Orijinalini görmek için tıklayınız : 2. Elde Kredi ile araç satma Prosedürü Nedir?
KA®ANLIK
10-06-2010, 09:09
Arkadaşlar selam,
bir arkadaşım arabasını satıyor, alan kişi de ARAÇ KREDİSİ almış,
kredi çıkmış arabaya ama satış yapılırken önce notere gidip satış yapılıyor sonra banka satışı yapan kişiyemi parayı ödüyor, yoksa önce para hesaba geçiyor sonra mı satış yapılıyor.
eğer ilk söylediğim gibi ise, sakata gelmemek adına, ne tür belgeleri görüp araç satışını yapmak gerekiyor
bilgisi olan varmı ?
banka noter satışını görmeden krediyi çözmez...yani satıcı burda aracı kredi ile alacak kişiye güvenmek zorunda...banka bu parayı vereceğine dair hiç bir taahhüt vermiyor benim bildiğim...hatta son anda hayır vermiyorum bile diyebilir....belki alıcı arkadaşa şahitle birlikte borç karşılığı bir senet imzalatmak nispeten bir çözüm olabilir kanısındayım....bankadan paranızı aldığınızda senedi geriye verirsiniz...
Özdin abi; banka taahhütname yazısı veriyor satıcıya. Diorki, bana noterden satış onayı gelir ise vermiş olduğunuz hesaba şu kadar parayı hemen geçeceğim.
Alıcı parayı elden istese bile vermiyor ona. Direkt olarak baştan anlaşılan hesaba aktarılıo para
vtecmaniaa
10-06-2010, 09:42
ben araçı alan kişi olarak kredi çektim...
bu durumda banka aracı oluyor ancak araç şatan kişi için tereddüt oluşturucu bir durumdur(aşlında korkulacak hiçbirşey yoktur)
ben krediyi çektikten şonra banka bana bi doşya verdi şatıcıya vermem için..
şatıcı o kağıdı alıp bankayı arayıp durumu teyid ettikten şonra güven oluşmuş oluyor...
şatıcı noterden şatışı verdikten şonra
şatıcıyla birlikte alan kişi elinde ruhşat, rehin yazışı(artık gerekmiyor) ve kaşkoyla birlikte bankaya gidiyorşunuz..şatıcı paraşını alıyor ve bitiyor
bu durumda ilk başta da dediğim gibi şatıcı için korkutucu bir durum...çünkü elinde tek bir kağıt parçaşı ile şatışı veriyor :)
ama korkacak birşey yok kağıdı alınca üştünde yazan şube ve kişiyle görüşşün hatta mümkünşe bankaya gitşin..
zaten krediyi şadece şatıcı çekebiliyor
mişal ben kredi için başvurdum,başvururken de alacağım arabanın ruhşat fotokopişini veriyorum...ruhşatta kimin işmi geçiyorşa kredi şadece o kişinin heşabına yatıyor..başka bi kişi çekemiyor :) yani borç altına giren kişi bile parayı kullanamıyor
Almanci Tane-R
10-06-2010, 09:42
araç şirket üstündeyse krediyi kapatmadan ya da rehin kadlırılmadan hiçbir şekilde noter satışı yapılamaz diye biliyorum. şahıslarda belki farkıldır
KA®ANLIK
10-06-2010, 09:56
arkadaşlar teşekkürler,
bahadırtelli
10-06-2010, 10:02
Bankayla kesinlikle konuşmak lazım. Aracımı satacağım arkadaş krediyle almak istedi bankadaki akıllıların sistemin değiştiğinden haberi yok (2. yada 3. haftasıydı yeni sistemin) ısrarla bize asıl ruhsat gelmeden ödeme yapmayız ruhsat geldikten sonra 1-2 haftada ödeme yaparız dedi bende olurmu öyle şey falan dedim. Prosedür budur dedi bende arabayı almak isteyen arkadaşa kusura bakma ben uğraşamam demek zorunda kaldım.
vtecmaniaa
10-06-2010, 10:07
ben ING banktan çektim krediyi...benzer şeyi bana da dediler...aşıl ruhşatı görmemiz lazım diye ama biraz baştırınca veriyorlar...ya da bi muameleci tutşun alan arkadaş hemen aynı gün alır ruhşatı ;)
free-hifi
31-07-2017, 11:58
Hoş geldiniz...
PiscocuK
31-07-2017, 12:12
Hoş geldiniz...
Bi sorsana bize son ne olur :D
free-hifi
31-07-2017, 12:14
Bi sorsana bize son ne olur :D
Senin araç kredili değil ki abi sana fiyat veremez :D
PiscocuK
31-07-2017, 12:16
Senin araç kredili değil ki abi sana fiyat veremez :D
olur mu kredi benim göbek adım :)
5 dk da kredi denen bişi var duymadın mı :D
free-hifi
31-07-2017, 12:23
olur mu kredi benim göbek adım :)
5 dk da kredi denen bişi var duymadın mı :D
Borç yiğidin kamcisiysa kredi kelepçesı mi olur !
Benimde sormak istediğim bi husus var . Örneğin ikinci el bi araç alıcam kasko bedeli 70.000
50.000 TL ye kadar olan kısmına %70 50.000 üzeri için %50 kredi kullanılabiliyormuş
Bu hesaplama ile 45.000 TL kredi kullanarak kalan 25.000 verilmesi gereken peşinat tutarı mıdır?
Yoksa peşinat hesaplamanın ayrı bir formülü var ondan sonra mı kredi kullanılabilecek rakam belirleniyor?
PiscocuK
31-07-2017, 13:36
Benimde sormak istediğim bi husus var . Örneğin ikinci el bi araç alıcam kasko bedeli 70.000
50.000 TL ye kadar olan kısmına %70 50.000 üzeri için %50 kredi kullanılabiliyormuş
Bu hesaplama ile 45.000 TL kredi kullanarak kalan 25.000 verilmesi gereken peşinat tutarı mıdır?
Yoksa peşinat hesaplamanın ayrı bir formülü var ondan sonra mı kredi kullanılabilecek rakam belirleniyor?
bu bahsettiğiniz sıfır araçmı?
bu bahsettiğiniz sıfır araçmı?
ikinci el hocam
PiscocuK
31-07-2017, 13:48
ikinci el hocam
ikinci el ise 25 nakit satıcıya veriyorsunuz kalanı banka onun hesabına gönderiyor tabi belli şartları var 5 yaşını geçmemiş olacak vs (bankasına göre değişiyor)
ikinci el ise 25 nakit satıcıya veriyorsunuz kalanı banka onun hesabına gönderiyor tabi belli şartları var 5 yaşını geçmemiş olacak vs (bankasına göre değişiyor)
evet onları okumuştum o halde hesaplamam doğru teşekkür ederim.
driver_can
16-12-2017, 18:18
Araç satışımız olacak alıcı Trabzon'da bende İstanbul'dayım devlet bankalarından vakıfbank halkbankası taşıt kredisi kullanarak alacağım diyor.Ben olaya pek sıcak bakmıyorum daha önce hiç bu şekilde araç satmadım.Birde iller farklı durum nasıl olur?Benim güvencem ne olacak bu durumda.Satışı vereceğim paranın nerdeyse 1/3ünü peşin almış olacağım gerisini banka bana verecek.
Ferhat_V
16-12-2017, 19:39
alıcı senden ruhsat fotokopisin alıp bankaya verecek.
banka eğer krediyi onaylarsa siz gidip satış yapacaksınız..alıcının elinde bankadan kaşeli kağıt olacak hesabınıza yatacak tutar yazacak orda..siz o kağıdı alacaksınız..noter satış sözleşmesi ile birlikte bankaya götürüp paranızı alacaksınız..ister hesaba ister nakit ama hesaba yatırıyorlar diye hatırlıyorum..
sıfır araçta ise daha basit..
İbrahim33
16-12-2017, 20:41
Bankacının telefonunu alacaksınız. Malım bi yere kaybolursa sorumlusu sizsiniz diyeceksiniz. Noterden satışı verdiğiniz dakika , bankacıya WhatsApp tan sözleşmeyi gönderip rehin koyduracaksınız.
driver_can
17-12-2017, 00:14
Teşekkür ederim eyvallah bayağ istekli çünkü karşı taraf.Kapora gönder ruhsat fotokopisini bankacıya yollayayım dedim.
Bankacının telefonunu alacaksınız. Malım bi yere kaybolursa sorumlusu sizsiniz diyeceksiniz. Noterden satışı verdiğiniz dakika , bankacıya WhatsApp tan sözleşmeyi gönderip rehin koyduracaksınız.
Hangi bankaci boyle bir sorumlulugu ustleniyor ? Maliniz bi yere kayip oldugunda kimsenin umrunda olmazsiniz
İbrahim33
17-12-2017, 08:13
Valla ben bu güne kadar bu şekilde sorun yaşamadım ama , Allah kötüyü getirmesin tabi.
Banka size kredi onay yazısı verecek.
Kredi onay yazısına banka yetkilileri imza atacak.
Banka imza sirkülerini gönderecek.
Sizde aynı bankayı sabit telefondan arayarak teyid edeceksiniz.
Kredi tutarı hariç olan parayı hesabınıza alacaksınız.
Noter satışını vereceksiniz.
Noter de kabul ederse satış evrağının üzerine alıcı kişi xxx TL nakit + xxx TL Banka kredisi yazacak. Bunu yapmazsa da sorun değil.
Sonra acil olarak noter satış evrağını ve geçici tescil belgesini bankaya göndereceksiniz.
Banka parayı sizin hesabınıza geçecek.
Eğer plaka değişikliği isterse işiniz zor.
Alıcı kendi memleketine döndüğünde plakayı değiştirip yeni ruhsat çıkarttığında para hesabınıza geçer.
Bunu kabul etmeyin yada bazı kişiler garanti olsun diye aracın satış bedeli kadar senet yazdırıyor karşı tarafa.
burcinkarabacak
17-12-2017, 09:54
Araç satışımız olacak alıcı Trabzon'da bende İstanbul'dayım devlet bankalarından vakıfbank halkbankası taşıt kredisi kullanarak alacağım diyor.Ben olaya pek sıcak bakmıyorum daha önce hiç bu şekilde araç satmadım.Birde iller farklı durum nasıl olur?Benim güvencem ne olacak bu durumda.Satışı vereceğim paranın nerdeyse 1/3ünü peşin almış olacağım gerisini banka bana verecek.
Aynı durum benim başıma geldi bu sefer ben alıcı İdim. Satıcı şunu dedi
Ya noter satışı bankaya gidene kadar banka batar paramı alamazsam
Dedi garanti bankası için kabul etmedi. Bankacı arkadaşım sağolsun taşıt kredisine yakın oranda bireysel kredi ayarladı o şekilde satın aldım arabayı
Bunu da önerebilirsiniz
Saygılar
Arkadaslar riskeri tek tek yaziyorum :
1. Saticinin noter satisindan kasko yapma zorunlulugu var , xx bankasindan rehinlidir diye aciklama kismina not dusulmeli. Birebir basima geldi aracin satisini verdik adama kasko firmalari teklif dahi vermiyor. Bi insana kasko yapilamaz mi? Cidden yapilmiyor. En sonunda sigortacim bi tane firmadan teklif aldi normalin 3 katiydi o sekilde o is haloldu.
2- noterden satis verildi diyelim , adam araci alip gitti. Yine birsey yapamiyorsunuz. Bu surecte davalik oluyorsunuz. Cunku noterde bu araci pesin olarak sattim diyorsunuz.Ayrica size tavsiyem gelebilecek hukuksal durumlara karsi nakit olan kismi elden almamaniz. Bireysel satis'ta olsa banka uzerinden islem yapmaniz. 80satis bedeli 50hesaba yatan , 30banka tarafindan gonderilen.
3- Surekli kredi satis yapiyoruz bankalardan gelen onay yazilarini okuyorum hic bir sorumluluk kabul etmediklerini acik acik yaziyorlar. Hangi banka oldugunu hatirlamiyorum ornegin arac satisi oldu ,kredi basvurusu yapan kisi krediden vazgeciyebiliyor. Ee saticinin parasi onu bilmeyiz diyolar.
Mumkun oldugunda kredili satislari 9-10 gibi yapin ogleden onceye veya en gec ogleden sonraya para hesabnza yatsin. 1 gun surdugude oluyor - 1bucuk saat surdugude. Bankanin subesinin musteri temsilcisinin hizliliga bagli. Plaka degisikligi kesinlikle yaptirmayin. Kucuk meblalarda kredi cekilecekse ihtiyac kredisini tavsiye edin. Biz bunlari konusuyoruz ediyoruz ama Allah insanin karsisina kotu birisini denk dusurmesin...
driver_can
17-12-2017, 10:49
Alıcı yaklaşık 65 bin tl civarında kredi kullanması gerektiğini söylüyor.Bireysel çıkmadı dedi onu bende teklif etmiştim ilk başta.Eşten dosttan toparla dönünce çek kredi öle ödersin dedim çıkaramam okadar diyor.Pazartesi tekrar konuşacağız.Çokta şart değil olmazsa olmaz.Zaten çokta gönlüm Yok:)100 bin TL'lik arabaya 100 lira kapora bile gönderen oldu sonrada babayla ters düştük ben alamıyorum diye yan çiziyorlar.
Hiç sevmiyorum şu işleri.
Olay tamamen alıcı ve satıcının sorumluluğunda.
İşlem yapan hiç kimsenin (noter, banka...) sorumluluğu yok.
Para bir yana mal bir yana.
Tamamen stres kredli bir araç alımımızda işlemler 4 te bitti aksam 7 ye kadar para arac sahibinin hesabına geçmedi kasko istedinde vs alıcı olarak stresli dakıklar geçirmiştik kasko dısardan yapıldıgında ödendi makbuzunu hızlıca bankaya ulastırmak gerekiyor işler hızlı yürüyüsün diyede biraz baskı
Kredi ile arac satmak bana herzaman rısklı gelıyor.
Yakın zaman aracımı sattım, ıstedıgım rakamdan 2 - 3 bın altına nakıt olarak verdım.
Dusundugum rakamı kredı ıle almak ısteyıp kabul eden arkadaslar oldu kabul etmedım. 2 -3 bın eksık olsun basım agırmasın dedım.
Para bır yana mal bır yana en mantıklısı budur. Kredı ıle arac satmaktan hatta yetkılı bayı olmadıgı surece kredı kullanıp almaktan herzaman uzagım.
Önce satış olacak sonra araca trafik sigortası ve kasko mecburi yapılacak. Taşıt kredilerinde bankalar zorunlu tutar sonrasında eğer plaka değişecek ise kasko ve trafik sigortası yeni plakaya göre baştan düzenlenir sonrasında paranızı alırsınız. Banka size bir yazı verebilir bu kişinin bu araca çektiği bir kredisi vardır diye ama oldu ki adam öldü yada krediyi kullanmaktan vazgeçti zor bir süreç sizi bekler sıkıntılı stresli işler kredili satışa tövbe ettim :D