arkadaşlar 195 45 r17 lastik sadece lastik kaç kilo gelir tahmini rakam 175 65 r14 lük lastikten bariz hafif olacak diye tahmin ediyorum sizce nasıl bir değişiklik olur
arkadaşlar 195 45 r17 lastik sadece lastik kaç kilo gelir tahmini rakam 175 65 r14 lük lastikten bariz hafif olacak diye tahmin ediyorum sizce nasıl bir değişiklik olur
lastik ağırlığını bilmemde performans düşür neden dersen taban genişliği artmış..+ muhtemelen o 17 jant ağırdır oem lere göre.
lenso light s2 düşünüyorum 7 kiloluk jant yabancı sayfalarda arştırdım gerçekten hafif kullandığım jant saç jant 14 lük kilosunu bilmiyorum bence saç jantın ağırlığı lensodan fazla olacak gibi çünkü elime almıştım 15 liğini 5.8 kiloymuş kuş gibiydi bu 7 kilo arada çok ağırlık yok arabayı zorlamaz diye düşünüyorum lastikte hafif olursa araç bir turda daha çok gidecek hemde performansı artıracak
165.60.14 5.4 KG
185.45.15 7.1 KG
14 lük tenekeler 6.3 kg
cok fark eder kardeşim jant lastikten 1 kg atmak aractan 21 kg sökmeye eş degerdir.
195.45.17 lastiklerde ortalama 9 kg falandır.
illa jat kullanacaksan 195.40.17 lastigi cok dikkatli bir şekilde kullan derim.
bence cıkarın atın o jant lastigi aractan![]()
Alcatraz GTI-6
yabancı sayfalarda top speed son hızını biraz azalttığı söyleniyor arkdaşın performansdan kastı belki o olabilir ama 20 mm geniş lastik çok ta kalkış ve ara hızlanmalarda kötü etmez sanırım 1.3 getze 18lik ofsetli jant 255 lastik atmıyoruz yakıt fırlasın motor yorulsun![]()
Fren mesafesini kısalttığı doğru kalkış ve ara hızlanmalarda da daha aynı şekilde olumlu etkiler ama ön lastiklerin kalın olması arabanın kafadan daha fazla kaymasına sebep olur yakıt tüketimine etkisi de hissedilmez..
Forumda çoğu kes konuşulmuştu bunlar
Önce açıklamasını yapiyim
Araçta Yaylanan Kütle Ve Yaylanmayan kütle diye iki ayrı bölüm vardır .
Yaylanan kütle ,
amortisör ve üzeindeki yani şasenin tamamının olduğu bölümdür .
Yaylanmayan kütle ise ,
amortisörün altında kalan , lastik , jant , fren balataları ve disklerin olduğu bölümdür .
AĞIRLIKDAKİ ÖNEMİ
Yaylanan Kütledeki ağırlık , Eşit olarak dağıldığından ve yaylanan kütlede kolayca dağılabildiğinden Araçta 2-3 kiş ekstradan yolcu olması o kadar da önemli değildir .
Yaylanmayan kütledeki ağırlık ise , direk yere temas ettiğinden çok önemli bi unsur teşkil eder . Yani aracın altındaki jant 8kg ama , takacağınız jant 7 kg ise bu size 1 kg dibi ufak bi rakam gelir ama araçta oturan duruma göre 2-3 kişiye bedeldir .
Aynı şey lastiktede geçerli tabi .
Şimdi bi Örnekle açıklayalım ,
Ağırlık sizin için çok önemli bi unsur olduğunu varsayalım , drag , rool sizin için çok önemli .
lastik ağırlığınız 6 kg , jantınız 8 kg = toplamda 14 kg yapar .
Takacağınız jant 6 kg ama janta çok para verdiniz lastik biraz uygun bişe olsun dediniz nasıl olsa jantı hafiflettik lastik ağırlığı die bişe yok tüm çünkü lastikler eşittir dediniz araştırma yapılmadan lastiğe karar verildi lastikde 8 kg çıktı .
Burda ne değişti ???
Ben söyliyim ne değişti ,
aracın jatını hafifletmek için iyi bir yola girildi ancak ,
eski jant ve lastiğin toplam aynı kilosuna yine ulaşıldı değişen bişe olmadı ama
daha ağır bi lastik takılarak lastiğin yuvarlanma direnci düşürüldü ve yakıt sarfiyatı arttı .
yani eski lastik jantın da 14 kg idi şimdikide , ama eski jant lastiğin ile bir depoda 500 km yapıyosan şimdiki ile 480 km yapabilirsin
Jantın ağırlığı kadar lastiğin ağırlıda çok önemlidir , ağırlığı artan lastik hem kg olarak önemlidir ama asıl öenmli olan Yuvarlanma direncinin artmasıdır .
Yuvarlanma Direncine bi örnek veriyim bilmeyenler için ,
iki tane varil düşünün biri 50 kg biri 80 kg hangisi daha rahat itirsiniz hatta aynı güç ile ittikten sonra hangisi daha uzağa gider ?
tabiki 50 kg olan .
Hafif jant takıntısı olan arkadaşlara söylüyorum
Sadece jantı hafifletmek yeterli olmuyo okey mi
ALINTIDIR...
Alcatraz GTI-6
çok teşekkür ederim niye herkes 17 lik janttan korkuyor ben onu anlamış değilim bu sözü size söylemiyorum açtığım konularda gelen cevaplara karşılık bakın yeni 1.3 astra j hiç sürdünüz mü ama araç göstergeye bakarsanız gitmiyor ama lastikleri iyice büyütülmüş altında 17 lik jant var araç ilerliyor 1.3 95 lik motor ister fiat 500 de ister astrada olsun benim 1.3 getzimi geçemez iddiamıda ediyorum o motora 17 lik jant 215 50 lastik takılıyorda benim aracıma 195 45 ebatlardaki lastik takılması niye performans kaybı yapsın ben bunu anlayamıyorum fiat 500 de bile 16 lık jant kullanılıyor
konuyu hortlatmak istedim , hosuma gitti bu , ve son sorunun cevabini bilen biri yazarsa cok iyi olur
Orta okul- lise fiziği, sürtünme kuvveti yüzey alanından bağımsızdır. (Hava sürtünmesi hariç.)
Son sorunun cevabı olarakta tork'un ne olduğunu bilir misin ? 190nm'lik tork var bahsettiğin 1.3dizelde getzte 117nm. Aradaki tork farkı iş janta lastiğe geldiğinde önemli. Orjinali 15" jant olan arabanın dizeline 19" jantta takıyorlar, aynı arabanın benzinlisine taksınlar bakalım ne oluyor..
tabanın genişlemesi sürtünmeyi arttırmaması lazım değilmi?. Sürtünme alanı büyür ama birim alana düşen sürtünme miktarı düşer. Sürtünme ağırlık ve yüzeyn sürtünme katsayısıyla alakalıdır sadece. Geniş taban lastik dur kalkta fazla yakar, araç hızını aldıktan sonra etkisi azalır. Tabi toplam çap değişmeme koşuluyla geçerli bu dediklerim.
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)