Bypass lı filtre takılması gerektiği doğru. Bu sayede filtrenin içindeki yağ geri kaçmaz ve ilk marşta yağ basıncı kolay oluşur ve hemen yağ lambanız söner. Ancak sizin yazdığınızdan anladığım kadarıyla filtre değişiminden hemen sonra değil, bir süre geçtikten sonra bu sorun oluşmuş, yani filtreyle pek alakalı değil gibi geldi bana.
İkinci bahsettiğiniz durumsa yağ müşürü veya elektriksel bir problemolabilir. Yarım kontak yapıldığında yağ lambasının yanık kalıp, marş anında sönmesi gerekir.
Canınızı sıkmak istemem fakat, bahsettiğiniz ilk sorun benim 225000 kmdeki orjinal pompalı motor açılmamış aracımda da meydana gelmişti. 10w40 yağ varken ilk çalıştırmada yağ lambası geç sönmeye başlamıştı. yağ mı kalın diye düşünerek 5w40 a geçtim, hep doğru filtreler kullanılarak tabi ki ama ışık olayı geçmedi. Sorduğum ustalar normaldir dediler, 200-300 km sonra motorda çok hafif bi tıkırtı duymaya başladım. Başkası duymuyodu pek, kulaklarım hassastır

daha sonra ses giderek arttı ve ustalar da yatakta sıkıntı olduğunu düşündüler, motoru alttan açtırdım, yataklardan birinde hafif çizik vardı, krankta hiç bişey yoktu. Seste yataktan kaynaklıymış sanırım. Daha sonra kafam rahat olsun diye komple motor yaptırdım.
Bana sorarsanız sizin yapmanız gereken şey, aracı çalıştırıp fazla zorlamadan sanayiye götürmek ve mekanik yağ saati ile basıncı ölçtürmek, basınç sınırlar dahilindeyse sıkıntı yoktur zaten

müşür arızası olabilir. Basınç düşükse bir an evvel yağ pompasını değiştirin derim. 10w60 yerine 5w50 daha tolereanslı olabilir, sonuçta yağ kalınlaştıkça soğuk marşta yağlama daha zor olacaktır.