PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Esnaflar İşleriniz Nasıl?

Sayfa : [1] 2 3 4 5

pashaboy
10-04-2015, 15:41
arabaya gönül veren esnaf kardeşlerim işleriniz güçleriniz nasıl?
memnunmusunuz hangi sektördesiniz?
yönetim uygun görürse bu konu altında konuşalım..

dursun81
10-04-2015, 17:13
Ben mobil jeneratör işi yapıyorum.(sinema reklam klip çekimleri konserler organizasyonlar vs.)işlerimin hiç bu kadar kötü olduğunu hatırlamıyorum.resmen evde yatıyoruz.kime sorsam piyasada durgunluk olduğunu iş olmadığını söylüyor.sebebi nedir bilmem ama allah sonumuzu hayr etsin.

cosekar
10-04-2015, 17:19
Ah bu dolar yok mu bu dolar!

ghibli06
10-04-2015, 17:21
İnşaat üzerine benimkisi, piyasa berbat ötesi, 100bin liralık hakedişe 30 bin lira 4 aylık çek alırsam iyi... nakit sıkıntısı ha safhada, Allah sonumuzu hayır getirsin, kriz seçimden sonraya kalmaz bence...

KOSEREN
10-04-2015, 17:25
Piyasada paranın p si yok.Herkes cart curt kredi kartı-çek-senet..Seçimlerden sonra vay halimize.

mert_can 41
10-04-2015, 17:42
Berbat hele birde aileyle yapılınca daha da berbat borcu olmayan zorda olmayan tanıdığım esnaf yok

serkan_2120
10-04-2015, 17:44
piyasadaki en küçük işlerden birini yapıyorum bijutericiyim ve piyasa ciddi anlamda kötü nakit para yok herkes kart çekiyo 2 tl için bile kart çekmeye başladık seçimlerden sonra belki canlanır piyasalar

EmreYY
10-04-2015, 18:01
Yeşildirekte bayan toptan yapıyoruz 2014'den bu yana işler pek canlı değil birde doları 2.60-70 civarına gelmesiyle kurlu aldığımız kumaştan da zarar ettik

MBuğra
10-04-2015, 18:04
Istanbul'da kurumsal firmalardan birinde stajyer avukat olarak calisiyorum. Isler durgun, icra takiplerinde haciz kabikiyeti olan dosyalar cok az. Borclulun ya ustunde mali olmuyor, olaninda ustunde 2 sayfa haciz/yakalama var.

ronay
10-04-2015, 18:12
işler yeni değil geçen yazdan beri berbat son 4 aydır zarar ediyoruz.

cookies
10-04-2015, 18:17
32 yaşındayım, bu ülkede ben hiç kimsenin işler iyi dediğini duymadım :)

MK8800
10-04-2015, 18:25
Valla çok sükür biz memnunuz son 4 - 5 senedir istikrarli bir artiş söz konusu

ronay
10-04-2015, 18:27
32 yaşındayım, bu ülkede ben hiç kimsenin işler iyi dediğini duymadım :)

gerçekten çok samimisiniz

ronay
10-04-2015, 18:28

hangi sektörle uğraşıyosunuz

8.000rpm
10-04-2015, 18:30
Büyük müşterilerimden biri digital yayın yapan bir büyük bir kanal
Adını vermeyeyim
Neredeyse hiç nakit kullanmıyor , herşeye barter..
Bina , daire , un , şeker , araba , benzin ne varsa sistemde döndürüyor..

mehmetbirdall
10-04-2015, 18:31
Bilişim sektöründeyim aşırı kötüye gidiyor.. ciro çok düştü sonu ne olur bilmem.

Octane
10-04-2015, 18:36
Yurtici is yapiyorduk, mecburen yurtdisina acildik. Yurtdisinda is yapin, ulke bombok durumda. Şişirme ekonomiyle buraya kadar.

fatihcakin
10-04-2015, 18:36
İşini iyi ve kaliteli yapıp müşterinin yüzü gülüyor ise, işler gayet güzel gidiyor demektir :D

Kahn23
10-04-2015, 18:39
Büyük müşterilerimden biri digital yayın yapan bir büyük bir kanal
Adını vermeyeyim
Neredeyse hiç nakit kullanmıyor , herşeye barter..
Bina , daire , un , şeker , araba , benzin ne varsa sistemde döndürüyor..

Bu barter çek muahbbeti nedir ya? Ev satarken bana da çok teklif geldi.
Sadece bu çek'i kullanan yerlerde geçerli sanırım.

sagi
10-04-2015, 19:08
1 önceki sayfada biri yazmış 32 yaşındayım işler iyi diyen görmedim bende örnek vericem
sabit maaşlı herhangi bir x firmasında çalışıyorum aldığım para bana az geliyor taksici arkadaşlarım abilerim var işler berbat piyasa ölü diyor yine başka sektörde aynı şeyleri söyleyen var, neye göre kötü hani 10 bin kazanırken kazanç 7 yemi düştü 5 e mi düştü yoksa ? lafım meclisten dışarı ağlayan herkes benden fazla para kazanıyor yani eski kazanılandan dahamı az kazanılıyor yoksa işyerimi döndürülemiyor artık

Volkann
10-04-2015, 19:15
neye göre kötü kime göre kötü önemli olanda bu değil mi ?

akıncı
10-04-2015, 19:20
8 yıllık işletmecıyım son 4 aydır bu kadar kotu oldugunu gormemıştım pıyasanın, su sıralar ufak bır kıpırdama var gıbı hayırlısı bakalım herşeyın

8.000rpm
10-04-2015, 19:21
Bu barter çek muahbbeti nedir ya? Ev satarken bana da çok teklif geldi.
Sadece bu çek'i kullanan yerlerde geçerli sanırım.

yok barter dediğim takas sistemi
çek değil
çek ayrı hikaye..

adam sana ödemeyi arsa ile veya daire ile , yakıt ile yapıyor
mesela bir otomotiv firması da benim müşterilerimden biri , holding kardeşiyiz
bize biriktirdiği bakiyeyi 9 tane kamyonla ödedi :):)
durduk yere lojistik filomuz oldu :):)

cookies
10-04-2015, 19:25
gerçekten çok samimisiniz

Samimiyimdir.. Olmasak ne yapabiliriz ki.. İyi olduğu zaman da tepki şöyledir; ee işte bi kıpırdama var hafif.. Sanki herkes ''işler iyi bizim sana borç vereyim istersen'' kafasında demek ki işler hiç iyi olmaz..

Sonrasında bu ülkede araba işleriyle uğraşıyorsan, ev emlak işleriyle uğraşıyorsan genelde gidişat bellidir zaten adam akıllı başka iş tuttuğu yoktur ki insanımızın.. Müteahhit-galerici-muhasebeci :) Onlar bile mır kır eder..

!KO
10-04-2015, 19:30
bizim işler çok iyi yetiştiremiyoruz suanda ama nakit yok surekli vade

Karakuş
10-04-2015, 19:33

Sizin sektör kolay kolay ölmez :)

Allah herkesin çarşısını pazar etsin. Eskişehir'de de büyük-küçük bir çok işletmede nakit problemi var. Piyasada para yok. Hayali dönüyor ortada ama, cepte yok. Dolarla ters orantılı bir ülkeyiz maalesef. O yükseliyor, biz düşüyoruz... Allah hayırlısını versin

aeraus1
10-04-2015, 19:35
Taksicilik yapıyorum. İşler Kasımdan beri gerçekten çok durgun. Zaten genel olarak buralar durgundu fakat bu sıralar cidden böyle. Zaten olan her daim vatandaşa küçük esnafa oluyor.

sagi
10-04-2015, 19:46
piyasada para olmadığı doğrudur ticaret yapan arkadaşlarımla görüşüyorum çoğu çek ile dönderiyor

Shadow_Dancer
10-04-2015, 19:47

Sektör nedir _? İnşaat mı?

srknkr
10-04-2015, 19:52
Allah küçük esnafın yardımcısı olsun. Bu devirde ayakta durabilmek çok zor bence

stlegal
10-04-2015, 19:54
Hic korkmayin turkun isi hep kotudur :)

G60
10-04-2015, 19:54
Kozmetik sektöründeyim, her sektörün büyükleri dışında orta ölçekli firmalar için düz mantık kuruyorum.

Maaşlı çalışan, memur kesime son 10 yıldır ev sattılar, tüm maaşını bankaya bağlattılar.
Elektronik ve otomobil vs gibi sosyal statü göstergesi şeyler dışında kaliteli yaşam için harcamaya bütçe bırakmadılar.
Bu kesim bahsettiklerim harici harcama yapamadığı için ticarethanelere para kazandırmıyor.
Para kazanmayan ticarethane sahipleri de harcama yapamıyor, çalışanına hakettiğini veremiyor vs.
Çok kaba bir domino.

Onur Fatih
10-04-2015, 19:55
Son 2 aydir bende hep iceri giriyorum oncesine kadar cok memnundum bir sekilde oluyordu biseyler. Boyle giderse dukkani devretmeyi bile dusunuyorum kucuk esnafin durumu gercekten zor

MK8800
10-04-2015, 20:06
Sektör nedir _? İnşaat mı?

Askeri İhaleler ( Devlet İhaleleri ) sektör duruma göre farklılık gösteriyor yurtdışı gıda yardımı da oluyor inşaat da oluyor

Shadow_Dancer
10-04-2015, 20:12
Askeri İhaleler ( Devlet İhaleleri ) sektör duruma göre farklılık gösteriyor yurtdışı gıda yardımı da oluyor inşaat da oluyor

Maşallah Allah daha çok versin.

Anıl E.
10-04-2015, 20:21
Konu siyaset değil amacım siyasette yapmak değil ancak maalesef ucu bir şekilde oraya dokunuyor neden derseniz şöyle açıklayım ;

Babam maliye bakanlığı vergi dairesinde müdür yardımcısı görevindeyken,önemli bir risk alıp mali müşavirlik ofisi açmaya karar verdi. Çok şükür işler yolunda gitti uzun süre hala idare ediyoruz . Ancak piyasa boktan da öte artık ne kadar öte bilemiyorum. Mükellef sayısı günden güne azalıyor , herkesden gidip para tahsilatı yapamaz olduk kimsenin de gırtlağını sıkacak durum da değiliz . İşlerini ellerindeki parayı az çok bildiğimiz için para durumları olmadığını biliyoruz .

Küçük esnaf diye bir şey kalmıyor zaten , bizim bu sene toplam 5 küçük esnafımız işi bırakma verdi ve dükkan kapattı . Kuyumcusundan tut sanayi esnafına kadar herkes isyanlarda bizim mükelleflerde .

Diyeceğim o ki , ülkede elle tutulacak bir OLUMLU olay yok ama yine seçimde hiçbir şey değişmeyecek ona üzülüyorum .

i-vtec07
10-04-2015, 20:22
Ana mesleğimiz çiftcilik seralarimiz var. Bu sene para etti mahsüllerimiz çok şükür.eniştemin komisyon dükkanı var antalya toptancı halinde yani az çok halle de alakam var. Batan trilyonluk komisyon , tüccarlar çok 2 senedir .. Allah yardımcısı olsun tüm borcu olanların.

cabrioleter
10-04-2015, 20:53
Abiler yanlış anlamayın da gizli bir kriz var bu yadsınamaz bi gerçek.. Likidite piyasada çok azaldı bunu herkes hissediyor ama ne ev fiyatları ne araba fiyatları bu durumdan etkileniyor. Benim bildiğim piyasa durgunsa likit sağlayacak şeyler ucuzlar bu ülkede durum niye tam tersi? Yoksa daha o hadde mi gelmedik araba yerine bisiklet almak uzun vadede kazanç mi olacak? :D

baskan
10-04-2015, 20:56
Çok şükür, azda olsa bir şekilde teker dönüyor. Rahat değiliz ancak açta, açıktada değiliz.

mert_can 41
10-04-2015, 21:17
şöyle söylim dolar çok yükselince kimse para çıkarmıyo elinden haliyle olan küçük esnafa oluyo geçen sene bir nebze rahatık ama bu sene berbat durumdayız devamlı nakit çalışan müşterim bile ilk defa vade yaptırıyo sektörüm kırtasiye bu arada

wolrath
10-04-2015, 21:31
memurluk'un en guzel yanı(tek guzel yanı :)) bu ıste... işler her daim aynı :D

ErkanCanS
10-04-2015, 21:39
1 dolar : 2.62 türk lirası , 1 euro : 2.7 türk lirası. Televizyonda ekonomik kriz var veya kemerleri sıkın diyen birini gördünüz mü veya üniversite hocalarının çıkıp ülke ekonomisinin sorunlarını eleştirdiğini ? Ben maliye öğrencisiyim ve gördüğüm 10 dersten 7 si ekonomi ile alakalı.Dersleri anlatan hocaların hepsinin ortak söylemi ekonomik bir krizin içinde olduğumuz yönünde.Hocalar kendi sınıflarında bunları anlatırken bile bir tedirginlik içinde başımıza birşey gelir mi diye düşünüyorlar. Ne yazık ki bizim insanımız ekonomik krizi , bir devlet büyüğünün yada bilinen bir ekonomistin televizyonda açıklama yapmasıyla öğrenebileceğini sanıyor. Televizyonda ekonomiyle ilgili kötü konuşan bir kimse ya faiz lobisi yada paralelci ilan ediliyor olmazsa danışman sıfatıyla paraya boğuluyor.Hristiyan aleminde Yunanistan,İtalya ya nasıl yardım ediliyorsa , Müslüman aleminde de bize öyle yardım ediliyor.Ne zaman ekonomi çıkmaza girse dikkat edin arap prensler bilmem neler Türkiye'ye milyar dolarları sokup para akışını hızlandırıyor. Taşıma suyuyla değirmen döndürmeye çalışıyoruz adeta :)

svtec
10-04-2015, 21:40
çiçekçilik yapıyorum biz her sektörde şirkete hizmet veriyoruz ve çoğu şirket işler kötüye gittiğinde ilk önce çiçek gibi kalemleri azaltır yada siler bu son 5 aydır firma müşterilerimiz çok sessiz ve bu gidişat pek iyi değil gibi...

SerdaR A.
10-04-2015, 21:45
dışarda durum nasıl bilmem ama gümrüklerde işler yoğun takır takır ithalat yapılıyor şuan ama büyük firmalar 10 kalem sipariş yerine 7 kalem sipariş veriyor.

Kartal3urak
10-04-2015, 21:51
Ankara'da Çiçek Üzerine Piyasanın Büyük Firmalarından Birinin Sahibiyim.. Etrafım Hastahane, Resmii Kurumlar ve Parti Genel Merkezleriyle ÇEvrili.. Hatta Dükkanımın Karşısı AKSaray.. Son 2 Yıldır İşler Her Geçen Gün Daha Kötüye Gidiyor.. Organizasyon'la Sezonda Açığı Kapatıp Çeviriyorum..

Sezon Açıldı Daha Düğün İçin Görüşme Talebi Yok.. İnsanlar Artık Düğüne Bile Para Harcamıyor, En Basitine Kaçıyor Herşeyin..Hatta Direkt Nikah Yapıyor..

svtec
10-04-2015, 21:55
Ankara'da Çiçek Üzerine Piyasanın Büyük Firmalarından Birinin Sahibiyim.. Etrafım Hastahane, Resmii Kurumlar ve Parti Genel Merkezleriyle ÇEvrili.. Hatta Dükkanımın Karşısı AKSaray.. Son 2 Yıldır İşler Her Geçen Gün Daha Kötüye Gidiyor.. Organizasyon'la Sezonda Açığı Kapatıp Çeviriyorum..

Sezon Açıldı Daha Düğün İçin Görüşme Talebi Yok.. İnsanlar Artık Düğüne Bile Para Harcamıyor, En Basitine Kaçıyor Herşeyin..Hatta Direkt Nikah Yapıyor..

bizde bir kaç organizasyon firmasının çiçek işini yapıyoruz demo yapıyoruz ama icraat sıfır millet herşeyin ucuzu ve basitine kaçmaya başladı
bu arada bugun de özel sincan koru hastanesine sipariş vardı tanıdık birine versek iyi olurdu :)

onursumer
10-04-2015, 21:56
kendi şirketimde makine imalatı yapıyorum, açıkcası biz son 5 yıldır kotuyuz şuan kapattık gibi birşey sadece şirket duruyor

çalıştığım sektorde ise bir kriz hissediliyor ama kotu değil aylığa vurduğumuzda 3-4 milyonluk bir gerileme soz konusu sadece büyüme yok ortalamalarda bir hareket var, eskisi gibi kar yok maliyetler yüksek nereye gidicek bilmiyorum

insanlar nakit kullanmayı unuttu , sadece kredi kartı donuyor ki oda limitleri kaldıysa

darkmoon
10-04-2015, 22:09
basit güncel ibr örnek bugün yapıcağım 3 iş için ödemem gereken bir şeyler vardı dolar üstünden.. dolar 2.64 olunca erteledim..

darkmoon
10-04-2015, 22:13
Kredi ve kart borcunu ödemeyip yasal takibe girenlerin sayısı 2,98 milyon kişiye ulaşmış resmi verilere göre.. işsizde rahat %20 lerde var bence bana sorsan %30 bile olabilir..
iyi olan bence bir şey yok sadece sesini çıkartmayan susan çok insan var..

svtec
10-04-2015, 22:14
çobanı ya..şak olunca koyun otladım zanneder... ;)

Kartal3urak
10-04-2015, 22:21
Etrafımda Binlerce Esnaf Var Son 2 Yıldır Hiçbirinin "Ohh Bee İşler Düzeldi" dediğini duymadım daha.. 2-3 ayda 1 hafta para giriyo piyasaya sonra cort..

barakuda26
10-04-2015, 22:42
İki ay öncesine kadar telefon bankacılığı sektöründeydim önde gelen bi bankanın. Telefonla sigorta ve nakit avans satışı yapıyoduk. Nakit avans müşteri limitine göre yapıldığından günde ortalama 130 kişiye ulaşım sağlıyodum yani herkesimden insanla görüşme fırsatım oluyodu.. Durumu iyi olan cidden çok iyiydi bu hem limitlerinden belli oluyodu, hemde kendiler ide söylüyolardı görüşme sırasında. Ama 130 kişinin 100'ünün kartında ya limit yok ya borca batmış, ya kartını kullanmıyo kapatıcak borç batağına saplanmış vaziyetteydi. Bizim insanımızı fakirleştiren kredi kartları ve krediler oldu. Nakit yok ortalıkta yüklen karta...

fdoganb
10-04-2015, 23:01
Emlak sektöründen bildirmek gerekirse şerifali gibi bir yerde bile işler kötü. Hani araba piyasasında sürekli bunlar ne biçim fiyatlar deniyor ya. Onun daha beteri emlakta var. Kimse kolay kolay ev satışı yapamıyor ama ev sahipleri mütemadiyen fiyatları yükseltiyor. Geçen sene yok yerel seçimler yok cumhurbaşkanlığı seçimleri vs vs belirsizlikleri vardı. Şimdi genel seçim belirsizliği. Piyasadaki belirsizlik asla bitmeyecek

LnchCntrl
10-04-2015, 23:08
çobanı ya..şak olunca koyun otladım zanneder... ;)

giriyim 1 paragraf yazıyım dedim, gördüm, tek cümleyle bitirmişsin abicim.

Eworen
10-04-2015, 23:12
2015 kotu basladi berbat gidiyor
Ama oyle bi hale geldikki is olsada olmasada ayni gece gunduz calisirsiniz ortada para yok birikim hic yok gunu kurtarma cabasi
Karlilik cogu sektorde muazzam az seviyelerde
Insan bazen ulan ben niye calisiyorum yahu oluyor

vedat86
10-04-2015, 23:13
Mermerciyim şunu söyliyeyim inşaat işi ile ilgili eğer düzgün kaliteli zamanında iş yapıyorsan para da kazanıyorsun işlerinde iyi gidiyo ister istemez bir ay diğer Ayı tutmuyor onada yapacak bişey yok ama ortalama iyi öyle çok paralar düşünmediğim için

vtiaras
10-04-2015, 23:16
Tekstil bitmiş durumda kumaş pazarlama işiyle uğraşıyorum malı satıp ödemesini aldımmı benden mutlusu olmuyor çok şükür batak vermedik diye.krizi kullanan iyi niyetli müşterilerde çıkmıyor değil onların bahane ortada rusyadan ödeme gelmiyor.işim gereği osmanbey çağlayan kağıthane bomanti tekstilcilere kumaş servisi veriyorum kimse mutlu değil bende dahil 1 2 sene devam edicek gibi duruyor tekstildeki sıkıntı Allah hepimizin yardımcısı olsun

Asil
10-04-2015, 23:23
Ülkene katmadeğer katan, dünyaya marka ve teknoloji üreten/satan bir ülke olamadıkça, istikrarlı, sağlam bir ekonomiden bahsedemezsin zaten.
Dün Tüsiad başkanı enflasyon ve ekonominin kötü gidişatı üzerinden tedirginliklerini belirtmiş okumanızı tavsiye ederim. Yine evvelki gün iktidarın grup başkanvekili halkı bankalara borçlandırdıklarını ve halkın mevcut iktidardan vazgeçemeyeceğini gayet normal bir vakaymış gibi anlattı açın okuyun... Bizim ekonomimiz ne kadar sağlam temellere dayalıki insanlar yarınını bile göremezken 5-10 yıllık kredilere girip mal mülk aldılar? Şimdi o borçlarla cebelleşmekten tüketim yapamıyor, nakitini tutamıyor kimse.
Belki konudan çok uzaklaştım ama tablo böyleyken hangi sektörlerin şu an daha iyi noktada olduğunu tahmin etmek çok da zor değil. O birkaç sektör dışındakilerin de eminim %90'ı tatsız dönemler yaşıyordur.

Nightfish
10-04-2015, 23:28
Şimdi direkt alıntı yapmak istemiyorum ancak konuya işler kötü yazıp daha 1-2 hafta önce aldığı 100.000 TL'lik aracın konusunu açanlar var. İşler iyi olsa Rolls Royce konusu görecektik sanırsam.

R.I.P
10-04-2015, 23:29
tekstil sektörünün üretim kısmındayım, gelen siparişler, sektörün farklı alanlarındaki arkadaşlarımdan aldığım duyumlar ve hammadde-yedek parça tedarikçilerle yaptığımız görüşmelerden genel durgunluk olduğu, çoğunluğun bişey almak yada satmak istemediği yönünde, yurtdışından gelen bazı uzmanlarla konuşmalarımızda da aynı şeylerden bahsettiler ''seçimler''
2015 ilk 2 ay şaşırtıcı derecede düşük geçti, mart iyi nisan eh işte gibi ama hedef revizyonları aşağı yönde. %70-75 avrupa ile çalışıyoruz onların da durumları çok iyi değil.

Equinox
10-04-2015, 23:41
Güncel ekonomik durumla ilgili Mahfi hocayı takip etmenizi öneririm. Oldukça doğru tespitleri basit bir dille anlatıyor.

KENDİME YAZILAR - Mahfi Eğilmez yazıları: 2015 Yılı Çok Kötü Başladı (http://www.mahfiegilmez.com/2015/04/2015-yl-cok-kotu-baslad.html)

TigeR
10-04-2015, 23:44
Şimdi direkt alıntı yapmak istemiyorum ancak konuya işler kötü yazıp daha 1-2 hafta önce aldığı 100.000 TL'lik aracın konusunu açanlar var. İşler iyi olsa Rolls Royce konusu görecektik sanırsam.

Kötü göreceli kavramdır geçen sene 10milyon TL kazanıyordur bu sene 3milyonTL kazanır işler kötü der haklı olarak

Nightfish
10-04-2015, 23:45
Kötü göreceli kavramdır geçen sene 10milyon TL kazanıyordur bu sene 3milyonTL kazanır işler kötü der haklı olarak

Tamam da o zaman küçük esnaf şöyle bitti vs yazmanın da bir anlamı yok. Küçük esnafın bütçesi kadar araba almış insan işler kötü diyince samimiyetsiz geliyor.

Kartal3urak
10-04-2015, 23:48
Donundaki Yırtığa Bakmadan Renkli Pantolon Alan Tipler Var.. Sonra Battım Bittim Falan Filan.. Onlar Apayrı Tipler.. Adam Krediyle Araba Alıyo, Benzin Almaya Parası Olmuyo ama Havasından Geçilmiyo..

İşte Sonra Piyasada Nakit Yok..

burkaykalyon
10-04-2015, 23:53
Herkesin işi kötü ama her hafta araba değişiyor, model yükseltiyor falan. Geçin o işi. Millette hayvan gibi para var. Sadece gıdım gıdım çıkartıyor. Ben kendimi bildim bileli kime sorsam işler çok kötü, boktan vs..

Bence asıl sıkıntı piyasada sıcak para yok. Dönen para yok. Vadeler uzun ve bir şekilde dönüyor.

hondafit
11-04-2015, 00:12
ülke yakında takas yöntemiyle alışveriş yapacak sanırım artık bilişim sektöründeyim bombok durumdayız son 4 aydır geçen seneye oranla yüzde 50 düşüşteyiz.

tylan
11-04-2015, 00:23
30 yıldır bufeciyiz.3 senedir isleri ben devir aldım, Ben bu sene kadar kötü bi sene görmedim kimse de nakit yok. Herkez karttan alışveriş ediyor. 1 paket Sigarayı bile karttan cekiyor,Karttan çekip Komisyonla nakit para ver diyen bile oluyor. Eskiden yiyecek konusun da kimse fiyatlardan şikayet etmezdi bu sene zam yapmamamiza rağmen millete pahali geliyor. hafta sonu eskiden dolar tasardi mekan suan bi tane bile musteri yok :)

ErkanCanS
11-04-2015, 00:38
Bir ülkede asgari maaş 950 lira.Aynı ülkede 4 kişilik bir ailenin açlık sınır 1301 lira ve yoksulluk sınırı 4238 lira.Bu sırada emekli vekillerin maaşı cumhurbaşkanlığının ödeneği arttırıldığı için 740 lira zamlanıyor ve 7500 lira oluyor.Yani bir milletvekili fiilen görevdeyse ve aynı zamanda emekliyse 22 lira maaş alıyor.Bu sayılar tabi harcırah ve ihalelerin yanında çıtır çerezde kalabilir.Bu bilgileri şunun için verdim.Böyle paralarla oynayan adamlar ne esnafın halini ne emeklinin halini nede işçinin halini bilir. Ülkede bir kesimde para var bu doğru. Ama o kesimin diğer kesime olan oranı nedir bunu araştıran birileri , bir kurum var mı acaba ? Kamu sektöründe çalışanlar , kamu ihalelerinden para kazananlar zaten bu ekonomik krizlerden etkilenmez. Kendi gözlemlediğim kadarıyla şunu diyebilirim. Bir tekstil fabrikasında 2500 asgari ücretli işçi çalışıyorsa 35-40 müdür,şef,koordinatör falan filan oluyor.Şimdi bu fabrikaya gidip arkada servislere binen işçilere değilde , ön kapıdan arabalarıyla çıkan bu 40-45 kişiye bakarsak ve bunları tek başına değerlendirip bu şirket ne güzel para veriyormuş , çalışanlarının altında gıcır gıcır arabalar var diye düşünürsek yanılırız.Ki zaten kaç kişi var acaba asgari ücretle çalışıp şu forumda bilmem kaç liralık araba aldım diye konu açan.Konuya yazan esnaflar bile bir garip esnaf :) Ben bakkalım,manavım, yufkacıyım diyen çıkmadı daha. O yüzden foruma bakıp veya nişantaşında iki tur atıp ulan ne fakirliği insanlar harbi harbi zengin demek biraz garip geliyor bana :)

cookies
11-04-2015, 00:43
Tekstil bitmiş durumda kumaş pazarlama işiyle uğraşıyorum malı satıp ödemesini aldımmı benden mutlusu olmuyor çok şükür batak vermedik diye.krizi kullanan iyi niyetli müşterilerde çıkmıyor değil onların bahane ortada rusyadan ödeme gelmiyor.işim gereği osmanbey çağlayan kağıthane bomanti tekstilcilere kumaş servisi veriyorum kimse mutlu değil bende dahil 1 2 sene devam edicek gibi duruyor tekstildeki sıkıntı Allah hepimizin yardımcısı olsun

Yakında Çağlayan v.b yerlerden sürgün edilecek tekstil yani fasoncu kalmaz.. Roman gitti balizza gitti dalida v.s var hepsi erki diyar olacak belediye projesi var.. Tabi yer değişimi olumlu ya da olumsuz nasıl etki eder reel olarak görülür artık..

Ülkene katmadeğer katan, dünyaya marka ve teknoloji üreten/satan bir ülke olamadıkça, istikrarlı, sağlam bir ekonomiden bahsedemezsin zaten.
Dün Tüsiad başkanı ........

Olayın aslı bu.. Bir şey eklenmez bu söze.. Marka marka marka! Bizim s*klemediğimiz, önemsemediğimiz çok önemli bir nokta.. Turqualiy gibi saçma sapan projeler değil.. Butik marka bile olsa markalaşmak, kurumsal kimlik v.b Vay babam ben 30 yıllık bu işin içindeyim devri bitti ülke olarak markalaşma trenini de kaçırdık Uluslararası düzeyde..

D.Demir
11-04-2015, 01:11
[QUOTE=cookies;7809928]Yakında Çağlayan v.b yerlerden sürgün edilecek tekstil yani fasoncu kalmaz.. Roman gitti balizza gitti dalida v.s var hepsi erki diyar olacak belediye projesi var.. Tabi yer değişimi olumlu ya da olumsuz nasıl etki eder reel olarak görülür artık..

çağlayandan tekstilcilerin sürgün edileceği bilgisine nasıl ulaştınız bununla ilgili resmi bir açıklama varmı?

cookies
11-04-2015, 01:18
[QUOTE=cookies;7809928]Yakında Çağlayan v.b yerlerden sürgün edilecek tekstil yani fasoncu kalmaz.. Roman gitti balizza gitti dalida v.s var hepsi erki diyar olacak belediye projesi var.. Tabi yer değişimi olumlu ya da olumsuz nasıl etki eder reel olarak görülür artık..

çağlayandan tekstilcilerin sürgün edileceği bilgisine nasıl ulaştınız bununla ilgili resmi bir açıklama varmı?

Resmi ağızdan dinledim, geçen hafta çağlayan halk meclisi ve Kağıthane Belediye başkanı Fazlı Kılıç'ın katıldığı bir konferans düzenlendi artık yeni yapılan bina altlarına bile dükkan verilmiyor ve imar planı değişiklileri resmiyette var, çok kısa vadede olacağına ihtimal vermiyorum ama tekstil ve makineciler yavaş yavaş çıkıyor Çağlayan'dan..

Mpower
11-04-2015, 06:55
Kendi açımdan söyleyeyim kafe işletiyorum yaptığımız iş ile kazandığımız para çok alakasız günde 15 saat kadar çalışıyoruz.Diğer yandan babamın işler çok kötü iflasın eşiğinde yapılan ihracatlardan dolayı çıkan devlet desteklerinin hiç biri verilmedi hepsi dalavera palavra.Sigortaydı katmadeğerdi elektirikti kiraydı nefes alamıyoruz.
Bir sürü borcum birikti bankalara onlarla uğraşmaktan başka şeylere kafa yormaya vakit kalmıyor.Ayıca milletin bu kadar lüks arabalara nasıl bindiklerini gerçekten hiç anlamıyorum çalışarak ise bizde çalışıyoruz iki koldan bir tarafta babam bir tarafta ben bindiğimiz arabalar belli millet paso Audi Bmw takılıyor

tylan
11-04-2015, 07:12
O bmw lerin audilerin büyük çoğu krediyle alınıyor ülke olarak marka takinti mız var bir mekana gitsen valeler bile araca göre muamele gösteriyor. Farklı bi statü sahibi olmak için millette o markalara yoneliyor

V3li4ht
11-04-2015, 07:58
O bmw lerin audilerin büyük çoğu krediyle alınıyor ülke olarak marka takinti mız var bir mekana gitsen valeler bile araca göre muamele gösteriyor. Farklı bi statü sahibi olmak için millette o markalara yoneliyor

çok doğru birşey bu insanlara bu zorunluluk gibi gösteriliyor ben işin içine faiz giriyor diye araç almıyorum toplu paramı götürüp arabaya da vermiyorum işime yatırıyorum altımda da spring var üstüm başım düzgün değil dışardan arkadaşlarım bile "ben senin yerinde olsam neler yaparım oluyor" abi para yok değil ama insanlar korkuyor harcamaya yarın ne olacağı belli değil çünkü. ünlü düşünür ne demiş :D

Ne insanlar gördüm altında araba yok.
Ne arabalar gördüm, içinde benzin yok.

AyrtonSenna
11-04-2015, 08:16
abi sen hangi şirkette çalışıyorsun benim babamda kumaş pazarlama müdürü'de onun için sordum

free-hifi
11-04-2015, 08:18
30.000 1.4 civic alınıyorsa kimse kusura bakmasın bu ülkede kriz felan yok ;)

Anıl E.
11-04-2015, 08:21
Tamam da o zaman küçük esnaf şöyle bitti vs yazmanın da bir anlamı yok. Küçük esnafın bütçesi kadar araba almış insan işler kötü diyince samimiyetsiz geliyor.

Küçük esnafın işi bitti yazdım ve bahsettiğin gibi 100.000 liralık araç var şu anda. Alıntı yapmadığın kişi ben miyim ?

cusse
11-04-2015, 08:27
Ben inşaat sektöründeyim,işlerin 2014 ve 2015 sezonunda kötü geçeceğini kestirebilmiştik ve ona göre iş almıştık ancak bu kadar kötü geçeceğini inanın kimse tahmin etmiyordu inanılmaz bir nakit sıkıntısı var ve ayda en az 2-3 evrak yazılıyor,hakediş desen full içerde Allah sonumuzu hayr etsin,devlet emin olun piyasanın kötü olduğundan haberdar çünkü piyasaları kontrol etmekte her geçen gün zorlanıyor ancak sırf rahatım bozulacak oy kaybı...vs.yüzünden halka yansıtmamaya çalışıyor yok şöyle büyüdük böyle ihraccaat yaptık herşey güllük gülüstanlık yok öyle birşey....
Şöyle söyliyeyim o öyle bentleye binip,ataşehirin göbeğine gökdelen diken firmalar ve niceleri göründüğü gibi değiller,onlarda sövüyor ama çarkı bir şekilde döndürmek zorundalar çünkü çark durursa yükselmesi ne kadar kolaysa düşmeside o kadar kolaydır seçim sonuna kadar beklemek ve uzun vadede borca girmemek en mantıklısı,temkinli olmak ve saldırmak üzücü sonuçlar doğurabilir....

Havalarda bir ısınmadı gitti...:(

free-hifi
11-04-2015, 08:31
@cusse her gün yeni evler yapılıyor yeni projeler fahiş piyasalar bu piyasalar sence ne zaman batar? yok sa hükümet rahat mı ben bunları yabancılara satarım diye, çünkü anadolu yakası kartal maltepe pendik e5 üzeri binalardan daire alanlar araplar tunuslular felan yatırım yapıyor buraya

cusse
11-04-2015, 08:49
@cusse her gün yeni evler yapılıyor yeni projeler fahiş piyasalar bu piyasalar sence ne zaman batar? yok sa hükümet rahat mı ben bunları yabancılara satarım diye, çünkü anadolu yakası kartal maltepe pendik e5 üzeri binalardan daire alanlar araplar tunuslular felan yatırım yapıyor buraya

Aynn iç piyasada kredi ile alım gücü düşük ve dış piyasaya yönlendiler genellikle lübnan dubai gibi türkiyeye hayranlık duyan arapların paralarını piyasaya çekmeye çalışıyorlar ve bunun için ne gerekiyorsa yapıyorlar o da bir yere kadar oluyor tabi bu sefer kredi ipotek kredi üçgeninde mallar dönüyor yanlız bu çok ince bir hesap ve korkunç paralar dönüyor,şöyle söyliyeyim sürekli yeni projelerin olması inşaat sektörünün lokomotif sektör olmasından kaynaklanıyor yani herşey inşaatta toplanıp tekrar piyasaya geri dönüyor(şu an dönemiyor),eğer yeni projeler üretmezlerse çark durur. bilindik firmalardan bir örnek veriyim satılan mülk sayısı mesela 1500 yapılan veya teslim olunan daire sayısı 800 gibi düşenebilirsin yani yapıp satmıyorlar önce satıp sonra yapıyorlar ve durdukları an batacaklarını kendileride biliyorlar...

Ben bu sektörden para kazanan biri olarak durumdan memnun değilim çünkü inşaata yapılan yatırımlar ve destek tarıma ve yer altı kaynaklarına yapılsaydı durum çok farklı olurdu Güzel Türkiyem malesef potansiyelini kullanamıyor yada kullandırtmıyorlar,emin olun her yer beton yerine yeşil olsa durum farklı olurdu petrolu dışardan domatesi dışardan almaya devam ettikçe malesef beton pompaları heryerde dolaşmaya ve yeni Türkiyeyi kaçınılmaz bir sona doğru ilerletmeye devam edecekler....:(

Havalar bir ısınaydı iyiydi...:)

TheAce
11-04-2015, 08:52
elektrikli ve benzinli el aletleri, bahçe makineleri hırdavat nalburiye satış servis işi ile uğraşıyorum, aralık ayından beri ciddi manada durgunluk var.

işsizlik 10.9 dolar 2.65 lerde 2001 krizinde bile bu kadar yüksek değerler görmemişti bu memleket hakkımızda hayırlısı, şu başbakanların önüne yazar kasa atan esnaflardan lazım anlaşılması için işin boyutunun, şu an yazar kasa postlar var pahalı diye atamıyorlar sanırım

mimarsertac
11-04-2015, 08:55
Bursa'da Yalova yolunda senelerdir kirada olan bir iş yerimiz vardı. Adam 6 aylık kirayı zamanı geldiğinde çek olarak verir hiç aksatmadan öderdi. Bugüne kadar bir kere bile bizi üzmedi. İnşaat malzemeleri işi yapıyordu. Seramik, vitrifiye falan. Geçen ay aradı ben zor durumdayım burada kalırsam sizi üzerim, çıkayım dedi. 3 müteahhite yüklü mal vermiş sadece birinden para alabilmiş, şimdi batağa doğru gidiyor. Adam çıkalı neredeyse 1 ay oldu. Yalova yolu gibi bir yerde showroom mağaza boş duruyor, soran yok.

free-hifi
11-04-2015, 09:39
Memlekette o kadar tarım arazisi var ve dışa bağlıyız komedinin kralı

svtec
11-04-2015, 09:52
herkezin bahsettiği ve bazı yanlı kişilerin evet öyle dediği konulara açıklama getirirsek süper olur. devlet tarıma ve hayvancılığa destek veriyormu... onlara göre veriyor..
babam 2005 ten bu zamana memlekette hayvancılık yapıyor kendi gücü ile daha sonra devletten destek almak için çifti olduğunu kanıtlamak için bazı baş vurular yaptı tabiki iş çorba olduğu için beni çağırdı oğlum gel bi bak. gerekli başvuru ve evraklar için uğraşırken karşımıza çıkan engeller koşullar o koca koca ihaleleri alıp köşeyi dönen yanlılara olsa belki daha temiz bir ülke olurduk vericekleri para 50 bin tel ki o paraya adam gibi 10 hayvan zor alınıyor. babam önce çiftçi olduğunu emekli olduğunu kanıtladı. ki sanki bilmiorlar. daha sonra hayvanların barınacağı kapalı 1000 m2 kare alan istediler. hayvan ların süreklli kontrolünü yapacak veteriner hekim ve hayvancılık yaptıüımız yerin kontrolünü yapacak mühendis lazımmış. devlet teşviki aldığımız için hayvanları üretip hemen satma gibi bir durum söz konusu değil. geri ödeme için ilk sene boş geçiyor daha sonra peyder pey ara ödemeli bir cetvel çıkıyor karşımıza o ÇOK BİLEN YANLILARIN DEVLET O TEŞVİKE FAİZ ALMIYOR NE ALDIYSAN ONU GERİ ÖDÜYORSUN DİYE BİR GEYİK VARYA... o yok işte 50 bin lira 83.500 gibi rakamla devlete geri ödeniyor ... bu koşollarda o adamlar nasıl çiftçilik hayvancılık yapacak çok doluyuz çok varlık içinde yokluk buna deniyor . o mühendisler ve mekanın hazılranması öyle rakamlar tutuyorki hayattan soğursunuz .. ve babam devletle uğraşmadı gitti kredi çekt 3 5 hayvan kendi damında takılıyo 5 10 litre sütü peyniri vs idare ediyor ...

darkmoon
11-04-2015, 09:59
bana göre şu anda ölü bir adam var ve makineye bağlı yaşıyor.. dışardan makinelerle kalbini çalıştırıp yaşatıyorlar ama beyin ölümü çokdan gerçekleşmiş.. Bana göre türkiye ekonomisi aynen böyle..

Yurtdışından gelen kaynağı belli olmayan paralarla nereye kadar gider bu iş.. Şubat ayında, 4 milyar 282 milyon dolar kaynağı belirsiz para girişi olmuş hani türkçemizde çok güzel bir atasözü var taşıma suyu ile değirmen dönmez diye aynen öyle bana göre ..
bu kaynağı belirsiz paralarda elbet bir gün kesilicek yada yollıyanlar artık yollamakdan bıkıcak vazgeçicek ..
o zaman gerçek ekonomi ortaya çıkıcak bana göre..

free-hifi
11-04-2015, 10:00
@svtec ben tekirdağlı olarak tarımsal teşvik ve hibe krediden yararlanamıyorum ama bizim şarköy malkara o bölgelere doğudan çok hayvancılık yatırımına gelenler var çoğuda göstermelik parayı aldı gitti bizde aynısını yapacağız zamanında 500 küçükbaş hayvan sahibiydik babam sağlıklı olduğu sürece sıfırdan başladık bu da ilk yavrumuz.:

https://www.youtube.com/watch?v=a8ELm5dqctI

emre55
11-04-2015, 10:03
Sanayide kaporta boya servisimiz var, çok şükür boş kalmıyoruz ama öyle aman aman bi yoğunluk yok bi durgunluk var sanayide :)

darkmoon
11-04-2015, 10:04
şu anki görüntüye kanmayın kredilere bağımlı yaşıyan bir kesim var altlarındaki arabalar evler ceplerindeki kredi kartları kısaca her şeyleri kredi..

Allah göstermesin büyük bir kriz olursa bu krediyle yaşıyan insanlar aileler patır patır dökülücek altındaki son model bmw'ler mercedesleri bankalar zaten geri alıcak onu bırakın siena ya doğan şahine ihtiyaç duyucak hale gelicekler.. sadece kredisiz kendi yağıyla kavrulanlara bir şey olmıycak benim fikrim..

bugrahangul
11-04-2015, 10:12
İndoor - Outdoor reklamcılık sektöründe sadece kurumsal firmalar ile çalışan bir firmamız var. 8 aydır kan alıyoruz. Dönen evraklar, vadesinde ödenmeyen cari hesaplar vs. vs.. En büyük dediğimiz firmaların battığını görmek çok üzücü. Evrakların sahteleri bile piyasada artık ne yapacağımızı şaşırmış durumdayım. İş yapmayalım desek yatırımları, kredileri kim ödeyecek? İş yaptın paranı nasıl alacaksın? :) Artık gülüyoruz ağlanacak halimize.

BurakOzdemir
11-04-2015, 10:28
pvc sektöründe distribütörüm ALLAH'a şükür ediyoruz.

kriz var piyasada ama tv'ler bunu sansürlüyor burası kesin.

ekonomik krizle gelenler,ekonomik krizle gidecekler.
o yüzden paranızı sağlama alın borçlarınızı ödeyin cirolar düşsün reel piyasayı görün geçmiş cirolar tamamen aldatıcı.

AvcI
11-04-2015, 10:40
elektrik sektöründeyim zayıf akımdan orta gerilime kadar malzeme kablo vs toptancılığı yapıyorum, işler bir var bir yok... aslında iş hacmi olarak çok işimiz var ama gerek dolar gerekse seçim havası piyasayı kontripiyede bırakıyor...

onursumer
11-04-2015, 10:56
şu anki görüntüye kanmayın kredilere bağımlı yaşıyan bir kesim var altlarındaki arabalar evler ceplerindeki kredi kartları kısaca her şeyleri kredi..

Allah göstermesin büyük bir kriz olursa bu krediyle yaşıyan insanlar aileler patır patır dökülücek altındaki son model bmw'ler mercedesleri bankalar zaten geri alıcak onu bırakın siena ya doğan şahine ihtiyaç duyucak hale gelicekler.. sadece kredisiz kendi yağıyla kavrulanlara bir şey olmıycak benim fikrim..

aynı fikirdeyim abi kredi kartı ve banka kredileri sayesinde olmayan parayla donuyor şuan herşey

bende mesela herşeyi kredi ve kredi kartıyla hallediyorum ama, nakit param kadar, hani ters bir durum olursa kapatırım olmazsada param cebimde kalır parça parça zaten oderim mantığında oldum hep bunu yapabilse herkes sıkıntı olmaz ama oyle olmadığı bariz ortada

sanctuary35
11-04-2015, 11:00
kimsede para yoksa bu evleri arabaları kim alıo yahu? izmir bornovada 1+1daireler bile 200-250binden daha kaba halinde satılıo. eşrefpaşada 90m2 sokak arası ev 200binden daha temelden 3-4 daire satılıo sokakta şahin göremez olduk nerdeyse hep lüx araçlar. eşim ve ben mühendisiz ama ne ev nede sıfır araba alabiliyoruz. kim bu parayı vuranlar? ne iş yapıolar?

arm
11-04-2015, 11:15
elektrik sektöründeyim zayıf akımdan orta gerilime kadar malzeme kablo vs toptancılığı yapıyorum, işler bir var bir yok... aslında iş hacmi olarak çok işimiz var ama gerek dolar gerekse seçim havası piyasayı kontripiyede bırakıyor...

Firmanızın adı nedir?

B16
11-04-2015, 11:19
kimsede para yoksa bu evleri arabaları kim alıo yahu? izmir bornovada 1+1daireler bile 200-250binden daha kaba halinde satılıo. eşrefpaşada 90m2 sokak arası ev 200binden daha temelden 3-4 daire satılıo sokakta şahin göremez olduk nerdeyse hep lüx araçlar. eşim ve ben mühendisiz ama ne ev nede sıfır araba alabiliyoruz. kim bu parayı vuranlar? ne iş yapıolar?

2.El Arabalar ve Sat (http://www.sahibinden.com/otomobil?a706=32474&a5_min=2014&a5_max=2015)

2014-2015 model arabalar en babası 20.000 km'de, işte paralar burda. Kredi ile öderiz ayda 1.500 - 1.600 TL gibi diye giriyolar sonra ihtiyaçtan satılık oluyor. Ayağını yorganına göre uzatmıyor ve durum bu.

Ben öğrenciyim baba meslek'i olan Jaguar ile iç içeyim arada yurtdışından parça getiriyorum ve benim öğrenci olduğumu bildiği halde bana 10.000TL'lik kredi kartı verdi banka, sonuç; -40 TL limitteyim. Banka demedi bile 'ya kardeşim sen öğrencisin, sana vermem demedi' ne oldu içime içime girdi iki haneli borç.

Zaten sterlin kurundan patlamış durumdayım sterlin kuru 3.84 millet parça bile almıyor aracına, yatsın anasını satim kenarda bi ara alırız diyor.

5500
11-04-2015, 11:38
Tarım çok kötü durumda. Her geçen günde batıyor. Geçen sene birçok çiftçinin mahsulü dalında kaldı. Yurtdışı eskisi gibi ürün çekmiyor, dolayısıyla buradaki aracı firmalada almıyor.

arsenikli
11-04-2015, 11:46
Bende ufak esnafım elektronik tamiriyle uğraşıyorum işler gerçekten durgun borcun birini ödesek biri kalıyor birini ödesem biri kalıyor ay sonu için kırk takla atıyorum allah yardımcımız olsun

İBO
11-04-2015, 11:56
iş var iş olmazmı lakin sıra ödeme almaya gelince herkes sallıyo anasını satım..Bu cuma söz abi deyip cuma olunca pazartesine atarlar.. Ödeme gununde babası felc olanmı dersın anasını ambulansla hastaneye kaldıranmı dersin memleketteki dayısı ölenmı bankadaki parasına bloke koyulanmı dersin neler neler valla şu sektörde yalan ve sallama daarcığım genişledi.

Oconner
11-04-2015, 12:36
eskisi gibi değil işler.şükür olsun yinede karnımız doyuyor

Amazing
11-04-2015, 12:47
Turizm sektöründe calısıyorum, 3 senedir iş yerini ben işletiyorum diyebilirim. bu sene işler cok düştü ha kazanıyormu kazanıyor ama 3 e 1 kazanıyor artık

Gry
11-04-2015, 12:48
Benim de tutulduğum bir husus var,

İşçi statüsünde özel sektörde çalışan vatandaşlarımız 1000-1300 TL ye ev geçindirmek için hayat ile savaşırken

devlet kurumunda görev yapan (ki saygım sonsuzdur) öğretmenlerimiz 2000 TL üzeri maaş alırken neden isyan eder?

Az geliyor maaşımız geçinemiyoruz vs vs.. Bunu kabul etmiyorum abi ben..

Ortalama 2 çocuklu çekirdek aile 1300 TL ortalama maaş ile savaşırken bu mertebede olan bir kişinin/kişilerin serzenişte bulunmasını asla tahammül edemiyorum..

ynsemr
11-04-2015, 12:48
Avm mağaza sektöründeyim.19.90 tl lik tshirte 6 taksit yapmadık diye kasadan dönüyor insanlar

AşkınS.
11-04-2015, 13:02
Oto tamirhanemiz var isler cok şükür yerinde ama seçim zamani ortalama 1 2 ay öncesinden kesiliyor işler alıştık arartik.adamlar yag bakimlarini geciktiriyor para yok diyorlar.Ama bizim milletimize müstahak abicim.

TolgaCtk
11-04-2015, 13:31
Ben de tercümanlik yapiyorum, 2 senedir tikir tikir isliyordu müsteri de boldu ama subat ayindan beri isler ciddi bir oranda duruldu ve bu ay hic müsteri gelmedi. Allah sonumuzu hayir etsin...

TigeR
11-04-2015, 14:47
Benim de tutulduğum bir husus var,

İşçi statüsünde özel sektörde çalışan vatandaşlarımız 1000-1300 TL ye ev geçindirmek için hayat ile savaşırken

devlet kurumunda görev yapan (ki saygım sonsuzdur) öğretmenlerimiz 2000 TL üzeri maaş alırken neden isyan eder?

Az geliyor maaşımız geçinemiyoruz vs vs.. Bunu kabul etmiyorum abi ben..

Ortalama 2 çocuklu çekirdek aile 1300 TL ortalama maaş ile savaşırken bu mertebede olan bir kişinin/kişilerin serzenişte bulunmasını asla tahammül edemiyorum..
Abi eğer öğretmenler niye isyan ediyor diyorsan:
Herkesin kendine göre harcaması var.Bence çok normal,3çocuklu eşi ev hanımı olan bir öğretmen 2700TL maaşla geçinemez yani geçinse de herşeyden kısarak borç harç içinde geçinir.Çocukların dershanesiydi,harçlığıydı,faturalarıydı derken maaşın büyük bir kısmı gidiyor.E bir de ev almak istese ya da evin taksidi varsa vay haline.Ha ev kendinindir borcu yoktur belki o zaman geçinir.
Ona bakarsan milletvekilleri o kadar maaş alıyor mecliste bir yemeğe(tam hatırlamıyorum) 1TL mi ne zam geldi diye bir sürü laf ettiler.O zaman 1300TL'den fazla maaş alan kimse sesini çıkarmasın o paraya geçinen işçiler varmış.Kriz de yok o zaman.

Not:konuyu yanlış anladıysam yani öğretmen,memur kesim vs laf yoksa k.bakma abi :)

Gry
11-04-2015, 15:21
Not:konuyu yanlış anladıysam yani öğretmen,memur kesim vs laf yoksa k.bakma abi :)

Milletvekillerinin tutulacak hiç bir noktası yok onu savunan da yok zaten paşam.

Benim karşı olduğum konu madem ki sen geçinemiyorsun o meblalara, garibim işçi yada özel sektör de asgari maaşa çalışan ne yapsın ?

onun çoluğu çocuğu yokmu onlar okul okumuyormu?

öğretmen birisinin çocuğu dershaneye gitmesi özel ihtiyaçtır temek ihtiyac değildir.

Ama asgari maaşa 4 kişilik aileye bakacak kişi bırak özel ihtiyacını temel ihtiyacını bile karşılayamıyor.

Dediğim gibi her zaman saygım sonsuz öğretmenlere karşı ki ailemde 5 den fazla öğretmende var. Onlarla da bu konuyu tartıştığım oluyor hatta.

Bu bir genel eleştridir öğretmenler tü kaka anlamına gelmesin.

Eğer bir eylem yapacaksan maaşla ilgili gir o zaman asgari maaş ile geçinen bir kesimin koluna, el ele verip öyle itiraz edin yetmiyor diye.

Bana egoist bir serzeniş geliyor bu kesimin böyle davranması.

Tam-35
11-04-2015, 15:36
Milletvekillerinin tutulacak hiç bir noktası yok onu savunan da yok zaten paşam.

Benim karşı olduğum konu madem ki sen geçinemiyorsun o meblalara, garibim işçi yada özel sektör de asgari maaşa çalışan ne yapsın ?

onun çoluğu çocuğu yokmu onlar okul okumuyormu?

öğretmen birisinin çocuğu dershaneye gitmesi özel ihtiyaçtır temek ihtiyac değildir.

Ama asgari maaşa 4 kişilik aileye bakacak kişi bırak özel ihtiyacını temel ihtiyacını bile karşılayamıyor.

Dediğim gibi her zaman saygım sonsuz öğretmenlere karşı ki ailemde 5 den fazla öğretmende var. Onlarla da bu konuyu tartıştığım oluyor hatta.

Bu bir genel eleştridir öğretmenler tü kaka anlamına gelmesin.

Eğer bir eylem yapacaksan maaşla ilgili gir o zaman asgari maaş ile geçinen bir kesimin koluna, el ele verip öyle itiraz edin yetmiyor diye.

İşçide az maaş alıyor, memurda bence ülkedeki kimse hak ettiği maaşları alamıyor çalışma saatleri fazla bir kesim diğerinden daha fazla maaş alıyor diye onun hakkını araması yasak değil.

Dayı
11-04-2015, 15:39
Validen kıyafetin kötü, öğrencilere böylemi örnek olacaksın diye fırça yiyen işçi statüsünde vatandaş duymadım hiç.
Sizin o tahammül edemediğiniz öğretmenler okulda okutacakları kitapları bile kendi ceplerinden para vererek alıyorlar bazen, tahtaya yazı yazmak için kallandıkları markerları bile çoğu zaman kendi ceplerinden alıyorlar.

FurkanElsiz
11-04-2015, 15:39
haftasonları kuzenimin playstation cafesine bakıyorum esnaflıktan sayılırsa :D üniversite, ehliyet sınavları kovalar olduk. eskiden sabah kepenk açmadan bekleyen olurdu şimdi ilk 2 saat dükkanda boş oturuyorum

darkmoon
11-04-2015, 15:40
biz birazda kendimiz kaşınıyoruz bu geçim konusunda..
bu istanbul sevdası olmasa geçim başka şehirlerde çok daha ucuz. en azından emekli olunduğunda yerleşilebilinir ama illa istanbul ..
normalde bir emekli başka bir şehirde biraz daha rahat yaşayabilicekken istanbulda fiyatlar iki üç misli her şeyde evde kirada etde peynirde yoğurtta ..

Gry
11-04-2015, 15:56
Validen kıyafetin kötü, öğrencilere böylemi örnek olacaksın diye fırça yiyen işçi statüsünde vatandaş duymadım hiç.
Sizin o tahammül edemediğiniz öğretmenler okulda okutacakları kitapları bile kendi ceplerinden para vererek alıyorlar bazen, tahtaya yazı yazmak için kallandıkları markerları bile çoğu zaman kendi ceplerinden alıyorlar.

@Dayı

Öğretmenlere tahammül edemiyorum diye bir ibare varmı benim yazımda ? Aldıkları maaşa istinaden serzenişte bulunmaları konusunda benim yazım.

Demagoji yapmasan güzel olacak. Görmek istediğin gibi bakıyorsun..

Gry
11-04-2015, 15:58
İşçide az maaş alıyor, memurda bence ülkedeki kimse hak ettiği maaşları alamıyor çalışma saatleri fazla bir kesim diğerinden daha fazla maaş alıyor diye onun hakkını araması yasak değil.

evet hak edilen maaşlar alınmıyor bende hem fikirim.

Ama 2700 TL ile geçinemiyoruz dersen senin yaşamında feragat etmen gereken tercihler var demektir.

Dayı
11-04-2015, 16:12
haklısın öğretmenlere değil öğretmenlerin veya bu mertebede ki kişilerin serzenişte bulunmalarına tahammül edemiyorsunuz ama sonuçta pek bir şey değişmiyor.
Yukarda da yazdığım gibi geçtiğimiz hafta vali tarafından bu kılıkla ders mi vereceksin diye azarlanan öğretmen gördük. yine yukarıda yazdığım gibi öğretmenler yeri geliyor ders verecekleri kitapları yeri geliyor tahtaya yazı yazarken kullanacakları markerları kendi ceplerinden alıyorlar.

bu yazdıklarım demagoji değil gerçeklerdir.

@Dayı

Öğretmenlere tahammül edemiyorum diye bir ibare varmı benim yazımda ? Aldıkları maaşa istinaden serzenişte bulunmaları konusunda benim yazım.

Demagoji yapmasan güzel olacak. Görmek istediğin gibi bakıyorsun..

TigeR
11-04-2015, 16:24
evet hak edilen maaşlar alınmıyor bende hem fikirim.

Ama 2700 TL ile geçinemiyoruz dersen senin yaşamında feragat etmen gereken tercihler var demektir.

Abi dediğim gibi herkesin kendisine göre harcaması var.Herkes daha iyisini istiyor o yüzden o adama 1300 yetmez diğerine 2700 yetmez.
Maaşlar hepten sıkıntı.

Benim demek istediğim milletvekilleri kaç katı para alıyor onların ağlaması daha da saçma o zaman.

biz birazda kendimiz kaşınıyoruz bu geçim konusunda..
bu istanbul sevdası olmasa geçim başka şehirlerde çok daha ucuz. en azından emekli olunduğunda yerleşilebilinir ama illa istanbul ..
normalde bir emekli başka bir şehirde biraz daha rahat yaşayabilicekken istanbulda fiyatlar iki üç misli her şeyde evde kirada etde peynirde yoğurtta ..

Abi haklısın da onca yıllık tanıdık çevrenden birden ayrılmak sıfırdan yeni tanıdıklar filan sıkıntı olur diye gitmiyorlardır büyük ihtimal.Ben bile okul değiştirdiğimde ilk baş sıkıntı olmuştu yaşlılarda daha da çok sıkıntı olur diye düşünüyorum ama dediğinde haklısın orası ayrı.

Thracian
11-04-2015, 16:52
Biran önce borç kapatılması lazım, bir kaç sene içinde ciddi bir sıkıntı çıkacak. ABD'nin dünyanın heryerinden 2008 sonrası satın aldığı tahvil programını kapattı. Ve bu ülke ve şirketler bu tahvil paralarını 10 yıl için geri ödemeye çalışacaklar.

Ülkemizde ciddi bir üretim artışı yok, cari açık geçen ay beklenenin 2 katı arttı. bir çok yabancı şirketlerini satmaya hisselerini devretmeye çalışıyor. Hala ısınmada, aydınlatmada, ulaşımda enerji de dışa bağımlıyız ve çok yüksek bedeller ödüyoruz.

Amerika kaynaklı, adı henüz koyulmamış bir kriz var, dikkatli olun. Özellikle dolarla borçlanmayın, yatırım yapabilirsiniz

Gry
11-04-2015, 17:07
@Dayı
Vali nin yapmış olduğu terbiyesizlikten başka bir şey değil. Konuyu farklı bir boyuta getiriyorsun ısrarla.

Sabaha kadar konuşsak seninle aynı fikirde olduğumuz halde bile uzlaşacağımı düşünmüyorum.

Genel fikrimi son kez söyleyeceğim ; Öğretmenlere saygım sonsuz. bendeki yerleri sizin bahsetmeye çalıştığınız yerde değil.

Fakat aldıkları maaşa istinaden serzenişte bulunmaları yersiz.

Thracian
11-04-2015, 17:17

Özel sektorde, kendi işimi yapıyorum. Ama hayatı peynir-zeytin olarak görmeyin. Yaşamayı 60 yıl karnım toktu, çatım vardı diye görmeyin.

Bu gün 20 yaşında evlenmiş karı koca memur güzel maaş alıyor değilmi ? Yaş 40 olmuş! 20 yıl geçmiş neler değişmiş hayatlarında bakalım mı ?

Gençler dezecekler, eğlenecekler, Ev dayayıp döşeyecekler, her ay elektrik su doğalgaz cep tel mutfak alış verişi, Araba alacaklar, kaskosu sigortası, Ev kredisi çekecekler, ilk cocuklarına hamile kalacka, doğum masrafı, cocuğunu kontrolu, ilacı, ee zevklidir cocuk alış verişi patiği emziği, Arabayı değiştirecekler, borçlar krediler taksitler faziler bitti, 2. cocuk aynı masraflar, ilk cocuk okul çağına gelir bile, kıyafeti, servisi, okul parası, harçlığı, bağışları, merasim, gösteri, bisikletti, tableti, telefonu, arkasından 2. cocuk başlar okula, ilki sınava hazırlanacktır artık, dershanesi, istekleri, iyi kötü bi yer kazanır cocuk, evi, yurdu, elektrik,gaz, telefonu, biri mezun olmaya yakın diğeri başlar üniversiteiye, 1-2 özelde çalışır ilk cocuk, sever birini, istemesi düğünü ev kurmalar, ev almalar. arkasından ikincisi. (Babanız son 20 yılda ne kadar araba değiştirdi bilmiyorum ben 2 kere yazdım ama fazlası olabilir), Hastalığı hastanesi kazası belası vefatı bunlarda piyongosu bu hayatın.

bu yazdıklarım fantastik film değil, her evin 20 yılda para ödediği herşeyin çok azı.

İzzet Göçmen
11-04-2015, 17:18
Herkez birbirine suc atıyor kimde bu para cok merak ediyorum ev almaya kalksan 100 bin tl ye ev kalmadı,arabalarda keza öyle 10 bin liraya 3 yıl aylık 500 ödeme bile fazla gelmeye baslıyor örnek vermek gerekirse, Araba parcası üreten bi fabrikada calısıyorum, 1-2 saat kalsak fazladan kar diye saymaya basladım. HALA 2700 NASIL YETSİN ÖGRETMENE diyen arkadaslar var millet asgari ücrete talip ediyor + 12 saat calısıyor be insafsızlar o adam napsın kafasınamı sıksın,Hadi anadan babadan zengin olanlar var peki anası babasının maası olmayan + bide bakmakla yükümlügü oldugu aile fertleri varsa,Hastane saglık+ulasım kira =ASGARİ ÜCRET.. Buyrun siz gecinin, YASANMICAK Bİ ÜLKE HALİNE GELDİ.. önceden GÜL ün ismi bile gecmezdi ama bosbakan cumhurbaskanı olunca hergün ismi geciyor,adamlar at kosturuyor ülkede ve böyle devam edicek kimse sesini cıkarmıcak hos kim cıkarabilirki bu adamlar gidip kriz geldimi taklada herkez..

Dayı
11-04-2015, 17:22
@Gry
Konuyu başka bir boyuta taşımıyorum fakat demek/anlatmak istediğim konuyu anlatamıyorum veya siz anlamamak için ısrar ediyorsunuz.
Benim orda demek istediğim aldıkları size göre serzenişte bulunmalarına gerek olmayan maaşla giyimlerine çok dikkat etmeleri gerektiği , aldıkları maaşla okulda eğitim için verilmesi gereken ödenek olmadığı için kitapları kendi maaşları ile almaları gerektiği, fotokopi çekilmesi gerektiği zaman okulda ki makine bozuk olduğu için kendi maaşlarından bu masrafı yapmaları vs vs bu örnekler çoğaltılabilinir.
Yani sözün kısası öğretmenlerin aldıkları maaşları gözünüzde öyle çok büyütmeyin.

Bu da benim fikrim.

B16
11-04-2015, 17:48
Ne öğretmen maaşı ne de milletvekili maaşı ile alakalı geçinmeyi bilmiyoruz hepsi bu.

1.500TL maaş alan adam ona göre yaşar, 7.500TL maaş alan adam da. THY'de mühendis tanıdığım var eşi ile birlikte aylık geliri 20.000TL'nin üzerinde adam ay sonunu zor getiriyoruz diyor. Gidip Renault'a değil Audi'ye biniyor, normal akıllı telefon yerine iPhone kullanıyor vb.

İnsanoğlu işte doyumsuz bugün 3.000TL maaş ile işe girsem bana yeter diyen bir kişi, bir süre sonra maaş az geliyor diye isyan eder niye? Ona göre yaşıyor da o yüzden.

M3CSL
11-04-2015, 17:57
Son 3 sayfayi okumadimda. Guzel noktalara deginilmis.
Biz neyin neyi uretiyoruzda bu kadar harcama yapabiliyoruz.
Bunun yapilma nedenide ulkede yapilan algi yonetimi. Yani kapitalizmin bir oyunu.
Ozellikle gelismekte olan ulkeler bunu cok kolay yiyor. Bir gosteris meraki almis basini gidiyor. Millet olarak ezikligimiz ve kompeksimizbust duzeyde oldugumuz icin varimizi yogumuzu gosterismi mallara harciyoruz.
Halbuki faiz tuzagina dusmememiz lazim.
Hayatin amaci yardimlasmak paylasmaktir temel olarak....

Shadow_Dancer
11-04-2015, 18:02
Agır sanayisi yerlerde olan bir ülkeden bir şey beklemek hayaldir. Elin oglu üretir, tüketmemize teşvik eder. Bizde sadece onların dedigini yaparız. BU ülkede krizler asla bitmez..

Gry
11-04-2015, 18:05
1. si ben babamdan hayatımda bir bardak su bile almadım o yüzden örnek verirken daha dikkatli ol.
2. si 10 yaşımdan 29 yaşıma kadar hayatımda her daim 2 işte çalıştım geçimin ne olduğunu büyük ihtimal annesine kardeşine ve şu an evli ve çekirdek ailesine bakan birisi olarak senden daha iyi biliyorum.
3. konu ise bu verdiğin örneklerin tümü iyi yada kötü bu statüde birisi için gerçekleştirmesi de imkansız değil.

Son olarak ;

Aynı şeyleri asgari ücret için geçinen şeyler düşünmeni de tavsiye ederim.

Gry
11-04-2015, 18:06
1. si ben babamdan hayatımda bir bardak su bile almadım o yüzden örnek verirken daha dikkatli ol.
2. si 10 yaşımdan 29 yaşıma kadar hayatımda her daim 2 işte çalıştım geçimin ne olduğunu büyük ihtimal annesine kardeşine ve şu an evli ve çekirdek ailesine bakan birisi olarak senden daha iyi biliyorum.
3. konu ise bu verdiğin örneklerin tümü iyi yada kötü bu statüde birisi için gerçekleştirmesi de imkansız değil.

Son olarak ;

Aynı şeyleri asgari ücret için geçinen şeyler düşünmeni de tavsiye ederim.

Grimlord
11-04-2015, 18:09
80li yıllara kadar Kanada'da mercimek adına hiçbir şey yokken,bizden sarı,yeşil ve kırmızı mercimek ithal etmişler.Sonra bunu biz de yaparız demişler.
Sonuç ne mi? Şuan Türkiye dahil olmak üzerine tüm dünya Kanada'dan envai çeşit mercimek alıyor.
Zamanında çok geyiği yapılmıştı,Türkiye'de olan hammaddeyi bizden alıp daha pahalıya satıyorlar diye.Aslında çok acı bir gerçekti bu.Halen de devam ediyor.
Kime sorsak kredi borcu var,nakit para yok,uçana kaçana borcumuz var.
Çoğu şeyi amacına uygun kullanamıyoruz,gösteriş merakımız had safhada.Lafa gelince bizden iyi millet yok.Bir Alman nasıl Alman olmuş,bir Hindistan, bir Japonya nasıl böyle elektronikte ve ya bilgisayarda uzman olmuş hiç araştırmıyoruz.
Bilim adamı yetiştiriyoruz yetiştirmesine,ama adamlara gereken destegi vermiyoruz.Sonuç? Adamlar kaçıp gidiyorlar haklı olarak.
Daha ne kadar sürecek bilmiyorum bu durum,ancak vahim olduğu kesin.En başta millet olarak zihniyetimiz değişmeli..

emrekuzdere
11-04-2015, 18:09
Yazmayayım yazmayayım dedim de tutamıyorum kendimi. Madem bu ülke bu kadar sıkışık neden kimse lükslerinden taviz vermiyor ? Biz 4 kişilik bir aileyiz, kardeşim ve ben üniversite okuyoruz ailemizden ayrı iki başka şehirde. Her ay giderlerimizi toplarız ve 2400-3000 TL gibi bir rakam çıkar. 2 öğretmen maaşıyla geçinemeyen aile dönüp çuvaldızı kendine batırsın kimse kusura bakmasın !!!

emp:)
11-04-2015, 19:19
@Dayı
Vali nin yapmış olduğu terbiyesizlikten başka bir şey değil. Konuyu farklı bir boyuta getiriyorsun ısrarla.

Sabaha kadar konuşsak seninle aynı fikirde olduğumuz halde bile uzlaşacağımı düşünmüyorum.

Genel fikrimi son kez söyleyeceğim ; Öğretmenlere saygım sonsuz. bendeki yerleri sizin bahsetmeye çalıştığınız yerde değil.

Fakat aldıkları maaşa istinaden serzenişte bulunmaları yersiz.

Bu söylediklerim kesinlikle yanlış anlaşılmasın, insanları aşağılama üst görme vs durumu yoktur.

Hayatta insan sosyal sınıfları vardır ve insanlar bu sınıfları-çerçeveleri içerisinde yaşamak ister. O sebeble öğretmen 2500tl maaşa az der, kendi çevresinin gerektirdiği hayat standartlarını karşılamaya bu maaşı yetmez çünkü.. Çalışırken iş içinde yaptığı giderler bir işçiden çok daha yüksektir.

Gelir durumu göreceli bir durum kesinlikle, üst düzey yönetici olarak çalışan birisine de 4000tl maaş yeterli gelmez. Çünkü çevresi gereği yaşam standartı, davranışları farklıdır.

Devlette yöneticiler yeterli ücret alırken, kademe düştükçe adil olmayan daha doğrusu orana uymayan sert bir düşüş var.

junicb
11-04-2015, 19:47
Mart 2015 açlık ve yoksulluk sınırı 1.301 TL

ErkanCanS
11-04-2015, 20:07
Öğretmen maaşıyla işçi maaşı kıyaslanır olmuş :) Yapmayın etmeyin nolur. Kıyaslamayı PARA üzerinden yaptığınız için şöyle devam ediyim.Bir fabrikada işçi olmak için gereksinimlerin ne ? Geçmişin temiz , çalışacağın sektöre göre bir iki bişey bilmen lazım , belki tecrübe , kesin olarak fabrikadan bi amcaoğlu-halakızı falan bulmak.Bunların maliyeti nedir bunları düşünün. Bir matematik öğretmeni olmak için neler yapmak gerekir.Adam gibi bi liseden mezun olman gerekiyor ki lise temelin düzgün olsun.Bunun için ilkokulda en az 1 sene dersane.Hani arkadaşlarının dışardan gelen pas ver lan falan diye bağırtılarının arasında test çözmek zorunda kalırsın psikolojin bozulur falan.Hani bu kıyasladığınız işçi maaşı alanlar 13 yaşında test çözmek nasıl bir duygu biliyor mu acaba :) Neyse kazandın eli yüzü düzgün bi lise.Son iki senede orda gittin dersaneye üniversite için.Bunlar hep para :) Parasını geçtim yine hayatının en güzel anlarını (17-18 yaş) dersanelerde ve evde test çözerek geçiriceksin. Girdin sınava kazandın üniversiteyi.Bir üniversite öğrencisi ayda kaç para yer minimum onuda yazdın köşeye.İlk girişinde kaç kişi kazanmış kpssyi :) 2 senede kpss kursuna gittin. 1-2 senede atanmayı bekledin. O 1-2 sene artık taksiye mi çıkarsın , garsonluk mu yaparsın allah bilir.Neyse hadi atandın.. Bİtti mi ? Tabikide bitmedi. Devlet sana diyor ki sen normal bi '' işçi '' değilsin.Bu devletin memurusun.O yüzden 2-3 sene şöyle bi şark havası alda sonra bakarız nereyi istediğine. Bu arada saydığım şekilde giderse hayat akışı 24 gibi öğretmen oluyorsun. Liseden sonra işçi olmuş biri 18 yaşında işçi oluyor.1000 lira maaş alsa öğretmene 60 lira takmış oluyor.60 + eğitim kalitesini arttırmak için masraflar + ders çalışmak için giden gençlik & zaman & psikoloji.
Bana sorarsanız maaş/çalışma saati olarak türkiyedeki en ideal mesleklerden biri öğretmenlik.Ama malesef türkiyede öğretmenlik ve devlet memurluğunun maaşları hep tartışılmıştır , tartışılmayada devam edecektir. Öğretmen olabilmek için kriterler bellidir. Çok isteyen varsa şansını bi denesin :)

emrekuzdere
11-04-2015, 20:42
Öğretmen maaşıyla işçi maaşı kıyaslanır olmuş :) Yapmayın etmeyin nolur. Kıyaslamayı PARA üzerinden yaptığınız için şöyle devam ediyim.Bir fabrikada işçi olmak için gereksinimlerin ne ? Geçmişin temiz , çalışacağın sektöre göre bir iki bişey bilmen lazım , belki tecrübe , kesin olarak fabrikadan bi amcaoğlu-halakızı falan bulmak.Bunların maliyeti nedir bunları düşünün. Bir matematik öğretmeni olmak için neler yapmak gerekir.Adam gibi bi liseden mezun olman gerekiyor ki lise temelin düzgün olsun.Bunun için ilkokulda en az 1 sene dersane.Hani arkadaşlarının dışardan gelen pas ver lan falan diye bağırtılarının arasında test çözmek zorunda kalırsın psikolojin bozulur falan.Hani bu kıyasladığınız işçi maaşı alanlar 13 yaşında test çözmek nasıl bir duygu biliyor mu acaba :) Neyse kazandın eli yüzü düzgün bi lise.Son iki senede orda gittin dersaneye üniversite için.Bunlar hep para :) Parasını geçtim yine hayatının en güzel anlarını (17-18 yaş) dersanelerde ve evde test çözerek geçiriceksin. Girdin sınava kazandın üniversiteyi.Bir üniversite öğrencisi ayda kaç para yer minimum onuda yazdın köşeye.İlk girişinde kaç kişi kazanmış kpssyi :) 2 senede kpss kursuna gittin. 1-2 senede atanmayı bekledin. O 1-2 sene artık taksiye mi çıkarsın , garsonluk mu yaparsın allah bilir.Neyse hadi atandın.. Bİtti mi ? Tabikide bitmedi. Devlet sana diyor ki sen normal bi '' işçi '' değilsin.Bu devletin memurusun.O yüzden 2-3 sene şöyle bi şark havası alda sonra bakarız nereyi istediğine. Bu arada saydığım şekilde giderse hayat akışı 24 gibi öğretmen oluyorsun. Liseden sonra işçi olmuş biri 18 yaşında işçi oluyor.1000 lira maaş alsa öğretmene 60 lira takmış oluyor.60 + eğitim kalitesini arttırmak için masraflar + ders çalışmak için giden gençlik & zaman & psikoloji.
Bana sorarsanız maaş/çalışma saati olarak türkiyedeki en ideal mesleklerden biri öğretmenlik.Ama malesef türkiyede öğretmenlik ve devlet memurluğunun maaşları hep tartışılmıştır , tartışılmayada devam edecektir. Öğretmen olabilmek için kriterler bellidir. Çok isteyen varsa şansını bi denesin :)
Yazdığına tamamen katılıyorum, ben kendi mesajım için konuşacak olursam öğretmen maaşının miktarı ile bir derdim yok benim. Ancak bir evde iki öğretmen geliri varsa geçinemiyorum demekte yüzsüzlük bence.

rodya
11-04-2015, 20:58
yüzsüzlük? :)
Adam mecbur mu sizin belirlediğiniz standartlarda yaşamaya? Kaldı ki mevcut maaşlarıyla öyle orta seviye bi standartta yaşayacaklarını sanmıyorum.
milyonuncu kez yazmayalım şimdi buraya şu cehennemli, başında nöbetçi beklemeyen türklerin kaldığı kazanlı fıkrayı.
Öğretmen maaşları, olması gerekenin altında. İşçi maaşları ise neredeyse her sektörde olması gerekenin çok çok altında. Ancak çıtayı öğretmen maaşı olarak alıp, çıtayı aşağıya çekmeye çalışarak kendi seviyesini yükseltmeye çalışacağını düşünmek nasıl bir zihniyetin ürünüdür? Aha bak şimdi kulak memesi kıvamnda, inceden bi bu zihniyeti yetiştiren öğretmenin maaşını sorgulayasım geldi.
Öğretmenlerin bilgi seviyelerini, insan psikolojisinden ne kadar anladıklarını vs vs tartışalım. Allah biliyor ya magmaya kadar sokarım bu konuda ögretmenleri. Ama maaşlarını eleştirmek?

emrekuzdere
11-04-2015, 21:04
Ben her hangi bir standart belirlemiş miyim ki veya sınır koymuş muyum ki böyle cevap veriyorsun ? Ben 4 kişilik bir aileye 2 öğretmen maaşı girip, geçinemiyoruz acıtasyonunu yapanları eleştiriyorum.

darkmoon
11-04-2015, 21:04
Abi haklısın da onca yıllık tanıdık çevrenden birden ayrılmak sıfırdan yeni tanıdıklar filan sıkıntı olur diye gitmiyorlardır büyük ihtimal.Ben bile okul değiştirdiğimde ilk baş sıkıntı olmuştu yaşlılarda daha da çok sıkıntı olur diye düşünüyorum ama dediğinde haklısın orası ayrı.

60 yaşındaki insan tam aksine daha kolay kaynaşır..
sohbetlerde yaşlılar anlatıyor denk geldikmi aslında çok yerde herkesin denk geldiği sohbetlerdir bizim memlekette ben şuna buna para vermezdim burda parayla satıyorlar bizim memlekette şu bu kadar burda üç misli benim akrabam arkadaşım kendi bahçesinde şunu bunu yetiştiriyor yada hayvanları var yumurta peynir yoğurdu kendileri yapıyor para vermiyorlar biz burda para veriyoruz gibi. gibi..

yada falanca şehirde 4+1 gayet lüks evin kirası 600 tl yada falanca yerde akdeniz karadeniz ege de denize sıfır bir apartman dairesi 3+1 kiralar 400 tl - 500 tl gibi sohbetler hep dönüyor..

sormamız gereken soru eş dost akraba için sıkıntı çekmekmi yoksa rahat yaşamak için yeni bir hayat kurmak mı.. sorunun tersden cevabıda şöyle olabilir o eş dost akrabadan bir borç iste bakalım veriyorlarsa ne ala ama vermiyorlarsa onlar zaten samimi eş dost akraba değildir..

TigeR
11-04-2015, 21:07
Herkesin geçinme kavramı ayrıdır arkadaşlar.Biz işçi çok alıyor demedik ki.Allah yardım etsin 1300 veya asgari ücretle aile geçindirenlere.Ama öğretmen sesini çıkaramaz demek çok saçma.O adamın kriteri ortamı farklı diğer adamın ki farklı.

arm
11-04-2015, 21:12
Muhabbet saçmalamış, kimse hak ettiği parayı almıyor evet ama öğretmen alıyor mu sizce? Almıyor

Öğretmen sesini çıkarınca neden laf oluyor?

emrekuzdere
11-04-2015, 21:20
Öğretmenleri hedef almak istememiştim, sanırım kendimi yanlış ifade ettim. Şöyle sorayım, şuan bu ülkede 4000-5000 TL arası aylık geliri olan çekirdek ailenin geçim sıkıntısı yaşaması bir tek bana mı anormal geliyor yani ?

MK8800
11-04-2015, 21:40
Öğretmenleri hedef almak istememiştim, sanırım kendimi yanlış ifade ettim. Şöyle sorayım, şuan bu ülkede 4000-5000 TL arası aylık geliri olan çekirdek ailenin geçim sıkıntısı yaşaması bir tek bana mı anormal geliyor yani ?

Çekirdek ailenin durumuna gore degisir , etiler de oturan bir cekirdek aile gecinemezken anadoluda oturan bir cekirdek aile ayni parayla birikim yapabilir , yukarida da yazildigi gibi cevresel etkenlerin rolu fazla

emrekuzdere
11-04-2015, 21:46
Peki aylık 4000-5000 TL geliri olan bir çekirdek aile maddi sıkıntı yaşadığı halde Etiler'de oturmaya diretir mi ? Diretirse normal mi ? Ben insanımızın genel olarak fazla lüks düşkünü olduğunu ve ayağını yorganına göre uzatmadığını düşünüyorum.

Y.Emre
11-04-2015, 22:01
Öğretmen maaşıyla işçi maaşı kıyaslanır olmuş :) Yapmayın etmeyin nolur. Kıyaslamayı PARA üzerinden yaptığınız için şöyle devam ediyim.Bir fabrikada işçi olmak için gereksinimlerin ne ? Geçmişin temiz , çalışacağın sektöre göre bir iki bişey bilmen lazım , ....
..
..
memurluğunun maaşları hep tartışılmıştır , tartışılmayada devam edecektir. Öğretmen olabilmek için kriterler bellidir. Çok isteyen varsa şansını bi denesin :)

Bir işçi evladı olarak şu mesajına sakin kalmak için zor tutuyorum kendimi. Konu kazanılan maaşlar, kimin aldığı eğitimden kime ne ? Mesleğe göre insan sınıflandırmak ne demek? İşçi olan insanı küçük görmek neden?. Ayrıca öğretmen olmak çok mu maharet ? :D

Konuya dair birşey yazmak gerekse de, maaş anlamında ülkede yaptığı işin hakkını kazanan yok. Özelde zaten herkesin kazancı zaten kendi becerisine kalmış. Harcama konusunda zaten ülkenin en az %80-90ı gösteriş meraklısı aptallardan oluşuyor. En basiti cep telefonu pazarını elinde bulunduran uzak doğudaki akıllı telefon kullanımını araştırın.. Adamlar bizim gibi her çıkan yeni modeli alma yarışına giriyor mu.. Aynı şieyi bütün tüketim ürünlerinde yapıyoruz, çok çabuk sömürüp tüketen bir toplum olduk, en büyük sorunda bu zaten.

Ülkenin her tarafı kokmuş, herkes bi sidik yarışında. Devlet yöneticileri bile. Mesela yerli araba yapma konusu yada ağır sanayiide ilerlemek...
Adam senin koskaca arabadan yada dev iş makinelerinden sağladığın karı 5-10 telefon 3-5 laptopla elde ediyorlar zaten.. Sürekli geride kalmamızı garantilemek için modası geçmiş eski/ağır sanayi dallarında birşeyler yaptırmaya çalışıyorlar, güncel teknolojiden bihaber şekilde..

BaybuRtlu69
11-04-2015, 22:05
Kendim sigorta işindeyim, haliyle piyasa hep canlı.. Türkiye'de tüm sektörler durgun olsa dahi araç piyasası hep hareketli al-sat tan dolayı..
Fakat işçi olduğun için aldığın maaş belli, türkiye şartlarında çok zor..

Babam ilaç sektöründe, yurtiçinde artık zor herşey, yurtdışına yöneldik o sektörde de.

Allah herkese işlerinde bol kazançlar nasip etsin inşallah.

cookies
11-04-2015, 22:26
Arkadaşlar bazılarınızın cidden kafası karışık karşılaştırmalar fln pek doğru olmamış sanki..

Neyse; üretim yok diyorsunuz da bu sefer inanılmaz rekabet sıfıra yakın kar marjı, hatta ayağı alışsın diye karşılıksız verilen mallar var, babam pvc kapı kolu v.b üreticisi tanesini asgari harcamalarla hiç karsız 80krş.a üretiyorsa adam Çin'den 2 konteyner getirtiyor 60krş kardeş bende diyor.. Ben nasıl üreteyim? Üstüne o gümrük ödüyor sadece ben 6500 kira 9sigortalı çalışan, o su bu stopajı v.b Devlet bazında politika lazım gerisi havanda su dövmektir..

Dayı
11-04-2015, 22:45
kimse size işçi olmak çok mu maharet istiyor gibi saygısızca bir cümle kullanmadı tahminimce.

Bir işçi evladı olarak şu mesajına sakin kalmak için zor tutuyorum kendimi. Konu kazanılan maaşlar, kimin aldığı eğitimden kime ne ? Mesleğe göre insan sınıflandırmak ne demek? İşçi olan insanı küçük görmek neden?. Ayrıca öğretmen olmak çok mu maharet ? :D

Konuya dair birşey yazmak gerekse de, maaş anlamında ülkede yaptığı işin hakkını kazanan yok. Özelde zaten herkesin kazancı zaten kendi becerisine kalmış. Harcama konusunda zaten ülkenin en az %80-90ı gösteriş meraklısı aptallardan oluşuyor. En basiti cep telefonu pazarını elinde bulunduran uzak doğudaki akıllı telefon kullanımını araştırın.. Adamlar bizim gibi her çıkan yeni modeli alma yarışına giriyor mu.. Aynı şieyi bütün tüketim ürünlerinde yapıyoruz, çok çabuk sömürüp tüketen bir toplum olduk, en büyük sorunda bu zaten.

Ülkenin her tarafı kokmuş, herkes bi sidik yarışında. Devlet yöneticileri bile. Mesela yerli araba yapma konusu yada ağır sanayiide ilerlemek...
Adam senin koskaca arabadan yada dev iş makinelerinden sağladığın karı 5-10 telefon 3-5 laptopla elde ediyorlar zaten.. Sürekli geride kalmamızı garantilemek için modası geçmiş eski/ağır sanayi dallarında birşeyler yaptırmaya çalışıyorlar, güncel teknolojiden bihaber şekilde..

onursumer
11-04-2015, 22:52
Peki aylık 4000-5000 TL geliri olan bir çekirdek aile maddi sıkıntı yaşadığı halde Etiler'de oturmaya diretir mi ? Diretirse normal mi ? Ben insanımızın genel olarak fazla lüks düşkünü olduğunu ve ayağını yorganına göre uzatmadığını düşünüyorum.

Istanbulda isler farkli

Ben kardesim annem babam 4 kisinin belli bir standartlarda yasamamiz icin bu rakamlar malesef yetersiz geliyor

kk ekstrem geliyor gozlerim aciliyor inceliyorum hicbisey yok ufak tefek seyler dunya tutuyor

Ama istanbulda yasamasam artar bile

Yani isin ozu paranin cok u azi seni standartlarinla alakali

ErkanCanS
11-04-2015, 23:19

Benim işçileri küçüksediğimi düşünüp , öğretmenlere laf söylemişsin.Sana cevap bile vermemem gerekirdi aslında.Tek seferlik yazıyorum yinede.Öncelikle yazdıklarımın bir kısmını alıntı yapıp ona göre cevap yazman çok saçma. Benim sülalemde öğretmen kimse yok.Bir sürü işçi var.Bu konudaki diğer postlarıma da bakabilirdin. Yazıma '' PARASAL'' olarak bakıyorsunuz ona göre yazıyorum şimdi diye başlamışım dimi ? Yazdıklarımda alınacak gücenicek bişey yok.Öğretmenin , o eleştirilen maaşı alabilmesi için yaptığı maddi-manevi yatırımları anlatmaya çalıştım.İnsanın eğitim-öğretim çağında katlandığı zorluklar geçmişine dönük yatırımdır.Milyon dolar yatırım yapıp yüzbinler kazanan insanları da eleştirelim o zaman.Benim okumayan bir sürü arkadaşım şu anda fabrikalarda işçi olarak çalışıyorlar , hepside bir kısmını alıntı yaptığın yazımda anlattığım şekilde iş buldu. Maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamayan , ailesine küçük yaşta bakmak zorunda olan insanlar vardır tabiki de(Bu devirde çok zor olsada). Bunlar zaten başlı başına bir konu. Yazdıklarımın sonuna kadar arkasındayım.Kimseyi küçümsemedim aşağılamadım.Senin yazdıklarınla gaza gelecek insanlarda olacak illaki.Onlara da sesleniyorum ben öğrenci adamım yazları da işçilik yapıyorum hepimiz kardeşiz bu kavga ne diye :)

darkmoon
11-04-2015, 23:21
migrosa giriyorsun iki torba şey alıyorsun 100-150 tl den aşağı çıkmıyorsun bakıyorsun ben ne aldımda bu kadar tutdu diyorsun..

Y.Emre
12-04-2015, 02:06
Benim işçileri küçüksediğimi düşünüp , öğretmenlere laf söylemişsin.Sana cevap bile vermemem gerekirdi aslında.Tek seferlik yazıyorum yinede.Öncelikle yazdıklarımın bir kısmını alıntı yapıp ona göre cevap yazman çok saçma. Benim sülalemde öğretmen kimse yok.Bir sürü işçi var.Bu konudaki diğer postlarıma da bakabilirdin. Yazıma '' PARASAL'' olarak bakıyorsunuz ona göre yazıyorum şimdi diye başlamışım dimi ? Yazdıklarımda alınacak gücenicek bişey yok.Öğretmenin , o eleştirilen maaşı alabilmesi için yaptığı maddi-manevi yatırımları anlatmaya çalıştım.İnsanın eğitim-öğretim çağında katlandığı zorluklar geçmişine dönük yatırımdır.Milyon dolar yatırım yapıp yüzbinler kazanan insanları da eleştirelim o zaman.Benim okumayan bir sürü arkadaşım şu anda fabrikalarda işçi olarak çalışıyorlar , hepside bir kısmını alıntı yaptığın yazımda anlattığım şekilde iş buldu. Maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamayan , ailesine küçük yaşta bakmak zorunda olan insanlar vardır tabiki de(Bu devirde çok zor olsada). Bunlar zaten başlı başına bir konu. Yazdıklarımın sonuna kadar arkasındayım.Kimseyi küçümsemedim aşağılamadım.Senin yazdıklarınla gaza gelecek insanlarda olacak illaki.Onlara da sesleniyorum ben öğrenci adamım yazları da işçilik yapıyorum hepimiz kardeşiz bu kavga ne diye :)

Mesajınızın bir kısmını değil, tümünü alıntıladım. ancak mesaj çok uzun görünmesin diye araya ... ları koydum. Yoksa tüm ekranı tek bir mesaj kaplıyor, hoş olmuyor bence. Yanlış anlaşılmış sanırım.

Niyetim öğretmene ve öğretmenliğe saygısızlık yapmak değildi, biraz sert bir cümle olmuş, üzgünüm bu konuda. Bence Türkiye şartlarında '... öğretmenliği' bölümlerini kazanmak inanın çok kolay. Öyle senelerce dershanelere gidip test çözmelere vs gerek yok. 4 yılımı yatarak geçirdiğim bir lise hayatından sonra seneye hazırlanıcam nede olsa diye girdiğim öss sınavında Türkiye'de sayısal puan türündeki hemen hemen bütün öğretmenlik bölümlerine gidebiliyordum. Söylemek istediğim bu idi. 'Çok isteyen varsa şansını bi denesin' cümlenize tepkiydi yani birazda.

Konu PARA ise; işçilik yapmaya başlamanın bir maliyetinin olmadığı, öğretmenlik gibi lisans seviyesi eğitim gerektiren bir meslek yapmak için önceden belirli bir sermaye gerektirdiği yazılabilirdi. Birinin sokakta oynadığı toptan yada diğerinin çözdüğü testten bize ne. Manevi olarak çekilen zorluklarsa, +40 yaşındaki işçinin 20li yaşlarında yönetici pozisyonundaki insandan azar yemesinin psikolijisini saymıyoruz nedense.. Buradaki yermeyi birtek ben görüyor olamam değil mi?

Neyse konu piyasalar, gelirler giderler vs. dağıtmayayım konuyu.

@Dayı abi ikinci paragraf, tekrardan üzgünüm.

cabrioleter
12-04-2015, 04:25
yoksulluk sınırının devletin minimum gösterdiği haliyle 4000+ lira olan ülkede 2500 lira öğretmenin maaşı göze batar olmuş. yazıklar olsun. öğretmenlik kutsal meslek diye öğretildi bize ki öyledir.. ekonomi politikası falan 3-5 yıl üzerinden güdülür bu ülkede ama vatanına milletine faydalı olacak bi jenerasyon yetiştirmek kaç nesil kaç yıl ne kadar emek alır acaba?

adam denizlide yaşıyor imzasında 6 farklı araç değişmiş gencecik yaşında. öğretmenin halini anlamasını beklemiyorum ama o kutsal mesleği yapana bi saygın olsun.
büyükşehirde eğer aileden kalan bir şey yoksa o paralara geçinmek çok zor.

burda kimsenin işçiyi küçümsemek, aldığı maaşı haketmediğini düşünmek gibi bir derdi olduğunu sanmıyorum. tartışacaksak işçi maaşlarının neden bu kadar düşük olduğunu da tartışalım buna karşı tepkimizi koyalım ama kimse öğretmenlere laf atmasın.

::ZaFeR::
12-04-2015, 08:31
Bir öğretmen olarak bende birşeyler söyleyim.
2010 yılında İngilizce öğretmenliğinden mezun oldum.2012 yılında ise atandım.Tabi bunun daha öncesinde 2007 yılından 2012 yılına kadar belli dönemlerde ücretli öğretmenlikte yaptım,yazları çalışıp buzdolabı da taşıdım,kanepe de taşıdım,yatak odasını da kurdum.Hem kendi mesleğimi hemde başka işler yaptım ve hiç bir zaman işçi olanları hor görmedim ama nedense bu ülkede öğretmen maaşları milletin kafasına takılmış gidiyor.Gönül ister herkes bu ülkede hakketiği maaşı alsın.3 senedir Batman'ın Gercüş ilçesinde çalışıyorum.Memleketime dönünce millet beni buralarda aylık 4-5 bin lira maaş alıyorum zannediyor :D En son ki maaşım (+23 lira dil tazminatıyla beraber :D) 2294,71 lira. Diyeceksiniz ki yeterde artar bu maaş.Yetiyor Allah'a şükür.Hiç bir zaman "Ulan ne az maaş alıyoruz demedim" Bu sene bi gaza gelişle araba konusunda biraz uçunca maaşın yarısı ihtiyaç kredisine gidiyor :D Geri kalanı da kira servis yeme içme derken bitip gidiyor.Neyseki kenarda biraz birikim olunca fazla sarsmıyor.
Bazen ne gerek vardı bu kadar pahalı araba almama diyorum,o zaman bütçem kadar araba da alabilirdim.Hepimiz burada otomobil sever insanız.Bazen tutkularımız peşinden giderken pek fazla hesap yapmayabiliyoruz.Benim ki de öyle bi şey oldu.Sonuç olarak 2008 yılından beri hep hayalini kurduğum arabanın sahibi oldum.

+soner
12-04-2015, 10:09
Konunun açılış amacı hangi sektör ne alemde. 8 sayfanın son 4 sayfası yok öğretmen maaşı yok işçi maaşı diye gitmiş. :D

Çalıştığınız işlerden yazında bilgi sahibi olalım.

B16
12-04-2015, 10:28
Konunun açılış amacı hangi sektör ne alemde. 8 sayfanın son 4 sayfası yok öğretmen maaşı yok işçi maaşı diye gitmiş. :D

Çalıştığınız işlerden yazında bilgi sahibi olalım.

Oto tamir'de artık işçilik ücreti göze batmaya başladı. esnaflar boş durdukça kendi alanları dışında ki araçları da yapıyorlar. renaultçu adam mercedes tamir etmeye başladı. 100 tl işçilik göze batıyor ama 200 tl'lik parça göze batmıyor, ee işçilikten pazarlık yapıyor o zaman kar marjım düşüyor onun yerine parçaya kar koyuyor millette

sagi
12-04-2015, 11:02
Konuda öğretmen işçi kavgasını bıraksata özüne dönsek daha yararlı
Atatürk'ün bir sözü geldi aklıma hani vekil maaşları düzenlenecek ne kadar olsun paşam deniyorda öğretmenlerinkini geçmesin deniyor öğretmenler gerçekten bu ülkenin beynini oluşturan en kutsal insanlar onun tartışmasını boşverelim benim müdürüm aylık 15 bin alıyorsa bende onu gömeyim ozaman ne yapalım ya geliştirmek lazım kendini sende aynı parayı al yada en iyisi bu :S

Mutu
12-04-2015, 11:09
Öğretmen işçi kavgasını dışarda tutuyorum, ki öyle bir kavganın gereği yok. Öğretmenlerin işi sadece haftaiçi derse girmek değil. Ödevi sınavı toplantışsı semineri gayet başları kalabalık. (Benim ablam da almanca öğretmeni) Fakat, istanbulda(diğer illerde durum nasıl bilmiyorum) polislerin ve öğretmenlerin otobüse indirimli binerken asgari ücret ya da az daha fazla kazanan işçinin tam ücret vermesi her seferinde kanıma dokunuyor. Bu işçilerin çoğu ulaşım için ücret almadan cebinden karşılıyor bu bedeli.
Neyse konuyla alakasız ama son mesajlarla ufakta olsa alakalı belirtmek istedim sadece. =)

::ZaFeR::
12-04-2015, 11:17
Olay Arifin Manchester'a attığı golü ararken buraya geldim olayına döndü :D

pashaboy
12-04-2015, 13:02
Gıda sektöründeyim cirolarımız gün geçtikçe düşüyor AVM gibi hareketli bi noktada cafe bistro işletiyorum sıkıntıdan kafamda saç kalmadı Allah Yar ve Yardımcımız Olsun gidaşt iyi değil kendimizden ziyade 10 kişi ekmek yiyo bu işletmeden herkesin sıkıntısı var dua ediyorum Rabbim Rızkımızı Kesmesin....

63owen63
12-04-2015, 13:20
Bu konuda ki herkes mağdur, cünkü halk mağdur...

Öğretmenin derdini izaaati, işçiye, onun ki bi başkasının zülfüyarine dokunuyor..
Ama hiç kimsenin işi yolunda degil.. Ekonominin mevcut haliyle iyi diyen de cahil cüheladır. Kişiselleştirmeyin, halimiz bu hepimizin..
İşçinin fiziksel emegini , öğretmenin akademik emegiyle yermeyin,birbirine indirmeyin.

Not : Öğretmenim.

lnd_samet
12-04-2015, 14:10
esnaf olarak yorum yapayım,
yaşımız pek büyük değildir ama 17 yaşımda yaşımın tutmamasına karşılık babamın imzasını taklit ederek dükkan kiralayıp dükkan açıp aşağı yukarı 10 yıldır kendi işimi yapıyorum.
babamın dükkanında 2001 krizinide gördüm, sonraki krizleride gördüm evet piyasa bir anda patlar 3-4 aya toplanırdı her zaman. ama bu sefer yavaş yavaş batağa çekiyor bizleri.
herkesle aynı şeyi söyleyeceğim belki kasımdan beridir can çekişiyoruz.
sermayaden yiyorum ben şahsen, zarar ettiğim için stoktaki 10 adet olan malı kademe kademe önce 8 e sonra 6 ya en son 4 e kadar indirdim. malım eriyor artık içeride. nisanda hareketlenecek dedik inandırdık kendimizi ama sanırım pos cıktı bu rüya. böyle giderse şahsım adına batarım ben.
anadan yok babadan yok. dükkan kira ev kira araba kredi :) dalgaya alıyorum artık. kafada saç kalmadı :)

İzzet Göçmen
12-04-2015, 14:18
Kendi adıma bir msj daha yazayım, Emekli memur cocuguyum bende anadan babadan,Zamanında yatırım yapmıslarda suanda evimiz kendimizin,arabamız var sükür kredisiz aldık ama gel gelelim yas geciyor ihtiyaclar artıyor kardes+yakıt vs vs dedinmi maas adına bisey kalmamaya basladı kredi kartı doldu tastı 20 senelik hayatımda kredi kartımız olmadı bu sene aldık ve hatırı sayılır bi borc oldu,MECBUR üniversiteyi bırakmak zorunda kaldım,İşe girdim masrafları en aza cektim ne kıyafet ne ayakkabı nede 2 depodan fazla yakıt alıyorum,Kredi kartınının son taksiti 1 maasımın 3/2 Sini baglıcam 1.250 Lira kadarını ve böyle 5 tane taksit ödedim,Yemek vs kız arkadas dedinmi gene aileye kalıyoruz,Düşünün ev kira olsa, anne ev hanımı olsa....... Bırakalım lüksü karnımızı doyurmaya bakalım

sedat s
12-04-2015, 14:37
bı tek ğıda bıtmez derler ya valla yalan. şarkuterımız var peynır zeytın buutun kavaltılıklar falan fılan. ağa ınsanlar cıdden almıyor bıldığın yemıyor ısler cırolar cok net dustu. bakın pazar ğunu ıslerın en yoğun olduğu zaman normalde ben oturdum forumda takılıyorum. fıyatlar anasının ğozu oldu sucuk pastırmanın fıyatını sorana ben utanıorum artık solemeye mevlam yardımcımız olsun.

d.berkay
12-04-2015, 14:52
Bende otomotiv sektöründe kendi işimi yapıyorum küçük bir esnaf olarak.

İşçilik yoğun bir iş olan Detaylı araç bakımı ve Boya Koruma uygulamaları yapıyorum. Piyasa çok kötü gerçekten, ama bu sene geçen seneye göre benim işlerim biraz daha iyi çok şükür. Geçen kış anca dükkan kendisini döndürürken bu sene ödemeleri rahatça yapabilecek kadar kazandık. Baharın gelmesiyle de işler iyice hızlandı. İnsanlar sürekli araba değiştiriyor/alıyor, aldıkları sıfır ve ikinci el araçlara da en iyi şekilde uzun süre binmek istediklerinden de bir şekilde bakım yaptırıyorlar. İşimi kendim yapıyorum haftada 7 gün, günde 15-16 saat civarı çalışıyorum çoğu zaman ama en azından kendi işimi yaptığımdan mutluyum.

Bizim sektörde çok fazla firma var ve sürekli yenileri ekleniyor. Ancak bir yandan da sürekli kapanıyor yeni açılanlar. İnsanlar bu işler çok karlıymış diye araştırmadan atlıyorlar ve kısa süre sonra bu işte patronculuk oynamanın mümkün olmayacağını, işleri kendiniz yapmadan, işlerin başında sürekli durmadan bu işlerin yürümeyeceğini anlıyorlar.
Kendimden örnek vermek istiyorum, kendi iş yerimi açmadan önce 5 yıl boyunca bir yandan Üniversite'de okurken boş zamanlarda sanayide, orada burada sürekli çalışarak bu işlerde kendimi geliştirdim. Ancak ülkemizdeki bu işlerdeki durum çok vahimdi benim için. Bu işi en iyi yaptığını söyleyen, en kaliteli görünen yerler bile vasatın ötesine geçemiyordu. Yurtdışındaki meslektaşlarımız inanılmaz işler yaparken bizdeki olay pasta-cilanın ötesine gitmediğinden bu durum beni ve çevremdeki bir kaç arkadaşımı çok rahatsız etti. Hem araç sahiplerinin hem de uygulamacıların bilinçlenmesi için forumlar kurup hiç bir beklenti içinde olmadan tüm masraflarını cebimizden karşılayıp herkesle her türlü bilgimizi paylaştık, iyiyi-kötüyü objektif şekilde söyledik. Yeri geldi çok tepki aldık yeri geldi çok taktir edildik ve 4 yıldır devam ediyoruz. Detailing sektörünün ülkemizde gelişebilmesi için ve yerli üreticilerin/firmaların ve kaliteli ürün ithalatçılarının daha ileriye gidebilmeleri için ücretsiz olarak reklamlar yayınladık forumumuzda. Ürünlerini ücretsiz olarak tanıttık, tavsiye ettik. Buluşmalar düzenleyip insanlara doğru bilinen yanlışlara karşı eğitimler verdik. Son 2-3 yıldır sektör çok hareketlendi ve bilinçli insan sayısı da çok arttı.. Sırf bu işleri benden öğrenerek hala iş yapan arkadaşlar var. Allah işlerini daim etsin. Kaliteli işlere her zaman ihtiyaç var. Bu arada bende kendi yerimi açıp uygulamalarıma devam ettim. En iyisi bile olsa hiç bir markaya bağlı kalmadan her markanın müşteriye en çok fayda sağlayacak ürünlerini kullanarak uygulamalarımı yaptım. Sektörde 10 yılı devirmiş, kurumsal büyük firmalar ve Sıfır otomobil satan büyük firmaların altlarında taşeron iş yapanlar fahiş fiyatlarla uyduruk işler yaparken onlardan daha uyguna daha kaliteli malzeme ve daha nitelikli işçilik ile aracına değer veren herkesin en iyisine ulaşmasını sağlamaya çalıştım. Zamanında yaptığımız bu tarz olumlu hareketler de işlerime yansıdı ve çok şükür boş günüm geçmiyor yaz-kış. İşimde olabilecek en iyisi olmak için çabalıyorum. Her geçen gün yeni bişeyler öğreniyorum ve bu bilgileri paylaşıyorum.

Demem o ki, eğer herkes sadece kendisine odaklanmadan iş yaptığı sektörün de daha iyiye gidebilmesi için elini taşın altına koyarak bişeyler yaparsa eninde sonunda hem sektör hem de kendi işleri iyiye gider. Bu çok basit bir örnek tabiki. Sonuçta devletin de küçük esnafı desteklemesi lazım her zaman. Büyük firmalar hiç bir zaman küçük firmaların menfaatlerini göz önünde bulundurmadan acımasız hareketler yapıyorlar. Bu da hem piyasadaki nakit akışını olumsuz etkiliyor hem de bir çok iş yerinin iflasını getiriyor.

Biraz fazla uzattım lafı :) Tüm esnaflara hayırlı işler dilerim..

darkmoon
12-04-2015, 14:59
sucuk heleki pastırma artık tamamen zenginin mutfağının yemeği oldu bence orta sınıf bile tek tük alabiliyor..

eskiden insanların karnı tokmuş ceplerinde para yokmuş şimdi ceplerinde para var ama hiç bir şeyleri yok...

her şeylerini kredilere bağlamışlar bir kere ödemeseler o kredileri geciktirseler direk yasal takip ardından mala el koyma..
eskiden adamın cebinde 3 kuruş oldumu en fazla 3 kuruşluk mal alırmış şimdi adamın cebinde 3 kuruş var ama krediler sağolsun 300 kuruşluk mal alabiliyor 48 ayda 67 ayda .. haliyle hiç bir zaman o 3 kuruşunda yüzünü göremiyor gelen para direk kredilere gidiyor..

3 kuruş kazanıp 3 kuruşa araba alan adam borcu harcı kredisi olmadığı için gezip tozup eğlenip yiyip içip rahat kprkmadan para harcarken..
3 kuruş kazanıp 300 kuruşluk araba alan adam ne sosyal hayatı ne yemesi ne içmesi ne lüksü ne eğlencesi keyfi tüm hayatı iş ev git gel yapıp duruyor 5 yıl 10 yıl boyunca artık kredisi bitene kadar.. kendisini bir nevi yarı açık cezaevine çarptırıyor..

Bu bir yorum sadece tabi alanda alır herkesin yaşam tarzı farklı neticede..

MrtYILDIZ
12-04-2015, 15:58
Şükür elhamdulillah ,herkezde olduğu kadar bizdede sıkıntı var tabikide

kelalper
12-04-2015, 16:22
marin sektörü ile uğraşıyorum. Eylülden beri işler iyi değil. Daha doğrusu satış yapıyoruz ama para alamıyoruz. Başkaları mağdur olmasın diye millete sattığım malın ödemesini kredi kartı ile ben yapıyorum. En son Şubat fuarından sonra açılır dedik fuarda daha büyük yer kiraladık. İyi gibi görünüyordu tekne satışları da yüksek olunca bizde ooh der gibi olduk. Dolar tavan yapınca siparişi yapılan teknelerde iptal oldu. Piyasada hep likid sıkıntısı vardı ama şişire şişire buralara geldi. O nedenle birileri seçimlerden önce merkez bankasını sıkıştırıyor faizleri düşür diye. Neden?
Faizleri düşürürse gene herkes krediye abanıcak gene piyasada yalandan bi canlanma olucak kriz yok denecek. Kendiside iktidarı elinde tutabilecek. sonrası onun için önemli değil ki herşeyi günlük yaşıo şerefsizler.

Hasan Köksal
12-04-2015, 22:11
Tv & Radyo kanalımız var çok şükür seçimlerden ve havaların ısınması bizi vurdu biraz, Şu sıralar hedeflediğimiz ciroların altında kapatıyoruz ama bunada şükür, ayrıca radyo reklamları şu sıralar durgun haliyle dolar vs mevzularıda secim gerginligide üst üste geldi, ALLAH C.C sonumuzu hayır etsin.

rodya
17-04-2015, 09:04
Bu arada kriz zaten aşikar da ben kişisel olarak eğer; tanımadığım bir esnaftan ya da büyük bi firmadan ürün alacaksam 3 kuruş pahalı da olsa gidip büyük yerden alıyorum aynı ürünü. En azından dilediğimde kurumsal sayılabilecek bir muhatap bulabiliyorum. Adamına göre fiyat politikası, laubali tavırlar, malının/hizmetinin arkasında durmama ... eskiden nasılmış bilmiyorum ancak yeni nesil esnafların pek çogu maalesef bu şekilde.

svtec
17-04-2015, 09:22
bu white partililer ne olcak biliyormusunuz. hani bir zamanlar saadet zinciri olayları vardı aynı onlar gibi büyükbaşlar kaçınca bunlar ofis ve bürolara parti binalarına gidicek kimse yok heryer boş :) ağlama sızlamalar hakkımızı yediler kandırıldık diye ağlıcak lar :D

TheAce
17-04-2015, 09:27
Bu arada kriz zaten aşikar da ben kişisel olarak eğer; tanımadığım bir esnaftan ya da büyük bi firmadan ürün alacaksam 3 kuruş pahalı da olsa gidip büyük yerden alıyorum aynı ürünü. En azından dilediğimde kurumsal sayılabilecek bir muhatap bulabiliyorum. Adamına göre fiyat politikası, laubali tavırlar, malının/hizmetinin arkasında durmama ... eskiden nasılmış bilmiyorum ancak yeni nesil esnafların pek çogu maalesef bu şekilde.

kendi işim için konuşuyorum (elektrikli el aletleri, hırdavat, benzinli bahçe grubu ürünler) hem satış hem servisim var, koçtaş bauhaus tekzen gibi yerlerden ürün almış insanlarla büyük sıkıntılar yaşıyoruz, amacı sadece ürün satmak olan firmalar ürünlerin başına koyulan kişiler makineler hakkında bilgisiz müşterilere amacına yönelik ürünler satılmadığından sürekli servis bölümünde sıkıntı yaşıyoruz.

adam markete duvar kağıdı almaya gidiyor elinde matkapla çıkıyor, satın alan kisiler de bilinçsiz maalesef.

cix boy
17-04-2015, 10:13
Valla benim tuhafiyem var 8senedir ilk defa boyle oldu ya.toptancima urun almaya gidiyom adamlarda urun yok.cok degisik bir durum adamlar da isyan ediyor artik nakit para piyasa hic yok. Allah sonumuzu hayir etsin ya kotu gunler geciriyoruz bakalim onumuzdeki gunlerde aylarda ne olur.Allah herkeze hayirli kazanc versin.

HaKo
17-04-2015, 10:26
Piyasanın iyice daralması normal ,

Türkiye şu an Aldığı evin kredisi - altına illa alması gerektiği lüks otomobilin kredisi - bütün aileye alınan akıllı cep telefonu taksidi ( taksidi yasakladılar krediyle alıyor yine herkes) Kalanıyla da güzelce yiyip içip karnını doyurabilen doyuruyor , kalanı aç. Tabi bu şekilde pamuk ipliğinde bir hayat sürüp giderken İnşaat-otomotiv-gıda sektörleri ve yan sanayileri dışında kalanlar da inanılmaz bir daralma var.

Bu sene benim gördüğüm patır patır dönen çekler , kaçanlar iflas edenler baya kötü gidiyor bu sene. Önümüzdeki yıl daha da karanlık geçecek diyorlar, Allah herkese güç sabır versin. Hele işverenlere üreticilere katmer katmer sabır versin.

darkmoon
17-04-2015, 10:34
Piyasanın iyice daralması normal ,

Türkiye şu an Aldığı evin kredisi - altına illa alması gerektiği lüks otomobilin kredisi - bütün aileye alınan akıllı cep telefonu taksidi ( taksidi yasakladılar krediyle alıyor yine herkes) Kalanıyla da güzelce yiyip içip karnını doyurabilen doyuruyor , kalanı aç. Tabi bu şekilde pamuk ipliğinde bir hayat sürüp giderken İnşaat-otomotiv-gıda sektörleri ve yan sanayileri dışında kalanlar da inanılmaz bir daralma var.

Bu sene benim gördüğüm patır patır dönen çekler , kaçanlar iflas edenler baya kötü gidiyor bu sene. Önümüzdeki yıl daha da karanlık geçecek diyorlar, Allah herkese güç sabır versin. Hele işverenlere üreticilere katmer katmer sabır versin.

bir düzeltme yapıyım cep telefonunda açığını bazı satıcılar bulmuş sattıkları malı telefon yedek parçası olarak gösterip taksit yapıyorlar..

HaKo
17-04-2015, 11:01
bir düzeltme yapıyım cep telefonunda açığını bazı satıcılar bulmuş sattıkları malı telefon yedek parçası olarak gösterip taksit yapıyorlar..

taksit yapmak istedikten sonra açığa gerek yok her türlü yapılır o taksit. En kötü her köşe başında kredi kartı tefecileri dolmuş gidip ordan kırdırıyor millet hemen zaten komisyonla.

Kahn23
17-04-2015, 11:03

Toptancı olduğu sürece sıkıntı yok. Taksit yapabiliyorlar.

darkmoon
17-04-2015, 11:12
küçük esnafda yapıyor adam misal iphone 5 ekran paneli satmış gibi gösterip yedek parça olduğu için taksit yapabiliyor..

ido
17-04-2015, 11:28
teknosa-vatan gibi yerlerde yapıyorki anında 36 aya kadar 1000 lirayı 1400 olarak

Thracian
17-04-2015, 11:39
Bu günlerde kendi isteğimiz ve ihtiyaclarımız doğrultusunda kemer sıkmaksak, çok yakında başkaları gelip boğazımızı sıkacak arkadaşlar. Biran önce acil ihtiyaclar dışında ne varsa kısmak borçları bitirmek gerektiğine inanıyorum. Özellikle Kredi kartı+Araç kredilerini derhal bitirin. Elden borçlarınız varsa vermeye çalışın, yakında geri isteyebilirler. Seçim öncesinde bütün borçlarınızı yeniden yapılandırın. Mesela 3 yıl kalmıştır borcunuza ama rakam evden biri işsiz kaldığında ödenemeyecek bi durumdadır. Bunu yapılandırıp tekrar 5 yıla çıkartılabilir ama ödeme gücü sağlanır.

MBuğra
17-04-2015, 11:48
Memleketteki dükkanda 6 senesir br milyoncu oturuyordu. Geçen ay dükkanı 1 gece de kapatıp kaçtı. Tefeciye zamanında borç yapmış, şimdi ödemeyediğinden kaçmış.

Bize de toplu kira borcu vardı 6bin kadar, üstüne şimdi dükkanı bıraktığından tahliye davası açmamız lazım, herşeyin hukuka uygun olması için. Bi de öyle 2bin vekalet ücreti kaçacak bi tarafımıza amk.

ido
17-04-2015, 12:04
dünü sizlere örnek vereyim gün içersinde toplam 8 satışım var bunların 5'i iptal oldu nedeni müşterinin bankaya oraya buraya aşırı borcu oldundan kırmızı kart oldundan v.s bunların içinde ögretmen-hemsire gibi çalışanlarda var

BugraH4N
17-04-2015, 12:08
Tekstil sektorunde desinatorum valla laleli bitti hayalet kasaba desek yeri firma olarak ihracatcıyla ancak donuyoruz oda 2 ileri bi geri. bu ay evlendim allahtan tel borcum patrona bide 1000 lira kira verene kadar gider 1500 kredi oder kendi evimi alırım deyip evi alana kadar :D gerci ondada cok düşündüm işsiz kalsam bekar olsam sıkıntı değil arkadaşlarla ortak evde tutar bi sekilde gecinirdim ama evlenince nasılsa bi şekilde o kirayı bulup odeyecem zihniyetiyle evi aldım valla ne yalan soyliyeyim içimde hep bi huzursuzluk. kemerleri sıkacam diyorum yok kardeş sıkılmıyor. hatunu servise bırakmam lazım onun için benzine para verecem. eh yemek içmek lazım. bide su bekarken ki lüksleri ki onları hala çözemedim bırakmam lazım. yeminle bi alışverişe giriyorsun cıkıyorsun 2 torba 250 tl yalan olmus.

kabaca hesaplıyorum
1500 ev taksidi
500 evlendik diğer ıvır zıvır taksitleri
300-400 benzin
250 sigara
500 faturalar
kredi kartı hep ayrı bi bela onu hesaplamadım bile

normalde eskiden araba aldığımda tüm modifiye parcalarını 1 hafta içinde alır aracımı boncuk gibi yapar gezerdim 2 aydır lastik capını 40 dan 45 ye cekecem onu yapamadım daha coiloveri spoileri müzik tesisatını koltukları katmıyorum yalan oldular yalan

Absyrtos
18-04-2015, 00:46
Market işleri çok durgun bir an önce kredi borçları kapatılmalı elde nakit para tutulmalı.

ERTAN
18-04-2015, 01:27
Market işi bu sene tamamı ile son buldu. 25 senelik esnaf babam işıkların yarısını yakarak kendince tasarruf yapıyor. Herkesin kredi borcu var taze para ele gelmeden borclara gidiyor herkesin.

volkan23
18-04-2015, 09:33
abi bu olaylar bu piyasa bana gecen seferki secimleri hatırlattı gecen secimden öncede böyle bi pozisyon yokmuydu nakıt sıkıntısı wardı mazot 4.50 olmuştu sonra secımlerden sonra ortam duzelmıştı bence aynı olaylar her secımden once ortalık ıyce karısıyor

bahadı-R
18-04-2015, 14:13
Volkswagen grubu oto yedek parça toptan ve perakende satışı yapmaktayım.Piyasa gerçekten 1999 yılından beri görmediğim kadar durgun ve sıkıntılı.İnsanlar para ödemekte gerçekten zorlanIyorlar.Kur sabit değil bir aldığımız malı bir daha aynı paraya alamıyoruz.Misal 6 ay önce 700 tl ye sattığımız malı şimdi 760-770 tl lere rafa koyamıyoruz.Seçim diyorlar ama bir şey değişmeyecek bu devir sadece insanları robot gibi yaşamaya mahkum etmekten fazla bir şey getirmiyor.Parası çok olan para İle para kazanıyor.Parası az olan ise yok olmamak için mücadele ediyor.Tek yol ayakta durmayı öğrenmek yada bir şekilde bir partiye bir cemaate yada bir kuruluşa sığınmak oldu güzelim ülkemde.İnanın cuma günleri sabahtan akşama kadar dükkana 40-50 tane dilenci geliyor ve hepsi bu işi meslek edinmişler.Taksi param yok eve dönemiyorum diye dilenen bile gördüm bu memlekette.

stlegal
18-04-2015, 14:34
39 yasindayim bu ulkede ne zaman kemeri sikin cok zor gunler bizi bekliyor dense aksine daha fazla is olur ..

Yigit-Y
18-04-2015, 16:35
Allaha şükür bunca serefsizlige rağmen dolara akaryakıta rağmen iyiyiz.

Restaurant , araç alım satim ve inşaat filan bir sıkıntı yok.

Ali Özdoğan
18-04-2015, 17:24
İddaa bayisiyim,misal 20 tl oynayan insanlar 5 tl oynamaya başladı bir kısımda komple oynamayı bıraktı.

cookies
19-04-2015, 01:28
Ne güzel en azından şikayet ediyorsunuz, şu an benim şikayet edecek bir işim bile yok.. Ne yazık ki :)

Almanci Tane-R
19-04-2015, 10:26
Biz gecen sene 40 yıllık pet su damacana firmasını kapattık bu piyasaya bu mazot fiyatlarına dayanamadık. Öğretmenliğe geri dönüş Yaptım mecburen. Allah herkesin yardımcısı olsun

chatlaxs
19-04-2015, 22:04
50 liralık motorsiklet sigortasını 5e böldüren 200 liralık traifik sigortasına 12 taksit olmuyormu diyen müşteriler çoğaldı, nakiti anca emekli, kart kullanmayan müşterilerde görür olduk oda 10 müşteride 1dir :)

ckrc
20-04-2015, 03:03
Babam MİA yani devlet kademesinin en yüksek göstergeli maaşını alan bürokrat,Annem emekli öğretmen. Arazi,kira,devletten gelen tarım desteği, vb. gelirleri düşününce Türkiye'de maaşlı çalışan kesiminin ortalamasının üzerinde bir gelirimiz var.

23 yaşındayım,bu güne kadar hiç bir zaman yemek,içmek isteyip,gezip,görmek isteyip gidemediğim yer olmadı. Ailecek hiç bir zaman "borç-harç-senet-sepet-taksit vb." maddi aksiyonlarımız olmadı, hep ayağımız yorganın içerisindeydi. 15 bin tl kazanıyorsak 12 bin tl harcayıp 3 bin tl kenara koyuyoruz mesela. Her zaman kenara koyulmuş 2,3 yıllık gelirimiz kadar bir birikimimiz var
Şu an kardeşimle beraber %50 bursla özel okulda okuyorum, 20 yaşımdan beri kendi evim,arabam var. (Tabi ki hepsini ailem aldı) etrafımda ki insanlardan gördüğüm kadarıyla bizim milletimiz "kredi,taksit vb." borçlarına kendilerini köle etmiş durumdalar.

Benim şu an aylık fatura giderlerim dışında 1000 tl hatta daha fazla bir cep harçlığım var ancak buna rağmen yarı zamanlı çalışıyorum bir kenara koymak adına ve her ay kenara kazandığım 500 tl'yi koyuyorum.

300 TL KYK Kredisini hiç dokunmadan bireysel emekliliğe yatırıyorum ki %25 devlet desteği benim ödeyeceğim faizden çok daha fazla oluyor. 5 sene sonunda.

Yazları fındık bahçelerimize gidiyorum, 30-35 tane ırgatın başında fındık topluyorum,patoza fındık veriyorum,çuvallıyorum,depoluyorum yanı afedersiniz it gibi çalışıyorum.

Özetle, Cumartesi günü reina'dan çıkıp albüm'e oradan çıkıp sortie'ye gidip bir gecede 400-500 tl'de yiyorum, perşembe günü pazar var meyve, sebze alışverişimi oradan yapayım daha karlı olabilir diyebiliyorum.

ancak arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla "ev eşyası-araba-cep telefonu-bilgisayar-kiyafet vb." tüketim ürünleri birer ihtiyaç değil lüks olmuş bazi insanlara göre, sırf bu lüksleri için 25 bin tl aylık geliri olan aile krediyle,taksitle aylık 30-35 bin tl harcama yapıyor. bu durum aslında iç piyasayı bitiriyor, görünüşe göre herkesin altında son model arabalar,1 milyon tllik residanslarda kira ilede olsa yaşamalar, cep telefonları vb. metasal zenginlikler var ancak kimsede para yok. Ekonominin lokomotifi denilen kendi uğraştığım sektor olan inşaat işleri bile olmayan paralarla dönüyor, müteahit demir aliyor sana daire vereyim diyor, çimento aliyor ipotekli arabayı veriyor vb.
Banka kredileri dönüyor ortalıkta sadece. bankalar paraları sağ cebinden alıp sol cebine koyuyor üzerine birde faiz kazanıyor. Esnaf,Zanaatkar vb. insanlarda tabi ki para kazanamıyor.

Ben hala 2001 model arabaya biniyorum çünkü işimi görüyor,masraf çıkartmıyor, sorunu yok,derdi yok neden değiştireyim ki ?
Babamın koruması,babamdan güzel arabaya biniyor mesela.
Okul otoparkına bir gidiyorum herkesin altında 2012 üstü arabalar var.
Yurtdışına gidiyorum, villaların önünde 2000-2001 model arabalar var, bizde memur olan kredi çekip passat alıyor hemen. Kasgo,sigorta derken binemiyor ama olsun passatı var.

pashaboy
07-11-2015, 14:24
esnaf abiler var mı işlerde artış?seçimlerden sonra iyice berbat olduk iş yok Allah yardımcımız olsun....

vectra-tuner
07-11-2015, 14:31
Boşuna bekliyorsunuz piyasaların açılmasını , Reel sektör krizde ve finansal krize (Bankaları kapsayan kısmı) ramak kaldı... Fed faiz artırığı anda girecez finansal krize., Hiçbir şey üretmeden borçlanarak zevki sefa sürerek yaşamanın sonu bu. :) Aksine beklemek biraz komik olur

MK8800
07-11-2015, 14:38
Boşuna bekliyorsunuz piyasaların açılmasını , Reel sektör krizde ve finansal krize (Bankaları kapsayan kısmı) ramak kaldı... Fed faiz artırığı anda girecez finansal krize., Hiçbir şey üretmeden borçlanarak zevki sefa sürerek yaşamanın sonu bu. :) Aksine beklemek biraz komik olur

Hic bir sey uretmemeden kasit nedir ? Bir de reel kriz ile finansal kriz asamali olarak gerceklesiyor sanirim yazinizdan boyle anliyorum . Durum boyle ise yine yorumunuza dayanarak tahmin ediyorum ki yaptiginiz genellemenin icine kendimizi de koyarsak ( madem ki uretmiyoruz ya da uretim alanimiz uretimden sayilmiyor ) biz son asamaya gelmisiz . Yazinizdan anladiklarim dogru ise suan ne yapilmali ? Oneriniz ya da bundan sonrasi icin aldiginiz sahsi tedbirler nelerdir merak ettin

vectra-tuner
07-11-2015, 14:47
Tedbir olarak alınması gerekenleri dün Dolar/Euro/Pound topiğinde yazdık elimizden geldiğince., Yapılması gereken ise ; Kredi kullanan arkadaşların mümkün olduğunda BCH yerine taksitli ve uzun vadeli krediye dönmesi (yanlız bu saatten sonra bankalar kolay kolay buna yanaşmaz) .. Mümkün olduğunda Büyük bankalarla çalışmak ve en sağlam olarak Ziraat bankası gibi... Lüx ve gereksiz olan harcamaları yapmamak, Aşırı stoktan kaçınmak gibi sıralayabilirim... Biz tebrimizi 2 senedir alıyoruz ancak son kararımız tamamen nakite dönüp yapmış olduğumuz İthalatı azaltarak stok eritmek şeklinde gidiyoruz ve kısa vadeli Bch tipi kredileri her an kapamaya hazır bir şekilde Nakit tutmak (Bankaların en çabuk geri çağırdığı Krediler Bch'dır... Ve direkt faizleri bir anda artırabilirler.. ) Örnek vereyim ; Bugün ekranlarda sürekli havalı sanatçıları kullanıp reklam yapan banka 2008 Krizinde ilk olarak kredileri çağırdı, Nasılmı yaptı? Diyelimki 100.000 Bch kullandınız ve karşılığında bankaya %20 fazlası olmak üzere 120.000 Teminat verdiniz!! Banka telefonla arayıp teminatları %100 orana çıkardığını bildirip Acil Olarak 200.00 Tl Çek getirin yada Kredinizi derhal kapayın!! 2008'de böyle bir sürü adamı batırdılar.. Kredi çağıran bankayı internetten biraz araştırma ile bulabilirsiniz...

CKN
07-11-2015, 15:19
benim işim mobilya sektörü.. bizim sektörün esnafları kan alıyoruz desede ben iş yapıyorum şükürler olsun... her seçimde olduğu gibi doların euro nun yükseleceği piyasaların alt üst olacağı önceden belliydi.. bunu göz önünde tutarak dolar bazlı üretilen (sünger kumaş vs) malzemeleri stok yapıp kendimizi oluşabilecek krizlere hazır tuttuk.. malesef ki bizim sektörün esnafı aldığı malzemleri ürünleri her daim vadeli alır sonunu pek düşünmez.. bir malı peşin alıp alırken kazanacaksın.. sermayen yoksa da kardeşim ticaret yapmayacaksın...

Yigit-Y
07-11-2015, 15:19
İşler iyi çok şükür.
Istikrar olsada olmasada iyi.

Cok şükür siyasetle bağlantılı değil bizim isler

huseyinturk
07-11-2015, 15:25
Genel olarak bir tatsızlık var piyasada. İnşaat sektöründeyim daire satışları ciddi durgunluk yaşıyor, öte yandan birim fiyatlar sürekli değişmekte haliyle maliyet arttığı için 4 liraya satamadığınız malı 5 liraya satmaya çalışıyorsunuz. Seçimden sonra bir şeyler olur dedik, olmadı. Bakan çok, aldığımız yüklü miktardaki kaporaları geri veriyoruz müşteri talebiyle. Bir taraftanda halk otobüsü çalıştırıyorum, ciddi anlamda bir azalma var yolcuda, gelirlerde.

Üreten değil tüketen toplum oluyoruz yavaş yavaş. Üretiyoruz ama ürettiğimizi genelde kendi içimizde tükettiğimiz için pek bir faydası olmuyor artı yönde.

Bir ülkede en karlı iş olarak al-satçılık görülüyorsa büyük sıkıntı var demektir zaten. Bunun farkına varmak zor değil. Arsa alıp satan adamlar hiç uğraşmadan o arsaya konut vs yapıp o arsayı geliştirip satan insanlardan çok kazanıyor şuan. Ne istihdam sağlanıyor, ne üretim söz konusu. Şuan oluşan bir durum değil bu 2000den beri alıp satan yüce görülüyor bu ülkede.

hakan876
07-11-2015, 15:35
Piyasa çok kötü cidden herkes yaşıyo bu durumu hayali paralarla dönüyo hayat son 3 5 yıldır.Esnafta çok kotu eskiden kart kredi vs bilmezdik pazara markete gidince herşeyden 3 er 5 er kilo alırdık kışlık kazakmı alınacak 3 er 5 er tane alırdık.Şimdi maaş gelıyo aksamına kredı taksıtı telefon faturası o bu derken ay sonuna 200 lırayla devam edıyoruz.Uzun zamandır doya doya kırmızı et yediğimi hatırlamıyorum.Alış veriş yapanda 200 er 300 er gram alıyo herseyden.Saçma bi sistem var son yıllarda gelir X harcamalar ihtiyaclar 5X.Pazara çıkıyosun 2 liralık sey olmus 5 lira kasaba giriyon 50 60 lira et.Araba bozuluyo 2 3 ay bekliyosun tamiri için vs vs Allah yardımcımız olsun , insanlar çok gergin inşallah böyle devam etmez korkuyorum

Wankel Batu
07-11-2015, 15:59
kentsel dönüsüm bölgesindeki yerlerde insaat yapiyoruz Rekabet cok oldugu icin sektörde kar payimiz düsük ama allahtan talep var bir türlü dönüyoruz

noelbaba
07-11-2015, 16:36
kentsel dönüsüm bölgesindeki yerlerde insaat yapiyoruz Rekabet cok oldugu icin sektörde kar payimiz düsük ama allahtan talep var bir türlü dönüyoruz
hangi bolgedesiniz ?

Wankel Batu
07-11-2015, 16:45
hangi bolgedesiniz ?

ümraniye atasehir

Wankel Batu
07-11-2015, 16:51
Sıkıntiyi daha cok arsa sahipleri ve belediyelerle yasiyoruz mesela kazim karabekirde bir yer icin 1.5 senedir izin bekliyoruz bi arka sokaktaki adama izin 1 ayda cikti + imara aykiri hareket ediyor.Sikayet etsen edicek yer yok kimsenin umrunda degil anlicaginiz herkes adimina yol veriyor özellikle bu konuda ümraniye cok sıkıntılı

sportwagon
07-11-2015, 17:49
Sıkıntiyi daha cok arsa sahipleri ve belediyelerle yasiyoruz mesela kazim karabekirde bir yer icin 1.5 senedir izin bekliyoruz bi arka sokaktaki adama izin 1 ayda cikti + imara aykiri hareket ediyor.Sikayet etsen edicek yer yok kimsenin umrunda degil anlicaginiz herkes adimina yol veriyor özellikle bu konuda ümraniye cok sıkıntılı

imara aykırı hareket etme olasılığı yok hemde ümraniye bölgesinde.... yapacağınız şey çok basit belediyenin imar müdürlüğünü büyük şehire ve bi m e re gerekçeleriyle sikayet ed i n bakın neeler oluyor sizin sokak için 5000 lik pilanlar çıkmamıştır

rdmmm
07-11-2015, 19:03
bimere şikayet edince öpüyorlar direk. Hem müteahhit firmaya, hem mal sahiplerine hem de yapı denetime direk gelip ceza kesiyorlar. Bizde inşaat sektöründeyiz İstanbul Maltepe civarı ve Esenyurt'ta şantiyelerimiz var. Mal sahipleri belediyeden çok uğraştırıyor elini verdinmi kolunu kaptırıyorsun.

yagizs
07-11-2015, 19:49
İnşaat ve Madencilik sektöründeyiz,

Geçtiğimiz senelere göre bu sene biraz daha fazla stok yaptık fiyatlar yükseleceği için, 3-4 aylık bir süre içinde ödemeler bizi epey bunalttı ancak uzun vadede, yani bu kış sezonu sonunda geri dönüşü çok iyi olacak, çok şükür bu seneyi de sorunsuz atlatacağız gibi duruyor. Akıllı hamleler yapıp, saçma sapan harcamalar yapılmadığı sürece bu kriz fırsata çevrilebilir, sadece tahsilatları iyi takip etmek ve müşteriyi iyi analiz etmek gerekli bence :icon_tup:

Hayırlı işler herkese..

MK8800
07-11-2015, 19:57
Musteri analizi bence 2013'den beri yalan oldu hele ki insaatta kismet nasip demek lazim , gunluk kirdirmak icin 50+ cek geliyorsa 30u insaat ya da insaat malzemeleri firmalari neredeyse . Risk almissiniz kar marji yuksekse degebilir belki ama yine de bende yukarida yazildigi gibi yuklu stoklamayi dogru bulmuyorum

onursumer
07-11-2015, 20:00

izini çıkarmamak için one surdukleri eksik nedir ?

bizde 11 ay kadar uğraştık bakırkoyde abuk subuk nedenlerle, sonunda büyükşehir'e dilekçe ile başvurduk şartlar yerine getirildiği halde bakırkoy ruhsatımızı vs vermiyor diye, biraz uğraştıktan sonra tebligatlar vs inşaata başlayabildik

MK8800
07-11-2015, 20:02
Ayrica imar - izin ile alakali sikinti yasayanlar var ise bizim ugrasan elemanlar var sirkette yardimci olunacak durum var ise yonlendiririm

vectra-tuner
07-11-2015, 20:04
12. Ay'ın 16-17 sinde Fed faiz kararını açıklayacak, faiz artırırsa ülke olarak hepimize geçmişler ola..Abd faizlerinin artması demek bizde çok büyük etki yapacaktır hem kur hem faizler üzerinde, o yüzden aşırı stoktan kaçınmak gerekir şahsi fikrim,çünki kur 3.4 bile olsa o malları satabilecek müşteri bulunmayabilir.

AşkınS.
07-11-2015, 21:42
Bu aralar ilginç piyasa, bir gün çook yoğun bir gün oturarak geçiyor.. üstüne birde hergün malzemelere zam geliyor. Müşteriye de yansitamiyorsun çoğu zaman..

noelbaba
07-11-2015, 22:22
dediklerine gore umraniye belediyesi en az belkide hic rusvet yemeyen belediyeler arasinda ilk 3e oynarmis : ) zaten gorsel olarakta surunuyor umraniye

denizalpakinci
09-11-2015, 00:17
İş makinaları yedek parça imalat ve satışı yapıyoruz.2012 yılından beri işlerin pek tadı yok son 1 buçuk yıldır yaprak kıpırdamıyor,iflasın eşiğinde firmamız.Bankalar biryandan sıkıştırıyor biryandan yeni işler yapmaya çalışıyoruz.Ciddi bir nakit sıkıntısı var piyasada,çek senet açık hesap çalışmayada kimsenin cesareti kalmadı artık.rFiyatlandırmamız için gelen teklif sayısı eskiden günlük 10 civarındayken şuan günlük 1-2 yi geçmiyor.Sabırla bekliyoruz piyasanın rahatlamasını.

darkmoon
09-11-2015, 07:54
bu ülkede zaten kriz var yıllardır.. sadece o kadar çok kaynağı belirsiz sıcak para girişi varki bu kriz hissettirilmemeye çalışıyor. üretimi olmayan montaj ülkesi diye tabir edilen bir ülkeyiz.. eskiden bir tarımımız vardı mercimeği eti bile ithal eder hale geldik..
üretimi olmayan dünyaya katma değeri olmayan bir dünya markası olmayan bir ülke zaten krizlerden de çıkamaz sıkıntılardanda kurtulamaz..

bakın şimdi asgari ücret 1300 tl olucak onun katma değerini iş veren iş yerinde çalışan insan sayısına göre işden çıkartarak orantılıycak.. yani 5 kişinin çalıştığı yerde 4 kişi çalışıcak .
5 kişi çalışırken 5250 tl toplamda asgari ücret veriyorsa iş veren.. 4 kişi çalıştırıcak 1300 tl den gene toplamda 5200 tl asgari ücret vericek.. olan işden çıkartılan o bir işçiye olucak tabi bu oranı işçi sayısı yüksek yerlere orantılayın bazı yerlerde bu işden çıkarmalar 5-10 belki 20-30 kişiye kadar varabilir..

Shifter
09-11-2015, 08:54
Hamdolsun Bize Yetiyor :D

M3CSL
09-11-2015, 09:35
İşsizlik bu kadar yüksekken asagri ücretin artması mantıklı değil bana göre..

HaKo
09-11-2015, 09:35
Tefeciyle al-satcı çatır çatır cebini doldururken bizim gibi istihdam sağlayan üreticiler kan ağlıyor döneceğiz diye. Bu ülkede üretim yapmak adam çalıştırmak haram bütün oklar sizin üzerinizde. Ne var ne yok satıp kiraya verip elindeki nakitle arsa al sat ev al sat milletin çekini kır ( faktöring oldu şimdi adı) senden iyisi yok. Türkiyenin en büyük hamalı eşşeği sanayiciler ne yazık ki. Biz olmasak ülke olmayacak ama kimse farkında değil.

Eworen
09-11-2015, 09:50
Üretim yapmak çok zor
Allah yardımcımız olsun.
Hammadde fiyatları uçar üretirsiniz satarken zamları yansıtamazsınız yansıtırsanız işi kaybedersiniz delinin biri gelir maliyetine verir sizin emekleriniz para etmez.
Hadi para kazandık diyelim işçi maliyetleri vergiler giderler dağ gibi olur gelen para daha havada hoop gider..
Yani bırakın para kazanmayı sanayici çark dönsün derdinde artık çünkü iş durabilir ama işletme giderleri durmaz ..
Batıcaz mı çıkacaz mı ne olucaz belli değil
Allah a emanet gidiyoruz bazen gidemiyoruz..
Rant yoksa parada yok bu kadar basit..

-Murat Özcan-
09-11-2015, 09:52
Muhasebe sektöründeyiz orta halli bir gidişat var memnunuz allaha şükür bunada şükür

MK8800
09-11-2015, 10:05
Tefeciyle al-satcı çatır çatır cebini doldururken bizim gibi istihdam sağlayan üreticiler kan ağlıyor döneceğiz diye. Bu ülkede üretim yapmak adam çalıştırmak haram bütün oklar sizin üzerinizde. Ne var ne yok satıp kiraya verip elindeki nakitle arsa al sat ev al sat milletin çekini kır ( faktöring oldu şimdi adı) senden iyisi yok. Türkiyenin en büyük hamalı eşşeği sanayiciler ne yazık ki. Biz olmasak ülke olmayacak ama kimse farkında değil.

Faktoring 3-5 ev arsa satip nakitiyle cek kirmaya denmez , ayrica bankadan faizle calisirken sikinti yok da yine kurumsal olup banka ile ayni vergilendirme sistemine tabii tutulan sadece adi banka olmayan sirketlere tefeci denmesi komik . Bir de 3-5 arsa satarak birakin firmasini acmayi , sadece ilk ceyrek vergisini bile odeyemezsiniz millette merdivenalti tahsilat yapilir algisi olusturmayin . Isi yapan var bir de yaptigini zanneden var .

turkerrr
09-11-2015, 10:07
sigorta acentesiyim ben kendi işimden memnunum iyiye gidiyor.

fakat birçok sektörden müşterim var onlarla sohbet ettiğimde hepsinin durumu aynı nakit yok işler kar bırakmıyor tahsilattan sürekli darbe yeniliyor vb.

ahmet3425
09-11-2015, 10:08
Uretim yapiyoruz ve ihrac ediyoruz. Hammaddelere gelen zamlar bizide zorluyor.

HaKo
09-11-2015, 10:09
Faktoring 3-5 ev arsa satip nakitiyle cek kirmaya denmez , ayrica bankadan faizle calisirken sikinti yok da yine kurumsal olup banka ile ayni vergilendirme sistemine tabii tutulan sadece adi banka olmayan sirketlere tefeci denmesi komik . Bir de 3-5 arsa satarak birakin firmasini acmayi , sadece ilk ceyrek vergisini bile odeyemezsiniz millette merdivenalti tahsilat yapilir algisi olusturmayin . Isi yapan var bir de yaptigini zanneden var .

Sen neden üstüne alındın ? Vergisini verip resmi işini yapana lafım yok zaten , şimdiki tefecilerin ismi factoring oldu dedim ben, dediğin gibi resmi yapan da var gayrı resmi de. Ben 16 yaşından beri tahtakale piyasasının içinde büyüdüm , kimin ne olduğunu çok iyi biliyoruz merak etme sen.

Orhan
09-11-2015, 10:15
işler iyi değil fiyatlar dibi gördü yıl sonu yaklaşıyor zam alabilecek miyiz emin değilim böyle zamanlarda zam alamadığımız yıllar oldu malesef

Schumi
09-11-2015, 10:17
Bende birşeyler karalayayım. Bilişim sektöründeyim. Bilgi İşlem departmanı olmayan firmalara dışarıdan (outsourcing) bilişim hizmetleri veriyorum. Kazancım ağırlıklı hizmet sektörü temelli bakım anlaşmaları. Ürün satışı ikinci plan. Lakin firmalar önünü göremedikleri için ihtiyacı hemde acil ihtiyacı olmasına rağmen yeni yatırımları yapmıyorlar. Artık işleri durma seviyesine gelen firmalar yeni yatırımlarını yaparken bizi 5-10 sene götürsün yerine 1-2 sene bizi götürsün. 2 seneye kim öle kim kala. O zaman işler açılırsa tekrar alırız diyerek ucuza günü kurtaran ama maalesef ölü yatırımlar yapıyorlar. Fiyatı bütçesi onaylanmış işler iptal oluyor. İptal değilde ileriki tarihlere öteleniyor. Bizim sektörde olanlar bilir. Muhasebe Finans müdürlerinden tutunda koca şirketlerin sahiplerine kadar bir süre sonra ahbap gibi olursunuz. Adam dürüst bir şekilde ne oluyor ne bitiyor anlatır. Dışarıdan günlük gülistanlık gözüken firmalar içerideki çalışanların haberi olmadan borç batağına girmiş büyük eli kanlı tefecilerden alınan paralar ile firma döndürülmeye çalışıyor yada işlerin güzel olduğu zamanda alınan Bodrum yazlıkları yada yurtdışı evleri satılığa çıkmış olabiliyor. Ağırlıklı çalıştığım sektörler ayakkabı imalat firmaları ve tekstil firmaları. Bu adamlar dolar çıksın yada insin istemiyor. Stabil olsun istiyorlar.

(Klavyede virgül yok maalsef. :))

HaKo
09-11-2015, 10:17
Üretim yapmak çok zor
Allah yardımcımız olsun.
Hammadde fiyatları uçar üretirsiniz satarken zamları yansıtamazsınız yansıtırsanız işi kaybedersiniz delinin biri gelir maliyetine verir sizin emekleriniz para etmez.
Hadi para kazandık diyelim işçi maliyetleri vergiler giderler dağ gibi olur gelen para daha havada hoop gider..
Yani bırakın para kazanmayı sanayici çark dönsün derdinde artık çünkü iş durabilir ama işletme giderleri durmaz ..
Batıcaz mı çıkacaz mı ne olucaz belli değil
Allah a emanet gidiyoruz bazen gidemiyoruz..
Rant yoksa parada yok bu kadar basit..

Aynı sıkıntıları biz de yaşıyoruz ne yazık ki. Kendi ham maddemizi üretemediğimiz sürece bu dışa bağımlılık yüzünden hep böyle olacak maalesef. Baktık önünü alamıyoruz küçülmeye gittik 4 ayda 30 kişi çıkardık işten. Yukarıda darkmoon yazmış asgari ücret arttırımı iş çıkışlarını arttıracak muhtemelen , zaten dönemiyor insanlar biraz daha işçiden kısacaklar yine. Yani değişen pek bir şey olmayacak asgari ücret artınca.

MK8800
09-11-2015, 10:18
Sen neden üstüne alındın ? Vergisini verip resmi işini yapana lafım yok zaten , şimdiki tefecilerin ismi factoring oldu dedim ben, dediğin gibi resmi yapan da var gayrı resmi de. Ben 16 yaşından beri tahtakale piyasasının içinde büyüdüm , kimin ne olduğunu çok iyi biliyoruz merak etme sen.

Ben piyasada buyumedim ama tefeci ile faktoringin ne oldugunu ayirt edip isini yapana da Tefeci damgasi vurup yanlis algi olusturmuyorum . Alinma mevzusuna gelince ayni isle ugrasiyoruz , kalkip da onune gelen tefeci damgasi vurunca birileri aciklama yapma geregi duyuyorum . Tahtakale piyasasi degil de kriz donemi hukumeti finanse eden kurumlar ( 2009 Rusya Narenciye krizi ve Ingiltere Kraliyet kredisi erken talebi konulari ) hakkinda bilgi sahibi iseniz az-cok bizim piyasadan da haberdarsinizdir.

darkmoon
09-11-2015, 10:20
yalnız burda sap ile samanı ayırt etmek lazım..

bazı sektörler zorunlu iş sektörleri yani onlar kolay kolay sıkıntı çekmezler çünkü zorunludur devlet zorunlu bırakmışdır o sektörleri..
misal muhasebe ,sigorta muhasebecisi olmayan şirket olmaz ya kendi iç bünyesinde vardır yada dışardan anlaşmalılardır zorunlu mecburidir çünkü.. sigortada öyle arabasına trafik sigortaıs yada zorunlu deprem sigortası yada diğer sigortalarını yaptırmadan gezebilen varmı yok çünkü mecburi..

bu insanlar herzaman para kazanır ama az ama çok.. bu tip sektörleri baz alarak ekonomi iyi kötü demek biraz bence yanlış olur. onu biraz ayırt etmek lazım..

HaKo
09-11-2015, 10:21
Bende birşeyler karalayayım. Bilişim sektöründeyim. Bilgi İşlem departmanı olmayan firmalara dışarıdan (outsourcing) bilişim hizmetleri veriyorum. Kazancım ağırlıklı hizmet sektörü temelli bakım anlaşmaları. Ürün satışı ikinci plan. Lakin firmalar önünü göremedikleri için ihtiyacı hemde acil ihtiyacı olmasına rağmen yeni yatırımları yapmıyorlar. Artık işleri durma seviyesine gelen firmalar yeni yatırımlarını yaparken bizi 5-10 sene götürsün yerine 1-2 sene bizi götürsün. 2 seneye kim öle kim kala. O zaman işler açılırsa tekrar alırız diyerek ucuza günü kurtaran ama maalesef ölü yatırımlar yapıyorlar. Fiyatı bütçesi onaylanmış işler iptal oluyor. İptal değilde ileriki tarihlere öteleniyor. Bizim sektörde olanlar bilir. Muhasebe Finans müdürlerinden tutunda koca şirketlerin sahiplerine kadar bir süre sonra ahbap gibi olursunuz. Adam dürüst bir şekilde ne oluyor ne bitiyor anlatır. Dışarıdan günlük gülistanlık gözüken firmalar içerideki çalışanların haberi olmadan borç batağına girmiş büyük eli kanlı tefecilerden alınan paralar ile firma döndürülmeye çalışıyor yada işlerin güzel olduğu zamanda alınan Bodrum yazlıkları yada yurtdışı evleri satılığa çıkmış olabiliyor. Ağırlıklı çalıştığım sektörler ayakkabı imalat firmaları ve tekstil firmaları. Bu adamlar dolar çıksın yada insin istemiyor. Stabil olsun istiyorlar.

(Klavyede virgül yok maalsef. :))

abi doların inmesi çıkmasını istemiyoruz çünkü maaliyet tutturamıyorsun. Şu 2 seçim arası artan döviz yüzünden ödediğimiz kur farkının haddi hesabı yok. Peki fiyatlara yansıtabiliyor musun, hayır imkansız.. Sabit kalsa millet önünü görecek ne kazandığını anlayacak. Şu an Türkiye de çoğu üretici banka faiziyle işçi maaşına çalışıyor emin olabilirsiniz. Zaten parayı eve yazlığa arabaya gömenlerin vay haline, genel de tekstilciler yapar ama o dediğini birden uçuk paralar kazanıldığı için düşüşü de o kadar hızlı oluyor :)

darkmoon
09-11-2015, 10:33
çevremde tanıdığım bir kaç iş adamı sektörde ismide bilinen iş adamları inşaat sektörü ağırlıklı diyim şu anda hiç bir iş proje yapmıyorlar..
şirket maksat evde oturmayalım adresimiz belli olsun diye açık..

cepden yiyorlar tabi onların yedi sülalesi cepden yese o paralar bitmez.. bildiğim bir şey varsa inşaat sektörünün durumu hiç iyi değil bir reklamlarda tv lerde dönen bir sektör var birde gerçek hayatta realitede dönen kan ağlıyan bir sektör var..

şu anda yerli alıcı az zaten daha çok avrupadaki gurbetçilere yada arap lara falan satış yapılmaya çalışılıyor.. o yapılan satışlarıda sanki türkiyedeki insanlar almış gibi lanse ediliyor..

bakın fed faiz arttırımı yaparsa ki yapıcak %90 sıkıntı büyük..

BARR
09-11-2015, 10:35
Reklam Sekötründe işler tıkırında, Ajanslar işlerini alıyor zira satmak için bizlere ihtiyaçları var :)

HaKo
09-11-2015, 10:38
çevremde tanıdığım bir kaç iş adamı sektörde ismide bilinen iş adamları inşaat sektörü ağırlıklı diyim şu anda hiç bir iş proje yapmıyorlar..
şirket maksat evde oturmayalım adresimiz belli olsun diye açık..

cepden yiyorlar tabi onların yedi sülalesi cepden yese o paralar bitmez.. bildiğim bir şey varsa inşaat sektörünün durumu hiç iyi değil bir reklamlarda tv lerde dönen bir sektör var birde gerçek hayatta realitede dönen kan ağlıyan bir sektör var..

şu anda yerli alıcı az zaten daha çok avrupadaki gurbetçilere yada arap lara falan satış yapılmaya çalışılıyor.. o yapılan satışlarıda sanki türkiyedeki insanlar almış gibi lanse ediliyor..

bakın fed faiz arttırımı yaparsa ki yapıcak %90 sıkıntı büyük..

200 liralık yeri 1.5 trilyona çakmaya çalışmazlarsa hepsinin işleri açılır bence :) Ama o balon sönmüş anlaşılan ben de aynı şeyi duyuyorum. Mahalle arası orta-lüks veya düşük bütçeli daire yapanların işleri gayet iyi ama bu residanscılar baya sıkıntıdaymış dediğin gibi.

BARR
09-11-2015, 10:40
Özellikle İzmirde orta-lüks ve mahalle arası inşaatlar direk yapılıp satılıyor :) İstanbul çakmacası rezidans! lar burda yemiyor :D

hakan876
09-11-2015, 11:09
Zaten inşaat sektörü bi ilginç oldu 3 kişiden 1 i müteahit olmus yada kalan 2 kişide alsatcı inanın 2 sene once mahallemde 100 120 ye satılamayan yerlere adamlar 300 350 400 bın lıra ıstıyolar gulunc rakamlar normal maasla calısan bı ınsan nasıl alacak anlamıyorum , ülkede üretim yok çalışanda yok denecek kadar az.

darkmoon
09-11-2015, 11:09
200 liralık yeri 1.5 trilyona çakmaya çalışmazlarsa hepsinin işleri açılır bence :) Ama o balon sönmüş anlaşılan ben de aynı şeyi duyuyorum. Mahalle arası orta-lüks veya düşük bütçeli daire yapanların işleri gayet iyi ama bu residanscılar baya sıkıntıdaymış dediğin gibi.

aynen insanların hesap kitabı yok.. o balon sönmedi ama mecburi el altından fazla dallandırıp budaklandırmadan ucuz fiyatlara veriyorlarki bankalara ödeme yapabilsinler.. bazılarıda yolun sonunu gördü şimdiden halasına dayısına malını mülkünü haciz ettiriyor.. :)

Shadow_Dancer
09-11-2015, 11:21
Ağır sanayisi olmayan, tarım üretimi bitmiş, tek kalkınma modeli betona; haliyle ranta dayalı bir ekonomik sistemin stabil kalmasını beklemek zaten aptallık..Bu sistem sadece her türlü al sat yapana, kriz fırsatçısına yarar.. Belli kesim elindeki sermayeyi neden üretime yatırıp riske atsın ki ? Mis gibi avanta vurmak dururken..

Geçen sene 1 milyon doları olan adamın şu anda ne para vurdugunu bilmek için alim olmaya gerek yok.. Tabii ki kimseyi suçlayamam; forumda da açık açık bunu söyleyen arkadaşlar bolca mevcut.. Bu iş bedelli askerlik gibi, sistem kötüyse adam ne yapsın, eline gelen fırsata yok mu desin..

Ekonomi istikrar kararlılık ve belirli politika işidir. Ayagımıza gelen fırsatları elimizin tersiyle itmeyip beton yerine üretimle büyümeyi seçseydik şimdiye başka şeyleri konuşuyor olurduk.. Katma degeri yüksek olarak ürettigimiz hiç birşey yok..

exclusive
09-11-2015, 11:34
2.el araçlarınız ne alemde arkadaşlar ? bizde satışlar bitik telefon bile çalmıyor

ahmet3425
09-11-2015, 11:36
Bankalarda kuculmeye gidiyormus. Bir cok banka toplu isten cikarma yapiyor. Buyuk bir turk bankasi hisselerini katara satiyormus karlilik az diye. Buda calisanlara ciddi anlamda yansiyacakmis. Yuksek maas alan kidemli calisanlar gidecek yerine asgari ucretle calisan yeni mezun yada deneyimsiz elemanlar alacakmis. Gerekcede soyle; bizim butun sistemlerimiz zaten otomatik deneyimli elemana ihtiyac yok ucuz elemana ihtiyac var.

Kapitalist zihniyet sampanyasini yudumlarken isci sinifi acaba beni ne zaman cikaracaklar psikolojisiyle isine gidip geldigi bir ulkede yasiyoriz. Yazik bu insanlara

M3CSL
09-11-2015, 13:49
Bankalar eskisi gibi kredi vermiyor zaten riske girmiyor koçfinans filan, faizler düşeceğine daha yükseliyor.

darkmoon
09-11-2015, 14:01
bankalar verdiklerini toplayamıyorlar sahte iflas veren verene.. millet amcasına kayınçosuna haciz koydurtmuş paraları onların hesabına atmış paravan şirketler kurmuş naylon poşet gidiyor..

eleanor
09-11-2015, 20:07
Bir digital platform bayiliğini işletmekteyim. 3 yıl önce ayda 2000 civarı abonelik açarken, 2015 ocak-ekim arasında sadece 742 abonelik yapmışım. Geçen seneye kadar deliler gibi tüketen bir millettik. 2 yıldır çağrı merkezime vasıfsız 1500 tl maaş + sigorta saat sabah 10:30 akşam 20:00 saatleri arasında çalışacak personel bulamadım,bulamıyorum. Kendi ayağımıza sıkıyoruz milletce.

MBuğra
09-11-2015, 20:22
2.el araçlarınız ne alemde arkadaşlar ? bizde satışlar bitik telefon bile çalmıyor

Bizde nakit paramızla araba bulamıyoruz. Nasıl piyasa anlamadım.

Thracian
09-11-2015, 20:58
Rus pazarı turizmcisiyim. 2014 agustosta 34 olan ruble, 2014 ekimde 40 ruble, geçtiğimiz kış 80 rublelere kadar çıkıp, yaz sezonunda 65 rublelere geldi.

Yani geçen sene 1000 usd maaş alan adam bu sene 500 usd maaş almaya başladı. Aynı ruble maaşı aldığı için. Haliyle turizm %24 düştü toplamda. Üstelik sektörün 3. Büyük firması TEZ tour un batışı, arkasından 1. Büyük turu pegas touristik gecen sezon mısırdan etkilendi bu sene rusyadan. Ödemeleri salladı. Bir küçük operator brisco nun zaten ödeme sıkıntısı varken, gecen hafta uçagı sharm - st petersburg uçagı düştü, ödemeleri sallamaya başladılar.

Bütün sıkıntılar ülkenin en büyük döviz girdilerinden birinde. Normal sezonun üç katı otel el değiştirdi.

Bu mesajı yazarken bile yolda, gecen seneden alacagımı almaya gidiyorum. Yalvar yakar 1 yıl sonra, alacagımdan %15 feragat ederek almaya gidiyorum. Üstelik 7 ay sonrasına çek şeklinde

0M42
09-11-2015, 21:31
Boşverin bunları insanlar lüks yaşayamamanın, sidik yarışı yapamamanın sıkıntısını çekiyor hepsi bu.

TolgaUs
09-11-2015, 21:43
Ülkede ev kredisi çekermiş gibi 36 ay taksitle sırf ona buna hava olsun diye iphone a girişenler var la.
Para toplu halde yurtdışına akıyor. Kimse ülkeyi nasıl geri götürdüğünün farkında değil.
Beylikdüzünde konut evleri geçen sene 300 350 arasıyken şuan 550 600 arasında. ne olduda %100 arttı mesela.
Asgari ücretle çalışan bir adam bu evlerde imkanı yok oturamaz. Sadece asgari ücretle çalışan adamı ezen patronlar oturabilir.
Buda insanlara o evde oturmak için insanlara kötü davranıp onları ezmen gerekiyor fikrini aşılatıyor.

vectra-tuner
09-11-2015, 21:55
Ne demiş Atatürk, "Üretmeden tüketen toplumlar önce haysiyetini, sonra vatanını kaybeder" olay budur. Neye bakarak söylemiş, bence Osmanlıya bakarak bunu söylemiş... Borç borç sonu bu.. Türk milleti borçla lale devri yaşadı, şimdide kuruş kalmadı kazandığı faizle krediye gidiyor.. Ne olucaktı ya? Şimdi o paraların ödenme vakti geldi..

vectra-tuner
13-11-2015, 20:13
Bir güncelleyelim, seçim sonrası işleri açılan varmı? Bizde sene sonu hareketi yok, hani yinede teker bir şekilde dönüyor ama hep kredi ile dönüyoruz.. Vadeler çok uzadı 5 aydan aşağı çek yazan kalmadı.. Ya sizlerde nasıl durumlar?

Yigit-Y
13-11-2015, 22:30
Secim oncesi ve sonrasi is yoğunluğum aynı.

Sıf bunlara oy vermesinler diye bizde asgari ucret 3 aydir 1.300 tl :)

Sanırım yine de vermisler :)

Isler istikrar gibi :)

sagi
14-11-2015, 10:01
http://www.sozcu.com.tr/2015/ekonomi/2016da-turkiyeyi-hangi-zorluklar-bekliyor-983842/?utm_source=sm_fb&utm_medium=free&utm_campaign=ekonomi

sercanavcı
14-11-2015, 10:10
seçimden sonra biraz açıldı daha önce anlaşma yapmaya yanaşmayan adamlar kendileri aramaya başladı seçim belirsizliğinin kalkmasından dolayı pozitif ileriye dönük ivmelenme var şu an.

i-vtec07
14-11-2015, 10:11

bayramdan önce telefonum susmuyodu symbol aracım için, bayramdan sonra 1 allahın kulu aramadı, taki ilanın bitmesine 2 gün kala yani geçtiğimiz çarşamba , o arayanada verdim zaten .

piyasa ölü bence abi, ilanlardaki araçlar hep aynı , piyasasından 1000-2000 ucuz olan araçlar satılıyo sadece .

MK8800
14-11-2015, 10:17
Yaz sonundan beri insaatta hareket var , genelde cekler odenmiyor falan muhabbeti geciyor ama dis cephe zorunluluguna kopuk dahil edildiginden beri imalata yetisemiyoruz . 1 2 aylik ihalelerde durgunluk vardi onlarda secim sonrasi normale dondu . Yani oncesi sonrasi insaat harici pek degisiklik olmadi seyrinde gidiyor sikinti yok .

vectra-tuner
14-11-2015, 10:30
Bizde en büyük sıkıntı vadelerin aşırı uzaması , Birde bu Fed yüzünden bankalar beklemeye geçti... Bakalım ne olucak