Orijinalini görmek için tıklayınız : Araçlarda Ön Plaka Takma Zorunluk Durumu ?
Harun S.
08-10-2014, 22:12
Merhaba;
Arkadaşlar son zamanlarda güncel olarak araştırdığım bir konudur. Araçlarımızda ya da araçlarda "ön plaka" kullanmak, takmak, bulundurmak zorunlu mudur? Zorunlu ise cezai yaptırımları nelerdir? Araştırdığım birkaç forumda eski tarihler adına bilgiler mevcut olduğundan pek tatmin edici bilgi elde edemedim. Zorunlu diyen var, zorunlu değil diyen var. Güncel olarak durum nedir acaba ?
ceza kestiklerine göre zorunlu gibi :) cezasıda 80 tl
bayramoglu
08-10-2014, 22:15
radardan ve mobeselerden kaçma yöntemi olarak bilinir ve zorunludur. cezai işlem uygulanabilir.
Harun S.
08-10-2014, 22:28
ceza kestiklerine göre zorunlu gibi :) cezasıda 80 tl
Şuan plaka bulundurmuyorum ön tarafta. Aslında takmamak için bir sebebim yok, fakat plakasız daha hoşuma gitmeye başladı :) Ama madem cezai işlem uygulanıyor takmak zorunda kalacağım. Teşekkür ederim.
Harun S.
08-10-2014, 22:29
radardan ve mobeselerden kaçma yöntemi olarak bilinir ve zorunludur. cezai işlem uygulanabilir.
Teşekkür ederim. Malesef dediğiniz gibiymiş.
bayramoglu
08-10-2014, 22:34
dikdörtgen plaka olarak panjura 308'lereki gibi monte edebilirsiniz çok güzel durur hem ceza sorunuda olmaz hoşunuza giden görünümüde bozulmaz :)
aposport
08-10-2014, 22:37
bugun ankara İstanbul otobanında 4-5 araba saydım ön arka plakası sökük. adamlar trafiğin yoğunlaştığı yerlerde çatır çatır emniyet şeridinden topukladılar. polis namına bişi yoktu zaten.
bayramoglu
08-10-2014, 22:40
bir tanıdıkta gelin arabasıyla plakada evleniyoruz yazısı radardan geçmiş tüm ekiplere aracın eşgalini vermişler telsizden iki saat sonra yakalanmış hem plakasız olduğu için ceza aldı hem hız limitini aştığı için hem cam filmi hem egzoz yeterki istesinler her türlü yakalıyorlar plakasız aracı :)
altugkocer
09-10-2014, 08:41
Hazır konu açılmışken söyleyim. 2 ay önce eşim park yerinden çıkarken arabanın tamponunu kaldırıma takmış ve plakalık kırılmış, plaka da düşmüş tabi. Beni aradı ben de ön cama içerden çapraz şekilde koy akşam hallederiz dedim. Ama 1 gün içinde şerefsiz haysiyetsiz trafik polisi ceza yazmış. Geçen hafta geldi ceza. Ödediğim para bişey değil sağlık olsun da be şerefsiz polis arkadan ceza yazacağına kenara çekip uyarsaydın ölür müydün sanki. Sonuçta bayanların arabalardan ne kadar anladığı ortada. Bu durumda küfür etmekten başka bir şey yapamıyorum maalesef.
peki spor arabaların takmamasını nasıl hallediolar?
her gördüklerinde ceza mı yazıyorlar yoksa sallıyorlar mı?
bugra_0101
09-10-2014, 09:13
onlar süpersport :D
Harun S.
09-10-2014, 09:23
Bu duruma göre plaka takmayan spor araçlar ya ceza yemeyi göz ardı ediyorlar, ya da o araçlar görmezden geliniyor zaman zaman. Başka bir açıklaması yok.
Kanunda açık bile olsa yine yazarlar bence tak :D
Harun S.
09-10-2014, 09:26
Hazır konu açılmışken söyleyim. 2 ay önce eşim park yerinden çıkarken arabanın tamponunu kaldırıma takmış ve plakalık kırılmış, plaka da düşmüş tabi. Beni aradı ben de ön cama içerden çapraz şekilde koy akşam hallederiz dedim. Ama 1 gün içinde şerefsiz haysiyetsiz trafik polisi ceza yazmış. Geçen hafta geldi ceza. Ödediğim para bişey değil sağlık olsun da be şerefsiz polis arkadan ceza yazacağına kenara çekip uyarsaydın ölür müydün sanki. Sonuçta bayanların arabalardan ne kadar anladığı ortada. Bu durumda küfür etmekten başka bir şey yapamıyorum maalesef.
Kızmakta sonuna kadar haklısınız. Bu gibi durumlar insafiyet gerektirir. Mal kaçıran yok, hırsızlık yapanda. Sorgulamadan ceza yazmak nedir.
Benım bıldıgım bılgı de on plaka takılması zorunlu olmadıgı seklınde. Fakat on plaka takmıyorsanız yada aracınızda on plaka takılcak yer yoksa bunu emnıyete bıldırıyorsunuz, cevırmeye gırdıgınızde yada plaka sorgulamasında polıs bu ıbareyı orada goruyor. Spor araclar da bu sekılde dıye bılıyorum.
Harun S.
09-10-2014, 09:56
Benım bıldıgım bılgı de on plaka takılması zorunlu olmadıgı seklınde. Fakat on plaka takmıyorsanız yada aracınızda on plaka takılcak yer yoksa bunu emnıyete bıldırıyorsunuz, cevırmeye gırdıgınızde yada plaka sorgulamasında polıs bu ıbareyı orada goruyor. Spor araclar da bu sekılde dıye bılıyorum.
Yani ben takmak istemiyorum. Trafik şubeye gidiyorum, işlem yapıyorum. Sonrasında herhangi bir çevirmede ceza yemiyorum. Doğrumudur?
neyin kafasını yaşıyorsunuz siz?
heralde takmak zorunlu
ErenDurmus
09-10-2014, 10:22
Cogu arkadasim aylardir on plakasiz geziyor bende gecen soktum yarim gun icinde 2 kere cevirdiler . Sans isi bence :)
SekoLive
09-10-2014, 10:36
en takdir ettiğim uygulamadır plakasız araba mı olur ön arka farketmez.
güzel oluyor diye plakayı cıkaranlar da bunun cezasını biliyordur ona göre riskinide alıyordur. o yaptı bende yapayım mantıgıyla gitmemeliyiz.
spor araçlarda yanls hatrlamıyorsam sadece bir markada önde plaka olmaması yasal gibi bişeydi marka aklma gelmedi görenler yazıcakdır.
Mert Ali
09-10-2014, 10:37
Madem zorunlu motosikletlerde neden yok yahu :)
arabadan 2 tekeri daha eksık diye
ahmet_xy
09-10-2014, 10:43
plakasız gezmek isteyenlere bir yol önerebilirim :D :D
bugra_0101
09-10-2014, 11:00
plakasız gezmek isteyenlere bir yol önerebilirim :D :D
dinliyoruz ???
onn_dear
09-10-2014, 11:03
heralde takmak zorunlu
bonzai etkisi bunlar :D tabi plaka ön ve arka tarafta zorunludur, ceza kesip kesmemek polise kalmış bir durum. Uzun süre ön plakasız gezdiğim oldu, şansıma durduran olmadı.
ahmet_xy
09-10-2014, 11:03
dinliyoruz ???
ön plakalığı münasip bir şekilde kırıyorsunuz. sonra plakayı ve plakalığı bagaja koyun. çevirme olursa "memur bey, geri geri gelirken çarptılar, plakalık kırıldı. bugün yenisini alıp plakayı takacağım" deyin. :D benim plakalık gerçekten kazayla kırılmıştı. 2 ay plakasız gezdim. :D :D
ön plakalığı münasip bir şekilde kırıyorsunuz. sonra plakayı ve plakalığı bagaja koyun. çevirme olursa "memur bey, geri geri gelirken çarptılar, plakalık kırıldı. bugün yenisini alıp plakayı takacağım" deyin. :D benim plakalık gerçekten kazayla kırılmıştı. 2 ay plakasız gezdim. :D :D
o polislere helal !
bugra_0101
09-10-2014, 11:17
hahah bu iyimiş :D
SekoLive
09-10-2014, 11:21
bu hikayeyi daha önce 10 kez dinledim diyene denk gelmemek büyük şans bide yaşınızın avantajı var :)
deneyip başarılı olamayan arkadaşlarım var bu yöntemi :)
altugkocer
09-10-2014, 11:30
biraz önce yazdım abi polis gününde arkadan ceza yollamış, senin iyi denk gelmiş :)
ahmet_xy
09-10-2014, 11:42
bu hikayeyi daha önce 10 kez dinledim diyene denk gelmemek büyük şans bide yaşınızın avantajı var :)
deneyip başarılı olamayan arkadaşlarım var bu yöntemi :)
haklısınız memur bey diyip alttan alacaksınız. ertesi günü gidip plakayı gerçekten takacaksınız :D :D
Harun S.
09-10-2014, 21:08
Yöntem oldukça iyi :) Fakat yaştan dolayı bizde tutmaz :)
Harun S.
09-10-2014, 21:14
heralde takmak zorunlu
Bir anlık görselliğin azizliğine geldim abi :) fakat takıcam tabiki.
schizophrenic
09-10-2014, 21:38
ben 1 aydır ön plakam olmadan işe gelip gidiyorum bir kere asayiş uygulamasına takıldım sorduklarında düzgün bi dille plakalığım olmadığı için takmadığımı belirttim evraklarımı kontrol edip gönderdiler :) özellikle samsun yolu ve konya yolunu kullanıyorum , hatta sabah trafiğinde polis kaynıyo , günlük o şekildede görüyolar ama kemerimi takılı kurallara uygun bi şekilde gidip geliyorum , 82 kameralarında diğer araçlar gibi yavaşlıyorum
ya bu durumu suistimal etmediğimden yada şansımdan sıkıntı olmuyo :D
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/q83/s480x480/10347422_10204585429386916_1367208310464059019_n.j pg?oh=146e3a64256e31a2e4c9cbf0becb5a33&oe=54F5AA5A
ben zorunlu olduğunu zannetmiyorum kanunda yazıyodu görünür şekilde durması vs. diye ama aventadoru olan adam nereye koyacak plakayı gotunemı sokacak ? diablosu olan adam tamponun ortasınamı takacak ? benim 323 practicada usa tampon vardı ön plakalık yeri kareydi ben dikdörtgeni takmadan geziyodum cevirdiklerinde izah ediyodum anlıyıp salıyolardı tabi 3-4 senede cok sey degisti polisinde kekosu anlayışsızı kılı artmıştır illaki
ahmet_xy
09-10-2014, 22:02
plakayı kameradan gizleyecek bir sprey icat edilse, bunu bulan köşeyi döner valla :D :D
bence aylarca farklı farklı araçlarla gezdim bikere ceza yemiştim şans biraz.
plakayı kameradan gizleyecek bir sprey icat edilse, bunu bulan köşeyi döner valla :D :D
öyle birşey hatırlıyorum var olması lazım.
ahmet_xy
09-10-2014, 22:09
öyle birşey hatırlıyorum var olması lazım.
işe yaramıyo. myth busters işe yaramadığını ispat etti.
İbrahim33
10-10-2014, 08:31
bende aylardır plakasız geziyorum. bi sıkıntı yok.
SekoLive
10-10-2014, 08:33
ben zorunlu olduğunu zannetmiyorum kanunda yazıyodu görünür şekilde durması vs. diye ama aventadoru olan adam nereye koyacak plakayı gotunemı sokacak ? diablosu olan adam tamponun ortasınamı takacak ? benim 323 practicada usa tampon vardı ön plakalık yeri kareydi ben dikdörtgeni takmadan geziyodum cevirdiklerinde izah ediyodum anlıyıp salıyolardı tabi 3-4 senede cok sey degisti polisinde kekosu anlayışsızı kılı artmıştır illaki
turuncu bi aventador gördüm 34 plaka sonu 8888di belki bilenler vardır, adam kaputla tampon arası bi yere düz yapstrımstı plaka bulutlara bakıyordu :) sanki zorla yapstırılms gibiydi
Harun S.
10-10-2014, 09:50
Maksadım plakayı gizlemek, kurallara uymamak yada polisten kaçmak değil. Birçoğumuzunda hoşuna gider ön tarafta plaka olmaması.(Sadelik ve Görsellik Bakımından). Konuyu açmamdaki amaç; Takmak zorunlu değil ise, bu hakkımı kullanmak olacaktı.
Harun S.
10-10-2014, 09:53
turuncu bi aventador gördüm 34 plaka sonu 8888di belki bilenler vardır, adam kaputla tampon arası bi yere düz yapstrımstı plaka bulutlara bakıyordu :) sanki zorla yapstırılms gibiydi
Evet. 1 kere plakasız, birde plakalı şekilde denk geldim :)
ahmet_xy
10-10-2014, 10:18
Maksadım plakayı gizlemek, kurallara uymamak yada polisten kaçmak değil. Birçoğumuzunda hoşuna gider ön tarafta plaka olmaması.(Sadelik ve Görsellik Bakımından). Konuyu açmamdaki amaç; Takmak zorunlu değil ise, bu hakkımı kullanmak olacaktı.
o zaman takacaksın mecbursun. kurallar net.
İzzet Göçmen
10-10-2014, 11:56
Emin olsun bu sefer fark olsun diye plaka takardık :D Niye herkez takmıyor diye. Bende cok geziyorum plakasız elleyen olmadı benide
|| CaNeR ||
10-10-2014, 12:02
Bu site eskiden böyle değildi ya
bu konular yine iyi bi ara annesi menepoza girip ne yapıcam diye soran vardı..
istinasız traktör, motosiklet ve römork harici önde arkada olmak zorunda ss dahil. :)
dikkat edin kaybetmeyin, bir sürü prosedür git gel uğraşmalı iş :D
• Plaklar yerden önde: 20-75 cm, arkada ise 30-125 cm olacak, alt kenarı tampon alt seviyesi üstünde kalacaktır.
• Tescil plakaları normal hava şartlarında 20 metre mesafeden görülecek ve okunacak şekilde aydınlatılmış olmalıdır.
• Motorlu bisiklet, motosiklet, yük motosikleti ve lastik tekerlekli traktörlerde: 15 x 24 cm olup dikdörtgen şeklindedir.
• Otomobil, kamyonet, minibüs, kamyon, çekici ve otobüslerde; ön plaka; 11 x 52 cm, arka plaka; 21 x 32 cm ebadında olacaktır.
http://www.altuntassurucukursu.com/trafik-ve-cevre-bilgisi-ders/71-tescil-plakalari.html
ygtkrmdnz
11-10-2014, 11:26
Plakasiz 3 defa cevirmeye girdim 2sinde yeni dustu bahanesi birsey olmadi digerinde sormadilar ama tabiki cezasi vardir
http://www.sabah.com.tr/webtv/yasam/plaka-kurnazligi-polisleri-soke-etti
onursumer
23-12-2014, 13:19
elimde olmayan nedenlerle çok fazla plakasiz gezdim
polisler artık plakanın gerçekten haklı bir sebebtenmi yoksa keyfimi olup olmadığını ayırt edebiliyorlar
1 tanesi bana plakan neden yok demedi çunku keyfi sokup gezme amacım yoktu
hatta en son ufak bi tıklatma yaşadığımda 2 ay arabayı servise goturemediğimden oyle gezmiştim
MightyIV
23-12-2014, 13:27
Yaklaşık 3 aydır plakasız geziyorum, plaka camda. Okul çıkışımda sürekli çevirme oluyor fakat hiç daha çevrilmedim.
Emre Ekrem
23-12-2014, 13:39
Bu Ülke koşularında bence de zorunlu olması gereken bir durum, görüntü güzel evet, hatta bende tamponu boyattıktan sonra bir süre plakasız gezdim fakat dediğim gibi bu Ülke koşullarında bir çok sebepten dolayı kesinlikle takılmalı.
Bir müşterimizde Maserati vardı. Şöför söyledi ön de plaka yok diye ceza yemedim çevirdi polis takıcak yer yok dedim bıraktı dedi.
Ama kimi polis'te yapıştır o zaman diye sticker gibi.
Bknz: La Ferrari İstinye Park.
insanı derin derin düşündüren bi soru ne cvp vrrecemi bilemedim bu arada 2015 e sayılı günler kaldı
Otto_Skorzeny
23-12-2014, 14:44
Cok benzer bi konu actim zamaninda terorist yerine koydular sil bence mesajlari sanada sicramasinlar :)
araclarimda ben de on plaka kullanmiyorum, ancak on plakasi yok diye 2 hafta icinde aracini 2 kere baglatan tanidigim var, dikkatli gezmek gerekli...
Fatihöztürk
23-12-2014, 15:06
https://www.youtube.com/watch?v=YbWT3e8vI4U
Bu sistem tam senlik :D