Orijinalini görmek için tıklayınız : Engelli Raporu ile Sıfır Araç Alımı
timuçin38
29-04-2014, 22:40
Arkadaşlar dayım ortapedi ameliyatı oldu ve %44 engelli raporu aldı. Şimdi sıfır araç alsak ötv den muaf olabilirmiyiz. Aracı sadece onun mu kullanması gerekir. Ben kullanırsam herhangi bir sıkıntısı olur mu? Biraz araştırdım net bir sonuca varamadım. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim :)
slowmotion
29-04-2014, 22:53
%90 ve ustu alabilir diye biliyorum ama kesin bilenler yazarlar
Aracı sizin kullanmanız için yüzde 90 raporu olması gerekli,yuzde 44 ile h sınıfı ehliyet ve gerekli ekipman takılarak sadece kendisi kullanabilir arabayı.
sanırım kendi dışında aileden 2 kişi daha kullanabiliyor ama siz kullanamazsınız
%90 üstü derecesi olursa kişileri tahsis edebilir aracı kullanması için
engelli arac alımı icinse raporunda yazması gerekir arac kullanabilir diye ozaman muaf olur
aynı zamandada H sınıfı ehliyetide olması gerekir yad alması
maskaran
29-04-2014, 23:35
benim arkadaşım kardeşinin %45 lik raporuyla aldı ekipman felan yok kendi kullanıyor vergiden muaf üstelik
%90 üstü olması gerekiyordu sanırım rahmetli babam almak istemişti sıfır 1.2 tsi highline jettayı 30 milyar gibi bir paraya alacaktık. Birde yakın aile bireyleri kullanabiliyordu seçiliyordu 2 3 kişi. 5 sene vergiden muaf ve arabayı satamıyodunuz. 2 sene geçti olayın üstünden tam ayrıntılarını hatırlamıyorum :)
%90 üstü olması gerekiyor diye biliyorum bende . Ruhsata 3 kişi yazdırılıyor diye söyledi servisteki satış elemanları. bu yazılan 3 kişi engelli kişinin 1. dereceden akrabası olması gerekiyormuş. ötv den muhaf senelik bandrolden muhaf. ama 5 yıl aracı satamıyor. en azından normal vatandaşlara. anca engelliden engelliye satılabiliyor. He bir de 1600 cc motor üstü alınamıyor. Abimin üzerine alıcaktık ordan biliyorum bu bilgileri ama 5 sene aynı arabadan sıkılırım diye vazgeçmiştim.
fatih_86
29-04-2014, 23:53
Engel durumuna göre kullanıcı değişebiliyor ruhsata yazdırdığın isimdeki kişiler aracı kullanabiliyor bizim komşumuz görme engelli kızının üstüne aldı aracı ruhsatta 3kişinin ismi yazıyor sadece onlar kullanabiliyor 5 sene araç satılamaz 5sene vergiden muhaf olduki başkası kullandı veya satmak istedin aldığın zamanla sattığın zaman arasındaki vergiler hesaplanıp araç sahibine haşırt :) hepsini alıyorlar kendisiyle konuştuğumda bunları söylemişti
68.217 TL
Connecting site... (http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-otomobil-volkswagen-volkswagen-passat-variant-1.6-tdi-105-ps-engelliler-icin-otv.siz-160939662/detay)
İŞ BU ARAÇ ENGELLİLER İÇİN ÖTV.SİZ OLUP ENGELLİ OLMAYANLAR İSTEMESİ HALİNDE(23.483.-TL=91.700.-TL) ÖTV İLAVE EDEREK SATIN ALABİLİRLER
Satamama suresi 5 yıldı eskiden ama şuan 3 yıla dusuruldu diye biliyorum ve hacim siniri artti 2.0 a kadar alinabiliyor yeni yasayla
Edit: hacim siniri arttida ya 1.8 ya 2.0 tam hatirlayamadim şuan
+ olarak engelli plakası çıkartmaya da gerek yok..
::Mevzuat Display:: (http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=OYrzVXWwzCmWL0mQ&type=sirkuler)
%90 uzeri olursa siz kullanabilirsiniz %50 yada %60 ustuydu sanirim otvden muaf arac alma limiti
Satamama suresi 5 yıldı eskiden ama şuan 3 yıla dusuruldu diye biliyorum ve hacim siniri artti 2.0 a kadar alinabiliyor yeni yasayla
Edit: hacim siniri arttida ya 1.8 ya 2.0 tam hatirlayamadim şuan
2.0 olmasi gerekiyo golf gti var suan.engelliye satilik
1.6 ustunde binek arac alınmıyor ticari arac alınıyor ve hacım 1.6nın ustune cıkınca ötv ındırımı %10a dusuyor dıye bılıyorum ben
Yasa değişti artık %90 rapor ile alınırsa herkes kullana biliyor ve plaka da engelli işareti yok.ben dedemin adına aldim.50000 araç 35750 geldi ve 5 sene vergi yok.
::Mevzuat Display:: (http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=OYrzVXWwzCmWL0mQ&type=sirkuler)
Sakatlık derecesi % 90'ın üzerinde olanlar için başka bir şart aranmaksızın, altında olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgesini haiz olunması ve araçta sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartıyla istisna uygulanacaktır. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlarda, bu şartları haiz olmak koşuluyla sakatlık derecesinin önemi bulunmamaktadır.
Bu mevzuata göre ben %46 işitme engelliyim H sınıfı ehliyetim var ama ötv siz araç alamıyorum çok çetrefilli bir durum.
ben engelli indirimi ile araç aldım ,olay şu eğer şahısın %90 ve üzeri yetkili hastahane raporu var ise 1. derece akraballarının kulanımı şartı ile binek araçlarda 1.6 motora kadar ötv siz araç alabiliyor onun hesabıda aracın norma satış değeri 1.45 e bölünerek bulunuyor,ama %90 altı engeli varsa tam teşekküllü hastahaneye gidip engel durumuna göre donanımlı araç kullana bilir raporu alarak(misal ben sağ ayağımdan engelliyim ve sağ ayak bileğim hareket etmediği için hastahaneden sol ayağından gaz pedallı ve otomatik araç kullana bilir ve h sınıfı ehliyet alır raporu aldım ki benim engel oranım %16) araç satan bayiye gidip raporuyla ötv siz araç alabir ve bunun için engel oranı önemli değil çünkü %40-50 engel oranına sahip kalp hastası-şeker hastası olanlar var ama onların ortapedik sıkıntıdsı olmadığından h sınıfı ehliyet alamazlar burda önemli olan aracı normal insan gibi kullanabilecek ortapedik düzeyde olmamak ve bunu bir aparatla gidermek zorunda olmak gerekiyor.
edemirbas
01-05-2014, 13:23
Sınır yüzde kaç bilmiyorum bilmiyorum ama bizim doblo 2007'de zihinsel engelli olan teyzemin üstüne alındı, ruhsatta 3. dereceden akrabalarına kadar (bana ve anna tarafından kuzenlerime kadar) kullanabilir yazıyor diye hatırlıyorum.
EDIT: Şimdi tekrar baktım, araç tescil belgesinde aynen şöyle yazıyor:
"Özürlü aracıdır. 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir."
Sınır yüzde kaç bilmiyorum bilmiyorum ama bizim doblo 2007'de zihinsel engelli olan teyzemin üstüne alındı, ruhsatta 3. dereceden akrabalarına kadar (bana ve anna tarafından kuzenlerime kadar) kullanabilir yazıyor diye hatırlıyorum.
EDIT: Şimdi tekrar baktım, araç tescil belgesinde aynen şöyle yazıyor:
"Özürlü aracıdır. 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir."
doğrudur sınır %90 ,bu oranın altında şahıs sadece kendi kullanabiliyor aracı.
Konuyu hortlaşmiş olacağım ama sormak istediğim bir kaç soru var.
babam ben kendimi bildim bileli işitme cihazi kullaniyor 1 hafta önce aldigimiz rapora göre sağ kulaği %95 sol kulağında %93isitme kaybi var sadece sağ kulaginda cihaz var.şimdi benim sormak istedigim konu ise şu engelli arabasini alma ihtimalimiz var mi.
Konuyu hortlaşmiş olacağım ama sormak istediğim bir kaç soru var.
babam ben kendimi bildim bileli işitme cihazi kullaniyor 1 hafta önce aldigimiz rapora göre sağ kulaği %95 sol kulağında %93isitme kaybi var sadece sağ kulaginda cihaz var.şimdi benim sormak istedigim konu ise şu engelli arabasini alma ihtimalimiz var mi.
bunun en güzel cevabı sürücü kursu falandır rastgele birtanesini cevir telefonla sormandır.
En doğru bilgiyi bulunduğunuz ildeki sağlık kurulundan alırsınız. Çoğu hastanede bu birim vardır ve çoğunlukla "Engelli Raporu" na ulaşıma yönelik hizmet ederler. %90 üzeri bir rahatsızlığı varsa alabiliyorsunuz ama kulak için nasıl oluyor bir bilgim yok.
Bu arada raporu almak için sadece kulak yetmiyor, bütün vücudu check-up'tan ve tek tek doktor kontrolünden geçirip koşullar uygunsa 1 hafta içinde raporu düzenliyorlar.
hastaneden rapor almanız lazım.engel oranları listesi var ona göre veriyorlar sadece kulaktan %40-50 gibi verirler.%90 ve aşağısı olursa h sınıfı ehliyetle sadece engelli şahıs kullanabilir.%90 ve üzerinde bir sınırlama vardı kalktı herkez kullanabiliyor.birilerine sor diyicem ama herkez konudan habersiz.
hastaneden rapor almanız lazım.engel oranları listesi var ona göre veriyorlar sadece kulaktan %40-50 gibi verirler.%90 ve aşağısı olursa h sınıfı ehliyetle sadece engelli şahıs kullanabilir.%90 ve üzerinde bir sınırlama vardı kalktı herkez kullanabiliyor.birilerine sor diyicem ama herkez konudan habersiz.
Önceden 2. derece yakınına kadar ve kan bağı olması gerekiyordu. mesela arkadaşım babaannesinin üzerine almıştı babası ve kendi kullanabiliyor ama annesi kullanamıyordu. geçenlerde de kuzenim aldı eşinin kardeşi engelli onun adına eski kanuna göre kullanamıyordu kuzenim ama şuan kullanabiliyor.
Eğer akrabalık derecesi çok çok uzak değilse fazla sıkıntı yaratmıyorlar ama
o yasa 2011'de değişti şuan öyle bir kısıtlama yok.Benim aracımda engelli aracı ruhsatta sadece engelli aracı yazıyor.önceden 3 isim yazılıyordu.