibi karakteride ayrı olur iyi bilen biri gözetleyip doğru yöntemi sana sunacaktır. Burada saatlerce anlatsak bile önemli olan senin bunu kendin sağlayabilmen.
Pitbull saldırgan bir hayvan değildir, bizim ülkemizde nasıl ki her body building yapan rambo kesiliyorsa köpeği de öyle yetiştiriyor öküzler. Sizin ki belli ki saldırgan yetiştirilmemiş, 1 yaş da pek küçük sayılmaz ama bol bol oynamaya çalışın, diğer arkadaşlarda bahsetmişler biraz ama senin ona üstünlüğünü zamanla aşılaman lazım. Pitbullun en büyük özelliği gücünün farkında olması. Göz göze geldiğinizde çok uzun süre bakışmayın kendine meydan okunduğunu düşünürler. Ama bakınca da egemenliğinizi hissettirirsiniz. 5 yaşında bir pitbullum var ve son bir senedir ayda 1 kere falan görüyorum, bakıldığı yerde kimseye saldırmıyor sadece ondan korktuklarını belli etmezlerse. Diğer hayvanlar ile benim ki pek anlaşamaz o konuda biraz asosyal yetişmek zorunda kaldı yetiştiği yerden dolayı ama diğer bir arkadaşımınkini tasmasız markete bile gittiğini bilirim. Eski sahibinin karakteristik özelliklerine bakın, köpekler sahiplerine çok benzerler huy olarak.
IbizaFR150
04-08-2015, 19:00
Bunun için kitaplar ve youtube kanalları var, bol bol köpek eğitimi üzerine okuyun.
Ödül sistemi en kolay ve etkili yollardan biridir. Bunun sevdiği ve nadiren verdiğiniz bir mama olabilir, okudukça kendi ve köpeğe uygun bir yol bulursunuz.
Tesekkurler hayvan secereli merdiven alti uretilip dovusturulen bi kopek degil Zaten kopegin derisinin falan temizligide buna isaret :) huyu suyu guzel cok sosyal ancak icimdeki tedirginlik tek sorun :)
Yetiştirilmeyle alakalıdır herkes demiş zaten. Lise döneminde benim yoktu ama yakın arkadaşlarım pitbull boxer cinsi köpeklerle ilgilenirlerdi biliyorum az çok. Bir tanesi vardı hayvana kim ne derse onu yapardı. Sahibi olsun olmasın. Kediye köpeğe kuşa bulaşmazdı. Ama bir gün başka pitbull ile deneyelim dedik dövüştürmedik tabi ama kızdırdık biraz. Hayvanı zor tutmuştuk.
Hayvanin yaninda tedirgin hissetmemeniz lazim, bu hareketlerinize yansir ve zaten dominant olmaya meyilli bir cins. Hersey sizde bitiyor eger hayvanla duzgun bir iliski kurarsaniz, kurallarini ve sinirlarini bilirse hic sorun yasamadan yasar gidersiniz. Ama nolursa olsun belli bir sure taviz vermemeniz lazim en azindan aranizda ki iliski oturana kadar
Ya arkadaşlar tam 5 köpeğimiz var. Bunlardan amerikan Shepherd, sibirya kurdu ve av köpeği 4 yaşında. Pitbull ve rotwailer tam 1 yaşında. Aynı kişiler düzenli olarak mamaları veriyor (ben ve eşim) aynı yaşam ortamını kullanıyorlar. Aynı komutları alıyorlar isimleri hariç. Tamamının karakteri farklı. Birkere pitbull hiç sakin duramıyor. Bu saldırganlık değil. Odaklanma sorunu var köpeğin. Çağır gelir, yatır sev. Etrafta herşey dikkatini çeker onun. O yüzden neye taktığını bilemezsin. En garantisi göğüs tasmasıyla yakın şekilde gezdirmek
ogunozcan
04-08-2015, 21:42
O HIC BELLI OLMAZ BENIM DE PITBULUM VAR 2 yasına kadar bıldıgın kedı ama su aralar cok degısmeye basladı cocuklardan nefret edıo falan tarzında artık sagı solu bellı olmaz hal alabılır.ama yetısıtme cok onemlı bu arada tabı cıftlesmeden sonra bıle cok farklı tavırlar sergılıolar
Pitbull nanny dog lakabını boşuna almadı. Uysal yetişirse dünyanın en uysal köpeği olur. Benim çok yakınımda var, kendisi 14 yaşında. Burnu falan beyazladı gitti iyice. Hayatı boyunca bir insana hırlamadı bile. Yastık parçalar, perde indirir, kedi kovalar yakalarsa öldürür. Başka hiç bişe yok, yastık olarak kullanılmışlığı da çok.
Yetiştirme meselesi. İstersen bir golden yetiştirirsin canavar olur, herkesi koparır.
Tamamen yetiştirmeyle alakalı ancak daha önceden tecrübeniz yoksa zorlanabilirsiniz, pitbull kolay bir köpek değil. Bir sürü hayvan besledim hatta şu an bir kedim bir golden cinsi köpeğim var, ama pitbull yada dogo arjantin gibi bir cins yetiştirmeye cesaret edemem. Doğan kitabın köpek eğitimi meraklısına kitabı var işinizi görür. Bide tam bilmiyorum ama pitbull beslemek yasal mı, çünkü komşumda vardı bi pitbull dün zabıtalar alıp götürdü
yucelebeci
05-08-2015, 00:02
Kardeşim köpek sahibinin aynasıdır genellikle, köpeğinden korkma o senden korksun sen o na lider olamazsan o sana olur bunun kaçarı yok, benim 3 yasında türkiye şampiyonu dogo argentinom var doğduğundan beri bende erkek köpekler haric diğer herşeyle arası çok iyi sitenin bütün çocukları yaşlı teyzeleri gelip bahçeye mıncıklarlar o derece yani, bu tarz dominant köpeklerde eğitim çok önemli
eğitimi alabılen kopek var alamayan kopek var kapasite yetmıyosa kopegın egıttım zannedersınız :)
Olay size liderlik denemesine patlak verir o zman hersey meydana cikar size bir gun illaki dis gostericek sert yaptiginizda karsilik vermek isticek orda siz daha once bu tarz kopek bakmadiysaniz en ufak geri cekilme veya o liderligi kabullenme halinde ilerde isin zor son an komutlarin asla gecerli olmaz onun icin o sebepten disli olmalisin ona karsi bunu karsi karsiya kaldigimda yapamam dersen bir kac defa tel orgu arkasindan onunla ciddi atismani tavsiye ederim ama pes etmeden yani cikar saldirir korkun olmadan gozunu buyute buyute dis goster ona ve yaptigi hatayi hatirlat surekli o zaman sni kabullenir dha once cok bu tarz bakmis biri olarak soyluyorum suandada 2 tane cane var
Bende burdan savas abiden 8 aylik civari aldim yemek yerken asla ama asla yaklastirmazdi ki alirken savas abi ozellikle soyledi cani yandigi anda ne bilim ayagi incilir filan 15,cm maksimum yaklastirir kendine bakmana bile izin vermezdi yemek kismini yemegi vermeden once ona baski kurarak yani verip vermemenin benim elimde oldugunu ona gosterek anlastik simdi yerken mamasini elle karistiyorm veya dur dedigimde duruyor ama arada yine deneme yaparsa direk ac kaliyor ve o hareketini surekli ona gostere gostere hatirlatiyorum ne zaman utanip kafa egip uzaklasiyor orda ayar tutuyor , diger sorunumuda yanlis gelmesin irk geregi siniri yuksek veterinerde asi olurken cani yandi abim tutarken kolunu isirdi abim korkup cekilseydi bitmisti olay tam tersi bizimkide canavarlasti kavga etti resmen sopayi saglam yedi o bir kere olucak herzaman degil ve bu tarz bir olay yaklasimi olursa direk kolunu gosteriyor ve utanmiyormusun bak koluma bunu sen yaptin diyip dis izini gosteriyor bagirip cagriyor 3 sne oldu olay olali ve ares her hatirlatmada kulubeden 1 saat cikmaz goz ucuyla kafasi onde abime bakar , yaninda disi varken bana yapti kafes arkasindan kafesin tellerini sopayla yamulltum o bana bagirdikca bn daha cok bagirdim yarim saate yakin tartistik simdi disi varken kuzu bana karsi bunlar onnek aklinda olsun o pes edene kadar sen ustte kal bunu bir iki dener bir daha denemez zaten oyle kalir bu babam der olay kapanir
Asla siddetle laf anlatmaya gitme ama hani kendimden ornek verim annem senede bir kere terlik atisi yapardi ama noktayi koyardi sonra ben 1-2 sne o ayarda ve her bakisinda trlik korkusuyla sinerdim yani sev konus surekli onunla belirli kelimeleri ogrensin ama bakisindan anlasin ve kizgin oldugun andaki ses tonun nornalde onun senden asla duymayacagi kaba see tonunda ve gorsel kabalikta olsunki farki hissetsin zaten bunu hatirli zamanda anlayinca senin kizgin oldugunuda direk anliyor onun disinda baba ogul gibi . ares 6 yasinda toplasan bizden 2 kere kotek yemistir ama saglam . asla fazlasi olmamali anlami kalmaz iplemez stres olur sana karsi nacizane tavsiyem gecmisi cok onemli degil bnce sen onemlisin
Dedigim gibi kopek bildiginiz kedi suana kadar bi çisi icin havladigini gordum baskada ne havlama ne hirlama :) Onceki sahibi saolsun cok duzgun davranmis hayvana yukarda biri demis ya hersey dikkatini cekiyo diye aynen oyle kulaklari geri yatirip kuyruk sallatken bi anda biseye kitlenmesi falan aklima acaba psikolojisimi bozuk bunun sorusunu getiriyo sanki boyle bi huzursuzluk var gibi yada daha yeni geldiginden dolayimidir ?
en güzeli köpek davranışları hakkında, eğitimi hakkında ilgili bilgili insanlarla bire bir görüşmen senin, burdan bunu tayin etmen çok zor.
burakcan
05-08-2015, 19:27
zamanında doğudayken akşamları bizim evleri taşlıyorlardı evde 1. kat ister istemez ben evde yokken hanımla çocuk korkuyordu bende pitbull almıştım.kopek taşlanan balkonda akşamları olunca hem sorun çözüldü hemde 4 yaşında ki oğlumun en iyi arkadaşı oldu 2 yıl hiç yanından ayrılmadı benden bile iyi geçiniyorlardı.Aile ve çocuklar için iyi bir cins koruma içgüdüsü biraz fazla ama biraz zaman geçirmeyle oda normale döner