Mazda BP. Türkiye'de atmosferik BP nin, yani BPD ve BPT dışında, iki varyasyonu mevcut. Biri BP05-VE diğeri BP-ZE. BP05, DOHC ve 114 hp gücünde. 1.8 Mazda familia'larda çıkar. BP-ZE ise aynı motor olmasına rağmen, bazı farklılıkları mevcuttur ve 129hp/SAE dir. Miata'larda görülür. Sanırım astina gtlerde de bundan var. Bir de B8 var, BP diye de geçer bazen, ki bu aynı bloğa SOHC kapaktır, 106 hpdir ve ülkemizde çok az sayıda araçta mevcut.
Mazda BP, blok ve kapak bazında BPT ve BPD ile aynıdır. Bunlar turbolu motorlar, metal alaşımları, yağ su kanalları, yağ pompasının çarklarının göbeği(turboların krankları daha kalın) hariç yağ pompası ve devirdaimine kadar. Internal farkı olan bu motorlar krank kol piston emme egzoz yağ jeti ve beyinle kolaylıkla BPTye çevrilebilir. Ki yağ jeti BP-ZEde mevcuttur. Bu şekilde üretildikleri için, atmosferik standart hallerinde hiç bir problem yaşamazsınız. Yaşayamazsınız, çünkü kaldırabileceğinden düşük yükün altında çalışır. Bu yüzden yurtdışında modifikasyon için çok tercih edilen bir motordur. Parçaları ucuzdur, ve yeni yeni yan sanayi bazı malzemeleri de geldi, önem arz etmeyen mekanik parçalar(mesela denge kolu, motor kulağı, su bidonu, v.s.) yan sanayi olarak mükemmel fiyatlara alınabilir. Orijinal parçaları inanılmaz pahalıdır, fakat nedeni var. Örneğin ben motorumu toplarken heves edip ACL race yatak seti aldım, mazda orijinal ondan daha iyi olduğunu sonra öğrendim, ve orijinal mazda BP yataklarına 680TL ödedim. 3 haftada geldi, fakat bildiğin kara yatak geldi. Mazda falan yazıyor paketinde. Çok komik gerçekten.
Hava akışmetresi ve jikle standart sorunudur. Sorunlu yani bu parçalar uğraşacaksınız.
Practica'ya gelince. Bence o paralara, TR'de alınabilecek en bütün araç. Yol tutuşu, performansı, sorunsuzluğu, dengesi ve sürerken verdiği güvene o paralara hiç bir araçta sahip olamazsınız. Sadece kaput ve tamponu dışında dışına bir zarar vermeyin. Yok parçası. Pahalı değil, yok yani. Ama mekanik ve iç aksam komple komik fiyatlara bulunuyor. Benim için de özel bir yeri var.
Benim gözümde en güzeli, A'dan Z'ye doldurulmuş atmosferik bir BP makine, Z5'in(1.5 motorun) şanzımanı ve şasi/kasa olarak da Practica. Türkiye'de değil, dünyada eşi benzeri yok böyle bir şeyin. Şu şekilde:
Bu benim arabam. İnşallah çok yakın zamanda tamamıyla bitecek. Bakalım göreceğiz ne çıkacağını...