ANKETTE BİRDEN FAZLA YAYIN İÇİN OY KULLANABİLİRSİNİZ !
Otomobil manyakları, tutkunları, deliler, motor silindir şanzıman beyinliler! Konu sizler için!
Takip ettiğiniz, ilginizi çeken, başarılı yada taraflı bulduğunuz otomobil dergileri hangileri? Hem oylarınızı hemde yorumlarınız burada paylaşabilirsiniz. Ben piyasada en çok satılan 7 dergiyi derledim. Ben yaklaşık 10 yıldır bu dergilerin tamamını kesintisiz olarak alıp okuyorum. Ayın başı gelir gelmez en geç 3 gün içinde hepsini alıyorum, sonra en geç bir haftada hepsini okuyup bitirmiş oluyorum. Bu yüzden bir haftalığına ilim irfan kitaplarından veya belgesellerden bir müddet uzak kalıyorum. Ciddi anlamda bağımlıyım ve kurtulamıyorum daha doğrusu kurtulmayı denemedim.
Turkcell Dergilik gibi uygulamaların piyasaya giriş yapmasıyla dergilerin basım ve satış adetleri hızla düşüyor ve takipçiler dergileri PDF formatında telefon, bilgisayar yada tablet ortamlarına indirerek hem daha ucuz hem kitapçıya zahmet etmeden hemde yer kaplamadan okuyabiliyorlar. Bu durumdan dergilerin yayın yönetmenleri pek hoşnut değil. Çoğunun durumdan muzdarib olduğunu ve zor ayakta kaldıklarını belirten yazılarını okudum.
Piyasada en çok satılan ve okunan adam akıllı 6 dergi var. Bunların üçü Alman üçü İngiliz yayını. Bunların Türkiye yayınları elbette Avrupadaki asıl olanların yanında sönük kalıyor ama sıklıkla Avrupadaki yazılarını, testlerini, araştırmalarını (ve tabi fotoğraflarını) Türkçeye çevirip ülkemizdeki yayınlarındada paylaşıyorlar. Şimdi bu dergiler hakkında kısaca bilgi verip yorumlarımı paylaşmak istiyorum.
TOPGEAR
İngilterenin en çok sevilen, en çok takip edilen yayını. Çılgın TV programlarının yanında aylık olarak dergiside çıkıyor. Türkiyede yayın yönetmenliğini çoğumuzun tanıdığı Doğan KABAK (kendisini çok sever takip ederim.) yapıyor. Buradaki dergiler içeriinde memlekete en geç giren otomobil yayınlarındandır TGr. TopGear bağımlıları genelde araçların ölçülmüş fren mesafeleriyle yada net olarak ne kadar bagaj hacmi sunduğuyla ilgilenmez. TopGearında böyle bir iddiası yok zaten. Onlar için önemli olan otomobillerin verdikleri sürüş hissiyatıdır. İsterse araç bir C Serisi Estate yada bir Partner olsun farketmez. Direksiyon tepkileri yol tutuş ve virajlardaki keyif daha önemlidir onların gözünde. Teknik veya test verilerinden ziyade hislere dayalı olarak yorumlarlar araçları. Tabikide birçok testlerde kaliteye genişliğe yakıta yer verirler ama her zaman için az önce söylediklerim daha önceliklidir. Almanlar gibi her disiplinde ayrı ayrı puanlama tablosu yerine 10 üzerinden bir not vererek değerlendirme yaparlar. Mesela bu ay Type-R ve I30 N karşılaştırması yapmışlar, Hondaya 9, Hyundaiye 8 puan vermişler vs. Almanlardan özellikle BMWyi ve Porscheyi el üstünde tutarlar. Hayalleriyle yaşadığınız spor otomobillere tutkunsanız aradığınızı TopGearda bulabilirsiniz. Çünkü TG sık sık hot hatch, süper spor yada pist araçlarını bir araya getirir, aklı zorlayan yorumlar yapar ve sunar.
CAR / EVO
TopGear dergisine çok yakın özellikleri olan İngiliz yayınları. Birbirlerine çok ama çok yakınlar. Ufak tefek değerlendirme kriterleri dışında pek bir fark göremezsiniz. Puanlamayı rakamsal olarak değil, 5 üzerinden yıldız vererek yaparlar. Aynı şekilde sürüş zevki onlar için aşırı derecede önemlidir. Fabrika teknik verileri haricinde cihazlarla nadir ölçüm yaparlar. Hisler önemlidir çünkü İngilizler için belkide uğraşmak istemiyorlardır. Kim bilir hayatımız boyunca yollarda göremeyeceğimiz spor otomobilleri bir araya getirip manyak fotoğraflar yakalarlar. TopGear otomobilleri kullanarak ilginç konular işlerken CAR ve EVO dergilerinde buna pek rastlayamazsınız. CAR dergisini EVOdan daha fazla severim. Hatta EVOyu sadece kapakta hoşuma giden şeyler varsa alırım ama CARı hiç kaçırmam.
AUTOCAR
Artık son demlerini yaşayan bu İngiliz yayını ülkemizde maddi imkansızlıklarla boğuşuyor. Önce dergiyi küçük ilkokul defteri boyutuna getirdiler. Sonra 3 ayda bir yayınlama kararı aldılar normalde aylık çıkıyordu. Her ay bir otomobil seçip çok kapsamlı bir teste tabi tutuyorlardı. Bu testlerini çok severdim. Şimdiyse Güldür Güldür Show gibi konu bulmakta zorlanan, test sayısında indirime giden, sayfa sayısını azaltan, basit konular işleyen bir yayın haline geldiler. Eski dönemde çok iyilerdi ama Allah var. Galiba takip etmeyi bırakacağım zaten bu gidişle çekilecekler.
AUTO MOTOR & SPORT
Almanların mükemmeliyetçi yapısıyla kapsamlı testler araştırmalar makaleler ve anketler hazırlayan bu dergiyi severim. Araçları milim milim ölçmek istiyorsanız A M&S tam size göre. Birçok hızdaki fren mesafeleri, slalom ölçümleri, araç içi dışı desibel seviyesi, net tüketim ölçümleri vs bir sürü kriter adamların elindeki en profesyonel cihazlarla
ölçülüp listeleniyor ve puan tablosuna işleniyor. Kıyaslamalı testlerde genel toplama göre kim daha fazla puan aldıysa o testin galibi ilan edilir. İngilizler gibi değiller. Tertemiz Avrupa yollarında güzelim manzaraların kenarlarında araçları toplayıp kıyaslarlar imrenirim. TopGear gibi farklı konuları işlerler ama bunlar öyle apır sapır konular değildir. Otomobille ilgili teknik ve argümanlara dayalı konulardır. Özellikle Alman markaların geleceği hakkında sayfalar dolusu şey paylaşırlar. SUVların gidişatı ne olacak, global satışlar neden böyle, V8lerin geleceği nedir gibi sayısız konuyu raporlayarak yorumlarlar. Lastik testleri veya otomobille ilgili ne varsa misal harici navigasyon cihazı testleri yaparlar. Aslında bir otomobilseverin aradığı hemen herşey bu dergide mevcuttur. TopGeardaki samimiyet hariç tabi! Almanlar biraz resmiyet ve kusursuzluk içeriyor galiba. Net olmak istiyorlar. Birşeyin adını koymak istiyorlar puanlayarak notunu vererek. Aşırı prensip meselesi galiba.
AUTO SHOW
Alman Auto Bildin Türkiye temsilciliği. Tıpkı Auto Motor&Sport gibi düşünün ama onun birazcık kırpılmışı. Ondaki herşey Auto Showdada var. Önceleri haftalık olarak çıkardı son 1-2 yıldır aylığa döndüler. Karşılaştırmalı testlerde teknik verilere cihazlardan çıkan sonuçlara önem veriyorsanız Auto Show sizin derginizdir. SW, SUV, süper spor, elektrikli vs ne varsa test ederler. Aynen M&Sdeki gibi para bol. Her türlü cihaz var. Pist var. Markalar emirlerine amade araç tahsisi için hemde en dolu araçlar. Auto Showun bir güzelliğide birçok aracı uzun dönem testi yapıyorlar. Ne kadar sıkıntı çıkardı etti paylaşıyorlar. ADAC - TÜV ile işbirliği içerisindeler. Yalnız Auto Showun Türkiyede yapılan testleri hoşuma gitmez. Böyle alttan alarak yazarlar net olmazlar bizimkiler. Hani kalitesizse çıkıp kaliteşiz demezler. Test aracını veren firmaya ayıp olmasın diye herhalde. Alman testleri öyle değil çıkıp söylüyor adam CVTli araç üst devirlerde kafa beyin bırakmıyor diye. Bizimkiler " CVT üst devirlerde biraz kendini hissettiriyor " diye yazıp geçiyor. Okuyanda ooo önemli değilmiş diyor. Halbuki dese kardeşim bu şanzıman motoru bağırtıyor diye. Birde bizimkiler bir fotoğraflar çekiyorlar Allah muhafaza. Egea yada C4 testiydi galiba testin birinde bir motor fotoğrafı paylaşmışlar motor tozun toprağın içinde. Motor kapağı görünmüyor! Yahu ya hiç çekme (zaten kimse niye motorun fotosu yok demez) yada şunu hiç yoksa bir ıslak bezle silde öyle çek be adam. Hiçmi Almanyadan gelen test fotoğraflarından örnek almazsın? Almanyadanda bir fotoğraflar geliyor yavrum sanki araç fabrikadan yeni teslim alınmış kir toz pislik sıfır.
OTOHABER
Auto Zeitungun TR temsilsici bu dergi. Diğer iki Alman yayının bir karışımı gibi. Çok kapsamlı testler yapıyorlar. Bir keresinde GT-R - R8 - 997 Turbo S testi vardı. Tek tek bakıyorum test verilerinden hangisinin frenler mesafe olarak daha iyi çıkmış, hangisi desibel olarak kulak zarını daha çabuk patlatıyor, hangisi kukaların arasında hangi hızla geçmiş yav diye. (çocukluk işte) Fotoğraflar ölçümler vs harikaydı. Ulan pistlerinde bir tane çer çöp olmazmı hiçmi bir yerde bir çapak bulunmaz yav? Araçların paspaslarında hiçmi ayakkabı izi tozu çıkmaz? Testleri güzel. Kar kış testi, lastik testi, yakıt testi vs derken diğer yandan Onno ustayı bilirsiniz yıllardır burada soruları yanıtlar. Auto Show için söylediğim Türk işi testler bu dergi içinde geçerli kısmende olsa. Kağıt kalitesi en düşük olan dergi bu arada diğer yayınların içinde.
![]()