Olmadı arkadaşlar rölantı motorunu akışmetre ve gaz kelebeğinin arasıyla gaz kelebeğinin hemen sonrasına bağladım ancak bu sefer araç stop etmese de çok da düzgün durmadı rölantıda... Diğer ve asıl sorun ise araç çalışır çalışmaz By pass açmıyor kelebeği biraz gaz verince acıyor ve sonra araç çıldırıyo gazı gaz pedalından deviri ayarlayamıyoruz gazı bırakında bypass tekrar açılıyor ve bu sefer de borularda asırı emiş oluyor bu da sipoplardan yağ çekmesine sebep olurmuş yani sistem tamamiyle doğru olmasına rağmen teoride, pratikte olmadı
Şimdi ise ikinci setup denenecek yani gaz kelebeği yerinde duracak supercharger By pass sayesinde gaz kelebeği kapalıyken devir daim yapacak ancak By passı emme manifoldundan alacaz ki gaz kelebeği kapalı iken emme de emiş olacak ve By pass açılacak gaz kelebeğinden önceki hava devir daim edecek rölanti valfi ise aynı atmosferik gibi emmeyle akışmetre sonrasını birbirine bağlayacak bu durumda gaz kelebeği açılmadıkca araç atmosferik gaza basar basmaz süpercharger kapanan By pass sayesinde havayı basınclı bi şekilde emmeye gönderecek
Yani By bass ı aktife edecek vakum emmeden daha mantıklı gibi gözüktüğü için sadece öyle dedim ama yine de ilk deneyeceğim yer sc öncesinden almak olacak... Sistemi daha iyi tanıyan arkadaşların yorumlarına her zaman olduğu gibi açığım ilginize de bir kez daha teşekkür ederim
bu denemede bypass valfi hortumu emme manifolduna mı bağlıydı yoksa SC öncesine mi? beklenen durum araç motoru döner dönmez bypass valfin açılması
bypass valfi düzgün çalışıyormu görmek açısından, by pass valfinin hortumuna T bağlayıp çalışma durumunda vakum var mı varsa ne kadar ölçme imkanı var mı?
veya, fren havasını almak için pompalar var, vakum yapan ve üzerinde göstergesi olan, onları kullanıp valf test edilebilir.
aynı şekilde supercharger öncesine ve emme manifolduna gösterge bağlayıp kelebek kapalıyken vakum var mı, gaza basınca vakum azalıyormu, gibi birkaç deneme yapılabilir..
vakum var ancak ilk çalıştırmada yeterli değil.. hem sorun sadece o da değil çünkü elle açıyorum bypass ı yine çok düzenli rölantı yok.. hafif gaz verince aracı durduramıyoruz by pass kelebeği bi kapanıyo motor çıldırıyo doğal olarak gazı bırakıyoz bu seferde by pass kelebeği açılıyo emiş hortumu büzülüyo.. yani bu sistemde rölantı olayını by pass olayını çözsek bile SC da by pass kelebeği açık iken aşırı emiş olduğu için uzun vadede bu setup da emiş yapabileceği tek yer emme olduğundan siboplardan hava çekiyor ve siboplardan yağ vermeye başlar dendi..
artık bu setupla uğraşmanın bi anlamı yok.. gaz kelebeğinin yerini değiştirmeycem SC gaz kelebeğinden önce olacak ve gaz basınca kelebek açılınca havayı basmaya başlayacak...
Bende ilgiyle takipteyim umarım en kısa zamanda çözüme ulaşırsın.
Her yeni başlangıçta bu sefer sorun çözülücek diye umutlanır oldum inanki.
Keşke anladığım birşeyler olsada yardımcı olabilsem.
Şimdiden tebrikediyorum en kısa zamanda üflersin inşlh.
/// Swap 30
olan bitenin videosu.. emiş tarafında gazı kesince büzülen hortuma dikkat...
View My Video
çok teşekkür ederim iyi dilekler için.. ben de inan hah bu sefer sıkıntıyı buldum şimdi gidecem yapacam sıkıntısız çalışacak die gidiyom başına... olayın bir de sizin görmediğiniz tarafı var aslında.. ben öğretmenim ve bu işlerle yalnızca ben uğraşıyorum arabam her gün kullandığım için çalışmak zorunda ve her seferinde arabanın SC montajını yapıyorum olmuyo tekrar onu en azından günlük ihtiyacımı karşılayacak biçimde çalışır vaziyete getiriyorum ve bişey bulunca çözüme dair tekrar gidiyorum tekrar bi montaj serüveni başlıyor..
artık şu sorunu çözsem iyi olacak yoksa sök tak sök tak sıkılmak üzereyim..![]()
bu denemelerde araç LPG de mi çalışıyor?
ewet LPG de çalışıyor... LPG nin enjektör memeleri büyütüldü ve LPG de programdan artırıldı.. dikkat edilirse rölanti da AFR 22,0 olmasına rağmen gaz verir vermez 9 - 10 lara düşüyo sonra geri çıkıyor..
atmosferik halde LPG de sıkıntısız çalışıyordur kesin..
ben motor ilk çalıştığında kelebek kapalıyken bypass valve neden açılmıyor onu merak ediyorum.. bypass valve problem olmasın?
vakum pompası yok ise, atmosferik halde çalışan motorun vakumuna birşekilde bypass valfi bağlayıp düzgün çalıştığına emin olma imkanın var mı?
normalde gaz kelebeği kapalı olduğu zaman gaz kelebeği ile SC nin girişinde mutlaka vakum olması lazım, bu vakumda bypass valfi açıp normal şekilde aracın çalışması lazım..
setupı değiştirmeden önce bypass valfin düzgün çalıştığına emin olmak lazım bence..
bypass valf ilk çalışma esnasında açılmıyorsa bir terslik var gibi geliyor..
teori olarak, yırtık diyaframlı bypass valfinin yırtık diyaframından motor hava emip, fakire gidebilir, AFM hiç ölçmediği için bu havayı doğrudan fakir karışıma neden olacaktır!
aynısı vectrada başıma geldi, depo havalandırma hattındaki vakum kaçağı yüzünden, araba havalandırma valfini çalıştırdığı yarım yük konumunda karışım fakire gittiğinden, beyin karışımı zenginleştiriyordu, bu hatayı anlayıp, havalandırma valfini fişini çekip iptal edince, karışım düzeltme ortadan kalktı, yakıt %20 azaldı..
valfin testini şu şekilde yapabilirsin:
valfin hortumunu çıkarıp, bir parça ile tıka (hava ememesin), valfide elle açık konuma getir, wideband da karışım normale dönerse, bypass valf diyaframı yırtık ve kaçırıyor olma ihtimali yüksek.
Konuyu takip ediyorum, bende bypass valf de bir sıkıntı olabileceğini düşünüyorum sonuçta vakum ile çalışan bir çeşit diyaframdan ibaret.İçindeki diyaframın çatlağı deliği yırtığı vs. olur vakum tutmaz yada çok daha yüksek vakum değerlerinde açar.
Ama bunun kontrolü var XSİ nin anlattığı yönteme alternatif olarak bypass valf e giren küçük vakum hortumunun valf e giren tarafı değilde diğer ucunu em ve içeride oluşan vakumu kaçırmadan dilinle hortum deliğini tıka ve bir müddet bekle (15 - 20 sn) içeride oluşan vakum kendiliğinden kayboluyorsa bozuktur sorunda bundan kaynaklanıyordur.
![]()
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
Ayrıca bende bir şey sormak istiyorum bypass valf olmasa ne olur ?
Ya örs olacak sağlam duracaksın, yada çekiç olacak zamanında vuracaksın..
OM42 sana da katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.. yeni gelişmeler şöyle:
cuma günü aracı gaz kelebeğinin yerini değiştirmeden SC devreye soktuk.. rölantı da haliyle hiç bi sıkıntı olmadı.. AFR vs çok iyi.. ancak ben 13 cm lik bi kasnak kullanmıştım ilk çalıştırmada güvenli olsun die.. o da 0 ın hafif üzerine çıkıyordu bypass kapandığında yani 0.1 bar bile değil..
neyse sonuç olarak artık aracı olmadı hadi hoop tekrar atmosferiğe dönder durumu ortadan kalkmıştı en azından SC devredeyken de kasnak büyük olduğu için atmosferik devam edebiliyorduk.. iyi bi gelişme..
Cumartesi akşama doğru müsait oldum ve gittim elimdeki 8cm kasnağı bağladım ve çalıştırdım.. zaten artık rölantı problemi vs yok.. kaç bar basacağı merak konusuydu.. LPG den yüksek milisaniyelerde gazı açtık aracı fakire de düşmüyordu.. gaz verdik by pass kapandı ve hooop basınç 0,4-0,5 lerde tam istediğimiz gibi..
bir deneme yapıyım dedim.. yola çıktım bi asıldım araç süper olmuş yok böyle bi zevk.. tam ikiye çektim gaz bittineyse gaz almaya gitti baktım araba rölantıda alıp vermeye başladı tabi gazda gidiyor tekrar tüpe aldım deponun dibini sıyıralım die
neyse gaz aldım bi yaklaşık 100 metre daha gittim rölantı da alıp verme kalmadı.. bi daha neyelim dedim baktım basınç gitmiş.. sıfırın üstüne çıkmıyor.. ve bu arada garip bi ses de geliyor hafiften.. neyse akşam olduğu için tekrar söküp bakamadım..
tahminim şu an setup a bi blow off gerekiyor çünkü gaz kelebeği kapandığında by pass görevine başlamadan önce gaz kelebeğinin orda bi saniyelik bi basınç oluyo gözle görebiliyorsun.. bunu blow off halleder.. basınç kaybının sebebi de inşallah hortumlardan vs biri patlamıştır inşallah.. ikinci tahmin gelen sese paralel olarak SC da bişey olmuştur belki diyorum ama SC kolay kolay bozulacak bişey değil.. bakalım en kısa zamanda sökünce bakacaz..
ama şunu söyleyebilirim SC ayrı bi keyif...![]()
Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)