User Tag List

Sayfa 1/2 12 SonSon
29 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Gümrüğe takılan malı almak ?

TechTurkey FaBeRgE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Gümrüğe takılan malı almak ?

Merhaba arkadaşlar,

Ebay'den arkadaşım bir ürün almış kendisi 110$ kargosuda 100$'da kargosu tuttu. Ürün gelmiş fakat bizden ithal etmemizi istiyorlar, izlenecek yol nedir bilenler var mı acaba ? Şu anda ürün Eskişehir'de bizden şifre almamızı falan istiyorlar ne yapacağımızı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum. Bu arada gelen ürün headers ve spiral

gurcell - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Selam,

İnternetten alınan ürünlerde 100 euroya kadar gümrük vergisi alınmayacağı, 101-1499 euro arası ise sabit %10 gümrük vergisi alınacağına dair yazı:

T.C.
    BAŞBAKANLIK
    Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
    Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.00.07.203-2875

Konu : İnternet Sitelerinden Alınıp Posta Yoluyla
    Gönderilen Ticari Nitelikte Olmayan Eşya

23.09.2008/ 23008

GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: 19.11.2004 tarih ve 31584 sayılı yazımız.

İlgide kayıtlı yazımızda 2000/53 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Gümrük Vergilerinde Muafiyet ve İstisna Tanınacak haller Hakkında Karar”ın gerek “Posta Yoluyla Gelen Hediyelik Eşya” başlıklı 32 ila 34 üncü, gerekse ”Vergileri Ödenmek Suretiyle Posta Yoluyla veya Yolcu Beraberinde İthal Edilen Eşya” başlıklı 39 ila 41 inci maddelerinde belirtilen eşyanın karşılığında alıcı tarafından herhangi bir ödeme yapılmamış olması gerektiğinden internet sitelerinden sipariş verilen eşyanın 2000/53 sayılı Karar kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı ve internet sitelerinden satın alınıp posta yolu ile gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, toplam değeri 100 ila 1500 EURO arasında olan eşyanın ithalinde İthalat Rejim Kararı hükümlerinin uygulanmasının icap ettiği belirtilmiştir.

Ancak, 13.06.2008 tarih ve 26905 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 2008/13676 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2000/53 sayılı Karar’ın 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırıldığından, internet sitelerinden satın alınıp posta yoluyla gönderilen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşya ile ilgili olarak, gerçek kıymeti gönderim başına 100 ila 1500-avro arasında olan eşya için % 10 tek ve maktu vergi uygulanması, kıymeti 1500-avro’nun üzerinde olan eşya için ise İthalat Rejim Kararı’na tabi tutulması gerekmektedir.
    Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
    Gümrükler Genel Müdür V.

DAĞITIM:
    Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri

Bazı muhterem KARGO firmalarının isteyeceği ORDİNO evrakının geçersiz olduğunu gösteren kararname:

T.C.
    BAŞBAKANLIK
    GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
    Gümrükler Genel Müdürlüğü
    Sayı :B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203-4410
    Konu :

Odanız mensubu bir kısım şirketlerden “Ordino”nun aranmasına devam edilmesine ilişkin olarak Müsteşarlığımıza intikal eden talepler üzerine Türk Ticaret Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bu Kanunun Uygulanmasına İlişkin Gümrük Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde bir değerlendirme yapılmıştır.
    Bilindiği üzere; Konişmento, deniz yolu ile yapılan taşımalarda geminin kaptanı donatanı veya mümessili tarafından yükletene verilen bir belgedir. Bu belge taşıyan ile gönderilen arasındaki hukuki münasebetlerde esas tutulur.

Konişmentonun iki fonksiyonu vardır. Bir taraftan taşıyanın, sevk için gönderilen eşyayı teslim aldığı beyanını ifade eder; diğer taraftan da yolculuk sonunda, yetkili hamiline taşınan malın teslim olunacağının taahhüdüdür.

Taşıyan ile taşıtan arasındaki hukuki münasebetler navlun mukavelesinin hükümlerine bağlı kalır. Navlun; malların miktarına (ölçü, sayı ve tartısına) göre kararlaştırılmış ve miktar da konişmentoda gösterilmiş olursa, konişmentoda hilafına bir şart olmadıkça, navlun buna göre tespit edilir.

Taşıma senetleri ise, taşıyıcının talebi halinde gönderen tarafından iki nüsha olarak verilmesi zorunlu olan bir belgedir. Bu belge tanzim edilmemiş olsa bile muvafakatleri ve eşyanın taşıyıcıya teslimi ile sözleşme taraflar arasında tamam olur.

Gönderen, taşıyıcıya, gümrük kağıtlarını ve eşyanın taşınması için muhtaç olduğu diğer vesikaları vermeye mecburdur.

Taşıma senedi aşağıda yazılı bilgileri içerir.

1.Gönderilenin adı, soyadı veya ticaret unvanını adresini, eşyanın gönderildiği yeri, ve

taşıma senedinin emre yazılı olması isteniyorsa emrine şerhini;

2. Taşınacak eşyanın cinsini, siklet, istiap derecesi veya adedini, paket halinde iseler paketlere yazılı numaraları ve işaretleri ve ambalajın şekil ve vasfını;

3. Gönderenin adı, soyadı ve ticaret unvanını ve adresini;

4. Taşıyıcının adı, soyadı veya ticaret unvanını ve adresini;

5. Taşıma ücreti ve ücret ödenmişse bu ciheti;

6. Taşımanın yapılacağı müddeti;

7. Taraflar arasında kararlaştırılan diğer hususları.

Bu kayıtlardan birinin sehven yazılmamasından veya yanlış yahut hakikate aykırı olarak yazılmasından doğan zarar ve ziyan gönderene aittir. Bu şartları taşımayan taşıma senedi ise kıymetli evrak olarak değil ancak tesellüm ilmühaberi veya başka ispat belgesi olarak kabul edilebilir.

Taşıma senedinin bir nüshası gönderen tarafından imza edilerek taşıyıcıya verilir ve taşıma esnasında eşya ile birlikte sevk olunur. Diğer nüshası taşıyıcı tarafından imza edilerek gönderene geri verilir. Taşıma senedi emre yazılı ise taşıyıcının imzaladığı nüshasın cirosu ve teslimi eşyanın mülkiyetini nakleder.

Ordino ise, konişmento veya yük senetlerine göre düzenlenen bir belgedir ve taşıma senetlerinde yer alan tüm bilgileri ihtiva etmektedir. Hukuki açıdan bakıldığında eşyanın mülkiyetinin devri yani teslimi için taşıma senedinin gümrük idaresine ibrazı yeterlidir. Zira, taşıma senedinde eşyanın göndereni ve gönderileni bellidir, bu senetle eşyanın alıcıya teslim edileceği garanti altına alınmıştır. Kaldı ki ordino ile ilgili ne Türk Ticaret Kanununda ne de Gümrük Kanununda bir hüküm bulunmamakta ve hukuki açıdan bir değer taşımamaktadır. Ordino, işlemlerin bir aşamadan diğer bir aşamaya geçerken, önceki aşamaların tamamlanıp tamamlanmadığının kontrolünü sağlamak amacıyla yürürlüğe konulmuş bir belge iken, zaman içinde bu belgeye taşıyıcılar tarafından farklı fonsiyonlar yüklenmiştir. Oysa bu kontrol taşıma senedi ile de sağlanabilir ki, özellikle gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılacağı idarelerde iş akımları BİLGE sistemi tarafından kontrol edilebileceğinden, ordino bu yönüyle de anlamını yitirmektedir.[/color]

Ülkemizin AB ile gümrük birliğine girmiş olması nedeniyle Türkiye-AB Ortaklık Konseyinin 1/95 sayılı kararı gereğince, gümrük işlemlerini basitleştirmek ve gümrük mevzuatını AB gümrük mevzuatı ile uyumlu hale getirmek amacıyla hazırlanan ve 05.02.2000 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanunu ile gümrük işlemlerinde kullanılan belge sayısının azaltılması amaçlanmış ve bir kısım belgeler kaldırılmış bir kısmı da topluluk standartlarına uyumlu hale getirilmiştir.

Gümrük mevzuatımızı uyarlamakla yükümlü olduğumuz hiçbir Avrupa Birliği ülkesinde ordino gibi bir belge kullanılmadığı hususu da dikkate alındığında gerek Türk Ticaret Kanununda gerekse Gümrük Kanununda yer almayan bu belgenin kaldırılmasında gümrük mevzuatı açısından bir sakınca bulunmamaktadır.

Kaldı ki 17.06.1998 tarihinden bu yana Gümrük İdarelerinin Modernizasyonu Projesi çerçevesinde otomasyona geçen Atatürk Havalimanı Giriş Gümrük Müdürlüğünde ordino kullanımı kaldırılmış ve taşıma senedinin alıcı nüshası üzerinde işlemler yürütülmeye başlanılmıştır.

Diğer taraftan, Türkiye’de gümrük idaresinin serbest rekabet koşulları çerçevesinde çalışan taşıyıcıların navlun ücretini garanti altına alma gibi bir görev ve sorumluluğu bulunmadığından, taşıyıcı ile taşıtan arasında taşıma ücretinin ödenmesine ilişkin bir sorun doğması halinde taşıma sözleşmesi çerçevesinde taşıyıcının bunu her aşamada taşıtandan isteme hakkı olduğundan söz konusu taleplerle ilgili olarak yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve konu ile ilgili olarak mensuplarınızın bilgilendirilmesini rica ederim.

Bizim diğer forumdan bir arkadaşın DHL ile karşılaştığı malınızı çekicez geyiği (seninki ile aynı sanırım)

ilk sonucu aldım,
    bugün ups ankara şubeden aradılar ordinoyu adresinize gönderiyoruz 185tl nizi hazırlayın diye
    import departmanı aradım dedim ben ordino mordino ödemem.kadın beni ikna etmeye calıstıkça ben ona netten arşivlediğim yazılar okudum.hala ikna için çabalarken kararlılıkla bu parayı ödemeyeceğimi gerekirse mahkemeye başvuracağımı söyleyince 1dk diyip beklemeye aldılar ardından cıkan görevli "bir kereye mahsus" benden 150tl ordino ücretlerini almayacaklarını söyledi.bende dısımdan iyi günler,içimden bir daha sizle kim iş yapar ki diyerek kapattım telefonu..
    ups ile iş yapacakların dikkatine:2 günde gelsin diye dünya para verdim ups beni paramla rezil etti.
    pazartesi 100km yol gidip esenboğa gümrükten malı çekmeye çalışcam.umarım orada %10 vergiden daha fazlasını almak isteyen kıl memur cıkmaz

Arkadaşın aldığı sonuç:

%10 vergi+damga vergisi+antrepo ücretiyle malımı cektim.ups in teklifinden 600tl daha ucuza işimi hallettim.ups fedex dhl gibi firmaları tavsiye etmiyorum.
    oradaki gümrükçünün lafı:"otomobil parçalarını posta ile getirtin"

Sonuç:

Alıntı mrtcn Nickli Üyeden Alıntı
    Alıntı cagonk Nickli Üyeden Alıntı
    %10 vergi+damga vergisi+antrepo ücretiyle malımı cektim.ups in teklifinden 600tl daha ucuza işimi hallettim.ups fedex dhl gibi firmaları tavsiye etmiyorum.
    oradaki gümrükçünün lafı:"otomobil parçalarını posta ile getirtin"
    damga vergisi ve antrepo ücreti tam olarak ne kadar tuttu?
    34tl damga 50tl antrepoya verdim

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ben de 210 dolara bir parça aldım.. USPS ile gelecek.. bakalım neler görecez...

STP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    85 usd fatura bedelı olan mal, kılosu agırmıs dıye gumruk memuru tarfından kontrol edılıp gumrukte takılmıs durumda suan. dhl nın dedıgı aynı sekılde 600 lıra mın masraflı sekılde kapınızda odeyebılıp teslım alabılırsınız. buda aynı prosedurle alınabılırmı suan?

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kendiniz gidin. Yalnız ödeme yaptığınız paypal çıktısı veya kart ekstresi ile gitmeniz lazım ki içinden çıkan fatura ile karşılaştırma yapsınlar. Çok büyük ihtimal ile sadece 2.00 TL ödeyip çıkacaksınız.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ayrıca kredi kartı ekstrenizdeki paypal kısmını görmek isterlerse de , alımı paypal hesabınızda kalan paradan yaptığınızı söyleyin

Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı STP Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    85 usd fatura bedelı olan mal, kılosu agırmıs dıye gumruk memuru tarfından kontrol edılıp gumrukte takılmıs durumda suan. dhl nın dedıgı aynı sekılde 600 lıra mın masraflı sekılde kapınızda odeyebılıp teslım alabılırsınız. buda aynı prosedurle alınabılırmı suan?
    Selçuk bizim forumda arkadaşın başına gelen şeyi yazdım aynen. Reklam olmasın diye link vermedim, isteyen olursa açar bakar, ben o konuşmanın linkini veriyorum :

http://subaruimpreza.org/viewtopic.p...ghlight=ordino

STP - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    107 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bızdekı ebayden gelmedı yalnız usadan bı arkadasım kargoladı. onun ıcınde aynı sey gecerlımı

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Kutunun içinde fatura veya sizin elinizde kredi kartı ile ödediğinize dair bir şey var değil mi?

despe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    usps ile alınan yani uluslar arası posta servisi ile alınan hiç bi malzememiz gümrüğe takılmadı gerek kapıya geldi gerek biz gidip merkez ptt den ( beklememek için ) aldık.

yurtdışı e*bay vb. sitelere alacağınız malzemeyi mutlaka USPS ile alın sorunsuz gelsin.

konuyu açan arkadaşlar headers almışlar ve takılmış. biz e-bay dan usps ile 300 küsür dolara catback getirdik 100x30x30 bi kutuda sorunsuz gittik aldık ptt den.
    MTM-PROSTOCK GARAGE
    Alıntı Maxiboost Nickli Üyeden Alıntı
    oynama olm arabayla oyuncak gibi turbo yap dedik garip garip ecu lar bağlıosun

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı STP Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynısı dhl de bizim başımıza geldi imanımız gevredi malı alırken etmediğim küfür kalmadı
    MTM-PROSTOCK GARAGE

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı despe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    aynısı dhl de bizim başımıza geldi imanımız gevredi malı alırken etmediğim küfür kalmadı
    hayret 2 sene önce DHL ile debriyaj kiti gelmişti.. direk eve teslim almıştım... şimdi iyice sıkıyorlar demek...

elpadre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ah buu gumrukculerr ahh dunyanın parasını yiyorlar
    cok merak edıyorum ve soruyorum ?

sanal alemın kablosuz delıkanlıları klavyenın hangı tusu ates edıyor ? ?

tuned by : gürsel canpolat (16ec813)

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı SONE-R Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    hayret 2 sene önce DHL ile debriyaj kiti gelmişti.. direk eve teslim almıştım... şimdi iyice sıkıyorlar demek...
    abi işte yıldonun malzemeler istanbula gidip ben almıştım. gümrüğe gidip çekim evraklarını aldım adam bana malı vermiyo aq bidaha USPS dışında hiç bi posta ile çalışmam
    MTM-PROSTOCK GARAGE

Alican - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Halo hiç kafana takma akşam msnde görüşelim.

Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı Alican Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Halo hiç kafana takma akşam msnde görüşelim.
    tmm kanka bekliyorum

TechTurkey ef186 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    146 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı despe Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    usps ile alınan yani uluslar arası posta servisi ile alınan hiç bi malzememiz gümrüğe takılmadı gerek kapıya geldi gerek biz gidip merkez ptt den ( beklememek için ) aldık.

yurtdışı e*bay vb. sitelere alacağınız malzemeyi mutlaka USPS ile alın sorunsuz gelsin.

konuyu açan arkadaşlar headers almışlar ve takılmış. biz e-bay dan usps ile 300 küsür dolara catback getirdik 100x30x30 bi kutuda sorunsuz gittik aldık ptt den.
    USPS yani amerika birleşik devletleri posta servisi ile gelen mallar genelde takılmıyor ne hikmetse ...
    nerde bi takılma hep dhl frdex vs..vs..
    Intercity Istanbul Park
    Caterham Türkiye
    OMP Türkiye
    Pist Günleri
    Intercity Endurance Cup
    Intercity Clio Cup
    Intercity Megane Cup
    Intercity Caterham Cup

Post Thanks / Like
    Mentioned
    14 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    bu üründe usps ile geldi ama

Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Alıntı FaBeRgE Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bu üründe usps ile geldi ama

eminmisin usps olduğuna ups olmasın o
    MTM-PROSTOCK GARAGE

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)