PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yurtdışından Araba Getirme / Yabancı Plaka Soru - Cevap Hakkında Herşey

N0M4dh
11-12-2014, 15:29
Merhaba;

Öncelikle forumumuzda yaklaşık her hafta bu konu ile ilgili bir başlık açılmakta bu yüzden bu başlığı açma ihtiyacı duydum mümkünse bu başlığı sticky yaparlarsa hem forum kirlenmez hemde paylaşımı arttırırız.

Ben herhangi bir gümrük firmasında çalışmıyorum / mevzuatı da yakından takip etmiyorum fakat 3 aylık uğraş sonrasında mavi kart vasıtası ile MA plaka bir RX8 sahibi olarak bir çok kişinin sorularına cevap verebileceğimi düşünüyorum.

Hadi başlayalım; yurt dışından araba nasıl getirilmekte? bildiğim kadarı ile 6 resmi yol var (burada eksik olan varsa lütfen eklemekten çekinmeyiniz)

1- Bir firmadan master franchise almak, ve distribütör olmak.

2- Araç ithalat belgesine sahip bir firma olmak; (0 olması koşulu)
*burada özellikle hassas olan şey vergi konusu bizim gray (gri) market olarak tabir ettiğimiz durumda bir çok firma bu belge ile arabaları yurt içine soktu, ötv kdvsi tam ödenmedi ve daha bir sürü karanlık nokta var tabi..
*Bu yol ile araba getirtilecek olursa fatura esas alınıyor dikkat etmek lazım, donanımdan dolayı fatura şişiyor, şişince vergi artıyor..

3- Yabancı vatandaş olmak; (birincil derece akrabalar kullanabiliyor)
*6 aylık süre ile istediğiniz araç gelebiliyor, kendi plakanızı ülke içerisinde kullanıyorsunuz.

4- Yabancı vatandaş olup, Mavi karta sahip olmak (oturma ve çalışma iznine sahip olmak) : (birincil derece akrabalar kullanabiliyor)
*Herhangi bir yaş, model vs sınırlaması yok, MA dan MZ ye kadar sıralı plaka çıkıyor tabi içlerinde elçilik vs gibi durumlardan dolayı değişiklik olabiliyor.
* bakın hiç ötv, kdv ödemezsiniz doğru ama bu işin teminatı ve MTV si var! yani vergisiz doğru ama eksik bilgi var.
// Benim bu konuda bilgim iyidir, her türlü soruyu cevaplarım//

5- Yurt dışında yaşayan vatandaşın (yabancı / Türk/ çifte vatandaşın)Kesin dönüş hakkı;
*bu sadece 1 defa ya mahsus bir hak ve sizin yurt dışında o devletin belirlediği süreler içerisinde orada ikamet ettiyseniz bu hakka sahipsiniz.
*en fazla 3 yaş sınırı var
*örneğin 2000 öncesi kıbrıstan ZZ (zorunlu ziyaretçi) plakalarının 5 sene orada okuyanlarla birlikte Türkiye'ye gelmesi, almanya da 10 sene idi.
*araç en az 3 sene sizin üzerinizde kalacak.

6- Millileştirme yolu; herhangi bir biçimde yabancı bir vatandaşa ait olan arabayı gerekli vergiler ödeyerek, Türk Plaka hakkı kazandırması..

7- Bulgaristan, Arnavutluk, Gürcistan plaka konuları;
*Ben Kayseri Osb de mobilya sektöründe bilgisayar uzmanı olarak görev yapmaktayım, biliyorsunuz Türkiye mobilyasının %60 nı biz burada üretiyoruz, özellikle ahşap konusunda yukarıdaki ülkeler ile devamlı da ticaret halinde, Gürcistan yasalarına göre siz aktif ticaret yapan bir şirket olduğunuzda hem o tarafta hemde bu tarafta max 6 ay kullanmak üzere aracınıza herhangi bir işlem yapmadan kullanabilirsiniz, (buradaki x firmasındaki dış ticaretçiler bu tip plaka/arabayı yaklaşık 6 senedir kullanmaktalar. Ha şimdi uyanı milletimiz "aktif ticaret yapan bir şirketin çalışanı " gibi görünüp güzel arabaları kullanmakta bakın bu işin hiç bir garantisi yok ve çiğnenen yasaları sayacak olursak;

a-şirket çalışanı gibi gözüktüğünüz için şirkete karşı yükümlülükleriniz.
b-bu araç aktif ticaret yapan şirketin, yarın öbür gün olası bir borçlandırma konusu, haciz gelme durumu.
c-Sgk hizmet dökümü; bakın sgk henüz bu olayı kavramadı siz 3 gün sonra bunun garantisini verebiliyor musunuz? 2 farklı ülkede sigortanız çıkacak? veya dış devletler " bunlar bizden emeklilik hakkı kazanırsa ne olacak?" kaygısına düşerler ise?
d-MTV konusu, bu ülkenin havasına herhangi bir egzos salınımını yapıyor iseniz bedelini ödeyeceksiniz 100 lük motor bile ödüyor koskoca hummer ödemiyor?
e-change olayları vs den dolayı emniyetin gözünün bu konu üzerinde olması.

Daha kim bilir kaç yasayı çiğnemekte, kısacası 7. yol bana hiç güven vermiyor.

Dipnot: Şirketin imzalı yetkilisi olup aracı "sözde satış hakkı" kazanıyorsunuz, ***** sitedeki "devretme hakkı bu". kısacası yukarıdaki riskler kalkmıyor.
-------------------------------------------------
Şimdiye bu başlık altında konuşabiliriz.

Mythos
11-12-2014, 15:43
yurtdisinda yasayanlar icin, arac trye girerken mi 3 yasindan buyuk olmayacak yoksa burada satin alindiginda mi?

N0M4dh
11-12-2014, 15:53
yurtdisinda yasayanlar icin, arac trye girerken mi 3 yasindan buyuk olmayacak yoksa burada satin alindiginda mi?

şimdi yurtdışından kesin dönüş yaparak yanınızda getiriyor iseniz araç 3 yaşından büyük olamıyor.

6 ayda bir buraya gelecek iseniz zaten yabancı plaka ile dolaşacaksınız.

Ha yabancı olup mavi kart olmadan burada geçici ikamet edipte yabancı plakalı araç alacaksanız o işin prosedürü çok zorlu o konuda uyarayım.

Amazing
11-12-2014, 16:00
Ben çift vatandaşım hem bulgaristan hem türkiye.

Bulgaristandan araba alsam Benim için kurallar nedir ?

N0M4dh
11-12-2014, 16:05
Oradaki türk öğrenciler de sizin içinde;6 ay bu araç türkiye'de kalabilir, yabancı plaka ile trafiğe çıkabilirsiniz. Türkiye'de satışını Bulgar bakın altını çiziyorum bulgar vatandaşı olmak şartı ile satışını yapabilirsiniz.

Zaten Ruhsatınızda "Gümrük Bakanlığı izni ile" diye bir ibare olur.

M_PROJECT
11-12-2014, 16:13
Ben çift vatandaşım hem bulgaristan hem türkiye.

Bulgaristandan araba alsam Benim için kurallar nedir ?

kısacası max 6 olmak üzere bulgar plaka bir araca Türkiye sınırları içerisinde binebilirsin .

Durango
11-12-2014, 16:27
6. Maddeyi biraz açabilirmisiniz?
Bu kural ma-mz plakalar içinmi direk yabancı plakalı araçlar içinmi geçerlidir ?

Molev
11-12-2014, 16:41
Klasik araçlar ile ilgili bilgide alabilirmiyiz ?

N0M4dh
11-12-2014, 16:50
6. Maddeyi biraz açabilirmisiniz?
Bu kural ma-mz plakalar içinmi direk yabancı plakalı araçlar içinmi geçerlidir ?

Şimdi 6 madde millileştirmeyi biraz açalım;

Öncelikle millileştirme için bu arabanın türkiye'de muadili / o tescillenmiş markanın o ürünün gelmiş olması lazım veya varyasyonlarının gelmiş olması lazım.

sonra makine mühendisi odasının onayı ile trafiğe uygundur belgesi lazım ondan sonra muayne vs.

kısacası sağdan direksiyon mevzusu ile benzer bir prosedür.

bu arabanın millileşmesi için en az 3 sene kalması gerekiyor, yani siz r34 çü iseniz 1 günde millileşmiyor.

onur_si
11-12-2014, 16:53
Oradaki türk öğrenciler de sizin içinde;6 ay bu araç türkiye'de kalabilir, yabancı plaka ile trafiğe çıkabilirsiniz. Türkiye'de satışını Bulgar bakın altını çiziyorum bulgar vatandaşı olmak şartı ile satışını yapabilirsiniz.

peki kıbrısta çalışan arkadaşımın aracını vekalet ile tr de kendim 6 ay kullanabilirmiyim
2. si vekalet belgesini kıbrıstan mı almam gerek veya tr ye girerken gümrükten mi ?

N0M4dh
11-12-2014, 17:14
peki kıbrısta çalışan arkadaşımın aracını vekalet ile tr de kendim 6 ay kullanabilirmiyim
2. si vekalet belgesini kıbrıstan mı almam gerek veya tr ye girerken gümrükten mi ?

Kıbrıs'ta okumuş birisi olarak 2015 ocaktan itibaren sağdan direksiyon dışında araç tescillenemiyor, ruhsat yenileyemiyor, adada trafiğe çıkama konusu hala tartışma halinde.

Ben vekalet ile Türkiye'ye sağdan direksiyon ile trafiğine çıkamayacağını düşünüyorum. Çünkü bekar olan Mavi plaka sahipleri bile 1 kişiyi tanımlayıp ruhsata yazdırıyor, siz Türkiye ruhsatı bulunmayan araba için herhangi arabanın resmi evrakında olmayan bir yazı ile trafikte dolaşabileceğinizi düşünmüyorum.

Her şeyden önce iç işleri bakanlığına bağlı herhangi bir durumda atıyorum trafik cezası yediğinizde sizden nasıl tahsil edilecek? Anca gümrükten çıkış yapınca ya hiç çıkmazsa bu araba şeklinde düşünceye sahipler o yüzden bizden teminat alıyorlar..

Bir ikincisi siz bu arabayı sahibi olmadan gümrükten içeri nasıl sokacaksınız, anca sahibi sokacak, e sahibi Türkiye de değilse veya arabasız çıkınca bu vatandaş pasaport kontrolünden nasıl geçecek?

onur_si
11-12-2014, 17:28
Kıbrıs'ta okumuş birisi olarak 2015 ocaktan itibaren sağdan direksiyon dışında araç tescillenemiyor, ruhsat yenileyemiyor, adada trafiğe çıkama konusu hala tartışma halinde.

Ben vekalet ile Türkiye'ye sağdan direksiyon ile trafiğine çıkamayacağını düşünüyorum. Çünkü bekar olan Mavi plaka sahipleri bile 1 kişiyi tanımlayıp ruhsata yazdırıyor, siz Türkiye ruhsatı bulunmayan araba için herhangi arabanın resmi evrakında olmayan bir yazı ile trafikte dolaşabileceğinizi düşünmüyorum.

Her şeyden önce iç işleri bakanlığına bağlı herhangi bir durumda atıyorum trafik cezası yediğinizde sizden nasıl tahsil edilecek? Anca gümrükten çıkış yapınca ya hiç çıkmazsa bu araba şeklinde düşünceye sahipler o yüzden bizden teminat alıyorlar..

Bir ikincisi siz bu arabayı sahibi olmadan gümrükten içeri nasıl sokacaksınız, anca sahibi sokacak, e sahibi Türkiye de değilse veya arabasız çıkınca bu vatandaş pasaport kontrolünden nasıl geçecek?
araç sol direksiyon onda sorun yok, ben kıbrısa gitsem araç sahibiyle beraber tr ye gelsek girişte sigorta vs yaptırılıyor zaten ama tr de aracı ben kullanırken evrakta sıkıntı çıkarırlar mı onu bilmiyorum bana vekalet verebiliyor mu, polis illa araç sahibi gelsin derse o zaman olmaz

blow07
11-12-2014, 20:58
araç sol direksiyon onda sorun yok, ben kıbrısa gitsem araç sahibiyle beraber tr ye gelsek girişte sigorta vs yaptırılıyor zaten ama tr de aracı ben kullanırken evrakta sıkıntı çıkarırlar mı onu bilmiyorum bana vekalet verebiliyor mu, polis illa araç sahibi gelsin derse o zaman olmaz

TR plakalı aracı KKTC'de araç sahibinden başkasının kullanması yasak olduğuna göre aynı sistem bence buradada geçerli olabilir tahminim.Onu en iyi Mersin Taşucu gümrüğü bilebilir.

AEM
12-12-2014, 00:49
Ben şöyle bişey sorucam, benim ailem 1978'de Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmış. orada 15 sene kalmışlar.. Şuan araç getirme hakları var mı? ( Daha önce hiç araç getirmemişler. )

Amazing
12-12-2014, 12:43

kısacası max 6 olmak üzere bulgar plaka bir araca Türkiye sınırları içerisinde binebilirsin .

Peki 6 ay araç ordamı kalması lazım gir cık yeterli olmuyormu.

Başka bir forumda arkadaşlar gürcistandan getirmekle ilgili konu açmışlar okurmusunuz. gir cık yeterli deniyor bu konu hakkında bilginiz varmı?

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60258.0

M_PROJECT
12-12-2014, 13:21
Peki 6 ay araç ordamı kalması lazım gir cık yeterli olmuyormu.

Başka bir forumda arkadaşlar gürcistandan getirmekle ilgili konu açmışlar okurmusunuz. gir cık yeterli deniyor bu konu hakkında bilginiz varmı?

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60258.0

gir çık malesef mümkün değil , şöyleki aracın da sizinde 6 ay ülke dışında kalmanız lazım . Eskiden sadece araç için bu kural vardı artık pasaport sahipleri de 6 ay yurt dışında kalma zorunluluğuna tabi .

ya kısaca şunu belirteyim , ucuza , bedelsiz vsvs Türkiye sınırları içerisinde 6 aydan fazla araç ile dolaşmanızın mümkünatı yok . Bu vergi dayatmalarının içinde devlet sizden parasını almadan hiç bir keyfi işinizi yapmanıza musama tanımaz .

İmkan olsa zaten bizler gibi çifte vatandaşlık taşıyan bir çok kişi bu yollara başvurudu . Avrupada yaşayıp 6 ay Türkiye'ye gelip araçla dolaşanlar veya dolaşmak isteyenleri ayrı tutuyorum . Yasal sınır 6 ay ötesi kanunsuz bir yol . Gürcü'den alınan araçlar kanunsuz şekilde dolanıyor .

M_PROJECT
12-12-2014, 13:24
Ben şöyle bişey sorucam, benim ailem 1978'de Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş yapmış. orada 15 sene kalmışlar.. Şuan araç getirme hakları var mı? ( Daha önce hiç araç getirmemişler. )

kesin dönüş yaparken permi hakkına başvurulabiliniyor , zaten muhaf olunan vergiler çok ciddi bir avantaj sağlamıyor .

Amazing
12-12-2014, 13:29
kesin dönüş yaparken permi hakkına başvurulabiliniyor , zaten muhaf olunan vergiler çok ciddi bir avantaj sağlamıyor .

Yani gürcistandan alsak istedigimiz gibi gezebilirmiyiz ?

M_PROJECT
12-12-2014, 13:39
Yani gürcistandan alsak istedigimiz gibi gezebilirmiyiz ?

polis çevirmesinde sorun çıkarsa hakkınızda sahtecilikten tut vergi kaçırmaya kadar bir çok dava açılabilinir , bu riskleri alırım diyorsan istediğin gibi gezebilirsin .

yukarıda da söyledim , bu ülkede vergisini ödemeden kimse size sefa sürdürmez . Gürcülerin patlaması yakındır ...

johnie
12-12-2014, 13:39
Geçenler de site de yayınlanmıştır sanırım. Gürcü plakalı Araçlar Trabzon mu Mersinde mi ne çok olduğundan dolayı hepsine el koyuldu diye haber çıkmıştı. İstanbulda bu olay nasıl olur bilemem ya da x bir şehirde.. Bulabilirsem link i de paylaşacağım

hddsheriff
12-12-2014, 13:53
son 1 aydır "SY" plaka işareti olan arabalar görmeye başladım. İnternetten bakınca Seyşel adalarının plaka işaretiymiş "SY". Seyşeller nere İstanbul nere gürcü muhabbeti gibi bir açık mı buldular ki bu kadar çok görmeye başladım.

N0M4dh
12-12-2014, 16:37

Kesin dönüş işlemleri belirli kağıtlarla oluyor, siz oradaki belirli haklardan vaz geçiyorsunuz, yani ben kesin dönüş yapıyorum demekle bitmiyor. Ben eğer kağıtlar imzalanmış ise getirilemeyeceğini düşünüyorum.

Sizin ailenizden (1. derece kan akrabası) hiç birisi alman vatandaşı olmamış mı?

N0M4dh
12-12-2014, 16:38
polis çevirmesinde sorun çıkarsa hakkınızda sahtecilikten tut vergi kaçırmaya kadar bir çok dava açılabilinir , bu riskleri alırım diyorsan istediğin gibi gezebilirsin .

yukarıda da söyledim , bu ülkede vergisini ödemeden kimse size sefa sürdürmez . Gürcülerin patlaması yakındır ...

7. maddede zaten detayla işlenen suçları açıklamışım :)

MURAT_HLX
12-12-2014, 17:36
şimdi yurtdışından kesin dönüş yaparak yanınızda getiriyor iseniz araç 3 yaşından büyük olamıyor.

6 ayda bir buraya gelecek iseniz zaten yabancı plaka ile dolaşacaksınız.

Ha yabancı olup mavi kart olmadan burada geçici ikamet edipte yabancı plakalı araç alacaksanız o işin prosedürü çok zorlu o konuda uyarayım.

banada bursa gümrüğünden denilen eğer kesin dönüyorsanız bunuda ibraz edip belgelerle gelmeniz dahilinde aracın yaş sınırı olmadan getirebiliyorsunuz yönünde oldu.

_Emre_
12-12-2014, 18:27
MA plakalı bir araç var almayı çok istediğim. Yasal bir yolu var mıdır?

blow07
12-12-2014, 19:19

Malesef yok

blumenberg
12-12-2014, 19:23

var yabancı bir hatunla evlenirseniz :)

cerkez_kral
12-12-2014, 23:21
arkadaşlar gürcü işi patlak verdi yaklaşık bi ay önce mersinde çoğu gürcü araç toplandı ve tasişe verilecek bi hafta içinde konu bakanlıga gitmiş sanırım tüm türkiyede gürcü araçlar baglanacak varsa etrafınızda bilgilendirin

redtop
12-12-2014, 23:50
Kısacası 3 kuruşa 5 köfte olmazmış.Kaldı ki koç gibi TR plaka ortasınıf bir aracın karizması dış plaka üst sınıf bir araçtan daha fazla.Doğuda 06 -34 karizması gibi..
Ticaret gereği gerçekten gerektiği halleri anlarım.Yada offroad - etap yarışları için hazırlanıp getirilmiş yarıştırılıp geri gönderilen araçları da anlarım.Ama bunun haricinde normal koşullarda
itibar etmeye değer bir şey görmüyorum.

KING
13-12-2014, 13:21
Ben de bildigim bir konuyu ekliyim.

Bedelsiz Ithalatta (adi neden boyle bilmiyorum) OTV, KDV, vs tum vergileri oduyorsyunuz. Sadece %10 gumruk vergisinden muafsiniz. Araba icin proje ciziliyor, TSE uygunluk belgesi, karayolu uygunluk belgesi, bir suru evrak isi var. Bunlari yaptirdiktan sonra dosyanizin bir sureti Yesilkoy gumruk bir sureti de trafik subede olmak sartiyla 1001 prosedurden sonra TR plaka oluyorsunuz. Arac Turkiye giris tarihi itibariyle en cok 3 yasinda olabilir ve yurtdisindayken en az son 6 ay sizin adiniza ruhsatli ve sigortali olmasi lazim. Bir de yurtdisinda herhangi bir borcu olmamasi lazim.Ha bir de ruhsatiniza satilamaz diye bir ibare koyuyorlar. 1 yil sonra kalkiyor. Karli bir yol degil bu.

Benim merak ettigimse su. Yabanci - Turk firma Is Ortakligi var diyelim, ya da direk yabanci sirketin Turkiye subesi. Sirket adina yurtdisindan arabayi alip Turkiye'ye getirebiliyor muyuz? Ya da sirket adina MA plaka araba alinabiliyor mu? Bunun detaylarini biri anlatabilirse cok merak ediyorum.

Frid
13-12-2014, 13:52
gümrüğe bırakılan yada el koyulan araçların ihale usulü tekrar satış süresi nedir? en mantıklı yöntem bu ama beklemek ve ihalede şans olması gerek :)

N0M4dh
13-12-2014, 22:56
Ben de bildigim bir konuyu ekliyim.

Bedelsiz Ithalatta (adi neden boyle bilmiyorum) OTV, KDV, vs tum vergileri oduyorsyunuz. Sadece %10 gumruk vergisinden muafsiniz. Araba icin proje ciziliyor, TSE uygunluk belgesi, karayolu uygunluk belgesi, bir suru evrak isi var. Bunlari yaptirdiktan sonra dosyanizin bir sureti Yesilkoy gumruk bir sureti de trafik subede olmak sartiyla 1001 prosedurden sonra TR plaka oluyorsunuz. Arac Turkiye giris tarihi itibariyle en cok 3 yasinda olabilir ve yurtdisindayken en az son 6 ay sizin adiniza ruhsatli ve sigortali olmasi lazim. Bir de yurtdisinda herhangi bir borcu olmamasi lazim.Ha bir de ruhsatiniza satilamaz diye bir ibare koyuyorlar. 1 yil sonra kalkiyor. Karli bir yol degil bu.

Benim merak ettigimse su. Yabanci - Turk firma Is Ortakligi var diyelim, ya da direk yabanci sirketin Turkiye subesi. Sirket adina yurtdisindan arabayi alip Turkiye'ye getirebiliyor muyuz? Ya da sirket adina MA plaka araba alinabiliyor mu? Bunun detaylarini biri anlatabilirse cok merak ediyorum.

Dedikleriniz doğru fakat (şahıs adına) unuttuğunuz çok ince bir detay var öncelikle 2 sene boyunca yurt dışında yaşayacaksınız, bu sürede orada sigortalı bir şekilde gelir elde edeceksiniz, arabayı alırken de bu gelir vasıtası ile almış olacaksınız.

Kısacası devletimiz diyor ki sen 2 sene yurt dışında çalıştın gelir elde ettin şimdide yanında kıymetli bir şeyler getiriyorsun, al sana minicik %10 gümrük vergisi indirimi..

Bence akılcı değil, ancak görevle yurt dışına (TSK için NATO, EGM için misyon koruma vs.) gibi işlerde iş görür..

MA alabilmenin ilk şartı Misafir statüsünde yabancı olmak, ki siz yabancı değilsiniz (anladığım kadarı ile yoksa neden teferruata gireceksiniz?),

Misafir Araç ise şahsa tanımlı olarak geçiyor, yoksa her gün şirkete giderken RX8'imle gider benzinini masraf olarak şirkete gösterirdik. Böyle bir şey maliye tarafından kabul edilemiyor.

MA araçlar kiralanmıyor benim arabam muayyene giderken polis çevirmesine takılıp 700 TL ödendi.. Ruhsat dışında kullananın canını yakıyorlar kısacası.

N0M4dh
13-12-2014, 23:00
geçen seneden itibaren bu konu ile ilgili taslak değişti ben yenisini açıkçası bilemiyorum, fakat 3 büyük şehre alınması, bu derece kıymet içeren araçların yedieminler yerine direk gümrüklerde korunmasına kadar bir çok ince detay vardı..

siz yanılmıyorsam ilk ihale kısmını soruyorsunuz, bilirkişi ye bağlı bir durum ve onlar da önceden aylık olarak çağrıldı (en azından Kayseri Ceza evinin gümrük için böyle idi)

KING
14-12-2014, 14:58
Dedikleriniz doğru fakat (şahıs adına) unuttuğunuz çok ince bir detay var öncelikle 2 sene boyunca yurt dışında yaşayacaksınız, bu sürede orada sigortalı bir şekilde gelir elde edeceksiniz, arabayı alırken de bu gelir vasıtası ile almış olacaksınız.

Kısacası devletimiz diyor ki sen 2 sene yurt dışında çalıştın gelir elde ettin şimdide yanında kıymetli bir şeyler getiriyorsun, al sana minicik %10 gümrük vergisi indirimi..

Bence akılcı değil, ancak görevle yurt dışına (TSK için NATO, EGM için misyon koruma vs.) gibi işlerde iş görür..

MA alabilmenin ilk şartı Misafir statüsünde yabancı olmak, ki siz yabancı değilsiniz (anladığım kadarı ile yoksa neden teferruata gireceksiniz?),

Misafir Araç ise şahsa tanımlı olarak geçiyor, yoksa her gün şirkete giderken RX8'imle gider benzinini masraf olarak şirkete gösterirdik. Böyle bir şey maliye tarafından kabul edilemiyor.

MA araçlar kiralanmıyor benim arabam muayyene giderken polis çevirmesine takılıp 700 TL ödendi.. Ruhsat dışında kullananın canını yakıyorlar kısacası.

Bedelsiz ithalatla ilgili ufak bir hata var. Ya da ben 2007'de San Francisco'dan arabami getirdigimde boyleydi. Min 3 yil (ve Turkiye'de gecirdiginiz tatilleri falan toplam gunden dusuyorlar) calisma izniyle yurtidisinda calisiyor olmaniz lazim. Ama arabayi hangi parayla, kimden almissin bunun bir takibi yok. Istersen Vegas'ta kumar parasiyla arka sokaklardaki zenciden al. Pink slip yani arabanin sahiplik sertifikasi elindeyse, son 6 ay senin adina ve sigortaliysa ve borcu yoksa konsolosluktan kesin donus talebiyle araci getirebiliyorsun. Ama dedigim gibi hicbir esprisi yok. %10 gumruk vergisi haric tum OTV, KDV vs oduyorsun.

Istanbulda subesi olan yabanci bir sirket var diyelim. Sirkete araba alicaz. Yabanci plaka araci yurt disinda sirket ustune alip buraya getirirsek ne oluyor? Ya da Turkiye'de MA plaka sirket ustune arac alabiliyor muyuz? Turkiyede vergisiz arac alabilme yabanci sahis ustune mi kisitli? Bana sirket te alabilir gibi geliyor..

RX8'inle benzincide benzin fisine arac plakasi yerine sirketin isminin ilk kelimesini yazdir (ki yazabiliyorlar) al muhasabene gotur. Takir takir gider diye isler. Tavsiye ettigimden soylemiyorum.

FeVıDun
16-12-2014, 11:27
Bende bir sey sormak isterim ama nekadar bilginiz var bu konu hakkinda bilmiyorum. Ben almanyaya yerlestim uc hafta oluyor. ***** yeni oldugumdan pek bir bilgim yok. Fakat biraz arastirma yaptim. Ben cocukluktan skyline gtr 34 hayrani ve asigi olan biriyim ve bu araci burada alicam kararliyim ve hedefim odur. Ben araci. Sadece izinlere gelirken kulanicam onda sorun yok. Benim merak etdigim konu sudur aslinda almanyada japon araci cok yok supra skyline gibi. Ufak arastirma sonucu bu araclar japonyadan ingiltere ye gidiyor ingilterede birisi var bu isi yapan ve ingiltereden almanya hollanda gibi ulkelere satiliyor. Fiyatlarini ogrendim. Fakat ingiltereden araclarin almanyaya. Gelmesi arac fiyati haric nekadar exstra fiyat cikar bilginiz varmi buranin gumruk islerinden. Simdiden tesekkur ederim

TolgaCtk
16-12-2014, 17:35
Bende bir sey sormak isterim ama nekadar bilginiz var bu konu hakkinda bilmiyorum. Ben almanyaya yerlestim uc hafta oluyor. ***** yeni oldugumdan pek bir bilgim yok. Fakat biraz arastirma yaptim. Ben cocukluktan skyline gtr 34 hayrani ve asigi olan biriyim ve bu araci burada alicam kararliyim ve hedefim odur. Ben araci. Sadece izinlere gelirken kulanicam onda sorun yok. Benim merak etdigim konu sudur aslinda almanyada japon araci cok yok supra skyline gibi. Ufak arastirma sonucu bu araclar japonyadan ingiltere ye gidiyor ingilterede birisi var bu isi yapan ve ingiltereden almanya hollanda gibi ulkelere satiliyor. Fiyatlarini ogrendim. Fakat ingiltereden araclarin almanyaya. Gelmesi arac fiyati haric nekadar exstra fiyat cikar bilginiz varmi buranin gumruk islerinden. Simdiden tesekkur ederim

Soruyun yanlis anlamadiysam Ingilitereden Almanyaya soruyorsunuz degil mi? Eger öyleyse arac fiyati haric 500 Euro'nuz gider (yol parasi, benzin vs.) bir de yaklasik 2000-3000 arasi Tüv ve gerekli degisikliklerin (Far sagdan trafige uygun uyarlanmasi gibi) masrafi cikar.

Benim sorunum ise bu arabayi Almanyada aldim diyelim, benim ikametim falan Almanyada ve gerekli belgeleri ibraz edip oturma iznimi de iptal edip temelli Türkiyeye dönmek istiyorum bu durumda yas siniri oluyor mu? Olmazsa bu tür sagdan direksiyonlu araclari sola cevirip getirebiliyor muyuz?

TolgaCtk
16-12-2014, 17:36
EDIT: Acikcasi burda 30 Lira alisilmis bir arabaya heleki Honda'ya hic veresim yok.

gsi_club
16-12-2014, 22:25
babam benim yurt disindan emekli.emekli olanlar ile ilgili bir bilgi bulamiyorum ben konu ile ilgili.sadece bildigim araç 1 sene Trde kalabiliyor.peki bu 1 sene sonra ne oluyor tekrardan aracin yurt disinda 1 senemi kalmasi gerekiyor?

FeVıDun
17-12-2014, 01:48
Soruyun yanlis anlamadiysam Ingilitereden Almanyaya soruyorsunuz degil mi? Eger öyleyse arac fiyati haric 500 Euro'nuz gider (yol parasi, benzin vs.) bir de yaklasik 2000-3000 arasi Tüv ve gerekli degisikliklerin (Far sagdan trafige uygun uyarlanmasi gibi) masrafi cikar.

Benim sorunum ise bu arabayi Almanyada aldim diyelim, benim ikametim falan Almanyada ve gerekli belgeleri ibraz edip oturma iznimi de iptal edip temelli Türkiyeye dönmek istiyorum bu durumda yas siniri oluyor mu? Olmazsa bu tür sagdan direksiyonlu araclari sola cevirip getirebiliyor muyuz?
Yani ingiltereden almanyaya arac getirmek cok masrafli degil ve olan.bir durum. En fazla 5.000 € sanirim arac fiyati haric masraf. Bence gayet uygun geldi bana. Peki holanda dan almanyaya gelen araclarda da ayni durum soz konusumudur. Sagdan dreksiyon almanya icin sorun olmuyor sanirim...

dirk
17-12-2014, 05:05
5- Yurt dışında yaşayan vatandaşın (yabancı / Türk/ çifte vatandaşın)Kesin dönüş hakkı;
*bu sadece 1 defa ya mahsus bir hak ve sizin yurt dışında o devletin belirlediği süreler içerisinde orada ikamet ettiyseniz bu hakka sahipsiniz.
*en fazla 3 yaş sınırı var
*örneğin 2000 öncesi kıbrıstan ZZ (zorunlu ziyaretçi) plakalarının 5 sene orada okuyanlarla birlikte Türkiye'ye gelmesi, almanya da 10 sene idi.
*araç en az 3 sene sizin üzerinizde kalacak.

Ford Granada 79 Model Getirmiş babam :( hala bizde durur. e30 m3 Cabrio alsaymış şimdi zengindik :(

Baris
17-12-2014, 08:02
Arkadaşlar benimde bu konuda bilgi almam lazım sağlıklı yanıt alamadım birkaç gündür soruşturuyorum.
Yabancı vatandaş,Türkiye'de oturma izni var (Türk ile evli) fakat çalışma izni yok,sahibinden'deki bu yabancıdan yabancıya olan araçları alıp-satma hakkına sahip mi? Ayrıca soracağım bikaç şey daha olacak bu konulara hakim olan birine danışmam lazım şimdiden sağolun

Mr.K
17-12-2014, 08:56
Oturma izni yeterli olmasi lazim baris cunku kanun oturma veya calisma izni diye yazar.Esinin ustunden aliyodur oturumu evlendiler diye. Kendi arac alip ulkesinin plakasiyla burda dolanabilir MA MB MC MD vs icin soruyosan o zaman calismasi gerekli diye biliyorum oturum yetmiyo.

N0M4dh
17-12-2014, 10:46
Arkadaşlar benimde bu konuda bilgi almam lazım sağlıklı yanıt alamadım birkaç gündür soruşturuyorum.
Yabancı vatandaş,Türkiye'de oturma izni var (Türk ile evli) fakat çalışma izni yok,sahibinden'deki bu yabancıdan yabancıya olan araçları alıp-satma hakkına sahip mi? Ayrıca soracağım bikaç şey daha olacak bu konulara hakim olan birine danışmam lazım şimdiden sağolun

Sorunuzun cevabı basit; yenge nüfus işleri müdürlüğüne gidecek, oraya giderken evlilik cüzdanını götürecek, aile toplum kağıdında ikamet olarak ağabey ile ayni ikamette görünüyor mu bakılacak. ondan sonra tek bir soru soracak "ben Mavi Kart istiyorum alabiliyor muyum?"

Burada komik olan bir durum var yurtdışında evlendiler ise yeminli tercümandan evlilik cüzdanının tercümesini ve konsolosluktan evlilik kağıdı isteniyor.

Mavi kart alıyorsa prosedür basit ve benim aldığım ile aynı hiç bir noktada sıkıntı yaşamadan çözeriz.

FeVıDun
17-12-2014, 11:02

Yanlis biliyor olabilirim ama bildigim kadari ile bende yardimci olayim yanlisim varsa bilen arkadaslar duzeltebilir. Aracin uc yildir size ayit olmasi ve aracin uc yasindan buyuk olmamasi lazik bildigim kadari ile fakat. Sagdan direksiyon konusi hakkinda birsey diyemiycem. Yalniz birsey duydum nekadar dugru yanlis bilmiyorum turkiyede tuv den sagdan direksiyonlu arac gecmiyor diye duydum hatda ayhan abide bu durumdan dolayi eski satdigi supra nin direksiyonu komple sola gecirmisti.

N0M4dh
17-12-2014, 12:07
Yanlis biliyor olabilirim ama bildigim kadari ile bende yardimci olayim yanlisim varsa bilen arkadaslar duzeltebilir. Aracin uc yildir size ayit olmasi ve aracin uc yasindan buyuk olmamasi lazik bildigim kadari ile fakat. Sagdan direksiyon konusi hakkinda birsey diyemiycem. Yalniz birsey duydum nekadar dugru yanlis bilmiyorum turkiyede tuv den sagdan direksiyonlu arac gecmiyor diye duydum hatda ayhan abide bu durumdan dolayi eski satdigi supra nin direksiyonu komple sola gecirmisti.

Şimdi sıra ile cevaplayalım;
1-Ne tür ile araç getirirseniz getirin bu araçlar muayeneye girecek kısacası sağdan direksiyonlu araç trafiği tehlikeye attığı için ağır kusurla kalıyor. işin daha da ilginç yanı Avrupa'daki belgelerini de istiyorlar mesela benim araba Rotary yazıyor silindir sayısı yazmadığı (yok da zaten) için mühendisler odasından "imza oluru" ile oluyor. Şimdi oradaki vatandaş r34 ün dünya üzerinde soldan fabrika üretimi yok deyip işin içinden çıkarsa ne olur meçhul, bu yüzden imkan var ise Avrupada sola çevirmek daha akıllıca geliyor.

2-Almanya'nın temelli dönüş için kaç sene kalmanız istiyor buna bakmak lazım örneğin belçika ile almanya'nın farklı olduğunu ben biliyorum.

3-Hayır Türkiye'ye "kesin dönüş yolu ile" araç getirecekseniz ya 3 yaşından küçük olacak ya 25 yaşından büyük olacak. Gümrük bakanlığındaki tanıdığımıza sorduğumuzda arabanın parçalanmaması gibi saçma sapan bir şey söylemişti ( kanun yakın zamanda değişti bu arada antika arabalarla ilgili yoksa RX8 değil, Mustang'a biniyor olurdum).

FeVıDun
17-12-2014, 19:26
1-Ne tür ile araç getirirseniz getirin bu araçlar muayeneye girecek kısacası sağdan direksiyonlu araç trafiği tehlikeye attığı için ağır kusurla kalıyor. işin daha da ilginç yanı Avrupa'daki belgelerini de istiyorlar mesela benim araba Rotary yazıyor silindir sayısı yazmadığı (yok da zaten) için mühendisler odasından "imza oluru" ile oluyor. Şimdi oradaki vatandaş r34 ün dünya üzerinde soldan fabrika üretimi yok deyip işin içinden çıkarsa ne olur meçhul, bu yüzden imkan var ise Avrupada sola çevirmek daha akıllıca geliyor.

2-Almanya'nın temelli dönüş için kaç sene kalmanız istiyor buna bakmak lazım örneğin belçika ile almanya'nın farklı olduğunu ben biliyorum.

3-Hayır Türkiye'ye "kesin dönüş yolu ile" araç getirecekseniz ya 3 yaşından küçük olacak ya 25 yaşından büyük olacak. Gümrük bakanlığındaki tanıdığımıza sorduğumuzda arabanın parçalanmaması gibi saçma sapan bir şey söylemişti ( kanun yakın zamanda değişti bu arada antika arabalarla ilgili yoksa RX8 değil, Mustang'a biniyor olurdum).
Bilgiler icin tesekkurler boylelikle tolga arkadasimizinda sorusu yanitlanmis oldu.

TolgaCtk
17-12-2014, 20:12
Yani ingiltereden almanyaya arac getirmek cok masrafli degil ve olan.bir durum. En fazla 5.000 € sanirim arac fiyati haric masraf. Bence gayet uygun geldi bana. Peki holanda dan almanyaya gelen araclarda da ayni durum soz konusumudur. Sagdan dreksiyon almanya icin sorun olmuyor sanirim...

Hayir kesinlikle sorun olmuyor, Hollanda'dan sag trafige uygun hale getirilmis ise arac isler daha da basitlesiyor. Sadece Tüvden gecmesi lazim diye biliyorum. Hollandadan Evo 8-9 getiren arkadaslar taniyorum sadece egsoz emisyon ve tüvden gecip Alman ruhsatina cevirttirdiler.

TolgaCtk
17-12-2014, 20:14

Ayrintili bilgiler icin cok tesekkür ederim, bir an üstteki postlardan yas sinirinin olmadigini okuyunca heyecanlanip Almanyadaki aramaya basladim. Velhasil yine hayal kirikligi.

N0M4dh
18-12-2014, 10:03
Merhaba şimdi bu MA plaka ile ilgili bir çok soru geliyor biraz açıklama gereği duyuyorum; @baris istediğin sorunun cevabı da burada.

Öncelikle MA nın açılımı Mavi Plaka Değil, Misafir araç, yani Mavi kart olmadan da oluyor, sırayla bir açıklayalım.

1-Mavi Kart olanlar; doğuştan Türk olup sonra çeşitli sebeplerden ötürü başka bir vatandaşlığa geçmiş olan kişiler. Örn: Alamancılar (biz bu gruptan aldık)
2-Yurt dışından emekli olmuş Türk/ Yabancı olup, Türkiye'ye yerleşmiş kişiler (yerleşik yabancı konusu). Örn: Bodrumda ev alan İngilizler.
3-Nato'ya ve diğer ülkelere bağlı yabancı personel. Örnek: İncirlik Üssünde görev yapan Amerikalılar.
4-Yabancı uyruklu olup Türkiye için ter döken sporcular (Federasyona Kayıt ve Lisans şart); Örnek: Elvan Abeylegesse
5-Yabancı öğretmen ve öğrenciler (Yökten kesinlikle belge şart). Örnek: Öğrenci değişim programı ile gelen, veya özel üniversite hocaları / Erasmus vs.
6-Yurt dışında sigortası yatıp Türkiye'de görev yapan şahıslar. Örnek: CNN, BBC Türkiye de görev yapan kameraman, sunucu vs. Shell Türkiye direktörü vs.
7-Çalışma bakanlığından Onaylı Türkiye'de çalışma izni olan Yabancılar.

Benim bildiklerim bunlar daha da olabilir, bakın 7. madde bir çok arkadaşımın sorusunu cevaplıyor. ha yukarıdaki araçları alanların 1. derece akrabaları da bu haklardan faydalanıyor.(RUHSATTA İSİMLE BU KİŞİLER TANIMLANIYOR, AİLE TOPLUM KAĞIDI ARABADA ŞART) Diyelim yukarıda faydalanan kişi bekar, "emniyet olur'u" ile 1 kişiye acil durumlarda arabayı getirmesi için ruhsata izin yazılıyor. (bu dilekçe de il emniyet müdürünün kaşesi şartı varmış) - ben bu belgeyi hiç görmedim sadece oradaki memurla sohbetimiz sırasında anlattı.

TolgaCtk
18-12-2014, 15:31
Merhaba şimdi bu MA plaka ile ilgili bir çok soru geliyor biraz açıklama gereği duyuyorum; @baris istediğin sorunun cevabı da burada.

Öncelikle MA nın açılımı Mavi Plaka Değil, Misafir araç, yani Mavi kart olmadan da oluyor, sırayla bir açıklayalım.

1-Mavi Kart olanlar; doğuştan Türk olup sonra çeşitli sebeplerden ötürü başka bir vatandaşlığa geçmiş olan kişiler. Örn: Alamancılar (biz bu gruptan aldık)
2-Yurt dışından emekli olmuş Türk/ Yabancı olup, Türkiye'ye yerleşmiş kişiler (yerleşik yabancı konusu). Örn: Bodrumda ev alan İngilizler.
3-Nato'ya ve diğer ülkelere bağlı yabancı personel. Örnek: İncirlik Üssünde görev yapan Amerikalılar.
4-Yabancı uyruklu olup Türkiye için ter döken sporcular (Federasyona Kayıt ve Lisans şart); Örnek: Elvan Abeylegesse
5-Yabancı öğretmen ve öğrenciler (Yökten kesinlikle belge şart). Örnek: Öğrenci değişim programı ile gelen, veya özel üniversite hocaları / Erasmus vs.
6-Yurt dışında sigortası yatıp Türkiye'de görev yapan şahıslar. Örnek: CNN, BBC Türkiye de görev yapan kameraman, sunucu vs. Shell Türkiye direktörü vs.

Benim bildiklerim bunlar daha da olabilir, bakın 7. madde bir çok arkadaşımın sorusunu cevaplıyor. ha yukarıdaki araçları alanların 1. derece akrabaları da bu haklardan faydalanıyor.(RUHSATTA İSİMLE BU KİŞİLER TANIMLANIYOR, AİLE TOPLUM KAĞIDI ARABADA ŞART) Diyelim yukarıda faydalanan kişi bekar, "emniyet olur'u" ile 1 kişiye acil durumlarda arabayı getirmesi için ruhsata izin yazılıyor. (bu dilekçe de il emniyet müdürünün kaşesi şartı varmış) - ben bu belgeyi hiç görmedim sadece oradaki memurla sohbetimiz sırasında anlattı.

Babam 2012 senesinde isten ayrildi (yas 43 idi o zaman). Kendisi büyük bir sirket icin calisiyordu ve bu sirket babama "Isletme Emekli Ayligi" (Almanca: Betriebsrente) bagliyor. Bu aylik cok düsük bir rakama tekabul ederken benim merakim su konuda: Babama bu aylik baglandigi taktirde, ki bir emeklilik söz konusu yasi dolmasada, ikinci maddede belirtmis oldugunuz kritera uyuyor mu? Bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Simdiden vakit ayirip sorularimizi yanitlaginiz icin cok tesekkür ederim.

N0M4dh
19-12-2014, 12:14
Babam 2012 senesinde isten ayrildi (yas 43 idi o zaman). Kendisi büyük bir sirket icin calisiyordu ve bu sirket babama "Isletme Emekli Ayligi" (Almanca: Betriebsrente) bagliyor. Bu aylik cok düsük bir rakama tekabul ederken benim merakim su konuda: Babama bu aylik baglandigi taktirde, ki bir emeklilik söz konusu yasi dolmasada, ikinci maddede belirtmis oldugunuz kritera uyuyor mu? Bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Simdiden vakit ayirip sorularimizi yanitlaginiz icin cok tesekkür ederim.

Turing kesinlikle emekli belgesi istiyor, sizde böyle bir belge var mı? Aylık bağlanması bence onlar için çok bir anlam ifade etmez.
Al gülüm ver gülüm şeklinde işleyen bir yer kimseye de dert anlatamıyorsunuz sırf banka teminat mektubu onların istediği word formatında değil diye tekrar banka ile uğraşmak zorunda kaldım.

ygtkrmdnz
19-12-2014, 12:45
Benim arkadaslarim aldi gurcistandan goturdu satti simdi yenisini almislar biraz ugrasinca oluyor

KING
19-12-2014, 13:21

Ortagi oldugumuz yabanci - turk is ortakligi firmasinda 5 yabanci calisanin mavi kartlarini bakanliktan biz cikarttik. Firma uzerine MA plaka arac alabiliyor muyuz? Ille sahis ustune mi olmak zorunda?

TolgaCtk
19-12-2014, 18:41
Turing kesinlikle emekli belgesi istiyor, sizde böyle bir belge var mı? Aylık bağlanması bence onlar için çok bir anlam ifade etmez.
Al gülüm ver gülüm şeklinde işleyen bir yer kimseye de dert anlatamıyorsunuz sırf banka teminat mektubu onların istediği word formatında değil diye tekrar banka ile uğraşmak zorunda kaldım.

Anladim cok tesekkür ederim. Ellerimde belirli belgeler var, toparlayip bu isin üstünde durmada fayda var diye düsünüyorum. Ak mi kara mi ortaya ciksin artik :) Tekrardan cok tesekkürler.

N0M4dh
20-12-2014, 09:52
vatandaşların üzerine çıkacak doğrudur, 5 araba hakkınız var özellikle emniyette ruhsatın üstüne isim yazdırırken bunların şirket çalışanı olduğunu ve acil durumda gidebileceğini beyan ederseniz (bekar iseler zaten 1 kişiyi yazmak zorundalar) o biçimde olur KING.

AEAlmas
20-12-2014, 13:43
Hem Irak hem Türkiye vatandaşı yim 6 ay araç alsam durmakta peki aynı aracı babam a satıp yine bir 6 ay ek süre uzatilmis olurmu süresi

Patisever
21-01-2015, 01:46
arkadaslar konuyu hortlatıyorum kusuruma bakmayın arkadasımın eşide yurt dısından geldi legal olarak 9 yıldır turkiyede araç getirmek istese yas sısnırı sanırım 3 sene tr plaka yapmak istiyorlar konuyu nedne hortlatıyorum yakın zamanda kıt kara sımsek pontiac 34 kıt 34 oldu tr plakalı hatta bindik yakın bir tanısımızın dostu idi ordam kafamda delı sorular olustu o arac ***** modeli merak ettim yenı kuralla kanun bilen aydınlatır diye bi danısmak istedim ...

cagataayk
21-01-2015, 03:03
Trabzonda ve çevre illerde bu iş bayağı dönüyor, benimde bi tanıdığım gürcistandan mercedes clk200 aldı paşa paşa biniyor.Nedir ne değildir o konuda bi bilgim yok ama.

burak_2885
28-07-2015, 14:17
Hortlatıcam ama önemli bir konu var arkadaşlar sizce doğruluk oranı nedir? Önceden konusu geçiyordu şimdi 2 yıla çıkarıldığı resmi gazetede verildi diyor.

http://www.businessukmagazine.com/yurtdisi-arac-kullanim-suresi-degistirildi/

MK8800
28-07-2015, 14:19
Hortlatıcam ama önemli bir konu var arkadaşlar sizce doğruluk oranı nedir? Önceden konusu geçiyordu şimdi 2 yıla çıkarıldığı resmi gazetede verildi diyor.

http://www.businessukmagazine.com/yurtdisi-arac-kullanim-suresi-degistirildi/

Yurtdisindan emekliysen getirebilirsen 2 yil izni yayimlandi

burak_2885
28-07-2015, 14:29
Yurtdisindan emekliysen getirebilirsen 2 yil izni yayimlandi

Yani araç getirecek olanın yurtdışından emekliliği mi olması gerekiyor, doğrumu anladım

MK8800
28-07-2015, 14:35
Yani araç getirecek olanın yurtdışından emekliliği mi olması gerekiyor, doğrumu anladım

Evet emekliler icin yapilan bi duzenleme harici arac getirenleri kapsamiyor

exca-
05-08-2015, 15:54
Ben de aklımda olan bir soruyu sorayım, bir kaç aydır almanyadayım önümüzdeki aya dönüyorum Türkiye'ye. Burada kendime bir araç aldım dönerken gezerek dönmek gibi bir niyetim var. Böyle birşey yaparsam sorun yaşar mıyım? Aracı Türk plaka yapmak, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetim yok sadece geri dönebileyim sonrasında gidip gümrüğe kendimde bırakabilirim yani :) Bu şekilde bir işlem yapma hakkım var mıdır?

turci
06-08-2015, 00:52
soruyu netleştirmekte fayda var,
Türkiye'ye kendi aracınla gideceksin ve aracını gümrükte bırakacaksın?almanyaya dönmeyeceksin?

araç kimin üzerine? vergi? sigorta?

exca-
06-08-2015, 09:36
Araç benim üstüme, vergisini ve sigortasını yatırdım zaten Almanya'da kullanıyorum şuan aracı, ama sanırım aracı export hale çevirmem gerekiyo? Evet geri dönmeyi düşünmüyorum araçla, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetimde yok, sadece eve kadar valizlerimi atsam yeter :D Hedeflediğim şey dönerken biraz gezerek dönmek

ByMuSt!
06-08-2015, 14:19
motorsikletle gezi belgeseli izlerken Türk olan bi arkadaşın motoru amerikada bozuluyodu ve ordan bir motor bulup ordan bir arkadaşının adresini gösterip 1 sayfalık belge doldurup parasını verip aldığını gördüm almanyada da bu kadar basit mi işlemler

turci
06-08-2015, 14:48
Araç benim üstüme, vergisini ve sigortasını yatırdım zaten Almanya'da kullanıyorum şuan aracı, ama sanırım aracı export hale çevirmem gerekiyo? Evet geri dönmeyi düşünmüyorum araçla, Türkiye'de kullanmak gibi bir niyetimde yok, sadece eve kadar valizlerimi atsam yeter :D Hedeflediğim şey dönerken biraz gezerek dönmek

direk alıp gelirsen gümrüğe bıraksan bile vergi sigorta işlemeye devam eder açık olduğu sürece,
Export olarak Almanya'da ki bağını keserek çıkartabilirsin ya da kurzkennzeichen yaptırıp çıkabilirsin süresi bitince otomatik kapanıyor zaten.
eğer hala kölndeysen Verkehrsamt'a gidip bilgi alabilirsin.

exca-
06-08-2015, 19:02
direk alıp gelirsen gümrüğe bıraksan bile vergi sigorta işlemeye devam eder açık olduğu sürece,
Export olarak Almanya'da ki bağını keserek çıkartabilirsin ya da kurzkennzeichen yaptırıp çıkabilirsin süresi bitince otomatik kapanıyor zaten.
eğer hala kölndeysen Verkehrsamt'a gidip bilgi alabilirsin.

Sigortasını üç aylık olarak yaptım,vergi de ödeyip iade olarak alırsınız giderken demişlerdi fakat durum değişti araçla dönmek isteyince, önümüzdeki hafta gidip öğreneyim Verkehrsamt'tan prosedürü

utkunoa
06-08-2015, 19:21
ben bu işleri bayagı kovaladım ve almanyadan araç alıp türkiyeye soktum. ancak ben önceden hem türk hem alman vatandaşıydım su an tc vatandaşlığından cıktım ve sadce alman vatandaşıyım. fakat önceden türk oldugumdan devletten tarafıma mavi kart adı altında tc kimliğimin birebir aynısı verildi ve tc haklarımı tekrar kullanabiliyorum. nitekim eski tc numaram da yeni mavi kart numaram oldu hala tc numaram istendiği zaman tcmi girip işlerimi hallediyorum. bir blogta yaptıklarımı yazdım aynen buraya kopyalıyorum belki işinie yarar bazı arkadşaların.

Arkadaşlar merhaba, bu blog sayesinde birçok şeyi öğrendim ve baştan Emin bey e çok teşekkürlerimi sunuyorum bütün süreci çok kısa bi hale getirdi benim için. Ben şimdi size bütün süreci başından sona anlatıcam ve nelere ihtiyaç duyup nelere dikkat etmeniz gerektiğini belirteceğim. Lütfen bu süreci yapmak isteyen arkadaşlar yazdıklarımı iyi okusun ve iyi not alsın, çünkü türkiyede malesef ihmalkar memur inanılmaz çok. Başlıyorum.

Öncelikle yurtdışından mavi plakalı ( XX MA XXX ) şeklinde bir araç getirmek istiyorsanız, Türkiyede Mavi kartınız olması gerekmektedir, Eğer mavi kartınız yok isede İkametgah Tezkeresi şart. Türkiyede aracı kullanmak istiyorsanız Turing kurumuna ya teminat bedelini yatırmanız gerekiyor yada bankadan Teminat Mektubu göstermeniz gerekiyor. Teminat mektubu süreci biraz sıkıntılı olabilir çünkü çoğu banka hesaplarında herhangi bir para görmeden size teminat mektubu vermeyecektir. Bu iş birazda şubeyle olan dialoğunuza ve bankayla olan ilişkinizle ilgilidir. Benim getirdiğim araç için Turing kurumu benden 46 bin TL lik teminat istedi ve ben bu teminatı bankadan güç bela ayarladım. Benim hatam Teminat işini aracı aldıktan sonra yapmam oldu, Biraz uğraştım çünkü ve bu arada zaman ilerledi.
Geldik aracı alma aşamasına, Bankayı veya teminatı halletiniz, mavi kartınız var ve türkiyede çalışıyorsunuz ( öğrencide olabilirsiniz. ). Ben aracı Almanyadan aldığım için size almanya üzeri anlatacağım. Aldığınız aracı alırken %19 Vergisinin dahil olup olmadığını ilk başta öğrenin, çünkü eğer aldığınız araç vergi dahil ise bunu almanya devletinden iade alabiliyorsunuz. Aracı alırken dikkat etmeniz gereken diğer husus araca kesinlikle gümrük plakası alın. Eğer bunu galericilere bırakırsanız ( aracı galeriden alırsanız ) onlar kendi adlarına bu geçici plakayı ve ruhsatı alacaklardır. Buda size türkiyede aracı türk plaka çıkarma olanağı vermeyecektir. Aracın gümrük plakasını ( sonu kırmızı olur ve son geçerlilik tarihi yazar ) kendi üzerinize alın ve verdikleri geçici ruhsatta kesinlikle sizin isminiz yazsın. Ben aracı Bielefeld şehrinden almıştım ancak almanyadaki ikametim Berlinde olduğu için bana gümrük plakası vermediler ( Almanların saçma vilayet kuralları ). Bielefeldte bana gümrük plakası vermedikleri için ben sonu sarı olan 7 günlük plaka aldım, Burdan sonra biraz araştırarak öğrendimki Stuttgart Böblingen ilçesinde gümrük plakasını ikamete göre vermiyorlar, Böblingenden plakamı aldım 1 aylık geçici izleyeceğiniz güzergahta geçerli olan trafik sigortasınıda yaptırıp yola çıktım. Ben güzergah olarak Çek cumh.,Slovakia,Macaristan,Sırbistan,Bulgaristan yolunu izledim. Kapıkuleden giriş yaptım ve giriş yaptığınızda araç ma plakaya cevrileceği için 15 günlük yurtta kalma izni verdiler. Burda dikkat etmeniz gereken husus eğer aracınızda normal bir plaka olursa ( gümrük plakası olmayan ) sizin türkiyede 185günden fazla kalıp kalmadığınıza bakıyorlar. Eğer fazla kaldıysanız aracı türkiyeye giriş için izin vermiyorlar. Onun için gümrük plakası ile giriş yapınki kafanız rahat olsun.
Türkiyeye giriş yapıldı bir sonraki işlem bulunduğunuz ildeki Gümrük Müdürlüğünde işlemleri başlatmanız. Tavsiyem ilk önce Turing kurumuna gidip belgelerini kontrol ettirin hangi belgeleri isteyip istemediklerini, Turing ve Gümrük ortak belgeleri istiyorlar, bunlar;
- Mavi kartınız
- Yurtdışına ait Pasaport veya Kimliğiniz
- Öğrenci Belgesi ( Ben öğrenci olduğum için sadece öğrenci belgesi yetiyor )
- Aracın sizin adınıza olan ruhsatı
- Trafik Sigortanız
- Ehliyetiniz

Bu belgeleri hazırladıktan sonra gümrüğe gidiyorsunuz ve işlemleriniz başlıyor. İlk önce sizin için gümrük görevlisi kağıtları hazırlıyor ve size bir adet taahutname veriyor, aracın bilgilerinin yazılması için, Bunu izmirdeki turing kendi doldurdu ben birşey doldurmadım, Ardından gümrükten yetkili bi memur gelip kabataslak aracınızı kontrol ediyor. ( motor num, şasi num. vs. ) bunların hepsini tutanak olarak kağıdına yazıyor ve size veriyor, Siz bu işlemleri bitirdikten sonra aracınızı gümrük ambarına bırakıyorsunuz, Bırakma sebebiniz ise turinge gidip karnenizi alıp gümrüğe verceksiniz. Turingten karne alındıktan sonra gümrükten size 1 ay geçerli olan geçici ruhsat vercekler. Bu kağıdın üstünde şehadatname yazmaktadır, Ve kendileri diğer evrakları emniyet müdürlüğüne postalıyorlar. Burda güzel olan eskiden ruhsat cıkana kadar aracı kullanamıyordunuz fakat artık bu geçici ruhsat sayesinde 1 ay daha ekstra bir süre kazanıyorsunuz ve aracı hemen ambardan geri alıyorsunuz. ( 2 Saat ambarda kaldı ve günlük 45 tl den ambar ücreti aldılar :) ). Eğer bu işlemleri hallettiyseniz tebrikler zorlu süreci atlattınız ve artık diğer işleri rahat bir şekilde halledebilirsiniz. Dipnot olarak belirtiyorum bu kağıt işlerinde motor ve şasi numaralarınızı doğru yazıldığından kesinlikle emin olun, zira ufak tefek harf hataları boşuna sizi birçok yere tekrar git gel yapmanızı sağlayacak.

Sıra geldi bir sonraki işlemlere, şuanki işlemleriniz sırasıyla TSE belgesi, TÜVtürk ve plaka. TSE belgesini siz direk gidip alamıyorsunuz aracı bir muhendislik burosunun yetki belgesi olması gerekiyor. Bu işlemin ücreti 300-700 TL arası değişiyor yani serbest piyasa kim kime ne kadar tutturabilirse, ben 350 TL ye yaptırabildim. TSE deki önemli husus motor numaranızın okunuyor yerde olması, eğer okunmuyor veya zor okunuyorsa bunun fotosunu çekin ve herhangi bi serviste kaşeli imzalı kağıt yazdırın. TSE deki memurlar zorluk çıkarabiliyor. TSE belgesini aldıktan sonra yolunuz araç muayene istasyonuna düşecek, plakanız olmadığı için randevuyu telefon ile alıcaksınız, ve size XTZ olarak bir plaka vercekler, muayene istasyonuna gittiğinizde bu plaka ile işlemlerinizi gerçekleştiricekler. Muaynede sizden geçici ruhsatı kimliğinizi ve tse belgenizi istiyorlar, ve eğer trafik sigoratnız bittiyse trafik sigortası yaptırmanız şart, zira trafik sigortası olmadan tüv işlemleri yapmıyor. Ayrıca 2 adet ek-1 belgesi isteyecekler bunlarıda hazırlamanız iyi olur.

Evet şimdi gidip ruhsatı alcaksınız, İzmirde bu işlem için tepecikteki merkez trafik şube işlemleri yapıyor. Sabah 8 gibi gitmekte fayda var zira kalabalık oluyor, sizde burda mavi kartınızı tse belgenizi muayene raporunuzu ve öğrenci belgenizi isteyecekler, belgeleri verdikten sonra size tanımlı XX MA-MZ XXX plaka cıkararak yeni ruhsatınız ve plakanız cıkıyor. Ardından artık yurtdışından getirdiğiniz araç türk topraklarında tc palakasıyla 2 senede bir turingten belge yenileme işlemi yapılarak gül gibi biniyorsunuz. Şahsi fikrim eğer banka teminat mektubu ayarlayamassanız getirmenin pek bi artısı yok. Türkiyede piyasası 150 bin tl olan aracı bütün masraflar dahil 55 bin TL ye hallettim. Tabiki bu koşuşturmaya değer.

Tamamiyle yazmaya çalıştım eksiklerimi zaman buldukça ekleyeceğim

Utku B.

N0M4dh
06-08-2015, 19:30
utku burada bir eksik- memur bilgisizliği var, gümükten çekme belgesinin emniyete ulaşmış olması gerekiyor sizin elinizdeki nüsha ile olmuyor, ha şansa oradaki polis kabul etmiş.

ben kayseri'de 1 hafta bekledim.

Turboğuz54
06-08-2015, 19:44
Beyler konuya tam hakim biri varmı şimdi bi arac var gürcü plaka onu alsam nası kullanıcam giriş cıkış yapmasak senede bir cezası varmış galiba sadece onu ödesek kalırmı arac yoksa illa gitmesimi gerekiyor birde vekalet veriyolar benim adıma onla geziyoruz yoksa başka bi uyguluma varmı aracı getiren arkadaş galeriye satıyo galeriden de ben alıcam

MK8800
06-08-2015, 20:20
Beyler konuya tam hakim biri varmı şimdi bi arac var gürcü plaka onu alsam nası kullanıcam giriş cıkış yapmasak senede bir cezası varmış galiba sadece onu ödesek kalırmı arac yoksa illa gitmesimi gerekiyor birde vekalet veriyolar benim adıma onla geziyoruz yoksa başka bi uyguluma varmı aracı getiren arkadaş galeriye satıyo galeriden de ben alıcam

Vekaletle gezemezssin baglarlar , senede 1 ceza diye bisey de yok cikis yapmazsa yine baglarlar . Vekaletle alinirsa vergi kacakciligi sucundan ceza 3700 liradan basliyor . Yukaridaki durumlar harici de turk vatandaslari vergi yatirmadan ve 3 yas ustu hic bir araci turkiyede kullanamaz

aykutsafakyaman
06-08-2015, 21:24

Size cok yanlis bilgi vermisler

utkunoa
07-08-2015, 09:34
utku burada bir eksik- memur bilgisizliği var, gümükten çekme belgesinin emniyete ulaşmış olması gerekiyor sizin elinizdeki nüsha ile olmuyor, ha şansa oradaki polis kabul etmiş.

ben kayseri'de 1 hafta bekledim.

evette bunu zaten gümrük yolluyor, yani doğru eklenmemiş fakat zaten bunu gümrük belirtiyor, size özel geçici 1 aylık ruhsat verdiklerinden 1 ay içide çoktan gitmiş oluyor :)

GokhanRS
28-12-2016, 15:16
Arkadaşlar güncel bilgi olsun ilk sayfayada ekleyebilirsiniz.

Artık yurtdışında yaşayıp ülkeye turist gibi gidenler araçlarıyla türkiyeye gelip 2 yıl kalabiliyorlar. Yani emeklilik şartı filan yok. Ancak tekrar geri çıkarsanız iki yıl dolmadan tekrar 185 gün yurtdışında kalmadan dönemezsiniz araçla.

GokhanRS
28-12-2016, 15:17
emeklilere yapılan kıyak 185 gün süreside yok onlara. onlar 2 yıl dolunca tekrar yurtdışına çıkıp başka bir araç alıp gelebilirler 1 günde :)

Year One
28-12-2016, 17:15
emeklilere yapılan kıyak 185 gün süreside yok onlara. onlar 2 yıl dolunca tekrar yurtdışına çıkıp başka bir araç alıp gelebilirler 1 günde :)

şubat ayında 6 aylığına Amerika'ya gitme ihtimalim var. aynı zamanda Bulgaristan vatandaşlığım mevcut. Tabi Türk vatandaşı da olunca araç getiremiyoruz haliyle... Amerika da kaldığım 6 ay sayılıp, gidip Bulgaristan dan araç alsam 2 yıl kullanabilir miyim acaba... ? :) gümrük polisi demesin kardeşim git amerikan plaka araç ile gel diye ? :D eğer böyle birşey varsa gerçekten bunu yapmaya hazırım. 2 yıl arkama bakmam en azından.

exca-
28-12-2016, 17:26
araba ile yurda giriş yapabilmeniz için diğer ülkede oturumunuz olması gerekiyo diye biliyorum, tahmin ediyorum kaldığınız ülkeden araç getirmenizi beklerler. Bu konuda aydınlatabilecek olan var mıdır, ben de merak ediyorum araçla gelsem nasıl bir durum olur.

Year One
28-12-2016, 18:27
vatandaşsan zaten oturuma ne gerek var ? adres vs herşey mevcut. ev dahi var.

GokhanRS
28-12-2016, 18:55
İkamet adresini gider gitmez aldırır isen konsolosluktan oluyor. Arabayı hangi ülkeden aldığına karışamazlar diye biliyorum. Ben sırbistandayım ama arabamı İtalya'dan getirttim. Türkiye kayıtlarında ikametininde yurtdışı gözükmesi lazım. Gittiğinde al ikametini yeter.

Year One
28-12-2016, 19:08
bu durumda benim için teşkil etmiyor. 1995 den beri bi ikamet adresim gözükmekte :)

Year One
28-12-2016, 19:09
üstteki durum BG için geçerli... diğeri içinde iş kolay yani 6 ay kalacağım yer kısaca.. hayırlısı diyelim deneriz şansımızı :)

exca-
28-12-2016, 20:01
yabancı vatandaşlığınız varsa MX plakaya çevirerek istediğiniz kadar kullanırsınız zaten (teminat yatırmak ve ya teminat mektubu ile) ama öncesinde ne kadar süre yabancı plaka kullanabilirsiniz bilmem. Çifte vatandaşlığınız varsa bu haktan faydalanamazsınız bildiğim kadarıyla.

Sadece TC vatandaşı olanlarında yurtdışında ikametinin olması gerekli araç ile giriş yapabilmeleri için, 6 aylık turist/eğitim vs vizesi olsa dahi oturum olmadan araçla girilemiyor malesef.

M_PROJECT
28-12-2016, 20:05
Yav her 6 ayda bir bu tip bi haber cikiyo ama ne kadar okusakta haberin detaylarini - uygulama sartlarini bir turlu anlayamiyoruz :D noluyo abi simdi nedir durum , resmi bir yazi var mi ?

GokhanRS
29-12-2016, 02:11
Şimdi aslında haber eski. 2015 son çeyreğinde son güncelleme yapıldı.
Diyelimki yurtdışına çıktınız herhangi biri olarak. Gider gitmez konsolosluktan ikametinizide oraya alırsanız. İkameti aldıktan 185 gün sonra yurtdışındaki arabanızla türkiyeye dönebilirsiniz. Ancak maksimum 2 yıl araba kalır türkiyede. 2 yıl sonra araç türkiyeden çıkmak zorundada.

Eğer 2 yıl dolmadan o araçla türkiyeyi terk edersen tekrar 185 gün yurtdışında kalmak zorundasın. Sadece araç değil sende kalmak zorundasın geri tekrar getirmek için. Yada uçakla dönersin ama tekrar 185 gün tr dışına fiili olarak çıkmadan getşremezsin

Ancak emeklilerde durum değişti. Yurtdışından emekli olanlarda 2 yıllığına araç getirebiliyor yabancı plakayla gezebiliyor lakin onlar 2 yıl kalmadan mesela tekrar yurtdışına çıkarlar ise onlara 185 gün süre kısıtı yok. Diyelimki 10 ay sonra çıktı araçla. 2 ay sonra tekrar geldi. Kalan 14 ayı dondurulur ve geldiğinde tekrar 14 ay daha gezebilir. O 14 ay da biterse ondan sonra 185 gün limiti onlara başlar.

Ancak emekli olmayanlar geldikleri günün ertesi günü araçla tekrar yurtdışına gitseler bile 2 yıllık hakları silinir tekrar 185 gün yurtdışında yaşama şartı girer araç getirmek için.

Özetle 185 gün yurtdışında yaşadın. Dönerken aldın bi bmw 5.20 2008 2010 v.s ve 2 yıl kullandın tr de. 2 yıl sonra tekrar hem gezinti olur, git yurtdışına sat 2 bin euro zararla atla uçağa gel. Bu ülkede kimse sana 2bin euroya 2 yıl 5,20 vermez, :)

GokhanRS
29-12-2016, 02:19
Yav her 6 ayda bir bu tip bi haber cikiyo ama ne kadar okusakta haberin detaylarini - uygulama sartlarini bir turlu anlayamiyoruz :D noluyo abi simdi nedir durum , resmi bir yazi var mi ?

Resmi yazı değil konsolosluğa gittim öğrendim. Sonrada alman gurbetçilerin otomobil yardım derneğinin sitesinede baktım. Birde milliyet gibi 4-5 gazetede haber var.

GokhanRS
29-12-2016, 02:21
bu durumda benim için teşkil etmiyor. 1995 den beri bi ikamet adresim gözükmekte :)

Dostum ikametin bg makamında ise değeri yok. Yurtdışındaki türk konsolosundan alıcan ikametini. Türk adresini silicekler.

exca-
29-12-2016, 02:22
GokhanRS o zaman bir soru daha sorayım :) peki ben kendi üstüme olan yabancı plaka aracımla geldim, benden başka kim kullanabilir aracı? birinci derece yakınlar mı?

GokhanRS
29-12-2016, 02:29
Sen aracın içindeysen herkes kullanabiliyor. Yorgunum bahanesi kanunda var. Onun dışında eşin veya yurtdışı ikameti bulunan her akraban. Atıyorum sen yokken kuzenin kullanır ve gbt de adresi Türkiye çıkarsa yersin cezayı. Ama ikameti sistemde yurtdışı yazıyorsa dokunamazlar çünkü turist sayılır. Zaten bu 2 yıl kanunu turistik izin kapsamı diye geçiyor. Plaka değişmiyor. Vergi yok bişi yok. Sadece bi yeşil kart alıyorsun arabanın trafik sigortası şirketinden tr yi kapsasın diye. O da 50 euro lüks bi araçta bile

Leonardo
29-12-2016, 02:39
Merhaba maddeyi goremedim varsa kusura bakmayin ben 8 ay yurt disinda okudum arac getirme durumum varmidir?

GokhanRS
29-12-2016, 02:45
Bu arada bu yapılanların hiç birini devlet kıyak yapmış gibi görmeyin. Arabayla 4-5 ülke gezmişliğim var. Birtek Türkiye bu kadar uğraştırıyor. Hatta çoğu ülkede aracım aranmadı bile. Camdan pasaportu inmeden uzattım 30 saniyede damga vurdular hep. Birtek bizim gümrüklerimizde sıkıntı yaşarım hep. Yeri gelir 3-4 kilo cevizi dert eden oç memura denk gelirsiniz. Tr ye 4 kilo cevizi ticarimi sokuyorsun diyen o.çocuğu hemşerin çıkabilir. 4 kilo cevizle kim ticaret yapmışta zengin olmuş? Hatırladıkça sövüyorum.

GokhanRS
29-12-2016, 02:46
Merhaba maddeyi goremedim varsa kusura bakmayin ben 8 ay yurt disinda okudum arac getirme durumum varmidir?

Şuan nerdesin? Tr mi, ydışı mı?

blumenberg
29-12-2016, 04:49
Arkadaşlar ben 5 sene ma plaka araç kullandım, teminat mektubu alıyorsunuz , bu da ödemediğiniz ötv kadar oluyor genelde, bana kalırsa değmiyor çok fazla ki kendim de tr plakalı arabalara biniyorum artık, çünkü aldığınız arabayı istediğinizde istediğiniz paralara hemen satamıyorsunuz, spor araba ise daha da zor oluyor, Almanya'ya götürseniz vergisini orada ödemeden satamıyorsunuz, zarar ediyorsunuz. Almanya fiyatı en az 100 bin Euro olan arabalar için değer ama yine de, çünkü nakit para karşılığında teminat mektubu alıyorsunuz ve o paranın getirisinden yararlanabiliyorsunuz, sadece çekemiyorsunuz. Gayrimenkul karşılığında da mektup alınabiliyor fakat onda da bankaya ödenen ücretler çok daha fazla oluyor, nakit karşılığında ben yüzde 0.5 veriyordum bu arada. Onun haricinde Türkiye turing kurumuna 2 yılda bir 500-750 arası bi meblağ ödeniyor. Bu arada yurtdışından gelen aracın da tüm gümrük işlemleri sigorta dahil 5000 liraları buluyor.

Belki ilerde özel bi araba alırım diyorum yine de çünkü sadece öğrenci olarak değil çalışan veya emekli yabancı statüsünde de araç alabiliyorsunuz. Hatta kütüğü Türk olanlar içişleri bakanlığından çalışmaktan muhaftır yazısı ile işleri daha kolay halledebiliyor.

Bu arada ma plakalı araba kullanmak isteyenler yabancı bi hatunla evlenebilir ve bu haktan yararlanabilirler :)

Leonardo
29-12-2016, 05:57
Şuan nerdesin? Tr mi, ydışı mı?

Şuan Türkiyedeyim geleli baya oldu nisanda geldim

GokhanRS
29-12-2016, 08:41

Sen getiremezsin. Türkiye ye bir kere girdin mi tekrar çıktığında yine 185 günden önce araçla gelemezsin.

Blumenberg ma plakada haklısın biraz zor işler. Benim anlattıklarım plaka değiştirmeden 2 yıl kalıp geri çıkacaklara. Onlara herhangi bir vergi Vs yok. Araç alım satım Vs ülke ülke değişir. Mesela 2nci el 3.20 zarar ettirmez çünkü türkiyede 90bin olan bmw yi ben 25bine alıyorum :)

GokhanRS
29-12-2016, 09:35

Kardeşim özür dilerim. Geriye dönük son 1 yıl içinde 185 gün kalmış olman gerekiyormuş. Bu şartı kurtarıyorsan olabiliyormuş. Şimdi paylaşım devamını komple oku istersen.

GokhanRS
29-12-2016, 09:37
Yurtdışında kayıtlı bir araçla Türkiye'de kalma süresi eskiden 180 gün (6 ay), emekliler için 360 gün (1 yıl) ile sınırlıydı. Bu yasada geçen yıl değişiklik yapıldı ve süre 2 yıla (730 gün) çıkartıldı. Yasal düzenleme 13 Ekim 2015'te yürürlüğe girdi.

Kimler yabancı plakalı bir arabayı Türkiye'ye götürebilir?

İster Türk vatandaşı, ister yabancı uyruklu, mavi kartlı olsun. Yurtdışında yerleşik herkes, turistik kolaylıklar kapsamında yabancı plakalı aracı Türkiye'ye götürebilir.

Türkiye'de arabamla ne kadar kalabilirim?

Yeni yasaya göre iki yıl (730 gün) aracınızla Türkiye'de kalabilirsiniz. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, geriye dönük olarak son bir yıl içinde toplam 185 gün yurtdışında kalmış olmanız gerekiyor. Eğer Türkiye'ye sık sık giriş çıkış yaptıysanız ve son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kaldığınızdan emin değilseniz, giriş yapacağınız Türkiye gümrüğünü arayıp süreyi hesaplatın. Ona göre aracınızla yola çıkın. Eğer yurtdışında 185 gün kalmadıysanız, aracınızla Türkiye'ye giremezsiniz.

Araçla Türkiye'de iki yıl kalma süresini bir seferde mi kullanmam gerekiyor? Yoksa parça parça da kullanabilir miyim?

Aracı Türkiye'de bırakıp iki yıl içerisinde istediğiniz kadar uçak veya başka bir vasıtayla yurt dışına çıkabilirsiniz. Döndüğünüzde tekrar aracı kullanmaya devam edersiniz. Fakat yurtdışına çıkarken, gümrüğe mutlaka haber vermeniz, aracı ya gümrüğe bırakmanız ya da bir başkasının kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz şart. Gümrüğe haber vermeden çıktıysanız, daha sonra aracınızla Türkiye'den çıkarken, ağır para cezası ödersiniz. Cezanın miktarı süreye ve aracın değerine göre değişiyor.

Türkiye'ye giriş yaptığım aracımla, iki yılı doldurmadan çıkış yaparsam, geri kalan hakkım saklı kalıyor mu?

Hayır. Geri kalan hakkınızı kaybediyorsunuz. Eğer giriş yaptığınız araçla çıkış yaparsanız, aynı araçla tekrar Türkiye'ye giriş yapabilmeniz için geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında yine 185 gün kalmanız gerekiyor.

Yurt dışından Türkiye'ye götürdüğüm aracı, Türkiye'de akrabalarım veya başkaları kullanabilir mi?

Hayır. Siz aracınızı Türkiye'ye turistik kolaylıklar kapsamında götürüyorsunuz. Türkiye'de yerleşik kişilerce, kullanılması mümkün değildir. Eğer böyle bir durum tespit edilirse, hem araç sahibi, hem aracı kullanan kişiler hakkında ayrı ayrı 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238'inci maddesi uyarınca, cezai işlem uygulanır. Araç ayrıca yurtdışı edilir.

Yabancı uyruklu eşim, yurt dışında kayıtlı aracı Türkiye'ye götürebilir mi?

Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye'ye taşıt götürebilmek için, hangi ülke vatandaşı olduğunuz önemli değil.

Yurtdışında yaşayan herkes götürebilir. Ancak Türkiye'ye giriş yaparken, kişinin geriye doğru son bir yıl içinde yurtdışında toplam 185 gün kalmış olması gerekir.

Yurt dışında kayıtlı aracımla Türkiye'ye giriş yapmam için hangi belgeler gerekli?

Ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi. Araca ait Türkiye'de geçerli yeşil sigorta kartı. Sigortanız Türkiye'ye açık değilse, gümrükte özel sigorta yaptırmak zorundasınız.

Şirkete veya bir başka kişiye ait araçla, Türkiye'ye gidebilmem için hangi belgeler gerekli?

Geçerli vekaletname. Vekaletnameyi ADAC gibi Otomobil Kulübü, noter veya konsolosluklardan almak mümkün. Şirket sizin üzerinize bile olsa, mutlaka vekaletname gerekiyor.

Taşıtı vekaleten Türkiye'ye götürecek olan şahsın da mutlaka yurt dışında mı yaşıyor olması şart?

Evet. Taşıtı vekaleten getirecek olan kişinin de yurt dışında yaşıyor olması ve Türkiye'ye giriş yapmak istediği tarihten itibaren geriye doğru son bir yıl içinde toplam 185 gün yurt dışında kalmış olması gerekiyor.

Araçla Türkiye'ye girdim. Bu aracı başkası yurtdışına çıkarabilir mi?

Vekaletle çıkarabilir. Aracımla Türkiye'de iki yıl kaldım.

Süresi dolunca, yurtdışına giriş çıkış yapsam, tekrar 730 gün kalabilir miyim?

Hayır. Çıkış yaptıktan sonra 185 gün yurtdışında kalmadan, araçla tekrar Türkiye'ye giremezsiniz.

Türkiye'de aracımla iki yıl kalıp yurtdışına çıktım. 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye'ye uçak, otobüs, tren veya feribotla gidebilir miyim.

Evet. 185 gün şartı sadece araçla giderken zorunlu. Kişi taşıtsız olarak istediği kadar Türkiye'ye giriş çıkış yapabilir.

Türkiye'ye götürülen araçlarda yaş sınırı aranıyor mu?

Türkiye'ye götüreceğiniz araçta yaş sınırı aranmaz.

Aracımı Türkiye'de benden başka kimler kullanabilir?

Yurt dışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir. Üçüncü kişiler, sizin aracın içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.

Aracımı Türkiye'de satabilir miyim?

Türkiye'ye geçici olarak götürdüğünüz aracınızı bir başkasına ne satabilir, ne devredebilir, ne de kiralayabilirsiniz. (Kaynak:Hürriyet)

Ayrıca şu sitede resmi gazete v.s kaynaklarıda mevcut. DIŞ TİCARET MEVZUATI YOLCU İŞLEMLERİ (http://www.orgtr.org/tr/yolcu-islemleri)

GokhanRS
29-12-2016, 09:41
Turkiye’de kalma suresi 2 yıla cıktı - Avrupa Haberleri (http://www.hurriyet.com.tr/turkiyede-kalma-suresi-2-yila-cikti-40057108)

Yurtdışından Getirilen Taşıtlar Başkası Tarafından Kullanılabilecek Mi? | SGK, SSK, EMEKLİ SANDIĞI, BAĞ-KUR VE CALIŞMA HAYATI İLE İLGİLİ GUNCEL BİLGİLER (http://www.sgkhocasi.com/yurtdisindan-getirilen-tasitlar-baskasi-tarafindan-kullanilabilecek-mi.html)

işte can alıcı resmi kaynak gümrükler genel müdürlüğü websitesi girip inceleyin.

Yolcu Beraberi Taşıtlar (http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar)

razzmatazz
29-12-2016, 10:41
Gurcistan Arac - Arac Parca Getirme Detay (http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60258.260)

burda birisi gitmiş olayı yerinde incelemiş ve tüm detayları ile açıklamış legal olarak kesinlikle türkiyeye araç getirip kullanma şansınız yok vekalet ile bile

tremx
29-12-2016, 11:08
Gurcistan Arac - Arac Parca Getirme Detay (http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=60258.260)

burda birisi gitmiş olayı yerinde incelemiş ve tüm detayları ile açıklamış legal olarak kesinlikle türkiyeye araç getirip kullanma şansınız yok vekalet ile bile

istedikleri sartlari yerine getirdigin zaman legal olur zaten..gezmeye gidip arac alip gelmek hayal

GokhanRS
29-12-2016, 12:16
Siz sadece bu siteye güvenin. Gerisi hikaye. yurtdışında 185 gün yaşamadan araba getiremez kimse. Gürcü muhabbeti komple dolandırıcılar. Facede filan gördüklerinize filan sakın itibar etmeyin. Bmw alıcam diye elinizdeki tofaş parasından da olmayın.
Yolcu Beraberi Taşıtlar (http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar)

Year One
29-12-2016, 12:44
ben şimdi şunu anlamadım... ikamet neden gerekiyor ? sonuçta pasaportta giriş çıkış mührü tarihli olarak vurulmuyormu mantıksız... BG de iş yeri açıcam mesela. yılın 6 ayı orada durucam. Atıyorum 1 ay kalıp dönücem, 2 ay sonra gidip 3 ay kalıp dönücem belirsiz ama yılın yarısı orada geçecek.. zırt pırt konsolosta ikamet adresini mi değiştirmem gerekiyor ki çok saçma bi uygulamaymış.

tremx
29-12-2016, 12:53
ben şimdi şunu anlamadım... ikamet neden gerekiyor ? sonuçta pasaportta giriş çıkış mührü tarihli olarak vurulmuyormu mantıksız... BG de iş yeri açıcam mesela. yılın 6 ayı orada durucam. Atıyorum 1 ay kalıp dönücem, 2 ay sonra gidip 3 ay kalıp dönücem belirsiz ama yılın yarısı orada geçecek.. zırt pırt konsolosta ikamet adresini mi değiştirmem gerekiyor ki çok saçma bi uygulamaymış.

ikametinizi aldirmaniz gerekmiyor zaten.Bende cift vatandasim ama ikametim tr de.ustume arabada var sirkette var kapikulede hic problem yasamadim daha.

GokhanRS
29-12-2016, 13:15

ikametinizi aldirmaniz gerekmiyor zaten.Bende cift vatandasim ama ikametim tr de.ustume arabada var sirkette var kapikulede hic problem yasamadim daha.

Dediği gibi almak gerekmeyebilir. Onla ilgili bir madde yok. Pasaport ile ispatlanır diye düşünüyorum. Ben garantiye almak için aldırdım ikametimi. İkametin yurtdışında bulunmasının bazı başka faydaları var. Örneğin türkiyeye gelen akrabanın yabancı plakalı aracını kullanmak gibi. Ben mesela tr ye geldiğimde yabancı eşimin dostumun aracını geçici kullanabiliyorum ceza yemeden gibi.

ancak sen getirmek için yurtdışında 185 gün kaldığını pasaportunla ispatlarsın sana gerekmez.

Year One
29-12-2016, 13:47

üstad senden özelden bu konu için biraz görüşmemiz mümkün müdür... bende iş yeri açmayı planlıyorum bg de nedir ne değildir sana uyarsa biraz bilgi almak isterim.

Year One
29-12-2016, 13:49
vallahi bizim gümrük kapıları kadar sıkıntı yaratanı görmedim bir öyle diyolar bi böyle diyolar... ne diyim dostlar. kendi cebimizle aldığımız/alacağımız arabayı kanunu yok diye kullanamıyoruz gün diyolar birşey diyolar. tırı vırı işler....

Leonardo
29-12-2016, 15:45
Kardeşim özür dilerim. Geriye dönük son 1 yıl içinde 185 gün kalmış olman gerekiyormuş. Bu şartı kurtarıyorsan olabiliyormuş. Şimdi paylaşım devamını komple oku istersen.

Estagfurullah abi zaten bana cok sıkıntı geldi:D

arm
29-12-2016, 16:12
Merhabalar çoğu yazıyı okudum ancak benim soruma cevap bulamadım,

-Yurtdışından alacağım herhangi bir araç için (yaşı 10+ motoru 3.0+ olabilir kafama göre),
herşeyin legal olması ve bütün vergilerin ödenmesi halinde,(bunun içinde ötv,mtv,kdv vs. şeler dahil), araç alımı mümkün müdür?

-Eğer mümkünse Ötv nasıl hesaplanıyor 2008 öncesi bir araç için mesela?

Bunu kâr etme amaçlı değil, istediğim kriterlerde aracı bulup almak.

Year One
29-12-2016, 16:22

-Yurtdışından alacağım herhangi bir araç için (yaşı 10+ motoru 3.0+ olabilir kafama göre),
herşeyin legal olması ve bütün vergilerin ödenmesi halinde,(bunun içinde ötv,mtv,kdv vs. şeler dahil), araç alımı mümkün müdür?

Bildiğim kadarıyla, şu anki yasaya göre 3 yaşından büyük araç ithalatı hiç bir şekilde yapamazsınız.

GokhanRS
29-12-2016, 17:48

Şuan değil ancak yakında o kanun değişiyor. Yani getirebileceksin. Ancak türkiyede emsali var ise kesinlikle daha pahalıya gelecek. 1 araç kendine 3 araç devlete getirirsin yaş sınırı kalkınca :)

AliGizda
27-09-2017, 15:41
Konuyu hortlatıyorum ama çok yakın arkadaşım Azerbeycan vatandaşı, eşi Türk ve iki yıldır evliler. Çalışma izni vs var. Yabancı plaka araç alabilirmi? Azerbeycandan araba alıp Türkiyede kullanabilirmi? Ne kadar kullanabilir?

MDeniz
27-09-2017, 18:33
Kapımda şuan kaybımın 5.23 i BMW si yatıyor Alman plaka ve o bana ben ona bakıyorum. Arada lastik ve akü sağlığı için tur atıp ücra yerde yerine koyuyorum vaziyet bu malesef :)

N0M4dh
27-09-2017, 19:52
Konuyu hortlatıyorum ama çok yakın arkadaşım Azerbeycan vatandaşı, eşi Türk ve iki yıldır evliler. Çalışma izni vs var. Yabancı plaka araç alabilirmi? Azerbeycandan araba alıp Türkiyede kullanabilirmi? Ne kadar kullanabilir?

185 gün yurtdışında geçiriyor ise; yurtdışından araba getirebilirler.
185 gün yurtdışında geçirmiyor ise ancak yurtiçi MA plaka alabilir.

ne kadar kullanabilir tarzı soru ise yanlış, istedikleri kadar kullanabilirler. araba türk plaka oluyor.

N0M4dh
27-09-2017, 20:04

yabancı vatandaş mısınız? mavi kimliğiniz var mı?

arm
27-09-2017, 21:28
yabancı vatandaş mısınız? mavi kimliğiniz var mı?

çifte vatandaşım

N0M4dh
27-09-2017, 22:01
çifte vatandaşım

ma ya hakkınız yok üzgünüm.

AliGizda
28-09-2017, 08:12

ne kadar kullanabilir tarzı soru ise yanlış, istedikleri kadar kullanabilirler. araba türk plaka oluyor.

MA plaka olunca avantajları nedir? Yok yılı Türkiyede geçiriyor.

burak_2885
28-09-2017, 09:09

MA plakada sadece arabayı ordaki fiyattan alıyorsunuz. Türkiye'de 5 sene kullanımı var (yanlış biliyorda olabilirim) Her sene arabanın yaşı ve motor hacmi üzerinden verginizi veriyorsunuz. Yani size kâr kalan, arabanın TR fiyatı 50k € ise 30a alıyorsunuz

tylan
28-09-2017, 09:20
Bizim burda millet çakallığını buldu. Bulgarıstana yasal olarak giriyor. Orda şirket açıyor sonra kaçak olarak ülkeye geri geliyor. 185 gün sonra yine kaçak bg’e girip ben 185 gün kaldım şirketimde çalıştım diyip araba alıyor. Sonra 2 sıkıntısız biniyor. Zaten özellikle trakya küçük bulgarıstan oldu resmen. Hoş arabaların hepsi bitik coğu aldıktan sonra motor yiyor sanayiler bmw mercedes dolu.

AliGizda
28-09-2017, 09:24
MA plakada sadece arabayı ordaki fiyattan alıyorsunuz. Türkiye'de 5 sene kullanımı var (yanlış biliyorda olabilirim) Her sene arabanın yaşı ve motor hacmi üzerinden verginizi veriyorsunuz. Yani size kâr kalan, arabanın TR fiyatı 50k € ise 30a alıyorsunuz

Anladım. O halde MA plaka bir araç alalım. Prosedürü nedir? Herhangi bir yere başvurması gerekiyormu peki? Bugün bir araca ekspertiz yaptırcaz, hiç yaptırmadan direkt 0 bir araç bakalım.

hddsheriff
28-09-2017, 09:51

belli bir miktar teminat yatırman gerekiyor. google a misafir araç plaka vs yazınca gerekli her şey çıkıyor.

burak_2885
28-09-2017, 12:30
Anladım. O halde MA plaka bir araç alalım. Prosedürü nedir? Herhangi bir yere başvurması gerekiyormu peki? Bugün bir araca ekspertiz yaptırcaz, hiç yaptırmadan direkt 0 bir araç bakalım.

Aynen öyle arkadaşın da dediği gibi teminat falan yatırıyorsun bankaya bi prosedürleri var tam bilmiyorum :) Nerenin vatandaşısın

AliGizda
28-09-2017, 12:42
Aynen öyle arkadaşın da dediği gibi teminat falan yatırıyorsun bankaya bi prosedürleri var tam bilmiyorum :) Nerenin vatandaşısın

Ben değil, yakın arkadaşım Azerbaycan vatandaşı. Çalışma izni var ve 2 yıldır Türk' le evli.

N0M4dh
29-09-2017, 07:36

komple yanlış bilgi, mtv dışında türkiye'ye hiç bir vergi vermiyorsunuz, aracı getirirken teminat hesaplanıyor:
a- banka hesabınızda para vardır faize koyarsınız teminat mektubu alırsınız.
b- banka için çok kıymetlisinizdir (ticari hacim, BES, birikim vs) der ki burak beyin kıymeti şudur imza karşılığı teminat mektubu alırsınız.)

teminatı da kabaca hesaplarsak; arabanın kasko bedelinin yarısı (tl olarak) veyahut %30 dolar veya euro olarak - hoş aynı para hemen hemen.

avantajları nedir dersek MA'nın.

1- insanların hayal edemediği arabaları alma şansınız olur çünkü yaş model kısıtlaması yoktur, supra - lambo -r34 vs. -Türküm doğruyum çalışkanım derseniz ithal getireceğim derseniz 3 yaş sınırı var, mtvsi ötvsi kdvsi cabası.
2- ma nın tek amacı yurtdışından araba getirmek değildir, dönen yabancı vatandaşlar veya elçilik çalışanları bedava fiyata arabalarını verirler çünkü teminatı kurtarmak daha önemli sahibindene girin cd plakalara bir bakın 8 bin tlye e46 3.20 var :)

burak_2885
29-09-2017, 08:46
komple yanlış bilgi, mtv dışında türkiye'ye hiç bir vergi vermiyorsunuz, aracı getirirken teminat hesaplanıyor:
a- banka hesabınızda para vardır faize koyarsınız teminat mektubu alırsınız.
b- banka için çok kıymetlisinizdir (ticari hacim, BES, birikim vs) der ki burak beyin kıymeti şudur imza karşılığı teminat mektubu alırsınız.)

teminatı da kabaca hesaplarsak; arabanın kasko bedelinin yarısı (tl olarak) veyahut %30 dolar veya euro olarak - hoş aynı para hemen hemen.

avantajları nedir dersek MA'nın.

1- insanların hayal edemediği arabaları alma şansınız olur çünkü yaş model kısıtlaması yoktur, supra - lambo -r34 vs. -Türküm doğruyum çalışkanım derseniz ithal getireceğim derseniz 3 yaş sınırı var, mtvsi ötvsi kdvsi cabası.
2- ma nın tek amacı yurtdışından araba getirmek değildir, dönen yabancı vatandaşlar veya elçilik çalışanları bedava fiyata arabalarını verirler çünkü teminatı kurtarmak daha önemli sahibindene girin cd plakalara bir bakın 8 bin tlye e46 3.20 var :)

Tamam benim kastettiğim zaten MTV olmuyor mu motor ve yaşına göre olan vergi ? :) Teminat olayı azmış, ben daha çok sanıyordum. 10-20k falan

evolution_9
29-09-2017, 09:48
en iyisi gidip yurt dışında yaşamak

turbo&quattro
29-09-2017, 09:52

MA plakali araclari cifte vatandaslar alamiyor yaziyor heryerde.

utkunoa
29-09-2017, 10:34
ma plaka içinde son 1.5 senedir yurtdışında 185 gün bulunma şartı arıyorlar malesef. mavi kartınız olsa dahi trde yaşıyorsanız gidip araç getiremiyorsunuz

turbo&quattro
29-09-2017, 10:58
ma plaka içinde son 1.5 senedir yurtdışında 185 gün bulunma şartı arıyorlar malesef. mavi kartınız olsa dahi trde yaşıyorsanız gidip araç getiremiyorsunuz

Benim gordugum kadariyla cifte vatandas olanlar MA plaka alamiyor ama tabiki yanlis biliyor olabilirim. Bana ***** siteden bir ornek ilan verebilirmisin benim sartlarima uyan . Abd de yasiyorum. Hem ABD hemde Turk pasaportum var.

turboman
29-09-2017, 12:15
Şöyle bi sorum var benim hatun yabancı mesala almanyadaki dayım ordan aracı getirip burda benim hatuna satabiliyormu daha önce ma plaka araç aldık işleyişi biliyorum ancak dediğim gibi dayım arabayı getirip burda konsolosta satışı yapı geri uçağa binip dönüş yapabiliyormu ?

N0M4dh
29-09-2017, 14:14
MA plakali araclari cifte vatandaslar alamiyor yaziyor heryerde.

ben zaten #116 nolu postta çifte vatandaşların ma alamadığını yazdım, bu yazdığım detay komple yabancı vatandaş olup mavi kimliği olanlar için

N0M4dh
29-09-2017, 14:15
Benim gordugum kadariyla cifte vatandas olanlar MA plaka alamiyor ama tabiki yanlis biliyor olabilirim. Bana ***** siteden bir ornek ilan verebilirmisin benim sartlarima uyan . Abd de yasiyorum. Hem ABD hemde Turk pasaportum var.

çifte vatandaşlar alamıyor hocam, benim annem komple alman vatandaşı, 1.5 sene önce 185 gün kanunu yoktu, rx8 i bizzat ben getirdim, yeni kanundan dolayı yurtdışından araba getiremeyiz FAKAT yurt içine daha önce girmiş MA plaka arabayı alıp satabiliriz.

N0M4dh
29-09-2017, 14:28
Şöyle bi sorum var benim hatun yabancı mesala almanyadaki dayım ordan aracı getirip burda benim hatuna satabiliyormu daha önce ma plaka araç aldık işleyişi biliyorum ancak dediğim gibi dayım arabayı getirip burda konsolosta satışı yapı geri uçağa binip dönüş yapabiliyormu ?

arabayı getirir, yengeye satar buraya kadar ok - sorun yok, sorun bu araba aynı gürcü plaka gibi yabancı plaka kalır, (onda da sınır 2 sene zaten) arabanın geldiği ülkede a ne vergi ödüyor ise ödemeye devam eder, Türk MA ya çevrilemezse.

Tabi eğer yenge 185 gün dışarı çıkıyor ise o zaman MA ya döner araba oradaki vergilerden kurtulur ancak bu sefer de buraya mtv artı teminat yatıracak.

turboman
29-09-2017, 14:41
arabayı getirir, yengeye satar buraya kadar ok - sorun yok, sorun bu araba aynı gürcü plaka gibi yabancı plaka kalır, (onda da sınır 2 sene zaten) arabanın geldiği ülkede a ne vergi ödüyor ise ödemeye devam eder, Türk MA ya çevrilemezse.

Tabi eğer yenge 185 gün dışarı çıkıyor ise o zaman MA ya döner araba oradaki vergilerden kurtulur ancak bu sefer de buraya mtv artı teminat yatıracak.anladım ma ya çeviricem zaten dışarı çıkış yapmayacak bi müddet.zaten dışardan getirtmemin sebebi burdaki satılan ma plakalı araçlarda coşmuş tr plakayla aynı paraya gelio en azından ordan istediğim aracı daha ucuza getirmek

N0M4dh
29-09-2017, 15:12
anladım ma ya çeviricem zaten dışarı çıkış yapmayacak bi müddet.zaten dışardan getirtmemin sebebi burdaki satılan ma plakalı araçlarda coşmuş tr plakayla aynı paraya gelio en azından ordan istediğim aracı daha ucuza getirmek

işte "getireceğim" demek için 185 gün dışarıda kalmış olmak gerekiyor, şuanda benim annem toplam 185 gün dışarıda kalmadığı için getiremiyoruz sadece yurtiçi daha önce gelmiş olan MA al / sat yapabiliyoruz.

TR plaka fiyatına gelme sebebi euro kuru.

Ben benim arabayı satıyorum mesela 8 bin eu yani bana maliyetinden 2k euro zarar ile, ama euro olmuş 4.2 e 2015 den beri araba piyasası hiç mi yükselmedi? deli gibi yükseldi. benim arabanın teminatı 3.5 k dolar.

33,6 tl + 12,6 tl = 46 küsür tl ediyor, kısacası en patlak rx8 fiyatı ki benim arabanın orjinal paspasından, bakım defterine kadar duruyor, yani diyeceğim; çok modelli ve yüksek hacimli olmadığı sürece hala ma plaka akıllıca (türkiye de var olan modeller ile kıyaslarsak)

turboman
29-09-2017, 19:39
Anladım o zaman burdakilere talim edcez teşekkürler.

blumenberg
30-09-2017, 08:34
işte "getireceğim" demek için 185 gün dışarıda kalmış olmak gerekiyor, şuanda benim annem toplam 185 gün dışarıda kalmadığı için getiremiyoruz sadece yurtiçi daha önce gelmiş olan MA al / sat yapabiliyoruz.

TR plaka fiyatına gelme sebebi euro kuru.

Ben benim arabayı satıyorum mesela 8 bin eu yani bana maliyetinden 2k euro zarar ile, ama euro olmuş 4.2 e 2015 den beri araba piyasası hiç mi yükselmedi? deli gibi yükseldi. benim arabanın teminatı 3.5 k dolar.

33,6 tl + 12,6 tl = 46 küsür tl ediyor, kısacası en patlak rx8 fiyatı ki benim arabanın orjinal paspasından, bakım defterine kadar duruyor, yani diyeceğim; çok modelli ve yüksek hacimli olmadığı sürece hala ma plaka akıllıca (türkiye de var olan modeller ile kıyaslarsak)

şimdi mavi kartlı vatandaşlar kendi getiremiyorsa aracı şirketler var onlar getirir arabayı, onda bi sorun yoktur herhalde. ilk zamanlarda ben borusana sıfır getirtmiştim, hala getirmiyo galiba şirketler sıfır olarak yasak gelmişti çünkü onlara.

N0M4dh
30-09-2017, 10:39
şimdi mavi kartlı vatandaşlar kendi getiremiyorsa aracı şirketler var onlar getirir arabayı, onda bi sorun yoktur herhalde. ilk zamanlarda ben borusana sıfır getirtmiştim, hala getirmiyo galiba şirketler sıfır olarak yasak gelmişti çünkü onlara.

hocam 1.5 sene çıkan yasa ile 185 gün dışarıda değilseniz kendinizin MA yapmaya hakkı yok, hiç bir şirket MA araba olarak getiremez, yabancı plaka getirir onu burada SİZİN ÜSTÜNÜZDEN ma ya çevrilir, sıfır araba getirtmenin hiç bir mantığı yok teminat çılgınca yüksek oluyor, bundan 2 sene önce olsa ÖTV + KDV ye göre teminat mantıklı idi şimdi sıfır arabanın kasko bedeli + teminat Türkiyeden daha bile pahalıya gelir 2k motor üstü.

blumenberg
01-10-2017, 14:49
hocam 1.5 sene çıkan yasa ile 185 gün dışarıda değilseniz kendinizin MA yapmaya hakkı yok, hiç bir şirket MA araba olarak getiremez, yabancı plaka getirir onu burada SİZİN ÜSTÜNÜZDEN ma ya çevrilir, sıfır araba getirtmenin hiç bir mantığı yok teminat çılgınca yüksek oluyor, bundan 2 sene önce olsa ÖTV + KDV ye göre teminat mantıklı idi şimdi sıfır arabanın kasko bedeli + teminat Türkiyeden daha bile pahalıya gelir 2k motor üstü.

zaten tüm arabalar yabancı plaka geliyor ma'ya çevriliyor, eskiden sıfır araba borusan getiriyordu artık getirmiyor o konuda hemfikiriz. mesela şirket benim adıma aracı alır yurtdışından transportunu sağlar, tüm işlemlerini yapar ma olarak bana verir. bunda sıkıntı yok değil mi, yani 1.5 sene şartı?

N0M4dh
02-10-2017, 09:59
zaten tüm arabalar yabancı plaka geliyor ma'ya çevriliyor, eskiden sıfır araba borusan getiriyordu artık getirmiyor o konuda hemfikiriz. mesela şirket benim adıma aracı alır yurtdışından transportunu sağlar, tüm işlemlerini yapar ma olarak bana verir. bunda sıkıntı yok değil mi, yani 1.5 sene şartı?

şimdi öncelik ile MA nın anlaşılmasında bir yanlışlık var;

MA misafir araç demek, yani misafire (şahsa) verilir, tabi seriye göre mz de alabilirsiniz veya mb alır mercedes e takılır neyse :);

Devlet baba diyor ki yabancı vatandaşlar; ülkeme geldiğiniz zaman eğer burada oturum ve çalışma (okuma) izniniz olacak ise kendi araçlarınızı getirebilirsiniz tabi bende sizin arabayı parçalamayacağınıza dair teminat isterim diyor (turing). olayın özü bu, arabanın kıymetini en iyi ne belirler tabi ki kasko bununda ya yarısını türkiş lira olarak yada %30 unu dalır olarak ver.

Kısacası MA şahsa verilen bir haktır, hiç bir şirket MA araç getiremez, MA hakkı satamaz, şirketler modern muamelicilerdir, nedir bunlar? Arabayı oradan bulma, getirme, gümrükten çekme. Buraya kadar, bundan sonrası SİZİN VEKALETİNİZ ile mavi karne (rengi yeşil bunun ) ve gümrük beyannemasi ve tüvtürk raporu ile emniyetten standart bir plaka çıkarma burada tek fark ruhsatın üstünde gümrük bakanlığı şerhi ve arabanın kullanıcı isimleri belirtiyor.

Şimdi 1.5 sene önce bir kanun çıktı, devlet baba dedi ki sen 185 gün dışarı çıkmıyor musun? e zaten senin araç bedelin + turing bedelin bizim buranın piyasasına denk oldu, o zaman yurtdışından araba getireme iç piyasadan TÜRK plaka alırsın. Kısacası devletime daha fazla yabancı araba pompalama.

Zaten sorunun başladığı nokta şu arabayı MA ya çevirmezseniz kendi ülkesindeki vergiler devam ediyor o yüzden Türkiye'de yabancı araç galerisi yok, e şimdi bu 185 gün olayı gelince, içerideki - daha önceden yapılmış- MA larda kıymete bindi.

Tekrar yazıyorum MA araba getirebiliyorum diyen her şirket yalan söylüyor, MA şahsa verilen bir hak, yabancı araba getirilir ancak şartlara uyup teminat yatırıyorsanız SİZİN ÜSTÜNÜZDEN MA ya çevrilir.

blumenberg
04-10-2017, 03:26
araç bedeli + teminat yine türkiyedeki araç fiyatının altında kalıyor ne yazıkki. 1.5 sene olayı kötü olmuş, şimdi istediğimiz arabayı dışarıya çıkmadan getiremicez.

Tarık V.
04-10-2017, 12:37
Yurtdışı yerleşik pozisyonundaki (185 günün üzeri) bir Türk Vatandaşı MA plakaya talip olabilir mi?
Diğer türlü araç getirtme prosedürlerini az çok biliyorum ama Japonya'da yerleşik olduğundan biraz uğraşı fazla olacaktır sanırım sadece o ülkeden alabileceği için.

N0M4dh
04-10-2017, 13:33
Yurtdışı yerleşik pozisyonundaki (185 günün üzeri) bir Türk Vatandaşı MA plakaya talip olabilir mi?
Diğer türlü araç getirtme prosedürlerini az çok biliyorum ama Japonya'da yerleşik olduğundan biraz uğraşı fazla olacaktır sanırım sadece o ülkeden alabileceği için.

Vatani görev ile gidiyorsanız getirebilirsiniz örnek; NATO, elçilik, misyon koruma, MİT vs. 2 veya 3 sene (tam hatırlayamadım) orada görev şartınız var.

MK8800
04-10-2017, 13:41
185 gün kuralına takılmak istemeyenler , şirket kurulumunda da belli prosedürler olduğu için şu yolu izleyebilir .

TR'de aktif 10 ve üstü sigortalı çalışanı varsa örnek veriyorum BG'de buradaki şirketine şube açmış gibi gösterir , sonrasında biraz uğraştırsa da buradaki elemanlarının orada çalışıyor girdi/çıktısını 1 aylık yapar .

Bu evraklarla politik işlerin kolay yürüdüğü her ülkeden araç getirmenin yanı sıra oturum almayı ve AB üyesi ise bir takım haklarından faydalanmayı en kolay ve maddi zorluğu olmadan sağlamış olursunuz .

Bu işi yapan danışmanlık şirketleri de var referansları inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz kabataslak anlatımdan ziyade uç kolaylıkları da net görmüş olursunuz . .

-Murat Özcan-
05-10-2017, 10:55
Benimde dayımın eşi Yunan vatandaşı şimdi ben onun birinci derece yakını olup yunandan alabilirmiyim arabayı 6 aylığına ?

Sadık Özyer
05-10-2017, 11:21
Benimde dayımın eşi Yunan vatandaşı şimdi ben onun birinci derece yakını olup yunandan alabilirmiyim arabayı 6 aylığına ?

birinci derece yakın anne baba kardeş eştir.
Yengen 3 oluyor bildiğim kadarıyla.

Sadık Özyer
05-10-2017, 11:29

Hatta kardeşinde 2. derece yakının oluyormuş . :D bende yeni öğrendim .

-Murat Özcan-
05-10-2017, 11:31
birinci derece yakın anne baba kardeş eştir.
Yengen 3 oluyor bildiğim kadarıyla.

Dostum aslında durum belli de ben kendimi öyle inandırmak istedim belki bir umut olur ya hani :)

Dragger
05-10-2017, 11:37
Benim de kayınvalidenin bi bulgar vatandaşlığı durumu var, eşim de başvuracak. Sonrasında olursa ben de.

Oradan araba alma şartımız nedir, ne kadar TRde tutabiliyoruz? Orada belli süre kalma şartımız var mı?

Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

N0M4dh
05-10-2017, 14:24
Benim de kayınvalidenin bi bulgar vatandaşlığı durumu var, eşim de başvuracak. Sonrasında olursa ben de.

Oradan araba alma şartımız nedir, ne kadar TRde tutabiliyoruz? Orada belli süre kalma şartımız var mı?

Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Yabancı vatandaş olmanız MA arabaya binmeniz için yeterli değil, MA ya binebilmek için mavi kartınızın yani "yerleşik yabancı" olmanız lazım kısacası çalışma izni. Ha yabancı vatandaş olursanız tabi yabancı plaka arabanızı kullanırsınız.

MA için sınır yok, yabancı plaka kalırsa araba max 2 sene.

M_PROJECT
05-10-2017, 15:24
Legal yoldan oyle yurtdisindan araba getirim binim diyorsaniz TC vatandasligindan cikmadiginiz surece , cifte vatandaslik filan hikaye . Yine legal yoldan bineyim niyetindeyseniz , sirketleriniz varsa belki ...

Mx serisi zaten belli , illegal olarakda gurcu zaten senelerdir var . Yani google da ve burada okadar cok yazi varki arastirsaniz zaten okur ogrenirsiniz .

Ayrica oyle vatandaslikla vb sekillerde araca binmek durumu kolay olsa zaten sira size gelene kadar sokaklarda yabanci plakalari fark edip gorurdunuz .

Ha bir de yurt disindan emeklilere verilen haklar var biraz da onlara bakin :D

KGüneyli
05-10-2017, 16:17
Bu araba getirme muhabbetleri biraz karısık.
Birisi diyor 6 ay getirebiliosun birisi diyor 2 yıl.

Sultangazi' taraflarından bir kişi tanıyorum Bulgardan araba getirmiş adam6 yıldır burda biniyor.
Bu güne kadar beni ne polis durdudu diyor. nede birisi araba nedir ne değildir diye sordu falan :D

SiMaO
05-10-2017, 21:11
Onuda ticarete dökenler var :D çifte vatandaşların işi zor anca emekli üzerindne getirebilirsiniz.
Geçen sene bende getirdim şansıma trafik sigortası bitene kadar zaman verdi :D

nyz_61
07-04-2024, 21:58
S.a. Herkeze hayırlı akşamlar..mevcut konu varken yeni bir konu acmiyayim dedim.. benim çok yakın bir akrabam Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş ile gelecek araç getirme hakkı var ama mecutta zaten Türkiye'de bir araci var tr plakali. Bu hakkını bunun icin kullanmiycak. Bende bu hakkını istediğim bir aracı bulup ona aldırıp aracı Türkiye ye soktursam türk plaka yapsak onu bana daha sonra satış verebiliyormu acaba. İstedim araç golf 7 veya Golf 8 variant böyle birşey yapılabilir mi.

GokhanRS
08-04-2024, 16:34
S.a. Herkeze hayırlı akşamlar..mevcut konu varken yeni bir konu acmiyayim dedim.. benim çok yakın bir akrabam Almanya'dan Türkiye'ye kesin dönüş ile gelecek araç getirme hakkı var ama mecutta zaten Türkiye'de bir araci var tr plakali. Bu hakkını bunun icin kullanmiycak. Bende bu hakkını istediğim bir aracı bulup ona aldırıp aracı Türkiye ye soktursam türk plaka yapsak onu bana daha sonra satış verebiliyormu acaba. İstedim araç golf 7 veya Golf 8 variant böyle birşey yapılabilir mi.

Türkiye de olmayan bir araç getirmek istesen mantıklı olabilir ama kesin dönüşte araç getirirken ötv kdv yine alınıyor üstüne de 12 ay boyunca o aracı satamıyor. Var olan araçları getirmenin hiç bir kârlı yolu yok. Ucuz araç sadece Türk vatandaşı olmayanlara özel birşeydir. Getiren vatandaşımız ise bu yollar işe yaramıyor. Tek muaf oldukları şey gümrük ücreti ki o da milyonluk araçta deve de kulak. ötv kdv ödendiği sürece daha ucuza gelmez üstüne de garanti sorunu yaşayabilir markasına göre.

neuras
08-04-2024, 18:04
Hocam Avrupa'dan araç alıp Türkiye'de kalıcı olarak kayıt ettirmenin maliyeti nedir? Örnek araç olarak GR Yaris diyelim, satış fiyatı 34.000€. 1618cc motora sahip.
GR Yaris | Konfigurator | Toyota DE (https://www.toyota.de/neuwagen/gr-yaris/konfigurator)

nyz_61
08-04-2024, 18:23
Türkiye de olmayan bir araç getirmek istesen mantıklı olabilir ama kesin dönüşte araç getirirken ötv kdv yine alınıyor üstüne de 12 ay boyunca o aracı satamıyor. Var olan araçları getirmenin hiç bir kârlı yolu yok. Ucuz araç sadece Türk vatandaşı olmayanlara özel birşeydir. Getiren vatandaşımız ise bu yollar işe yaramıyor. Tek muaf oldukları şey gümrük ücreti ki o da milyonluk araçta deve de kulak. ötv kdv ödendiği sürece daha ucuza gelmez üstüne de garanti sorunu yaşayabilir markasına göre.

Türkiye ye doğuş otomativin getirmediği araç getirmek istiyorum mesela golf 7 variant ve ya golf8 variant bu iki aracı düşünüyoruz.

GokhanRS
09-04-2024, 09:01
Hocam Avrupa'dan araç alıp Türkiye'de kalıcı olarak kayıt ettirmenin maliyeti nedir? Örnek araç olarak GR Yaris diyelim, satış fiyatı 34.000€. 1618cc motora sahip.
GR Yaris | Konfigurator | Toyota DE (https://www.toyota.de/neuwagen/gr-yaris/konfigurator)

Sürekli değiştiği için hesaplamayı bilmiyorum ama bir bayi getirirken ne masraf ediyorsa aynı masraflar ediliyor. İnternette hesaplayıcı formüller olabilir.

Türkiye ye doğuş otomativin getirmediği araç getirmek istiyorum mesela golf 7 variant ve ya golf8 variant bu iki aracı düşünüyoruz.

getirebilirsin ama kolay iş değil ve umduğun gibi kârlı da değil. bence iyi araştırmalısın işlemleri. muamelecilere mecbur kalıyorsun bu işlerde, vatandaş olarak kovalamak çözmek cidden çok yorucu. Ben yurtdışında yaşayıp tatile araçla geldiğimde bile 1 harf yüzünden 2-3 saat bekletildiğimi bilirim, amirine memuruna danışacak da kendini garantiye alacak diye.

tek tavsiyem aman şu gürcüden azerbeycandan araç getiriyoruz diyenlere bulaşma 3-5 yıl sonra kaçakcılıkla yargılanırsın.

devletimiz maalesef her kapıyı kapamış. adamı o kadar yorarlar ki, keşke bir bayiden sipariş edip farkını ödeyip özel getirtseydim dedirtirler.

neuras
09-04-2024, 16:33

Abi sadece sıfır otomobil getirilebiliyor sanırım.

nyz_61
09-04-2024, 17:06
Bende variant hastalığı var özelliklede golf 7ler ve 8ler çok hoşuma gidiyor. Akrabam getireceği için aracı sıkıntı olmaz gürcüyle falan işimiz yok. Almanya'dan kesin dönüşle geliyor gelirken de bir araba getirme hakkı var istediğim bu aracı Türkiye'ye getirtip türk plaka yaltiktan sonra ne zaman devrini ben alabilirim yada alabilirmiyim onu öğrenmek istiyorum. Baktimki çok çetrefilli iş mecbur Passat variant alacam.

nyz_61
09-04-2024, 17:07
Abi sadece sıfır otomobil getirilebiliyor sanırım.

Kesin dönüş yapan akrabam getircek. 1 araç hakkı var Türkiye getirmek için onun illa sıfır mi olması lazım. 2017 model üstü araç getiremiyormu.

neuras
09-04-2024, 21:13
Kesin dönüş yapan akrabam getircek. 1 araç hakkı var Türkiye getirmek için onun illa sıfır mi olması lazım. 2017 model üstü araç getiremiyormu.

O durumda aracın yılının herhangi bir önemi yok. Ben siz sıfırdan araç getireceksiniz zannettim.

neuras
09-04-2024, 21:16
Almanya'dan Turkiye'ye Donuş Yapanların Arac Getirme Hakları (https://www.vetracogroup.co/almanyadan-turkiyeye-donus-yapanlarin-arac-getirme-haklari/)

ef186
09-04-2024, 22:57

3.800.000 civarı, üste çıkar aşağı inmez diyelim.

Schumi
15-04-2024, 12:35
Permi hakkı için benim bildiğim kadarıyla araca geldiği ülkede belli bir sürenin üstünde sahipliği olması gerekiyor. Yani arabayı dün alıp bugün gelemez. 6 ay yada 1 sene olabilir en az sahip olunması gereken süreye bakın. Golf Variant gibi değilde gerçekten ülkede olmayan yada çok çok az sayıda olan bir aracı getirecekse her türlü eziyet çekilir. Ama Golf Variant için ödeyeceğiniz vergilere vs.vs. değeceğini sanmıyorum.

eminkilic61
22-04-2024, 14:38
Golf Variant gibi değilde gerçekten ülkede olmayan yada çok çok az sayıda olan bir aracı getirecekse her türlü eziyet çekilir. Ama Golf Variant için ödeyeceğiniz vergilere vs.vs. değeceğini sanmıyorum.

bu kısma kesinlikle katılıyorum, Avrupa'da baya standart olan bir araba için bu emeklere değmez bence.

Golf Variant hayranlığı varsa gümrük ihalelerini takip edip araç almak, daha mantıklı olur gibi.

Y.Emre
22-04-2024, 14:58
Tr'ye kalıcı araç getirme konusunda bildiğim kadarıyla;

En az 2 yıl yurtdışı ikamet,
Son 365 günün en az 185 günü yurtdışında yaşamış olmak,
Aracın en az 6 aydır adınıza kayıtlı olması,
Aracın en fazla 3 yaşında olması,
girişte kdv ve ötv'nin ödenmesi gerekiyor.

bu konuda ötv'nin ne üzerinden hesaplandığı bu işin mantıklı olup olmamasıyla ilgili en temel konu. bilgi sahibi olan var mıdır?

ES353
22-04-2024, 15:11
Tr'ye kalıcı araç getirme konusunda bildiğim kadarıyla;

En az 2 yıl yurtdışı ikamet,
Son 365 günün en az 185 günü yurtdışında yaşamış olmak,
Aracın en az 6 aydır adınıza kayıtlı olması,
Aracın en fazla 3 yaşında olması,
girişte kdv ve ötv'nin ödenmesi gerekiyor.

bu konuda ötv'nin ne üzerinden hesaplandığı bu işin mantıklı olup olmamasıyla ilgili en temel konu. bilgi sahibi olan var mıdır?

aracın en fazla 3 yaşında olması durumu, arabayı aldığınız tarihte araba en fazla 3 yaşında olmalı diye biliyorum. örneğin, 2010 yılında 2008 model bir araba aldınız ve 2024 yılında TR ye kesin dönüş yaparsanız yanınızda getirebiliyorsunuz. ama 2022 yılında 2008 model yada 2010 yılında 3 yaşından büyük bir araba alır, 2024 senesinde TR ye kesin dönüş yaparsanız getiremiyorsunuz. ben böyle biliyorum.

Y.Emre
22-04-2024, 17:21
bu konudaki önemli soru;

arabayı 0 aldık, 5 6 sene kullandık, Tr'ye kesin dönüş yapıp aracı da beraberimizde getirmek istiyoruz. Ötv nasıl hesaplanacak?