Herkese merhabalar.
Bu konuda hem kendi kullandığım Caravelle'in tanıtımını yapacağım,hem de T5 almayı düşünen aklında soru işareti olan herkese yardımcı olacağım.Gördüğüm kadarıyla T5 ile ilgili forumda böyle bir konu yok,en azından ben rastlamadım.
İlk olarak kullanmakta olduğum Caravelle'i anlatmakla başlayayım.
-2011 model
-180 HP 400 NM gücünde
-Gümüş Gri
-6 ileri manuel şanzımanlı
-33.xxx kilometrede.
Arabamın şasi numarasından Almanya,Hannover'de üretildiğini öğrendim.2011'in mayıs ayından beri aktif olarak kullanımımızda.
Motor,teknik özellikleri,performansı ve yakıt tüketiminden bahsedeyim.
1968cc hacminde çift turbolu 180 HP güç ve 400 NM tork üreten bir motor.180 HP gücü 4000 RPM de veriyor,400 NM torku 1500-2000 RPM de veriyor.Büyük turbo K04,küçük turbo KP35.Motorun kodu CFCA,turbonun parça no'su ise ''R2S''.Turbosu Borg Warner markalı.
0-100 hızlanmasını 9.9 saniyede alıyor ve max. hızı 191 km/h.Arabanın 1. vitesi doğal olarak çok kısa tutulmuş yok gibi bir şey.Özellikle rampalarda bu motor benim yüzümü güldürüyor.Yüklü olsun,kliması açık olsun performansı etkilenmiyor.Düz yolda kadranda 215-218 km/h hıza kadar ulaşıyor.Sonrası için bayağı eğimli bir yol bulmanız gerekiyor.Performans açısından sevmediğim yanı ise araba lineer bir hızlanma sunmuyor.2. viteste 20 civarı hızlarda gaza oturduğunuz zaman 60-65 km/h hızlara kadar birden sararak çıkıyor sonra hemen bitiveriyor.Alt devirleri çok canlı fakat üstler için aynısını söyleyemeyeceğim.Patinaja çok meyilli bir araba torku sabit vermiyor birden tamamını veriyor.Kıyas yapacak olursam arabalar boşken Focus III 1.6 TDCi 115 HP 270 NM ile denk performansa sahip diyebilirim.Fakat iki arabaya da 5er kişi bindiği zaman Focusun hiç şansı kalmaz.İşin içine rampa faktörü girdiği zaman da aynı şekilde olur,çünkü 400 nm kendini yüklü olduğu zaman ve rampada olduğu zaman konuşturuyor.3. viteste 30 ile giderken gaza dokunmanızla toparlaması bir oluyor.Şehiriçi ani hızlanma gerektiren durumlarda çok mutlu ediyor.
Bir adet 0-100 hızlanma videosu ekleyeyim.Çözünürlük berbat,çekim berbat sadece fikir vermesi açısından.Fırsat bulduğum zaman daha güzel bir video çekebilirim.
Bir adet 4. viteste 70-125 hızlanma videosu ekleyeyim.Bu videoda gaza tamamen oturmadım.Alt devirlerden basmayı sevmiyorum.Yüzde 90 oranında bastım diyebilirim.
Yakıt tüketiminden bahsedeyim biraz da.Aşağıdaki fotoğraflarda 2 farklı ortalama hıza ait şehiriçi tüketim verisi var.
Şehirlerarası ise 6. vites 90a sabitleyerek 6 litre yakalamak mümkün.120 ile giderseniz 7 litre civarı yakar.
Aracın yalıtımı C sınıfından üstün,D sınıfından zayıf diyebilirim.160 tan sonra çok bariz bir rüzgar sesi almaya başlıyor.Üzerinde 17 '' fabrikasyon Thunder jantlar ve 235/55 R17 Michelin Latitude Tour GRNX lastikler var.Çukurları size fazla hissettirmiyor fakat araba boşken süspansiyonu hayli gürültülü çalışıyor.Caravelle'e bir boşken bir de içinde 5 kişi varken bozuk yolda süspansiyon testi yapın,şaşar kalırsınız.5 kişi binince içerisi acayip sessiz oluyor.Yol tutuş olarak bir minibüsün verebileceğinin en iyisini veriyor.Tedirgin ediyor ama zor durumda bırakmıyor.Tabi ki bir binek kıvraklığı vermeyecektir fakat sahibini asla üzmez.Sadece sağ tarafta kayar kapıya sahiptir ve kapısı otomatiktir.Konsoldan ve anahtardan kapıyı tek dokunuşla kapatıp açabilirsiniz.Katlanır aynaları vardır.Dashboarddan bir kaç fotoğraf ekleyeyim ;
Üzerinde teyp olarak RCD 310 var.RCD 310'u anlatmaya gerek görmedim çünkü çok yaygın.8 hoparlörü var ses sistemi eh işte dedirtecek kadardır.
Arabada klimatronik klima var.Caravelle'de farklı bir sistem var hem arka hem önden arabada çift klima varmış gibi yönetiliyor.
İç aydınlatması mükemmel diyebilirim.Akşam aydınlatmaları açarsanız içerisi salonunuzdan farksız oluyor.
Aynalarda rezistans var.
Cruise Control (Hız Sabitleyici) var.Sinyal kolu üzerinden yönetiliyor.
Arabanın manevra kabiliyetini çok kötü buluyorum.Heryerden dönmez.
Koltuklar için ne iyi diyebilirim ne de kötü diyebilirim.Yanal destek olarak yeterli virajlarda savrulmaya müsade etmiyor.Şoför koltuğu yükseklik alçaklık olarak ayarlanabiliyor.Arkadaki koltuklar 10 saniye sökülüp çıkarılabiliyor,ya da yatırılabiliyor.
Caravelle kullanırken yola çok hakimsiniz çok yukarıdan bakıyorsunuz.Altı çok yüksek.Tiguan kadar yüksekliğe sahip.Yaylaya giden aileler için süper diyebilirim.8+1 koltuğa sahip.Ama ben 6+1 olarak kullanıyorum şuan.
Araba 2011 den bu yana yani 4 yıldır hiçbir sorun çıkarmadı.1500 kilometrede iken DPF lambası yaktı bir kez.Ben de biraz gazladım hemen söndü.
Periyodik bakımları 500 ila 620 lira arasında tutuyor.
Araba ruhsatta otomobil geçiyor.Hız limitleri otomobillerle aynı ve M1 sınıfında.Tüm köprülerden geçebiliyor.Bunun yanında 6 aylık MTV'si 355 lira.Burada garip bir durum var ama yanlış okumadınız hem otomobil hem 2 litre motor hacmi var hem de vergisi 355 lira.En kısa özetle bu araba emniyete göre otomobil,maliyeye göre minibüs olarak nitelendiriliyor.Maliyeye minibüs vergisi ödüyoruz trafikte otomobil olarak geziyoruz.
Ve artık 2011 model gri boğamın fotoğraflarını ekleyeyim
Şimdi en çok merak edilen '' Bu Transporter ile Caravelle'in farkı ne ? '' sorusunun cevabına.Farkları çok.Aşağıya yazıyorum.
1-) Caravelle otomobildir,Transporter kamyonettir.
2-) Caravelle'in MTV'si 355 TL,Transporter'ın MTV'si 643 TL'dir.
3-) Caravelle'de Transporter'dan + olarak ısı ve ses yalıtımı vardır.En büyük farkı da budur.
4-) Caravelle'de sis farı vardır,Transporter'da yoktur.
5-) Caravelle'de otomatik kapı vardır,Transporter'da yoktur.
6-) Caravelle de klimatronik klima vardır,Transporter'da yoktur.
7-) Caravelle'in arkada seyahat eden yolcular için klima hava üfürücüler vardır,Transporter'ın arka kısmında klima namına hiçbir şey yoktur.
8-) Caravelle'in tamponları ,ayna kapakları ve kapı kolları gövde rengidir,Transporter'da renksizdir.
Farklar bunlardan ibarettir.
Şimdi ise Caravelle'in donanım seviyelerinden bahsedeyim.
Caravelle Türkiye'de 2.0 TDI 102 HP olan motor sadece Trendline donanımla alınabilmektedir.102 HP olan motor 5 ileri şanzımanlıdır.
Caravelle 2.0 TDI 140 HP ve 180 HP sadece Comfortline donanımla alınabilmektedir.140 HP ve 180 HP motorun (manuel şanzıman için konuşuyorum) şanzıman oranları aynıdır ve 6 ileridir.
Caravelle'de DSG şanzıman 7 ileridir 500 NM torka dayanımlıdır ve sorunsuzdur.Caravelle'i DSG ile beraber almak istiyorsanız 140 HP veya 180 HP motor seçeneği ile almak zorundasınız.Bu yüzden DSG almak isterseniz otomatik olarak Comfortline donanım ile donanımla almak durumunda kalıyorsunuz.102 HP motor ile DSG'yi alamıyorsunuz.
Caravelle Türkiye'de sadece uzun şasi ile satılmaktadır ve uzunluğu 5.29 metredir.
Uzun şasi Transporter ile Caravelle'in uzunluğu aynıdır.
İsmi T5 olan kasa 2003 ile 2010 arası üretilmiştir.Motor seçenekleri 1.9 TDI PD 86 HP,1.9 TDI PD 105 HP,2.5 TDI 130 HP,2.5 TDI 174 HP R5 olmak üzere 4 tanedir.174 HP olan motor Touareg'te de kullanılmıştır.T5 kasada DSG satışa sunulmamıştır.Eski tip otomatik şanzımandır.Eğer T5 almaya karar verdiyseniz ve 1.9 TDI düşünüyorsanız performansı tatmin ediyorsa ekstra kontrol ettirmeniz gereken bir şey yoktur.Eğer 2.5 TDI almaya karar verdiyseniz mutlaka enjektörlerine çok iyi baktırın.Bu araçların can damarı enjektörleridir.130 HP olan motorda kronik turbo problemi vardır.Almadan önce turbosuna mutlaka iyice baktırmalısınız.
T5 kasa için bagajda yazan TDI harflerinin anlamını yazayım.
Hiç kırmızı yok = 86 HP
Sadece I kırmızı = 105 HP
DI kırmızı=130 HP
Tamamı kırmızı=174 HP
T5.1 yani makyajlı kasa için bagajda yazan TDI harflerinin anlamını yazayım.
Hiç kırmızı yok = 102 HP
Sadece I kırmızı = 140 HP
DI kırmızı = 180 HP
Yazının tamamı bana aittir.T5 ve T5 GP (makyajlı kasa) Transporter olsun Caravelle olsun her türlü sorunuzu yanıtlama çalışırım.Gerekirse telefondan anlatabilirim.
Okuduğunuz için teşekkürler.