Gruplar
Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse, tadilatlı otomobillerin Grup A, tadilatsız otomobillerin de Grup N olarak adlandırıldıklarını söyleyebiliriz. Grup A otomobiller, homoglasyonlarında izin verilen serbestlikler çerçevesinde standardına oranla daha da güçlendirilmiş otomobillerdir. Grup N otomobiller ise izin verilen bazı küçük modifikasyonlar haricinde motor ve şanzuman gibi yürüyen aksamları standart olan otomobillerdir.
Sınıflar
Boksta nasıl 50 kg. birisi ile 110 kg. birisi karşı karşıya gelmiyorsa, Grup A bir Peugeot 206 WRC ile Grup N bir Fiat Palio'nın da aynı kulvarda yarışmaları elbetteki düşünülemez. Her ne kadar genel klasman birincileri daha ön planda görünseler de, aslında her grup kendi aralarinda motor hacimlerine göre sınıflara ayrılır. Bu sınıfların birincileri de her yarışta ödül ve şampiyona icin puan alırlar ve sezon sonunda ise o sınıfta en yüksek puanı toplayan ekip Türkiye birinciliğini elde eder.
Grup A ve Grup N otomobiller 8 ayrı sınıfa ayrılırlar. Bunlar;
Sınıf 1; 1300 cc'ye kadar motor hacmine sahip Grup N otomobiller,
Sınıf 2; 1300 -1600 cc arasındaki motor hacmine sahip Grup N otomobiller,
Sınıf 3; 1600 -2000 cc arasındaki motor hacmine sahip Grup N otomobiller,
Sınıf 4; 2000 cc'den büyük motor hacmine sahip Grup N otomobiller.
Sınıf 5; 1300 cc'ye kadar motor hacmine sahip Grup A otomobiller,
Sınıf 6; 1300 -1600 cc arasındaki motor hacmine sahip Grup A otomobiller,
Sınıf 7; 1600 -2000 cc arasındaki motor hacmine sahip Grup A otomobiller,
Sınıf 8; 2000 cc'den büyük motor hacmine sahip Grup A otomobiller olarak belirlenmiştir.
Turbo motora sahip otomobillerde ise motor hacimleri 1.7 ile çarpılarak ortaya çıkan değer esas alınır. Bu yüzden 2000 cc hacmindeki turbo motorlu grup N bir Mitsubishi Lancer EVO VI sınıf 3 değil, sınıf 4'de yarışır.
Bilgiler www.atılatılgan.com adresinden alıntıdır..