Orijinalini görmek için tıklayınız : Bireysel emeklilik sizce nasıldır?
Makinist
07-11-2011, 19:58
Arkadaşlar forumda konuyu aradım ama bulamadım. O sebeple yeni konu açtım. 2 sene önce bir bankanın bireysel emeklilik sistemine girdim. Herhangi bir sıkıntı olmadan primlerimi ödüyorum. Aksilik olmazsa sonuna kadar gitmeyi planlıyorum. En kötü ihtimalle, her ay içine sabit miktarda para attığım bir kumbaraymış gibi düşünüyorum. Aranızda bu sistemde olan varmı? Sizce faydalımıdır?
kesinlikle ve şiddetle tavsiye ediyorum.
ben-eşim ve annem adına prim ödüyorum epeyde oldu
valla bende düşünüyorum hatta bu aralar araştırıyorum eşimle gircem bende bireysel emekliliğe. normal emeklilik ikramiyesi maaşı bi işe yaramıyo
öncelikli olarak ben saçma olarak yorumluyorum. bir kere hiçbişey olmaksızın sizden giriş aidatı alınıyor. erken çıkımda sizden yüzde 15 stopaj ve yüzde 10 banka komisyonu alınıyor. eee her ay yatırdınız diyelim ki vergi düşümü olarak muhasebenize ödeme belgenizi iletip her ay maaşınıza priminizle orantılı geri ödeme yapılıyor. tamam güzel eeeee 10 sene geçmeden gene çıktınız eee tüm total paradan yüzde 25 kesiliyor? sizce mantıklı mı? ben bankalardan nefret ettim rezil ticarethaneler aynen sistemi uygulayan x şirketlerde. alın paranızı bankaya yatırın direk birde öyle hesaplayın 10 sene sonrası tüm total paranızı... tek avantaj ne diceksiniz ben özel şirket planımdan yaptırdım giriş aidatı ödemedim mesela, kesintim yok. böyle olsa herkes için tamam derim. ama ben şu anda yatırmama rağmen bankaların pislik saçma yatırım araçlarını sevmiyorum. bir dipnot daha eşim büyük bir emeklilik şirketinde bölge satış yöneticisi. :) kendi paramdan zaten milyarlarca tl si olan insanlara rant kazandırıyorum, rantla kalmıyor ceplerine para koyuyorum. ben böyle bakıyorum olaya. geçen dünya gazetesinde bir hesaplama vardı, x bir banka hesap işletim ücreti adı altında, açtığınız hesaplardan çekilen paraların tüm totalini hesaplamışlar. eee tabi bu ücrete itiraz edip geri alan müşterilerde var. tüm müşteri sayısı 3milyon kişi. itiraz eden 470bin küsür kişi. 16tl den bir hesaplarmısınız diğer itiraz etmeyen kişiden ne kadar kazanmış o banka. ne yaptı taş attı kolu mu yoruldu. milletimize üzülüyorum insanlar 900tl maaş için saatlerce gün içinde çalışıyor..... yatçak yerleri yok.
Makinist
07-11-2011, 20:14
Ben şuan 2. senemdeyim ve 86 lira ödüyorum. Sisteme ilk 75 lirayla girmiştim ve ozamanki hesap cetvelinde 2037 birikimim 77,400 lira olarak görünüyordu. Geçen ay banka hesap bildirim cetveli gönderdi. Şuanki ödeme koşullarında 2037 de birikimim tam 100,347 lira olacakmış. Bu şekilde ilerlicekse bence mutlaka yapılması gereken bir yatırım. Sonuçta ayda 86 lirayı illaki bişelere harcıyoruz yeme içme gibi. Bari buraya yatıralımda geleceğimizi şekillendirelim diye düşünüyorum.
zaten kısa vade birikimi olarak düşünülmemesi lazım bence uzun vadede faydası çok gibi geliyo bana
BES güzel birşeydir tabi işi bilene ;)
Öncelikle; Giriş Aidatı ve çıkış aidatı denen şeylerden ödüyorsanız ki(yada ödemişseniz) bilinki Her ay mesela yatırdığınız 100TL nin Ortalama 6TL si de komisyon olarak gidiyordur. Buda senede neredeyse 1 pirim yapar. E çıkışta birde Devlet babanın kestiği %15 stopajıda eklersek vay halimize :D
Bu işin en iyisi ; giriş ve çıkış aidatı verilmeyecek ve Yönetim gider kesintisi ve komisyon tarzı kesintileri max %1 olacak şekilde bir plan seçilir. Ayrıyetten portföyünde olduğunuz yatırım uzmanından aylık olarak tahsilat makbuuzlarını mail vb yollarla almanız ve bu makbuzlarıda muhasebecinize vs. gönderip vergiden düşmeniz halinde çıkışta ödemiş olduğunuz %15 kesintiyi aylık olarak sağlamasını almış olursunuz.
böylelikle gerçek anlamda yatırım yapmış olursunuz. Benimde Eşiminde BES'imiz var. dediğim şartlarda herikiside.
öncelikli olarak ben saçma olarak yorumluyorum. bir kere hiçbişey olmaksızın sizden giriş aidatı alınıyor. erken çıkımda sizden yüzde 15 stopaj ve yüzde 10 banka komisyonu alınıyor. eee her ay yatırdınız diyelim ki vergi düşümü olarak muhasebenize ödeme belgenizi iletip her ay maaşınıza priminizle orantılı geri ödeme yapılıyor. tamam güzel eeeee 10 sene geçmeden gene çıktınız eee tüm total paradan yüzde 25 kesiliyor? sizce mantıklı mı? ben bankalardan nefret ettim rezil ticarethaneler aynen sistemi uygulayan x şirketlerde. alın paranızı bankaya yatırın direk birde öyle hesaplayın 10 sene sonrası tüm total paranızı... tek avantaj ne diceksiniz ben özel şirket planımdan yaptırdım giriş aidatı ödemedim mesela, kesintim yok. böyle olsa herkes için tamam derim. ama ben şu anda yatırmama rağmen bankaların pislik saçma yatırım araçlarını sevmiyorum. bir dipnot daha eşim büyük bir emeklilik şirketinde bölge satış yöneticisi. :) kendi paramdan zaten milyarlarca tl si olan insanlara rant kazandırıyorum, rantla kalmıyor ceplerine para koyuyorum. ben böyle bakıyorum olaya. geçen dünya gazetesinde bir hesaplama vardı, x bir banka hesap işletim ücreti adı altında, açtığınız hesaplardan çekilen paraların tüm totalini hesaplamışlar. eee tabi bu ücrete itiraz edip geri alan müşterilerde var. tüm müşteri sayısı 3milyon kişi. itiraz eden 470bin küsür kişi. 16tl den bir hesaplarmısınız diğer itiraz etmeyen kişiden ne kadar kazanmış o banka. ne yaptı taş attı kolu mu yoruldu. milletimize üzülüyorum insanlar 900tl maaş için saatlerce gün içinde çalışıyor..... yatçak yerleri yok.
kanka zaten çıkacam gözüyle bakarsan hiç girmeyeceksin zararlı oluyosun
ama sonuna kadar devam edebilirsen sıkıntı yok
tabikide işi bilene güzel birşey. ama bir bakın piyasaya şirketlerin yüzde 95i nasıl pazarlıyor bu sistemi. ben detayını verdim ki insanlar düşünmeden araştırmadan yatırım yapmasın. şartlar dediğim gibi önemli. genelde yaptıkları şeyleri söyledim ki yaptırcak olan varsa araştırarak yapsın :) bozdurcaksanız ztn hiç girmeyin sadece detayını bilsin herkes.
Aynen şirketler fena pazarlıyorlar. cillop gibi bir hatun geliyor anlatıyor aa iimiş yatırım yapalım diyip dalınıyor balıklama. Sonra girişte para, öderken para, çıkışta para :) Borçlu bile çıkarsın :D
Yukarda dediğim hususlara dikkat edilip yapılınırsa güzel olur.
bence güzel bir sistem hiç yoktan para birikiyor mecbur kalmazsan harcanıp gidiyor benim çalıştığım şirket yapıyor bizim adımıza 100 lira yatıyor 400 de ben yatırıyorum maaştan kesiliyor çocuğum için bir ev parası çıksa bana yeter ;)
Ludacris
07-11-2011, 21:06
bende başvuruyordum arkadaş tokatlayıp miktir lan sakın bulaşma dedi.
bana o korku yetti iyice araştır yaptırmadan önce
özellikle dili yanmış birini bulursan eksi(-) yönlerinden bahseder sana.
emirzukak
07-11-2011, 22:17
uzun vade düşünüyorsanız çok iyi
Kendine güvenip "Ben her ay kenara bir çeyrek altın veya yarım veya tam altın koyarım" diyorsan gereksiz. Ama genelde koyulmuyor, bu bağlamda güzel.
Ben Anadolu hayat ile başladım, kesintiler ve diğer unsurlar canımı sıktı. American Life a geçtim. Kesinti falan yok, 10 yıl kalırsan tüm birikmiş paranın (senin yatırdığın ana para+elde ettğin gelir) %25'i kadar onlar sadık müşteri katkısı yapıyorlar falan.
Hanıma da dışarıdan bağ kur yatırıyorum sağlık hizmeti alabilsin devletten diye.......
aegean76
07-11-2011, 22:50
şiddetle tavsiye ederim..
heleki para biriktirmeyi beceremeyenler için...
ben kızım doğar doğmaz ona biriktirmek için başladım...
kızım 18 aylık ama para 2500 lira oldu şimdiden...
ayrıca 240 tl gibi de faiz getirisi olmuş..
ayrıca yatırdığınız ücret makbuzunu işyeri muhasebesine götürürseniz...
o aykı vergi dilimi üzerinden yatırdığınız bedelin belli bir kısmını geri alıyorsunuz....
ben eşim adına ödemeye başlamıştım garantiden, çok kesinti yapıyolardı, daha sonra eşimin şirketi başka bir firma ile daha uygun kesinti oranıyla anlaşma yaptı (%1) şu anda oraya ödüyorum, kesintiye fln aldırmadan geçiş yaptım..
tavsiyem kredi kartına bağlatın, ben öyle yaptım şu anda ruhum bile duymuyor, kart ektresinde görürsem hatırlıyorum sadece..
Ve uzun vadeli düşünmek lazım.. çoçuk olursa ve de imkanım elverirse, çocuk/lar adına da yaparım diye düşünüyorum.
Vergi iadesini almayı unutmayın
Geçen senenin en fazla kazandıranı Ergo firmasıymış. Yıllık kazancıda %36 mış. Şimdi gelelim BES nedir. Banka sizden para alıp ticaret yapıyor. Senenin sonunda vergi kazancınız dahil size yaklaşık %25 kazandıracağını söylüyor. Bırak kendi ticaretini kendin yap :D
En kazandırmayan piyasa malı sattığını zaman adama %15 kazandırır. Bunuda kalkıp 2 ayda tahsil ederseniz takla attıra attıra para nerelere gelir siz düşünün.
Ticaret yapmıyorda maaşlı çalışansanız BES mantıklı olabilir.
eğer çıkmadan devam edebiliyorsanız mantıklı diğer türlü arkadaşların yazdıklarına katılıyorum 2 yıldır bende ödüyorum karttan kesiyorlar aklıma bile gelmiyor, bir gün lazım olursa kullanılınca iyi olur
onurgoyunc
08-11-2011, 11:45
şiddetle tavsiye ederim..
heleki para biriktirmeyi beceremeyenler için...
ben kızım doğar doğmaz ona biriktirmek için başladım...
kızım 18 aylık ama para 2500 lira oldu şimdiden...
ayrıca 240 tl gibi de faiz getirisi olmuş..
ayrıca yatırdığınız ücret makbuzunu işyeri muhasebesine götürürseniz...
o aykı vergi dilimi üzerinden yatırdığınız bedelin belli bir kısmını geri alıyorsunuz....
bu cok mantikli. ailem sagolsun benim icinde yapmislar. subat 2012 de yüklü miktar para alicam. belirli bir zaman hic prim odenmemisti, o dönemlerde de ödenmis olsaydi cok daha yüksek olucakti.
Bu arada Şu firma bukadar kazandırdı, bu firma bukadar kazandırdı diye bir olay yok. Kim daha az geçirdi olayı var biraz kabaca :) Alınan fonlar aynı sadece yatırım uzmanınız ve siz hafif riskleri seviyorsanız dahada fazla kazanılabilinir.
ama sabit devlet fonları iyidir maceraya gerek yok. Giriş-çıkış aidatı ve komisyon %leri az olsun gerisi sorun değil zaten.
ben bankayla hayatta iş yapmam bireysel emeklilik için en güzeli her ay 1 gr altın alın koyun kenera unutun bankaya ödemen 2037 demi biticekmiş 2037 de 1kg altının olur..
Trance-R
08-11-2011, 17:12
her ay bankaya yatırılmaz bişey...borcun altına girermiş gibi olucak :) mis gibi yatırıcan , ileri yıllarda da biliceksin ki , yatırım yapıyorum ;)
çıkarken de öle stopaj filan ödemeyeceğim şekilde bir sistem yaratabilirsen senden iyisi yok ;)
saygılar.
Makinist
08-11-2011, 18:08
ben bankayla hayatta iş yapmam bireysel emeklilik için en güzeli her ay 1 gr altın alın koyun kenera unutun bankaya ödemen 2037 demi biticekmiş 2037 de 1kg altının olur..
Açık konuşalım bankadaki para herzaman için insanı dürter. Yanlışmıyım?
Açık konuşalım bankadaki para herzaman için insanı dürter. Yanlışmıyım?
çok doğru dedin valla:hahaha: :D
zorunluluk yok çünkü :icon_tup:
honour35
08-11-2011, 18:18
benimde 4.senem bes'te.. bakalım nolucak bekleyip görücez.bence para biriktiremeyenler için gerekli sadece. eğer para birktirebiliyorsanız saçma geliyor bana. 10 sene aidat ödemek mecburi, bu iyi hoş ama emeklilik için 56 yaşını beklemek biraz koyuyor vallahi:)
cagri-35
08-11-2011, 18:21
Her ay bir gr atarsan 300 gr yapıyor
Bence güzel bir sistem daha önce iki kez direkten döndüm. İlkinde zaten taş gibi bir hatun geldi kahve ısmarladı anlattıda anlattı hersey o kadar toz pembeki. Laptop almıstım onun garantısını yapan firma paylaşmış sadece özel müşterilere gönderiyorlarmıs vs. Ya dedim neresi özel sıradan bir laptop aldık. Sonra zaten işkillendim ve düşünürüm diyip kapattım olayı. Çıkarları oldugu cok acık, ki 3 ay sonra arkadasım bozmak zorunda kaldı evlenecegınden kesintileri görünce dogru iş yapmışız dedim.
Yani bilemiyorum tabiki birikim yapamayan için mantıklı çünkü böyle olunca öyle yada böyle bu para birikiyor birnevi güvence ama her ay kenara birşeyler atıp daha sonra biriken parayla arsa dükkan ev vs. bir yatırım yapsan kesinlikle daha güzel ve kalıcı bir yatırım olur diye düşünüyorum. Kooperatiften biryerden ev alsan şehire uzak bile olsa azda olsa kira getirir yarın öbürgün değerlendimide çocuguna verirsin. Bununda örnekleri var tamda zaman dilimi bunlara denk geliyor.
bes e basvuruyu herkes yapabiliyor mu işçi memur vs fark eder mi ? birde ödemeye 100 lira ile başladık diyelim bu sabit mi kalıyor yoksa her sene fiyat değişiyor mu ?
benimde 4.senem bes'te.. bakalım nolucak bekleyip görücez.bence para biriktiremeyenler için gerekli sadece. eğer para birktirebiliyorsanız saçma geliyor bana. 10 sene aidat ödemek mecburi, bu iyi hoş ama emeklilik için 56 yaşını beklemek biraz koyuyor vallahi:)
Evet 56 yaş biraz gıcık evet ama 56 yaşına kadar ödediğini düşünsene :)
bes e basvuruyu herkes yapabiliyor mu işçi memur vs fark eder mi ? birde ödemeye 100 lira ile başladık diyelim bu sabit mi kalıyor yoksa her sene fiyat değişiyor mu ?
Basvuruyu herkes yapabiliyor. Enflasyon oranında artıyor %3-%5 civarı birşeyler olaması lazım.
Çıkıştaki Stopajı dert etmeyin arkadaşlar, o tutarı heray zaten bordrodan alıyorsunuz.
vectra-tuner
09-11-2011, 01:26
BES te sorun şu ; her yatırılan katkı payından %5-8 emeklilik firmasına göre değişmek üzere vicdansızca para kesiliyor!!! Bu çok ciddi bi rakam ve günlük 100 binde 3 ile 100.000 de 8 arası yine hesap işletim ücreti adı altında para kesiliyor.. Kesinlikle özel şirketleri seçmemek lazım bence. Benim Bes hesabım var ve kesilen paraların haddi hesabı yok , şu anda devlet bankasına transfer ediyorum ve kesinti oranı her yatırılan katkı yapı için %2 ve fon kesintisi günlük 100 binde 2 .. Bunlara mutlaka dikkat etmek gerekiyor, her yerde olduğu gibi BES sisteminde de malesef kandırılıyoruz. Ama Devlet buna mutlaka yakında bi düzenleme getiricek çünki bu sisteme insanları özendirmeye çalışıyorlar. Her ay altın alıp atabiliceğimi bilsem kesinlikle bu sisteme girmezdim.
Makinist
09-11-2011, 10:32
Her ay bankaya para yatırma yada altın alıp koyma biraz keyfi olur. Mesela aman bu ay da altın koymayıverim kendime yeni bir telefon alim diyebilirsiniz (basit bir örnek olarak). Ama BES öyle değil. Bir nevi zorunlu tasarruf gibi düşünmek gerek.
İbrahim33
09-11-2011, 10:33
@Fusion35 siz hangi firmayı önerirsiniz ?
@Fusion35 siz hangi firmayı önerirsiniz ?
Firmadan çok finansal yatırım danışmanı önemlidir. O çalıştığı firmanın en uygun planını bilir. Yapar yapmaz orası artık o kişinin insafına ve ilişkinize bağlı :)
Giriş çıkış aidatı olmasın, aylık komisyon %1 olucak, aylık tahsilat makbuzlarınıda muhabeseciye verilip geri dönüş sağlanıcak.
Arkadaşlar bireysel emeklilik veya birikim ve risk planlarıyla alakalı sorularınız olursa seve seve cevaplarım, bu konular ile ilgili uzmanlık yapmaktayım
Ben de BES'liyim. Yapı Kredi'den. Ödediğim primin hangi vergi dilimindeysem o kısmını devlet bana geri ödüyor. Mesela 200 lira ödüyorum, %15 lik dilimdeyim şu anda, 30 lirayı alıyorum. Yani 200 yerine 170 ödüyorum..
Sistem olarak kısaca bahsetmek gerekirse doğru ve bilinçli olarak başlatılıp devam ettirilirse çok faydalı bir sistem. Önmeli olan burada sisteme giriş yapmak değil düzenli ödemeyle devam edebilmektir. Getiri bakımından firma kıyası yapmak çok doğru olmaz, önemli olan planınıza göre yapılan fon karması ve bunun belli aralıklarl apiyasa koşullarına göre değiştirilmesidi. Devlet yılda 6 defa fon değiştirme hakkı vermiştir, kişi bunu ister kendi internet üzerinden de değiştirebilir isterse danışmanının verdiği bilgilerlede değiştirebilir. Banka kaynaklı olan firmalar genelde daha doğrusu hiç danışmanlık hizmeti vermezler sadece kişiyi sisteme sokarlar bi fon karması oluştururlar kişi ödediği sürece bu fon karmasıyla getiri yada zarar sahibi olur. Sisteme 120 ay ödeme yapma zorunluluğu vardır ister bunu 30 senede yaparsınız isterseniz düzenli ödemeyle 10 senede yaparsınız, emekli olmak için bireysel emeklilikte 56 yaş kriteri vardır, kişi bu yaşı doldurmuşsa ve 120 ay ödemeyide tamamlamışsa herhangi bir stopaj ödemeden toplu para yada süreli veya süresiz maaş alabilir. Bireysel emeklilik devredilemez , kimin adına başlatılmışsa tüm hak sahibi o dur, 18 yaşından küçük ödeyeni başkası olsa dahi yine de başlatılamaz sadece varis olarak gösterilebilir.Sisteme ilk girişlerde askeri brüt ücretin yarısı kadar giriş aidatı alınır, kimi firma bunu başlangıçta alır kimi takside böler kimi de çıkışta alır ama giriş aidatı bizde yok diyen firma yada danışman yalan söyler çünkü bunu şirket değil devlet alır. 1 yılı doldurmadan başka bir firmaya aktarım yapılamaz, 3 seneden önce çıkıldığında ana paradan ciddi kayıplar olabilir. Kişi 60 ay katkı payı ödeyip çıkmak istediğinde herhangi bir kesinti yapılmadan sadece yüzde 15 stopaj kesintisiyle sistemden ayrılabilir. Biraz karışık olmuş olabilir ama biraz bilgi vermek istedim. Soruları ve sıkıntıları olan arkadaşlar özelden de soru sorabilirler, en iyi şekilde cevaplamaya çalışırım.
BU arada bu sisteme dahil olan arkadaşlar eğer başladıklarından beri herhangi bir danışmanlık hizmeti almamışlarsa, ne kadar yatırdıklarını ve birikimlerinin şu an ne kadar olduğuna dair bir bilgileri yoksa çalıştıkları firmaların genel müdürlük telefonlarından tc kimlik numaralrı ile en azından bir sorgu yapsınlar, müdahale edilmesi gereken bişey varsa en azından zaman ilerlemeden telafisi yapılmış olur, bende yardımcı olabilirim
Makinist
08-04-2012, 11:47
Kişi 60 ay katkı payı ödeyip çıkmak istediğinde herhangi bir kesinti yapılmadan sadece yüzde 15 stopaj kesintisiyle sistemden ayrılabilir. Biraz karışık olmuş olabilir ama biraz bilgi vermek istedim. Soruları ve sıkıntıları olan arkadaşlar özelden de soru sorabilirler, en iyi şekilde cevaplamaya çalışırım.
Yani diyelimki ben 60 ay düzenli olarak primlerimi ödedim ve sistemden ayrılmak istiyorum. Benim sistemdeki tasarrufuma getiri uygulanmış halindenmi %15 kesinti yapılacak yoksa herhangi bir getiri uygulanmadan sadece yatırdığım miktardanmı %15 düşülecek? Cevaplarsan sevinirim. Teşekkürler :)
Yani diyelimki ben 60 ay düzenli olarak primlerimi ödedim ve sistemden ayrılmak istiyorum. Benim sistemdeki tasarrufuma getiri uygulanmış halindenmi %15 kesinti yapılacak yoksa herhangi bir getiri uygulanmadan sadece yatırdığım miktardanmı %15 düşülecek? Cevaplarsan sevinirim. Teşekkürler :)
şu an için toplam birikim üzerinden yani ana para + fonlardan kazanılmış getirinin toplamından yüzde 15 stopaj kesintisi yapılarak sistemden çıkış yapabilirsin. Rica ederim :)
benim bu sene 8. senem 150 lira oduyor aylik peder bey :)
10 sene dolunca maaş baglaniyormus oyle dediler.
Thracian
08-04-2012, 14:03
bireysel emelkiligi anladık, ozel saglık sigırtasını bllen varmı?
Makinist
31-05-2012, 09:25
Arkadaşlar bireysel emekliliğe ödediğim katkı paylarının makbuzunu çalıştığım işyerimin muhasebecisine verdim ama adam 2 aydır bişe yapamadı. Çokmu zor yani bu katkı payının %15 ini gelir vergimden düşmek? Nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
fatihtemizer
31-05-2012, 09:39
zor bişey değil.bende har ay dekontu mail atıyorum ve bana geri dönüşünü görüyorum..siz dekontunu verince muhasebecinizin işlemi yapması gerekiyor..üstünde durun...
verdiğiniz dekontu bordro programına bir sefer işlemesi yeterli gerisini zaten pc hallediyo :D
Makinist
31-05-2012, 10:18
Nebilim bende baya zor bişe sandım geri dönüşümü :) Dedim adamın biton işi vardır ondan uğraşamıyodur belki ama bugünden itibaren çökecem tepesine :) Teşekkürler.
2007 den beri yatııyorum :D neden yatırdığımı bile bilmeden :D
Makinist
31-05-2012, 10:31
2007 den beri yatııyorum :D neden yatırdığımı bile bilmeden :D
Hiç bilemedin biyerde para biriktiriyormuş gibi düşün ve ödediğin parayı unut. Bigün karşına çıkacak ve çok mutlu olacaksın bence :)
Bir güncel çekeyim konuya, 2 kızım için yatırım yapmayı düşünüyorum yani BES ten felan, hangi firma ya da banka ile çalışayım ne tavsiye edersiniz.
SOMEONESPECIAL
03-01-2013, 16:20
Bireysel emeklilik sistemi, mutlu bir emeklilik dönemi için bugünden birikim yapmanızı sağlayan, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır.
18 yaşını dolduran herkesin katılabileceği sistemden emekli olabilmeniz için en az 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız yeterlidir. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş olarak alabilirsiniz.
Gelecekteki birikiminizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi için aylık gelirinizin %10’unu bireysel emeklilik sistemine aktarmanızı tavsiye ederiz. Emekliliğe hak kazandığınızda elde edeceğiniz birikim tutarı, sisteme giriş yaşınız ve ödeme tutarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Bireysel emeklilik sisteminde 1 Ocak 2013’ten itibaren başka hiçbir yatırım aracında olmayan devlet katkısı uygulaması başladı. Artık sisteme yatıracağınız her katkı payı tutarının %25’i kadar ek bir tutar sözleşmenize bağlı devlet katkısı hesabınızda biriktiriliyor. Yani yatırdığınız 100 TL katkı payı için devlet de katılımcı alt hesabınıza 25 TL katkı payı yatırıyor.
18 yaş şartı yeni mi geldi ? Konuyu başından beri okudum yaşı 18'den küçük olanlara
yapılmış daha önce...
Hayir oncedende bu sekildeydi, 18 yasindan kucuk kimseye bireysel emeklilik sozlesmesi yapilamaz, sadece varis kismina ismi yazilabilir, kisi vefat ederse icerideki birikim varis kisminda yazan kisilere verilir. Bankalar detayli bir sekilde sistemi anlatmadiklari icin bu tarz yanlis bilgilendirmeler yapiliyor, bu sektorde uzmanlik yapiyorum
Yeni düzende artık vergi indiriminden yararlanamıyorsunuz.
Emeklilik için ödenen tutara devlet 25 tl daha ekleyerek biriktiriyorsunuz yani siz aylık 100 tl ödüyorsanız o emeklilik hesabınıza 125 tl olarak yatıyor
lanet gitsin yaa güzel sesli bi abla var arayıp duruyor günlerdir.
içerde dışarda neresi mümkünse görüşebiliriz diyor.sanırım bende bireysel emekli olucam :D
Bir güncel çekeyim konuya, 2 kızım için yatırım yapmayı düşünüyorum yani BES ten felan, hangi firma ya da banka ile çalışayım ne tavsiye edersiniz.
Bireysel emeklilik yerine orta vadeli birikim policeleri yapmanizi oneririm, kizlariniz icin bes yapmak istediginde sozlesme direk sizin adiniza olacak minimum 120 ay odeme yaptiginizda sure sonunda getiri uzerinden yuzde 10 stopaj odeyerek paranizi toplu alabilirsiniz, fakat be s e gelen yeni kanunla birlikte sistemi 56 yasina kadar tasimazsaniz devletin vergi avantajindan dolayi sizin adiniza yaptigi katkidan yararlanamazsiniz, mevzuati farkli bir plan secmenizi oneririm, firma ismi vermek istemiyorum.
RottingChrist
03-01-2013, 17:03
konunun hortlaması iyi olmuş. yaş 30 u geçti çoluk çocuğa karışınca insanın omuzundaki yük artıyor. ilerisini görmek adına sürekli kafa yormaya başlıyor. son zamanlarda bende bu bireysel emeklilik hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum kime sorsam şip şak anlatıyor ama iyi mi kötü mü kararını ben verebilmiş değilim. ben, eşim ve oğlum minimum 10 yıl böyle bir sisteme dahil olmak istiyoruz ama henüz karar veremedik. siz günümüz şartlarında hem güvenirlik hemde avantajlı olması sebebiyle hangi kurum ve sistemi tavsiye edersiniz acaba?
crx dostum (isim bilmiyorum kusura bakma) bende bes yaptırmak istiyorum daha önce hiç yaptırmadım yaş 22 . sormak istediklerimi madde madde sorayım yardımcı olabılırsen sevınırım .
çok değişken bir işim var. serbest meslek gibi düşünebilirsin.maaşım değişken.uzun vadeli bir yatırım aracı arıyorum. buna göre;
orta vadeli birikim policesimi yoksa BES mi bana uygundur ?
max aylık prim yatırmamın + getirisi varmıdır ? genel olarak 200/300 yatırabilirim stabil olarak fakat kimi zaman 400 hatta max 500 dahi yatırabilirim zorlamadan.Yani 400 500 yatırmamın + ekstraları nedir
crx dostum (isim bilmiyorum kusura bakma) bende bes yaptırmak istiyorum daha önce hiç yaptırmadım yaş 22 . sormak istediklerimi madde madde sorayım yardımcı olabılırsen sevınırım .
çok değişken bir işim var. serbest meslek gibi düşünebilirsin.maaşım değişken.uzun vadeli bir yatırım aracı arıyorum. buna göre;
orta vadeli birikim policesimi yoksa BES mi bana uygundur ?
max aylık prim yatırmamın + getirisi varmıdır ? genel olarak 200/300 yatırabilirim stabil olarak fakat kimi zaman 400 hatta max 500 dahi yatırabilirim zorlamadan.Yani 400 500 yatırmamın + ekstraları nedir
İsmim can :)
Simdi şoyle soyleyeyim bes in tam anlamiyla amacina ulasmasi icin minimum 120 ay odeme sarti var fakat yas olarakta 56 yi beklediginzde amaca hizmet edilmis oluyor, yasi beklemeden ciktiginizda vergi iadesi avantajindan yeterli sekilde yararlanamazsin, daha onunde 34 yil oldugu icin bu sure cok uzun ve acil bir paraya ihtiyacin oldugunda bes teki parani kullanmak istediginde sozlesmeni bozup paran kesintiye ugradiginda zararina olur. Bireysel emeklilikte ya beyaz ya siyah vardir grisi yoktur, sartlari katidir, eger odemelerim duzenli olur aksatmam diyebiliyosan orta vadeli birikim policeleri daha yararina olur cunku hem sure kisadir yasla alakali bir baglantin olmaz sadece 10 yil odeme yapar maas yada toplu para alirsin, ayrica vergi iadesini de sure beklemeden direk devletten geri alirsin cunku mevzuat sadece bes te degisti. İlk yillar fazla katki payi yatirmak yararina olur en azindan ilk yil icin,cunku yatirdigin miktar 10 yil boyunca fonda degerlenicek, misal 1000 liranin katlanmasi ile 5000 liranin getirisi ayni olmaz sonucta, paran icin bir taban olusturur ilk yil odedigin miktar. Ayrica bu sistemlerde kendi parani police suresi icinde kullanabiliyorsun da, en azindan benim sirketim icin planlar bu sekilde, firmadan firmaya degisebiliyor ve farkli bilgiler verilebiliyor kisilere, benim sirketim banka baglantili bir firma olmadigi icin daha esnek sartlardan faydalandirabiliyorum musterilerimi.
ozgurluk
03-01-2013, 17:51
Yeni çıkan BES mevzuatını çok inceleyemedim eminim bu branşın uzmanı arkadaşlar daha sağlıklı bilgi vereceklerdir.
Genelde sosyal hayatımızda sık karşılaştığımız bazı yanlışlıklar var. Bunlardan bir kaçına kendi bilgim çapında değineceğim.
Genelde bankalar ve şirketler BES satılsında nasıl satılırsa satılsın mantığıyla, doğru ve yeterli eğitim vermeden bir çok çalışan alıyorlar.
Çünkü bu üründen hasar gelmiyor, gelmediği gibi uzun süre kullanabilecekleri bir kaynak BES :icon_tup:
Yaptıkları iş pazarlama odaklı olduğu içinde, insanlara bu ürünü satmak için türlü yalanlar söylediklerine sıkça şahit oluyorum.
En büyük yanılgı mesela, 56 yaşından sonra ömür boyu maaş alınacağıdır. Böyle birşey yok arkadaşlar.
Örnekle anlatayım ;
26 yaşında bu sisteme girdiniz ve aylık 100 TL primle 120 ay boyunca (10 yıl) bu primleri yatırdınız.
100*120=12.000 TL (normalde her yıl %5-%10 primlerde artış olur dikkate almadan hesaplıyorum)
36 yaşına kadar bu primleri yatırdınız ve bu saatten sonra prim yatırmayı bırakıyorsunuz. 36 yaşından 56 yaşında kadar, yani 20 sene daha paranız belirlenen FON'larda değerleniyor.
Farz edelim paranız 60.000 TL oldu. Yaş da 56 oldu , emekliliğe hak kazanma zamanınız geldi çattı.
Size farklı ödeme planları sunacaklar, dilerseniz de siz yapılandıracaksınız geri ödemeyi.
Yine farz edelim her ay 500 TL olarak geri almak istediniz.
60.000 TL / 500 TL = 120 AY ( 10 sene)
Her ay 500 TL alarak 10 sene boyunca maaş gibi birikiminizi taksit taksit geri alıyorsunuz.
56 yaşınızda başladığınızda 66 yaşınızda birikiminiz sonra eriyor ve maaş dedikleri olayda sona eriyor.
Yani ölene kadar maaş bağlanma falan durumu yok. Bunu bir kenara bi yazın ve aldanmayın.
Ha ben 66'yı görsem başka ne isterim diyenlerimiz varsa o ayrı bir konu :)
Eğer yanlışım varsa bu branşın uzmanı arkadaşlar düzeltebilirler .
Gelelim katılım aidatı denen ücrete.. Hiç bir şekilde katılım aidatı almıyoruz deniyor ????
Bu kısmen doğru kısmen yalan..
Belki bu şart şirketten şirkete değişebilir ama Allianzda 5 yıl boyunca sistemde kalıp, sistemden ayrılma durumu olmazsa katılım ücreti alınmıyordu. Yani 5 yıllığına bu ödeme erteleniyordu. Bu ücrette asgari ücretin yarısına tekabül eden bir rakamdı.
Yani sistemde 5 yıl kaldığınızda katılım aidatı ödemiyordunuz.
Diyelim ki, 4 yıl düzenli yatırdınız ve gün geldi paraya sıkıştınız bu birikiminizi bozdurmak istediniz... Hopp katılım aidatını düşüyorlar.
Hani yoktu katılım aidatı ? Bu da ayrı bi falso.
Getiri elde edeceğinizin garantisi var mı ? VAR VAR derler. Ama HAYIR yoktur arkadaşlar. Paranızı yatırmış olduğunuz FON'ların zarar etmeyeceğinin garantisi maalesef yoktur.
Yılda 3 veya 4 kez fon dağılımını değiştirme hakkınız bulunuyordu. Eğer fonların ilerleyişini takip etmezseniz, yatırdığınız parayı bile alamayabilirsiniz :)
He ufak ufak artan fonlar yok mu ? var tabi ama kontrol etmek gerekiyor.
Şu linkte: Bireysel Emeklilik Sistemi Bilgilendirme Sitesi (http://emeklilik.egm.org.tr/?sid=53) benim verdiğim örneğe benzer bir örnek var.
Orada 12 bin tl yatırıp 56 yaşında 133.000 TL gibi bir rakamlara ulaşmışlar. Her ne kadar bu sektörün içinde olsam da bana bu rakamlar çok inandırıcı gelmiyor.
Hangi fonlara dağılım yaparak bu getirilere ulaşmışlar bilmiyorum. Bu kümül hesaplardan fazla anlamıyorum ama yinede pek samimi gelmiyor bana.
Riski yüksek getirisi yüksek FON'lar mı baz alınmış ??
Yoksa riski düşük getirisi düşük FON'lar mı ?? Orası belli değil.
BES konusunda uzman falan değilim, başta da dediğim gibi yanlışım varsa düzeltirsiniz.Bende doğrusunu öğrenmiş olurum.
Yazdiklarinizi fazla detaylandiramadim ayrintili cevap yazicam fakat sunu soyleyeyim besten emekli oldugunuzda sirket size 3 teklif sunar, paranizi ya toplu olarak alirsiniz yada sureli veya suresiz maas alirsiniz, surelide dediginiz gibi icerdeki paraniz belli miktar ve vadelerle size geri verilir fakat suresi vardir, suresiz maas almak isterseniz sirket riskinize gore bir hesaplama yapar, sonucta kisi 60 yasindada vefat edebilir 100 yasindada, o anki yasiniz ve cinsiyetinize gore sirket teklifini sunar ve yasam boyu maas alirsiniz, fakat kisi vefat ettigi an para devlette kalir, varisleri kalan paray iceriden alamaz, sirket sizin 101 yasina kadar yasamamanizin riskini alir, sizde yasamanin riskini alirsiniz, sonuc olarak olene kdr bes ten maas alabilirsiniz.
ozgurluk
03-01-2013, 18:10
Yazdiklarinizi fazla detaylandiramadim ayrintili cevap yazicam fakat sunu soyleyeyim besten emekli oldugunuzda sirket size 3 teklif sunar, paranizi ya toplu olarak alirsiniz yada sureli veya suresiz maas alirsiniz, surelide dediginiz gibi icerdeki paraniz belli miktar ve vadelerle size geri verilir fakat suresi vardir, suresiz maas almak isterseniz sirket riskinize gore bir hesaplama yapar, sonucta kisi 60 yasindada vefat edebilir 100 yasindada, o anki yasiniz ve cinsiyetinize gore sirket teklifini sunar ve yasam boyu maas alirsiniz, fakat kisi vefat ettigi an para devlette kalir, varisleri kalan paray iceriden alamaz, sirket sizin 101 yasina kadar yasamamanizin riskini alir, sizde yasamanin riskini alirsiniz, sonuc olarak olene kdr bes ten maas alabilirsiniz.
Ama aylık alacağım para düşük olur zannediyorum ?
Çok iyi şekilde FON ları kontrol etmedikten sonra sonu hayal kırıklığı olur gibi geliyor bana.
Yine yazdıklarımla ilgili müsait zamanınızda ayrıntılı ve net cevaplar verirseniz konuyu takip eden bir çok arkadaşımız da kafasında ki sorulara cevap bulacaklardır.
İyi forumlar.
Ama aylık alacağım para düşük olur zannediyorum ?
Çok iyi şekilde FON ları kontrol etmedikten sonra sonu hayal kırıklığı olur gibi geliyor bana.
Yine yazdıklarımla ilgili müsait zamanınızda ayrıntılı ve net cevaplar verirseniz konuyu takip eden bir çok arkadaşımız da kafasında ki sorulara cevap bulacaklardır.
İyi forumlar.
Tabiki suresiz dediginizde onlarca yil maas alma hakkiniz oldugu icin sureliye gore daha dusuk maas alirsiniz ama bu yine iceriye yatirdiginiz rakam ile alakali bir durum, siz ne kdr ciddi paralar yatirirsaniz getiriside duzgun danisman ve fon takibiyle ciddi yerlere getirilebilinir. Sonu hicbir sekilde hayal kirikligi olmaz en kotu para biriktirmis olursunuz sozlesme sartlarina uyulduktan sonra, bilincli baslamak ve takibini yapmak cok onemli.
ozgurluk
03-01-2013, 18:35
Tabiki suresiz dediginizde onlarca yil maas alma hakkiniz oldugu icin sureliye gore daha dusuk maas alirsiniz ama bu yine iceriye yatirdiginiz rakam ile alakali bir durum, siz ne kdr ciddi paralar yatirirsaniz getiriside duzgun danisman ve fon takibiyle ciddi yerlere getirilebilinir. Sonu hicbir sekilde hayal kirikligi olmaz en kotu para biriktirmis olursunuz sozlesme sartlarina uyulduktan sonra, bilincli baslamak ve takibini yapmak cok onemli.
Peki bu katılım aidatı konusu nasıl ? alınıyor mu alınmıyor mu ? şartlı mı alınmıyor ?
Daha önce %25 veya %27 idi sanırım vergiden kazanç oluyordu. Yeni gelen sistemle beraber bu miktarlar farklı bir fonda değerleniyor ve emekliliğe kazandığımızda bu bedeli alabiliyoruz sanırım. Yani erken ayrılma durumunda bu birikim yanıyor mu ? veya ne kadar kısmı yanıyor ?
Şimdilik çıkmam gerekiyor yarın daha yoğun sorular soracağım :) İyi akşamlar
can yazdıklarınla çok aydınlatıcı oluyosun saolasın ama yeni sorular belirdi kafada
-Vergi iadesi kalktı deniliyor ama sen erken çıktığında yararlanamassın diyorsun ?
-Vergi iadesi kalktığından devlet bize destek primi vermiyomu zaten ?
-34 yıl demek bi ömür demek ,hiç bişeyin garantisi yok ve çok uzun bi süre bu kararı kimse veremez bence. Orta vadeli poliçe bana daha mantıklı geldi ama BES te 10 yıl şartı var dedin. 10 yıl yatırdım sonra çekmeye kalktığımda kesinti olucak mı olmuycakmı ? Olmuycaksa 10 yılda parayı yatırdım sonra hiç ellemeden 56 ya kadar bekledim bu para ama az ama çok %100 değerleniyor değilmi ?
-Bide yılda bikaç kez fon değiştirme şansımız oluyor ama neye göre bu fonu secıcez? Riskler neye göre alınır . Fazlaca risk ana parayı kuruturmu ? yada bizi eksiye çekermi ?
Bireysel emeklilik yerine orta vadeli birikim policeleri yapmanizi oneririm, kizlariniz icin bes yapmak istediginde sozlesme direk sizin adiniza olacak minimum 120 ay odeme yaptiginizda sure sonunda getiri uzerinden yuzde 10 stopaj odeyerek paranizi toplu alabilirsiniz, fakat be s e gelen yeni kanunla birlikte sistemi 56 yasina kadar tasimazsaniz devletin vergi avantajindan dolayi sizin adiniza yaptigi katkidan yararlanamazsiniz, mevzuati farkli bir plan secmenizi oneririm, firma ismi vermek istemiyorum.
Orta vadeli birikim poliçeleri nelerdir? elimde biraz çocukların birikmiş parası var, faizde duruyor ama faizler çok düşük.
free-hifi
07-01-2013, 08:12
8 senedir ödüyorum 10.000 tl param birikmiş 112 lira taksidim boş ver dursun orda ilerde lazım olur
lanet gitsin yaa güzel sesli bi abla var arayıp duruyor günlerdir.
içerde dışarda neresi mümkünse görüşebiliriz diyor.sanırım bende bireysel emekli olucam :D
ahahahah :D Semi alemsin ya :)
Kısa bir hort olabilir sanırım :). İş teklifi geldi anadolu sigorta'dan bireysel emeklilik alanında çalışmam için . 1 ocak 2017 tarihinden itibaren yasa yürürlüğe giriyor ve zorunlu hale getiriliyor. Tabii ayrıntısı çok 2 ay içinde cayma hakkı tanınıyor müşterilere.
Bu iş benim için mantıklı olabilir mi ? Geleceği var mıdır ? Hemen hemen aynı iş sektöründe olan arkadaşlar varsa ya da tanıdığı tarafından bana bilgi sağlayacak çok sevinirim.
Giriş zorunlu olacak ama devam zorunlu olmayacak. 2 aylık zorunlu süreden sonra birçok çalışan bes'le vedalaşır. Asıl mesela ocak ayında başlayacak. Asgari ücretli adama ''senin maaşından şu kadar zorunlu kesinti yapıp bes hesabına yatıracağız'' dediğimizde yekten bize saydıracak. Vergi kesintilerini bile işverenden biliyorlar ne yazık ki.
Bes satışına gelince; daha evvel bu işi yapan arkadaşlarım oldu. Geleceği falan yok o işin. Çevren bittiğinde ayrılmak zorunda kalacağın bir iş. Çünkü sürekli hedef koyacaklar, baskı yapacaklar daha çok kişiyi bes'li yapman için. Mesela, öz kardeşim gelse beni ikna edemez. Bana göre tam bir saçmalık. Para biriktirmeyi ve biriktirdiğini yönetmeyi beceremeyenler için bir alternatif olabilir ancak.
free-hifi
31-01-2018, 15:22
Muhasebeci arkadaşlar yardım.
Belli bir sayıda personel çalıştıran iş yerleri için 2018 de zorunlu bes devreye giriyordu. 2017 de bu sisteme geçenler var. ASgari ücret alan kişi buna katılacak mı?
Belli bir sayıda personel çalıştıran iş yerleri için 2018 de zorunlu bes devreye giriyordu. 2017 de bu sisteme geçenler var. ASgari ücret alan kişi buna katılacak mı?
Bildiğim kadarıyla herkes zorunlu katılıyor. Ama hemen çıkabilir sistemden.
Bildiğim kadarıyla herkes zorunlu katılıyor. Ama hemen çıkabilir sistemden.
sisteme dahil olup olmadığını sorgulayabileceğin bir e-devlet sayfası var mı ?
Katılacak ama çalışan sayı kısıtı var. Katılı 1 ay içerisinde iptal edenlerden çıkış kesintisi yapılmıyor.
Sonrasında çıkanlardan kesintiler var. Şahsi olarak ben çıktım, çünkü cicili bicili anlatılan devlet size %25 veriyor olayı bir nebze kandırmaca.
Ayrıca emeklilik diye bir durum yok, biriken paranı ya toplu olarak alıyorsun ya da istediğin vadede sana geri ödüyorlar.
Yani 30K ödedin 10 yılda. Faizi + devlet katkısı 40K oldu ya diyor bunu peşin vereyim ya da 36 ayda ödeyeyim.
37 ay para yok. Emeklilik mantığına aykırı bir durum, ***** emekli dendiğinde kişi vefat edene kadar ödeme yapılır, varsa 18 yaş altı (okuyanda 21 sanırım ) ya da eş ona kalır maaş ödenmeye devam eder.
+ olarak 45 yaş üzerinde sisteme giriş yapılamıyor.
c) Çalışan sayısı yüz ve üzerinde ancak ikiyüzelliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,
ç) Çalışan sayısı elli ve üzerinde ancak yüzden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,
d) Çalışan sayısı on ve üzerinde ancak elliden az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,
e) Çalışan sayısı beş ve üzerinde ancak ondan az olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren,
Açıklama kafi gelmez ise detay verebilirim.
sisteme dahil olup olmadığını sorgulayabileceğin bir e-devlet sayfası var mı ?
E-devletten kendi TC no ve şifresi ile herkes kendine bakabilir.
free-hifi
31-01-2018, 16:31
Katılacak ama çalışan sayı kısıtı var. Katılı 1 ay içerisinde iptal edenlerden çıkış kesintisi yapılmıyor.
,
Açıklama kafi gelmez ise detay verebilirim.
Asgari ücretli çalışanın maaşından kesilecek mi peki=?
2017 için 53.3 TL kesiliyordu.
Prime esas kazanç üzerinden 2018 de de 60.87 TL kesilecek.
(Hesaplaması = Brüt asgari ücret'in %3'ü = 2029 *0.03 = 60.87 )
Örn. Maaşı brütten bildirilen ve brüt ücreti 3000 TL olan adam 90 TL ödeyecek.
Edit geri gelsin.
Asgari ücretliden de kesilecek. free-hifi
Evet......
Hatta geçmiş senelerde sistemden çıkan arkadaşlar da dikkat etsin. Çıkanlar 45 yaşına kadar her sene sisteme alınacak diye karar vardı.